Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 120/2020 07.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα που εξάγγειλε η λεγόμενη κυβέρνηση για τον κορωνοϊό
  • [02] Προειδοποιητική στάση εργασίας από τις οργανώσεις υγείας
  • [03] Δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα ?Δεν θα γίνει νοσοκομείο πανδημίας λέει ο Πιλλί
  • [04] Σουτζούογλου και Σεντόπ συζήτησαν περί υδρογονανθράκων στην Τουρκία
  • [05] Ταυτόχρονη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για «συνταγματικές αλλαγές» με «προεδρικές εκλογές»
  • [06] Σε εκλογικό συνέδριο το κόμμα των εποίκων
  • [07] Δεν είναι αρκετά τα δρομολόγια για βοηθηθεί ο τουρισμός, δηλώνει ο «σύνδεσμος ξενοδόχων»
  • [08] Πετρελαιοκηλίδες ρυπαίνουν τις παραλίες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και Λιβύη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συζήτησαν Τσαβούσογλου-Μπόρελ στην Άγκυρα
  • [02] Συνάντηση Ακάρ με Μπόρελ
  • [03] Επίσημη επίσκεψης στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας
  • [04] Στα 1,086 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους 16 οι νεκροί στην Τουρκία
  • [05] Εκλογές σήμερα για νέο Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
  • [06] Πτωτική τάση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος AKP

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα που εξάγγειλε η λεγόμενη κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

    Η Yeni Duzen ( 07.07.20) αναφέρεται στα νέα μέτρα που εξάγγειλε χθες η λεγόμενη κυβέρνηση μετά το άνοιγμα των αεροδρομίων στα κατεχόμενα και την ανίχνευση νέων κρουσμάτων και σημειώνει ότι ενώ είναι υπό συζητητή το θέμα της καραντίνας για τα άτομα που έρχονται από την Τουρκία, τίθενται δυσκολίες στο θέμα της διάβασης προς τον «νότο» (τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας).

    Η εφημερίδα γράφει πως το «υπουργικό συμβούλιο» ακύρωσε τις αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα που θα άρχιζαν να εφαρμόζοντας την 1 Ιουλίου και πήρε νέες αποφάσεις «σε ανώτατο επίπεδο», σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία παραμένει στην κατηγορία Β, αλλά θα επιβάλλεται στους Τούρκους επιβάτες να κάνουν δύο τεστ PCR με αποτέλεσμα οι πτήσεις από την Τουρκία να μην απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα.

    Η κυριότερη διαφορά στις νέες αποφάσεις έχει να κάνει με την διακίνηση εντός του νησιού αφού οι εργάτες και οι μαθητές που παίρνουν στις ελεύθερες περιοχές θα πρέπει να παρουσιάζουν τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων τεστ το οποίο θα πρέπει να γίνει εντός των τελευταίων 72 ωρών και να επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες.

    «Ένα άτομο που περνά στον νότο θα πρέπει να κάνει τεστ που στοιχίζει 300 Τουρκικές λίρες κι αν μείνει 3 ή περισσότερες μέρες εκεί για να περάσει στο βορρά θα πρέπει να κάνει ξανά το τεστ των 300 Τουρκικών λιρών», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Avrupa (07.07.20) αναφέρεται στο ίδιο θέμα κάτω από τον τίτλο: «Νέα τιμωρία σε όσους περνάνε στον νότο». Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» η Τουρκία, η οποία θεωρείται μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο όσον αφορά το θέμα του ιού COVID-19 βρίσκεται στην κατηγορία Β, ενώ η «νότια Κύπρος» τοποθετήθηκε με την εξαγγελία των νέων μέτρων, στην κατηγορία Γ.

    Η Diyalog (07.07.20) γράφει ότι τα νέα μέτρα που εξάγγειλε το «υπουργικό συμβούλιο» έχουν λυπήσει τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι, μέσω των Τουρκοκυπριακών οργανώσεων της Αγγλίας, εκφράζουν την λύπη τους για την εξέλιξη. Με τα νέα μέτρα οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Βρετανία θα πρέπει να υποβάλλονται και σε τεστ PCR και σε καραντίνα για 14 ημέρες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προτιμήσουν άλλο προορισμό για να κάνουν τις διακοπές τους φέτος, σημειώνει η εφημερίδα.

    Εξάλλου, η Gunes (07.07.20) γράφει ότι ο σε ομιλία του χθες στην λεγόμενη εθνοσυνέλευση ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η «χώρα» ζει καταστάσεις που είναι εκτός κανονικότητας. Αναφερόμενος στην προσφυγή της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Γιατρών στο λεγόμενο ανώτατο δικαστήριο η οποία ζήτησε «διάταγμα» των αποφάσεων που είχαν ληφθεί επειδή δεν στηρίζονταν στην «νομοθεσία περί λοιμώξεων και λοιμωδών νοσημάτων και μεταδοτικών ασθενειών» ο Τατάρ είπε πως αναγκάστηκαν να λάβουν νέες αποφάσεις. λόγω της εν λόγω υπόθεσης.

    (ΚΣ)

    [02] Προειδοποιητική στάση εργασίας από τις οργανώσεις υγείας

    Υπό τον τίτλο «Προειδοποιητική στάση εργασίας από τις οργανώσεις υγείας», η Vatan (07.07.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι οι συντεχνίες των οργανώσεων υγείας θα πραγματοποιήσουν σήμερα ολιγόωρη στάση εργασίας με την αιτιολογία ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει κάνει κανένα βήμα για να εξαλείψει τις ελλείψεις τους και ούτε τα προβλήματα που έχουν θέσει δεκάδες φορές στην ημερήσια διάταξη έχουν λυθεί.

    Σε γραπτή τους ανακοίνωση, οι συντεχνίες απαρίθμησαν τα αιτήματά τους, όπως είναι η ετοιμασία ξεχωριστού πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου για αντιμετώπιση μιας πανδημίας, ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού που θα παρέχει υπηρεσίες στο νοσοκομείο για πανδημία, παροχή κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού για όλους τους επαγγελματίες υγείας, τα μέτρα να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να απαγορευθεί η είσοδος στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα σε άτομα από χώρες υψηλού κινδύνου.

    (ΔΨ)

    [03] Δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα τις τελευταίες 24 ώρες στα κατεχόμενα ?Δεν θα γίνει νοσοκομείο πανδημίας λέει ο Πιλλί

    H Yeni Duzen (07.07.20) γράφει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα νέο θετικό κρούσμα του COVID-19 μετά από σε 1182 εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί, ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου, πρώτη μέρα επανέναρξης των πτήσεων ανήλθε στα 5 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την μέρα εμφάνισης της πανδημίας ανήλθε στα 113. Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 42,835 εργαστηριακές εξετάσεις. Αποθεραπεύθηκαν 104 άτομα, 5 ακολουθούν θεραπεία και 4 συνολικά απεβίωσαν.

    Εξάλλου, η Gunes (07.07.20) γράφει ότι σε δηλώσεις του στην «βουλή» ο Πιλλί ανέφερε ότι θα γίνουν όλα όσα είναι αναγκαία σε σχέση με την αντιμετώπιση του ιού και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι το «υπουργείο υγείας» είχε ζητήσει να κτιστεί νοσοκομείο πανδημίας, αυτό τελικά δεν ήταν εφικτό. Πρόσθετε επίσης πως η ικανότητα αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικότερα όσον αφορά το θέμα των κλινών, έχει βελτιωθεί σημαντικά, αν και όπως είπε, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στον τομέα της υγείας.

    (ΚΣ)

    [04] Σουτζούογλου και Σεντόπ συζήτησαν περί υδρογονανθράκων στην Τουρκία

    Η Kibris (07.07.20 γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φαϊζ Σουτζούογλου, είχε συνάντηση στην Τουρκία με τον Πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Σεντόπ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία». Εξήρε επίσης την υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα, αφού, όπως είπε και η οικονομία της «ΤΔΒΚ» επηρεάστηκε αρνητικά από τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπισης της πανδημίας.

    Αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα και τα προβλήματα στην περιοχή, ο Σεντόπ είπε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε μοντέλο λύσης που θα διασφαλίσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και θα διασφαλίσει την ασφάλειά τους. Ο μόνος λόγος για να μην επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι η ασυμβίβαστη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εκτός κι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνήσει να μοιραστεί το εισόδημά της από πηγές υδρογονανθράκων με τον τουρκοκυπριακό λαό, η Τουρκία θα συνεχίσει τα σταθερά της βήματα προς την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας δεσμεύεται να συνεχίσει την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (Τουρκίας και ΤΔΒΚ)», είπε.

    Από την πλευρά του ο Σουτζούογλου εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν ακόμα πιο στενές οι σχέσεις Τουρκίας και «ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [05] Ταυτόχρονη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για «συνταγματικές αλλαγές» με «προεδρικές εκλογές»

    Η K?br?s (07.07.20) γράφει ότι «η ολομέλεια της βουλής αποδέχθηκε με πλειοψηφία χθες πρόταση νόμου για τροποποίηση του συντάγματος, με 42 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον, που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «βουλευτές» του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) ψήφισαν εναντίον.

    Ο «πρόεδρος της κοινοβουλευτική επιτροπής νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών», λεγόμενος βουλευτής του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου ανέφερε ότι έγινε το πρώτο βήμα για την «τροποποίηση» και ότι είναι σίγουρος ότι θα γίνουν περισσότερες ουσιώδεις αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για «τροποποίηση του συντάγματος» ταυτόχρονα με τις «προεδρικές εκλογές» στις 11 Οκτωβρίου 2020 επικυρώθηκε με πλειοψηφία.

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (06.07.20), ο στόχος της «συνταγματικής αλλαγής» είναι το «ανώτατο δικαστήριο», που αποτελείται τώρα από ένα «πρόεδρο» και εφτά «δικαστές» να αποτελείται από ένα «πρόεδρο» και το λιγότερο εφτά «δικαστές» και με περισσότερο 16 «δικαστές».

    (ΔΨ)

    [06] Σε εκλογικό συνέδριο το κόμμα των εποίκων

    Η Vatan (07.07.20) γράφει ότι το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP- το Κόμμα των εποίκων στα κατεχόμενα) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκλογικού συνεδρίου στις 2 Αυγούστου.

    Ο νυν πρόεδρος του Κόμματος, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του YDP.

    (ΚΣ)

    [07] Δεν είναι αρκετά τα δρομολόγια για βοηθηθεί ο τουρισμός, δηλώνει ο «σύνδεσμος ξενοδόχων»

    Η Diyalog (07.07.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του «συνδέσμου ξενοδόχων» Ντιμάγ Τζαγίνερ δήλωσε ότι τα μέτρα χαλάρωσης που λήφθηκαν μετά την πανδημία από την 1η Ιουλίου και ειδικότερα αυτά που αφορούν στα δρομολόγια δια ξηράς και θαλάσσης, δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του τουρισμού.

    Ο Τζαγινέρ ανέφερε πως αυτή την στιγμή διενεργούνται 2 αεροπορικά και 2 ατμοπλοϊκά δρομολόγια, δηλαδή καταφθάνουν στα κατεχόμενα γύρω στους 550 επιβάτες καθημερινά. «Εμείς θέλουμε περισσότερα, προσεκτικά και ελεγχόμενα ανοίγματα», είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται υποδομές στο θέμα της υγείας και διεξαγωγή περισσότερων εργαστηριακών ελέγχων, μέτρα που θα επιτρέψουν την αύξηση των δρομολογίων. «Για να ανακάμψει ο τουρισμός απαιτείται να γίνονται 8 δρομολόγια καθημερινά το λιγότερο», είπε. Ανέφερε ακόμα πως αν δεν γίνει αυτό, τα ξενοδοχεία θα κλείσουν, θα υπάρξει ανεργία και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία.

    Εξάλλου, η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του «δημάρχου» της κατεχόμενης Κερύνειας. Νινταϊ Γουνγκορντού, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η πανδημία κατέφερε μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό στα κατεχόμενα και αυτό αντανακλάται στους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής οι οποίοι βάσιζαν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους στους τουρίστες από την Τουρκία.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα και ότι το λιμανάκι της Κερύνειας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ότι δεν γίνονται επενδύσεις για την βελτίωση του και καμία σοβαρή επένδυση δεν έγινε τα τελευταία 40 χρόνια.

    (ΚΣ)

    [08] Πετρελαιοκηλίδες ρυπαίνουν τις παραλίες

    Υπό τον τίτλο «Οι θάλασσες μας ρυπαίνονται με πετρελαιοκηλίδες», η K?br?s (07.07.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι διαρροές από δεξαμενόπλοια, που έρχονται στα κατεχόμενα και από δεξαμενόπλοια που περιφέρονται γύρω από το νησί προκαλούν τεράστια θαλάσσια ρύπανση στον άνθρωπο και γενικά στους θαλάσσιους οργανισμούς.

    Ο γενικός γραμματέας του Κινήματος Πράσινη Ειρήνη στα κατεχόμενα Ντογάν Σαχίρ ανακοίνωσε ότι οι διαρροές πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον προκαλούν θάνατο στα ψάρια και σοβαρό κίνδυνο στην υγεία του ανθρώπου. Έκανε έκκληση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα.

    Σημείωσε ότι αρκετές φορές κατά την μεταφορά πετρελαίου στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό AKSA στα κατεχόμενα προκλήθηκαν διαρροές και ατυχήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί να ρύπανση στην περιοχή και ενώ έχουν περάσει αρκετά χρόνια ακόμη δεν έχει καθαρισθεί η περιοχή.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες που δείχνουν πετρελαιοκηλίδες στις παραλίες.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και Λιβύη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συζήτησαν Τσαβούσογλου-Μπόρελ στην Άγκυρα

    H Yeni Safak (06.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ, Ζοζέπ Μπόρελ προειδοποίησε την ΕΕ ότι αν προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω αποφάσεων εναντίον της, τότε η ίδια θα αναγκαστεί να ανταποδώσει ανάλογα, και αυτό όπως είπε, δεν θα ήταν προς όφελος κανενός.

    Υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ τα οποία δεν επιθυμούν και πρέπει μαζί να τα αντιμετωπίσουν, ο Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη όπως ξεπεραστούν τα προβλήματα και έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ.

    Εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον κ. Μπόρελ για τις προσπάθειες που καταβάλλει έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ ή μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ με συμμετοχή της ΕΕ και των ΗΕ, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να προσεγγίσει την Τουρκία στο πλαίσιο αντικειμενικών και όχι πολιτικών κριτηρίων. «Υπάρχει ο Ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα που έχουν θέσει σε ομηρία τις σχέσεις μας. Αυτό είναι αδικία τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία. Το τελευταίο διάστημα, να το πω καθαρά, υπάρχει και η Γαλλία. Πρέπει να διαχωρίσουμε τα πολιτικά ζητήματα από τα τεχνικά», ανέφερε.

    «Βλέπουμε ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού υπάρχει εμπλοκή. Και εμείς δεν είμαστε η αιτία για αυτό. Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι υπεύθυνη για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς από την αρχή λέμε συνεχώς ότι ως Τουρκία και ως Τουρκοκύπριοι, ως 'ΤΔΒΚ' είμαστε έτοιμοι για διαμοιρασμό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο. Φτάνει να γνωρίζουμε να διαμοιραζόμαστε δίκαια, να μάθουμε. Άλλη έγνοια δεν είχαμε από το να συζητούμε με τον κ. Μπορέλ τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτά τα ζητήματα. Από την αρχή πρέπει να συζητήσουμε ειλικρινά, να μην εξαπατούμε ο ένας τον άλλο. Μόνο έτσι θα μπορούμε να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα. [...]», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτοί που βλέπουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα μπορούν να πουν πιο καθαρά ποια πλευρά έχει εκπληρώσει και ποια όχι τις υποχρεώσεις της από το 2016 μέχρι σήμερα. «Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές δυναμικές. Αύριο θα είμαστε αντιμέτωποι με πολύ διαφορετικές δοκιμασίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ειδικά από άποψης παράνομων μεταναστών», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι προσδοκία τους από την ΕΕ είναι η ενίσχυση της τελωνειακής συμφωνίας με την ΕΕ, η απελευθέρωση της βίζας αλλά και η Τουρκία να γίνει μέρος της λύσης.

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αν η ΕΕ διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια στα δυο αυτά ζητήματα, της Ανατολικής Μεσογείου και στο Κυπριακό αντί να επιδεικνύει στάση αλληλεγγύης, τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η βασική πηγή των προβλημάτων είναι η Ελληνοκυπριακός τομέας, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, κατηγορώντας την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι παραβλέποντας τόσο τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων, προχώρησε σε «μονομερείς» σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή, παραβλέποντας την ίδια στιγμή τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. «Προειδοποιήσαμε πάρα πολλές φορές την ΕΕ στο θέμα αυτό και αφού δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις μας, στείλαμε αμέσως τα γεωτρύπανα μας για σεισμικές έρευνες στην περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι για να δείξει η Τουρκία ελαστικότητα στο θέμα, θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα τόσο της ίδιας όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πρέπει να διασφαλιστεί ο διαμοιρασμός των εσόδων. Θα πρέπει να εγκατασταθεί ένας δίκαιος τρόπος διαμοιρασμού των εσόδων. Στο θέμα αυτό υπάρχει και η πρόταση της ΤΔΒΚ. Θα μπορούσε να συσταθεί μια επιτροπή. Θα μπορούσε ίσως να υπάρξει ένας μηχανισμός της ΕΕ ή ακόμη να είναι και μια ιδιωτική εταιρεία», είπε.

    Για την απελευθέρωση της βίζας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι αυτό αποτελεί υπόσχεση για την ΕΕ είτε της αρέσει είτε όχι. «Είτε σας αρέσει είτε όχι είστε υποχρεωμένοι να τηρήσετε την υπόσχεσή σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν προσκαλεί την Τουρκία στις συνόδους κορυφής εδώ και αρκετό καιρό. Κατηγόρησε επίσης της ΕΕ επειδή δεν ενέταξε την Τουρκία στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κάποιος με ασφάλεια.

    Αναφερόμενος στην στάση της Γαλλίας στο θέμα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου κάλεσε τη Γαλλία να απολογηθεί. Υποστήριξε ότι Γαλλία στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη και ότι του στέλνει όπλα και του προσφέρει στήριξη και βοήθεια. Χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς τις καταγγελίες της Γαλλίας για παρενόχληση των πλοίων της στην Μεσόγειο από την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί αυτοί. «Η Γαλλία δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά στο θέμα αυτό. Θα πρέπει ανοιχτά και καθαρά να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ γιατί τους έχει εξαπατήσει και αυτούς», πρόσθεσε.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι εκτιμά τις προσπάθειες Μπορέλ, λέγοντας ότι πήγε και στην Κύπρο, και στην Ελλάδα και τώρα ήρθε στην Τουρκία. «Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να έχουμε εποικοδομητική προσέγγιση, για να διευκολύνουμε τις εργασίες του και να του προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη», είπε.

    Με τη σειρά του, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε, ότι μέσα σε περίοδο 4 μηνών επισκέφτηκε την Τουρκία για δεύτερη φορά, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουν. «Αυτό που έκανα εδώ είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων", ανέφερε, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ ή μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ με συμμετοχή ΕΕ και ΗΕ. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

    «Σε αυτή μας τη συνάντηση, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ζωτικής σημασία ζητήματα. Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα της Λιβύης και της Συρίας και την γενική κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ βρίσκονται στην καλύτερη τους φάση. Όμως χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού για αυτό», είπε ο κ. Μπόρελ, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στην Τουρκία για να ανταλλάξει απόψεις με την Τουρκική Κυβέρνηση. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια σημαντική συνάντηση και θεώρησα σημαντικό να συναντηθούμε προηγουμένως και για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να μάθουν τις θέσεις η μια της άλλης αλλά και για να συζητήσουμε τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν», είπε.

    Ο κ. Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή κλειδί για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας. «Δεν μπορεί να γίνει με μονομερή προσέγγιση, χρειάζεται συνεργασία και διάλογος. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία. Θα συναντηθούμε και με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας», ανέφερε.

    Για τη μη συμπερίληψη της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια, ο κ. Μπορέλ είπε ότι η Επιτροπή λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις βασιζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι τελικό και ότι κάθε δύο βδομάδες αναθεωρείται η κατάσταση. Είπε επίσης πως δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση.

    Επίσης, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αν κατά τις σημερινές επαφές που είχε με τον κ. Μπόρελ υπήρξε κάποια πρόοδος όσον αφορά στα θέματα που υπάρχει διάσταση απόψεων με την ΕΕ, δηλαδή στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και των γεωτρήσεων στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση. Πρόσθεσε ξανά ότι «η βασική πηγή αυτών των προβλημάτων είναι ο Ελληνοκυπριακός τομέας, και η έναρξη μονομερών σεισμικών εργασιών και γεωτρήσεων παρά τις προειδοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων και αγνοώντας τα δικαιώματα τους. Σε αυτό το θέμα είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ και στο παρελθόν πάρα πολλές φορές. Επειδή δεν υπήρξε αποτέλεσμα στείλαμε κι εμείς τα γεωτρύπανα μας στην περιοχή. Η TPAO διεξάγει γεωτρήσεις στην περιοχή και οι δραστηριότητες μας εδώ είναι μετά από αίτημα των Τουρκοκυπρίων. Για να επιδείξει η Τουρκία ελαστικότητα στο θέμα αυτό, πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται με το ζόρι απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη ΕΕ. Αυτό το αίτημα είναι ένα δίκαιο αίτημα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εκπληρωθεί; Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η 'νότιος Κύπρος' θεωρεί τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού. Μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν λύθηκε. Είναι για αυτό που λέω ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει μέρος της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και διάλογο. Στο παρελθόν είχαμε λάβει αποφάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο με διάλογο. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι κοινή θάλασσα όλων μας και για αυτό θα πρέπει όλοι μαζί να μοιραστούμε τα αγαθά της», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι υπέγραψε συμφωνίες με άλλες χώρες αποκλείοντας την Τουρκία. "Ήθελαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην περιοχή μάλιστα των χωρικών μας υδάτων. Επειδή δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας κάναμε τα βήματά μας. Για να μην αυξηθεί η ένταση από εδώ και πέρα είπαμε ότι θα δείξουμε ελαστικότητα σε κάποια θέματα. Ο Πρόεδρός μας το είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά. Είμαστε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου", υποστήριξε. (...)

    (ΑΚ)

    [02] Συνάντηση Ακάρ με Μπόρελ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA -06.07.20) ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε χθες την ΕΕ να υιοθετήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση απέναντι στην Τουρκία για να έχουν ένα αμοιβαίο παραγωγικό διάλογο.

    Ο Ακάρ υποστήριξε ότι μονομερείς, μη-αντικειμενικές και μεροληπτικές προσεγγίσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν και παραβλέπουν τα συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όπως είπε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα, ο Ακάρ χαρακτήρισε τη συνάντηση ωφέλιμη, ειλικρινή και αποτελεσματική. Ο Ακάρ πρόσθεσε επίσης ότι στα πλαίσια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα για το θέμα της Συρίας και Λιβύης.

    «Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο πλευρές στην περιοχή. Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία και το διάλογο με την ΕΕ ειδικότερα σε θέμα που αφορούν στην άμυνα και ασφάλεια, μέσα στα πλαίσια της ειρήνης, φιλίας και των αρχών για κοινές αξίες», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη ένταση στις σχέσεις τους με τη Γαλλία μετά τους ισχυρισμούς της τελευταίας περί παρενόχλησης πλοίου της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ ενημέρωσε τον Μπόρελ για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί της Γαλλίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Με τη σειρά του ο Μπόρελ είπε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και να εμποδίσουν τη επιδείνωση των σχέσεων τους, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών τους είναι ο διάλογος.

    (ΑΚ)

    [03] Επίσημη επίσκεψης στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας

    Σύμφωνα με τη (HDN-06.07.20) ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Lorenzo Guerini αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο όπου και θα έχει επαφές με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ακάρ και Guerini αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά ζητήματα αλλά και τις διμερείς τους σχέσεις και θέματα που αφορούν την συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

    (ΑΚ)

    [04] Στα 1,086 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους 16 οι νεκροί στην Τουρκία

    H Yeni Safak (06.07.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,086 νέα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 52,193 εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ πρόσθεσε ότι έχασαν τη ζωή τους ακόμη 16 άτομα και αποθεραπεύθηκαν αλλά 2,315 άτομα.

    Μετά από αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στους 5,241, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 206,844, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 182,995.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,682,673 διαγνωστικές εξετάσεις. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 1,130 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 395.

    (ΑΚ)

    [05] Εκλογές σήμερα για νέο Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

    Η Yeni Safak (07.07.20) γράφει ότι σήμερα θα γίνουν εκλογές για την εκλογή νέου Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Μουστάφα Σιεντόπ, νυν πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και 1,5 χρόνο, θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τριετή θητεία.

    Την υποψηφιότητα Σιεντόπ στηρίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζει την υποψηφιότητα του Βουλευτή Άγκυρας Χαλούλ Κότζ. Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στηρίζει τον Βουλευτή Κωνσταντινούπολη Ερόλ Κατιτζίογλου και το Καλό Κόμμα (IYI Parti) τον Βουλευτή στο Γκαζίαντεπ Ιμάμ Χουσεγίν Φιλίζ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπτωση που ο Σιεντόπ δεν εξασφαλίσει από τον πρώτο και δεύτερο γύρο 400 ψήφους, στον τρίτο γύρο μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζοντας μόνο 301 ψήφους. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η επανεκλογή Σιεντόπ είναι σχεδόν σίγουρη.

    (ΑΚ)

    [06] Πτωτική τάση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος AKP

    Υπό τον τίτλο «Το πλοίο της κυβέρνησης μπάζει νερά!», ο αρθρογράφος της Sozcu (07.07.20) Ραχμί Τουράν, σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρείας Metropoll, γράφει ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μειώθηκαν στο 30,3% και του μικρού συνέταιρου, του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στα 6,2%.

    «Με αυτά τα ποσοστά, το AKP χάνει την ευκαιρία να είναι μονοκομματική κυβέρνηση...Φυσικά εξαφανίζεται και η πιθανότητα να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. (...) Αυτή η κατάσταση εκνευρίζει το AKP. Ο λόγος της αύξησης των πιέσεων προς τα ΜΜΕ...Όταν ο αρχηγός του AKP [Ερντογάν] έκανε προσπάθεια να μιλήσει με την νεολαία μέσω του Youtube την περασμένη εβδομάδα ήλθε αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη εικόνα. Γύρω στους 500 χιλιάδες νέους δήλωσαν την δυσαρέσκεια τους πατώντας 'δεν μου αρέσει' [dislike]. Ήταν μια σοβαρή προειδοποίηση για την κυβέρνηση!», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος Τουράν.

    Υπό τον τίτλο «Τα ποσοστά του AKP και του MHP συνεχίζουν να πέφτουν», η Cumhuriyet (04.07.20) δημοσιεύει, στο πιο κάτω πίνακα, τα συγκριτικά αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll για τον μήνα Ιούνιο με τους προηγούμενους τέσσερις μήνες στην ερώτηση «Αν διεξάγονταν αυτήν την Κυριακή βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»:

    Φεβρουάριος 2020 Μάρτιος 2020 Απρίλιος 2020 Μάιος 2020 Ιούνιος 2020 AKP-Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 33,9% 33,7% 32,8% 30,7% 30,3% CHP- Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 20,7% 17,7% 19,0% 21,7% 24,0% MHP ? Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 8,5% 7,1% 7,7% 7,3% 6,2% IYI Parti ? Καλό Κόμμα 7,0% 6,4% 7,6% 7,7% 7,0% HDP ? Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 8,4% 7,5% 7,0% 8,4% 8,9% DEVA Partisi - Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου 0,6% 1,1% 1,6% 1,3% 1,9% Gelecek Partisi ? Κόμμα του Μέλλοντος 1,0% 0,9% 0,5% 1,3% 1,4% SP - Κόμμα Ευδαιμονίας 0,8% 1,3% 0,5% 0,7% 1,0% Άλλα κόμματα 0,2% 0,8% 0,5% 0,6% 0,7% Αναποφάσιστοι 7,4% 8,9% 8,0% 7,7% 9,2% Ψήφος διαμαρτυρίας 6,6% 7,8% 5,3% 3,6% 4,9% Δεν απαντώ 4,8% 6,7% 9,4% 8,9% 4,6%

    Εν τω μεταξύ, η Cumhuriyet (03.07.20) γράφει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll για τον μήνα Ιούνιο, το 52% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τους χειρισμούς του Πρόεδρου Ερντογάν, το 40,9% δεν τους εγκρίνει και το 7,2% δεν εξέφρασε γνώμη ή δεν απάντησε.

    Στην ερώτηση «αν θέλουν πρόωρες εκλογές», το 35,5% απάντησε ναι, το 53,1% όχι και το 11,4% δεν απάντησε.

    Στην ερώτηση «εάν βλέπουν θετικά την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας στην ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη», το 57,8% των ερωτηθέντων απάντησε ναι, το 28,7% όχι και το 13,6% απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 7 July 2020 - 12:42:30 UTC