Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 103/2020 12.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το ψευδοκράτος προχωρεί σε «ανοίγματα προς το εξωτερικό» από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ
  • [02] Συνάντηση Ακιντζί με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας
  • [03] Επικρίσεις Τατάρ για τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Μεγάλη Βρετανία για τις βρετανικές βάσεις
  • [04] Ο Μπουρτζού επικρίνει έντονα Τουρκικό δημοσίευμα που αναφέρεται σε κακές σχέσεις Τουρκίας-Ακιντζί
  • [05] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Πιλλί-Ακιντζί
  • [06] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα από σύνολο 29 διαγνωστικών εξετάσεων
  • [07] Σκέφτονται να περιλάβουν την Τουρκία στο πρώτο στάδιο ανοίγματος, δηλώνει ο Ουστέλ
  • [08] Αναβλήθηκε επ' αόριστον η απόφαση για το θέμα της παράτασης της θητείας του Ακιντζί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Απαράδεχτη η διευθέτηση στις Βρετανικές βάσεις χωρίς την διαβούλευση προηγουμένως με Τουρκία και «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
  • [02] Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία επιβεβαιώνει τις δικές τους θέσεις, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου
  • [03] Καταδικάστηκε Τούρκος υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Στους 17 οι νεκροί και στα 987 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το ψευδοκράτος προχωρεί σε «ανοίγματα προς το εξωτερικό» από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (12.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Αρχίζουν οι διελεύσεις στη χώρα από την 1η Ιουλίου», αναφέρεται σε δηλώσεις του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ μετά τη χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα.

    Το «υπουργικό συμβούλιο» συζήτησε χθες σε ειδική συνεδρία του που διήρκησε 3 ώρες τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να «γίνουν ανοίγματα της ΤΔΒΚ προς και από το εξωτερικό».

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, Όζερσαϊ είπε ότι αποφασίστηκε όπως οι «είσοδοι και διελεύσεις» στη χώρα αρχίσουν από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, οι επιβάτες που θα φθάνουν θα αξιολογούνται ανάλογα με την ομάδα ρίσκου της χώρας από την οποία προέρχονται. Προς το σκοπό αυτό είπε, σε πρώτο στάδιο έχουν διαχωρίσει και κατηγοριοποιήσει τις χώρες σε τρείς κατηγορίες. (Α,Β,C). O Όζερσαϊ εξήγησε ότι το «υπουργείο υγείας» θα συμπληρώνει τη λίστα χωρών κάθε βδομάδα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΠΟΥ.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Δανία και η Λιθουανία. «Όσοι φθάνουν στην ΤΔΒΚ από αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες», είπε, εξηγώντας ότι δεν έχει σημασία αν οι επιβάτες έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς, μέσω θαλάσσης η μέσω ξηράς.

    Στη δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με τον Όζερσαϊ περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Κροατία. Όσοι καταφθάνουν στα κατεχόμενα από αυτές τις χώρες, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες, ενώ θα λαμβάνεται και δείγμα κατά την άφιξή τους στα κατεχόμενα για δεύτερο τεστ PCR. Αυτά τα άτομα θα μεταφέρονται στους χώρους διαμονής τους και σε περίπτωση που το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα ή θα μεταφέρονται σε «νοσοκομείο».

    Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται χώρες υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν. Τα άτομα που έρχονται από αυτές τις χώρες θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν τεστ PCR πριν φθάσουν στην «ΤΔΒΚ» και θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες για την οποία και θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι.

    Συνεχίζοντας, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου αρχίζουν και οι διελεύσεις από τη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατίας προς την «ΤΔΒΚ». Σε ό,τι αφορά τους Ελληνοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές είπε πως θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα προσκομίζοντας αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες και πως θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη συνέχεια.

    Πρόσθεσε ότι από τις 22 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή μια άλλη κατ' εξαίρεση εφαρμογή που αφορά στους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, Μαρωνίτες και Ελληνοκύπριους που ζουν στο Ριζοκάρπασο, Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα, Τουρκοκύπριοι που φοιτούν σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στο «νότο» ή ακολουθούν θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να κάνουν PCR τεστ και θα μπορούν περάσουν στο «νότο» από τις 22 Ιουνίου ενώ θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω στα κατεχόμενα την ίδια μέρα. Ακολούθως, θα γίνονται συστηματικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

    Ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε στη συνέχεια στους φοιτητές που θα μεταβούν στα κατεχόμενα από την Τουρκία και εξήγησε ότι από τις 15 Ιουνίου-1η Ιουλίου θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα και θα υποβάλλονται σε εξετάσεις PCR. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, είπε, θα στέλνονται σε χώρους καραντίνας σε εστίες και δεν θα χρεώνονται.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι στα πλαίσια προσπαθειών που έχουν καταβάλει το τελευταίο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν δύο ναυλωμένες πτήσεις από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Η πρώτη θα γίνει στις 22 Ιουνίου από την Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη στις 23 Ιουνίου από την Άγκυρα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Είπε ακόμη ότι στόχος τους είναι να δοθεί προτεραιότητα για «πολίτες» του ψευδοκράτους που βρίσκονταν στην Τουρκία για ιατρικούς λόγους ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, επαναλαμβάνοντας ότι θα μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

    Ο Όζερσαϊ ανέφερε επίσης ότι όλες οι αποφάσεις μπορεί να αναθεωρηθούν ανά πάσα στιγμή σύμφωνα πάντα και με τα επιδημιολογία δεδομένα που θα έχουν μπροστά τους.

    (ΑΚ)

    [02] Συνάντηση Ακιντζί με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας

    Η Diyalog (12.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας Στίβεν Λίλλη στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα στην συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της αναπροσαρμογή του καθεστώτος εδαφών στις Βρετανικές Βάσεις και ο Ακιντζί εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία που είχε γίνει το 2014. Ανέφερε ότι από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά και οι αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί μπήκαν σε εφαρμογή, παρά τις ενστάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Είπε ακόμα ο Ακιντζί ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί αλλαγές που έγιναν χωρίς να ληφθεί η έγκρισή της για ένα θέμα που αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της.

    (ΚΣ)

    [03] Επικρίσεις Τατάρ για τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Μεγάλη Βρετανία για τις βρετανικές βάσεις

    Η Vatan (12.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε χθεσινή γραπτή του δήλωση επέκρινε τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Βρετανία για τις Βρετανικές βάσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστό να λαμβάνεται οποιοδήποτε βήμα όσον αφορά στις Βρετανικές βάσεις χωρίς να λαμβάνεται πρώτα η έγκριση του Τουρκοκυπριακού λαού και αυτών που τους «διοικούν».

    «Το στάτους των κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο καθορίστηκε με βάση τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη το 1960 από τους Τουρκοκύπριους, τους Ελληνοκύπριους, την Τουρκία την Ελλάδα και την Βρετανία, για τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή τη διαδικασία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την πραγματικότητα, δεν πρέπει να λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις για το Κυπριακό και να τίθενται σε εφαρμογή χωρίς την έγκριση των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι που διαμένουν μέσα στις Βρετανικές βάσεις στη Δεκέλεια, και οι νόμιμος αντιπρόσωπος τους αλλά και υπεύθυνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους είναι η ΤΔΒΚ», υποστήριξε ο Τατάρ.

    Στη συνέχεια, ο λεγόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων να διασφαλίζονται από την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Συνεπώς, δεν είναι σωστό να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση από τους Βρετανούς αξιωματούχους χωρίς να υπάρχει διαβούλευση μαζί μας», ανέφερε ο Τατάρ.

    Ο Τατάρ κάλεσε τους Βρετανούς αρμόδιους να έρθουν σε διαβούλευση με την Τουρκοκυπριακή πλευρά και να μην προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο νησί. Προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν μέχρι τέλους τα «νόμιμα δικαιώματα των αδελφών πολιτών τους στις βρετανικές βάσεις.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Μπουρτζού επικρίνει έντονα Τουρκικό δημοσίευμα που αναφέρεται σε κακές σχέσεις Τουρκίας-Ακιντζί

    Ο Bayrak (12.06.20) γράφει ότι ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος τύπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε δημοσίευμα στην Τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα A-haber αναφέροντας ότι υπονομεύει τις αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στον λαός της Τουρκίας και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο Μπουρτζού σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόταν σε χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδα το οποίο υποστήριζε πως η εχθρότητα Ακιντζί απέναντι στην Τουρκία συνεχίζεται και πως ανοίγει την αγκαλιά του στην Βρετανία και την Ελλάδα.

    Όπως δήλωσε ο Μπουρτζού, η ιστοσελίδα αναδημοσίευσε είδηση που αναφερόταν στο 2016 για να στηρίξει τον ισχυρισμό της και την επέκρινε για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί fake news για να δημιουργήσει εντυπώσεις 56 μήνες αργότερα.

    «Τέτοιες παρανοήσεις απέναντι στον πρόεδρο μας και τον τουρκοκυπριακό λαό μπορεί να θολώσουν την αλήθεια για λίγα λεπτά αλλά κάνουν μόνιμη ζημιά στους θεσμούς», είπε ο Μπουρτζού.

    (ΚΣ)

    [05] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Πιλλί-Ακιντζί

    Η Gunes (12.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι χρησιμοποίησε εκφράσεις μειωτικές σε σχέση με την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους δύο.

    Σε συνέντευξη του στην Gunes TV ο Πιλλί ανέφερε επίσης πως δεν βρίσκει τις δηλώσεις που έκανε ο Ακιντζί αναφορικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τόσο σημαντικές όσο το θέμα του ανοίγματος του νέο νοσοκομείου στην κατεχόμενη Μόρφου. Είπε επίσης πως θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή του νέο νοσοκομείου στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων παρέπεμψε σε σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» λέγοντας ότι αναμένεται να ανοίξουν μετά την 1η Ιουλίου και πρόσθεσε ότι οι εργασίες για το θέμα αυτό συνεχίζονται.

    Είπε επίσης πως δεν κρύβουν κρούσματα και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται είναι ο πραγματικός.

    Εξάλλου, ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος τύπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επέκρινε τον Μπουρζού για τις χθεσινές του δηλώσεις ενάντια στον Ακιντζί και τον κάλεσε να ολοκληρώσει την επιδημιολογική του μελέτη. Τόνισε επίσης ότι το «υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση» πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις απόψεις τόσο της Τουρκοκυπριακής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας όσο και των Τουρκοκυπρίων εμπειρογνωμόνων και πολύτιμων εμπειρογνωμόνων για το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων.

    (ΚΣ)

    [06] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα από σύνολο 29 διαγνωστικών εξετάσεων

    Η Vatan (12.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 29 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα. Μέχρι τις 11 Ιουνίου διενεργήθηκαν συνολικά 33,630 τεστ και βρέθηκαν 108 θετικά περιστατικά, από τα οποία αποθεραπεύτηκαν τα 104. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στα κατεχόμενα από τη νόσο είναι τέσσερα άτομα.

    (ΑΚ)

    [07] Σκέφτονται να περιλάβουν την Τουρκία στο πρώτο στάδιο ανοίγματος, δηλώνει ο Ουστέλ

    Η Hakikat (12.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Ουνάλ Ουστέλ σε χθεσινές του δηλώσεις στον παράνομο Bayrak μετά τη συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, αξιολόγησε τα κριτήρια που έθεσε το «υπουργικό» για το «άνοιγμα στον τουρισμό προς το εξωτερικό» που θα γίνει από την 1η Ιουλίου.

    Υποστηρίζοντας ότι το «υπουργείο» του συνεχίζει την εργασία προκειμένου να καταστήσει υποχρεωτικό για τους τουρίστες που θα έλθουν στην «ΤΔΒΚ» να έχουν ασφάλεια υγείας που θα καλύψει και τον Covid 19, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Δεν σκέφτομαι να επιτρέψω στους τουρίστες να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου στην ΤΔΒΚ χωρίς ασφάλεια υγείας», δήλωσε ο Ουστέλ υποστηρίζοντας ότι υπολογίζει το κόστος για την ασφάλεια υγείας να ανέρχεται σε 6-7 δολάρια. Είπε ότι το ακριβές ποσό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες και εξήγησε ότι βρίσκονται ήδη σε επαφές με διάφορες εταιρείες ενώ την ίδια στιγμή σκέφτονται να βγουν σε προσφορές.

    Ο Ουστέλ είπε ότι σκέφτονται να επιστρέψουν την είσοδο ταξιδιωτών υπό τον όρο της διενέργειας τεστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν από την άφιξη τους στην χώρα.

    «Σχεδιάζουμε να αποδεχτούμε αρχικά ταξιδιώτες από την Τουρκία και μετά, στο δεύτερο στάδιο, από χώρες όπως Γερμανία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», είπε

    Ο Ουστέλ είπε ότι τα κριτήρια για το άνοιγμα του ψευδοκράτους σε τουρίστες θα καθοριστούν κατά την συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», την επόμενη βδομάδα.

    «Σκεφτόμαστε να θέσουμε τρείς διαφορετικές κατηγορίες: Αυτοί που θα φτάσουν από χώρες υψηλού κινδύνου, αυτοί που θα έλθουν από χώρες χαμηλού κινδύνου και αυτοί που θα επισκεφτούν την ΤΔΒΚ από χώρες όπου καταγράφονται σχεδόν μηδέν κρούσμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα αποσαφηνίσουν τους όρους για τις αφίξεις. Είπε επίσης ότι σκέφτονται η Τουρκία να περιληφθεί στο πρώτο στάδιο όσον αφορά στην άφιξη τουριστών. Στο δεύτερο στάδιο είπε, θα ακολουθήσουν χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στις οποίες θα περιλαμβάνονται η Γερμανία και χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κατέληξε.

    Αναφορικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων στα κατεχόμενα, ο Ουστέλ προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις σε όλα τα ξενοδοχεία που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που προβλέπονται από τα «πρωτόκολλα υγείας». Προειδοποίησε επίσης ότι θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι.

    (ΑΚ)

    [08] Αναβλήθηκε επ' αόριστον η απόφαση για το θέμα της παράτασης της θητείας του Ακιντζί

    Η K?br?s (12.06.20) γράφει ότι το λεγόμενο συνταγματικό δικαστήριο στα κατεχόμενα αποφάσισε να αναβάλει επ΄ αόριστον την απόφαση του για το θέμα της παράτασης της θητείας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Το θέμα είχε προκύψει με αγωγή που είχε κάνει το Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων για την απόφαση που έλαβε η λεγόμενη βουλή να παρατείνει την «θητεία» του Ακιντζί και να αναβάλει τις «προεδρικές εκλογές» που θα γίνονταν τον Απρίλιο του 2020 για τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου, λόγω της κρίσης που προέκυψε με την πανδημία του κορωνοϊου.

    Η απόφαση του λεγόμενου συνταγματικού δικαστηρίου οφείλετε στο γεγονός ότι η απόφαση για αναβολή των εκλογών και παράτασης της θητείας έγινε μετά από απόφαση που λήφθηκε από την «βουλή» και εξ αυτού δεν μπορεί να ανοίξει υπόθεση εναντίον της.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Απαράδεχτη η διευθέτηση στις Βρετανικές βάσεις χωρίς την διαβούλευση προηγουμένως με Τουρκία και «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

    Η Sozcu (12.06.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, αναφορικά με τις περιοχές των κυριάρχων Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ότι είναι απαράδεκτο να μη έχει γίνει διαβούλευση προηγουμένως με την «ΤΔΒΚ».

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Ακσόι ανέφερε ότι η διευθέτηση σχετικά με την χρήση ακίνητης περιουσίας στις κυρίαρχες Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, που υπογράφτηκε το 2014 μεταξύ της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» με το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε ισχύ.

    «Όπως αναφέραμε και κατά την περίοδο υπογραφής αυτής της συμφωνίας, είναι απαράδεκτο ότι δεν είχε ζητηθεί η άποψη της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του 1960, σχετικά με το περιεχόμενο της εν λόγου διευθέτησης, με την οποία συνεπάγεται αλλαγή του καθεστώτος των βάσεων», υποστηρίζει η ανακοίνωση.

    Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουν τις δηλώσεις των αρχών της «ΤΔΒΚ» και ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν και οι Τουρκοκύπριοι, και όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, ακίνητες περιουσίες καθώς και αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα.

    «Η Βρετανία, που είναι εγγυήτρια δύναμη, έχει αγνοήσει άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους, στην εφαρμογή αυτής της διευθέτησης και έχει πλήξει την ισορροπία μεταξύ των πλευρών, την αρχή της πολιτικής ισότητας και ως εκ τούτου, τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [02] Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία επιβεβαιώνει τις δικές τους θέσεις, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό NTV (11.06.20), υποστήριξε ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία ενισχύει το δίκαιο της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην ένταση με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που θα τους δώσει μαθήματα σχετικά με τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και ότι η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί. Όσο για την συμφωνία της Ιταλίας με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι μια κατάσταση που δεν τους ενδιαφέρει, γιατί αφορά το Ιόνιο πέλαγος και όχι την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο.

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Αυτή η συμφωνία ουσιαστικά έχει νόημα για να δούμε τις πραγματικότητες. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα ήθελε να γίνει αποδεκτό ότι τα νησιά της ακόμα και οι νησίδες της έχουν υφαλοκρηπίδα. Τα νησιά τα οποία είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Η Ελλάδα αποδέχτηκε με την συμφωνία που υπέγραψε με την Ιταλία αυτά που υπερασπιζόμαστε εμείς στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. Κατοχύρωσε το δίκαιο των δικών μας θέσεων».

    Αναφορικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα δώσει την απόφασή του στις 2 Ιουλίου, υπογραμμίζοντάς ότι εκεί είναι δική τους επικράτεια.

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το πιο λογικό για την Αίγυπτο είναι να εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι είναι εναντίον του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια, σημείωσε: «Ο λαός της Αιγύπτου είναι αδελφοί μας. Επιπρόσθετα, η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική για την Μέση Ανατολή και για τον ισλαμικό κόσμο. Ο ισλαμικός κόσμος έχει ανάγκη από μια δυνατή και σταθερή Αίγυπτο».

    «Ο Πρόεδρος μας συνομίλησε με τον Τραμπ για την Λιβύη. Για κάποιο λόγο, η Αμερική δεν είναι αρκετά ενεργή στην Λιβύη. Η σταθερότητα αυτής της περιοχής είναι προς ωφέλεια και του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο εδώ», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

    Εν τω μεταξύ, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (12.06.20), υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα έκανε γκαφα! Η αξιοπρόσεχτη λεπτομέρεια στην συμφωνία με την Ιταλία...», γράφει ότι η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία με την Ιταλία για να εμποδίσει τα αποφασιστικά βήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η συμφωνία ανάμεσα της Αθήνας και της Ρώμης έγινε βάση της ηπειρωτικής χώρας», γράφει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής του ερευνητικού κέντρου «Future of Energy Policies and Strategies» (TESPAM) Σιούχα Τσιουμπουκτσιούογλου ισχυρίζεται ότι η Αθήνα απαιτεί πλήρη αρμοδιότητα για τα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κάσο, Κάρπαθος και τα νησιά Μεγίστη, έστω και αν είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα και αν είναι στην αντίθετη πλευρά, και θέλει να παρουσιάζει αυτά τα νησιά ως μια επέκταση της ηπειρωτικής χώρας, λες και αυτά τα νησιά βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος.

    (ΔΨ)

    [03] Καταδικάστηκε Τούρκος υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (11.06.20) γράφει ότι ο Μετίν Τοπούζ (Metin Topuz) υπάλληλος του Προξενείου των ΗΠΑ, τουρκικής καταγωγής, ο οποίο ήταν υπό κράτηση από τις 4 Οκτωβρίου 2017, καταδικάσθηκε από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και εννιά μήνες.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης από 7,5 έως 15 έτη, με την κατηγορία ότι ήταν «μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Εν τω μεταξύ, η Hurriyet (12.06.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις από τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την καταδίκη του Τούρκου υπαλλήλου στο Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε ότι το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητο και κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφεύγει να δίνει πολιτική χροιά στις δικαστικές αποφάσεις. Ισχυρίστηκε ότι ο Μετίν Τοπούζ δεν είναι το μόνο άτομο, που έχει σχέση με την οργάνωση του Φετουλλάχ Γκουλέν (FETO) και εργάζεται σε γραφεία της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη Τουρκία, προσθέτοντας ότι το άτομο με το όνομα Αρίφ Γιαλτσίν, που έχει διωχθεί από την Στρατιωτική Σχολή μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, άρχισε να εργάζεται στην Πρεσβεία των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2018, έχει συλληφθεί και μεταφερθεί στις φυλακές Σιλιβρί λόγω της διασύνδεσής του με την οργάνωση FETO.

    (ΔΨ)

    [04] Στους 17 οι νεκροί και στα 987 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (11.06.20, AA) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 49,190 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 17 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,021 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 174,023 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,763. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 2,500,890 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 643 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 266 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 147,860 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 12 June 2020 - 15:23:25 UTC