Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 125/2020 14.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Ακιντζί ζήτησε την διόρθωση των σημείων που θεωρεί λανθασμένα ή ελλιπή στην έκθεση για τα Ηνωμένα Έθνη
  • [02] Κινητοποίηση καθεστώτος για τις διελεύσεις αλλοδαπών από τα οδοφράγματα
  • [03] Επιστολή Εμπορικού Επιμελητηρίου σε ΕΕ για τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα
  • [04] Να μην αναλώσουν το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά την «προεκλογική περίοδο» ζητά ο Όζερσαϊ
  • [05] Νομική αντίδραση ΕΒΚΑΦ κατά της συμφωνίας ΚΔ-ΗΒ για τις περιουσίες στις βάσεις
  • [06] Δεν υπογράφει το «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου ο Τατάρ
  • [07] Δεν θα έχει νόημα ο «κυβερνητικός συνασπισμός» αν δεν εφαρμοστεί το «πολεοδομικό σχέδιο», λέει ο Όζερσαϊ
  • [08] Αναβλήθηκε η συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας επειδή δεν είναι έτοιμη η επιδημιολογική έκθεση για τα κατεχόμενα
  • [09] Εντοπίστηκε νέο κρούσμα στα κατεχόμενα
  • [10] Αρχίζουν οι πτήσεις από Άγκυρα και Άδανα για κατεχόμενα
  • [11] Τατάρ και Όζερσαϊ δίνουν κατάθεση για την υπόθεση του ιδιωτικού τζετ
  • [12] Πορεία για διάνοιξη οδοφράγματος στη κατεχόμενη Λουρουτζίνα
  • [13] Ταχίρ Γκιόκτσεμπελ, νέος πρόεδρος της KTOEOS
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου για την απόφαση για την Αγία Σοφιά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] «Η Τουρκία δεν θα οπισθοχωρήσει στο θέμα της Αγίας Σοφιάς», δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη Ηurriyet
  • [03] Την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού συνεργασίας για το δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ο Άκσοϊ
  • [04] Τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς Έρντογαν-Πούτιν
  • [05] «Προσβολή προς τον Ατατούρκ» χαρακτηρίζει το CHP την απόφαση για την Αγία Σοφιά
  • [06] Ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων: «Δεν αποτελούν εμπόδιο οι εικονογραφίες και τα μωσαϊκά στην Αγία Σοφιά»
  • [07] Στην ετοιμασία νομοθεσία για απαγορεύσεις σε προσβλητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχωρεί η Τουρκία
  • [08] Μικρή μείωση στα κρούσματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Κοτζά

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Ακιντζί ζήτησε την διόρθωση των σημείων που θεωρεί λανθασμένα ή ελλιπή στην έκθεση για τα Ηνωμένα Έθνη

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (14.07.20, BRTK), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις στον Τύπο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που διήρκεσε ενάμιση ώρα, ανέφερε ότι συζήτησαν την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την συνεργασία σχετικά με την νόσο Covid-19 και τα εμπόδια στις διελεύσεις των τουριστών.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο εκθέσεις που ετοιμάστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την Κύπρο, ο Ακιντζί ανέφερε ότι η έκθεση, που στάλθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη έχει αξιολογηθεί από τα αρμόδια άτομα και τα αποτελέσματά της έχουν κοινοποιηθεί στην κα Σπέχαρ. Ο Ακιντζί δήλωσε ότι ετοίμασε μια παρουσίαση, που εμπεριέχει τις απόψεις του σχετικά με την έκθεση και την παρέδωσε στην Σπέχαρ προσθέτοντας: «Ζήτησα την διόρθωση των σημείων που είδα ότι ήταν ελλιπή ή λανθασμένα στην έκθεση». Διευκρίνισε ότι θα κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες μετά την έγκριση της εν λόγω έκθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν κερδίσει περισσότερη σημασία εξαιτίας της πανδημίας, ο Ακιντζί εξήγησε ότι συζήτησαν με την Σπέχαρ πώς θα μπορέσουν να βελτιώσουν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις μετά την νόσο Covid-19. «Η βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι όρος. Κανείς επιστήμονας δεν λέει ότι αυτή η πανδημία θα τελειώσει σύντομα και εμείς, που ζούμε στην Κύπρο, όπως και όλος ο κόσμος θα συνεχίζουμε να παλεύουμε με αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Γι' αυτό τον λόγο, πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο παραγωγική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί», δήλωσε ο Ακιντζί.

    Αναφερόμενος στο οδόφραγμα της οδούς Λήδρας, που παραμένει κλειστό ακόμη από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ο Ακιντζί δήλωσε ότι το οδόφραγμα της οδούς Λήδρας είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές και ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το άνοιγμα του οδοφράγματος είναι λανθασμένη και το διαβίβασαν αυτό στα Ηνωμένα Έθνη. Υποστήριξε ότι το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδούς Λήδρας είναι ένα θέμα με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ασχοληθεί πιο σοβαρά.

    Ερωτηθείς για την επιδημιολογική έκθεση, ο Ακιντζί ανέφερε ότι ακόμη δεν την έχει παραλάβει.

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (14.07.20), ο Ακιντζί δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει παραλάβει την έκθεση που αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στα κατεχόμενα, προσθέτοντας: «Ο υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες στη βουλή ότι η έκθεση τελείωσε, τυπωνόταν και ότι θα την έστελνε σε μια δύο ώρες. Αλλά ακόμη δεν περάσαν αυτές οι δύο ώρες». «Την αναμένουμε στην αγγλική για να την παραδώσουμε, αλλά αν δε θα γίνει, ας είναι και στην τουρκική, την θέλουμε. Ήταν πολύ δύσκολο τελικά να ετοιμαστεί αυτή η έκθεση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να επικρίνει συνεχώς την «κυβέρνηση», αλλά είναι υποχρεωμένος να μιλήσει.

    (ΔΨ)

    [02] Κινητοποίηση καθεστώτος για τις διελεύσεις αλλοδαπών από τα οδοφράγματα

    Η K?br?s (14.07.20) γράφει ότι επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγιεν και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Κουτρέτ Όζερσαϊ καλώντας τους να προβούν στα απαραίτητα βήματα για να τερματίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις «ετσιθελικές και παρεμποδιστικές» πρακτικές που κατ' ισχυρισμό εφαρμόζει στα σημεία διέλευσης από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    Σύμφωνα με δήλωση του «υπουργείου» του, ο Όζερσαϊ ισχυρίζεται στην επιστολή ότι από την 1η Ιουλίου 2020 η ελληνοκυπριακή πλευρά τροποποίησε μονομερώς τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδο από την ούτω καλούμενη ΤΔΒΚ μερίδας Τουρκοκυπρίων, πολιτών της ΕΕ και πολιτών τρίτων χωρών μέσω των χερσαίων «πυλών εισόδου», όπως χαρακτηρίζει τα οδοφράγματα.

    Ο Όζερσαϊ υποστηρίζει επίσης ότι σκοπός αυτών των «απαράδεχτων πρακτικών» είναι να πληγεί η οικονομία και ο τουρισμός της τουρκοκυπριακής πλευράς και επισημαίνει ότι αυτό θα βλάψει πιο πολύ τις «εύθραυστες σχέσεις» των δύο «λαών» και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

    Στο παράρτημα της επιστολής του, ο Όζερσαϊ επισυνάπτει και κοινή διακήρυξη για το θέμα που υπογράφεται από όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην λεγόμενη βουλή.

    Στην διακήρυξη αναφέρεται ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην πρακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς να παρεμποδίζει την διακίνηση των αλλοδαπών ανάμεσα στις σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, με την μονομερή τροποποίηση της εφαρμογής του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική πλήττει την ελεύθερη διακίνηση των ατόμων ανάμεσα στο νησί καθώς και τις τουριστικές δραστηριότητες και την οικονομία της «ΤΔΒΚ», η διακήρυξη προβαίνει σε έκκληση προς την κυβέρνηση της Δημοκρατίας να τερματίσει αυτή την πρακτική και προς τους αξιωματούχους της ΕΕ «να αναλάβουν αμέσως την απαραίτητη πρωτοβουλία για να επιστρέψει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην κατάσταση που υπήρχε πριν την πανδημία στο θέμα των δικαιωμάτων διέλευσης των ατόμων από τις πύλες διέλευσης».

    Εξάλλου, μιλώντας χθες στην «βουλή» ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είναι ορθή αυτή η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία κάλεσε να σταματήσει να εμποδίζει την διακίνηση. Ο Τατάρ κάλεσε επίσης και την ΕΕ να εντείνει τις πρωτοβουλίες της σε σχέση με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. «Η νότια Κύπρος πραγματοποιεί ταξίδια με κάποιες χώρες που έχουν κρούσματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να συγκριθούν με την ΤΔΒΚ», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενοχλείται από την ανάπτυξη της οικονομίας της «ΤΔΒΚ», γεγονός που είχε δημοσιευθεί επανειλημμένα στον ελληνοκυπριακό Τύπο και πριν την επιδημία του Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επιστολή Εμπορικού Επιμελητηρίου σε ΕΕ για τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα

    Η Hakikat (14.07.20) γράφει ότι επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ παραπονούμενος για εμφανή παραβίαση, όπως ισχυρίζεται, του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Ντενίζ, η επιστολή θα απευθύνεται προς τον Maarten Verwey, Γενικό Διευθυντή της Γραφείου Στήριξης Δομικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με τον Ντενίζ, άνοιξαν οι «συνοριακές πύλες», όπως χαρακτηρίζει τα οδοφράγματα, όμως σε αντίθεση με την πρακτική που ίσχυε προηγουμένως, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιτρέπει την διέλευση τουριστών από αυτά, παραβιάζοντας τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. «Αυτή την στιγμή εμποδίζεται η διέλευση των τουριστών στον βορρά, εκτός των πολιτών της νότιας Κύπρου και όσων έχουν άδεια διαμονής στην νότια Κύπρο. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούν να περάσουν στον νότο και όσοι εισέρχονται από τα λιμάνια μας», είπε ο Ντενίζ προσθέτοντας ότι στην επιστολή θα ζητά την «διόρθωση του λάθους» το συντομότερο. Ανέφερε και τα εξής:

    «Στην επιστολή που θα αποστείλουμε σήμερα γράψαμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζει μονομερώς τον νόμο. Θα ζητάμε να απευθύνει την απαραίτητη προειδοποίηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση και να σταματήσει αμέσως αυτή την πρακτική. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προβαίνουν σε ρυθμίσεις για τις διελεύσεις από τα σύνορα. Αλλά υποχρεούνται να παίρνουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να το κάνουν. Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εφαρμόζουν μονομερώς έναν τέτοιο νόμο».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Να μην αναλώσουν το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά την «προεκλογική περίοδο» ζητά ο Όζερσαϊ

    Να μην αναλώσουν το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά την «προεκλογική περίοδο» ζήτησε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος κατά τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ, μιλώντας ψες στον παράνομο Bayrak (14.07.20, brtk). «Δηλαδή μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα του Βαρωσιού, μπορούμε να εκφέρουμε τις απόψεις μας σε σχέση με το Βαρώσι», είπε προσθέτοντας ότι και ο ίδιος το πράττει αυτό εδώ και χρόνια. «Αν τώρα πούμε να κάνουμε το βήμα του Βαρωσιού επειδή είναι προεκλογική περίοδος, τότε θα έχουμε αναλώσει άδικα αυτό το τόσο σημαντικό έργο», υποστήριξε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Όζερσαϊ ανέφερε: «Υπογράψαμε ένα πρωτόκολλο με το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με αυτό το πρωτόκολλο, η Αρχιτεκτονική Σχολή του πανεπιστημίου θα κάνει μιαν γρήγορη μελέτη αναφορικά με τα κτίρια, θα συμβάλουμε και εμείς σε ένα βαθμό ως κράτος και τα αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν σε έκθεση. Και με αυτό τον τρόπο θα τελειώσει η διαδικασία της μελέτης της απογραφής».

    Ερωτηθείς για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μια εξίσωση η οποία «παραγνωρίζει την βούληση της ΤΔΒΚ, την βούληση αυτού του λαού και αυτού του κράτους». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Και μπορούμε γι' αυτό να αναπτύξουμε μιαν σχέση αλληλεξάρτησης βασισμένη στην συνεργασία, βασισμένη στον διάλογο και όχι συγκρουσιακή. Και αυτό θα είναι προς όφελος του τουρκοκυπριακού λαού.

    Αν αναφερθούμε στην τελευταία μία εβδομάδα, όχι μόνο σημαντικά κράτη της ΕΕ, αλλά και θεσμοί της ΕΕ δεν κρύβουν πλέον τις απόψεις που κατέγραψαν σε σχέση με το να φέρουν τις πλευρές σε συνάντηση και να τις βάλουν να συνομιλήσουν. Επομένως, η προσεχής περίοδος θα είναι μια περίοδος που θα συζητηθούν θέματα όπως το φυσικό αέριο, η υφαλοκρηπίδα, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός των πόρων σε αυτό το θέμα.

    Αν θα δημιουργηθεί μια νέα διαφορετική κατάσταση από το 1960 και αφού χρειάζεται η βούληση και των δύο λαών, δεν θα προκύψει ένα οικοδόμημα μόνο όπως το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Η διέξοδος για εμάς είναι συνεργαζόμενοι πάνω σε αυτό το θέμα και παρόμοια θέματα, αν μπορούμε να συνεργαστούμε, αν μπορούμε να κάνουμε μαζί κάποια πράγματα και αν καταφέρουμε να το μοιραστούμε, να κτίσουμε εμπιστοσύνη πάνω σε αυτό και να κτίσουμε έναν συνεταιρισμό πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Νομική αντίδραση ΕΒΚΑΦ κατά της συμφωνίας ΚΔ-ΗΒ για τις περιουσίες στις βάσεις

    Η K?br?s (14.07.20) γράφει ότι η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ στα κατεχόμενα αντέδρασε κατά της συμφωνίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις περιουσίες που βρίσκονται εντός των βάσεων και άρχισε νομικές ενέργειες για υπεράσπιση και προστασία των περιουσιών που ανήκουν το ΕΒΚΑΦ και βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες το ΕΒΚΑΦ, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί «παράνομη παρέμβαση πάνω στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στην περιοχή» και ότι «το ΕΒΚΑΦ είναι δικαιούχο εδώ». Η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ απέστειλε επιστολή προς αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα επιδειχθεί η απαραίτητη «ευαισθησία» στο θέμα αυτό και θα ληφθούν αποφάσεις που συνάδουν με το «πνεύμα των βακουφίων».

    Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται προς την διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, εκφράζεται η άποψη ότι με την συμφωνία που υπογράφηκε το 2014 και την πρόσφατη ανακοίνωση που σχετίζεται με αυτήν παραγνωρίζεται η βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και της Τουρκίας και γι' αυτό τον λόγο παραβιάζεται η βασική φιλοσοφία της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης του 1960. Προβάλλονται και οι εξής ισχυρισμοί στην επιστολή:

    «Η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ Κύπρου είναι ο επιστάτης χιλιάδων στρεμμάτων ακίνητης περιουσίας με τίτλους ιδιοκτησίας που βρίσκονται στις περιοχές των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας. Για οποιαδήποτε ανάπτυξη που θα γίνει πάνω σε βακούφικες ακίνητες περιουσίες, πρέπει τα πρόσωπα που θα προβούν στις αναπτύξεις να υπογράψουν ενοικιαστήρια συμφωνία με την διοίκηση του ΕΒΚΑΦ και να καταβάλλουν ενοίκιο στο ΕΒΚΑΦ. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΕΒΚΑΦ ενίσταται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους στις αναπτύξεις πάνω σε βακουφικές ακίνητες περιουσίες και επιφυλάσσει όλα τα νομικά του δικαιώματα έναντι όλων των αρχών, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών αρχών».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν υπογράφει το «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου ο Τατάρ

    Η Yeni Duzen (14.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το λεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο για την περιοχή Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, το οποίο εκκρεμεί από την 1η Ιανουαρίου, λόγω της άρνησης του ιδίου να το υπογράψει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διορία που είχε δοθεί κατά τις τότε συζητήσεις λήγει στις 15 Ιουλίου 2020 και γι' αυτό τον λόγο το θέμα συζητήθηκε χθες στην λεγόμενη βουλή.

    Στην παρέμβασή του, ο Τατάρ είπε ότι ακόμα δεν άλλαξε η θέση του για το θέμα και ότι ισχύουν οι λόγοι που είχε προβάλει κατά την 1η Ιανουαρίου. «Κανείς να μην περιμένει να υπογράψω εκείνο το σχέδιο. Αυτός είναι ένας συνεταιρικός συνασπισμός. Θα συζητήσουμε. Αν δεν έρθει σε ένα σημείο στο οποίο θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, θα παραταθεί», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν θα έχει νόημα ο «κυβερνητικός συνασπισμός» αν δεν εφαρμοστεί το «πολεοδομικό σχέδιο», λέει ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s Postas? (13.07.20, kibrispostasi) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι όλοι συμφωνούν πως είναι λάθος να διοικείται η «χώρα» με «διατάγματα» και «νομοθεσίες» όπως το «κεφάλαιο 96» και πρόσθεσε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η εφαρμογή ενός «πολεοδομικού σχεδίου» που είναι μια «σύγχρονη και πολιτισμένη προσέγγιση».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του παράνομου Bayrak, ο Όζερσαϊ είπε ότι δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη πρόταση από τον εταίρο τους στην «κυβέρνηση» σε σχέση με το «πολεοδομικό σχέδιο» κατά το χρονικό διάστημα που πέρασε. Σημειώνοντας ότι θεωρώντας πως αυτό οφείλεται στην πανδημία, ανέφερε ότι δίνουν ακόμα ένα μήνα διορία και πρόσθεσε:

    «Αν έρθει συγκεκριμένη πρόταση, θα τεθεί σε εφαρμογή στον βαθμό που υπάρξει συμφωνία. Βεβαίως μπορούν να υπάρξουν μερικές αλλαγές. Αν δεν συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις εντός αυτού του χρονικού διαστήματος του ενός μηνός, αν δεν καταστεί δυνατό να τεθεί σε ισχύ ένα Πολεοδομικό Σχέδιο με μιαν εποικοδομητική προσέγγιση, αυτό θα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτή την χώρα. Τότε δεν θα απομείνει και πολύ νόημα γι' αυτό τον συνεταιρισμό».

    Στο μεταξύ, κάτω από τον τίτλο «Ξανά στην ημερήσια διάταξη μετά από 6 μήνες η 'κυβερνητική κρίση'», η ίδια εφημερίδα (14.07.20, kibrispostasi) αναφέρει ότι λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία που η ίδια η «κυβέρνηση» έθεσε στον εαυτό της για ολοκλήρωση του προσχεδίου του «πολεοδομικού σχεδίου» Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, ήρθε εκ νέου στην ημερήσια διάταξη η κρίση εντός του «κυβερνητικού συνασπισμού», αφού το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), ο μεγάλος «κυβερνητικός εταίρος», δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε ότι θα αργαστεί για ολοκλήρωση του προσχεδίου.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αναβλήθηκε η συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας επειδή δεν είναι έτοιμη η επιδημιολογική έκθεση για τα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (14.07.20) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας συναντήθηκαν χθες στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους με τους Ελληνοκύπριους συνάδελφούς τους για αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στις δύο πλευρές του νησιού.

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ενημέρωσε τους Τουρκοκύπριους που συμμετέχουν στην Επιτροπή ότι η έκθεση που αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στα κατεχόμενα θα τους διαβιβαζόταν σήμερα επειδή ακόμα δεν ήταν έτοιμη η μετάφρασή της στα αγγλικά. Κατόπιν τούτου υπέβαλαν πρόταση στους Ελληνοκύπριους που συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή για αναβολή της σημερινής συνεδρίας για την ερχόμενη βδομάδα ούτως ώστε να αξιολογήσουν την έκθεση και να την διαβιβάσουν στους Ελληνοκύπριους συνάδελφούς τους πριν την συνάντηση, όπως απαιτεί η διαδικασία.

    Η συντονίστρια των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί ανέφερε ότι οι δύο συμπρόεδροι της τεχνικής Επιτροπής Υγείας συμφώνησαν να αναβληθεί η σημερινή συνεδρία για ημερομηνία που θα καθορίσουν μαζί αργότερα.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε δηλώσεις νωρίτερα χθες ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί υποστήριξε ότι η έκθεση ήταν έτοιμη. Μιλώντας στην «βουλή», ο Πιλλί είπε ότι η έκθεση τυπώνεται και θα είναι έτοιμη εντός 1-2 ωρών. «Τέλειωσε αυτή η έκθεση. Ετοιμάστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Αν δεν γίνει εντός 5-6 ωρών, θα την δώσουμε αύριο», ανέφερε.

    Εξάλλου, μιλώντας στον παράνομο Bayrak χθες το απόγευμα, ο Πιλλί είπε ότι χθες επρόκειτο να παραδώσουν την επιδημιολογική έκθεση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί. Υποστήριξε μάλιστα ότι ήταν έτοιμη και στα αγγλικά η έκθεση και εξέφρασε θλίψη για τις κατηγορίες Ακιντζί εναντίον του «υπουργείου» του επειδή δεν είχε υποβάλει την έκθεση.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέχρι ψες στις 21.00 η έκθεση δεν είχε παραδοθεί στο γραφείο του Ακιντζί ούτε στα τουρκικά ούτε στα αγγλικά.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Εντοπίστηκε νέο κρούσμα στα κατεχόμενα

    H Vatan (14.07.20) γράφει ότι εντοπίστηκε ένα νέο θετικό κρούσμα του COVID-19 μετά από 1080 εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί, πρόκειται για Τούρκο υπήκοο, ο οποίος εισήλθε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τώρα βρίσκεται στο «κρατικό νοσοκομείο» Dr Burhan Nalbantoglu στην κατεχόμενη Λευκωσία για νοσηλεία.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 116. Μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί 48,737 εργαστηριακές εξετάσεις. Αποθεραπεύθηκαν 104 άτομα, νοσηλεύονται 8 και 4 απεβίωσαν.

    (ΔΨ)

    [10] Αρχίζουν οι πτήσεις από Άγκυρα και Άδανα για κατεχόμενα

    Η Diyalog (14.07.20) γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία Πήγασος (Pegasus) θα αρχίσει από αύριο να εκτελεί τρεις πτήσεις καθημερινά από και προς Τουρκία. Ήδη εκτελείται πτήση από και προς Κωνσταντινούπολη και από αύριο θα προστεθούν και οι προορισμοί σε Άγκυρα και Άδανα από και προς κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, υπενθυμίζεται στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν από την Τουρκία στα κατεχόμενα να διεξάγουν το PCR τεστ πριν την πτήση και μόνο εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπορούν να ταξιδέψουν.

    Εν τω μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία Anadolujet ανακοίνωσε την επανέναρξη από σήμερα, 14 Ιουλίου, των καθημερινών πτήσεων από Κωνσταντινούπολη προς κατεχόμενα και αντίστροφα.

    (ΔΨ)

    [11] Τατάρ και Όζερσαϊ δίνουν κατάθεση για την υπόθεση του ιδιωτικού τζετ

    H Vatan (14.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Ταταρ ανακοίνωσε ότι θα δώσει αύριο, Τετάρτη, κατάθεση στο πλαίσιο της συνεχόμενης έρευνας της «αστυνομίας» για την υπόθεση του ιδιωτικού τζετ, που είχε μεταφέρει Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις χωρίς να τηρηθούν τα μέτρα για την επιδημία Covid-19. Πρόσθεσε ότι θέλει το πόρισμα να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να δημοσιοποιηθεί.

    Σε δηλώσεις του στην «βουλή» χθες, ο Τατάρ επέκρινε την δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με το πόρισμα, σημειώνοντας ότι δεν είχε νόημα να φέρει στην ημερήσια διάταξη με αυτό τον τρόπο αυτό το θέμα. Ισχυρίστηκε ότι αυτό το θέμα έπρεπε να μην εμφανιστεί πουθενά, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπενθυμίσω ότι είναι οι δικοί μας άνθρωποι που ετοιμάζουν τα πορίσματα και ότι η πολιτική δεν πρέπει να αναμιγνύεται παντού».

    Ο δε λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει κατάθεση, γράφει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)

    [12] Πορεία για διάνοιξη οδοφράγματος στη κατεχόμενη Λουρουτζίνα

    H Vatan (14.07.20) γράφει ότι ιδρύθηκε μια επιτροπή στην κατεχόμενη Λουρουτζίνα, υπό την ονομασία «Πρωτοβουλία Οδοφράγματος Λουρουτζίνας», με στόχο την διάνοιξη οδοφράγματος ανάμεσα στα χωριά Λουρουτζίνα και Λύμπια. Στην πρώτη τους συνάντηση προχθές, αποφασίστηκε η διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 26 Ιουλίου με σκοπό να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το αίτημα τους για διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία από το κέντρο του χωριού μέχρι το σημείο που αιτούνται να γίνει η διάνοιξη του οδοφράγματος, με σλόγκαν «Οδόφραγμα! Αμέσως τώρα!».

    (ΔΨ)

    [13] Ταχίρ Γκιόκτσεμπελ, νέος πρόεδρος της KTOEOS

    Σύμφωνα με την Haberator (14.06.20), η Τουρκοκυπριακή Συντεχνία Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (KTOEOS) στην 52η έκτακτη γενική συνέλευσή της εξέλεξε τον Ταχίρ Γκιόκτσεμπελ (Tahir Gokcebel) ως τον νέο πρόεδρο της συντεχνίας.

    Σύμφωνα με το καταστατικό της συντεχνίας, ο Γκιόκτσεμπελ θα εκτελεί χρέη πρόεδρου και η μέχρι πρότινος πρόεδρος Σελμά Εϊλέμ χρέη γενικού γραμματέα για την περίοδο 2020 - 2023.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου για την απόφαση για την Αγία Σοφιά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.07.20), o Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της χώρας.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για να ανοίξει η Αγία Σοφιά για λειτουργία ως τζαμί είναι μια πλήρως νόμιμη απόφαση, προσθέτοντας ότι μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 κληροδοτήθηκε ως τζαμί και άνηκε στο Τουρκικό έθνος. Υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφιά το 1462 επίσης λειτουργούσε ως τζαμί, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό υποστηρίζοντας ότι όλες απόψεις είναι σεβαστές. «Απορρίπτουμε όμως κατηγορηματικά σχόλια που παρεμβαίνουν στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας», είπε.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να κάνει σχόλια για την Αγία Σοφιά, αφού όπως υποστήριξε είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Βλέπουμε την καταπίεση που βιώνουν οι Τούρκοι που ζουν στην Δυτική Θράκη», είπε.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ και τις ανησυχίες για καταστροφή του μνημείου, ο Τσαβούσογολου είπε ότι για 481 χρόνια η Αγία Σοφιά ήταν τζαμί και δεν καταστράφηκε. «Άλλωστε σε αυτό το θέμα είμαστε κι εμείς ευαίσθητοι και το προστατεύουμε», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι τους προκάλεσαν έκπληξη οι υποδείξεις της ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτό το θέμα. Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία στο εφεξής θα ενημερώνει την ΟΥΝΕΣΚΟ για κάθε βήμα που θα κάνει για την Αγία Σοφιά. «Άλλωστε εμείς δεν κάνουμε τίποτα κρυφό», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι με τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τον καθορισμό τον θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους έχουν αλλάξει τα ισοζύγια στην περιοχή και η Τουρκία κατάφερε, όπως είπε, να χαλάσει ένα μεγάλο παιχνίδι. Αναφερόμενος στο χάρτη της Σεβίλλης που ετοίμασε η Ελλάδα για την αποκλειστική οικονομικής της ζώνη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι με τη συμφωνία με τη Λιβύη χάλασαν αυτό το μεγάλο παιχνίδι. Μέχρι σήμερα ο ελληνοκυπριακός τομέας της νότιας Κύπρου διεξάγει μονομερείς γεωτρήσεις και παρά τις προειδοποιήσεις μας υπογράφει συμφωνίες ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας με άλλες χώρες. Η Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο κάνει διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αποκλείοντας την Τουρκία. Δηλαδή οι τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις όλες είχαν στόχο να αποκλείσουν την Τουρκία. Και μπορούμε να τα δούμε αυτά έχοντας εδώ και αυτό το χάρτη, το χάρτη της Σεβίλλης», ανέφερε.

    Υποστηρίζοντας ότι στο χάρτη η Τουρκία δεν φαίνεται καν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, και ότι δεν τους άφησαν πεδίο για να κατέβουν στη θάλασσα, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία του Ισραήλ και της Αιγύπτου στο χάρτη.

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις μαξιμαλιστικές θέσεις. Αν προσεγγίσει σε δίκαιο διαμοιρασμό και πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να διαμοιραστεί τους υδρογονάνθρακες γύρω από το νησί με δίκαιο τρόπο με τους Τουρκοκύπριους, τότε 80% του προβλήματος θα επιλυθεί. Τότε θα καθίσουμε και θα τα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα μεταξύ μας».(...)

    (ΑΚ)

    [02] «Η Τουρκία δεν θα οπισθοχωρήσει στο θέμα της Αγίας Σοφιάς», δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη Ηurriyet

    O αρθρογράφος της εφημερίδας Ηurriyet (14.07.20) Αμπτουλκατίρ Σελβί, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Τσαβούσογλου: «Δεν μπορούν να γίνουν βήματα προς τα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφιάς», στεγάζει αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλού Τσαβούσογλου για το θέμα της Αγίας Σοφιάς.

    Ο Τσαβούσογλου, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του αρθρογράφου κατά πόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από το Δυτικό Κόσμο και την Ένωση Εκκλησιών στο θέμα, η Τουρκία σκέφτεται να οπισθοχωρήσει, απάντησε τα εξής: «Όχι, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να υποχωρήσει από την απόφαση της και να κάνει βήματα προς τα πίσω. Ο Πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε 'σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά θα πρέπει διατηρήσετε την πολιτιστική κληρονομιά'. Εκείνοι που έλεγαν προηγουμένως άλλα, δηλαδή 'να μην ανοίξει ως τζαμί' τώρα άρχισαν να το λένε αυτό. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν θα γίνει υποχώρηση σε αυτό το θέμα», εξήγησε.

    Αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που έχει δικαίωμα να προβαίνει σε δηλώσεις σε αυτό το ζήτημα.

    Κατηγορώντας την Ελλάδα για παράφορη παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στο θέμα αυτό είναι από τις πιο σκληρές χώρες. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσα της. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας δεν υπάρχει τζαμί που να είναι συνεχώς ανοικτό. Από την άλλη, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, στη Δυτική Θράκη ασκείται καταπίεση στους Μουσουλμάνους που ζουν εκεί. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλά για αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

    Επίσης, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του αρθρογράφου κατά πόσον εκτός από αντιδράσεις για το θέμα της Αγίας Σοφιάς υπήρχαν και χώρες όπου εξέφρασαν στήριξη προς την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι έχουν έρθει και μηνύματα στήριξης από κάθε πλευρά του πλανήτη. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, υπήρχαν μηνύματα στήριξης από τον Ισλαμικό κόσμο, καθώς επίσης και από διάφορες χώρες όπως η Μαλαισία, το Κατάρ, το Ιράν, το Πακιστάν, το Ομάν, την Παλαιστίνη, και από διάφορες ισλαμικές κοινότητες από την Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Ταϊλάνδη.

    (ΑΚ)

    [03] Την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού συνεργασίας για το δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ο Άκσοϊ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (14.07.20), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή του ανακοίνωση δια του εκπροσώπου Τύπου του Χαμί Άκσοϊ, αναφέρει ότι η Αγία Σοφία θα είναι ανοικτή για όλους όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν ανεξαρτήτως θρησκείας.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Άκσοϊ αναφέρθηκε στο θέμα της Αγίας Σοφίας υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται σε εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και ότι αποτελεί περιουσία της χώρας, ο Άκσοϊ είπε και τα εξής: «Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Άκσοϊ υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές γνωρίζουν τη στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα για να επιλυθεί η διαφορά και να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας για το δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ των «δύο λαών» στην Κύπρο.

    Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν ξανά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, ο Άκσοϊ υποστήριξε ότι η ένταση στην περιοχή μπορεί μόνο να τερματιστεί με την υιοθέτηση τέτοιων προσεγγίσεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Αναφορικά με το θέμα της Λιβύης, ο Άκσοϊ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πάντοτε έδινε έμφαση στη αποφυγή στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη και πάντοτε στήριζε και συνέβαλε σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για να επιτευχθεί μια πολιτική λύση μέσω μιας διαδικασίας που θα στηρίζεται από το λαό της Λιβύης.

    Υποστήριξε επίσης ότι αν η ΕΕ επιθυμεί να συμβάλει στην επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη, τότε θα πρέπει να στηρίζει την διεθνή νομιμότητα με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Άκσοϊ πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία χαιρετίζει την εμπλοκή του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζιόσεφ Μπόρελ για να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [04] Τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς Έρντογαν-Πούτιν

    Η HDN (13.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας, Έρντογαν και Πούτιν συμφώνησαν να διατηρήσουν τη συνεργασία τους και το συντονισμό για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Έρντογαν και Πούτιν συζήτησαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να ενδυναμώσουν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών καθώς επίσης και τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19.

    (ΑΚ)

    [05] «Προσβολή προς τον Ατατούρκ» χαρακτηρίζει το CHP την απόφαση για την Αγία Σοφιά

    Σύμφωνα με τη Milliyet (14.07.20) ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία Φαϊζ Όζτρακ, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 1935 που προβλέπει τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε μουσείο, χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου επικρατείας «νομική ιδιοτροπία» υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή, δίδεται βάση στο δίκαιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατέρρευσε και παραβλέπεται το δίκαιο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Ο Όζτρακ προέβη στις πιο πάνω δηλώσεις πριν τη συνεδρία της κεντρική επιτροπής του κόμματος.

    Χαρακτηρίζοντας την απόφαση να ανοίξει η Αγία Σοφιά για λειτουργία ως τζαμί ως «προσβολή προς τον Ατατούρκ», ο Όζτράκ είπε ότι είναι την ίδια στιγμή προσβολή προς την ιστορία.

    (ΑΚ)

    [06] Ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων: «Δεν αποτελούν εμπόδιο οι εικονογραφίες και τα μωσαϊκά στην Αγία Σοφιά»

    Η Sabah (14.07.20) γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων σε ανακοίνωση του σχετικά με τις εικόνες που βρίσκονται στην Αγία Σοφιά αναφέρει ότι αυτές δεν αποτελούν εμπόδιο κατά τη διάρκεια της διενέργειας της μουσουλμανικής προσευχής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι με τη χρήση των κατάλληλων μεθόδων που τους παρέχει τη δυνατότητα η τεχνολογία, κατά τη διάρκεια της τέλεσης της προσευχής, οι εικόνες και οι εικονογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνα ή θα γίνεται συσκότιση.

    (ΑΚ)

    [07] Στην ετοιμασία νομοθεσία για απαγορεύσεις σε προσβλητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχωρεί η Τουρκία

    H Milliyet (14.07.20) γράφει ότι ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαίλογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, διέψευσε τους ισχυρισμούς περί πλήρους απαγόρευσης και κλεισίματος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται νομοθεσία για παρεμβάσεις σε αρνητικές αναρτήσεις, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σταλεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για ψήφιση.

    Μιλώντας ξεκάθαρα για τη «νέα ρύθμιση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη, ο Καραϊσμαιλογλου είπε ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα προσβλητικά σχόλια που γίνονται, ενώ όπως εξήγησε, θα γίνονται παρεμβάσεις σε περιεχόμενα που θα κρίνονται ακατάλληλα.

    Υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της ετοιμασία της σχετικής νομοθεσίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τους εδώ και δύο χρόνια, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δυστυχώς στην Τουρκία υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ότι πεις λένε το αντίθετο. «Όλοι θέλουν να ρυθμιστεί αυτή η δυσκολία», είπε.

    (ΑΚ)

    [08] Μικρή μείωση στα κρούσματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Κοτζά

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (13.07.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου για την ανακοίνωση των κρουσμάτων του COVID-19 στην Τουρκία, είπε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 46,492 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν ακόμη 1,008 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, απεβίωσαν ακόμη 19 άτομα και αποθεραπεύθηκαν άλλοι 1,156 ασθενείς.

    Με τα νέα δεδομένα, ο Κοτζά εξέφρασε ευχαρίστηση υποστηρίζοντας ότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, αφού το Σάββατο σημειώθηκαν 1,016 κρούσματα και την Κυριακή 1,012. Σε δηλώσεις του στο Twitter ο Κοτζά είπε ότι με βάση τα στοιχεία και το μέσο όρο των κρουσμάτων μέσα σε μια βδομάδα, στόχος τους είναι να μειωθούν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία ανήλθαν μέχρι σήμερα στις 214,061 ενώ διενεργήθηκαν συνολικά 4,021,947 εργαστηριακές εξετάσεις. Επίσης, 1,223 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 402 άτομα είναι διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφθασε τις 5,382.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 14 July 2020 - 11:48:13 UTC