Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-08-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 141/2020 05.08.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Άνοιγμα της Αμμοχώστου και ανέγερση νοσοκομείου συμφώνησαν Τατάρ και Οκτάι
  • [02] Συνάντηση με τον Έρντογαν θα έχει σήμερα ο Τατάρ
  • [03] Δεν ήταν η ώρα για μετάβαση κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα, λέει ο Όζερσαϊ ? Δεν γνωρίζει γιατί προσκλήθηκε, λέει ο Ατάογλου ? Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Ντενκτάς
  • [04] Παρέμβαση στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων βλέπει η αντιπολίτευση με την πρόκληση Τατάρ, Ατάογλου και Αρικλί στην Άγκυρα
  • [05] Έχασε το νόημα, τη σημασία και την βαρύτητά του το αξίωμα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, λέει αρθρογράφος
  • [06] «Το UBP δεν θα ασχοληθεί με το θέμα κοινού υποψηφίου», λέει ο Σανέρ
  • [07] Πέντε νέα κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [08] «Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε ακόμα και το χαλλούμι»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συλλυπητήριο μήνυμα Έρντογαν προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου
  • [02] 'Εκκληση Μπαχτσελί προς Άκσενερ 'να επιστρέψει στο σπίτι της'
  • [03] Αύξηση στα κρούσματα στην Τουρκία το τελευταίο διήμερο
  • [04] «Γύρω στα χίλια περίπου τα νέα κρούσματα ημερησίως στην Άγκυρα», αναφέρει το Ιατρικό Επιμελητήριο της Άγκυρας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Άνοιγμα της Αμμοχώστου και ανέγερση νοσοκομείου συμφώνησαν Τατάρ και Οκτάι

    Η Yeni Duzen (05.08.20) γράφει ότι το μήνυμα πως θα ανοίξει σύντομα η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα ανεγερθεί νοσοκομείο πανδημίας 100 κλινών στην κατεχόμενη Κύπρο δόθηκε σε επίσημη δήλωση που εξεδόθη από το γραφείο του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι μετά την συνάντηση που είχε χθες στην Άγκυρα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην δήλωση, που μεταδόθηκε από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δεν γίνεται καμία αναφορά στους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος της Αναγέννησης που κλήθηκαν στην Άγκυρα και ταξίδευσαν μαζί με τον Τατάρ.

    Στην δήλωση αναφέρεται ότι κατά την συνάντηση επιτεύχθηκε σύγκληση απόψεων στα εξής θέματα:

    - Συνέχιση της βοήθειας και της στήριξης που παρείχε η Τουρκία προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» κατά την περίοδο της αντιμετώπισης της πανδημίας και κατά την διαδικασία ομαλοποίησης της κατάστασης.

    - Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανέγερση στα κατεχόμενα ενός πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου πανδημίας 100 κλινών για έκτακτα περιστατικά εντός του 2020.

    - Ολοκλήρωση των εργασιών επιδιόρθωσης και συντήρησης του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα εντός Σεπτεμβρίου 2020 και επανέναρξη της παροχής νερού.

    - Συνέχιση της στήριξης της οικονομίας της «ΤΔΒΚ», επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων και αποτελεσματική εφαρμογή της λεγόμενης «Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συμφωνίας Συνεργασίας για το 2020».

    - Συνέχιση της κοινής αποφασιστικότητας και της συνεργασίας στο θέμα της προστασίας των ούτω καλούμενων νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τούρκων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

    - Εντατικοποίηση των εργασιών για άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού το συντομότερο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνάντηση με τον Έρντογαν θα έχει σήμερα ο Τατάρ

    Η Yeni Duzen (05.08.20) γράφει ότι μετά την χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ θα μεταβεί από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα στις 15.00 η ώρα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν ήταν η ώρα για μετάβαση κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα, λέει ο Όζερσαϊ ? Δεν γνωρίζει γιατί προσκλήθηκε, λέει ο Ατάογλου ? Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Ντενκτάς

    Η Diyalog (05.08.20) γράφει ότι ενώ ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου και ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί μετέβησαν χθες στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης της τουρκικής κυβέρνησης, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Κουτρέτ Όζερσαϊ δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που έλαβε και ο ίδιος.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Όζερσαϊ εξήγησε ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση διότι δεν θεωρούσε ορθή αυτή την επίσκεψη στις παραμονές των «εκλογών». Είπε ότι έλαβαν γραπτή πρόκληση ο ίδιος και ο Τατάρ και πρόσθεσε ότι αφού ευχαρίστησε τους Τούρκους αξιωματούχους τους πληροφόρησε ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί θετικά, αλλά μπορούν πάντοτε να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω τηλεφώνου. «Αργότερα έμαθα ότι προσκλήθηκαν και ο πρόεδρος του DP και ο πρόεδρος του YDP και κατάλαβα ότι η απόφαση που έλαβα ήταν ακόμα πιο ορθή», κατέληξε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την ίδια πτήση μετέβη στην Άγκυρα και ο «βουλευτής» του UBP στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ογουζχάν Χασίπογλου, γεγονός που προκάλεσε συζητήσεις περί «κοινού υποψηφίου» στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές». Όμως, ο ίδιος ο Χασίπογλου ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν συμμετείχε στην «επίσημη αντιπροσωπεία» και ότι μετέβη στην Άγκυρα με πρόσκληση της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων.

    Εξάλλου, η Yeni Duzen (05.08.20) γράφει ότι πριν την αναχώρηση της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου δήλωσε χθες ότι δεν ήξερε τον λόγο της πρόσκλησης. «Ακόμα δεν μας ελέχθη τίποτα», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας.

    Κληθείς από την Manset (05.08.20) να σχολιάσει την πρόκληση των κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα, ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ακόμα δεν γνωρίζει γιατί προσκλήθηκαν. «Θα έρθουν αύριο και θα μάθουμε», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Το γεγονός ότι κλήθηκαν οι πρόεδροι τριών κομμάτων ελκύει την προσοχή προς τα κάπου. Προς το παρόν δεν επιθυμώ να προβώ σε περαιτέρω σχόλια. Κάποιοι άρχισαν να μου στέλλουν μηνύματα όπως ότι 'μετά από αυτή την επίσκεψη ο Ντενκτάς θα αποσύρει την υποψηφιότητά του'. Αν αποφασίσει κάτι ο Ντενκτάς, δεν αλλάζει την απόφασή του. [...] Όσοι το σκέφτονται αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Παρέμβαση στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων βλέπει η αντιπολίτευση με την πρόκληση Τατάρ, Ατάογλου και Αρικλί στην Άγκυρα

    Η Yeni Duzen (05.08.20) γράφει ότι ανοικτή παρέμβαση στην πολιτική βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» χαρακτήρισε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) την πρόκληση που απηύθυνε η τουρκική κυβέρνηση προς τον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσίν Τατάρ, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου και τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί να μεταβούν στην Άγκυρα σε μια περίοδο πριν τις «προεδρικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή δήλωση, το κόμμα υποστηρίζει ότι η πρόσκληση και όσοι ανταποκρίθηκαν σε αυτήν «προκάλεσαν μεγάλη πληγή στην δημοκρατία μας και στην κοινοτική μας βούληση». «Αυτή η κίνηση δεν είναι δυνατόν να δώσει θετικό αποτέλεσμα τόσο από την άποψη της κοινωνικής ενότητας όσο και από την άποψη των σχέσεων Τουρκίας ? ΤΔΒΚ», αναφέρει η δήλωση.

    Εξάλλου, αναφορά στο θέμα έγινε και κατά την χθεσινή συνεδρία της λεγόμενης βουλής, με τον πρόεδρο του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν να δηλώνει ότι ερωτηματικά προκαλούνται από την πρόσκληση των προέδρων δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και από το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό τι θα συζητηθεί. «Η βούληση είναι εδώ, το υποκείμενο είναι εδώ στη Λευκωσία. Γι' αυτό είναι ο αγώνας ύπαρξης που διεξάγουμε χρόνια», υποστήριξε προσθέτοντας ότι η «ορθή βάση» είναι η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού». Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατό να εξηγηθεί στον «λαό» η «νομιμότητα» οποιασδήποτε κίνησης που θα πραγματοποιηθεί μετά από αυτή την επίσκεψη.

    Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ καταδίκασε έντονα τόσο εκείνους που απηύθυναν την πρόκληση όσο και εκείνους που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την βούληση και το μέλλον αυτής της κοινότητας», είπε προσθέτοντας:

    «Λέμε να καταργήσουμε την αντίληψη της δημοκρατίας για το θεαθήναι. Η κοινότητα εδώ είναι ικανή να διοικήσει τον εαυτό της. Όμως κάποιοι αποφασίζουν σε αυτή τη πλευρά και εμείς εφαρμόζουμε, λέμε. Δεν ξέρουμε πόσο ακόμα θα μειώνουν αυτή την κοινότητα. Σε αυτή την βουλή υπάρχουν έξι κόμματα. Η Τουρκία στέλνει πρόσκληση σε τρία κόμματα και στα άλλα τίποτα. Αν αυτές οι συζητήσεις είναι για να ξεκαθαρίσει το θέμα του κοινού υποψήφιου, τότε κρίμα γι' αυτή την κοινότητα. Εμείς διεξάγουμε αγώνα για να γίνουμε κοινότητα που διοικεί τον εαυτό της. Πρέπει να έχουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με την Τουρκία. Καταδικάζω έντονα τόσο εκείνους που απηύθυναν την πρόσκληση όσο και εκείνους που πήγαν. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Έχασε το νόημα, τη σημασία και την βαρύτητά του το αξίωμα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, λέει αρθρογράφος

    Περιφρονήθηκε για άλλη μια φορά η ύπαρξη και η βούληση των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητα με την πρόσκληση που απηύθυνε η τουρκική κυβέρνηση προς τον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσίν Τατάρ, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου και τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί να μεταβούν στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Yeni Duzen (05.08.20), Σαμί Όζουσλου, ο οποίος γράφει ότι «αν υπάρχει ένας ισχυρισμός περί ισότητας στην Κύπρο, ο λόγος γι' αυτόν είναι η ίδια η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων».

    «Αν αφανιστεί η βούληση των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει, δεν θα μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρισμός», σημειώνει και προσθέτει ότι έτσι θα καταρριφθούν όλες οι τουρκικές θέσεις που εκφράζονται στη βάση των συμφωνιών του 1959-60, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυήσεων.

    «Αυτή είναι η εικόνα που δημιουργούν η Άγκυρα, η οποία 'μπαίνει με τις μπότες' σε κάθε εκλογές, κάθε σύσταση κυβέρνησης και κάθε κομματικό συνέδριο και οι 'λάτρεις της καρέκλας' οι οποίοι την σιγοντάρουν», γράφει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

    «Σε αυτές τις συνθήκες δεν απομένει νόημα, σημασία και βαρύτητα στο αξίωμα του 'ηγέτη της κοινότητας'. Όποιος και αν κάθεται εκεί δεν θα λαμβάνεται στα σοβαρά από τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή του και την διεθνή κοινότητα. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που δημιούργησαν ο σεναριογράφος, ο σκηνοθέτης και οι παίκτες της 'επίσκεψης στην 'Άγκυρα'. [...]»

    Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πολιτική ιστορία, από την εποχή της «υπόγειας δράσης» μέχρι το 1963, το τουρκοκυπριακό ομοσπονδιακό κράτος και την «ΤΔΒΚ», είναι γεμάτη με μυστικές ή φανερές παρεμβάσεις της Άγκυρας, ο Όζουσλου αναφέρει ότι όπως φαίνεται οι Τούρκοι αξιωματούχοι ακόμα δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον έλεγχο της κατεχόμενης Κύπρου.

    Επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα παρεμβαίνει ενεργά ακόμα στις «προεδρικές εκλογές», στις «βουλευτικές εκλογές», στις «δημοτικές εκλογές», στην σύσταση «κυβερνήσεων» και στα κομματικά συνέδρια, ο Όζουσλου προσθέτει το εξής:

    «Επιπλέον φαίνεται ότι απομακρύνεται συνεχώς από την διπλωματική αβρότητα. Σάμπως και έχει μια προσέγγιση ότι 'όποιος θέλει ας το καταλάβει όπως θέλει'. Στη βάση αυτού μπορεί να υπάρχουν τρεις λόγοι:

    1. Το γεγονός ότι κατέστη πιο αυταρχική η διοίκηση στην Άγκυρα.

    2. Το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ εξαρτάται καθημερινά όλο και πιο πολύ από την Τουρκία.

    3. Η στάση των πολιτικών που προσκαλούν ανοικτά παρεμβάσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Το UBP δεν θα ασχοληθεί με το θέμα κοινού υποψηφίου», λέει ο Σανέρ

    Gunes (05.08.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσίν Σανέρ δήλωσε ότι ο σκοπος της επίσκεψης του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα είναι να συζητήσει την οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19 καθώς να εξεταστεί και η εφαρμογή του λεγόμενου πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ».

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Bayrak, ο Σανέρ τόνισε ότι ο Ερσίν Τατάρ είναι ο υποψήφιος του UBP για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να οπισθοχωρήσει το UBP στο θέμα αυτό. Υπογραμμίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι είναι εύκολο να υπάρξει «κοινός υποψήφιος», ο Σανέρ ανέφερε ότι το κάθε κόμμα έχει τον δικό του «υποψήφιο» και ότι το UBP, από εδώ και μπρος, δεν θα ασχοληθεί με τέτοια πράγματα, όπως «κοινό υποψήφιο».

    Κληθείς να σχολιάσει την φημολογία για σύσταση νέας «κυβέρνησης συνασπισμού», ο Σανέρ υποστήριξε ότι υπήρξαν προβλήματα εντός της «κυβέρνησης» λόγω του πολεοδομικού σχεδίου, γι' αυτό υπήρξε και όλη η φημολογία , αλλά αρμόδιος γι' αυτή την απόφαση είναι η κεντρική επιτροπή του UBP.

    (ΔΨ)

    [07] Πέντε νέα κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.08.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλί ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν πέντε νέα θετικά κρούσματα της νόσου Covid-19 μετά από την διενέργεια 1,238 εργαστηριακών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο. Πρόσθεσε ότι τα τέσσερα κρούσματα αφορούν άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα μέσω αεροδρομίου και το πέμπτο ήταν στενή επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος, που είχε έλθει από το εξωτερικό.

    Σημειώνεται ότι τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 158 μετά από διενέργεια 75,755 διαγνωστικών εξετάσεων. Μέχρι χθες, έλαβαν εξιτήριο 121 ασθενείς, 33

    [08] «Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε ακόμα και το χαλλούμι»

    Η K?br?s (05.08.20) γράφει ότι εγκρίθηκε χθες ομόφωνα στην ολομέλεια της λεγόμενης βουλής το τροποποιητικό «νομοσχέδιο» για τις λεγόμενες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Σε παρέμβασή του κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ο «βουλευτής» του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Χουσεϊν Αγκολεμλί είπε ότι θεσπίζονται «νόμοι», όμως δεν εφαρμόζονται. Σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια των υποδομών στα κατεχόμενα, ο Αγκολεμλί υπενθύμισε ότι όταν βρήκαν ζώα χωρίς ενώτιο σε ένα σφαγείο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας τους είπε πως δεν είναι μόνο αυτός που κάνει κάτι τέτοιο. Ο Αγκολεμλί είπε πως η «κυβέρνηση» δεν είναι σε θέση να ελέγξει ακόμα και το χαλλούμι και πως δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε και η συσκευασία των τυριών που έρχονται από το εξωτερικό.

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος ανέφερε ότι ο γεωργικός τομέας επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι ο πιο υγιής δρόμος σε αυτό το θέμα είναι η εναρμόνιση με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ απάντησε ότι ο «νόμος» που ετοιμάστηκε είναι επείγων και αναγκαίος για να επωφεληθούν από σχέδια της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συλλυπητήριο μήνυμα Έρντογαν προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου

    H Yeni Safak (05.08.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αβν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο Λίβανο, αναφέροντας ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Λιβάνου.

    «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό. Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στο Λίβανο και το λαό της», έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [02] 'Εκκληση Μπαχτσελί προς Άκσενερ 'να επιστρέψει στο σπίτι της'

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (05.08.20), o ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χθες στην Τουρκία και σχολιάζοντας την επίσκεψη στην Αγία Σοφία τις προηγούμενες μέρες της προέδρου του Καλού Κόμματος ( IYI Party) και πρώην μέλους του Κόμματος MHP, Μεράλ Άκσενερ, προέβη σε μια παράξενη έκκληση, καλώντας την Άκσενερ 'να επιστρέψει στο σπίτι της, για να βρει γαλήνη και ηρεμία'. (εννοώντας το κόμμα).

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Άκσενερ στην Αγία Σοφία της προηγούμενης μέρες όπου και μετέβη για να προσευχηθεί, ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε ως μια ιστορική πραγματικότητα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η Άκσενερ επισκέφθηκε το τζαμί. «Με αυτή της την κίνηση, η Άκσενερ διαχώρισε τη θέση της από τη συμμαχία. Είναι μια καλή εξέλιξη για την Άκσενερ. Θα ήταν σωστό και σοφό να αντιληφθεί η Άκσενερ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη συμμαχία και να καταλάβει ότι πρέπει να επιστρέψει πίσω στο σπίτι της το συντομότερο», ανέφερε.

    Την ίδια στιγμή επέκρινε τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τη μη συμμετοχή του στην πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ενέργεια φανερώνει ότι το CHP δεν επιθυμούσε το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί αλλά προτιμούσε να παραμείνει μουσείο. «Ότι λέει η Ελλάδα το επαναλαμβάνει το CHP. Το CHP έχασε τον πολιτικό του προσανατολισμό», υποστήριξε.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας του ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες περί ίδρυσης νέου κόμματος στην Τουρκία από τον Μουχαρρέμ Ιντζέ, βουλευτή του CHP, ο Μπαχτσελί, είπε ότι φαίνεται η αστάθεια που επικρατεί εντός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, αφού υπάρχουν εντός του κόμματος διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογίες.

    (ΑΚ)

    [03] Αύξηση στα κρούσματα στην Τουρκία το τελευταίο διήμερο

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (04.08.20), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, δια του Υπουργού Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,083 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά του COVID-19, από σύνολο 46,249 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 18 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 994.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 234,934 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 5,765. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 218,491.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 4,973,447 διαγνωστικέ εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 583 ασθενείς ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 8.5%.

    Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά εξέφρασε χθες τις ανησυχίες του για την αύξηση που σημειώνεται στα κρούσματα προειδοποιώντας ότι υπάρχει σοβαρή αύξηση τις τελευταίες δύο μέρες στον αριθμό των κρουσμάτων. Σημείωσε δε την ανάγκη να συνεχίσουν να λαμβάνονται τα μέτρα τόσο κατά την περίοδο της Γιορτής των Θυσιών όσο και κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλο. Χρειάζεται συλλογική εφαρμογή των μέτρων. Η έλλειψη μέτρων θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες μέρες», είπε ο Κοτζά.

    (ΑΚ)

    [04] «Γύρω στα χίλια περίπου τα νέα κρούσματα ημερησίως στην Άγκυρα», αναφέρει το Ιατρικό Επιμελητήριο της Άγκυρας

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα BirGun (04.08.20), το Ιατρικό Επιμελητήριο της Άγκυρας (ATO) σε έκθεση του, που δημοσίευσε πρόσφατα, αναφέρει ότι μόνο στην Άγκυρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι γύρω στα 1,000 ημερησίως, ενώ το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοινώνει γύρω στα 1,000 νέα κρούσματα την ημέρα γενικά σε όλη την Τουρκία.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Ιατρικού Επιμελητηρίου, τα στοιχεία που έχουν συλλέξει είναι βάση ενεργών εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Τονίζεται στην έκθεση ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με την νόσο Covid-19 αυξάνεται συνεχώς.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 5 August 2020 - 10:19:34 UTC