Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 108/2020 19.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] UBP, CTP και ΗΡ υπέρ της διεξαγωγής των «προεδρικών εκλογές» στις 11 Οκτωβρίου – Δεν βρίσκει στήριξη η πρόταση Ακιντζί
  • [02] Άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα
  • [03] Το κόμμα των εποίκων στηρίζει «πρόωρες εκλογές» και όχι «σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης»
  • [04] Αρθρογράφοι: Πρέπει να αλλάξει η απόφαση για επισκέψεις από την Τουρκία χωρίς καραντίνα – Αναγκάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κλείσει τα οδοφράγματα
  • [05] Κανένα κρούσμα χθες στα κατεχόμενα με διενέργεια 209 τεστ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα
  • [02] Η Τουρκία θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για το θέμα της Λιβύης, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [03] Στα 1,304 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 21 νεκροί
  • [04] Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Γαλλίας περί παρενόχλησης πλοίου της από την Τουρκία
  • [05] Απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου δικαιώνει το αίτημα Ντεμίρτας και Ερντέμ για παραβίαση των δικαιωμάτων τους

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] UBP, CTP και ΗΡ υπέρ της διεξαγωγής των «προεδρικών εκλογές» στις 11 Οκτωβρίου – Δεν βρίσκει στήριξη η πρόταση Ακιντζί

    Η K?br?s (19.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε τα εντός της «βουλής» πολιτικά κόμματα σήμερα το απόγευμα στο «προεδρικό μέγαρο» για συζήτηση του θέματος της διεξαγωγής των λεγόμενων προεδρικών εκλογών πριν την 11η Οκτωβρίου, ημερομηνία για την οποία είχαν αναβληθεί οι «εκλογές» της 26ης Απριλίου με απόφαση της «βουλής», με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα εδώ και δύο μήνες.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ είπε ότι η 11η Οκτωβρίου είναι η προκαθορισμένη ημερομηνία και ότι όλες οι ετοιμασίες και οι προγραμματισμοί έγιναν με βάση αυτή την ημερομηνία. Σημείωσε ότι χρειάζονται αυτό το χρονικό διάστημα για να διασφαλίσουν την οικονομική ευημερία του «λαού» μαζί με την επιτυχία τους στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό και η επιμονή μας στην 11η Οκτωβρίου είναι προς την κατεύθυνση να ολοκληρωθούν οι οικονομικές εργασίες και βάσει αυτού να πάμε σε προεδρικές εκλογές. Γι' αυτό τον λόγο επιμένουμε στην 11η Οκτωβρίου».

    Σε δηλώσεις επίσης στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του «αντιπολιτευόμενου» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερντογάν Σοράκιν ανέφερε ότι θεωρούν πως θα ήταν πιο κατάλληλη ημερομηνία η 11η Οκτωβρίου για διεξαγωγή των «εκλογών», αφού στην 1η Ιουλίου θα αρχίσουν οι διελεύσεις χωρίς καραντίνα και θα είναι πολύ επικίνδυνη η διαδικασία που θα ακολουθήσει για ενάμιση μήνα. «Θεωρούμε ότι είναι πιο λογική και ρεαλιστική ημερομηνία η 11η Οκτωβρίου που αποφασίστηκε προηγουμένως με μεγάλη ημερομηνία στην βουλή», είπε.

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Χαλίλ Χιζάλ υποστήριξε ότι η επιθυμία για διεξαγωγή των «εκλογών» ενωρίτερα εκφράστηκε για να προληφθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας, δηλαδή προτείνεται κάτι τέτοιο για λόγους υγείας. Σημειώνοντας ότι το κόμμα δεν έχει αξιολογήσει το θέμα μέχρι αυτή την στιγμή, ανέφερε ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι οι «εκλογές» μπορούν να γίνουν νωρίτερα. «Αυτή την στιγμή είναι ανάμεσα στους υποψήφιους ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διεξαγωγή των εκλογών μια ώρα αρχύτερα είναι σημαντική για να μπορέσει να δει το μέλλον της η χώρα», υποστήριξε.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων (YDP), Ερχάν Αρικλί δήλωσε στην εφημερίδα ότι το κόμμα του είχε ούτως ή άλλως προτείνει την διεξαγωγή των «εκλογών» νωρίτερα λόγω της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μέσα στον Σεπτέμβριο και του ενδεχομένου εκ νέου αναβολής τους και πέραν της 11ης Οκτωβρίου. Υποστήριξε ότι η διεξαγωγή των «εκλογών» μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες είναι εναντίον του κόμματός του, επειδή μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του πηγαίνουν στην Τουρκία, όμως παρά ταύτα σήμερα θα πουν «ναι» στην πρόταση του Ακιντζί για επίσπευση της διεξαγωγής των εκλογών.

    Η γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Αφέτ Όζτζαφερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατά την άποψη του κόμματος το πιο ορθό θα ήταν να συζητηθεί το θέμα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας και να καθοριστεί ημερομηνία αναλόγως των απόψεών τους.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Diyalog (19.06.20), ούτε το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επίσπευσης των «εκλογών» και διεξαγωγής τους πριν την 11η Οκτωβρίου. Αυτό ανέφερε ο «βουλευτής» του κόμματος και λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουτρέτ Όζερσαϊ στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια συνάντησής τους. Ο ίδιος ο Τατάρ ανέφερε στην εφημερίδα ότι συζήτησαν το θέμα εντός του κόμματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 11η Οκτωβρίου θα είναι η πιο κατάλληλη ημερομηνία για τις «εκλογές».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Άνω κάτω το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (19.06.20) γράφει ότι δεν αποδέχθηκε την εισήγηση του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ να παραιτηθεί ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος επικρίνεται έντονα μετά την έλευση με ιδιωτικό αεροσκάφος στα κατεχόμενα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής εταιρείας Anex Tour, Νεσέτ Κοτσκάρ με την δικαιολογία ότι θα πραγματοποιούσε επένδυση στην κατεχόμενη Λάπηθο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Τατάρ, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος παρά το γεγονός ότι δεν φταίει σε τίποτα και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

    Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα επισκέφθηκε τον Τατάρ και ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος του ανέφερε ότι επιμένει στην παραίτηση Ουστέλ και έδωσε το μήνυμα ότι προτίθεται να αποσυρθεί από την «κυβέρνηση». Έδωσε μάλιστα και προθεσμία στον Τατάρ μέχρι σήμερα στις 14.00 η ώρα «για να κάνει αυτό που πρέπει». Ο δε Τατάρ είπε ότι θα κάνει αυτό που πρέπει για να μην διαλυθεί η «κυβέρνηση».

    Μετά την συνάντηση Τατάρ-Όζερσαϊ, τον Τατάρ επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του κόμματός του από την κατεχόμενη Κερύνεια και τον προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη παύση Ουστέλ θα έχει αρνητικές συνέπειες για το κόμμα. Ο δε Τατάρ τους ανέφερε ότι «αγαπά» τον Ουστέλ και ότι αγωνίστηκαν μαζί, αλλά περνούν μιαν δύσκολη περίοδο. Σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» θα ανακοινώσει ένα νέο οικονομικό πακέτο και θα ανακουφιστούν οι τομείς της οικονομίας, ο Τατάρ εξήγησε ότι δεν θα ήταν σωστό να διαλυθεί η «κυβέρνηση» μέσα σε μια τέτοια διαδικασία. «Το σωστό είναι να αποσυρθεί ο Ουστέλ και να μην με αναγκάσει να αποφασίσω», ανέφερε.

    Η Yeni Duzen (19.06.20) γράφει ότι «σοβαρή κρίση» βιώνει η «κυβέρνηση» μετά «το σκάνδαλο της ειδικής πτήσης και την παραβίαση των κανόνων της καραντίνας». Η χθεσινή συνεδρίαση της «βουλής» άρχισε με 2,5 ώρες καθυστέρηση και δεν εμφανίστηκαν καθόλου στην «βουλή» οι Τατάρ και Όζερσαϊ, ενώ ούτε και οι «βουλευτές» του μικρού «κυβερνητικού εταίρου», του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), προσήλθαν στην συνεδρία. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) εγκλωβίστηκε στην συζήτηση για ανασχηματισμό της «κυβέρνησης», ενώ το ΗΡ συγκάλεσε σύσκεψη τόσο των «βουλευτών» του όσο και της κεντρικής του επιτροπής χθες. Συνεδριάσεις κατά ομάδες διεξήχθησαν και εντός του UBP. Το ΗΡ ζητά από το UBP την παύση του Ουστέλ, ενώ το UBP ζητά την παύση του προερχόμενου από το ΗΡ λεγόμενου υπουργού συγκοινωνιών Τολγκά Ατάκαν.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Το κόμμα των εποίκων στηρίζει «πρόωρες εκλογές» και όχι «σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης»

    Υπό τον τίτλο «Δεν συμμετέχουμε στα σενάρια για νέα κυβέρνηση», η Hakikat (19.06.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο αρχηγός του κόμματος Αναγέννησης (YDP) Ερχαν Αρικλί ανέφερε ότι κυκλοφορούν στον αέρα διάφορα σενάρια για τον ανασχηματισμό νέας «κυβέρνησης», προσθέτοντας: «Να γνωρίζετε, εμείς δεν συμμετέχουμε σε κανένα από αυτά τα σενάρια. Είναι όμως πραγματικότητα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει στο μυαλό μας». Ο Αρικλί υπογράμμισε ότι θα μπορούσαν να δώσουν στήριξη στην «κυβέρνηση» μόνο για «πρόωρες εκλογές».

    (ΔΨ)

    [04] Αρθρογράφοι: Πρέπει να αλλάξει η απόφαση για επισκέψεις από την Τουρκία χωρίς καραντίνα – Αναγκάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κλείσει τα οδοφράγματα

    Η «κυβέρνηση» συνασπισμού των κομμάτων UBP-HP πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της σε σχέση με την 1η Ιουλίου η οποία θα προκαλέσει πολύ κακά αποτελέσματα, γράφει στο σημερινό του άρθρο στην Yeni Duzen (19.06.20) ο Σαμί Όζουσλου, αναφέροντας ότι έγιναν κάποιες αξιολογήσεις και επανεξετάστηκε το θέμα της εισόδου ατόμων από την Τουρκία στα κατεχόμενα χωρίς να τίθενται σε καραντίνα από την 1η Ιουλίου, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα.

    Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι δεν μπορούν να αρχίσουν επισκέψεις από την Τουρκία χωρίς καραντίνα την 1η Ιουλίου και ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να ανακαλέσει αυτή την απόφασή της, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία άρχισε να αυξάνεται και τα νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν μετά το άνοιγμα που έγινε στην χώρα.

    «Η Τουρκία τοποθετήθηκε στις ψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο από την άποψη του αριθμού των νέων κρουσμάτων», σημειώνει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε κάποιες αποφάσεις για ανοίγματα, άρχισαν να γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες, δηλαδή τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο».

    «Καλά, όμως ενώ η Τουρκία είναι σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνο με ποιο οικονομικό μυαλό και με ποια λογική μπορεί να είναι το άνοιγμα σε εισόδους χωρίς καραντίνα της βόρειας Κύπρου, όπου ο ιός βρίσκεται υπό έλεγχο», διερωτάται ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση της Τουρκίας στον κατάλογο Α με τις χώρες με το χαμηλότερο ρίσκο αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Σημειώνοντας ότι θα είναι βαρύ το τίμημα αν πουν «αφήστε τους να έρθουν» στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα κατεχόμενα χωρίς νοσοκομείο για καραντίνα, υποδομές και προσωπικό, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι το άνοιγμα χωρίς καραντίνα δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο εκτός από το να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων και δεν θα φέρει όφελος στην οικονομία. «Αντίθετα, μπορεί να φέρει στην ημερήσια διάταξη το πλήρες κλείσιμο ξανά συμπεριλαμβανομένων και των διελεύσεων μεταξύ νότου-βορρά», επισημαίνει αναφερόμενος στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα μέσω κατεχόμενων και ελεγχόμενων από την Δημοκρατία περιοχών της Κύπρου.

    Εξάλλου, σε άρθρο του κάτω από τον τίτλο «Αναγκάζουν τον νότο να κλείσει τις διελεύσεις», ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει στην ίδια εφημερίδα ότι η 1η Ιουλίου επιλέγηκε επί σκοπού από το καθεστώς για να προκληθεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία να κλείσει αυτή τα σημεία διέλευσης. «Σχεδιάστηκε ειδικά την ίδια ημέρα το άνοιγμα με την Τουρκία και τον νότο», σημειώνει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» δεν έδωσε σημασία στην εισήγηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας. Προσθέτει και το εξής:

    «Τώρα περιμένουν την είδηση ότι 'δεν τα ανοίγουμε' που θα έρθει από τον νότο. Αυτό θέλουν: Να τα κλείσουν! Γι' αυτό τον λόγο είναι παράξενη και η απόφαση για 'άνοιγμα' που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΤΔΒΚ! Δεν περιγράφει την κατάσταση των Τουρκοκυπρίων. Οι Ελληνοκύπριοι θα περνούν με 'τεστ' 72 ωρών που θα γίνεται μία φορά. Καλά, αν περάσουν στον νότο οι Τουρκοκύπριοι, πώς θα επιστρέφουν; Δεν υπάρχει απάντηση γι' αυτό! [...]

    Δεν ισχυρίζομαι 'να κλείσουν οι πόρτες στην Τουρκία'. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό αυτό! Διότι από εδώ περνούν 'οι πόρτες του κόσμου' σε συνθήκες μη λύσης. Η σύνδεση με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους από την άποψη τόσο του τουρισμού όσο και της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό πρέπει να εξηγήσει ο Ακιντζί στον Αναστασιάδη και να τον πείσει. Ναι, το 'ρίσκο' είναι μεγάλο. Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κριτήρια για τις χώρες που εμπεριέχουν κίνδυνο. Η λύση και πάλι δεν είναι να κλείσουν οι πόρτες στην Τουρκία, αλλά η λήψη σοβαρών μέτρων παράλληλα με αυτά τα ρίσκα!

    Ακόμα και ονόματα που βρίσκονται κοντά στο UBP λένε ότι 'θα ήταν καλύτερα να ανοίξουμε πρώτα τις διελεύσεις προς τον νότο, να δοκιμάσουμε την δυνατότητα των τεστ μας και να σχεδιάσουμε καλύτερα το άνοιγμα'. Ρωτώ ποιος το εμποδίζει αυτό. Δείχνουν προς τον Κουτρέτ Όζερσαϊ. [...]

    Καλά, για το υπουργείο υγείας τι πρέπει να λεχθεί; Δεν έχει υποβληθεί ακόμα στην κοινή επιτροπή η έκθεση για τον Covid-19 που αφορά το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Έχουν πρόβλημα είτε δυνατότητας είτε βούλησης. Πάλι το ίδιο σαμποτάζ: Να μην υποβάλουμε έκθεση, να τους προκαλέσουμε για να κλείσουν τις πόρτες. [...]»

    Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει προβληματική και την στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παραπονέθηκε ή μοιράστηκε την ανησυχία του για την συμπεριφορά της «κυβέρνησης». «Αν ο Αναστασιάδης αύριο λάβει την απόφαση 'κλείνω τις πόρτες' και υποδείξει ως δικαιολογία τις αναρτήσεις του Ακιντζί για παράδειγμα, τι θα πούμε; Ο Ακιντζί πρέπει να μείνει μακριά από παράπονα που θα σήμαιναν 'και να κλείσεις τις πόρτες δεν θα έχεις άδικο'. [...]», υποστηρίζει.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Κανένα κρούσμα χθες στα κατεχόμενα με διενέργεια 209 τεστ

    Η Vatan (19.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλι Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 209 τεστ για Covid-19 και δεν βρέθηκε κανείς θετικός στον ιό. Μέχρι στιγμής, στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 34,420 τεστ, εντοπίστηκαν 108 κρούσματα, έλαβαν εξιτήριο 104 ασθενείς και απεβίωσαν τέσσερις.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

    Το cnnturk (19.06.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις τελευταίες θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

    Ο Τσαβούσογλου, που συμμετείχε σε εκπομπή στο CNN Turk, έδειξε χάρτες στους οποίες έδειξε το Καστελλόριζο και δήλωσε ότι μπορεί η Ελλάδα να λέει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά αυτό δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκία.

    «Προσπαθούν να μας αφήσουν στην κόκκινη περιοχή», είπε δείχνοντας τον χάρτη.

    «Εμείς λέμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν, η Ελλάδα συνεχίζει να ονειρεύεται. Φαίνεται καθαρά πως το Καστελλόριζο απέχει μόνο 2 χιλιόμετρα από μας (της Τουρκία)», είπε και πρόσθεσε πως θέση της Τουρκίας είναι πως δεν μπορεί να έχει κάθε νησί υφαλοκρηπίδα, ειδικότερα να νησιά που απέχουν από την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Δείχνοντας άλλο χάρτη στον οποίο εμφανίζεται και η Κύπρος, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία έκανε γεωτρήσεις και συνεχίζει να κάνει στο 7ο και 8ο τεμάχιο. «Εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δώσαμε στα νησιά αυτά χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λύση και τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην κρίση στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την κατάπαυση του πυρός δεν μπορούσαν να επιτευχθούν «λόγω της στάσης του ηγέτη των παράνομων ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, Χαλιφέ Χαφτάρ».

    Είπε επίσης πως η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες με τα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη και υποστήριξε ότι εάν είχαν επιτραπεί οι μάχες, ο πόλεμος στην Λιβύη θα διαρκούσε 10 χρόνια και στην χώρα θα δημιουργείτο μεγάλο χάος.

    Αναφερόμενος στο Ισραήλ είπε πως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική σχέση όταν γίνεται προσπάθεια προσάρτησης της Παλαιστίνης, γεγονός που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον ισλαμικό κόσμο.

    (ΚΣ)

    [02] Η Τουρκία θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για το θέμα της Λιβύης, λέει ο Τσαβούσογλου

    Η Yenicaggazetesi (19.06.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι Ουάσινγκτον και Άγκυρα συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη χώρα.

    Ο Τσαβούσογλου μιλούσε στο webinar της Τουρκo-Αμερικανικής Ένωσης TASC. Όπως είπε, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ συνεργασία στη Λιβύη και ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε θετικά, καθώς προσπαθεί να έχει πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη.

    «Λάβαμε οδηγίες να εργαστούμε από κοινού με τους Αμερικανούς ομολόγους μας, κάτι σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Λιβύης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και σε άλλα πεδία», συμπλήρωσε.

    Οι δηλώσεις του γίνονται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Λιβύη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον επικεφαλής της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [03] Στα 1,304 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 21 νεκροί

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (19.06.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στα πλαίσια της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου για τα κρούσματα του COVID-19 στην Τουρκία, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο από σύνολο 48,412 εργαστηριακών εξετάσεων εντοπίστηκαν 1,304 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ ανέφερε ότι ακόμη 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τις 4,882. Επίσης, σύμφωνα με τον Κοτζά, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στους 1,382 ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 156,022.

    Με τα νέα δεδομένα, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 2,822,316 διαγνωστικές εξετάσεις με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στις 184,031. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είναι 755 και ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 311.

    Σχολιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα χθεσινά κρούσματα είναι κατά 125 λιγότερα σε σχέση με τα προχθεσινά. Πρόσθεσε επίσης ότι και πάλι ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

    Eπίσης, σύμφωνα με τη Milliyet (19.06.20) με εντολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα στην οποία αναφέρει ότι το προσεχές Σάββατο 20 Ιουνίου αλλά και το επόμενο Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουνίου θα εφαρμοστεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε καθορισμένες ώρες εξαιτίας των εξετάσεων που θα γίνουν για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα γυμνάσια.

    Της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα εξευρεθούν όλοι οι υποψήφιοι στις εξετάσεις καθώς επίσης και οι συγγενείς τους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Επίσης, της απαγόρευσης εξαιρούνται φούρνοι, υπεραγορές, κλπ.

    «Το επιστημονικό συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας προέβη σε συγκεκριμένες εισηγήσεις έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των εξετάσεων. Ο Πρόεδρος Ένρτογαν διέταξε να εφαρμοστεί μερική απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους για να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή κατά τη διάρκεια των ωρών των εξετάσεων», έγραψε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

    (ΑΚ)

    [04] Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Γαλλίας περί παρενόχλησης πλοίου της από την Τουρκία

    Σύμφωνα με (HDN-18.06.20) ανώνυμος Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος διέψευσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι το Τουρκικό Ναυτικό παρενόχλησε Γαλλικό πλοίο που εκτελούσε αποστολή του ΝΑΤΟ, στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Χαρακτηρίζοντας ψευδείς και εντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, ο ανώνυμος στρατιωτικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε: «Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το Γαλλικό πλοίο ανατροφοδοτήθηκε από την πλευρά μας πριν το υποτιθέμενο επεισόδιο, είναι καθαρό πόσο ανάρμοστοί και εκ προθέσεως είναι οι ισχυρισμοί», ανέφερε.

    (...)

    (ΑΚ)

    [05] Απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου δικαιώνει το αίτημα Ντεμίρτας και Ερντέμ για παραβίαση των δικαιωμάτων τους

    Σύμφωνα με τη Sozcu (19.06.20) το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Τουρκία αξιολογώντας την αγωγή του Πρώην συμπροέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμίρτας, και του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ερέν Ερντέμ για τη μακράς διαρκείας σύλληψη και φυλάκιση τους, αποφάνθηκε ομόφωνα ότι αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι στην υπόθεση εκδίκασης από το 19ο Κακουργιοδικείο της Άγκυρας του Σελαχαττίν Ντεμίρτας, δεν εξετάστηκε το αίτημα του συλληφθέντα να εξεταστεί και να μειωθεί η περίοδος κράτησης τους, και αυτό αποτελεί σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η περίοδος που βρίσκεται στις φυλακές ξεπέρασε την προβλεπόμενη ποινή του, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 19 του Συντάγματος. Το Δικαστήριο αποφάσισε όπως καταβληθεί αποζημίωση ύψους 50.000 ΤΛ στον Ντεμίρτας.

    Εξάλλου, στην υπόθεση Ερντέμ, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η σύλληψη του είναι παράνομη καθώς επίσης και ότι παραβιάζονται οι προσωπικές του ελευθερίες και ασφάλεια. Στην περίπτωση αυτή, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε όπως καταβληθεί αποζημίωση ύψους 30.000 ΤΛ στον Ερντέμ.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 19 June 2020 - 10:02:10 UTC