Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 127/2020 16.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σύγχυση προκάλεσαν οι χειρισμοί για το «διάταγμα» του «πολεοδομικού σχεδίου» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου
  • [02] Αρωγοί στον αγώνα διάρθρωσης της οργάνωσης Γκιουλέν οι κατοχικές αρχές, δηλώνει ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης στα κατεχόμενα
  • [03] Νομική μάχη διεθνώς κατά των λεγόμενων εμπάργκο εξήγγειλε το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο
  • [04] «Οι ενεργείς και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ», επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [05] Διαβιβάστηκαν χθες 782 εκατομμύρια ΤΛ στα κατεχόμενα από την Τουρκία
  • [06] Σε ισχύ ο «νόμος» για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα – Προσφυγή στο «συνταγματικό» κατά του «νόμου» με κατηγορίες κατά Ακιντζί
  • [07] Κανένα θετικό περιστατικό Covid-19 χθες στα κατεχόμενα μετά από 1,043 τεστ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συντριβή αεροπλάνου της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας
  • [02] Εκδηλώσεις στην Τουρκίας για την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου-Αναφορά Ερντογάν στους Τουρκοκυπρίους
  • [03] Πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά
  • [04] Βουλευτής της αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως πρέπει να τύχει σεβασμού η κληρονομιά του Ατατούρκ για την Αγιά Σοφιά
  • [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Άρχισαν ξανά οι πτήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία
  • [07] Στους 17 οι νεκροί και στα 947 τα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σύγχυση προκάλεσαν οι χειρισμοί για το «διάταγμα» του «πολεοδομικού σχεδίου» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου

    Κάτω από τον τίτλο «Μια έτσι, μια αλλιώς», η K?br?s (16.07.20) γράφει ότι σε «άλυτο πρόβλημα» μετατράπηκε η διαδικασία παράτασης της διάρκειας του «διατάγματος» που αφορά το «πολεοδομικό σχέδιο» της περιοχής Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, που προκάλεσε κρίση ανάμεσα στους «κυβερνητικούς εταίρους». Το «διάταγμα» δημοσιεύθηκε προχθές στην «επίσημη εφημερίδα» και παρατάθηκε η διάρκειά του, ενώ χθες ακυρώθηκε από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ με την δικαιολογία ότι «τροποποιήθηκε το περιεχόμενό» του και «κατέστη αορίστου διάρκειας». Τελικά, τις βραδινές ώρες οι «εταίροι» βρήκαν την μέση οδό και παρατάθηκε η διάρκεια του παλιού «διατάγματος».

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο είχε συμφωνήσει νωρίτερα ότι θα παρατεινόταν η διάρκεια του «διατάγματος» για ένα μήνα, όμως η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» δεν περιείχε χρονικό περιορισμό, κάτι που αργότερα αποδόθηκε σε λάθος και αναστάλθηκε η ισχύς του «διατάγματος». Ο Τατάρ ανέστειλε το «διάταγμα» με την δικαιολογία ότι «καταργήθηκαν τα κεκτημένα δικαιώματα και δημοσιεύθηκε χωρίς χρονική διάρκεια το διάταγμα». Μετά την συμφωνία των πλευρών, το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών απέστειλε εκ νέου στον Τατάρ το ίδιο «διάταγμα» παρατείνοντας μόνο διάρκειά του.

    Κάτω από τον τίτλο «Διάτρητη η 'επίσημη εφημερίδα'», η Yeni Duzen (16.07.20) γράφει ότι στην δήλωσή του για το αποσυρθέν «διάταγμα», ο Τατάρ ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι αυτό δημοσιεύθηκε σε αντίθεση με τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν και ως εκ τούτου έγινε η αιτία για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς την «κυβέρνηση».

    Η εφημερίδα γράφει ότι το βράδυ συνεδρίασαν χωριστά οι κεντρικές επιτροπές των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP) και του Λαού (ΗΡ), που συμμετέχουν στην «κυβέρνηση» και αποφάσισαν την παράταση της διάρκειας του «διατάγματος» για ένα μήνα.

    Τα μεσάνυκτα το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών δήλωσε ότι αποφασίστηκε να παραταθεί για ένα μήνα η διάρκεια του διατάγματος που είχε λήξει χθες.

    Κάτω από τον τίτλο «Η κυβέρνηση πήγε και ήρθε», η Hakikat (16.07.200 γράφει ότι ο «κυβερνητικός συνασπισμός» UBP-ΗΡ έζησε χθες τις πιο δύσκολες 24 ώρες του και ότι η κρίση ανάμεσα στα κόμματα κλιμακώθηκε όταν ο Τατάρ ακύρωσε το «διάταγμα» που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα». Το ΗΡ συγκάλεσε εκτάκτως την κεντρική του επιτροπή, σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι μετά την συνεδρία ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι αποφάσισαν την συνέχιση της συνεργασίας με το UBP στην «κυβέρνηση» επισημαίνοντας ότι προσπαθούν να συμπεριφερθούν ψύχραιμα στο θέμα της συνέχισης της «κυβέρνησης» την ώρα που η «χώρα» περνά μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

    Στο μεταξύ, η Avrupa (16.07.20) γράφει ότι η ένωση εργολάβων οικοδομών, γνωστοποίησε ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν τέθηκε σε ισχύ το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου θα αρχίσει εκ νέου τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχε αναστείλει τον Φεβρουάριο, κατόπιν συμφωνίας με την «κυβέρνηση». Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι διαμαρτυρίες θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Ιουλίου.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αρωγοί στον αγώνα διάρθρωσης της οργάνωσης Γκιουλέν οι κατοχικές αρχές, δηλώνει ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης στα κατεχόμενα

    Η Gunes (16.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης στην κατεχόμενη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπαστσερί δήλωσε ότι «κατά τον αγώνα τους εναντίον της οργάνωσης του Φετουλλάχ Γκιουλέν FETO, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, οι αρχές της ΤΔΒΚ επίδειξαν κάθε είδους συνεργασία».

    Σε δηλώσεις του επί της ευκαιρίας της επετείου τεσσάρων χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Μπαστσερί εξήγησε τις προσπάθειες της Τουρκίας για διάρθρωση της οργάνωσης του Γκιουλέν FETO, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό. Σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης της δομής της οργάνωσης FETO εντός της Τουρκίας, έχουν αλλάξει την στρατηγική τους δίνοντας βαρύτητα στις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, ο Μπαστσερί ανέφερε ότι γι' αυτό τον λόγο, ο αγώνας εναντίον της οργάνωσης FETO στο εξωτερικό έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Διευκρίνισε ότι μια από τις πρωτοβουλίες τους είναι το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της οργάνωσης FETO στο εξωτερικό και την μεταφορά τους κάτω από το Τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα (Maarif Vakf?).

    Στη συνέχεια, ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης ανέφερε ότι ακολουθούν στενά όλες τις δραστηριότητες της οργάνωσης στις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας: «Η ΤΔΒΚ είναι η πρώτη χώρα που μας στήριξε στον αγώνα εναντίον του FETO και που στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας αναγνωρίζοντας την οργάνωση FETO ως τρομοκρατική οργάνωση».

    «Οι προσπάθειες μας για διάρθρωση της οργάνωσης FETO στο εξωτερικό θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι οι αρχές της ΤΔΒΚ θα επιδείξουν κάθε είδους συνεργασία σ' αυτές τις προσπάθειες μας, όπως έπρατταν μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι η απερισκεψία, που παρατηρούμε σε κάποιες άλλες χώρες και πηγάζει από το γεγονός ότι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την απειλή της οργάνωσης FETO, δεν λαμβάνει χώρα εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ», δήλωσε καταληκτικά ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης.

    (ΔΨ)

    [03] Νομική μάχη διεθνώς κατά των λεγόμενων εμπάργκο εξήγγειλε το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο

    Η K?br?s (16.07.20) γράφει ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου δήλωσε ότι θα αρχίσει «ολική νομική μάχη» κατά των εμπάργκο που όπως ισχυρίζεται επιβάλλονται στην «βόρεια Κύπρο». Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της εφημερίδας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου ανέφεραν ότι τα «εμπάργκο» τους λύγισαν όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους έχει και «οικονομικό σκέλος».

    Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα δώσουν σημασία στις ενέργειες λόμπι και πρόσθεσε ότι θα ανοίξουν γραφείο στην Βρετανία με σκοπό την διεύρυνση του πεδίου εργασιών τους για εξεύρεση αγοράς στην εν λόγω χώρα μετά το BREXIT. Είπε ότι με τον αγώνα που θα αρχίσουν σε νομική βάση κατά των «εμπάργκο» και τις ενέργειες λόμπι που θα διεξάγουν στόχος τους είναι να ακουστεί η φωνή τους.

    Ο Ντενίζ υποστήριξε επίσης ότι η διαδικασία του BREXIT μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία σε περίπτωση που τύχει καλής διαχείρισης και έκανε ειδική αναφορά στον όγκο εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο βασίλειο, που, όπως ισχυρίστηκε, περιοριζόταν σοβαρά λόγω του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Ο Ντενίζ υπενθύμισε και την επιστολή που έστειλε το επιμελητήριο προς τα Ηνωμένα Έθνη παραπονούμενο ότι η στάση των Ελληνοκυπρίων στα σημεία διέλευσης δεν συνάδει με την νομική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επανέλαβε ακόμη ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας είναι απολύτως αναγκαίο για τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Οι ενεργείς και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η Gunes (16.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επί της ευκαιρίας της 46η επετείου του πραξικοπήματος στην Κύπρο, ισχυρίστηκε τα εξής: «Μην ξεχνάτε αγαπητοί Τουρκοκύπριοι: Στις 15 Ιουλίου 1974, αυτοί που ήθελαν άμεσα την Ένωση, με το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β και της ελληνικής χούντας, καθαίρεσαν από την εξουσία τον Μακάριο, που ήθελε να ελληνοποιήσει την Κύπρο εξαφανίζοντας σιγά σιγά τους Τουρκοκύπριους και ανακήρυξαν την Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου. Εάν η Τουρκία δεν χρησιμοποιούσε το εγγυητικό δικαίωμά της για μονομερούς επέμβασης, εάν οι Τουρκοκύπριοι δεν αντιστέκονταν, είναι ξεκάθαρο τι θα γινόταν. Γι' αυτό λέμε ότι εμείς, η ελευθερία, η ασφάλεια, η κυριαρχία, το κράτος και οι ενεργείς και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ».

    (ΔΨ)

    [05] Διαβιβάστηκαν χθες 782 εκατομμύρια ΤΛ στα κατεχόμενα από την Τουρκία

    Το ποσό των 782 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) έφτασε χθες στα κατεχόμενα από την Τουρκία στο πλαίσιο της ούτως καλούμενης «Συμφωνίας Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» ύψους 2 δισεκατομμυρίων 288 εκατομμυρίων 976 χιλιάδων ΤΛ, που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, σύμφωνα με την K?br?s (16.07.20).

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι 300 εκατομμύρια ΤΛ από το εν λόγω ποσό θα διοχετευτούν στην άμυνα και 400 εκατομμύρια στα «δημόσια οικονομικά». «Τα υπόλοιπα 56 εκατομμύρια ΤΛ θα δαπανηθούν στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, ενώ 26 εκατομμύρια ΤΛ θα χρησιμοποιηθούν στις εργασίες υποδομών», επεσήμανε ο Αμτζάογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σε ισχύ ο «νόμος» για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα – Προσφυγή στο «συνταγματικό» κατά του «νόμου» με κατηγορίες κατά Ακιντζί

    Η Haberator (16.07.20) γράφει ότι δημοσιεύθηκε προχθές στην «επίσημη εφημερίδα» και τέθηκε σε ισχύ ο «περί ηλεκτρονικών εγκλημάτων νόμος», ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο και τις αρχές που θα εφαρμόζονται για παρεμπόδιση δράσεων που πλήττουν την μυστικότητα, την ορθότητα και την προσβασιμότητα των συστημάτων, των δικτύων και των δεδομένων πληροφορικής, καθώς και την κατάχρησή τους και την διάπραξη εγκλημάτων. Ο «νόμος» εγκρίθηκε από την «βουλή» στις 30 Ιουνίου και υπογράφηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουστάφά Ακιντζί πριν την δημοσίευσή του στην «επίσημη εφημερίδα». Με τον «νόμο» ρυθμίζονται επίσης οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες όσων παρέχουν περιεχόμενο, χώρο, πρόσβαση και μαζική χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, καθώς και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Εξάλλου, καθορίζονται οι πράξεις που συνιστούν αδίκημα στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων και οι ποινές που τους αναλογούν.

    Στο μεταξύ, οι συντεχνίες των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN) και των δασκάλων (KTOS) ανακοίνωσαν ότι την προσεχή Τρίτη θα προσφύγουν στο «συνταγματικό δικαστήριο» εναντίον του εν λόγω «νόμου» και θα ζητήσουν «απαγορευτικό διάταγμα» για αναστολή της ισχύος του.

    Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου στην παρουσία του δικηγόρου Τατζάν Ρεϊνάρ, ο πρόεδρος της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ σημείωσε ότι δεν ζητήθηκαν οι απόψεις της συντεχνίας κατά την συζήτηση του θέματος στην αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή» και υπενθύμισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται στην φυλακή πολλοί δημοσιογράφοι λόγω των ρυθμίσεων του «περί ηλεκτρονικών εγκλημάτων νόμου».

    Είπε ότι οι «βουλευτές» θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες σε περίπτωση που περάσει αυτός ο «νόμος» και πρόσθεσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν απάντησε καν στο αίτημα της συντεχνίας για συνάντηση επί του θέματος. Ο Κισμίρ χαρακτήρισε τον «νόμο» απειλή για την ελευθερία έκφρασης τόσο των δημοσιογράφων όσο και των «βουλευτών» που τον ψήφισαν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές για την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία.

    Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση, ο γενικός γραμματέας της KTOS, Σενέρ Ελτσίλ ανέφερε ότι η Τουρκία προωθεί την πολιτική της περαιτέρω εδραίωσης της παρουσίας της στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού περνώντας «νόμους» προς την κατεύθυνση του περιορισμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιβάλλοντας την ρήση πως «θα υπάρχει και σε εσάς ό,τι υπάρχει σε εμάς».

    Σημειώνοντας ότι ο «νόμος» περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και λόγου, ο Ελτσίλ επισημαίνει ότι τους απογοήτευσε ο Ακιντζί που υπέγραψε τον «νόμο» χωρίς να λάβει υπόψη τις γραπτές τους αντιρρήσεις και το αίτημά τους για συνάντηση μαζί του.

    «Το γεγονός ότι ο Ακιντζί ενέκρινε τον νόμο προσποιούμενος ότι ζούμε σε μιαν φυσιολογική χώρα μη λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές αντιρρήσεις για το θέμα και το αίτημα για συνάντηση, αποτελεί ένδειξη ότι υπέκυψε στις πιέσεις», επισημαίνει ο Ελτσίλ, ο οποίος προσθέτει ότι ο Ακιντζί θα είναι υπεύθυνος για την «κρατική τρομοκρατία» στην οποία θα υπόκεινται κάτω από αυτό τον «νόμο» οι πατριώτες που θα εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Κανένα θετικό περιστατικό Covid-19 χθες στα κατεχόμενα μετά από 1,043 τεστ

    Η Vatan (16.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκε νέο θετικό κρούσμα της νόσου COVID-19 μετά από την διενέργεια 1,043 εργαστηριακών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο,

    Μέχρι χθες διενεργήθηκαν συνολικά 50,333 εξετάσεις, βρέθηκαν συνολικά 117 κρούσματα, έλαβαν εξιτήριο 105 ασθενείς και 8 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την μάχη με την ασθένεια εξακολουθεί να παραμένει στους 4.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συντριβή αεροπλάνου της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

    H Hurriyet (16.07.20) γράφει ότι 7 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν μετά από συντριβή αεροσκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

    Πρόκειται για αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης το οποίο συνετρίβη στην ανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μετέβηκε και επιθεώρησε το ατύχημα. Δύο εκ των νεκρών ήταν πιλότοι.

    Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ύψος 2,200 μέτρων στο Βουνό Άρτος της περιοχής Βαν.

    (ΚΣ)

    [02] Εκδηλώσεις στην Τουρκίας για την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου-Αναφορά Ερντογάν στους Τουρκοκυπρίους

    Η Sabah (16.07.20) γράφει ότι διάφορες εκδηλώσεις έγιναν χθες στην Τουρκία για την 4η επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο έξω από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και λίγο αργότερα σε ομιλία του στην Βουλή καταδίκασε την οργάνωση FETO που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, καθώς και το ΡΚΚ, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ότι κανένας δεν μπορεί να σιωπήσει την Τουρκία και να χαμηλώσει την σημαία της. Κάλεσε επίσης σε ενότητα για να γίνει η Τουρκία πιο δυνατή.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλοί χώροι της δημόσιας σφαίρας άλλαξαν ονόματα για να σηματοδοτήσουν την μέρα, με κυριότερη την Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ονομάστηκε «Γέφυρα μαρτύρων της 15ης Ιουλίου».

    Εκδηλώσεις έγιναν και σε διάφορες πρεσβείες της Τουρκίας στο Εξωτερικό, όπως στην Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

    Εξάλλου, η Hurriyet (16.07.20) γράφει ότι η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 807 ατόμων από 105 χώρες αναφορικά με εμπλοκή τους στην οργάνωση FETO, ωστόσο καμία χώρα δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η έκδοση 156 υπόπτων από τις ΗΠΑ και 257 άλλων από χώρες μέλη της ΕΕ.

    Τέλος η Sozcu (16.07.20) γράφει ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του που έδωσε σε δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό για τις οικογένειες των θυμάτων της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στους Τουρκοκύπριους και είπε πως η 15η Ιουλίου ήταν ένα σημείο καμπής στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Έχουμε οργανώσει τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιχειρήσεις στην ιστορία, όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και εκτός. Προστατεύσαμε επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέσω των βημάτων που κάναμε στην Ανατολική Μεσόγειο.»

    (ΚΣ)

    [03] Πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά

    Η Yenisafak (16.07.20) γράφει ότι υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας για δραστηριότητες προστασίας, ανάπτυξης, προώθησης και διαχείρισης για την Αγιά Σοφιά, η οποία ανοίγει ως χώρος μουσουλμανικής λατρείας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Νουρί Έρσοϊ δήλωσε ότι με βάση το πρωτόκολλο καθορίζονται οι βασικές αρχές για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς και την διατήρηση των ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών αξιών του τζαμιού.

    «Αν η Αγιά Σοφιά στέκεται όρθια σήμερα και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αυτό οφείλεται στο Τουρκικό έθνος. [...] Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι το Τζαμί της Αγίας Σοφίας θα προστατευθεί προσεκτικά. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαίτηση των εθνικών και πνευματικών μας αξιών και της πίστης μας στο παρελθόν μας», είπε.

    Ανέφερε πως όσον αφορά τις θρησκευτικές υπηρεσίες θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ενώ για την διατήρηση και τις εργασίες αποκατάστασης του ναού υπεύθυνο θα είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. «Τίποτα δεν άλλαξε», υποστήριξε.

    Είπε ακόμα πως ο ναός θα είναι ανοικτός και δωρεάν για επίσκεψη για εγχώριους και ξένους τουρίστες. Πρόσθεσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός αποκατάστασης διπλασιάστηκε με τις οδηγίες του ίδιου του Τούρκου Προέδρου. Είπε επίσης ότι το κτήριο κτηματολογίου στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ διατέθηκε στο υπουργείο Τουρισμού και θα αρχίσει να εκθέτει τους πολύτιμους του θησαυρούς όπως εικόνες και εκκλησιαστικές συλλογές.

    Από την πλευρά του ο Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η Αγιά Σοφιά θα συνεχίσει να υπηρετεί όλη την ανθρωπότητα. «Εναπόκειται σε εμάς να προστατεύσουμε αυτήν την κληρονομιά. [...] Κάνουμε μια κατανομή εργασιών. Πιστεύω ότι οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον πιο όμορφο τρόπο με εξειδικευμένες, ποιοτικές υπηρεσίες», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Βουλευτής της αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως πρέπει να τύχει σεβασμού η κληρονομιά του Ατατούρκ για την Αγιά Σοφιά

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (16.07.20 t24.com.tr) ο Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουράτ Εμίρ επέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας υποστηρίζοντας πως η θέληση και η κληρονομιά του Μουσταφαά Ατατούκ αγνοείται.

    Είπε επίσης πως δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης που έγινε πριν από 500 χρόνια και να αγνοείται η απόφαση του Ατατούρκ για την Αγιά Σοφιά, που χρονολογείται το 1938.

    (ΚΣ)

    [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την ένταση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

    Η Τουρκική τηλεόραση (16.07.20 trt.net.tr) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, εκφράζοντας την υποστήριξη της στην δεύτερη χώρα.

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει, με όλες τις δυνατότητες της, να βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν» σημειώνεται στην ανακοίνωση όπου αναφέρονται, ανάμεσα σε άλλα, και τα ακόλουθα:

    «Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που εξαπέλυσαν αρμενικά ένοπλα στοιχεία στην περιοχή Τοβούς του Αζερμπαϊτζάν. [...] Η απόκρουση από το Αζερμπαϊτζάν της ενέργειας αυτής που αποτελεί μια νέα εκδήλωση της επιθετικής εθνικιστικής αντίληψης της Αρμενίας, αποτελεί απτή ένδειξη του γεγονότος ότι η επιθετικότητα δεν θα μείνει αναπάντητη. Είναι καταδικασμένες να αποτύχουν οι προσπάθειες αυτές της Αρμενίας να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την πολυετή άνομη κατοχή του Άνω Καραμπάχ, το οποίο, αποτελεί έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, και των γύρω περιοχών του, και να προσδώσουν νέες διαστάσεις στη σύγκρουση προκειμένου να εμποδίσουν την πολιτική λύση. Η αρμενική πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει τέτοιες επικίνδυνες τακτικές και να επιλέξει το δρόμο της λογικής και του νόμου. [...] Η Τουρκία θα συνεχίσει, με όλες τις δυνατότητες της, να βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στον αγώνα του να προστατεύσει την εδαφική του ακεραιότητα.»

    (ΚΣ)

    [06] Άρχισαν ξανά οι πτήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία

    Η Yenisafak (16.07.20) γράφει ότι το Υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας ανακοίνωσε την επανέναρξη των πτήσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία από τις 15 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας, Αντίλ Καραϊσμαϊλογλου, πρόκειται για συμφωνία που έγινε μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος Υπουργός είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι η 31η χώρα με την οποία η Τουρκία επαναρχίζει τις πτήσεις από τις 11 Ιουνίου όπου άρχισε η σταδιακή άρση των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό της πανδημίας του COVID-19.

    Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες 20 χώρες για αυτό το θέμα, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

    (ΚΣ)

    [07] Στους 17 οι νεκροί και στα 947 τα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yenisafak (15.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου για την ανακοίνωση των κρουσμάτων στην Τουρκία, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στα 947 από σύνολο 42,320 εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν.

    Στις δηλώσεις του ο Κοτζά ανακοίνωσε το θάνατο ακόμη 17 ασθενών με COVID-19, ενώ όπως είπε το τελευταίο εικοσιτετράωρο αποθεραπεύθηκαν 1,013 άτομα.

    Ο Κοτζά δήλωσε επίσης στο Twitter ότι και σήμερα όπως και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κάτω από 1000 και σημείωσε ότι οι θετικές εξελίξεις συνεχίζονται.

    Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφθασε τις 215,940 και ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν έφθασε τα 4,107,498. Επίσης, αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,206 ασθενείς ενώ άλλοι 401 είναι διασωληνωμένοι.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 16 July 2020 - 10:00:04 UTC