Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 129/2020 18-20.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Η τουρκική εισβολή έθεσε τις βάσεις για μια νέα διζωνική υποδομή που θα ζούμε με ισότητα και ασφάλεια, ισχυρίζεται ο Ακιντζί
  • [02] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος
  • [03] Για «κυρίαρχη ισότητα» κάνει λόγο ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να ανοίξουν το Βαρώσι
  • [04] Έρχουρμαν: Ο Γκουτέρες τονίζει την επείγουσα ανάγκη για λύση στην έκθεσή του
  • [05] Ο Τατσόι κάλεσε τον Ακιντζί να έχει «κοινή λογική»
  • [06] Όζερσαϊ προς Ακιντζί: Αν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, είναι φυσικό να συμμετέχει σε αυτές και ο «υπουργός εξωτερικών»
  • [07] Η πανδημία έδειξε την σημασία της ομοσπονδιακής λύσης, λέει ο Έρχουρμαν
  • [08] Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το «κράτος» τους οι Τουρκοκύπριοι, λέει ο Τατάρ και ζητά συμφωνία στη βάση δύο χωριστών «κρατών»
  • [09] Ιατρικό υλικό από την Τουρκία έφτασε στα κατεχόμενα – Δεν θεωρούν εξωτερικό τα κατεχόμενα, λέει ο λεγόμενος πρέσβης
  • [10] Συλλυπητήρια στην Πρόεδρο της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν από Ουλούτσαϊ
  • [11] Αζέροι φοιτητές στα κατεχόμενα διαμαρτύρονται κατά της Αρμενίας
  • [12] Τατσόι και Αρικλί ζητούν ταυτόχρονη διεξαγωγή των «προεδρικών και γενικών εκλογών»-Απορρίπτει ο Τατάρ
  • [13] Ταλαιπωρία για 300 Τουρκοκύπριους εργάτες που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές για το τεστ κορωνοϊού
  • [14] Τρία κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [15] Με μάσκες και αποστάσεις οι φετινοί εορτασμοί για την εισβολή
  • [16] Μετέτρεψαν σε μουσείο πολεμικό πλοίο που συμμετείχε στην εισβολή το 1974
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Μόνο με την αποδοχή του ισότιμου καθεστώτος των Τ/κων είναι πιθανή μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί», δηλώνει ο Ερντογάν σε μήνυμά του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής
  • [02] «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με όλες τις χώρες της Μεσογείου εκτός την Ελληνοκυπριακή πλευρά», επαναλαμβάνει ο Καλίν
  • [03] «Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσει οποιοδήποτε έργο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται ο Ακάρ
  • [04] Μηνύματα και βίντεο για την 46η επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
  • [06] Στα 924 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία
  • [05] Τριμερής συνάντηση Ακάρ με Μπασάγα και Καμιλέρι για την περιφερειακή σταθερότητα
  • [06] Στα 924 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Η τουρκική εισβολή έθεσε τις βάσεις για μια νέα διζωνική υποδομή που θα ζούμε με ισότητα και ασφάλεια, ισχυρίζεται ο Ακιντζί

    Η τουρκική εισβολή το 1974 εμπόδισε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και για πρώτη φορά έθεσε τις βάσεις μιας νέας διζωνικής υποδομής στην οποία θα ζούμε με ισότητα και ασφάλεια, ισχυρίστηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε διάγγελμά του από τον παράνομο Bayrak με το οποίο άρχισαν οι εορτασμοί για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, σύμφωνα με την Vatan (20.07.20).

    Χαρακτηρίζοντας την εισβολή ως κομβικό σημείο στην ιστορία της Κύπρου, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι κατά την αξιολόγηση της 20ης Ιουλίου 1974 δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζονται τα όσα συνέβησαν πέντε μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου 1974, προσθέτοντας ότι με το πραξικόπημα που διοργάνωσαν η φασιστική χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και οι εδώ συνεργάτες της επιχείρησαν πρώτα να καταδυναστεύσουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα και μετά να πραγματοποιήσουν την ένωση παραμερίζοντας τους Τουρκοκύπριους.

    «Η στρατιωτική επιχείρηση που αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μόνη η Τουρκία στις 20 Ιουλίου, επειδή δεν αποδέχτηκε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εμπόδισε την προσάρτηση του νησιού μας στην Ελλάδα με την Ένωση», υποστήριξε ο Ακιντζί ισχυριζόμενος ότι ο διακηρυγμένος σκοπός της «επιχείρησης» ήταν η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο νησί που συστάθηκε με διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε τα εξής:

    «Αναμφίβολα η νέα ρύθμιση λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν θα μπορούσε να ήταν μια ομοσπονδιακή δομή στην βάση της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας κατά τον πλέον σώφρον τρόπο και προς όφελος όλων των πλευρών. Ακριβώς όπως καταβλήθηκε προσπάθεια γι' αυτό τόσα χρόνια. Κατά την πρόσφατη ιστορία μας υπήρξαν καιροί που φτάσαμε πολύ κοντά σε λύση. Όμως, δεν κατέστη δυνατό να φτάσουμε σε αποτέλεσμα για λόγους που δεν εξαρτιόνταν από εμάς. Στο δημοψήφισμα του 2004 η αρνητική ψήφος της ελληνοκυπριακής πλευράς εμπόδισε το Σχέδιο Ανάν, ενώ στο 2017 δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα λόγω των μαξιμαλιστικών στάσεων που επιδείχθηκαν στο Κραν Μοντάνα».

    Σημειώνοντας ότι τα τρία τελευταία χρόνια πέρασαν χωρίς διαπραγματεύσεις, ο Ακιντζί επεσήμανε ότι «είναι μια πραγματικότητα το γεγονός ότι όπου υπάρχει πρόβλημα θα συνεχίζονται και οι αναζητήσεις για λύση».

    «Η μη λύση του Κυπριακού δεν μας οδηγεί σε ένα καλύτερο σημείο. Το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο φέρνει στην ημερήσια διάταξη την συσσώρευση και άλλων νέων προβλημάτων», επεσήμανε σημειώνοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να προσπαθούν και να επιδεικνύουν αποφασιστικότητα για μιαν λύση που θα προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Πρέπει όχι μόνο εμείς ως τουρκοκυπριακός λαός, αλλά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως η ελληνοκυπριακή να βοηθήσουν για την ειρήνη, την ηρεμία και την σταθερότητα στην Κύπρο. Είναι φανερό ότι αν δεν γίνει αυτό θα εδραιωθεί περισσότερο η διχοτόμηση στο νησί μας. Πρέπει όλοι όσοι λένε ότι επιθυμούν λύση και κυρίως η ελληνοκυπριακή πλευρά και πάλι, να δουν ότι ο χρόνος που περνά αυτό εξυπηρετεί».

    Αναφερόμενος στην πανδημία του Covid-19, ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι καθημερινά εμφανίζονται πέραν των 200 χιλιάδων κρουσμάτων στον κόσμο και ότι ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τις 5 χιλιάδες. Σημείωσε ότι η κατάσταση στις δύο πλευρές στην Κύπρο φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, όμως, όπως προειδοποιούν και οι ειδικοί, δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα. Είπε ότι αυτή την περίοδο θυμηθήκαμε πόσο σημαντικό είναι η ανθρωπότητα να αφιερώνει τους πόρους της στην επιστήμη, στην παιδεία και στην έρευνα, αντί στους εξοπλισμούς. Σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο ανακαλύψαμε εκ νέου την αξία της αλληλοβοήθειας μεταξύ των κοινωνιών και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, αντί του ατομικισμού και του εγωισμού, ο Ακιντζί Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθώ στην γενναιόδωρη ιατρική βοήθεια που παρείχε η Τουρκία, όχι μόνο στην ΤΔΒΚ, αλλά και σε πολλές χώρες. Με αυτή την ευκαιρία θεωρώ χρέος να ευχαριστήσω το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού. Κατά τον ίδιο τρόπο θα ήθελα να υποβάλω την εκτίμησή μου και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της βοήθειάς της και σε πολλούς συμπολίτες μας και οργανισμούς μας που βγήκαν μπροστά με τις προσπάθειές τους κατά την περίοδο της πανδημίας. [...]»

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ο Ακιντζί έκανε λόγο για την ανεύρεση των λειψάνων Τουρκοκυπρίων πεσόντων των περιόδων 1963 και 1974 και υποστήριξε ότι οι πεσόντες θυσίασαν την ζωή τους για να υπάρχουν εσαεί σε αυτό το νησί οι Τουρκοκύπριοι. «Έκαναν την μεγαλύτερη θυσία για να μπορούμε να ζούμε ως Τουρκοκύπριοι ελεύθεροι και με την δική μας ταυτότητα με ψηλά το κεφάλι ως αξιοπρεπείς άνθρωποι σε αυτά τα χώματα», είπε προσθέτοντας ότι οι πεσόντες έδωσαν την ζωή τους για να μπορούν να ζουν οι Τουρκοκύπριοι ως κοινότητα που διοικεί τον εαυτό της με την δική της βούληση με τις αρχές του Ατατούρκ, σε ένα δημοκρατικό, κοσμικό οικοδόμημα εντός του διεθνούς δικαίου στο οποίο επικρατεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Σημείωσε και το εξής:

    «Ο πόνος του πολέμου είναι μεγάλος. Το ξέρουν πολύ καλά αυτό όσοι το έζησαν. Για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος με ειρήνη και ηρεμία στο νησί μας, στην περιοχή μας και στον κόσμο μας. Αυτό το ωραίο νησί αρκεί και για τις δύο κοινότητες».

    Σημειώνοντας ότι οι πόροι που βρίσκονται στην περιοχή θα συμβάλουν στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αν τύχουν δίκαιης διαχείρισης και με την νοοτροπία του διαμοιρασμού, ο Ακιντζί υποστήριξε: «Αν η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τους πόρους της για να παράγει μαζί και να μοιράζεται δίκαια και όχι για να αφανίζει ο ένας τον άλλο, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτό. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη αυτά. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να μπει κανείς σε έναν καλό δρόμο».

    Σημειώνεται ότι την ίδια ομιλία, ο Ακιντζί ανέγνωσε και πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης σήμερα το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, που μεταδόθηκε ζωντανά από τον παράνομο Bayrak.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

    Η K?br?s (20.07.20) γράφει ότι έφτασε ψες στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι για να λάβει μέρος στους εορτασμούς του καθεστώτος για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οκτάι θα παραστεί σε δύο τελετές σήμερα το πρωί και αμέσως μετά θα αναχωρήσει από το νησί.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ και ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα υποδέχτηκαν τον Οκτάι στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

    Η Avrupa (20.07.20) διερωτάται αν αυτή την φορά ο Οκτάι θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Για «κυρίαρχη ισότητα» κάνει λόγο ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να ανοίξουν το Βαρώσι

    Ο παράνομος Bayrak (20.07.20, brtk) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η «Γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ης Ιουλίου», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους δεν αναγνωρίζουν τον ισότιμο συνεταιρισμό των Τούρκων της Κύπρου, έθεσαν τους Τουρκοκύπριους εκτός του συνεταιρικού κράτους το 1963 και προσπαθούν να κάνουν να ξεχαστεί η θηριωδία που εφαρμόστηκε από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» εναντίον των Τούρκων της Κύπρου κατά την διάρκεια 11 ετών, από το 1963 μέχρι το 1974.

    Μιλώντας πριν την στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών του καθεστώτος για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Οκτάι είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα πραγματοποιηθεί στην βάση της ισότητας σε κάθε περίπτωση.

    «Να είναι παντοτινή η ανεξαρτησία και λαμπρό το μέλλον των Τούρκων της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος μεταφέροντας την «αγάπη και τους χαιρετισμούς» του Προέδρου Έρντογαν και του τουρκικού λαού.

    Υποστηρίζοντας ότι μέχρι την έναρξη της τουρκικής εισβολής πριν 46 χρόνια, οι Τούρκοι της Κύπρου «ήταν στόχος σφαιρών», επικρατούσε καταπίεση στους δρόμους και γίνονταν απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού των Τουρκοκυπρίων, ο Οκτάι ισχυρίστηκε: «Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται και σήμερα με τα εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων. Οι Τούρκοι της Κύπρου, με την δίκαιη αντίσταση των αγωνιστών μας που διήρκεσε χρόνια και με τον ηρωισμό των Μεχμετσίκ μας, έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να προβούν σε υποχωρήσεις από την ελευθερία τους. [...]

    Από τότε μέχρι σήμερα αποδείξατε σε φίλους και εχθρούς ότι δεν θα παρεκκλίνετε ποτέ από τον δρόμο που πιστεύετε, όσο μεγάλη και αν είναι η τυραννία και η καταπίεση. Να το ακούσουν για άλλη μια φορά όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν ακόμα το σύνθημα των Τούρκων της Κύπρου για ελευθερία: Ο δρόμος που άνοιξαν οι αγωνιστές με την απτόητη αντίστασή τους είναι ο δρόμος του καθορισμού της τύχης των Τουρκοκυπρίων από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, ο δρόμος της πολιτικής ισότητας και της ελευθερίας. Ο τουρκοκυπριακός λαός, παράλληλα με την προστασία της κοινοτικής του ύπαρξης με τον ισχυρότερο τρόπο παρ' όλες τις δυσκολίες που βίωσε, ίδρυσε και το δικό του κράτος και το υπερασπίστηκε με ικανότητα και συνεχίζει να το υπερασπίζεται.

    Η Γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας που γιορτάζουμε ενωμένοι κάθε χρόνο, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους δεν αναγνωρίζουν τον ισότιμο συνεταιρισμό των Τούρκων της Κύπρου, έθεσαν τους Τουρκοκύπριους εκτός του συνεταιρικού κράτους το 1963 και προσπαθούν να κάνουν να ξεχαστεί η θηριωδία που εφαρμόστηκε από την ίδια την ελληνοκυπριακή διοίκηση εναντίον των Τούρκων της Κύπρου κατά την διάρκεια 11 ετών από το 1963 μέχρι το 1974. Με την ειρηνευτική επιχείρηση ήρθε η ειρήνη όχι μόνο στο βόρειο τμήμα του νησιού αλλά και στο νότιο, χάρις στον τουρκικό στρατό. Η λύση του κυπριακού ζητήματος θα πραγματοποιηθεί στην βάση της πολιτικής ισότητας σε κάθε περίπτωση. Ξέρετε όλοι πολύ καλά πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση ξεγέλασε όλο τον κόσμο εμφανιζόμενη ότι επιθυμεί λύση ενώ γινόταν δεχτή στην ΕΕ το 2004 και πως μόλις εντάχθηκε εμπόδισε την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις που σας έδωσε.

    Είναι μάταιες οι προσπάθειες του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας να διαμορφώσουν την περιοχή στην γραμμή των δικών τους συμφερόντων, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου. Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να βάλουν τους Τούρκους της Κύπρου να πληρώσουν το τίμημα της μη λύσης που οι ίδιοι παρήγαγαν. Τα τελευταία παραδείγματα γι' αυτό είναι η εκμετάλλευση της ΕΕ από το δίδυμο Ελληνοκυπρίων - Ελλάδας και οι κυρώσεις που απαιτούν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ καθώς και το Μεσογειακό Φόρουμ Αερίου και οι μηχανισμοί τριπλής συνεργασίας που συστάθηκαν. Ούτε τις αδικίες και την καταπίεση που του παρελθόντος είναι δυνατόν να ξεχάσουμε, ούτε τα παιχνίδια που επιχειρείται να παιχτούν μπορούμε να παραβλέψουμε [...]

    Στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες, δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε επανάληψη του βαθέως πόνου που βιώθηκε στο παρελθόν. Η Τουρκία πάντα ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των Τούρκων της Κύπρου σε κάθε τομέα και θα συνεχίσει να είναι. Αυτό να το ξέρουν όλοι [...]

    Η πλήρης άρση των απάνθρωπων και παράνομων περιορισμών κατά της ΤΔΒΚ είναι εθνική μας υπόθεση. Γι' αυτό συνεχίζουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με σκοπό να πάρει η ΤΔΒΚ την θέση που της αξίζει στην διεθνή κοινότητα.

    Είμαστε υπέρ της λύσης του κυπριακού ζητήματος πρώτα και κύρια στην βάση της πολιτικής ισότητας και σε αντίθετη περίπτωση στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Ταυτόχρονα καταβάλλουμε προσπάθειες από το παρελθόν μέχρι τώρα για να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο οι πόροι των υδρογονανθράκων και να γίνει η Κύπρος νησί ειρήνης και σταθερότητας.

    Όπως τόνισα και προηγουμένως, ουδέποτε θα αποδεχτούμε τις προσπάθειες για συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο στην Κύπρο. Η πιο θεμελιώδης ένδειξη γι' αυτό είναι οι προσπάθειες που αρχίσαμε προς την κατεύθυνση του να δώσουμε εκ νέου ζωή στο κλειστό Βαρώσι. Επιθυμούμε να δούμε τις οικογένειες και τα παιδιά της Κύπρου να τρέχουν με χαρά και ασφάλεια στις γειτονιές, στα σοκάκια, στις παραλίες αυτής της πόλης που μας προκαλεί πόνο παραμένοντας έρημη για μακρό χρονικό διάστημα. Οι προσπάθειές μας πάνω σε αυτό το θέμα συνεχίζονται σε διαβούλευση με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ. Θα συνεχίσουμε να δίδουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στο πλαίσιο του δικαίου στις προπαγανδιστικές δραστηριότητες που διεξάγει με αβάσιμους ισχυρισμούς η ελληνοκυπριακή διοίκηση πάνω σε αυτό το θέμα με σκοπό να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα. [...]»

    Ισχυριζόμενος ότι προσπαθούν να διευρύνουν τον δρόμο της συνεργασίας σε όλες τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή και ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο και να διεξάγουν εποικοδομητική διπλωματία, ο Οκτάι υποστήριξε ότι όσοι γνωρίζουν την αξία της φιλίας της Τουρκίας αξιοποίησαν αποτελεσματικά αυτούς τους μηχανισμούς. «Όσοι προσπαθούν επίμονα να στήσουν παιχνίδια εναντίον της χώρας μας παίρνουν την θέση τους ανάμεσα στους χαμένους», υποστήριξε και επανέλαβε την θέση ότι κανένα σενάριο που δεν περιέχει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί.

    «Θέτουμε επί τάπητος ξεκάθαρα την βούλησή μας για την δική μας ασφάλεια και εκείνη των φίλων μας στην Συρία, στο Βόρειο Ιράκ και στη Λιβύη. Είμαστε αντίθετοι με αποφασιστικότητα σε κάθε είδους επίθεση που επιβουλεύεται τα εδάφη και τα κυριαρχικά δικαιώματα του αδελφού Αζερμπαϊτζάν. Ο αγώνας μας είναι να κάνουμε όλους στην περιοχή μας να ευημερούν πιο πολύ», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

    «Καλώ όλες τις πλευρές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να απαντήσουν στο χέρι ειρήνης και συνεργασίας που τείνει η Τουρκία στη βάση της δικαιοσύνης και της νομιμότητας. Κανείς να μην θεωρεί ότι θα περιμένουμε εσαεί απάντηση σε αυτή μας την έκκληση».

    Αναφερόμενος στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, ο Οκτάι χαρακτήρισε την πολιτική που εφαρμόστηκε στα κατεχόμενα ως μία από τις πιο επιτυχημένες στον κόσμο και επεσήμανε ότι στο εξής πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προστασίας από την νόσο αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η συνέχιση της καραντίνας θα επηρεάσει πολύ την οικονομία της «ΤΔΒΚ», όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες. Υπενθύμισε επίσης ότι υπέγραψαν ένα «οικονομικό πρωτόκολλο» για το 2020 για να διασφαλίσουν την γρήγορη επούλωση των πληγών της πανδημίας αλλά και την συνέχιση των έργων και της παροχής κινήτρων.

    Ο Οκτάι επανέλαβε ότι γνωρίζουν πως η Κύπρος είναι μια εθνική υπόθεση για την Τουρκία και μπορεί να αναπτυχθεί διατηρώντας την ενότητα και την ομοψυχία της. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Προς την κατεύθυνση των υποχρεώσεων που φέρνουν οι αδελφικοί μας δεσμοί και το καθεστώς της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, είμαστε δεμένοι από καρδίας με τον τουρκοκυπριακό λαό με εθνικούς, συμβατικούς και ιστορικούς δεσμούς και αυτοί οι δεσμοί θα παραμείνουν πάντοτε ζωντανοί».

    Υποστηρίζοντας ότι αυτοί δεν είναι «τεχνητοί δεσμοί» που δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων, ο Οκτάι χαρακτήρισε τους Τούρκους της Κύπρου ως «αναπόσπαστο κομμάτι του πνεύματος του Μαντζικέρτ που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας το 1071 και του μεγάλου τουρκικού έθνους».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Έρχουρμαν: Ο Γκουτέρες τονίζει την επείγουσα ανάγκη για λύση στην έκθεσή του

    H Yeni Duzen (19.07.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, αξιολογώντας την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι στην έκθεση του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζει την επείγουσα ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού. Ο Έρχουρμαν πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η αναγκαιότητα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, βασισμένης στην πολιτική ισότητα στο πλαίσιο όλων των σχετικών ψηφισμάτων και παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η έκθεση Γ.Γ. περιέχει πολλά υποσχόμενα στοιχεία για τη λύση», είπε.

    Πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση που εντείνεται τον τελευταίο καιρό με το θέμα των υδρογονανθράκων, κάνει την ανάγκη επίτευξης λύση ακόμα πιο επείγουσα και τόνισε ότι το CTP το λέει αυτό εδώ και χρόνια.

    Είπε επίσης ότι η μη επίτευξη λύσης απομακρύνει το νησί από την σταθερότητα και πρόσθεσε ότι «οι ελπίδες για μια ολοκληρωμένη λύση είναι ακόμα ζωντανές και είναι έτοιμοι για την 5μερήδιάσκεψη το συντομότερο δυνατό».

    (ΚΣ)

    [05] Ο Τατσόι κάλεσε τον Ακιντζί να έχει «κοινή λογική»

    Η Vatan (18.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας Χασάν Τατσόι σε γραπτή του δήλωση κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν συνομιλεί με τους «υπουργούς» σε τομείς που αποτελούν αρμοδιότητες της «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι τον λυπεί πολύ να προβαίνει σε αυτή τη διαπίστωση ως «υπουργός οικονομικών και ενέργειας». Κατηγόρησε επίσης τον Ακιντζί ότι «πρόσθεσε και το υπουργείο οικονομικών και ενέργειας στην εκστρατεία δυσφήμισης της οποία είχε αρχίσει με το υπουργείο υγείας»

    Ο Τατσόι διερωτήθηκε επίσης αν ο Ακιντζί δεν γνωρίζει πως αποφάσεις σχετικές με την ενέργεια σε όλα τα μέρη του κόσμου, όσον αφορά την αδειοδότηση, την ανάθεση και την γεώτρηση, λαμβάνονται από τα «υπουργεία ενέργειας».

    Είπε πως άδεια για έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου δόθηκε στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων από τις 11 Οκτωβρίου 2011 από την «κυβέρνηση». «Επομένως, ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων αναθεώρησης, ανανέωσης, εξερεύνησης και γεώτρησης αυτών των συμφωνιών υπάγεται στην κυβέρνηση της ΤΔΒΚ», είπε.

    Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες να είναι ο Ακιντζί συνομιλητής για το θέμα των υδρογονανθράκων άπτονται στην «προεδρική» του προεκλογική εκστρατεία και πως ούτε η «κυβέρνηση» ούτε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

    Κατηγόρησε τον Ακιντζί ότι ψάχνει κάθε ευκαιρία να μπει σε πολεμική ενάντια σε Τούρκους αξιωματούχους και είπε πως κανένας δεν επεμβαίνει στις αρμοδιότητες του Ακιντζί ως διαπραγματευτή. Ωστόσο, άλλοι είναι αρμόδιοι για τα θέματα της ενέργειας κι αυτός πρέπει να το σέβεται.

    «Καλώ για άλλη μια φορά τον Ακιντζί να έχει κοινή λογική. Είμαστε εκλεγμένοι και νόμιμοι πολιτικοί αυτής της χώρας. Εκτός αν οι Ελληνοκύπριοι ομόλογοι μας μάθουν να μας απευθύνονται, θα είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν προβλήματα», είπε.

    Είπε ακόμα πως αυτό δεν είναι θέμα των «διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό», αλλά αφορά στις «πολιτικές υδρογονανθράκων και στις γεωτρήσεις, οι οποίες βρίσκονται εντελώς στη δικαιοδοσία του υπουργείου μας». Είπε επίσης πως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να συνεργαστούν με όλους τους εκλεγμένους από τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς για να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι του νησιού με ευημερία.

    (ΚΣ)

    [06] Όζερσαϊ προς Ακιντζί: Αν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, είναι φυσικό να συμμετέχει σε αυτές και ο «υπουργός εξωτερικών»

    Η Vatan (20.07.20) ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι όσο «νόμιμη είναι η προεδρία» του καθεστώτος τουλάχιστον άλλο τόσο «νόμιμοι είναι και οι υπουργοί» του. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Όζερσαι σχολίασε την αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε δημοσιεύματα που έφεραν Τούρκους αξιωματούχους να προτείνουν στην ΕΕ να συνομιλήσει ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και υπενθύμισε ότι η πενταετής θητεία του Ακιντζί έχει λήξει τον περασμένο Απρίλιο. Υποστήριξε ότι λόγω του σεβασμού τους προς το «κράτος», οι ίδιοι προσπάθησαν να μην κάνουν θέμα συζήτησης την «νομιμότητά του» Ακιντζί και να δηλώσουν ότι είναι διορισμένος και όχι εκλεγμένος. Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε θέμα προτίμησης ανάμεσα στον λεγόμενο «πρόεδρο» και τον «υπουργείο εξωτερικών» και αποκλεισμού του ενός από αυτούς.

    Σημειώνοντας ότι ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Joseph Borrel πρότεινε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι η απάντηση του Τσαβούσογλου ήταν ότι «ο συνομιλητής του Ελληνοκύπριου Υπουργού Εξωτερικών είναι ο υπουργός εξωτερικών της ΤΔΒΚ Κουτρέτ Όζερσαϊ», διότι «επειδή η κυβέρνηση της βόρειας Κύπρου είναι αυτή που έδωσε την άδεια [για έρευνες], αν θα γίνει λόγος για οποιονδήποτε διαμοιρασμό, ο υπουργός εξωτερικών είναι αυτός που εκπροσωπεί την κυβέρνηση».

    «Κανένας θώκος δεν αποκλείστηκε και ως εκ τούτου κανείς να μην προσπαθήσει να αποκομίσει πολιτικό κέρδος λόγω αδικίας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ανήλθαν στα αξιώματά τους με «εκλογές» και όχι με κλήρωση, αφού «και οι βουλευτές εκλέγονται απευθείας από τον λαό, όχι μόνο ο πρόεδρος».

    Ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από το να διεξάγει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις για διαμοιρασμό στο θέμα του φυσικού αερίου με βάση τις άδειες που δόθηκαν, ο Όζερσαϊ είπε ότι ούτως ή άλλως για τον λόγο αυτό από την μέρα που ανέλαβε καθήκοντα μπόρεσε να διεξάγει διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό με διοικούντες διεθνών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου εξ ονόματος της «κυβέρνησης» της «ΤΔΒΚ». Είπε ότι και ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» έχει κάποια καθήκοντα στο θέμα των φυσικών πόρων και ως εκ τούτου και ο «υπουργός εξωτερικών» και ο «πρόεδρος» είναι και οι δύο συνομιλητές πάνω σε αυτό το θέμα.

    Ισχυρίστηκε ότι η λεγόμενη ΤΔΒΚ υπάρχει ως «κράτος» με την «κυβέρνησή της», τους «υπουργούς» της και τους «θεσμούς» της, έστω και αν δεν την αναγνωρίζει κανείς εκτός από την Τουρκία και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η νομιμότητά της. «Αν πούμε ότι μόνο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορεί να κάνει τα πάντα, τότε αδικούμε το κράτος μας», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι αν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, είναι φυσικό να συμμετέχει σε αυτές και ο «υπουργός εξωτερικών» εκπροσωπώντας την «κυβέρνηση» που έδωσε την «άδεια» για έρευνες.

    Ο Όζερσαϊ υπενθύμισε επίσης ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών είναι αυτό που ετοίμασε την πρόταση για τους υδρογονάνθρακες την οποία ο Ακιντζί υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι ο Ακιντζί απέστειλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά με μία επιστολή μία από τις δύο προτάσεις που του άρεσαν. «Αυτό είναι σημαντικό από την άποψη του γεγονότος ότι δείχνουμε πως εργαζόμαστε μαζί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας στο θέμα του φυσικού αερίου, ότι μπορούμε να θέτουμε μαζί απόψεις και ότι μπορούμε να έχουμε διάλογο», σημείωσε προσθέτοντας ότι ήταν ανάρμοστη η προσπάθεια του Ακιντζί να κερδίσει πόντους από κάτι που ανέφερε η Τουρκία σε μια συνάντηση στο εξωτερικό.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η πανδημία έδειξε την σημασία της ομοσπονδιακής λύσης, λέει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (20.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας φάνηκε για άλλη μια φορά ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην βάση της πολιτικής ισότητας είναι ο μόνος δρόμος αγώνα κατά των προβλημάτων που υπάρχουν στο νησί.

    Μιλώντας στην οργάνωση του κόμματός του στο Γκιόνελι, ο Έρχουρμαν είπε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί το νησί. «Η πανδημία μας το έδειξε ξανά αυτό ξεκάθαρα. Αν κάναμε ένα νοσοκομείο πανδημίας στην νεκρή ζώνη, θα ήταν αρκετό και για τον νότο και για τον βορρά», υποστήριξε και πρόσθεσε:

    «Το να ζούμε ειρηνικά θα εμποδίσει την αχρείαστη σπατάλη των πόρων αυτής της χώρας. Αν η ΕΕ θα παρέχει στήριξη σε αυτή την χώρα, θα έπρεπε να μοιραζόμασταν αυτή την στήριξη. Έπρεπε να εργαζόμασταν μαζί στον τουρισμό. Ό,τι λέγαμε στο παρελθόν στο θέμα της λύσης, το ίδιο λέμε και τώρα».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το «κράτος» τους οι Τουρκοκύπριοι, λέει ο Τατάρ και ζητά συμφωνία στη βάση δύο χωριστών «κρατών»

    Η K?br?s (20.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το «κράτος» τους, την ελευθερία τους, την κυριαρχία τους και την ασφάλειά τους. Σε μήνυμά του για την επέτειο της εισβολής, ο Τατάρ ανέφερε ότι έφτασαν στις 20 Ιουλίου αντιστεκόμενοι και εμπιστευόμενοι την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.

    Ισχυρίστηκε ότι ίδρυσαν ένα «κράτος» εντός των συνόρων που χαράχτηκαν χάρις στον αγώνα του τουρκικού στρατού και των Τουρκοκυπρίων αγωνιστών και πρόσθεσε ότι αυτό το «κράτος» πέτυχε και συνεχίζει να πετυχαίνει πολλά αρχίζοντας από το μηδέν.

    Υποστήριξε ότι όλοι μαζί με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας φώναξαν ότι δεν δέχονται την ελληνική ηγεμονία, όταν στις 15 Ιουλίου «τα μέλη της ΕΟΚΑ και η ελληνική χούντα ανακήρυξαν την Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου».

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (20.07.20, brtk), σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν ήταν εύκολο να ιδρυθεί «κράτος» σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο και να έρθει σε αυτό το σημείο, προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν χάρις στην εισβολή του 1974. Είπε ότι κατά την διάρκεια της εισβολής το 1974 δεν ήταν τόσο εμφανή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τα στρατηγικής σημασίας θέματα της περιοχής και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» κατέστη ένα «κράτος» που αποτελεί την σπονδυλική στήλη της έννοιας της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα εθνικά συμφέροντα, τις ενέργειες της Τουρκίας ως ηγέτιδας χώρας στην περιοχή και την τελευταία της κίνηση στην Λιβύη.

    Υπενθυμίζοντας ότι διεξάγονται για πολλά χρόνια διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αποδείχτηκε πως το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας δεν αποδέχονται λύση στην βάση της ισότητας στην Κύπρο, προσπαθούν να σύρουν την Κύπρο στο πεδίο της δικής τους κυριαρχίας, να μειώσουν την επιρροή των Τουρκοκυπρίων εντός της ΕΕ και να μετατρέψουν την Τουρκία σε τρίτη χώρα στο νησί με βασικό στόχο και πρόθεση να την αποκλείσουν από εδώ.

    «Επαναλαμβάνω ξανά ότι όποια και αν είναι η μορφή της συμφωνίας στο εξής στην Κύπρο, πρέπει να συνεχιστούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί και δεν πρέπει να παραιτηθεί από αυτά τα εγγυητικά δικαιώματα», ισχυρίστηκε και υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντα επεδείκνυαν χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά την καλή τους θέληση για μια μόνιμη συμφωνία, πρόσθεσε:

    «Αν θα υπάρξει συμφωνία θέλω να τονίσω ότι μπορεί να είναι μόνιμη και διαρκής σύμφωνα με τις πραγματικότητες της Κύπρου αυτή η συμφωνία στην βάση δύο ίσων κρατών και όχι στην βάση της ομοσπονδίας πλέον. Μπορεί να είναι μια συμφωνία στην βάση δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν δίπλα δίπλα».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ιατρικό υλικό από την Τουρκία έφτασε στα κατεχόμενα – Δεν θεωρούν εξωτερικό τα κατεχόμενα, λέει ο λεγόμενος πρέσβης

    Η K?br?s (20.07.20) γράφει ότι τρία εμπορευματοκιβώτια με ιατρικό υλικό έφτασαν χθες από την Τουρκία στα κατεχόμενα στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» για δωρεά φαρμάκων, εμβολίων και υλικών που υπογράφηκε ανάμεσα στο λεγόμενο υπουργείο υγείας του καθεστώτος και στο τουρκικό Υπουργείο Υγείας. Στο υλικό, που ήρθε με πλοίο από την Μερσίνα στην κατεχόμενη Κερύνεια, περιλαμβάνονται 20 χιλιάδες τεστ PCR, 10 αναπνευστήρες και δύο όργανα για τεστ PCR. Το υλικό παραδόθηκε χθες στην Λευκωσία στον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί σε τελετή που συμμετείχαν ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας Αλί Μουράτ Μπάστσερι και ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ.

    Μιλώντας κατά την τελετή, ο Μπάστσερι είπε ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ξεχωριστό κομμάτι από την ίδια. Ανέφερε ότι πάντα αντικρίζουν θετικά τα αιτήματα που υποβάλλονται και πρόσθεσε ότι στα βήματα που γίνονται στο θέμα των ασθενών ή των υλικών δεν θεωρείται ως εξωτερικό η «ΤΔΒΚ».

    Στην δική του ομιλία, ο Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία για την βοήθεια και πρόσθεσε ότι πληροφορήθηκε ότι άρχισαν οι εργασίες για ένα νοσοκομείο 500 κλινών, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για ανέγερση ενός πλήρους εξοπλισμένου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία πίσω από τα κτίρια του παράνομου Bayrak και ότι ομάδα 12 ατόμων θα έρθει για να διενεργήσει μελέτη.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Συλλυπητήρια στην Πρόεδρο της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν από Ουλούτσαϊ

    Η K?br?s (18.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής» του καθεστώτος Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Πρόεδρο της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν, Σαχιμπέ Γκαφάροβα για να της εκφράσει συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλειες της χώρας της κατά τις συγκρούσεις στα σύνορα με την Αρμενία.

    Ο Ουλούτσαϊ ανέφερε στην συνομιλητή του ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον λαό του Αζερμπαϊτζάν και ευχήθηκε σύντομα να επανέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Είπε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντα στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν και καταδίκασε την προβοκάτσια, όπως την χαρακτήρισε, της Αρμενίας στα σύνορα των δύο χωρών.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Αζέροι φοιτητές στα κατεχόμενα διαμαρτύρονται κατά της Αρμενίας

    Η K?br?s (20.07.20) γράφει ότι με αυτοκινητοπομπή χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν διαμαρτυρήθηκαν κατά των επιθέσεων που κατ' ισχυρισμό διενεργεί η Αρμενία στα σύνορα των δύο χωρών εδώ και δύο εβδομάδες. Οι φοιτητές φώναζαν το σύνθημα «να τεθεί τέρμα σε αυτή την τυραννία» και κόρναραν στους δρόμους για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Στήριξη στους Αζέρους εξέφρασαν και μερικοί «πολίτες».

    (Ι/Τσ.)

    [12] Τατσόι και Αρικλί ζητούν ταυτόχρονη διεξαγωγή των «προεδρικών και γενικών εκλογών»-Απορρίπτει ο Τατάρ

    Η Diyalog (18.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας Χασάν Τατσόι δήλωσε ότι οι «γενικές και οι προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα πρέπει να διεξαχθούν ταυτόχρονα, ενώ πρόσθεσε πως το εκλογικό μέτρο θα πρέπει να αυξηθεί στο 10%.

    Ο Τατσόι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι καθίσταται σαφέστερη η αναγκαιότητα μιας σταθερής κυβέρνησης. «Στο περιβάλλον που δημιουργούν οι κυβερνήσεις συνασπισμού, το αίσθημα δυσπιστίας μεταξύ του κοινού, τόσο του κράτους όσο και των πολιτικών, αυξάνεται σταδιακά. Η διάδοση της ατμόσφαιρας ανασφάλειας μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο. Δεν μπορούν να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στη χώρα, σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Οι γενικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές», είπε.

    Την ίδια έκκληση έκανε και Ερχάν Αρικλί, ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (το Κόμμα των Εποίκων).

    Εξάλλου ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατσόι είπε πως η Ελλάδα και η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία», προωθούν ενέργειες που αποκλείουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους. Είπε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό αλλά και ότι οι ισορροπίες άλλαξαν μετά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. «Το δίδυμο Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα μας στην γαλάζια πατρίδα». [...] Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή. Η προληπτική πολιτική μας προσέγγιση θα συνεχιστεί τις επόμενες περιόδους. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένταση. Εάν το κάνουν αυτό [...], όλοι κερδίζουν στην περιοχή. Διαφορετικά, θα έχουν πολλά να χάσουν», είπε.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, απέρριψε την πιθανότητα να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι «γενικές και οι προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την Diyalog (20 .07.20) ο Τατάρ ανέφερε πως οι «προεδρικές εκλογές» προγραμματίστηκαν για τις 11 Οκτωβρίου 2020, ενώ οι «γενικές εκλογές» μπορούν να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2021, αφού όπως είπε η «κυβέρνηση» στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

    (ΚΣ)

    [13] Ταλαιπωρία για 300 Τουρκοκύπριους εργάτες που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές για το τεστ κορωνοϊού

    Η Yeni Bak?s (19.07.20) γράφει ότι 300 περίπου Τουρκοκύπριοι εργάτες που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ταλαιπωρήθηκαν για ώρες στο νοσοκομείο περιμένοντας την διενέργεια του τεστ PCR που ανιχνεύει τον ιό COVID-19.

    H εφημερίδα αναφέρει πως μετά τα νέα μέτρα που έλαβε η λεγόμενη κυβέρνηση, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι μαθητές αλλά και άλλα άτομα που θέλουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για λόγους υγείας, είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν στο τεστ PCR, το οποίο θα πρέπει να επιδείξουν στις 21 Ιουλίου. Ωστόσο επειδή στα κατεχόμενα οι επόμενες μέρες θα ήταν μέρες αργίας και πολλά άτομα προσήλθαν στο νοσοκομείο για το τεστ στις 18 Ιουλίου, δημιουργήθηκε μεγάλη ταλαιπωρία με ουρές και πολλές ώρες αναμονής. Ένα άτομο που περιέγραψε την εμπειρία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι κατά την παραμονή στο νοσοκομείο ούτε καν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν λήφθηκαν και κατηγόρησε το «υπουργείο υγείας» για έλλειψη οργάνωσης», γράφει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [14] Τρία κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η K?br?s (20.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 1,702 τεστ για Covid 19 στα κατεχόμενα και βρέθηκαν τρία θετικά περιστατικά.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα δύο θετικά περιστατικά έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και το ένα ατμοπλοϊκώς. Και τα τρία άτομα τέθηκαν σε καραντίνα στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία και ιχνηλατούνται οι επαφές τους.

    Η Yeni Duzen (20.07.20) γράφει ότι τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 121 μετά από διενέργεια 56,268 διαγνωστικών εξετάσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [15] Με μάσκες και αποστάσεις οι φετινοί εορτασμοί για την εισβολή

    Η K?br?s (20.07.20) γράφει ότι άρχισαν χθες οι εορτασμοί για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με κατάθεση στεφάνων στα μνημεία του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι τελετές θα συνεχιστούν και σήμερα σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις. Ωστόσο, η πανδημία του Covid-19 δεν άφησε ανεπηρέαστους τους φετινούς εορτασμούς, κατά τους οποίους πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [16] Μετέτρεψαν σε μουσείο πολεμικό πλοίο που συμμετείχε στην εισβολή το 1974

    Η K?br?s Postas? (20.07.20, kibrispostasi) γράφει ότι στην παρουσία του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ και του «προέδρου» της «βουλής» του καθεστώτος Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ μετατράπηκε σήμερα το πρωί σε μουσείο το πολεμικό πλοίο «C-128», το οποίο είχε λάβει μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το πλοίο αγκυροβόλησε στην κατεχόμενη Κερύνεια και είναι ανοικτό για επισκέψεις του κοινού.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Μόνο με την αποδοχή του ισότιμου καθεστώτος των Τ/κων είναι πιθανή μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί», δηλώνει ο Ερντογάν σε μήνυμά του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Haber (20.07.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση [όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή] είναι το βήμα για την αναγέννηση ενός λαού που ήθελαν να το διαγράψουν από την ιστορία».

    «Αυτή η επιχείρηση έδειξε σε όλο τον κόσμο τι θα μπορούσαν να διακινδυνέψουν όταν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων παραβιάζονται, όταν απειλείται η ελευθερία τους, και όταν η επιβίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους επιβουλεύεται. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα στον κόσμο για την υπομονή των Τουρκοκυπρίων που δίνουν αγώνα για ισότητα πάνω από πενήντα χρόνια. Παρόλες τις απειλές και κάθε είδους καταπίεση, ο τουρκοκυπριακός λαός αγωνίστηκε και προστάτεψε την ελευθερία και τα δικαιώματά του», αναφέρει ο Ερντογάν.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία, σήμερα όπως και εδώ και 46 χρόνια, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του αποφασιστικό αγώνα των Τουρκοκυπρίων, ο Ερντογάν, στη συνέχεια, υποστήριξε τα εξής: «Μόνο με την αποδοχή του ισότιμου καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων είναι πιθανή μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση στους Τουρκοκύπριους ίσα δικαιώματα για τους φυσικούς πόρους του νησιού και να αναγνωρίσει την πολιτική τους ισότητα. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης και υποδεικνύουν μια ξεκάθαρη βούληση για λύση. Όμως, αυτό δεν υποδηλώνει ότι τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού θα θυσιαστούν με κάθε κόστος. Η Τουρκία, όπως έπραττε μέχρι σήμερα, θα καταβάλλει, και από εδώ και πέρα, κάθε είδους προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του τουρκοκυπριακού λαού».

    Καταληκτικά, ο Ερντογάν υποβάλλει τα σέβη του στους αγωνιστές που έπεσαν κατά τον «απελευθερωτικό αγώνα» [εισβολή] και εύχεται «να συνεχίσουν οι αδελφοί τους στην ΤΔΒΚ να ζουν μέσα σε ευημερία, ευζωία και ευτυχία».

    (ΔΨ)

    [02] «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με όλες τις χώρες της Μεσογείου εκτός την Ελληνοκυπριακή πλευρά», επαναλαμβάνει ο Καλίν

    Ο εκπρόσωπος της τουρκική προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV (19.07.20), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση στο Βερολίνο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφορικά με την ένταση στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν υποστήριξε: «Εμείς θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειο να μετατραπεί σε μια θάλασσα ειρήνης. Υπερασπιζόμαστε οι πηγές υδρογονανθράκων που βρίσκονται εκεί να διαμοιραστούν από όλες τις πλευρές με ένα ίσο και δίκαιο τρόπο. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, η Τουρκία δεν θα πει όχι σε μια συνάντηση ή σε μια συμφωνία, που είναι απαραίτητη γι' αυτό, μέσα στα πλαίσια που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό προς τα συμφέροντα όλων. Επειδή αυτό το θέμα της ενέργειας είναι θεμελιώδης ανάγκη. Τα πολιτικά σας συμφέροντα μπορεί να είναι διαφορετικά, μπορεί να υπάρχουν διαφορές, αλλά θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε σε αυτούς τους τομείς. Σύμφωνα με αυτά, εμείς δεν κλείσαμε τις πόρτες σε καμία χώρα της Μεσογείου. Στη μόνη χώρα που την κλείσαμε είναι ο ελληνοκυπριακός τομέας [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία]. Επειδή εμείς δεν την αναγνωρίζουμε ως χώρα. Αυτό που προτείναμε είναι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους. Ας φθάσουν σε μια συμφωνία σχετικά με τις υπό αμφισβήτηση περιοχές γύρω από το νησί και εκεί θα μπορούσαν να διεξάγουν κοινές εργασίες έρευνας και γεωτρήσεων. Ή θα μπορούσαν να διεξάγουν και ξεχωριστές. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία σχετικά με τον δίκαιο και ίσο διαμοιρασμό του πλούτου που θα εξορυχθεί», γράφει η Hurriyet (20.07.20).

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι μια πολύ λογική πρόταση, ο Καλίν υποστήριξε ότι οι άλλες πλευρές έχουν απορρίψει αυτή την πρόταση με διαφορετικές κατά καιρούς πολιτικές ιδεολογικές δικαιολογίες. Προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστούν με όλες τις χώρες της Μεσογείου μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των κανονισμών, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας υποστήριξε ότι η θέση της Τουρκίας στο θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και προκαταλήψεις.

    Εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής έχει υπογραφτεί μια τέτοια συμφωνία με την Λιβύη, ο Καλίν υποστήριξε: «Ήταν ένα πολύ, πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και στην Μεσόγειο θάλασσα». Σημείωσε ότι εάν οι συνθήκες ωριμάσουν θα μπορούσαν να υπογραφτούν παρόμοιες συμφωνίες όπως με την Λιβύη και με άλλες χώρες.

    Αξιολογώντας τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, ο Καλίν ενημέρωσε ότι οι συναντήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα συνεχίσουν και επισήμανε τα εξής: «Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε δεύτερο πλάνο [υποβαθμισμένα]. Μετά την σιωπηρή διπλωματική περίοδο, ο Πρόεδρος μας είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στις 26 Ιουνίου. Φυσικά, υπήρξε μια προεργασία πριν από αυτό. Μετά από αυτή την συνομιλία, αρχίσαμε αυτές τις συναντήσεις στο πλαίσιο των εντολών που πήραμε. Ο σκοπός μας ήταν να λύσουμε εκεί τα διμερή θέματα με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις. Προηγουμένως, κατά το τέλος του 2001 και στις αρχές του 2002 υπήρξαν διερευνητικές συναντήσεις. Διεξήχθησαν γύρω στις 60 συναντήσεις. Σχετικά με την λύση για διμερή θέματα, που αφορούσαν υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες αρμοδιότητες και άλλα θέματα. Επιπρόσθετα, διεξήχθησαν συναντήσεις και για αύξηση των μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις στρατιωτικές αρχές και στις πολιτικές διαβουλεύσεις. Από καιρού εις καιρόν, διεξάγονταν συναντήσεις για κάποια θέματα. Είμαστε της άποψης ότι θα είναι ωφέλιμη η έναρξη της διαδικασίας που θα εμπεριέχει όλα αυτά τα θέματα. Ο Πρόεδρος μας επιδεικνύει εποικοδομητική στάση προς αυτή την κατεύθυνση».

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν θέματα, στα οποία υπάρχει διαφορά απόψεων, ο Καλίν ανέφερε ότι εξάλλου οι συνομιλίες για αυτό τον λόγο διεξάγονται. «Εμείς, ως αρχή, πιστεύομε ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν στην βάση των αμοιβαίων συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού», ισχυρίστηκε ο Καλίν και πρόσθεσε: «Το ζήτημα του Αιγαίου, των νησιών, της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, των ερευνών και γεωτρήσεων, το θέμα του μουφτή, όπως και το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να λυθούν με άνεση».

    Σύμφωνα με το NTV, ο Καλίν επανέλαβε: «Κανείς να μην αναμένει ότι η Τουρκία θα κάνει υποχωρήσεις από τα συμφέροντά της. Θα μπορούσαμε να λύσουμε τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε αιχμάλωτοι άλλων προβλημάτων».

    (ΔΨ)

    [03] «Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσει οποιοδήποτε έργο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται ο Ακάρ

    Η Sabah (17.07.20) γράφει ότι ο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του σε εκδήλωση για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Τουρκία στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου [Bogazici Universitesi], αναφερόμενος στον αγώνα της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας και στα γεγονότα στη Συρία ισχυρίστηκε τα εξής: «Ως Τουρκία δεν βλέπουμε τα συμβάντα στην Συρία ως ένα στρατηγικό παιγνίδι, αλλά ως μια ανθρώπινη τραγωδία. Μέχρι σήμερα, παίρναμε την ευθύνη για να σταματήσουμε την ροή του αίματος και των δακρύων και θα συνεχίζουμε να την παίρνουμε». Επιπρόσθετα με τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, ο Ακάρ υποστήριξε ότι θα συνεχίσουν το αγώνα για προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων του ευγενούς έθνους στην γαλάζια πατρίδα [θάλασσα], και στους αιθέρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στη συνέχεια, σημείωσε: «Οι δραστηριότητες μας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται στη βάση της καλής γειτονίας και του διαλόγου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Για μας το ουσιώδες ζήτημα είναι η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσει οποιοδήποτε έργο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε τετελεσμένα».

    (ΔΨ)

    [04] Μηνύματα και βίντεο για την 46η επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.07.20, AA) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας κοινοποίησε από το λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ειδικό αφιέρωμα για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αναγράφοντας ότι «ο Τουρκικός στρατός είναι η εγγύηση της ελευθερίας, ανεξαρτησίας και γαλήνης των Τουρκοκυπρίων στο νησί». Στο βίντεο παρουσιάζονται σκηνές από τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο από το 1963 μέχρι και την τουρκική εισβολή το 1974, συνοδευόμενο με το τραγούδι «Ιδού, μπορώ να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ» [Iste Bir Gece Ans?z?n Gelebilirim]. Το μήνυμα του υπουργείου άμυνας, γράφει ότι «η Κύπρος είναι κομμάτι της Ανατολής», υπενθυμίζοντας ότι «η κοινή τους τύχη ξεκίνησε από το 1571».

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ihlas (20.07.20, IHA) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ΜΕβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του, δήλωσε ότι πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και κοινοποίησε βίντεο με την ομιλία του τότε Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς.

    Η εφημερίδα Sozcu (20.07.20) αναδημοσιεύει πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων του 1974 για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τίτλους, όπως «Βομβαρδίσαμε την Λευκωσία», «Οι στρατιώτες μας είναι στην Κύπρο»,

    (ΔΨ)

    [06] Στα 924 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (19.07.20, AA), σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 41,310 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν 924 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 16 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 997.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 219,641. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,273,377 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,491, ενώ 1,246 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 398 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 202,010 άτομα.

    (ΔΨ)

    [05] Τριμερής συνάντηση Ακάρ με Μπασάγα και Καμιλέρι για την περιφερειακή σταθερότητα

    Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber Turk (20.07.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας και Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι, και τον Υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Φάτι Μπασάγα.

    Κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιείται στο τουρκικό υπουργείο άμυνας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα άμυνας και ασφάλειας και κυρίως τι θα μπορούσε να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.

    Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Ακάρ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Μπασάγα και Καμιλέρι, που επισκέπτονται την Τουρκία έπειτα από την πρόσκληση του Τούρκου υπουργού άμυνας.

    (ΔΨ)

    [06] Στα 924 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (19.07.20, AA), σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 41,310 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν 924 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 16 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 997.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 219,641. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,273,377 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,491, ενώ 1,246 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 398 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 202,010 άτομα.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 20 July 2020 - 13:13:02 UTC