Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 122/2020 09.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Ακιντζί για την δήλωση περί εκπαίδευσης στελεχών της ΕΦ από Αμερικανούς
  • [02] Να συμπεριφέρονται «ισότιμα» στους «δύο λαούς» καλεί τις ΗΠΑ ο Τατάρ
  • [03] Νέοι κανόνες για τις διελεύσεις από το καθεστώς
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Όζερσαϊ - Σπέχαρ για τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα
  • [05] Αρχίζουν σε 2 νέα σημεία οι εκταφές αγνοουμένων
  • [06] Εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα
  • [07] Ο Σουτζούογλου συναντήθηκε με τον Κιλιτσντάρογλου στην Τουρκία
  • [08] Πρόσφυγες εντόπισε η λεγόμενη αστυνομία στις ακτές του χωριού Συριανοχώρι
  • [09] Υποψήφιος για τις λεγόμενες προεδρικές μπορεί να είναι τελικά ο Ντενκτάς
  • [10] Στις 9 Αυγούστου το εκλογικό συνέδριο του κόμματος των εποίκων
  • [11] Ουστέλ και Τσαλούντα κατηγορούν το ΗΡ για προσπάθεια διάσπασης του UBP
  • [12] Νέα προσφορά για μαρίνα και ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Λάπηθο – Συνεχίζεται ο καβγάς για το ιδιωτικό τζετ
  • [13] Δεν θα πραγματοποιηθεί δεξίωση από την λεγόμενη βουλή για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου
  • [14] Ιδιωτικά τζετ στους πελάτες τους από το εξωτερικό προσφέρουν καζίνο στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Δεν είναι δυνατόν η οικοδόμηση πολιτικής σταθερότητας ή η δημιουργία ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
  • [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η συμπερίληψη της ΚΔ στο ΙΜΕΤ»
  • [03] Αντίδραση Τσελίκ για την απόφαση των ΗΠΑ
  • [04] Επαφές Τσαβούσογλου στο Λονδίνο
  • [05] Στα 1,041 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 22 οι νεκροί
  • [06] Στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη και επαφές θα βρίσκεται σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ
  • [07] Δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici δείχνει πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP από τις γυναίκες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση Ακιντζί για την δήλωση περί εκπαίδευσης στελεχών της ΕΦ από Αμερικανούς

    Ο παράνομος Bayrak (08.07.20, brtk) μεταδίδει ότι η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας αντέδρασε για την δήλωση ότι θα αρχίσει στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις ΗΠΑ για στελέχη της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του International Military Education and Training Programme (IMET). Σε γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία Judith Gail Garber τηλεφώνησε χθες το πρωί στον «ειδικό αντιπρόσωπο» της λεγόμενης προεδρίας Ερχάν Ερτσίν τον οποίο ενημέρωσε προφορικά για την κατάσταση και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει το θέμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερτσίν διαβίβασε στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα την «ενόχληση και τις ευαισθησίες» της τουρκοκυπριακής πλευράς «στο πλαίσιο της γνωστής στάσης» της λεγόμενης προεδρίας. Σημειώνεται επίσης ότι δεν είναι κατανοητό πώς θα ωφεληθεί η περιφερειακή σταθερότητα με την αύξηση των διμερών στρατιωτικών ενεργειών και προγραμμάτων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την «νότια Κύπρο», αντί του διαλόγου και της συνεργασίας με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

    «Είναι εμφανές ότι ενέργειες που γίνονται κατά τρόπο που δεν προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των συνεταίρων στα θέματα που περιλαμβάνουν τόσο την διαχείριση και τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων που ανήκουν στην Κύπρο και αντιθέτως η διενέργεια μονομερών ή διμερών ενεργειών θα επηρεάσουν αρνητικά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίτευξης σταθερότητας τόσο ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί όσο και περιφερειακής σταθερότητας», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση στην οποία προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο δρόμος για να συμβάλουν οι ΗΠΑ στην ειρήνη και στην σταθερότητα στην περιοχή περνά όχι από την στρατιωτική στήριξη και συνεργασία, αλλά πιο πολύ από την ισορροπημένη συμπεριφορά έναντι των δύο πλευρών στο νησί και την ενθάρρυνση του εποικοδομητικού διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στους παίκτες της περιοχής.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Να συμπεριφέρονται «ισότιμα» στους «δύο λαούς» καλεί τις ΗΠΑ ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (09.07.20, brtk) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να συμπεριφέρονται «ισότιμα» προς τους «δύο λαούς» στην Κύπρο. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ χαρακτηρίζει την συμπερίληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο International Military Education and Training Programme (IMET) των ΗΠΑ ως «λανθασμένη απόφαση» που θα αυξήσει περαιτέρω την αδιάλλακτη, κατά την έκφραση του, στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Ισχυρίζεται μεταξύ άλλων τα εξής ο Τατάρ:

    «Κάποιοι παίζουν διάφορα αντίθετα παιχνίδια επειδή θίγονται τα συμφέροντά τους ενόσω εμείς ως Τουρκία και ΤΔΒΚ θέτουμε επί τάπητος με συγκεκριμένα βήματα την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Είναι γι' αυτό τον λόγο που εμείς τονίζουμε ότι θα μπορούσαμε να βγούμε με ασφάλεια από αυτή την πολύ εύθραυστη από την άποψη των δικαιωμάτων μας στο Κυπριακό και πολύ κρίσιμη περίοδο, από αυτή την διαδικασία, μόνο θέτοντας επί τάπητος πολιτικές που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη με την Τουρκία.

    Είναι γι' αυτό τον λόγο που λέμε ότι χρειάζεται να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης δύο κρατών μαζί με την Τουρκία έναντι αυτών των παιχνιδιών και των συμμαχιών που επιχειρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας, να προχωρήσουμε τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανοίξουμε το Βαρώσι χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. [...]

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχοι λαοί, δύο κράτη στην Κύπρο.

    Ενώ υφίσταται αυτή η πραγματικότητα, αν δεν συμπεριφέρεστε ισότιμα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, από τη μια έρχεστε σε αντίθεση με τις σχετικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και από την άλλη προκαλείτε την αντίδραση του τουρκοκυπριακού λαού.

    Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θέλουν πραγματικά να μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο συνεργασίας η Ανατολική Μεσόγειος και να συμβάλουν στην διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, πρέπει να παραιτηθούν από αυτή την πρόσφατη απόφαση και από παρόμοιες αποφάσεις.

    Είναι ξεκάθαρο ότι βήματα που παραγνωρίζουν την ισορροπία ανάμεσα στις δύο χωριστές διοικήσεις στην Κύπρο δεν θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στην βάση των υφιστάμενων πραγματικοτήτων στο νησί και επιπλέον στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Νέοι κανόνες για τις διελεύσεις από το καθεστώς

    Η K?br?s (09.07.20) γράφει ότι νέους κανόνες αναφορικά με την είσοδο στα κατεχόμενα αποφάσισε κατά την διάρκεια χθεσινής της συνεδρίας η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» που συνήλθε στο «υπουργείο υγείας» με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου», οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι και μαθητές στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου καθώς και όσοι επιθυμούν να περάσουν για σκοπούς θεραπείας θα μπορούν να συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται υπό τον όρο ότι θα κάνουν ένα τεστ PCR κάθε 15 ημέρες και δεν θα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Οι δε «πολίτες» που διαμένουν στην Πύλα θα μπορούν να διακινούνται ανάμεσα στις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας υπό τον όρο ότι την πρώτη φορά που θα περάσουν στα κατεχόμενα θα παρουσιάσουν τεστ για Covid-19 με αρνητικό αποτέλεσμα.

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» που περνούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και τα άτομα που περνούν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να συνεχίσουν να διακινούνται με μόνο ένα τεστ PCR υπό τον όρο ότι βρίσκονταν στο νησί κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Τα άτομα αυτά θα υποβάλλονται σε τυχαία τεστ PCR.

    Εξάλλου, άτομα που θα ταξιδέψουν από τα κατεχόμενα στην Τουρκία για περίοδο μικρότερη των πέντε ημερών θα υποβάλλονται σε δύο τεστ PCR. Το ένα θα γίνεται κατά την είσοδό τους στο νησί και το δεύτερο πέντε έως εφτά μέρες αργότερα, αφού μεταβούν στο «κρατικό» νοσοκομείο Δρ. Μπουρχάν Ναλμπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Όσοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, είτε από τις ελεύθερες είτε από τις κατεχόμενες περιοχές, θα υπόκεινται στους κανόνες που καθόρισε το καθεστώς για την κατηγορία στην οποία ανήκει η χώρα στην οποία μετέβησαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία διευκρινίζει ότι ο έλεγχος και η εφαρμογή αυτής της πρακτικής πρέπει να γίνεται μέχρι τις 21 Ιουλίου 2020.

    Οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και οι αλλοδαποί που επιθυμούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα μέσω των ελεύθερων περιοχών και υποχρεούνται να κάνουν τεστ PCR κατά την είσοδό τους θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα μόνο από τα οδοφράγματα του Αγίου Δομετίου και του Περγάμου.

    Άτομα που προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα σε περίπτωση που παρουσιάσουν πιστοποιητικό ότι υποβλήθηκαν σε τεστ PCR κατά τις τελευταίες 72 ώρες με αρνητικό αποτέλεσμα. Όσοι επιβάτες δεν παρουσιάσουν τέτοιο πιστοποιητικό θα υποβάλλονται σε τεστ από το λεγόμενο υπουργείο, θα μένουν σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ και θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η «επιτροπή» έλαβε υπόψη την μείωση των κρουσμάτων στην Μεγάλη Βρετανία και αποφάσισε την έναρξη πτήσεων προς το νησί από την εν λόγω χώρα στις 16 Ιουλίου 2020. Τα άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα από την Βρετανία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις έως και πέντε μέρες προηγουμένως. Κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα θα υποβάλλονται σε δεύτερο τεστ και θα τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες. Στο τέλος της καραντίνας θα υποβάλλονται και σε τρίτο τεστ.

    Από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, το προσωπικό του ΟΗΕ, της ΕΕ, των Βρετανικών Βάσεων και άλλων διεθνών οργανισμών θα ζητείται τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα μόνο κατά την πρώτη τους διέλευση προς τα κατεχόμενα. Όμως από τους «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» που εργάζονται στην νεκρή ζώνη, το τοπικό προσωπικό του ΟΗΕ και τους «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» που εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις θα ζητείται ένα τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα κάθε 15 ημέρες κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα.

    Άτομα που προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Γ, κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα υποχρεούνται να παρουσιάζουν τεστ PCR που έγινε 72 έως και 120 ώρες προηγουμένως με αρνητικό αποτέλεσμα. Τα άτομα αυτά θα υποβάλλονται και σε δεύτερο τεστ και θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες στο κέντρο που καθορίστηκε από το «υπουργείο υγείας».

    Άτομα που προέρχονται από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Β, κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα επίσης υποχρεούνται να παρουσιάζουν τεστ PCR που έγινε 72 έως και 120 ώρες προηγουμένως με αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, τα άτομα αυτά θα υποβάλλονται και σε δεύτερο τεστ και θα παραμένουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο ή στο σπίτι που θα διαμένουν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Όζερσαϊ - Σπέχαρ για τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα

    Η Afrika (09.07.20) γράφει ότι την διαδικασία και την πρακτική που ακολουθείται κατά τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα συζήτησε προχθές τηλεφωνικώς ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Σε δήλωση που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο του Όζερσαϊ αναφέρεται ότι μετά την απόφαση που λήφθηκε για συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο των λεπτομερειών που προέκυψαν κατά την συνομιλία με την Σπέχαρ, σήμερα (χθες) πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης Aderemi Adekoya με τον λεγόμενο υφυπουργό εξωτερικών Γκιουνές Ονάρ. Στην συνάντηση αξιολογήθηκαν σφαιρικά τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τις διελεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και οι προτάσεις για λύση. Συζητήθηκαν επίσης βήματα που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρχίζουν σε 2 νέα σημεία οι εκταφές αγνοουμένων

    Η K?br?s (09.07.20) γράφει ότι η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ, το τουρκοκυπριακό μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), δήλωσε ότι τόσο οι εκσκαφές όσο και οι εργασίες στο εργαστήριο ανθρωπολογίας ξεκίνησαν από την 1η Ιουλίου.

    Η Πλουμέρ Κουτσιούκ είπε πως οι εργασίες συνεχίζονται σε 5 σημεία, 4 στα κατεχόμενα, στην Αμμόχωστο, στο Έξω Μετόχι, στη Λευκωσία και στον Τέμπλος και ένα στις ελεύθερες περιοχές στην περιοχή Στροβόλου. Πρόσθεσε επίσης πως σήμερα αρχίζουν εκσκαφές σε 2 περιοχές στα κατεχόμενα, σε άλλο σημείο στο χωριό Τέμπλος και στο χωριό Πέτρα.

    Υποστήριξε επίσης πως δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι δηλώσεις της Σκεύης Κουκουμά, βουλεύτριας του ΑΚΕΛ και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων της Βουλής, που είχε πει ότι «το έργο της επιτροπής αγνοουμένων σταμάτησε λόγω των πρακτικών των τουρκικών αρχών στα σημεία διέλευσης».

    Η Πλουμέρ Κουτσιούκ υποστήριξε ότι η μετάβαση του προσωπικού της διακοινοτικής επιτροπής «στο βορρά και στο νότο» έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι ανθρωπολόγοι έχουν ξεκινήσει το έργο τους από την ίδια ημερομηνία και οι αρχαιολόγοι έχουν ξεκινήσει από τις 2 Ιουλίου.

    (ΚΣ)

    [06] Εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα

    H Gunes (09.07.20) γράφει ότι εντοπίστηκε ένα νέο θετικό κρούσμα του COVID-19 μετά από 778 εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί, πρόκειται για τη σύζυγο ατόμου από το Καζακστάν, ο οποίος είχε εντοπιστεί θετικός στον ιό και βρίσκεται υπό νοσηλεία.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου, πρώτη μέρα επανέναρξης των πτήσεων ανήλθε στα 6, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 114.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 44,604 εργαστηριακές εξετάσεις. Αποθεραπεύθηκαν 104 άτομα, 5 ακολουθούν θεραπεία και 4 συνολικά απεβίωσαν.

    (ΚΣ)

    [07] Ο Σουτζούογλου συναντήθηκε με τον Κιλιτσντάρογλου στην Τουρκία

    Η Hakikat (09.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Φαϊζ Σουτζούογλου είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP ), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Άγκυρα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Κιλιτσντάρογλου δέχτηκε στα γραφεία του CHP τον Σουτζούογλου, ο οποίος συνοδευόταν από τον «πρέσβη της ΤΔΒΚ» στην Άγκυρα Κεμάλ Κοπρουλού.

    (KΣ)

    [08] Πρόσφυγες εντόπισε η λεγόμενη αστυνομία στις ακτές του χωριού Συριανοχώρι

    Ο παράνομος Bayrak (09.07.20 brtk.net) μετέδωσε ότι η λεγόμενη αστυνομία εντόπισε το πρωί της Πέμπτης 30 Σύριους πρόσφυγες 20 άντρες, 3 γυναίκες και 7 παιδιά στις ακτές του κατεχόμενου χωριού Συριανοχώρι,.

    Οι 2 καπετάνιοι του πλοίου στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες συνελήφθηκαν, σύμφωνα με τον Bayrak.

    Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στο λεγόμενο επαρχιακό δικαστήριο Μόρφου (brtk), ενώ καταζητείται άλλο ένα άτομο που κατάφερε να διαφύγει. Οι πρόσφυγες θα υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό.

    Η K?br?s Postas? (09.07.20, kibrispostasi) γράφει ότι η «αστυνομία» ανακοίνωσε ότι δύο πρόσφυγες προσπάθησαν να διαφύγουν και ρίχθηκαν εναντίον τους προειδοποιητικοί πυροβολισμοί, οι οποίες τραυμάτισαν τον ένα στο χέρι και τον άλλο στο πόδι. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία και υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό.

    (ΚΣ-Ι/Τσ.)

    [09] Υποψήφιος για τις λεγόμενες προεδρικές μπορεί να είναι τελικά ο Ντενκτάς

    O παράνομος Bayrak (09.07.20 brtk.net) μεταδίδει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου, δήλωσε πως επειδή ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν είναι μέχρι στιγμής υποψήφιος για τις «προεδρικές εκλογές», δεν σημαίνει ότι τελικά δεν θα είναι. Ο Ατάογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στον παράνομο Bayrak, όπου αναφέρθηκε στις «προεδρικές» και στον ρυθμιστικό ρόλο του κόμματος του.

    Ο Ατάογλου δήλωσε πως το Κόμμα έχει ακόμα το χρονικό περιθώριο να ορίσει υποψήφιο και πως συνομιλεί με 2 άτομα που μπορεί να είναι υποψήφια. Σε περίπτωση που ένα από αυτά λάβει την σχετική απόφαση, το Κόμμα θα το στηρίξει. Διαφορικά θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που θα λάβει η κεντρική επιτροπή του DP. Πρόσθετε ωστόσο ότι ένα από τα άτομα με τα οποία συνομιλούν είναι ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον Ντενκτάς, ο Ατάτογλου είπε : «Το άτομο με το οποίο μιλάμε είναι κάποιος που έχει πολιτικό παρελθόν 30 ετών [...] Δεν θα αποτελεί έκπληξη, αν αύριο λάβει μια τέτοια απόφαση», είπε και πρόσθετε ότι υπέβαλαν την πρόταση στον Ντενκτάς για να είναι υποψήφιος. Είπε ακόμα ο Ατάογλου πως το DP είναι κόμμα κλειδί για τις «προεδρικές εκλογές».

    (ΚΣ)

    [10] Στις 9 Αυγούστου το εκλογικό συνέδριο του κόμματος των εποίκων

    Η Vatan (09.07.20) γράφει ότι το Κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) ανακοίνωσε ότι το εκλογικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 9 Αυγούστου. Η απόφαση λήφθηκε μετά από χθεσινή συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος.

    (ΚΣ)

    [11] Ουστέλ και Τσαλούντα κατηγορούν το ΗΡ για προσπάθεια διάσπασης του UBP

    Η Haberator (09.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και τέως «υπουργός» τουρισμού και περιβάλλοντος, Ουνάλ Ουστέλ κατηγόρησε το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), τον μικρό εταίρο του κόμματός του στην «κυβέρνηση», ότι επιθυμεί να διασπάσει το UBP. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Kanal T χθες, ο Ουστέλ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά την είσοδο στα κατεχόμενα επιχειρηματιών που ήρθαν με ιδιωτικό τζετ από την Τουρκία χωρίς να τεθούν σε καραντίνα, υποστήριξε ότι το UBP δεν επηρεάζεται από όλα αυτά διότι «είναι το κόμμα που έκτισε αυτή την χώρα, την έκανε να ζήσει και είναι αποφασισμένο να την κάνει να ζήσει».

    Κληθείς να απαντήσει στον ισχυρισμό ότι σβήστηκαν από κάποιον «υπουργό» τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες, ο Ουστέλ σημείωσε ότι είναι και αυτός περίεργος να το μάθει αυτό και ότι αναμένει από την «αστυνομία» να προβεί σε δήλωση το συντομότερο.

    Ανέφερε ότι μέσα στον Ιανουάριο ο λεγόμενος δήμος Λαπήθου προκήρυξε προσφορά [για κατασκευή μαρίνας] και ότι το έργο, το οποίο ετοιμάστηκε από τον πρώην «δήμαρχο» Φουάτ Νάμσοϊ, δεν έγινε επειδή ο υφιστάμενος «δήμαρχος» και μερικοί αντιπολιτευόμενοι «βουλευτές» αντιτίθενται σε αυτό. Ο Ουστέλ εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι η «χώρα» στερήθηκε μια «σοβαρή επένδυση».

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Detay (08.07.20), ο λεγόμενος βουλευτής του UBP στην περιοχή Λεύκας, Αχμέτ Τσαλούντα υποστήριξε ότι το ΗΡ απείλησε το UBP ζητώντας την απομάκρυνση του λεγόμενου υπουργού τουρισμού και την απόσυρση του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ από την κούρσα της διεκδίκησης της λεγόμενης προεδρίας της δημοκρατίας κατά τις προσεχείς «εκλογές». Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Τσαλούντα σημείωσε ότι έκανε άνω κάτω το κόμμα τους η κρίση που ξέσπασε με την έλευση του ιδιωτικού τζετ στα κατεχόμενα. Είπε και τα εξής:

    «Υπήρξε μια μεγάλη πληγή. Δεν γίνεται να υπάρχει δυσαρέσκεια, πικρία μέσα στο κόμμα. Έχουμε μπροστά μας προεδρικές εκλογές. Όλοι λυπηθήκαμε και στεναχωρηθήκαμε. Είμαστε όλοι στο πλευρό του πρωθυπουργού. Κουτσομπολιά περί του αντιθέτου υπήρξαν και στο παρελθόν. Υπάρχουν και τώρα».

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τσαλούντα θα διοριζόταν «υπουργός» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων στην θέση του Φαϊζ Σουτζούογλου, αλλά ασκήθηκε βέτο στον διορισμό του από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Νέα προσφορά για μαρίνα και ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Λάπηθο – Συνεχίζεται ο καβγάς για το ιδιωτικό τζετ

    Η Afrika (09.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λαπήθου, Μουσταφά Άκτουγ δήλωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν μιαν νέα διαδικασία προσφορών για το έργο που αφορά την ανέγερση μαρίνας και ξενοδοχείου. Στη δήλωσή του, ο Άκτουγ ανέφερε ότι προτίμησε να παραμείνει σιωπηλός μετά την κρίση που υπήρξε σε σχέση με την είσοδο επιχειρηματιών στην χώρα με ειδική άδεια χωρίς να τεθούν σε καραντίνα και να μην απασχολήσει την κοινή γνώμη με λογομαχίες σε μια περίοδο που συνεχιζόταν η διαδικασία για την «σημαντικότερη επένδυση» τόσο για την περιοχή όσο και για την «χώρα».

    «Όμως δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε την προσφορά μας για την Μαρίνα και το Ξενοδοχείο της Λαπήθου στο στάδιο της υπογραφής της συμφωνίας», είπε κατηγορώντας κάποιους «εκλεγμένους από τον λαό» ότι προσπαθούν να σύρουν την ημερήσια διάταξη σε στείρες λογομαχίες για χάρη «των θώκων και της πολιτικής», γυρίζοντας τα τηλεοπτικά κανάλια και τα χωριά και συκοφαντώντας τον ίδιο με πληροφορίες που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι είχαν δίκαιο οι ίδιοι.

    Σημειώνοντας ότι αυτό τον οδήγησε στην έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης, ο Άκτουγ έκανε ειδική αναφορά στον τέως λεγόμενο υπουργό τουρισμού Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, παρά το γεγονός ότι κατέχει τα αληθινά ντοκουμέντα, προβαίνει σε δηλώσεις που παραποιούν το θέμα. Είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει κατ' ιδίαν το θέμα με τον Ουστέλ «σε κάθε πλατφόρμα» και να γνωστοποιήσει τα έγγραφα στον «λαό».

    Η Diyalog (09.07.20) γράφει ότι αναζωπυρώθηκε η «κρίση του ιδιωτικού τζετ» και δημοσιεύει δήλωση του Ουστέλ για το θέμα. Αφού περιγράφει τα γεγονότα και προσπαθεί να εξηγήσει την σημασία του έργου για την κατεχόμενη Λάπηθο, ο Ουστέλ κατηγορεί τον λεγόμενο δήμαρχο Λαπήθου ότι ενώ από την μια δήλωσε άγνοια για το θέμα, από την άλλη απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στις 29 Ιουνίου 2020 καλώντας την να ενδιαφερθεί για το έργο. «Ο δήμαρχος Λαπήθου δεν είπε ότι δεν γνώριζε την εταιρεία; Πρέπει πρώτα να το εξηγήσει αυτό», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Δεν θα πραγματοποιηθεί δεξίωση από την λεγόμενη βουλή για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου

    Η K?br?s (09.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της λεγόμενης βουλής Τεμπερρουκέν Ουλουτσάι ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη δεξίωση που διοργανώνει η «βουλή» για τους εορτασμούς της επετείου της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου.

    Η δεξίωση πραγματοποιούταν κάθε χρόνο το βράδυ της 19της Ιουλίου.

    (ΚΣ)

    [14] Ιδιωτικά τζετ στους πελάτες τους από το εξωτερικό προσφέρουν καζίνο στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Υπηρεσία ιδιωτικού τζετ από καζίνο», η Yeni Duzen (09.07.20) γράφει ότι σε μια περίοδο που υπήρξε το σκάνδαλο του ιδιωτικού τζετ που ήρθε από την Τουρκία στα κατεχόμενα με ειδική άδεια και σταμάτησαν μάλιστα για ένα διάστημα οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ, το καζίνο Concorde Casino και Merit Hotel ανακοίνωσε ότι αρχίζει την παροχή υπηρεσίας «ιδιωτικού τζετ» για πελάτες του που βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Το Concorde Casino προέβη σε αυτή την ανακοίνωση από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε σε άτομα από χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία και ο Λίβανος και διαφημίστηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν με ιδιωτικό τζετ στα κατεχόμενα οι πελάτες του καζίνο.

    Αρμόδιοι του ξενοδοχείου άφησαν αναπάντητα τα ερωτήματα που τους υπέβαλε η εφημερίδα.

    Αντιδράσεις προκλήθηκαν για το γεγονός από πολλά άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία αμφισβήτησαν την ορθότητα των απευθείας ιδιωτικών πτήσεων για τα καζίνο.

    Εγνώσθη ότι εκτός από το Concorde Casino και άλλα ξενοδοχεία κάνουν προσπάθειες για να φέρουν άτομα στα κατεχόμενα με ιδιωτικά τζετ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Δεν είναι δυνατόν η οικοδόμηση πολιτικής σταθερότητας ή η δημιουργία ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

    Σε συνέντευξή του στο Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (09.07.20), ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αξιολόγησε τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την σημασία της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που υπογράφτηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ο Καλίν υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Λιβύη είναι ένα ιστορικό βήμα, που υπογράφτηκε με εντολή του Προέδρου Ερντογάν υποδεικνύοντας το μεγάλο του πολιτικό όραμα. Στην συνέχεια, πρόσθεσε: «Επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαν υπογράψει συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση με τους γείτονες τους στη Μεσόγειο. Σχετικά με αυτό δεν υπάρχει ένα διεθνές κεκτημένο, δηλαδή στο πλαίσιο των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών, ας πούμε ότι δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο σύστημα κανόνων. Στην πραγματικότητα, προτείνει στα μέρη να λύσουν τα ζητήματά τους, όπως το διεθνές Δίκαιο της θαλάσσης, τις θαλάσσιες αρμοδιότητες, τις υφαλοκρηπίδες, την δικαιοδοσία θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ τους, αυτή είναι η πρακτική. Όταν υπάρχει διαφωνία, αυτά [τα ζητήματα] μπορούν να μεταφερθούν στο δικαστήριο ή αλλού. Γενικά, όμως, αυτό που προτιμάται είναι τα ζητήματα αυτά να λύνονται μεταξύ των χωρών, σε διμερές, τριμερές ή πολυμερές επίπεδο. Υπό αυτή την έννοια, εμείς πάντα κάναμε έκκληση σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Λιβύη και σε άλλες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο για συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ποτέ δεν είχαμε ανταπόκριση. Η πρώτη φορά [που είχαμε ανταπόκριση] ήταν στη Λιβύη και αυτή η συμφωνία έγινε. Δεν είναι μια συμφωνία που ενδιαφέρει άμεσα τρίτα μέρη ή παραβιάζει τα δικά τους δικαιώματα. Η Ελλάδα έχει κάποιες αντιρρήσεις λέγοντας 'αυτή η γραμμή περνά από τη δική μας υφαλοκρηπίδα', αλλά οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι αμφισβητήσιμοι. Σε αυτό το θέμα από άποψης διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες. Όπως έχω αναφέρει, αυτά είναι μερικά ζητήματα που μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών».

    Σχολιάζοντας στη συνέχεια την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, ο Καλίν επανέλαβε την ικανοποίησή του για την σύναψη αυτής της συμφωνίας και πρόσθεσε: «Δεν είναι ένα θέμα που μας αφορά άμεσα, οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με τον ίδιο τρόπο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη. Με αυτή τη συμφωνία επιβεβαιώσαμε επίσης ότι είμαστε θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη. Τώρα θα αναπτυχθεί μια σχέση αμοιβαίου κέρδους μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δηλαδή αύριο όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες, θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή και αν βρεθεί κάτι, τα έσοδα θα μοιραστούν ανάμεσα στην Τουρκία και Λιβύη σαν συνέταιροι. Εμείς επιθυμούμε η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια τέτοια λίμνη ειρήνης. Οι εμπειρογνώμονες, επίσης, εκφέρουν την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες όπως το EastMed, που αφήνει εκτός της Τουρκία, θα είναι ανεπιτυχείς. Δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσετε μια πολιτική σταθερότητα και να δημιουργήσετε ένα ενεργειακό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο με το να αγνοείτε την Τουρκία που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι εμπειρογνώμονες διατυπώνουν ότι από οικονομικής απόψεως το πιο εφικτό έργο είναι ο οποιοσδήποτε πλούτος, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, που θα εξορυχθεί από την Ανατολική Μεσόγειο, να μεταφερθεί στις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας. Παρακάμπτοντας την Τουρκία, με το να κάνουν κάποια σχέδια με πολιτικές προφάσεις και να προσπαθούν με αγωγούς και διάφορα άλλα, δεν θα τελεσφορήσει, και αυτό, στην πραγματικότητα, μπορούν να το δουν και οι ίδιοι. Το δικό μας κάλεσμα, τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο είναι όλοι, εντός του πλαισίου του δίκαιου διαμοιρασμού, να αποκτήσουν και να διαμοιραστούν τον φυσικό πλούτο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και όλοι να επωφεληθούν από αυτό. Υπάρχει τρόπος, αλλά δεν μπορείτε να αποκτήσετε αυτό αγνοώντας την Τουρκία. Αντί να επικεντρώνονται σε ακριβά, αχρείαστα έργα, που τελικά θα αποτύχουν, είναι προς το συμφέρον όλων αυτά τα θέματα να συζητηθούν με την Τουρκία και να ενεργήσουν με σχέδια στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. Αυτή ήταν η προσέγγιση μας από την αρχή, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε απέναντι στις πρωτοβουλίες που προσπαθούν να μας φυλακίσουν στον κόλπο της Αττάλειας».

    Αναφορικά με την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπόρελ στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Καλίν δήλωσε ότι η γερμανική προεδρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ότι μπορούν να γίνουν μια σειρά βήματα, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. «Μέχρι σήμερα, το άνοιγμα διαφόρων κεφαλαίων, η διεξαγωγή συνομιλιών εμποδίζεται πάντα με πολιτικές δικαιολογίες κάποιες φορές από την Γαλλία, κάποιες φορές από τον 'ελληνοκυπριακό τομέα' [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], κάποιες φορές από άλλες χώρες. Μέρος από αυτά [τα εμπόδια] ξεπεράστηκαν».

    Στη συνέχεια, ο Καλίν δήλωσε ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ένα θέμα μόνο μιας χώρας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θέμα όλων των γειτονικών χωρών που βρίσκονται εκεί

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, ο Καλίν ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έγινε μια τέτοια επαφή και ότι συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα.

    (ΔΨ)

    [02] Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δεν συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η συμπερίληψη της ΚΔ στο ΙΜΕΤ»

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-08.07.20) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, γράφει ότι Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Χαμί Άκσοϊ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμπερίληψη της «Ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία στο «Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης» (ΙΜΕΤ) των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους βήματα δεν συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην ανακοίνωση του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι στηρίζει πλήρως τη στάση των «αρχών της ΤΔΒΚ» σε αυτό το θέμα. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη σύμμαχο μας ΗΠΑ ότι η ίση μεταχείριση απέναντι στις δύο πλευρές του νησιού είναι αρχή των ΗΕ. Όπως έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν πολλές φορές, τέτοιου είδους βήματα αντί να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αντιθέτως ανοίγουν το δρόμο και ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την αδιάλλακτη στάση του Ελληνοκυπριακού τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι βήματα που αγνοούν την ισορροπία στις δύο πλευρές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης στο νησί και ταυτόχρονα δεν συμβάλουν στην διασφάλιση της ειρήνη και τη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (AK)

    [03] Αντίδραση Τσελίκ για την απόφαση των ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη Sabah (09.07.20) ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την απόφαση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία στο «Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης», υποστήριξε ότι η στάση των ΗΠΑ αποτελεί ένα βήμα που διαταράσσει τις προσπάθειες για σταθερότητα στην περιοχή.

    «Δεν θα ωφελήσουν κανένα βήματα που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου» υποστήριξε ο Τσελίκ, προσθέτοντας και τα εξής: «Κάθε βήμα που δεν βλέπει ισάξια τις δύο πλευρές δεν συνάδει με το δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Έχει διαφανεί ότι προσεγγίσεις που αποδέχονται τον Ελληνοκυπριακό τομέα ως το μόνο συνομιλητή, δεν έχουν επιφέρει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Οι ενέργειες της Ελληνικής πλευράς και του Ελληνοκυπριακού τομέα εναντίον της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορούν να επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Οι αδικίες και οι παράνομες ενέργειες δεν έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα τόσο της ίδιας όσο και της ΤΔΒΚ μέχρι τέλους», υποστήριξε ο Τσελίκ.

    (ΑΚ)

    [04] Επαφές Τσαβούσογλου στο Λονδίνο

    Σύμφωνα με την Aksam (08.07.20) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος βρίσκεται στην Μεγάλη Βρετανία για επαφές, συναντήθηκε χθες με το Βρεττανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με το οποίο όπως δήλωσε, συζήτησαν το θέμα της διμερούς εμπορικής συνεργασίας τους στη βάση μιας συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς επίσης και τις εξελίξεις στη Λιβύη, της Συρία και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με το Βρεττανό ομόλογο του Dominic Raab καθώς επίσης και με τον επικεφαλή της ομάδας φιλίας της Τουρκίας στη Βουλή των Λόρδων Jeffrey Donaldson.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των επαφών του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι στις συναντήσεις που είχε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον αγώνα για την καταπολέμηση του COVID-19, τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας, τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τη συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών καθώς επίσης και τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να διευρύνουν τις σχέσεις τους μετά το Brexit.

    Υπογραμμίζοντας ότι κατά τις επαφές του είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει μαζί με τους εταίρους του θέματα που αφορούν τον τουρισμό υγείας και τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επίσης θέματα που αφορούν στη Λιβύη, της Συρία, περιφερειακά ζητήματα και θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ».

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι είχε συνάντηση και με τον Βρεττανό Υπουργό υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Wendy Morton με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ καθώς επίσης και τις διαφορετικές διαστάσεις στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΒ.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι πραγματοποίησε φιλοφρονητική επίσκεψη στον Βρεττανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στον οποίο διαβίβασε πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για να επισκεφθεί την Τουρκία.

    Για το θέμα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη υπό την αιγίδα των ΗΕ. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Λιβύης και την ανάγκη για επίτευξη πολιτικής λύσης.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης στις δηλώσεις του ότι η Τουρκία θα ανοίξει προξενείο στο Μάντσεστερ.

    (ΑΚ)

    [05] Στα 1,041 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες στην Τουρκία και ακόμη 22 οι νεκροί

    H Hurriyet (08.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου για την ανακοίνωση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 στην Τουρκία, είπε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,041 επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στη χώρα από σύνολο 49,302 εργαστηριακών εξετάσεων.

    Ο Κοτζά ανακοίνωσε επίσης το θάνατο ακόμη 22 ατόμων με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τις 5,282. Επίσης χθες αποθεραπεύθηκαν συνολικά 2,219 άτομα.

    Με τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 208,938 ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, διενεργήθηκαν συνολικά 3,782,520 εργαστηριακές εξετάσεις στη χώρα. Επίσης, 1,172 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ και 406 είναι διασωληνωμένοι.

    (ΑΚ)

    [06] Στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη και επαφές θα βρίσκεται σήμερα ο επικεφαλής του ΠΟΥ

    Η Hurriyet (08.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτή του πρακτορέιου ειδήσεων Ανατολή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Dr Hans Kluge θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική αφού η Τουρκία έχει καταφέρει με επιτυχία να χειριστεί το θέμα της πανδημίας.

    Η Kluge επισκέπτεται την Τουρκία και πρόκειται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στη θέση του Επικεφαλή της Περιφέρειας της Ευρώπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο Kluge θα επιβλέψει τις εργασίες που γίνονται στην Τουρκία για την καταπολέμηση της πανδημίας και την ίδια στιγμή θα ενημερωθεί σχετικά με το σύστημα υγείας της χώρας.

    Ο Kluge θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ενώ μετά το πέρας της συνάντησης θα συμμετάσχει σε συνάντηση με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Στη συνάντηση θα αξιολογηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται στην Τουρκία για την καταπολέμηση της πανδημίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα. Θα συζητηθούν επίσης θέματα που αφορούν στη συνεργασία της Τουρκίας με τον ΠΟΥ και θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου. Στη συνάντηση αναμένεται επίσημη να τεθούν οι τελικές υπογραφής για τη σύσταση γραφείου του ΠΟΥ στην Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [07] Δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici δείχνει πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP από τις γυναίκες στην Τουρκία

    H Sozcu (08.07.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε στην Τουρκία η εταιρεία Gezici, σύμφωνα με τα οποία το Κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) χάνει από 8-10 ποσοστιαίες μονάδες από τη στήριξη που λάμβανε τα τελευταία 18 χρόνια από τις γυναίκες στην Τουρκία, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50-64 ετών.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Gezici προκειμένου να μελετήσει τις «πολιτικές προτιμήσεις ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα», οι γυναίκες ψηφοφόροι οι οποίες συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στο να κατέρχεται στην εξουσία το AKP τα τελευταία 18 χρόνια, άρχισαν να αποκόπτουν τους δεσμούς τους με το κόμμα.

    Ο διευθυντής της εταιρείας Gezici, σε δηλώσεις του είπε ότι «το AKP χάνει τις γυναίκες ψηφοφόρους» και υποστήριξε ότι οι χαμένοι ψήφοι από τις γυναίκες προς το κυβερνών κόμμα πηγαίνουν είτε στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είτε στους αναποφάσιστους.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης κατέδειξαν ότι σημειώνεται πτώση στη στήριξη των γυναικών που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα μεταξύ των 50-64 ετών, αφού από το 53% των ποσοστών που εξασφάλιζε το AKP μειώθηκε στο 45.5%. Επίσης το ποσοστό της τάξεως του 58% των γυναικών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα (18-75 ετών) και το οποίο στήριξε τον πρόεδρο Ταγγίπ Έρντογαν στις προεδρικές εκλογές, μειώθηκε στο 48%. Επίπλεον, ένα ποσοστό της τάξεως του 38.6% που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 35-29 των γυναικών ψηφοφόρων του κόμματων, ανέφεραν ότι θα ψήφιζαν ξανά AKP.

    Το συμπέρασμα της δημοσκόπησης δείχνει ότι το AKP άρχισε να χάνει τις γυναίκες ψηφοφόρους. Η εκτίμηση του διευθυντή της εταιρείας είναι ότι αυτή η τάση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό μια μελλοντική εκλογική διαδικασία. Πρόσθεσε ότι το 54% των γυναικών ψηφοφόρων του AKP δεν είναι ευχαριστημένες από τον τρόπο ζωής τους.

    Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Τουρκία μεταξύ 18-34 ετών είναι κατά σειρά προτεραιότητας οικονομικά προβλήματα, ανεργία και εκπαίδευση. Το 60% των γυναικών και ανδρών στην Τουρκία (ηλικίας 18-34) θεωρούν αποτυχημένη την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά στα κοινωνικά ζητήματα, τα θέμα οικονομίας αλλά και τα θέματα εκπαίδευσης και εργοδότησης.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ στο παρελθόν το κόμμα της εξουσία εξασφάλιζε περισσότερες ψήφους από γυναίκες, σήμερα, τείνει να καταστεί κόμμα που εξασφαλίζει περισσότερες ψήφους από άνδρες. Ένα μέρος των γυναικών ψηφοφόρων που απομακρύνονται από το AKP στρέφονται στο CHP ή στους αναποφάσιστους. Εξάλλου, το 55% των ψηφοφόρων του CHP είναι γυναίκες ενώ το 50% των ψηφοφόρων του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) του Καλού Κόμματος (IYI Parti) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αποτελείται από άνδρες.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 9 July 2020 - 14:03:19 UTC