Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 157/2020 27.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα ανοίξει σύντομα η περίκλειστη Αμμόχωστος, επαναλαμβάνει ο Τατάρ σε νέες δηλώσεις σε τουρκικό κανάλι
  • [02] Αντίκειται στο διεθνές δίκαιο η Άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας, ισχυρίζεται ο Τατάρ σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή
  • [03] Ο Όζερσαϊ επικρίνει την συμμετοχή της Γαλλία στην αεροναυτική άσκηση
  • [04] Έρχουρμαν: Σημαντική η έκκληση της Τουρκίας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο ? Να ανοίξει το Βαρώσι στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ
  • [05] Ρεκόρ κρουσμάτων στα κατεχόμενα χθες, ανακοινώθηκαν 19 νέα κρούσματα και νέος επικαιροποιημένος κατάλογος του λεγόμενου υπουργείου υγείας
  • [06] Επικρίνει την πολιτική UBP-HP για αντιμετώπιση της πανδημίας η αντιπολίτευση
  • [07] Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου η «υποβολή αιτήσεων για υποψηφιότητα» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, ανακοινώνει το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο
  • [08] Άτομα εντός του CTP θα ψηφίσουν Ακιντζί στις «εκλογές», παραδέχεται ο Ερκ
  • [09] Αύξηση στον αριθμό των φοιτητών στα κατεχόμενα το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεση του Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YOK) της Τουρκίας
  • [10] Σε εξαήμερη βάση ανοίγουν τα σχολεία στα κατεχόμενα από την 1η Σεπτεμβρίου, δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα μας», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [02] Παραβίαση των Συμφωνιών του 1960 η παρουσία γαλλικών μαχητικών στην περιοχή, ισχυρίζεται η Άγκυρα
  • [03] Νέα NAVTEX εξέδωσε στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
  • [04] «Εντός δύο μηνών πιθανό να υπάρχει νέα χαρμόσυνη είδηση», δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [05] Ο Τζέφρι είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων συριακών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη
  • [06] Στα 1,502 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα ανοίξει σύντομα η περίκλειστη Αμμόχωστος, επαναλαμβάνει ο Τατάρ σε νέες δηλώσεις σε τουρκικό κανάλι

    Η Gunes (27.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι οι εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και ότι η περιοχή «θα ανοίξει σύντομα». Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση A Haber, ο Τατάρ είπε ότι θα ανοίξουν το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση και ισχυρίστηκε ότι «δεν λέμε κάτι αντίθετο με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι υπάρχουν και περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι, ο Τατάρ ανέφερε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες τους χωρίς να πλήττουν τα δικαιώματά τους.

    Είπε ότι γίνεται λόγος για επιστροφή περιουσιών στο Βαρώσι τους «παλιούς τους ιδιοκτήτες», όπως τους χαρακτήρισε, και σε επενδυτές και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει τις χρησιμοποιεί, όποιος θέλει τις πουλά. Το άνοιγμα τούτου του μέρους θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής και στην οικονομία της ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραμείνουν άλλο θεατές στις περιφερειακές εξελίξεις, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να καταστούν ενεργό μέρος της πολιτικής μαζί με την Τουρκία.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε έκαναν βήμα για συμφωνία στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε: «Η συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους είναι κάτι πέραν από ονειροπόληση. Ο κ. Ακιντζί είχε πει ότι θα το λύσει μέσα σε τρεις μήνες. Τι έγινε; Έδωσε χάρτη, άνοιξε τις εγγυήσεις προς συζήτηση, δεν μπόρεσε καν να πάρει τις εγγυήσεις ως αντάλλαγμα. Προέβη σε μεγάλες παραχωρήσεις, όμως για εμάς είναι άκυρες. Ουδέποτε θα προβούμε σε παραχωρήσεις από τις δραστικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας».

    Σημειώνοντας ότι παράλληλα με την ισχύ της Τουρκίας, πρέπει να κοιτάμε τις νέες εξελίξεις στην περιοχή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν θα τα καταφέρουν εκείνοι που επιθυμούν να καταδικάσουν τους Τούρκους της Κύπρου σε ένα ενιαίο οικοδόμημα στο νησί και πρόσθεσε: «Εμείς εδώ γι' αυτό αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε εναντίον μιαν μεγάλης μαύρης προπαγάνδας υποστηριζόμενης από την ΕΕ και δυνάμεις του εξωτερικού. Η Κύπρος είναι πλέον μέρος μιας πολύ σημαντικής γεωγραφικής περιοχής. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας με την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να ζούμε με ηρεμία κάτω από την στέγη του κράτους μας».

    Αναφερόμενος στις «προεδρικές εκλογές», ο Τατάρ είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρουσιάζει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή εκτός της λύσης της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι αν κερδίσει ο ίδιος παράλληλα με την ομοσπονδία θα πρέπει να συζητηθούν και τα δύο κράτη σε περίπτωση που επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίκειται στο διεθνές δίκαιο η Άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας, ισχυρίζεται ο Τατάρ σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή

    Η Gunes (27.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ναυτική και αεροπορική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας που διεξάγεται μεταξύ 26 και 28 Αυγούστου στην περιοχή «είναι λάθος και αντίκειται το διεθνές δίκαιο».

    Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία διαθέτει ακτογραμμή 1,800 χιλιομέτρων στην Μεσόγειο και ισχυρίστηκε ότι και η «ΤΔΒΚ» διαθέτει ακτογραμμή. Κανείς δεν μπορεί να το παραγνωρίζει αυτό κατά τις δραστηριότητές του στην περιοχή, υποστήριξε και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο «ελληνοκυπριακός τομέας» δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμία συμφωνία και σε κανέναν συνεταιρισμό που δεν εγκρίνουν οι Τουρκοκύπριοι, αφού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσοι εταίροι, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι.

    Επισημαίνοντας ότι η απόσταση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας είναι 40 μίλια και ότι φαίνονται τα τουρκικά βουνά από το νησί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η θάλασσα ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και την Τουρκία είναι λίμνη. Η Μεσόγειος είναι τουρκική λίμνη. Τόσο κοντά σε εμάς είναι η Τουρκία. Η Μεσόγειος είναι το εσωτερικό του σπιτιού μας. Η Τουρκία έχει πολύ μεγάλα δικαιώματα εδώ. Έχει και ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιώματα».

    Σημειώνοντας ότι τους αναπτέρωσε το ηθικό η ανακοίνωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ότι ανακαλύφθηκε κοίτασμα φυσικού αερίου 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη επιτυχία του έθνους τους και της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος και ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως ο ίδιος πλούτος θα ανακαλυφθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο Όζερσαϊ επικρίνει την συμμετοχή της Γαλλία στην αεροναυτική άσκηση

    Ο παράνομος τηλεοπτικός σταθμός Μπαϋράκ (27.08.20, brtk) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ανεξάρτητος υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές» Κουντρέτ Όζερσαϊ χαρακτήρισε την κοινή αεροναυτική άσκηση, που διεξάγει η «ελληνοκυπριακή πλευρά» με την Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, ως μια επίδειξη δυσανάλογης δύναμης σε σχέση με την πραγματική δύναμη της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Όζερσαϊ, αξιολογώντας τις εξελίξεις στην περιοχή, ανέφερε ότι είναι μια συνεργασία που αυξάνει την ένταση και δεν εξυπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή.

    «Το κύριο όραμα μας είναι όλοι οι παράγοντες στην περιοχή να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεργασθούν στο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και των φυσικών πόρων», δήλωσε ο Όζερσαϊ, προσθέτοντας ότι αν ακόμη και το όραμα για περιφερειακή συνεργασία είναι σωστό, είναι σημαντικό για ποιο σκοπό γίνεται. «Για παράδειγμα, η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείο άμυνας αναφέρει ότι προσδίδουν πρωτίστως σημασία στο διάλογο, στην συνεργασία και στην διπλωματία. Γιατί χρησιμοποιείτε την περιφερειακή συνεργασία και την διπλωματία; Η συνεργασία της Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι στην πραγματικότητας μια συμμαχική σχέση που θα σφετερισθεί τα δικαιωμάτων κάποιων στην περιοχή έναντι των Τουρκοκυπρίων, της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, καθώς θα αυξήσει και την ένταση. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια αμοιβαία σχέση, που θα δέσει όλους μαζί τους παράγοντες και θα είναι μια θετική συνεργασία», σημείωσε ο Όζερσαϊ.

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα ότι δημιούργησαν κατεστημένο στις δεκαετίες του 80' και του 90', ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι στη συνέχεια κατήγγελλαν στην διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία τους απειλούσε και ασκούσε πιέσεις. Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι «θα εμποδίσουν να δημιουργηθεί τώρα ένα νέο κατεστημένο στην περιοχή , γι' αυτό εκδίδουν NAVTEX και αδιεοδοτούν την Τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίων (TPAO) να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις». Υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ισορροπία στο πεδίο, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι στο παρελθόν απλά διαμαρτύρονταν στέλνοντας επιστολές, φυσικά και τώρα διαμαρτύρονται μέσω της διπλωματίας για να εμποδίσουν την απώλεια των δικαιωμάτων τους. Όμως, πρόσθεσε, ταυτόχρονα με αυτό, κάνουν και βήματα για να διασφαλίσουν τον ντε φάκτο έλεγχο στους οικονομικούς, εμπορικούς και πολιτικούς τομείς, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να γίνουν παράγοντες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Αναφέροντας ότι η ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή έχει ανασχηματισθεί, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν άρει το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά για να μπορέσουν να βγάλουν την Ρωσία από την περιοχή. Υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση ήταν να εμποδίσουν την Ρωσία να χρησιμοποιεί τα «ελληνοκυπριακά λιμάνια», ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι η Γαλλία, με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επωμίσθηκε ένα νέο ρόλο. «Επειδή είναι το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ταυτόχρονα και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, άρχισε να έχει στενές σχέσεις με του ελληνοκύπριους. Κατ' ακρίβεια, αυτή η σχέση παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάνει εκκλήσεις να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που προκαλούν εντάσεις, η Γαλλία, που είναι μέλος τους, στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότια Κύπρου. Αναλάβαμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να υπενθυμίσουμε ότι η στάση της Γαλλίας περιέχει ασυνέπειες και ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που υπέγραψε», υποστήριξε ο Όζερσαϊ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», ο Όζερσαϊ επανέλαβε ότι δεν θα εγκλωβίσουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται εδώ και 52 χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επισήμανε ότι ο «πρόεδρος» [Τουρκοκύπριος ηγέτης] πρέπει να είναι ένα άτομο, ενεργητικό στη διπλωματία, που το θεμελιώδες όραμα του να είναι το να ακουστεί η φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού» με μια ενεργή πολιτική. Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ο ελληνοκύπριοι, που δεν είναι υπέρ στον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου και της πολιτικής εξουσίας, πρέπει να παρουσιάσουν την ετοιμότητα τους να διαμοιρασθούν το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους μέσω διάφορων μοντέλων συνεργασίας.

    (ΔΨ)

    [04] Έρχουρμαν: Σημαντική η έκκληση της Τουρκίας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο ? Να ανοίξει το Βαρώσι στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

    Η Yeni Duzen (27.08.20) γράφει ότι μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ADA TV, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι «υποκείμενο» στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού είναι και δική τους θάλασσα και τους αφορούν οι εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή. Πρόσθεσε το εξής:

    «Στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει το Κυπριακό και ο φυσικός πλούτος της Κύπρου. Επομένως, με κανένα τρόπο δεν είναι αποδεχτό να βρισκόμαστε τόσο έξω από ένα θέμα το οποίο μας αφορά τόσο στενά και πρέπει να είμαστε υποκείμενό του».

    Χαρακτηρίζοντας σημαντική την έκκληση της Τουρκίας για συνάντηση σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έρχουρμαν είπε ότι το ορθότερο είναι να στηθεί ένα τραπέζι διαλόγου, να διεξαχθεί συζήτηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι δεν σημαίνει τίποτα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων η δήλωση της «κυβέρνησης» ότι «θα ανοίξουμε το Βαρώσι» και πρόσθεσε ότι πρέπει να διευκρινιστεί το πώς νομικά θα ανοίξουν το Βαρώσι. Σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να εξηγήσει πώς θα ανοίξει το Βαρώσι, ο Έρχουρμαν ρώτησε τι σημαίνουν για την «κυβέρνηση» τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του «πρωθυπουργού» ότι μετά τη απογραφή ολοκλήρωσαν και τις διαδικασίες που αφορούν τις υποδομές και την νομική πτυχή του θέματος, ο Έρχουρμαν υποστήριξε:

    «Δεν κάνατε μελέτη υποδομών. Δεν κάνατε έστω και ένα βήμα με τη νομική έννοια. Τι ολοκληρώσατε; Ποιον κοροϊδεύετε; Αυτό που ονομάζετε νομική μελέτη είναι νόμος, είναι κανονισμός. Για να υπάρξει νόμος, πρέπει να περάσει από τη βουλή. Για να υπάρξει κανονισμός πρέπει να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα. Πού είναι αυτά;

    Ναι, εμείς θα ανοίξουμε το Βαρώσι. Πάντα λέμε κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να ανοίξει το Βαρώσι. Λέμε θα το ανοίξουμε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δηλαδή, πρώτα πρέπει να μιλήσουμε με τα Ηνωμένα Έθνη. Πρέπει να επιδιώξουμε μιαν λύση σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο. Τόσο για να ανοίξουμε το Βαρώσι όσο και για να κτίσουμε μιαν γέφυρα για την συνολική λύση μέσω του Βαρωσιού. Δηλαδή, εμείς δεν συζητάμε το Βαρώσι αποκομμένο από το όραμά μας για λύση. Λέμε θα το κάνουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ρεκόρ κρουσμάτων στα κατεχόμενα χθες, ανακοινώθηκαν 19 νέα κρούσματα και νέος επικαιροποιημένος κατάλογος του λεγόμενου υπουργείου υγείας

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan (27.08.20), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 1,451 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν συνολικά 19 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19, ενώ πήραν εξιτήριο 2 άτομα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργό, από τα 19 κρούσματα, τα 9 αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα τρία ακτοπλοϊκώς τα έξι ήταν από ιχνηλάτηση και ένα ήταν εγχώριο κρούσμα.

    Με τα νέα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των μέχρι σήμερα κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανέρχεται στα 300 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 4. Μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν 19 άτομα, ενώ άλλα 102 άτομα συνεχίζουν την θεραπεία τους. Στα κατεχόμενα, από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 113,068 διαγνωστικές εξετάσεις.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Kibris (27.08.20) το λεγόμενο υπουργείο υγείας, δημοσίευσε χθες τον νέο αναθεωρημένο κατάλογο με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις κατηγορίες των χωρών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε μιας. Ο κατάλογος θα τεθεί σε ισχύ από τις 23.59 της 29 Αυγούστου 2020.

    Το «υπουργείο υγείας» αναφέρει στην ανακοίνωση ότι μετά από διαβούλευση με το «υπουργείο εσωτερικών», αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι σε νυκτερινά κέντρα στα κατεχόμενα που προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Β, θα υποχρεούνται να παραμένουν σε καραντίνα για 7 ημέρες ακόμη και αν έχουν προέλθει από την Τουρκία και έχουν μπει σε καραντίνα εκεί για 2 βδομάδες. Επίσης, όσοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Γ, θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες.

    Το «υπουργείο υγείας» προέβη σε επικαιροποίηση του καταλόγου των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στις χώρες υψηλού κινδύνου για τον COVID-19. Συγκεκριμένα 7 από τις 8 χώρες που βρίσκονταν στην Α κατηγορία μεταφέρθηκαν στη Β, και μια στη Γ. Επίσης 7 χώρες, υποβαθμίστηκαν από την Β κατηγορία στη Γ.

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α και Β θα υποβάλλονται σε PCR τεστ κατά την είσοδο τους στο ψευδοκράτος και όσοι ανήκουν στην κατηγορία Γ και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες σε χώρους που έχει καθορίσει το λεγόμενο υπουργείο υγείας. Με τη νέα ρύθμιση, στην κατηγορία Γ για την οποία θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα, έχουν προστεθεί η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ολλανδία, η Ανδόρα, η Τυνησία, ο Λίβανος και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Οι χώρες που έχουν υποβαθμιστεί από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Πολωνία. Από την άλλη, η Γεωργία από την κατηγορία Β αναβαθμίστηκε στην κατηγορία Α, ενώ η Σουηδία έχει μεταφερθεί από την κατηγορία Γ στη Β.

    Να σημειωθεί ότι η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στην κατηγορία Β ως ήταν. Ο αναθεωρημένος κατάλογος του λεγόμενου υπουργείο υγείας με τις χώρες είναι:

    Κατάλογος Α: Εσθονία, Φιλανδία, Νότιος Κορέα, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία, Μαλβίδες, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Ταϊλάνδη, Γεωργία.

    Κατάλογος Β: Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ελβετία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία, Τσέχικη Δημοκρατία, Μονακό, Βατικανό, Σαν Μαρίνο, Ρουάντα, Ουρουγουάη, Κίνα, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Ιορδανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κουβέιτ, ΗΒ, Σουηδία.

    Κατηγορία Γ: ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ, Καζακστάν, Κόσοβο, Μεξικό, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ρωσία, Τουρκμενιστάν, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Ιράκ, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Αλγερία, Αυστραλία, Μαρόκο, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Μάλτα, Ινδία, Ολλανδία, Ανδόρα, Τυνησία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος, Ουκρανία, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.

    Η εφημερίδα, προσθέτει ότι σύμφωνα με την «απόφαση του υπουργείου», όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τα αρνητικά αποτελέσματα του PCR τεστ στο οποίο υπεβλήθηκαν τις τελευταίες 72 ώρες και θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω των σημείων διέλευσης χωρίς να υποβάλλονται σε νέο τεστ η να τίθενται σε καραντίνα. Όσοι δεν προσκομίζουν PCR τεστ, θα υποβάλλονται σε PCR τεστ και θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα μόνο μέσω των οδοφραγμάτων του Αγίου Δομετίου και Περγάμου. Αυτά τα άτομα θα τίθενται σε καραντίνα στα κατεχόμενα μέχρι να έχουν τα αποτελέσματα τους και τα έξοδα για το τεστ θα τα αναλαμβάνουν οι ίδιοι.

    Επίσης, για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας από χώρες της κατηγορίας Α, θα ισχύουν οι κανονισμοί που ισχύουν στην κατηγορία Β.

    Για τα άτομα που εργάζονται, φοιτούν ή ακολουθούν θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές, ή μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για άλλους λόγους, θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ μια μόνο φορά και θα μπορούν να συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται στη «νότια» Κύπρο, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

    Επίσης, όλοι οι πολίτες που διαμένουν στην Πύλα, θα μπορούν να μεταβαίνουν και διακινούνται ελεύθερα στα κατεχόμενα εφόσον έχουν υποβληθεί σε PCR τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα την πρώτη φορά.

    Για το προσωπικό των εργαζομένων σε διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, όπως τα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βρετανικές Βάσεις, αλλά και για άλλους διεθνείς οργανισμούς, θα πρέπει να επισυνάπτουν τα αποτελέσματα αρνητικού τεστ μόνο κατά την πρώτη διέλευση τους στα κατεχόμενα. Σε αυτά τα άτομα θα γίνεται επίσης τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος.

    (ΑΚ)

    [06] Επικρίνει την πολιτική UBP-HP για αντιμετώπιση της πανδημίας η αντιπολίτευση

    Η Yeni Duzen (27.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στον δρόμο που υποδεικνύει η επιστήμη στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας προτού χαθεί ο έλεγχος, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βγουν ζημιωμένοι όλοι ως «χώρα». Σε γραπτή του δήλωση χθες, ο Όζγιγιτ σημείωσε ότι πρέπει να περάσουν στην εφαρμογή της πρακτικής του τεστ PCR και της εφταήμερης καραντίνας για όσους εισέρχονται στην «χώρα» από το εξωτερικό, όπως προτείνουν οι ειδικοί.

    Εμφανώς αναφερόμενος σε προχθεσινή δήλωση του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ότι απορρίφθηκε πρόταση που υπέβαλε στο «υπουργικό συμβούλιο» να τίθενται σε σύντομης διάρκειας καραντίνα όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού, ο Όζγιγιτ επεσήμανε ότι αμφότεροι οι εταίροι στην «κυβέρνηση» συνασπισμού UBP-HP φέρουν ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του λέγοντας «το πρότεινα αλλά δεν έγινε αποδεχτό».

    Σημειώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπέρ ενός νέου κλεισίματος αλλά πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε αυτά που χρειάζονται, ο Όζγιγιτ ανέφερε: «Οι υπουργοί του μικρού εταίρου στην κυβέρνηση ΗΡ εξέφρασαν την άποψη ότι δεν ενέκριναν τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Ακριβώς όπως η κυβέρνηση UBP-HP φέρει ευθύνη για πολλά γεγονότα, όπως για το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει νοσοκομείο για την πανδημία, την κρίση του τζετ και για το σκάνδαλο της εισόδου στο νησί με ειδική άδεια χωρίς τεστ PCR, είναι στον ίδιο βαθμό υπεύθυνο τόσο το UBP όσο και HP για την παραχώρηση άδειας εισόδου χωρίς καραντίνα με ένα ανεξέλεγκτο και χωρίς επίβλεψη άνοιγμα προτού ολοκληρωθεί η υποδομή στην υγεία».

    Υπενθυμίζοντας ότι με το άνοιγμα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα κρούσματα και προστέθηκαν και εγχώρια κρούσματα σε αυτά, ο Όζγιγιτ υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες καραντίνας σε λίγο δεν θα μπορούν να αντέξουν νέα κρούσματα.

    Στο μεταξύ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ADA TV, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» συνεχίζει να διαπράττει μεγάλα λάθη και υποστήριξε ότι ο «λαός» βρίσκεται σε μεγάλη αβεβαιότητα τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον τομέα της υγείας.

    Σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας εγκαταλείφθηκε στην μοίρα του, ο Έρχουρμαν απευθύνθηκε στην «κυβέρνηση» λέγοντας: «Όταν ο ιδιωτικός τομέας έρθει σε κατάσταση να μην μπορεί να πληρώσει φόρους, όταν μειωθούν τα έσοδά σας από το ΦΠΑ, όταν μειωθούν τα έσοδα του ταμείου σταθεροποίησης τιμών, θα βρεθείτε ούτως ή άλλως σε θέση να μην μπορείτε να πληρώσετε τους δημοσίους υπαλλήλους».

    Επικαλούμενος, «επίσημα» στοιχεία, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι πέραν των 7,500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέστειλαν την λειτουργία τους και πέραν των 20,000 ανθρώπων δεν παίρνουν μισθό.

    Υπενθύμισε ότι από τις 10 Μαρτίου έγιναν διάφορες δηλώσεις για ανέγερση νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την «κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, το «υπουργείο υγείας» δεν προβαίνει σε έγκαιρες και ικανοποιητικές ανακοινώσεις σε σχέση με τον ιό και ότι ως αποτέλεσμα τούτου ο «λαός» πανικοβλήθηκε και υπήρξαν ανεπιθύμητες εξελίξεις.

    Σημείωσε ότι η νέα κανονικότητα δεν θα είναι με μηδενικά κρούσματα και πρόσθεσε ότι πρέπει όμως να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να τεθεί στόχος να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.

    Ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι το «υπουργείο υγείας» ακόμη διαπράττει σοβαρά λάθη και ότι εκατοντάδες άτομα που έρχονται από το εξωτερικό περιμένουν μαζί τα αποτελέσματα του τεστ στο οποίο υποβάλλονται. Πρόσθεσε το εξής: «Ακόμα δεν υπάρχει καμία δήλωση για το κατά πόσον δημιουργήθηκε κέντρο καραντίνας στο λιμάνι. Αν θα δημιουργήσουν κέντρο καραντίνας, πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστον η επαφή. Αν κρατάτε μαζί 150 άτομα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ PCR, δεν μπορείτε πλέον να διαπιστώσετε τις επαφές τους».

    Εξάλλου, η K?br?s Manset (27.08.20) γράφει ότι μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η πρακτική της καραντίνας για όσους έρχονται στα κατεχόμενα από το εξωτερικό. «πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση δυσκολεύεται να λάβει αποφάσεις προς την ορθή κατεύθυνση. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει ακόμα και μεταξύ της. Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά η εφαρμογή της καραντίνας. Υποχρεούμαστε να προστατεύσουμε τον λαό μας».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου η «υποβολή αιτήσεων για υποψηφιότητα» στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, ανακοινώνει το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο

    Η Vatan (27.08.20) γράφει ότι το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» («YSK») με χθεσινή του ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι η τελευταία ημέρα «υποβολής αιτήσεων για υποψηφιότητα» για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου είναι η 4η Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή. Στην ανακοίνωσή του, το «συμβούλιο» υπενθυμίζει τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν από τους «υποψήφιους» και τονίζει ότι οι «υποψήφιοι» θα πρέπει να προσκομίσουν «πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου από την αστυνομία», «έγγραφο ότι διαμένουν στα κατεχόμενα για τουλάχιστον 5 χρόνια πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών», «δελτίο ταυτότητας και στρατιωτικά έγγραφα».

    (ΑΚ)

    [08] Άτομα εντός του CTP θα ψηφίσουν Ακιντζί στις «εκλογές», παραδέχεται ο Ερκ

    Η Detay (27.08.20) γράφει ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Κουτλάι Ερκ παραδέχθηκε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προηγείται στην κούρσα των «προεδρικών εκλογών». Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ερκ είπε:

    «Ξέρω ότι ο Ακιντζί είναι μπροστά με περίπου 8 μονάδες. Σύμφωνα με μιαν άλλη βάση δεδομένων, ο Ακιντζί ήταν πάντα πρώτος από την πρώτη ημέρα και είναι και τώρα πάντα πρώτος. Είναι σταθερή η κατάσταση του κ. Ακιντζί. Η στήριξη που λαμβάνει στον πρώτο γύρο με τα τωρινά δεδομένα είναι ανάμεσα στο 32-34%. [...] Υπάρχει μία τάση μερικής ανόδου και του Έρχουρμαν. Αυτή η τάση θα έρθει και θα ξεπεράσει τον Ακιντζί; Ως ένα μέλος του CTP, το ελπίζω, το θέλω και το επιθυμώ. [...]

    Ο κ. Ακιντζί κατέβαλε πολλή προσπάθεια για να φτάσει στο όραμα που έθεσε στο Κυπριακό μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια. Και διένυσε πολύ δρόμο. [...]»

    Αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό στην ελληνοκυπριακή πλευρά το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, ο Ερκ είπε ότι υπάρχουν άτομα μέσα στο CTP που θα ψηφίσουν τον Ακιντζί στις «εκλογές» και πρόσθεσε: «Ναι, μέσα στο κόμμα μας υπάρχουν κάποιοι που στηρίζουν τον κ. Ακιντζί. Πριν δύο μήνες ήταν περισσότεροι. Τώρα υπάρχει μια τάση να μειώνονται συνεχώς. Έχουμε φίλους που ακόμα τείνουν προς τον Ακιντζί. Συναντιόμαστε και συνομιλούμε μαζί τους και προσπαθούμε να τους πείσουμε».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αύξηση στον αριθμό των φοιτητών στα κατεχόμενα το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεση του Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YOK) της Τουρκίας

    Η Havadis (27.08.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ορίστε τα καλά νέα», γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που υπεβλήθη από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YOK) της Τουρκίας για τους φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει θέση σε «ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» στα κατεχόμενα το 2020, ο αριθμός των νέων φοιτητών που έχουν εξασφαλίσει θέση ανέρχεται σε 8,636. Η εφημερίδα προσθέτει ότι παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο αριθμός των φοιτητών που θα φοιτήσουν στα «πανεπιστήμια» των κατεχόμενων φέτος είναι κατά 597 μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, αφού πέρυσι ήταν 8,039.

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη που αφορά στην αύξηση των φοιτητών στα κατεχόμενα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ευχαρίστηση, λαμβάνοντας υπόψη τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει η «χώρα» ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, η εφημερίδα προσθέτει ότι από τις 13,848 θέσεις στα «πανεπιστήμια» της «ΤΔΒΚ», οι 8,636 έχουν πληρωθεί από φοιτητές από την Τουρκία, ενώ οι 5,212 παραμένουν απλήρωτες.

    Σημειώνεται επίσης ότι το λεγόμενο Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής («Yak?n Dogu Universitesi-YDU») κατέχει και πάλι φέτος την πρώτη θέση στην προτίμηση των φοιτητών, αφού φέτος θα φοιτήσουν σε αυτό 2,105 νέοι φοιτητές. Στις προτιμήσεις των φοιτητών ακολουθούν το λεγόμενο Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας («Lefke Avrupa Universitesi-LAU») με 1,855 νέους φοιτητές, το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου- («Dogu Akdeniz Universitesi?DAU») με 1,635 φοιτητές, το «Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου» («Uluslaras? K?br?s Universitesi?UKU») με 898 νέους φοιτητές, το «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας» («Girne Amerikan Universitesi»- GAU) με 780 νέους φοιτητές, και το «Πανεπιστήμιο Κερύνειας» («Girne Universitesi?GU») με 531 φοιτητές.

    Στον πιο κάτω πίνακα, φαίνονται τα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα και ο αριθμός των νεοεισερχόμενων φοιτητών σε αυτά σε σύγκριση με την περσινή περίοδο:

    «Πανεπιστήμια και νεοεισερχόμενοι φοιτητές»

    «Πανεπιστήμιο» 2019 2020 Διαφορά

    «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής (ΤΔΒΚ-Λευκωσία)» 1,817 2,105 15%

    «Eυρωπαϊκό πανεπιστήμιο Λεύκας (ΤΔΒΚ-Λεύκα)» 1,621 1,855 14%

    «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου-(ΤΔΒΚ-Αμμόχωστος)» 1,297 1,635 26%

    «Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου- (ΤΔΒΚ-Λευκωσία)» 820 896 9%

    το «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας (ΤΔΒΚ-Κερύνεια)» 806 780 -3%

    «Πανεπιστήμιο Κερύνειας (ΤΔΒΚ-Κερύνεια)» 562 531 -5%

    «Πανεπιστήμιο Επιστημών Κύπρου (ΤΔΒΚ-Κερύνεια)» 275 300 9%

    «Διεθνές Πανεπιστήμιο Φινάλ (ΤΔΒΚ-Κερύνεια)» 292 277 -5%

    «Πανεπιστήμιο Υγείας και ΚοινωνικώνΕπιστημών Κύπρου (ΤΔΒΚ-Μόρφου)» 88 81 -7%

    «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΔΒΚ-Λευκωσία)» 41 43 4%

    «Πανεπιστήμιο Αντα Κεντ-(ΤΔΒΚ-Αμμόχωστος)» 135 34 -74%

    «Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ Κύπρου-(ΤΔΒΚ-Λευκωσία)» - 32 -

    «Πανεπιστήμιο Ανατολής Κύπρου-(ΤΔΒΚ-Αμμόχωστος)» - 31 -

    «Πανεπιστήμιο δημιουργικών τεχνών και σχεδιασμού Αρκίν(ΤΔΒΚ-Κερύνεια)» - 29 -

    «Μεσογείακό Πανεπιστήμιο Καρπασίας-(ΤΔΒΚ-Λευκωσία)» - 7 -

    «Πανεπιστήμιο 15ης Νοεμβρίου Κύπρου-(ΤΔΒΚ-Λευκωσία)» - - -

    «Πανεπιστήμιο Ραούφ Ντενκτάς- (ΤΔΒΚ-Λευκωσία)» - 0 -

    Πανεπιστήμια της ΤΔΒΚ-Σύνολο 7,754 8,636 11%

    «Παράρτημα Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής- (ODTU- ΤΔΒΚ-Μόρφου)» 436 421 -3%

    «Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας-Ακαδημαϊκή Μονάδα στην ΤΔΒΚ) 285 208 -27%

    «Παράρτημα Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης» («ITU--(ΤΔΒΚ-Αμμόχωστος)» 56 51 -8%

    Πανεπιστήμια Τουρκίας με έδρα την «ΤΔΒΚ» -Σύνολο 777 680 -12%

    «ΤΔΒΚ-Γενικό Σύνολο» 8,531 9,316 9%

    (ΑΚ)

    [10] Σε εξαήμερη βάση ανοίγουν τα σχολεία στα κατεχόμενα από την 1η Σεπτεμβρίου, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Η Diyalog (27.08.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Τα σχολεία θα παραμένουν ανοικτά 6 μέρες τη βδομάδα», στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού παιδείας Ναζίμ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει στα κατεχόμενα από την 1η Σεπτεμβρίου με διαδικτυακά μαθήματα και από τις 14 Σεπτεμβρίου με φυσική παρουσία των μαθητών στις τάξεις.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, ο «υπουργός παιδείας» ανέφερε ότι καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να περάσουν στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος 3+3 τη νέα σχολική χρονιά. Υπογραμμίζοντας την σημασία της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι τα σχολεία θα είναι ανοικτά και τα Σάββατα.

    Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις όσον αφορά την αύξηση στον αριθμό των τάξεων στα σχολεία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι μαθητές θα χωριστούν σε δύο ομάδες και σκοπεύουν να εφαρμόσουν το σύστημα 3+3, δηλαδή οι μαθητές της πρώτης ομάδας να μεταβαίνουν στο σχολείο για 3 μέρες και στη συνέχεια οι μαθητές της β ομάδας τις υπόλοιπες 3 μέρες. «Από την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία και παρακολουθώντας πάντοτε την επιδημιολογική εικόνα, θα προχωρούμε στη λήψη νέων αποφάσεων λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα όλων των μαθητών για εκπαίδευση», ανέφερε ο λεγόμενος υπουργός παιδείας.

    Αναφερόμενος στην αύξηση που σημειώθηκε στον αριθμό των φοιτητών που θα φοιτήσουν φέτος στα «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε ευχαρίστηση υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες τους έχουν αποδώσει καρπούς. Υποστήριξε ότι ο αριθμός των φοιτητών είναι κατά 600 μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι και ισχυρίστηκε ότι καταβάλλουν προσπάθειες έτσι ώστε να μειώσουν τα έξοδα των φοιτητών που θα μεταβούν στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα μας», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (27.08.20, AA) δήλωσε ότι δεν πρέπει να τεστάρουν την δύναμη της Τουρκίας και ότι είναι αποφασισμένοι και ικανοί να επαγρυπνούν και να υπεραμύνονται τα δικαιώματα και συμφέροντα τους.

    Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Τουρκίας αναφορικά με την ένταση με την Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Ακάρ ανέφερε ότι είχαν φθάσει σε συμφωνία σε συναντήσεις που είχαν προηγουμένως με προηγούμενους ομολόγους και πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτοί για διάλογο, με έναν όρο, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν όλα τα ζητήματα και θα συνομιλήσουν μέχρι να επιλύσουν όλα τα θέματα. Υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει ήδη συναντήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα και αναμένεται η τέταρτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, ο Ακάρ δήλωσε: «Το επαναλαμβάνω και σήμερα, αναμένουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Έχουμε δίκαιο, γι' αυτό είμαστε δυνατοί και συνεπώς δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Ας έλθουν, ας συζητήσουμε. Όλα είναι ανοικτά. Είμαστε ανοικτοί προς το διάλογο. Θέλουμε ειρήνη και ευημερία, αλλά θέλουμε και τα δίκαια και τα δικαιώματα μας. (...) Ας έλθουν οι εμπειρογνώμονες, ας διαπραγματευτούμε».

    Αναφερόμενος στην κοινή αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υποστήριξε ότι είναι μάταιο να ελπίζουν ότι με στρατιωτικές ασκήσεις και με παρόμοιες πρωτοβουλίες θα εμποδίσουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας και των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, προσθέτοντας: «Έχουμε δικαιώματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κάνει ότι έπρεπε να γίνει και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμία τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι το έχουν επαναλάβει δεκάδες φορές ότι θέλουν τα δικαιώματα και το δίκαιο τους εντός των δικών τους συνόρων και δεν θα δώσουν ούτε μια σταγόνα νερού στην άλλη πλευρά και ούτε θα τους σφετερισθούν τα δικαιώματα τους. «Καταλάβετε το. Οι συνομιλητές μας έχουν πρόβλημα να το αντιληφθούν αυτό. (...) Διεξάγουμε σεισμικές έρευνες ειρηνικά, αυτό είναι το θέμα. Προς τι η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και μεταφορά πλοίων και αεροπλάνων;», ανέφερε ο Ακάρ.

    Σχολιάζοντας την τελευταία NAVTEX, ο Ακάρ δήλωσε: «Εργαζόμαστε εκεί για τα θαλάσσια συμφέροντα και ενδιαφέροντα μας. Όπως έχουμε επανειλημμένα πει και θα συνεχίσουμε να λέμε, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και δίκαια μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας. Οι σεισμικές δραστηριότητες και έρευνες μας, που διεξάγονται εκεί, θα συνεχισθούν όσο καιρό χρειαστεί. Δεν τίθεται θέμα χρονικού ορίου ή περιορισμού. Εμείς εκεί κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας και των δικαίων μας και υπάρχουν τεχνολογικές εργασίες που πρέπει να γίνουν. Θα τις κάνουμε σε όσο χρόνο χρειάζεται. Όσο το υπουργείο ενέργεια μας συνεχίζει αυτές τις εργασίες, εμείς ως υπουργείο άμυνας, ως ένοπλες δυνάμεις είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δραστηριοτήτων τους. (...) Η NAVTEX, που εκδόθηκε σήμερα, είναι σχετικά με την προγραμματισμένη άσκηση με πυρά που θα διεξάγει ο ναυτικός μας στόλος στην περιοχή της Αλεξανδρέττας (Iskenderun)».

    Αναφερόμενος στα τρία γαλλική αεροσκάφη στην «νότια Κύπρο», ο Ακάρ διερωτάται γιατί ήλθαν και ισχυρίζεται ότι είναι παραβίαση των Συνθηκών του 1960.

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκική Δημοκρατία γιατί αποκαλύφθηκε ότι οι ισχυρισμοί για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου δεν ήταν σωστές, καλώντας την Γαλλία να λογικευθεί και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με το δίκαιο.

    Αναφορικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Τα σύνορα μας είναι ξεκάθαρα, έχουμε θέσει τους κανόνες μας. Αν τους παραβιάσετε, είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουμε. Αλλά εμείς πάντα λέμε ότι δεν το θέλουμε αυτό και είμαστε υπέρ του διαλόγου».

    (ΔΨ)

    [02] Παραβίαση των Συμφωνιών του 1960 η παρουσία γαλλικών μαχητικών στην περιοχή, ισχυρίζεται η Άγκυρα

    Σύμφωνα με Hurriyet Daily News (28.08.20), η Άγκυρα επικρίνει την συμμετοχή των γαλλικών μαχητικών στην αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας με την ονομασία «ΕΥΝΟΜΙΑ».

    Σε γραπτή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι ισχυρίστηκε ότι η παρουσία γαλλικών μαχητικών στην περιοχή της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» παραβιάζει τις Συμφωνίες του 1960.

    Στη συνέχεια, ο Ακσόι υποστήριξε ότι με αυτή την στάση της η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια χώρα της Κύπρου, ενθαρρύνει επικίνδυνα την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και την Ελλάδα, που είναι οι υπεύθυνες πλευρές για την παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να κλιμακώσουν την ένταση περισσότερο.

    Καταληκτικά, ο Ακσόι επανέλαβε ότι κάθε πρωτοβουλία να απομονώσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει απογοητευτικό αποτέλεσμα.

    (ΔΨ)

    [03] Νέα NAVTEX εξέδωσε στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

    Η Sabah (27.08.20) γράφει ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο για ασκήσεις με εκπαιδευτικές βολές μεταξύ 1 και 2 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (27.08.20), το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιστρέψει σε λιμάνι της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι τα καθήκοντα του λήγουν σήμερα, όμως με την έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX σχεδιάζει να παραμείνει στην περιοχή.

    Εν τω μεταξύ, η Hurriyet (27.08.20, Sabah) γράφει ότι ο τουρκικός ναυτικός στόλος έκανε άσκηση με αμερικάνικα πλοία. Το τουρκικό υπουργείο άμυνας, σε ανάρτησή του χθες στο Twitter, έγραψε ότι οι ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις ναυτικές ασκήσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι η φρεγάτα TCG Barbaros και η κορβέτα TCG Burgazada διεξήγαγε ναυτικές ασκήσεις στις 26 Αυγούστου 2020 με το Αντιτορπιλικό USS Winston S. Churchill.

    (ΔΨ)

    [04] «Εντός δύο μηνών πιθανό να υπάρχει νέα χαρμόσυνη είδηση», δηλώνει ο Ντονμέζ

    Η Yen? Safak (27.08.20) γράφει ότι ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι σε δύο μήνες θα έχουν πάλι χαρμόσυνες ειδήσεις σχετικά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNNTurk, ο Ντονμέζ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής διεξάχθηκε εργασία μόνο στο ένα τέταρτο των 8 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων της τοποθεσίας TUNA-1, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο Κανουνί θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι το τέλος του έτους και σχεδιάζεται να ανοιχθούν γύρω στα 40 πηγάδια.

    Σημειώνοντας ότι οι εργασίες για γεωτρήσεις θα συνεχισθούν στις περιοχές με προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί και φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες. «Οι έρευνες για φυσικό αέριο έγιναν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπήρχαν σημεία, στα οποία υπήρχε και φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες. Θα διευκρινιστεί όταν θα διεξαχθούν οι γεωτρήσεις», πρόσθεσε ο Ντονμέζ.

    (ΔΨ)

    [05] Ο Τζέφρι είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων συριακών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη

    Σύμφωνα με την Milliyet (26.08.20), ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι έφθασε το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη μετά τις εργασίες της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας στην Γενεύη.

    Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων συριακών ομάδων. Αργότερα, αναχώρησε για την Άγκυρα, όπου θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και άλλους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου άμυνας.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 1,502 τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Hurriyet (26.08.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,313 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 100,109 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 20 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 887.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 262,507 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,183. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 239,797.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 6,621,749 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 841 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,4%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 27 August 2020 - 12:54:04 UTC