Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 134/2020 25-27.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Διανύσαμε σημαντική απόσταση στο θέμα των Βαρωσίων»
  • [02] «Έχουμε παραχωρήσει επιπρόσθετα δικαιώματα στους Κύπριους, χωρίς να κοιτάζουμε εάν είναι Τ/κ ή Ε/κ», δηλώνει ο Βρετανό Ύπατος Αρμοστής
  • [03] «Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει άφωνη ως εγγυήτρια δύναμη», αναφέρει έκθεση της Τουρκικής προεδρίας για την Κύπρο
  • [04] Στα 133 τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [05] Ανησυχία στα κατεχόμενα λόγω διελεύσεων χωρίς καραντίνα
  • [06] Πορεία για διάνοιξη του οδοφράγματος ανάμεσα στη κατεχόμενη Λουρουτζίνα και στα Λύμπια
  • [07] Ο Ρασίχ Ρεσάτ στην προεδρία της «ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου»
  • [08] Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον κατεχόμενο Λιμνίτη
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οκτάι: «ΤΔΒΚ», την Λιβύη και Αιγαίο οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας»
  • [02] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απάντα στην Αθήνα για την Αγιά Σοφιά και την καλεί να ξυπνήσει από το «βυζαντινό όνειρο»
  • [03] Ο Τσαβούσογλου επέκρινε την Ελλάδα για την στάση που τηρεί στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς
  • [04] Εξελέγη ξανά ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ο Κιλιτσντάρογλου
  • [05] Επαναρχίζει τις πτήσεις με πρώτη χώρα την Τουρκία η Λιβύη
  • [06] Στα 927 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 17 οι νεκροί από τον COVID-19

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Διανύσαμε σημαντική απόσταση στο θέμα των Βαρωσίων»

    Η Vatan (27.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Διανύσαμε σημαντική απόσταση στις τεχνικές και νομικές εργασίες, που διεξάγονται για την εγκατάσταση στα Βαρώσια των πρώην κατοίκων του υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ».

    Σε δηλώσεις του σε μια ομάδα πολιτών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Με το άνοιγμα, τα Βαρώσια, που βρισκόταν εδώ και χρόνια σε αδράνεια, θα ξανακερδίσουν πάλι μια θέση στην ανθρωπότητα και θα εξασφαλίσει σημαντικές ωφέλειες στους Τουρκοκύπριους, τόσο από οικονομικής απόψεως, όσο και από πολιτικής».

    Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι [οι Ελληνοκύπριοι] δεν προσεγγίζουν θετικά την ίδρυση μιας κοινής επιτροπής για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου που βρίσκεται στη θάλασσα. «Εμείς τους λέμε 'ελάτε πρώτα να λύσουμε αυτό το θέμα και αν το λύσουμε αυτό, θα συμβάλει θετικά σε μια συμφωνία', αλλά αυτοί δεν θέλουν να καταλάβουν. Συναντιόνται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα δημιουργώντας συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας και εμάς», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα παραιτηθούν ποτέ από τις ενεργείς και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, έστω και αν αυτοί [οι Ελληνοκύπριοι] αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση χωρίς την άρση των εγγυήσεων.

    «Απαιτούν ένα σημαντικό μέρος των εδαφών μας, που είναι τώρα εντός των συνόρων του κράτους μας, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων και της Αμμοχώστου. Δεν υπολογίζουν καθόλου την κυρίαρχη ισότητα μας, το δικαίωμα μας να είμαστε κράτος. Με αυτή την νοοτροπία δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Σημειώνοντας ότι δεν έμεινε άλλη υπομονή στους Τουρκοκύπριους να περιμένουν, ο Τατάρ δήλωσε: «Έχουμε την ίδια άποψη με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Και θα φέρουμε στην ημερήσια διάταξη λύση δύο κρατών, και θα συνεχίσουμε τις έρευνες για φυσικό αέριο και θα ανοίξουμε τα Βαρώσια. Γι' αυτό ο λαός μας πρέπει να εκλέξει έναν πρόεδρο, που θα λαμβάνει όλα αυτά υπόψη. Αυτός που θα είναι επικεφαλής του κράτους πρέπει να είναι ένα άτομο που θα πιστεύει σ' αυτό».

    (ΔΨ)

    [02] «Έχουμε παραχωρήσει επιπρόσθετα δικαιώματα στους Κύπριους, χωρίς να κοιτάζουμε εάν είναι Τ/κ ή Ε/κ», δηλώνει ο Βρετανό Ύπατος Αρμοστής

    Υπό τον τίτλο «Προστατεύεται το δικαίωμα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, εξηγεί στην εφημερίδα Yeni Duzen (26.07.20) τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της Συμφωνία για μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βάσεων, που δίνει πιθανότητες στην ανάπτυξη περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια και στο Ακρωτήρι.

    Υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω συμφωνία δεν παραβιάζει την Συμφωνία Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία έχει σχέση με τις πολεοδομικές ζώνες και τον προγραμματισμό. Σημειώνοντας ότι το δικαίωμα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας δεν θα αγγιχθεί, ο Λίλι εξήγησε: «Εάν έχετε περιουσία, μόνο εσείς θα μπορείτε να την αναπτύξετε, αν δεν θέλετε να την αναπτύξετε, δεν είστε υποχρεωμένοι. Δεν θα το κάνει κάποιος άλλος».

    «Η εφαρμογή της συμφωνίας θα αφορά την ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων και οι ρυθμίσεις θα γίνονται σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο της 'νότιας Κύπρου'. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις περιουσίες τους εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων για μεγάλη και μικρή κλίμακα ανάπτυξης», γράφει η εφημερίδα.

    Στη συνέχεια, ο Λίλι διευκρίνισε ότι οι πολεοδομικές ζώνες και το σύστημα σχεδιασμού θα υλοποιείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τα εδάφη θα συνεχίσουν να παραμένουν υπό την Βρετανική διοίκηση, προσθέτοντας: «Δεν παραχωρούμε τις αρμοδιότητες μας, την κυριαρχία μας. Αυτή η συμφωνία δεν παραβιάζει με κανένα τρόπο την Συμφωνία Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται ότι με αυτή την συμφωνία οι Βρετανοί έχουν παραχωρήσει διάφορα πράγματα. Δεν το έχουμε πράξει αυτό, έχουμε παραχωρήσει επιπρόσθετα δικαιώματα στους Κύπριους που έχουν περιουσία εντός των Βρετανικών βάσεων, χωρίς να κοιτάζουμε εάν είναι Τουρκοκύπριοι ή Ελληνοκύπριοι. Τους δίνουμε το δικαίωμα να αναπτύξουν οι ίδιοι τις δικές τους περιουσίες».

    Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι αυτό το θέμα ήταν και στην ημερήσια διάταξη κατά την συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακινζί και ότι του προώθησε την πρόταση και ότι θα πραγματοποιείτο μια πιο λεπτομερής ενημέρωση από την διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων. Σημείωσε ότι δεν ήταν η πρώτη συνάντηση με Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους» για το θέμα της μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βάσεων και ότι είχαν γίνει συναντήσεις πριν και μετά της συμφωνίας του 2014.

    Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΕΒΚΑΦ ότι θα ξεκινήσουν νομική διαδικασία για την ακίνητη περιουσία τους εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων και πώς αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής δήλωσε: «Εάν ένας Τουρκοκύπριος ή μια οργάνωση έχει ακίνητη περιουσία, εάν έχει τίτλο ιδιοκτησίας σε περιοχές εντός των Βρετανικών βάσεων, έχουν δικαίωμα να αναπτύξουν την περιουσία τους σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Εάν θέλουν να ξεκινήσουν νομική διαδικασία εναντίον μας λέγοντας ότι έχουμε δώσει νέα δικαιώματα σε κάποιους, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να κάνουν».

    (ΔΨ)

    [03] «Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει άφωνη ως εγγυήτρια δύναμη», αναφέρει έκθεση της Τουρκικής προεδρίας για την Κύπρο

    Η K?br?s Postas? (26.07.20) γράφει ότι η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Από το παρελθόν στο παρόν, Κύπρος η εθνική μας υπόθεση», αναφέροντας ότι είναι αδιανόητο η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, να αποδεχτεί και να μείνει άφωνη έναντι στην αντίληψη αυτών που θέλουν να είναι ιδιοκτήτες ολόκληρου του νησιού και που θέλουν να εξαφανίσουν τους Τούρκους που βρίσκονται στην Κύπρο.

    Στην έκθεση, ισχυρίζεται ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό που ξεκίνησαν από το 1968 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν αποτέλεσμα στην τελευταία συνάντηση στο Κρανς Μοντανά, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος της μη λύσης στο Κυπριακό είναι ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνώρισε την πολιτική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού και αρνήθηκε τον διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας με τους Τουρκοκύπριους».

    Αναφέρεται στην έκθεση ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντα τις προσπάθειες άρσης των άδικων περιορισμών που εφαρμόζονται στους Τουρκοκύπριους και ότι δεν θα επιτρέψει πότε την παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. «Με σκοπό να τεθεί υπό ασφάλεια το μέλλον, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, θα συνεχιστεί η ύπαρξη της Τουρκίας στο νησί και η στήριξη της στην ΤΔΒΚ», καταλήγει η έκθεση.

    (ΔΨ)

    [04] Στα 133 τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα

    H Vatan (27.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι δεν εντοπίστηκε νέο θετικό κρούσμα της νόσου COVID-19 μετά από την διενέργεια 1,021 εργαστηριακών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο.

    Σημειώνεται ότι τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 133 μετά από διενέργεια 64,028 διαγνωστικών εξετάσεων. Μέχρι χθες, έλαβαν εξιτήριο 109 ασθενείς, 20 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 4 απεβίωσαν.

    (ΔΨ)

    [05] Ανησυχία στα κατεχόμενα λόγω διελεύσεων χωρίς καραντίνα

    Υπό τον τίτλο «Συνεχίζονται οι διελεύσεις χωρίς καραντίνα», η Avrupa (26.07.20) στο πρωτοσέλιδό της επικρίνει την «κυβέρνηση» ότι δεν έλαβε υπόψη τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων στην υγεία ούτε τις προειδοποιήσεις για απεργίες και έπραξε όπως της είπαν οι ξενοδόχοι.

    Η Diyalog (26.06.20), υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει λόγος για πανικό», στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί η 7ήμερη καραντίνα σε όσους εισέρχονται στην «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία ή την «νότια Κύπρο» [όπως αναφέρεται τις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας].

    Σημειώνεται ότι ο Τατάρ έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα στους συνδικαλιστές, που ανέφεραν ότι θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η 7ήμερη καραντίνα για όσους έρχονται από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης η εφαρμογή της 7ήμερης καραντίνας σε όσους εισέρχονται στην «ΤΔΒΚ» είτε από Τουρκία είτε από την «νότια Κύπρο». Αναφέροντας ότι από την 1η Ιουλίου έχουν διενεργηθεί συνολικά 24 χιλιάδες τεστ σε όσους έχουν εισέλθει στα κατεχόμενα και ότι εντοπίσθηκαν μόνο 23 θετικά κρούσματα στην νόσο Covid-19, ο Τατάρ δήλωσε ότι αυτός ο αριθμός είναι εντός των αποδεκτών ορίων. «Αντιλαμβανόμαστε την σημασία της υγείας, αλλά και η οικονομία είναι σημαντική», πρόσθεσε ο Τατάρ.

    Η Yeni Duzen (25.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι άκουσε ότι πάρθηκε συμβουλευτική απόφαση για να τίθενται σε υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα τα άτομα που έρχονται από την Τουρκία, αλλά δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για το θέμα, προσθέτοντας ότι ήταν απλά μια συμβουλευτική απόφαση. Διευκρίνισε ότι «το υπόλογο υπουργείο για το θέμα είναι το υπουργείο υγείας», σημειώνοντας όμως ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την υγεία.

    Η εφημερίδα, στη συνέχεια, γράφει ότι η ειδικός γιατρός στις λοιμώξεις Νεσίλ Μπαϋρακτάρ δήλωσε ότι ανησυχούν πολύ εξαιτίας της αύξησης των συγκεντρώσεων που θα παρατηρηθεί λόγω του επικείμενου μπαϊραμιού. Ανέφερε ότι δεν της πέφτει λόγος να σχολιάσει τον «κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οι διελεύσεις χωρίς καραντίνα είναι πολύ επικίνδυνες».

    H Detay (27.07.20) γράφει ότι η «ομάδα όχι στις διελεύσεις χωρίς καραντίνα», σε γραπτή της ανακοίνωση, επικρίνει την «κυβέρνηση», που λαμβάνει υπόψη όλους εκτός από την ίδια την κοινότητα της, προσθέτοντας ότι από αύριο θα αρχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σ' όλες τις εισόδους-εξόδους στα κατεχόμενα για τις διελεύσεις χωρίς καραντίνα. Υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι ελπίζουν οι διαδηλωτές να εμποδίζουν τις διελεύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Επιπρόσθετα, επικρίνουν την «κυβέρνηση» ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έλαβε η ίδια, παραπέμποντας στο «διάταγμα», που κυκλοφόρησε στις 5 Ιουλίου, που ανέφερε ότι οι όσοι έρχονται από την Τουρκία θα τίθενται σε 7ήμερη υποχρεωτική καραντίνα.

    (ΔΨ)

    [06] Πορεία για διάνοιξη του οδοφράγματος ανάμεσα στη κατεχόμενη Λουρουτζίνα και στα Λύμπια

    Σύμφωνα με την K?br?s (27.07.20), η οργάνωση «πρωτοβουλία οδοφράγματος Λουρουτζινας-Λύμπια» πραγματοποίησε χθες πορεία με στόχο την διάνοιξη του οδοφράγματος ανάμεσα στη κατεχόμενη Λουρουτζίνα και στα Λύμπια.

    «Δεν μπορών να αναπνεύσω!», «Οδόφραγμα αμέσως τώρα», «Το οδόφραγμα είναι ανθρώπινο αίτημα» ήταν κάποια από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό και πλακάτ των διαδηλωτών.

    Σημειώνεται ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε τους διαδηλωτές δίνοντας στήριξη στο αίτημά τους.

    Η Diyalog (27.06.20) γράφει ότι λεγόμενος δήμαρχος της Λουρουτζίνας Χασάν Μπαρμπαρός, σε δηλώσεις του κατά την πορεία, ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση των πραγμάτων πρέπει να σταματήσει, υπογραμμίζοντας ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος δεν είναι σημαντική μόνο για αυτούς, αλλά για όλη την Κύπρο και ότι αναμένουν στήριξη και από τους ελληνοκύπριους.

    (ΔΨ)

    [07] Ο Ρασίχ Ρεσάτ στην προεδρία της «ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου»

    Η Vatan (27.07.20) γράφει ότι ο δημοσιογράφος Ρασίχ Ρεσάτ εξελέγη στην προεδρία του συνδέσμου της «ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου» στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης, ο δημοσιογράφος Ολτσάι Κιράτς παραχώρησε τα καθήκοντα του στον Ρεσάτ, ευχαριστώντας όλους όσους τον είχα επιλέξει για δύο θητείες.

    Σε ομιλία του, ο Ρεσάτ δήλωσε: «Θα εξηγήσουμε, ως ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου, στο εξωτερικό αυτή την χώρα. Μετά το τέλος της επιδημίας της νόσου Covid-19, θα εντατικοποιήσουμε αυτές τις προσπάθειες».

    (ΔΨ)

    [08] Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον κατεχόμενο Λιμνίτη

    H K?br?s (27.07.20) γράφει ότι αναμένεται η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου στον κατεχόμενο Λιμνίτη, που θα χαροποιήσει 30 ψαράδες.

    Σημειώνεται ότι το έργο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών και το κόστος, που ανέρχεται στις 500 χιλιάδες ΤΛ, θα καλυφθεί από την παράνομη Τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα.

    Εν τω μεταξύ, η Yeni Duzen (26.07.20), υπό τον τίτλο «Ανησυχία για την αλλοίωση του φυσικού τοπίου», γράφει ότι οι εργασίες που διεξάγονται για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στον κατεχόμενο Λιμνίτη με σκοπό την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου προκάλεσε την αντίδραση των περιβαλλοντιστών. Δήλωσαν ότι με την δικαιολογία της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου, «σφαγιάζουν» και αλλοιώνουν την φύση.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οκτάι: «ΤΔΒΚ», την Λιβύη και Αιγαίο οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας»

    Η Milliyet (27.07.20) δημοσιεύει συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκσάι στον δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Κακακούς στην οποία αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας όσον αφορά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

    Η συνέντευξη λήφθηκε στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του Οκτάι από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου ο Τούρκους αντιπρόεδρος εκπροσώπησε την Τουρκική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 46η επέτειο της Τουρκικής εισβολής.

    Ο Οκτάι ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και πως έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες αναφορικά με αυτό το θέμα. Είπε πως «ότι πρέπει να γίνει με το θέμα αυτό θα γίνει» και συμπλήρωσε ότι έχουν ληφθεί «νομικές πρωτοβουλίες».

    Είπε επίσης πως κανένα σενάριο δεν μπορεί να υιοθετηθεί στην περιοχή χωρίς την Τουρκία και πρόσθεσε ότι δεν θα περιμένουν την λύση του Κυπριακού και πως η Τουρκία έχει κόκκινες γραμμές όσον αφορά στην «ΤΔΒΚ», την Λιβύη και το Αιγαίο.

    Απαντώντας σε ερώτηση «για τα παιχνίδια που παίζονται στην Μεσόγειο», ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζεται και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία έχει γίνει περιφερειακή δύναμη σήμερα. Επομένως, είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από το τι προσπαθούν να παίξουν στη Μεσόγειο, δεν θα το κάνουν», είπε. Όσον αφορά το Αιγαίο είπε πως εκεί παίζεται ένα παιχνίδι για 100 χρόνια τώρα το οποίο είναι καθαρό και ότι γίνονται προσπάθειες να εξαιρεθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στην Κύπρο και στην Κρήτη παίζεται το ίδιο παιχνίδι», ισχυρίστηκε και είπε πως αν κοιτάξεις τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο, βλέπεις ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει φυσική διαδικασία. « Η καταστροφή της μουσουλμανικής τουρκικής παρουσίας στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν τη γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξουν την Κρήτη. Αν θέλουν να δουν τη γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξουν την Κύπρο το 1960 και μετά. Η Τουρκία έχει δει αυτό το παιχνίδι», είπε και πρόσθεσε πως αυτός ο χάρτης έχει διαταραχθεί τώρα που η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία με την Λιβύη.

    Είπε πως οι άλλες χώρες επιχειρούν να στηρίξουν ένα δικτάτορα στην Λιβύη με στόχο να ανατραπεί η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη και κατηγόρησε την Γαλλία πως χρησιμοποιεί άλλες χώρες και κάνει παιχνίδια στην περιοχή.

    Υποστήριξε επίσης πως, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πεδίο μάχης, αλλά αντίθετα μπορεί να γίνει ένας τόπος ευκαιριών όπου μπορεί να αυξηθεί η ευημερία και ότι ο πλούτος που αναδύεται μπορεί να μοιραστεί και οι άνθρωποι της περιοχής να αναπτυχθούν. Είπε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο. «Αυτό το εκφράζουμε ξεκάθαρα στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στις χώρες της περιοχής», υποστήριξε.

    Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ο Οκτάι είπε: «Η Μεσόγειος είναι η μπλε πατρίδα μας, η μπλε πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Όταν κοιτάζουμε τις κόκκινες γραμμές, υπάρχει η Κύπρος. Το δίκαιο μερίδιο οποιασδήποτε λύσης που δεν βασίζεται στην πολιτική και κυρίαρχη ισότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας ειδικότερα, καθώς και στον δυνητικά ανακαλυφθέντα πλούτο που μπορείτε να θεωρήσετε ως φυσικό πλούτο, είναι η κόκκινη γραμμή μας εκεί. Η Τουρκία να μπορέσει να ασκήσει τα δικαιώματα που έχει αποκτήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με ΤΔΒΚ, είναι η κόκκινη γραμμή μας», είπε.

    «Μια άλλη κόκκινη γραμμή είναι η συμφωνία μας με τη Λιβύη για την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί, είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση της», πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και στην Κρήτη για την οποία υποστήριξε ότι είναι ένας τόπος όπου έγινε γενοκτονία μουσουλμάνων. Είπε πως είναι ένας τόπος που έγιναν παιχνίδια για να γίνει προσάρτηση με την Ελλάδα. «Υπάρχουν λοιπόν θέματα για τα οποία θα συζητήσουμε», είπε.

    Για το Κυπριακό είπε πως η Κύπρος είναι ένα νησί που το πήραν από τους Τουρκοκυπρίους, και ότι τόσο η Τουρκία, όσο και «ΤΔΒΚ» πάντα αναζητούσαν λύση. Είπε πως κράτησαν ακόμα και τα Βαρώσια που ήταν δική τους γη και τουριστικό κέντρο κλειστά, ως ένδειξη καλής θέλησης. «46 χρόνια. Είναι κάτι τέτοιο αποδεκτό; Αναζητήθηκε λύση το 2004 με το Σχέδιο Ανάν. Αλλά η ελληνική πλευρά αρνήθηκε. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί. Αλλά η ΕΕ τους επιβράβευσε», είπε και κατηγόρησε την ΕΕ ότι ψεύδεται και τότε και τώρα και πως αν δει κάποιος τον χάρτη της περιοχής θα αντιληφθεί για ποιο λόγο δεν θέλει την επίλυση του Κυπριακού. Υποστήριξε επίσης πως αν δει κάποιος «αυτούς που δεν θέλουν λύση» κατονομάζοντας ανάμεσα σε άλλους το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακό Τμήμα (την Κυπριακή Δημοκρατία) αντιλαμβάνεται πως είναι μαριονέτες και πρόσθεσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά μοιράζεται τα κέρδη του νησιού με την Αγγλία, την ΕΕ και την Γαλλία. «Μπορείτε να βρείτε πόσες χώρες έχουν φυσικό πλούτο και όπου οι ντόπιοι ζουν σε ευημερία; Κοιτάξτε τη Βενεζουέλα. Οι πολίτες της χώρας, που έχει τις πλουσιότερες πετρελαιοπηγές στον κόσμο, σχεδόν λιμοκτονούν και εξοργίζονται. Κοιτάξτε την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία. Το παιχνίδι που παίζεται στην ελληνική πλευρά είναι παρόμοιο. Η Κύπρος έπεσε σε αυτό το παιχνίδι. Πρέπει να ξυπνήσει το συντομότερο δυνατό και να χρησιμοποιήσει τα πλούτη του νησιού», είπε ο Οκτάι.

    Ερωτηθείς αν η Τουρκία έδωσε το μήνυμα ότι «δεν θα περιμένει για πάντα», όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ο Οκτάι είπε: «Φυσικά! Η Τουρκία είπε ναι μέχρι και στο σχέδιο Αννάν. Κάνουμε συνεχώς βήματα για επίλυση του Κυπριακού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα περιμένουμε για πάντα. [...] δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό, τόσο για τα συμφέροντα τα δικά μας, όσο και για τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ. Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται, τα αναλύουμε και λέμε πως δεν θα το επιτρέψουμε» και πρόσθετε πως κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο και πως εκεί υπάρχει μια κατάσταση, υπάρχει φυσικός πλούτος και υπάρχει κι ένα κράτος η «ΤΔΒΚ» την οποία η Τουρκία αναγνωρίζει.

    «Έχουμε συμφωνία με την ΤΔΒΚ. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, έχουμε το δικαίωμα να αναζητήσουμε τον φυσικό τους πλούτο. Δεν το αφήνουμε αυτό στα λόγια, το κάνουμε σωστά. Τώρα έχουμε ξεκινήσει δραστηριότητες γεώτρησης. Η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει τις δικές τις γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 πλοία γεώτρησης. Yavuz, Fatih, Kanuni και κάνουμε τις γεωτρήσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε», είπε και πρόσθεσε πως «άν προκύψει κάτι, θα είναι ένας φυσικός πλούτος που θα χρησιμοποιήσουμε και θα αξιολογήσουμε με την έννοια της ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού».

    (ΚΣ)

    [02] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ απάντα στην Αθήνα για την Αγιά Σοφιά και την καλεί να ξυπνήσει από το «βυζαντινό όνειρο»

    Το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών (25.07.20 www.mfa.gov.tr) εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την αντίδραση της Αθήνας για την μετατροπή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος και την καλεί να ξυπνήσει από το «βυζαντινό της όνειρο» και να μην ξεχνά την μοίρα της στο Αιγαίο.

    Στην ανακοίνωση, το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καταδικάζει έντονα την Ελληνική κυβέρνηση η οποία «υποκίνησε με τις εχθρικές δηλώσεις τον λαό και επέτρεψαν να καεί η ένδοξη Τουρκική σημαία στη Θεσσαλονίκη.

    «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν το προσκύνημα στην Αγία Σοφία, έπαθαν παραλήρημα. [...] Αυτοί που δεν έχουν πάρει το μάθημα που έπρεπε από την ιστορία και αυτοί που δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, πρέπει να θυμούνται καλά τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα η οποία δεν κατάφερε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο πια και να απαλλαγεί από αυτό το χτύπημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραβλέπει την κατεδάφιση ιστορικών τζαμιών στο έδαφός της και δεν έχει τέμενος στην πρωτεύουσά της», υποστηρίζει

    Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμα πως καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για το πως θα κάνει χρήση της εθνικής της κυριαρχίας, αφού, όπως υποστηρίζει η Αγιά Σοφιά, όπως και τα άλλα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην Τουρκία και θα είναι για πάντα ιδιοκτησία της και θα τελούν υπό την προστασία της.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Τσαβούσογλου επέκρινε την Ελλάδα για την στάση που τηρεί στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς

    Η Yenisafak (27.07.20) κατηγόρησε έντονα την Ελλάδα για την στάση που τηρεί στο θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, κατηγορόντας την Αθήνα για επεισόδια που σχετίζονται με το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας.

    Ο τσαβούσογλου, μου μιλούσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ισπανίδα ομόλογο του Arancha Gonzalez Laya, είπε πως δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η αντίδραση της Ελλάδας η οποία ενεργεί λες και η Αγιά Σοφιά αποτελεί δική της περιουσία. «Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453», ανέφερε.

    «Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, συμφωνούν, η Αγιά Σοφιά αποτελεί «ζήτημα κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας, είπε και πρόσθεσε ότι όπως η UNESCO, και η Τουρκία εύχεται να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του «Μεγάλου Τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς». « Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Εξελέγη ξανά ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ο Κιλιτσντάρογλου

    Η ΓΣ (25.07.20 Yenisafakγράφει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξελέγη και πάλι στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο 37ο εκλογικό συνέδριο του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο Κιλιτσντάρογλου πήρε 1252 από τους 1318 ψήφους των συνέδρων, αν και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Είναι η 7η φορά που εκλέγεται στην ηγεσία του Κόμματος.

    Αναφερόμενη στο θέμα η Sozcu (27.07.20) γράφει ότι για πρώτη φορά εξελέγη στην κεντρική επιτροπή του Κόμματος γυναίκα που καλύπτει το κεφάλι της. Πρόκειται για την Σεβγκί Κιλίτς η οποία είναι δικηγόρος.

    (ΚΣ)

    [05] Επαναρχίζει τις πτήσεις με πρώτη χώρα την Τουρκία η Λιβύη

    Η Sabah (27.07.20) γράφει ότι οι Λιβυηκές αερογραμμές επαναρχίζουν τις πτήσεις του μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων τους, στις 15 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19 και σημειώνει πως η πρώτη χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθούν πτήσεις είναι η Τουρκία. Δεν διευκρινίστηκε ακόμα η ημερομηνία διεξαγωγής της πτήσης.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 927 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 17 οι νεκροί από τον COVID-19

    Η Yenisafak (23.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία 40,016 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν

    927 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 17 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 1.010.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 226,100. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,572,688 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,613 ενώ 1,249 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 387 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 209,478 άτομα.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 27 July 2020 - 16:08:19 UTC