Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 151/2020 19.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εννέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Πρώτη φορά ξεπέρασαν τα ημερήσια κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές
  • [02] Λανθασμένα στοιχεία για την πανδημία στα κατεχόμενα δίδει η «κυβέρνηση»
  • [03] Επαναξιολόγηση του θέματος της καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ζητά ο Ακιντζί
  • [04] Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των κατεχομένων από εδώ και μπρος, λέει ο Τατάρ
  • [05] Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ
  • [06] Επιθυμία του η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης, λέει ο Έρχουρμαν
  • [07] Στήριξη στην υποψηφιότητα Ντενκτάς από το DP
  • [08] Αγωγή από το UBP κατά του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ - «Εχθρός της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», χαρακτηρίζεται
  • [09] Παρεμβαίνει στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων η Άγκυρα, λέει ο Ελτσίλ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσελίκ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι το παιγνίδι της στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία
  • [02] Επικοινωνία Μπορέλ με Τσαβούσογλου - Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] Στα 1,263 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία
  • [04] Κίνησε αγωγή 2 εκ. ΤΛ εναντίον του Κιλιντσάρογλου ο Ερντογάν
  • [05] Ο Τσαβούσογλου συνεχίζει την περιοδεία του στην κεντρική Αμερική

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εννέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Πρώτη φορά ξεπέρασαν τα ημερήσια κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές

    Η Avrupa (19.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,695 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν εννέα νέα κρούσματα, ενώ έλαβαν εξιτήριο επτά άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα επτά από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα δύο ατμοπλοϊκώς και ότι διεξάγεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

    Μέχρι τις 18 Αυγούστου 2020 διενεργήθηκαν 99,932 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 230 κρούσματα Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 72 ασθενών, ενώ 154 αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώτη φορά ξεπεράσαμε τον νότο στον ιό», η εφημερίδα γράφει ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου διενεργήθηκαν υπερδιπλάσιες εργαστηριακές εξετάσεις σε σύγκριση με τα κατεχόμενα χθες και βρέθηκαν οκτώ κρούσματα. Σημειώνοντας ότι πρώτη φορά βρέθηκαν περισσότερα κρούσματα στα κατεχόμενα από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές, η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα συμπληρώνονται 50 ημέρες από το άνοιγμα των κατεχομένων στην 1η Ιουλίου και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που βρέθηκαν από εκείνη την ημέρα ανήλθε στα 122, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 230. «Δηλαδή ενώ μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών είχαμε μόνο 108 κρούσματα, τώρα σε μια περίοδο που είναι περίπου η μισή της είχαμε 122 κρούσματα», επισημαίνει η εφημερίδα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Λανθασμένα στοιχεία για την πανδημία στα κατεχόμενα δίδει η «κυβέρνηση»

    Η Yeni Duzen (19.08.20) γράφει ότι λανθασμένα στοιχεία σε σχέση με τα κρούσματα Covid-19 που βρέθηκαν στα κατεχόμενα μετά την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε προχθές ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ μετά την συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου».

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Όζερσαϊ δήλωσε πως 66 θετικά περιστατικά έφτασαν στα κατεχόμενα ατμοπλοϊκώς και 33 αεροπορικώς. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά το λεγόμενο υπουργείο υγείας, 64 κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, 28 ατμοπλοϊκώς, 11 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 2 είναι εγχώρια και για 7 κρούσματα δεν προσδιορίστηκε η προέλευσή τους.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο Όζερσαϊ, ο διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας Άκγκιουνλερ, Ιμπραχίμ Μπατούγ χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της «κυβέρνησης» και εξέφρασε την άποψη ότι θα οδηγήσει τον τομέα σε χρεοκοπία.

    Ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Pegasus στα κατεχόμενα, Ζεκί Ζιγιά υποστήριξε ότι η απόφαση θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα για το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, επηρεάζοντας αρνητικά την πληρότητα των πτήσεων που μπορεί να μειωθεί από το 53% που είναι τώρα στο 23%. Ο Ζιγία εξέφρασε την άποψη ότι το λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας δεν έχει τις υποδομές για να περιμένουν εκεί δεκάδες επιβάτες.

    Εξάλλου, ο πνευμονολόγος Δρ. Γιαγμούρ Άλνταγ δήλωσε στην εφημερίδα ότι καθημερινά εισάγουν στο νοσοκομείο πέραν των 10 ασθενών και χάνεται ο έλεγχος. Ο Δρ. Αλντάγ είπε ότι για να μπορούν να φροντίζουν όπως πρέπει τους ασθενείς, πρέπει να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό όσων έρχονται στα κατεχόμενα τόσο αεροπορικώς όσο και ατμοπλοϊκώς.

    Η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών, Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε ότι τα ταξίδια διά θαλάσσης μπορεί να διαρκούν περισσότερο, όμως ο χώρος είναι ανοικτός, σε αντίθεση με το αεροπλάνο που είναι κλειστός χώρος, κάτι που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για την μετάδοση του ιού.

    Ο γενικός διευθυντής της K?br?s Manset (19.08.20), Λεβέντ Όζαντάμ φιλοξενεί πρωτοσέλιδα δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί, ο οποίος εκφράζει την θλίψη του για τα λανθασμένα στοιχεία που δόθηκαν, δηλώνοντας ότι «και εγώ ντράπηκα». Ο Όζαντάμ γράφει ότι «βρικολάκιασε» η πανδημία με το άνοιγμα των «αεροδρομίων» και των «λιμανιών» και ότι οι ασυνεπείς αποφάσεις των αρμοδίων έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.

    «Οι αριθμοί, που ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας αναφορικά με τους επιβάτες που εισήλθαν στην χώρα μέσω αέρος και θαλάσσης, έκαναν έξω φρενών όλους όσοι έχουν γνώσεις μαθηματικών δημοτικού», σημειώνει ο αρθρογράφος υπενθυμίζοντας ότι όσοι έρχονται ατμοπλοϊκώς θα κρατούνται σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθούν για κορωνοϊό.

    «Ειδικά στους δε πελάτες των καζίνο που έρχονται στην χώρα με αεροπλάνο θα συνεχίσει να δίδεται το δικαίωμα να περνούν χωρίς καραντίνα με την δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει χώρος», επισημαίνει ο Όζαντάμ προσθέτοντας ότι όσο και αν είναι θετικό το γεγονός ότι ο Πιλλί προέβη σε αυτοκριτική, «άρχισε να δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης στην χώρα το τσαλαπάτημα της σοβαρότητας του κράτους για άλλη μια φορά».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επαναξιολόγηση του θέματος της καραντίνας για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ζητά ο Ακιντζί

    Η Avrupa (19.08.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε να αξιολογηθεί εκ νέου το θέμα της καραντίνας για όσους έρχονται στα κατεχόμενα από το εξωτερικό.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με τον σύνδεσμο επιχειρηματιών γυναικών, ο Ακιντζί επεσήμανε ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα και ότι «αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική». Είπε επίσης ότι μετά το άνοιγμα προς το εξωτερικό που έγινε στην 1η Ιουλίου, δεν κατάφεραν να πάρουν «σοβαρό αριθμό τουριστών».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των κατεχομένων από εδώ και μπρος, λέει ο Τατάρ

    Η Halk?n Sesi (19.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι από εδώ και μπρος δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των κατεχόμενων λόγω της πανδημίας. Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με τον σύνδεσμο επιχειρηματιών γυναικών, ο Τατάρ επεσήμανε τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα, τα βήματα που έγιναν κατά την διαδικασία της ομαλοποίησης πέτυχαν κινητικότητα στην οικονομία.

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τον «προϋπολογισμό» του 2021, ο Τατάρ είπε ότι άρχισαν συζητήσεις με την Τουρκία στο θέμα του ελλείμματος του «προϋπολογισμού», προσθέτοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση η εξεύρεση πόρων για τις ανάγκες και τις απώλειες των μικρομεσαίων και του επιχειρηματικού κόσμου γενικά.

    «Από εδώ και μπρος δεν μπορεί να τίθεται θέμα κλεισίματος», ανέφερε προσθέτοντας ότι θα τύχει διαχείρισης η διαδικασία με την λήψη μέτρων. Τέλος επεσήμανε την σημασία της τήρησης των κανόνων, της μάσκας, της υγιεινής και της κοινωνικής απόστασης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ

    Η Hakikat (19.08.20) γράφει ότι αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

    Μιλώντας στο CNN-Turk χθες, ο Όζερσαϊ εξέφρασε την άποψη ότι κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου θα φέρει σύντομα και μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι σκοπός των συμφωνιών αυτών είναι να μοιράσουν την θαλάσσια περιοχή που προκύπτει με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στην δυτική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Έχουμε πετύχει ισορροπία σε σημαντικό βαθμό στην ανατολική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και ενοχλούνται απ' αυτό. Σε ένα σημείο σε αυτό τον αγώνα ισχύος θα μάθουν ότι είναι αναγκασμένοι, ειδικά λόγω της παρουσίας των εταιρειών, να καθίσουν μαζί μας στο τραπέζι και να μοιραστούν αυτούς τους πόρους χωρίς να αγνοούν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η δικαιοσύνη. Η σημασία της ΤΔΒΚ φάνηκε ξανά. Κανείς δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει να κάνουμε παιχνίδι».

    Χαρακτηρίζοντας το βήμα που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο ως «στερούμενο καλής βούλησης», ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι είναι οπορτουνισμός να γίνονται τέτοια βήματα την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια διευθέτησης του θέματος με μεσολάβηση της Τουρκίας και της Γερμανίας. Πρόσθεσε τα εξής:

    «Όμως υπάρχει μια πραγματικότητα: Καλά που σε πλήρη διάλογο και συνεργασία η Τουρκία με την ΤΔΒΚ σταματήσαμε να κάνουμε μόνο δηλώσεις πριν ορισμένο χρονικό διάστημα και πετύχαμε την ισορροπία κατεβαίνοντας στο πεδίο. Καλά που έχουμε συνάψει συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μας από το 2011, μετά δώσαμε άδειες και η Τουρκία άρχισε πρώτα σεισμικές έρευνες στην περιοχή και ύστερα κανονικές γεωτρήσεις. [...] Αυτά τα βήματα σημαίνουν ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία δημιουργούν το παιχνίδι στην περιοχή. Αυτό είναι που ενοχλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα».

    Περίκλειστη Αμμόχωστος

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τυχόν άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα σημαίνει διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι «δήλωση που ξεπερνά την δύναμή του» Προέδρου Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως τα εξής: «Μήπως οι ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν θέλει την επιστροφή του κλειστού Βαρωσιού στους παλιούς του ιδιοκτήτες; Δεν θέλει να επιτρέψουν οι κάτοικοί του; Θέλει να μείνει το κλειστό Βαρώσι ως απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή; Προτιμά να μείνει πόλη φάντασμα;»

    Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν επειδή η μετατροπή Βαρωσιού από στρατιωτική σε μη στρατιωτική ζώνη και το άνοιγμα του σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και των παλιών ιδιοκτητών του θα δημιουργήσει μιαν κατάσταση πολύ καλύτερη από το σημερινό στάτους κβο και θα φέρει οικονομική κινητικότητα στην περιοχή και δεν θέλουν να δουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις ο τουρκοκυπριακός «λαός» και ο ελληνοκυπριακός «λαός». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι Ελληνοκύπριοι δίδουν θετικές ενδείξεις σε αυτές τις εξελίξεις και αυτό προκαλεί ανησυχία στην διοίκηση. Δεν χρειαζόμαστε την συγκατάθεσή τους για να το κάνουμε αυτό. Δεν χρειαζόμαστε να καθίσουμε να κάνουμε παζάρια μαζί τους. Το βήμα αυτό που θα κάνουμε ουσιαστικά θα ραγίσει το στάτους κβο στο νησί, θα χαλάσει τον φαύλο κύκλο. Όταν πριν πέντε χρόνια έφερα στην ημερήσια διάταξη αυτό το σχέδιο, υπήρχαν κάποιοι που χαμογελούσαν, δεν το έπαιρναν στα σοβαρά. Στο σημείο που ήρθαμε σήμερα όλοι λένε ότι μπορεί να γίνει αυτό. Επειδή το εξηγούμε σωστά αυτό στην διεθνή κοινότητα βλέπουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μπορέσουν να το εμποδίσουν αυτό με ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ή με μερικά άλλα βήματα. Θα συμβάλει στο άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού ένας πρόεδρος που θα αναλάβει καθήκοντα με τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν, θα μπορεί να το εξηγεί πολύ καλά αυτό διεθνώς και θα μπορεί να ετοιμάσει καλά τους διεθνείς παίκτες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της πολιτικής».

    Συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας

    Απαντώντας σε ερώτηση για την στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας και την προσγείωση γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων στην βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ο Όζερσαί υποστήριξε ότι η Γαλλία προσπαθεί να καλύψει ένα κενό που έμεινε με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και η χώρα που γνώριζε καλύτερα το Κυπριακό εντός της ΕΕ, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι «η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ έφερε την Γαλλία σε μιαν ιδιαίτερη θέση» και ότι η Γαλλία θεωρεί ότι έχει περισσότερη σχέση με την Κύπρο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ. «Αυτό που κάνει αυτή την στιγμή στην Κύπρο με την πραγματική της ισχύ, με την ισχύ της στη διεθνή πολιτική δεν είναι και πολύ αναλογική κίνηση», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Κάνουν αυτές τις ασκήσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά τους δίδει αυτό το δικαίωμα, όμως η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή εξυπηρετούν μόνο την ένταση. Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω θεωρώντας ως εκφοβισμό αυτές τις ασκήσεις. [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επιθυμία του η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (19.08.20) γράφει ότι πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιδρά αρνητικά πάνω στους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι «την στιγμή που θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, θα μεγαλώσει το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία και μπορεί να συμβούν πράγματα που καθόλου δεν θέλουμε στην Ανατολική Μεσόγειο που επιθυμούμε να γίνει θάλασσα ειρήνης και θεωρούμε ότι όλοι θα πάρουν το μερίδιό τους με έναν δίκαιο διαμοιρασμό».

    Μιλώντας στο Ada TV, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά «πρέπει από την μια να επιδείξουμε ενότητα και ομόνοια στην χώρα και από την άλλη να επικεντρωθούμε σε αυτά τα ζητήματα». Πρόσθεσε και το εξής: «Αν δεν μπορέσουμε να επικεντρωθούμε, δεν θα είναι δυνατό να προστατεύσουμε τον τουρκοκυπριακό λαό. Το βασικό μας ζήτημα είναι να μεταφέρουμε στο μέλλον αυτό τον λαό, την ταυτότητά του, την ύπαρξή του. Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε αυτό, δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις διαδικασίες που αφορούν το μέλλον του λαού. Πρέπει μιαν ώρα αρχύτερα να συνέλθετε και να διαχειριστείτε την διαδικασία αυτή».

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη στον Χασάν Χάστουρερ της K?br?s (19.08.20) και ερωτηθείς γιατί δεν λύθηκε το Κυριακό μέχρι σήμερα, ο Έρχουρμαν χαρακτήρισε το Κυπριακό ως «πρόβλημα εξεύρεσης της βάσης» που θα διασφαλίσει ότι οι «δύο ιδρυτικές κοινότητες» μαζί με όλους σε αυτό το νησί θα ζουν ελεύθερα και ειρηνικά νιώθοντας ασφάλεια, προστατεύοντας την ταυτότητά τους, μαθαίνοντας να ενεργούν μαζί για τα κοινά τους συμφέροντα και μοιράζοντας δίκαια τις δυνατότητες του νησιού.

    «Όμως το ζήτημα ουδέποτε αποτελείτο [μόνο] από αυτό. Το κυπριακό πρόβλημα ήταν πάντοτε διεθνές πρόβλημα με μιαν άλλη του πτυχή», σημείωσε επισημαίνοντας την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου όπως φαίνεται και από τις εξελίξεις που συμβαίνουν τελευταίως. «Επομένως, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξηγήσουμε το γιατί δεν λύθηκε το πρόβλημα παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τόσο χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και τις δύο του πτυχές», είπε και ισχυρίστηκε ότι το βασικό πρόβλημα «σε σημαντική μερίδα των διοικούντων στην ελληνοκυπριακή πλευρά» κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι η εξίσωση της πολιτικής βούλησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την βούληση της κοινότητας που διαθέτει ξεκάθαρα την αριθμητική πλειοψηφία.

    «Το ουσιαστικό ζήτημα και το 1960 και στο Σχέδιο Ανάν και στην φόρμουλα της ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της διαδικασίας είναι ουσιαστικά το ζήτημα της πολιτικής ισότητας», υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή δεν κατέστη δυνατή η επίλυση αυτού του θέματος έγινε πολύ πιο καθοριστική η εξωτερική πτυχή του προβλήματος. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Στα δικά μου μάτια σε αυτό ακριβώς το σημείο επικεντρώνεται ουσιαστικά η ιστορία του αγώνα ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού. Ο δρόμος της προστασίας και της μεταφοράς στο μέλλον της ταυτότητας, της κουλτούρας και της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού είναι να αποκτήσει επιρροή η πολιτική του βούληση ως ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους σε αυτό το νησί σε πολιτικό επίπεδο. [...]

    Αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε ένα περιβάλλον ειρήνης και αποδοτικά οι πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί και γίνονται πιο περίπλοκοι οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού. [...]»

    Ο Έρχουρμαν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και ων Ελληνοκυπρίων και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν να μην αποδέχονται την βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» ως ισότιμη βούληση ενός από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται όχι έναν ηγέτη, αλλά μιαν ηγεσία που θα εργαστεί επικεντρωμένη στην λύση του Κυπριακού, θα κτίσει επικοινωνία με την Τουρκία, την Ευρώπη, τον κόσμο και τον «νότο», όπως αποκάλεσε τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, θα καταργήσει την πολιτική ή την προσωπική πόλωση, θα αναλαμβάνει το καθήκον να γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ της «κυβέρνησης» και της αντιπολίτευσης όταν χρειάζεται, θα είναι η φωνή της συνείδησης της κοινωνίας και θα ηγηθεί στο θέμα της μεταφοράς της ταυτότητας, της κουλτούρας και της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων στο μέλλον.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στήριξη στην υποψηφιότητα Ντενκτάς από το DP

    Η K?br?s Manset (19.08.20) γράφει ότι το διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) αποφάσισε χθες ομόφωνα να στηρίξει την υποψηφιότητα του τέως προέδρου του κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές».

    Σημειώνοντας ότι το κόμμα βαδίζει στα χνάρια του Ραούφ Ντενκτάς, ο πρόεδρος του DP Φικρί Ατάογλου υπενθύμισε την υπόσχεση που είχαν δώσει στον Σερντάρ Ντενκτάς όταν παραιτείτο από την προεδρία του DP, ότι δηλαδή θα τον στήριζαν αν αποφάσιζε να κατέλθει υποψήφιος.

    Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην συνεδρία, ο Ντενκτάς τους ευχαρίστησε για την στήριξη και επανέλαβε ότι αρχικά δεν είχε πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα, όμως θα υποβάλει λόγω της κατάστασης και των αντιδράσεων για να μην πει αργότερα «μακάρι να ήμουν υποψήφιος». Είπε ότι στόχος του είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο και να κερδίσει. Ανέφερε και τα εξής:

    «Ένα κουτσομπολιό που καταβάλλεται προσπάθεια να διαδοθεί τις τελευταίες μέρες είναι ότι η Τουρκία δείχνει την προτίμησή της σε έναν άλλο υποψήφιο. Να μην το παρουσιάσουν αυτό ως ότι κάνει παρέμβαση, διότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύ ιδιαίτερη. Να μην την πλήξουν».

    Υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία είναι η ψυχή μας, ο πνεύμονάς μας, όμως ταυτόχρονα είναι και στρατηγικός μας εταίρος», ο Ντενκτάς εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι αυτή η διαπίστωση και άλλες παρόμοιες διαπιστώσεις γίνονται και από τους άλλους υποψήφιους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ντενκτάς είπε ότι πάντα πορεύεται με τις πραγματικότητες και όχι υποσχόμενος ελπίδα και πρόσθεσε ότι αν εκλεγεί, πάλι θα ενεργεί με τις πραγματικότητες.

    Σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ντενκτάς ανέφερε ότι από τις θετικές αντιδράσεις που λαμβάνει από τη βάση των άλλων κομμάτων και από εκείνους που δεν θα πάνε στην κάλπη, φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει τις «εκλογές».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αγωγή από το UBP κατά του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ - «Εχθρός της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», χαρακτηρίζεται

    Η Gunes (19.08.20) γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) καταδίκασε έντονα τον προσβλητικό χαρακτηρισμό «πόρνες» που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), Αλί Κισμίρ αναφερόμενος στον πρόεδρο και στους «βουλευτές» του UBP και την ύβρη κατά της Τουρκίας την οποία αποκάλεσε «διαχειριστή οίκου ανοχής».

    Με γραπτή του δήλωση, το κόμμα υποστήριξε ότι ο Κισμίρ είναι γνωστός για τους επαίνους του προς τους αριστερούς υποψήφιους στις «προεδρικές εκλογές» και ειδικά προς τον Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε ότι το UBP δεν θα υποχωρήσει έναντι των εκτός πραγματικότητας, ντροπιαστικών επιθέσεων που δέχεται και δεν συνάδουν με την ουσία της «δημοκρατίας» των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα προβεί σε παραχωρήσεις από τον αγώνα ελευθερίας, ευημερίας και ασφάλειας που διεξάγει για τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Το κόμμα αναφέρει ακόμη ότι θα προσφύγει σε όλα τα «νόμιμα» μέσα που χρειάζονται για τον Κισμίρ και το άρθρο του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιέχει «βαριές προσβολές».

    Το UBP υποστηρίζει επίσης ότι το γεγονός έχει και πολιτικές διαστάσεις και ότι κάποιοι επιθυμούν να διασαλεύσουν τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία με αφορμή τις «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου και να προκαλέσουν προβλήματα στην Τουρκία στην Κύπρο. «Στόχος είναι να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο και το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα, που συνεργάζεται με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μαζί τους, να καταστεί κυρίαρχο στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίζεται το κόμμα στη δήλωσή του και καταλήγει λέγοντας:

    «Το UBP είναι το κόμμα του τουρκοκυπριακού λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία, την ασφάλεια και την κυριαρχία του από το χθες μέχρι το σήμερα, τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης αδελφικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία και ό,τι και να κάνουν τα όργανα των ξένων δυνάμεων [...] ό,τι καν αν γράψουν οι εχθροί της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν θα αλλάξει τον δρόμο του».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Παρεμβαίνει στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων η Άγκυρα, λέει ο Ελτσίλ

    Η Avrupa (19.08.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας ων δασκάλων (KTOS) Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις στην Άγκυρα δεν διστάζουν πλέον να παρεμβαίνουν ανοικτά στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. Σε γραπτή του δήλωση, ο Ελτσίλ σημειώνει ότι το γεύμα του «πρέσβη» της Τουρκίας με ορισμένους «βουλευτές του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στο «Λευκό Σπίτι», που ανήκει στον κατοχικό στρατό, δείχνει ξεκάθαρα τι διαστάσεις προσέλαβαν αυτές οι παρεμβάσεις.

    «Βρίσκεται και ο στρατός πλέον στην βόρεια Κύπρο εντός της πολιτικής και διεξάγει επιχειρήσεις μαζί με τους πολιτικούς της Τουρκίας», αναφέρει στην δήλωσή του ο Ελτσίλ προσθέτοντας ότι συνεχίζεται εντεινόμενο εδώ και χρόνια το «παιχνίδι» της άσκησης πιέσεων, απειλών, μεταφοράς πληθυσμού και οδηγιών προς του συνεργάτες πολιτικούς [εκ μέρους της Άγκυρας] για να καταργηθεί η πολιτική βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσελίκ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι το παιγνίδι της στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία

    Υπό τον τίτλο «Τσελίκ: Δεν θα επιτρέψουμε το ελληνικό θέατρο», το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ihlas (18.08.20, IHA) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας ως μια «πειρατική συμφωνία».

    Σε δηλώσεις στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του AKP υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία] δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία έχει ένα προκλητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Προειδοποίησε τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους ότι λανθάνονται 100%, αν νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν μια ντε φάκτο κατάσταση στην περιοχή χωρίς να συμφωνήσουν με την Τουρκία. «Η Γαλλία δεν ενδιαφέρεται για την ισορροπία και την σταθερότητα στην περιοχή, ούτε και οι άλλοι, που ζητήσατε βοήθεια από αυτούς. Αν θα υπάρξει ειρήνη σε αυτή την περιοχή, εμείς θα την κάνουμε», πρόσθεσε ο Τσελίκ.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Γαλλίας, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν αποτελεί μία δομή που είναι ικανή να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκύπριους. Από την αρχή, αυτή η συμφωνία είναι μια πειρατική συμφωνία. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Η Γαλλία έχει ένα προκλητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. (...)». Στη συνέχεια κάλεσε τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους να παραιτηθούν από την εχθρότητα κατά της Τουρκίας και υποστήριξε: «Αν θέλετε σταθερότητα και ευημερία σε αυτή την περιοχή, οι πιο αξιόπιστοι εταίροι που θα έχετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που θα κρατήσουν το λόγο τους, είναι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Εξάλλου, για αυτούς που θέλουν σταθερότητα και ασφάλεια, είμαστε οι πιο σημαντικοί εταίροι, για αυτούς που θέλουν να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας, δημιουργώντας ντε φάκτο καταστάσεις, δεν έχουμε να δώσουμε ούτε μια σταγόνα νερού από τη Γαλάζια Πατρίδα».

    Κατηγορώντας την Γαλλία για προβοκατόρικες ενέργειες, ο Τσελίκ αναφέρθηκε στους μαζικούς τάφους στη Ταρχούνα και δήλωσε: «Ό,τι έκανε στην Λιβύη, προσπαθεί να το κάνει τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. (...) Οι ασκήσεις που διοργανώνει με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα εδώ. Αυτές είναι απλά διαφημίσεις, ένα διαφημιστικό διάλλειμα. Πρέπει να έχει μια πιο υπεύθυνη στάση εδώ, σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι, απλά διαβάστε τα σχόλια και τις αναλύσεις στο Γαλλικό Τύπο σχετικά με την πολιτική του Μακρόν στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη. Παρουσιάζεται πολύ ξεκάθαρα τι γίνεται».

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κυνηγάει ένα εντελώς λάθος παιγνίδι και ότι με αυτά που πράττει έχει ξεπεράσει το μπόι της, ο Τσελίκ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι το παιγνίδι που παίζει μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία και ισχυρίστηκε τα εξής: «Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι για αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζετε ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας».

    Η Milliyet (18.08.20) γράφει ότι ο Τσελίκ, στη συνέχεια, δήλωσε: «Δεν έχουμε τίποτα να σας παραδώσουμε είτε είναι στην Χερσαία Πατρίδα, στην Εναέρια πατρίδα, ή στη Γαλάζια πατρίδα. Αν μιλάτε για το δίκαιο, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο ανακηρύχθηκε με γνωστοποίηση στα Ηνωμένα Έθνη το 2004, το 2013 και το 2019. Επιπρόσθετα, η συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη στις 27 Νοεμβρίου 2019 βάση το διεθνές δίκαιο κοινοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη».

    Επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εντός των συνόρων της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι ένα θέμα που δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι τα πεδία δραστηριοτήτων του γεωτρύπανου Γιαβούζ και των σεισμικών ερευνητικών σκαφών Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός είναι εντός της «Γαλάζιας Πατρίδας». Πρόσθεσε ότι το τουρκικό ναυτικό πολεμικό τα προστατεύει σε αυτή την αποστολή τους. Στη συνέχεια, ο Τσελίκ επανέλαβε ότι δεν μπορεί επ' ουδενί λόγω να γίνει αποδεκτό η Ελλάδα να φυλακίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, υποστηρίζοντας: «Δηλ. δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την πολιτική. Εναντιωνόμαστε σε αυτή την έλλειψη οράματος και αδιαφορίας, που θέλουν να μας φυλακίσουν στις δικές μας ακτές».

    Σημειώνοντας ότι Ελλάδα από τη μία λέει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και από την άλλη υπογράφει πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Τσελίκ ανέφερε: «Μην ξεχνάτε, η εχθρότητα που προσπαθεί να υποδαυλίσει η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο θα έλθει περισσότερο εναντίον σας. Μπορείς να σκεφτείς κάτι τέτοιο; Αναφέρονται στο Καστελόριζο ως χερσαία περιοχή, ενώ βρίσκεται 580 χιλ. μακριά από τις ακτές της Ελλάδας και μόνο 2 χιλ. από την ακτή της Τουρκίας και αποδίδουν σε αυτό 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ως υφαλοκρηπίδα. (...) Αυτό παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, της αρχής της ισότητας και της αρχή της ανώτατης γεωγραφίας».

    Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει την κρατική πολιτική της αφομοίωσης και αναφέρθηκε στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική μειονότητα δεν είναι μόνη της.

    (ΔΨ)

    [02] Επικοινωνία Μπορέλ με Τσαβούσογλου - Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.08.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τσαβούσογλου και ο Μπορέλ συζήτησηαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

    (ΔΨ)

    [03] Στα 1,263 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (19.08.20, AA), κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Τουρκία εντοπίστηκαν 1,263 νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 από σύνολο 82,318 εργαστηριακών διαγνώσεων και ανακοινώθηκαν ακόμη 20 καταγεγραμμένοι θάνατοι.

    Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, σε ανάρτηση στο Twitter, ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 251,805 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,016. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 232,913.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 5,882,406 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 703 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,5%.

    Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι άρχισαν να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας και ότι οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων έχουν γίνει αυστηρότεροι.

    (ΔΨ)

    [04] Κίνησε αγωγή 2 εκ. ΤΛ εναντίον του Κιλιντσάρογλου ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με την Milliyet (18.08.20), ο δικηγόρος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν Αχμέτ Οζέλ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή για αποζημίωση ψυχικής οδύνης εναντίον του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου με την αιτιολογία ότι συκοφάντησε τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν και την οικογένεια του, ζητώντας 2 εκατ. τουρκικές λίρες αποζημίωση.

    Ο Κιλιντσάρογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Cumhuriyet (17.08.20), κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ερντογάν και την οικογένεια του ότι έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Νήσο του Μαν και τους κάλεσε να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στην Τουρκία.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο δικηγόρος Οζέλ δήλωσε ότι ο Κιλιντσάρογλου ψεύδεται και συκοφαντεί τον Ερντογάν και την οικογένεια του όταν λέει ότι έχουν χρήματα στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι παρόλο που ο Κιλιντσάρογλου καταδικάσθηκε για παρόμοια υπόθεση προηγουμένως, συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες του και την πολιτική της συκοφαντίας. Καταληκτικά, ο δικηγόρος του Ερντογάν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος και κανένα από τα μέλη της οικογένειας του δεν έχουν χρήματα στο εξωτερικό.

    Σχολιάζοντας την αγωγή, ο εκπρόσωπος τύπου του CHP Φαΐκ Οζτράκ δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να απορριφτεί από την αρχή εξαιτίας του υπερβολικού ποσού που ζητάνε, γράφει η Sozcu (18.08.20). Ο Οζτράκ είπε χαρακτηριστικά: «Εσύ είτε δεν ξέρεις να μετράς τα χρήματα, είτε δεν έφαγες ποτέ σου ξύλο».

    «Αντίς να απαντήσει στους εκβιασμούς του Αμερικάνικου κογκρέσου, που δήλωσε ότι θα ανοίξει έρευνα για την περιουσία του Ερντογάν, κινεί αγωγή εναντίον μου. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα εκτός, θα πληρώσω τα 2 εκ. ΤΛ στην οικογένεια του Ερντογάν», απάντησε ο Κιλιντσάρογλου, σύμφωνα με την Cumhuriyet (19.08.20)

    (ΔΨ)

    [05] Ο Τσαβούσογλου συνεχίζει την περιοδεία του στην κεντρική Αμερική

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.08.20, AA) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συνεχίζει την περιοδεία του σε χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, είχε συνάντηση χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά την παράδοση του νοσοκομείου για παιδιά από τον Τουρκικό Γραφείο Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παράδοση ενός τέτοιου μεγάλου συμβολικού έργου, προσθέτοντας ότι το Γραφείο TIKA στηρίζει παρόμοια έργα εδώ και χρόνια στη Βενεζουέλα. Ευχαρίστησε, επίσης, τις αρχές της Βενεζουέλας, που στηρίζουν τις δραστηριότητες του Γραφείου TIKA.

    Υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση του με τον Υπουργό Αρεάσα, συζήτησαν πώς θα μπορέσουν να αυξήσουν και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους σε τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η υγεία και η παιδεία. Υπογράφτηκαν τέσσερις συμφωνίες στους σε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας, όπως πολιτιστικά κέντρα και έρευνα αρχείων.

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο, εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν, να επισκεφθεί την Τουρκία.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 19 August 2020 - 11:53:01 UTC