Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 113/2020 26.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Λάθος η απόφαση για την 1η Ιουλίου, λέει ο Ακιντζί – Ξεκαθάρισε ο δρόμος της λύσης με την δήλωση του Βερολίνου
  • [02] Άλλαξαν την απόφαση για την Τουρκία – Ζητούν δύο τεστ αλλά χωρίς καραντίνα
  • [03] Διαψεύδει πληροφορίες περί διάλυσης της «κυβέρνησης» ο πρόεδρος του ΗΡ
  • [04] Να αναθεωρηθεί η απόφαση για άνοιγμα των αεροδρομίων την 1η Ιουλίου, δηλώνει η ΓΓ του Κόμματος του Λαού
  • [05] Ο νέος «υπουργός τουρισμού» είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας
  • [06] Κανένα κρούσμα μετά από 183 τεστ στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μήνυμα Τούρκου Υπουργού Άμυνας για Ανατολική Μεσόγειο
  • [02] «Καμία υποχώρηση στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [03] H Τουρκία καλεί την ΕΕ να δράσει κατά της τρομοκρατίας
  • [04] HDP: «Δεν έχουμε σχέσεις με το PKK»
  • [05] Καθοδόν για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα το γεωτρύπανο Φατίχ της Τουρκίας
  • [06] Στα 1,458 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 21 νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Λάθος η απόφαση για την 1η Ιουλίου, λέει ο Ακιντζί – Ξεκαθάρισε ο δρόμος της λύσης με την δήλωση του Βερολίνου

    Η Avrupa (26.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι ορθή η απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης του καθεστώτος για έναρξη των επισκέψεων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, επειδή υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην εν λόγω χώρα. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του γραφείου του, μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Genc TV, ο Ακιντζί ζήτησε επανεξέταση της απόφασης αυτής ακούγοντας τους ειδικούς. Είπε ότι αναμένει από την «κυβέρνηση να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε επιστημονική βάση και χαρακτήρισε μη ικανοποιητικό το γεγονός ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε ανησυχία για το άνοιγμα της 1ης Ιουλίου. Υπενθύμισε επίσης ότι για πολιτικούς λόγους πρώτα αποφασίστηκε να αρχίσουν την ίδια ημερομηνία οι επισκέψεις στην «χώρα» από την Τουρκία και την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, όμως αργότερα η ημερομηνία του ανοίγματος προς την «νότια Κύπρο» μετακινήθηκε για τις 22 Ιουνίου επειδή δεν υπήρχε αύξηση κρουσμάτων.

    Ο Ακιντζί επεσήμανε την έλλειψη νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα, τον μη ικανοποιητικό αριθμό τεστ και την απουσία μονάδας εντατικής παρακολούθησης στα κατεχόμενα, αλλά και τις προειδοποιήσεις από τις οργανώσεις των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίοδο το λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι ορθή η απόφαση για άνοιγμα προς την Τουρκία. Είπε ότι ευχή του είναι να μειωθούν τα κρούσματα στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα συμβάλει σοβαρά από κάθε άποψη στην «ΤΔΒΚ» το άνοιγμα προς την Τουρκία που θα γίνει στον σωστό χρόνο υπό το φως των δεδομένων για την υγεία και με λήψη μέτρων.

    Αξιολογώντας την πενταετή του θητεία, ο Ακιντζί ανέφερε ότι ανάλωσε τον περισσότερο χρόνο με τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι κάποτε είχε συνομιλία και τρεις φορές την εβδομάδα με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και κατάφεραν πρώτη φορά σε 60 χρόνια να πραγματοποιηθεί μια πενταμερής συνάντηση με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

    Σημειώνοντας ότι η διαδικασία που άρχισε το 2015 ήταν μια περίοδος που προστατεύθηκαν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού», καταβλήθηκαν πολύ λεπτομερείς προσπάθειες και επιτεύχθηκαν συμφωνίες με στόχο την ομοσπονδία που είναι εφικτή και αποτελεί τουρκική θέση. Υποστήριξε ότι λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει πρόθεση και βούληση μπορεί να λυθεί και σήμερα το Κυπριακό».

    Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι η μη εξεύρεση λύσης μπορεί να οδηγήσει σε προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, ο Ακιντζί υποστήριξε:

    «Κάνουμε λόγο για μια βάση που θα μπορούσε να αποδεχθεί ο κόσμος, που βρίσκεται για χρόνια στην ατζέντα του ΟΗΕ, που είναι για χρόνια η επίσημη θέση της Τουρκίας, που υποστηρίξαμε στο τραπέζι ο κ. Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ταλάτ, ο κ. Έρογλου και εγώ και που το έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που φέρει την υπογραφή του Έρογλου και στην ιδρυτική διακήρυξη της ΤΔΒΚ λέει 'είμαστε ανοικτοί στην ομοσπονδιακή λύση'. Αν βγείτε από την διαδικασία που έχετε μπροστά σας και που θα μπορούσατε να πάρετε την στήριξη και του ΟΗΕ, πρέπει να έχετε μιαν επιλογή καλύτερη την οποία θα εξηγήσετε στον κόσμο και θα τον πείσετε. Δεν υπάρχει μια τέτοια επιλογή».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι κατά την συνάντηση στο Βερολίνο τοποθετήθηκαν ξανά τα πράγματα στην θέση τους όσον αφορά τον δρόμο που θα ακολουθηθεί, ο Ακιντζί είπε ότι ο λόγος που η διαδικασία «τοποθετήθηκε ξανά στις ράγες της» στο Βερολίνο ήταν η αποφασιστικότητα να μην ξεφύγουμε από την βάση των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Ενώ ζητούμε αναγνώριση από τον κόσμο, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να παίξουμε καν αγώνες με ομάδες της Τουρκίας. Αν δεν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση, πού θα πάμε; Δεν μας αναγνωρίζει κανείς, μας αναγνωρίζει η Τουρκία, όμως δεν μπορεί να εκπληρώσει πλήρως τις ανάγκες της αναγνώρισης. Δεν αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά εφαρμόζει πλήρως τις ανάγκες της αναγνώρισης. Σε συνθήκες που δεν μας αναγνωρίζει ο κόσμος, μήπως δεν θα αυξηθεί βήμα με βήμα η εξάρτησή μας από την Τουρκία; Μπορεί να μην το πείτε επισήμως προσάρτηση αυτό. Μήπως δεν θα αυξηθεί η οικονομική μας εξάρτηση όσο πάνε τα πράγματα; Μήπως δεν θα αλλάξει η πληθυσμιακή μας δομή; Αυτή η διαδικασία, έστω και αν εμείς δεν την ονομάσουμε, μήπως δεν θα μας ωθήσει να ζούμε ως υποτελής διοίκηση όπως μας ονόμασε το ΕΔΑΔ; Όχι μόνο ως πρόεδρος της δημοκρατίας αλλά και ως άτομο, δεν το δέχομαι αυτό. Προτείνω να ζούμε εντός της ΕΕ με την δική μας ταυτότητα και προσωπικότητα έχοντας ίσα πολιτικά δικαιώματα σε μιαν ομοσπονδιακή λύση. Θεωρώ ότι αυτό είναι πι ορθό και πιο συνεπές».

    Σημειώνοντας ότι η διαδικασία της πανδημίας μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο χρειάζονται η μία την άλλη, ο Ακιντζί ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν τον τρόπο να ζήσουν με ειρήνη και ηρεμία σε αυτό το νησί. Επαναλαμβάνοντας ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με την επίδειξη πολιτικής βούλησης, ο Ακιντζί είπε ότι ο δρόμος γι' αυτό άνοιξε ξανά με την δήλωση του Βερολίνου.

    «Αν ο λαός ανανεώσει την εντολή μου, κατά την προσεχή περίοδο θα έρθει στην ημερήσια διάταξη του κόσμου και το Κυπριακό αναλόγως της πορείας της πανδημίας διεθνώς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όταν έρθει εκείνη η μέρα υπάρχει ένας οδηγός του Βερολίνου. Πρέπει να προσχωρήσουμε απ' εκεί και να πετύχουμε λύση με μιαν αποτελεσματική βούληση και αποφασιστικότητα».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ακιντζί είπε ότι αν του ανανεώσει την εντολή ο «λαός» θα συνεχίσει τον δρόμο του μαζί με τον «λαό». Σημείωσε ότι για να υπάρχουν καλές σχέσεις και με την Τουρκία, ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη αυτοδιοίκησης του τουρκοκυπριακού «λαού» έχοντας την δική του ταυτότητα, οντότητα και προσωπικότητα. «Με αυτή την φιλοσοφία κοιτάζω τις σχέσεις με την Τουρκία και βλέπω την Τουρκία ως χώρα αδελφική και φιλική. Θέλω να είναι μια φιλική γεωγραφική περιοχή για την Τουρκία ολόκληρη η Κύπρος, όχι μόνο ο βορράς της αλλά και ο νότος της», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι ενώ καταβάλλουν προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να λύσουν και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει τον ηγέτη που εξέλεξε ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο Ακιντζί ανέφερε το εξής: «Γι' αυτό τον λόγο επιστρέφω όλες τις προσβολές στον κάτοχό τους. Αυτός ο λαός δεν το δέχεται αυτό. Κανένας από τους ανθρώπους που λαμβάνουν εντολή από τον λαό δεν είναι καρπαζοεισπράκτορας. Όπως επιθυμούμε ισότιμη σχέση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, το ίδιο πράγμα επιθυμούμε και με τις αρχές της Τουρκίας. Κανείς να μην απορεί γι' αυτή την απαίτηση. [...]»

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα φάρμακα που δόθηκαν στα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές κατά την περίοδο της πανδημίας, ο Ακιντζί είπε ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία ζήτησε αυτά τα φάρμακα και επεσήμανε ότι σε αυτή την επιτροπή συμμετέχουν και στελέχη του λεγόμενου υπουργείου υγείας. Αναφέροντας ότι ο διευθυντής του λεγόμενου υπουργείου υγείας παρέλαβε αυτά τα φάρμακα, ο Ακιντζί είπε: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει τα όριά του. Θα αρχίσει έρευνα για το ιατρικό υλικό που θα μεταφερθεί για την υγεία αυτού του λαού, θα τηλεφωνήσει στην αστυνομία και θα προσπαθήσει να πλήξει την εκτίμηση αυτού του αξιώματος. Η δήλωση που έκανα ήταν η πιο ήπια απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτή την στάση».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Άλλαξαν την απόφαση για την Τουρκία – Ζητούν δύο τεστ αλλά χωρίς καραντίνα

    Κάτω από τον τίτλο «Βήμα πίσω, αλλά δεν αρκεί», η Avrupa (26.06.20) γράφει ότι σε δήλωση που έγινε μετά από την χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» ανακοινώθηκε αλλαγή της απόφασης που θα ισχύει για τους επιβάτες οι οποίοι θα φθάσουν από την Τουρκία στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου 2020. Αποφασίστηκε ότι η Τουρκία θα τοποθετηθεί στην κατηγορία Β και όχι στην Α και ότι όσοι θα ταξιδεύουν από την εν λόγω χώρα προς τα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου θα υποβάλλονται σε δύο τεστ PCR, το ένα 72 ώρες προτού ταξιδεύσουν και το άλλο στο σημείο εισόδου στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, εξουσιοδοτήθηκαν τα λεγόμενα υπουργεία υγείας και συγκοινωνιών να είναι σε διαβούλευση και να ρυθμίσουν τον αριθμό των επιβατών που θα έρχονται από τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν αρκεί παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω.

    Κάτω από τον τίτλο «Τελικά βγήκε η απόφαση», η Diyalog (26.06.20) γράφει ότι η «κυβέρνηση» δεν άλλαξε την 1η Ιουλίου παρά το γεγονός ότι έθεσε όρο την διενέργεια δύο τεστ στους προερχόμενους από την Τουρκία.

    Σχολιάζοντας την απόφαση, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό ανέφεραν ότι αυτή θα κοστίσει ακριβά στους επιβάτες και στους τουριστικούς πράκτορες που φέρνουν τουρίστες, όμως «είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον έγινε ένα βήμα». «Προς το παρόν υποχρεούμαστε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις», πρόσθεσαν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, την 1η Ιουλίου οι Τουρκικές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν τρεις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη, μία από τα Άδανα και μία από την Άγκυρα προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ενώ η εταιρεία Pegasus θα έχει συνολικά τέσσερεις πτήσεις προς την Τύμπου από Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια και Άδανα.

    Η Detay (26.06.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Επιμονή για είσοδο χωρίς καραντίνα από την κυβέρνηση!»

    Η Yeni Duzen (26.06.20) στεγάζει την απόφαση κάτω από τον τίτλο «Διπλό τεστ» και τον επίτιτλο «Δεν υπάρχει καραντίνα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διαψεύδει πληροφορίες περί διάλυσης της «κυβέρνησης» ο πρόεδρος του ΗΡ

    Η K?br?s (26.06.20) γράφει ότι ο Γενάλ Σενίν, πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), του μικρού εταίρου στον «κυβερνητικό συνασπισμό», διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι θα διαλυθεί η «κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει «κατάσταση και καβγάς που θα διέλυαν την κυβέρνηση».

    Ο Σενίν ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες περί παραίτησης δύο «βουλευτών» από το κόμμα του και πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης οποιουδήποτε «υπουργού» του ΗΡ από την «κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι στην έκθεση που δημοσίευσε η «αστυνομία» σε σχέση με την λεγόμενη «κρίση του ιδιωτικού τζετ» δεν περιλαμβάνεται οτιδήποτε που κατηγορεί το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών ή τον «υπουργό» συγκοινωνιών.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Να αναθεωρηθεί η απόφαση για άνοιγμα των αεροδρομίων την 1η Ιουλίου, δηλώνει η ΓΓ του Κόμματος του Λαού

    Η Vatan (26.06.20) γράφει ότι η Τζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς, γενική γραμματέας του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), που είναι το κόμμα της «συγκυβέρνησης» μαζί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στην «κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε πως η απόφαση για άνοιγμα των αεροδρομίων στα κατεχόμενα την 1η Ιουλίου πρέπει να αναθεωρηθεί.

    Η Ρότσερς, η οποία εκτός από πολιτικός ειδικεύεται στην μοριακή γενετική, ανέφερε σε γραπτή της δήλωση ότι τα κρούσματα στην Τουρκία αυξάνονται και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση να εισέρχονται άτομα στην «χώρα» από την Τουρκία χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.

    Είπε επίσης πως ο κόσμος στα κατεχόμενα είναι γενικά εφησυχασμένος. Ωστόσο, αρκεί ένα και μόνο κρούσμα για να διαδοθεί ξανά η ασθένεια.

    (ΚΣ)

    [05] Ο νέος «υπουργός τουρισμού» είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας

    Η K?br?s Manset (26.06.20) γράφει ότι ο νέος «υπουργός τουρισμού» στα κατεχόμενα Κουτλού Εβρέν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Τουρισμό Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, Εβρέν και Ερσόι συζήτησαν πως έχει επηρεάσει τον τουρισμό η πανδημία του ιού COVID-19 και ότι ειδικότερα τα κατεχόμενα, που βασίζουν την οικονομία τους στην τουριστική βιομηχανία χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ την στήριξη της Τουρκίας.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως παρακολουθεί την κατάσταση στα κατεχόμενα και ότι ως Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμοι να κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης.

    (ΚΣ)

    [06] Κανένα κρούσμα μετά από 183 τεστ στα κατεχόμενα

    Η Vatan (26.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 183 τεστ και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τις 25 Ιουνίου 2020 διενεργήθηκαν 36,700 τεστ και βρέθηκαν 108 κρούσματα. Εξιτήριο πήραν 104 ασθενείς ενώ 4 έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μήνυμα Τούρκου Υπουργού Άμυνας για Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.06.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι ο Τουρκικό ναυτικό παρενόχλησε Γαλλικό πλοίο, δήλωσε: «Όλες τις πληροφορίες και τις καταγραφές τις κοινοποιήσαμε στις αρμόδιες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο δίκαιο έχουμε. Τους διευκρινίσαμε με πλήρη σαφήνεια τι έγινε. Τα τουρκικά πλοία στην περιοχή εκεί δεν αναμειγνύονταν με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια. Δημοσιεύσαμε και θέσαμε επί τάπητος τις καταγραφές ραντάρ, τις φωτογραφίες και τα βίντεο».

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ένωσης Δημοσιογράφων στο Καϊσερί, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν μέρα-νύχτα τις δραστηριότητές τους για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και συμφέροντά τους στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, προσθέτοντας: «Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση μας. Λέγουμε επανειλημμένα εκεί ότι δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να εθελοτυφλούμε σε τετελεσμένα και ότι καμία λύση χωρίς να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία δεν μπορεί να υλοποιηθεί και ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι απειλή για αυτά που πράττουν εκεί και ότι σημαίνει ότι προστατεύουν εξ' ολοκλήρου το δίκαιο και τα δικαιώματά τους, ο Ακάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Δυστυχώς, παρόλο που έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι σεβόμαστε τις συμφωνίες, είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες, στηρίζουμε το διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτνίασης και το διεθνές δίκαιο, διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, τις ομιλίες και τις δηλώσεις τους, και συνεχίζουν να κυνηγάνε στόχους που είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Επανειλημμένα λέμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος σ' αυτό και ότι μόνο με την υλοποίηση πολιτικής λύσης, διαλόγου, συνομιλιών, συναντήσεων, διμερών και διεθνών συμφωνιών θα μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Αλλά η διαστρέβλωση κάποιων γεγονότων από τους γείτονες μας σε τρίτους, που δεν γνωρίζουν και δεν θέλουν να γνωρίζουν το θέμα και η εμπλοκή άλλων πλευρών χωρίς να γνωρίζουν το θέμα δυσκολεύει τις εργασίες. Ό,τι να γίνει ας γίνει, εμείς σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στις θέσεις μας και θα προστατεύσουμε τα δικαία και τα δικαιώματά μας. Ενώ δείχνουμε τέτοια αποφασιστικότητα, από την άλλη, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και συνομιλήσουμε».

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία προστατεύει την θέση της με υπομονή χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τα δικαιώματα και συμφέροντά της, ο Ακάρ δήλωσε: «Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο συνομιλιών με τους συνομιλητές μας, δύο στην Αθήνα και μια στην Άγκυρα. Αναμένουμε ότι η τέταρτη συνάντηση θα διεξαχθεί στην Άγκυρα. Αλλά για διάφορους λόγους η τέταρτη συνάντηση καθυστερεί λίγο. Επαναλαμβάνουμε με υπομονή την πρόσκληση μας πάλι στους συνομιλητές μας. Πραγματικά αυτό το ευγενές έθνος δεν έχει να κρύψει κάτι, αλλά γίνεται μια πολύ σοβαρή προπαγάνδα και υπάρχει πρόβλημα αντίληψης. Σηκώνουμε αυτό το βάρος. Εκτός από αυτό, όλα είναι ξεκάθαρα».

    Σημειώνοντας ότι έχουν κάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις έναντι των προβοκατσιών, ο Ακάρ υποστήριξε ότι με τίποτα δεν εισέρχονται σε φθηνούς ηρωισμούς. Πρόσθεσε: «Με ηρεμία διεκπεραιώνουμε τις εργασίες μας, θέλουμε την εφαρμογή των συμφωνιών και των κειμένων. Δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε οποιαδήποτε υποχώρηση σε αυτό το θέμα».

    Η Sozcu (26.06.20) γράφει ότι ο Ακάρ, στέλνοντας μήνυμα για την Ανατολική Μεσόγειο στην ίδια ομιλία, ισχυρίστηκε και τα εξής: «Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ευαίσθητοι για τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις που γίνονται εκεί και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας όσο περνά από το χέρι μας σ' αυτά τα θέματα. Προειδοποιούμε τους φίλους μας έναντι των προβοκατσιών. Με ψυχραιμία διενεργούμε τις εργασίες μας. Όσο για το Κυπριακό, μην τολμήσετε, μην προσπαθήσετε να κάνετε του κεφαλιού σας. Είμαστε εγγυήτρια δύναμη εκεί. Εάν θα χρησιμοποιήσουν ή όχι η Βρετανία και η Ελλάδα αυτό το δικαίωμά τους είναι κάτι που οι ίδιες γνωρίζουν. Εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε. Γι' αυτό το λόγο, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι στους ομογενείς μας, όσο υπάρχουμε εκεί. Μην προσπαθήστε οποιοδήποτε τετελεσμένο χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε. Μην μας τεστάρετε, μην το κάνετε». «Επαναλαμβάνω πόσο αποφασιστικοί είμαστε για αυτό το θέμα. Εκεί διεξάγομε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όλοι το γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να το καταλάβουν, ότι σε κάθε μια από αυτές [έρευνες και γεωτρήσεις] υπάρχουν νομικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές βάσεις, υπάρχει μια λογική εξήγηση. Δεν θέλουν να τα αντιληφθούν αυτά, σας λέμε ότι λανθάνεστε αν νομίζετε ότι θα υποχωρήσουμε επειδή κάνετε συμφωνίες και υπογράφετε συμβόλαια με άλλες χώρες», γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα TRHaberler (25.06.20)

    (ΔΨ)

    [02] «Καμία υποχώρηση στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Υπό τον τίτλο «Καλίν: Δεν θα μπορέσετε να στήσετε παιγνίδι ούτε στη Συρία, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (25.06.20, AA) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό CNNTurk, ισχυρίστηκε ότι κανένα παιγνίδι δεν μπορεί να στηθεί χωρίς την Τουρκία, ούτε στη Συρία, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ούτε στην Βόρεια Αφρική, που είναι η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ καις τις βόρειες περιοχές της Μεσογείου.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει όλα τα απαραίτητα βήματα μέσα στο πλαίσιο των νόμιμων κανονισμών για να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της. Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει έκκληση από την αρχή της διαδικασίας να μετατρέψουν την Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός, προγραμματισμός που θα πραγματοποιηθεί χωρίς την Τουρκία είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Στη συνέχεια, δήλωσε τα εξής: «Αγνοώντας ένα σημαντικό παίχτη , όπως είναι η Τουρκία, στο τέλος κάθε βήμα που θα κάνετε θα αποτύχει. Από άποψη υφαλοκρηπίδας, τα βήματα της Τουρκίας είναι άκρως νόμιμα για να υπεραμυνθεί τα δίκαια συμφέροντά της στην περιοχή. Αυτό είναι το δικό μας εθνικό καθήκον. Φυσικά, δεν θα υποχωρήσουμε, αλλά ούτε είναι επιθυμία μας ή σκοπός μας να αυξήσουμε την ένταση ή να μπούμε σε διαμάχη με κάποιο, δεν είναι αυτό το θέμα, όμως αν έλθουμε αντιμέτωποι με απειλές και εκβιασμούς, θα πάρουν την απαραίτητη απάντηση. Ως Τουρκική Δημοκρατία, το αποδείξαμε αυτό στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και σε άλλα μέρη, αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη μας προτίμηση».

    (ΔΨ)

    [03] H Τουρκία καλεί την ΕΕ να δράσει κατά της τρομοκρατίας

    Σύμφωνα με τη HDN (25.06.20), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δια του Εκπροσώπου Τύπου του Χαμί Ακσόϊ, σε ανακοίνωση του, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να πάρουν μέτρα και να ενεργήσουν κατά της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK και DHKP-C οι οποίες χρησιμοποιούν τα εδάφη της Ένωσης ως κέντρα εφοδιασμού για άσκηση προπαγάνδας και χρηματοδότησης.

    Σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση της Europol 2020, σχετικά με την τρομοκρατία, ο Ακσόϊ αναφέρει τα εξής: «Τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της Europol, ενός Ευρωπαϊκού οργανισμού καταδεικνύουν ότι τα στοιχεία που παραθέσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας αποδεικνύουν ότι είμαστε σωστοί».

    Ο Ακσόϊ πρόσθεσε ότι η έκθεση «Europol's EU Terrorism Situation and Trend Report» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και DHKP-C χρησιμοποιούν Ευρωπαϊκά εδάφη ως βάσεις εφοδιασμού. «Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς τις εμπλεκόμενες χώρες να μην επιτρέπουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν τα εδάφη του και τις καλούμε σε συνεργασία μαζί μας προκειμένου να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση. (...)

    (ΑΚ)

    [04] HDP: «Δεν έχουμε σχέσεις με το PKK»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.06.20) ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Μιτχάτ Σαντζιάρ, απαντώντας σε ισχυρισμούς περί συσχέτισης του κόμματος του με την οργάνωση PKK, υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν έχει καμιά σχέση με το PKK.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο TV5 στην Τουρκία, ο Σαντζιάρ δήλωσε και τα εξής: «Υποστηρίζεται ότι υπάρχει μια σχέση με το PKK και μας ζητούν να αποστασιοποιηθούμε. Και εμείς λέμε ότι δεν έχουμε σχέσεις. Είναι τόσο άκαιρο να μας ζητούν να αποστασιοποιηθούμε από κάτι που δεν έχουμε καμιά σχέση. Δεν έχουμε σχέσεις και το λέμε ξεκάθαρα. Δεν γίνεται. Αυτοί που λένε ότι το HDP είναι παρακλάδι του PKK, σημαίνει τότε ότι 6 εκατομμύρια άνθρωποι ψηφίζουν και το PKK. Ωραία, θα θεωρηθούν και αυτοί τρομοκράτες. Εμείς είμαστε πολιτικό κόμμα», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [05] Καθοδόν για γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα το γεωτρύπανο Φατίχ της Τουρκίας

    Σύμφωνα με τη Milliyet (26.06.20) το γεωτρύπανο Φατίχ το οποίο βρισκόταν στο Λιμάνι της Τραπεζούντας από τις 6 Ιουνίου για εργασίες συντήρησης, απέπλευσε σήμερα από το Λιμάνι της Τραπεζούντας και περνώντας τα στενά του Βοσπόρου κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα όπου και θα αρχίσει γεωτρήσεις στην περιοχή.

    (ΑΚ)

    [06] Στα 1,458 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 21 νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (26.06.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 στην Τουρκία ότι μετά από σύνολο 52,303 εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντοπίστηκαν ακόμη 1,458 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ενώ έχασαν τη ζωή του ακόμη 21 άτομα. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται σε 5,046 ενώ ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 1.472.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,135,424 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν συνολικά 193,115 επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID-19. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 941, ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 369και ο συνολικός αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε σε 165,706.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 26 June 2020 - 12:38:57 UTC