Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 98/2020 05.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για τις διελεύσεις προς τις ελεύθερες περιοχές, συνεχίζεται η αξιολόγηση της κατάστασης
  • [02] Διελεύσεις προς τις ελεύθερες περιοχές χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου, λέει ο Όζερσαϊ
  • [03] Μπορεί να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουλίου τα «σύνορα» με όρους, λέει ο Τατάρ
  • [04] Θέλουν ξεκάθαρη ημερομηνία ανοίγματος των οδοφραγμάτων και δεν δέχονται την 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές
  • [05] Πιλλί: «Δεν θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου οι πύλες με τον νότο»
  • [06] Ακιντζί και Τατάρ συζήτησαν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [07] Αρχίζουν πτήσεις από Τουρκία στα κατεχόμενα από τις 10 Ιουνίου
  • [08] Δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων το οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, λέει η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα
  • [09] Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης: «Το οικονομικό πρωτόκολλο δείχνει πως τα κατεχόμενα είναι υποτελής διοίκηση στην Τουρκία»
  • [10] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 48η μέρα
  • [11] Υπάρχει νερό στο φράγμα στα Πανάγρα που αρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, δηλώνει ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διεύρυνση της συμφωνίας με την Λιβύη, συμπεριλαμβανημένων των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ερντογάν
  • [02] «Η Τουρκία παρακολουθεί δι' αέρος όλες τις κινήσεις στην Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία, ακόμη και Αιγαίο», υποστηρίζει αρθρογράφος της Μιλιγιέτ
  • [03] Τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν
  • [04] Αρθρογράφος κατηγορεί το CHP για την συνταγματική τροποποίηση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας
  • [05] Ακόμη 21 νεκροί στην Τουρκία και 988 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα; Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο
  • [06] Την αλλαγή του στάτους της Αγίας Σοφιάς μελετά η Τουρκία κατ' εντολή του Τούρκου Προέδρου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για τις διελεύσεις προς τις ελεύθερες περιοχές, συνεχίζεται η αξιολόγηση της κατάστασης

    Ο παράνομος σταθμός Bayrak (05.06.20, BRTK) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σχετικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δήλωσε ότι οι αξιολογήσεις θα συνεχιστούν. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν θα διαρκέσει πολύ και θα παρουσιάσουν ένα οδικό χάρτη.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι η συνάντηση διακόπηκε για να συζητήσει με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής πότε και πώς θα μπορέσει να γίνει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, γράφει η Yeni Duzen (05.06.20). ο Τατάρ σημείωσε ότι θα ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη μετά τις αξιολογήσεις του , γιατί το δικό τους πρόβλημα είναι να μπορέσουν να προστατεύσουν την υγεία του «λαού» τους.

    Σύμφωνα με την Yeni Duzen (05.06.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά την συνάντηση, δήλωσε ότι οι λειτουργοί υγείας συμφωνούν ότι οι διελεύσεις προς τις ελεύθερες περιοχές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι η «κυβέρνηση» θα αξιολογήσει το θέμα και θα θέσει επί τάπητος την στάση της. Σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλο εμπόδιο στην έναρξη των διελεύσεων εκτός από το θέμα της υγείας, ο Ακιντζί ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να κινηθεί εσπευσμένα.

    Ο Ακιντζί δήλωσε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, χθες είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σήμερα ξανασυναντηθήκαμε με την συμμετοχή του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού υγείας. Στη σημερινή μας συνάντηση, συμμετείχαν και τα μέλη μας της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία. Επειδή το θέμα και χθες και σήμερα είχε σχέση με τις διελεύσεις. Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα οδοφράγματα σε σχέση με την υγεία».

    Στη συνέχεια, ο Ακιντζί ανέφερε ότι άκουσαν προσεκτικά τις απόψεις και αξιολογήσεις των μελών τους στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία, υπό το φως ότι είχε υποβληθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά η επιδημιολογική έκθεση και είχε αξιολογηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή. Σημείωσε ο Ακιντζί ότι άκουσαν από τα μέλη τους και την αξιολόγηση σχετικά με την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς προς αυτούς για την επανέναρξη ελεγχόμενων διελεύσεων στις 8 Ιουλίου. Η ομόφωνη άποψη των μελών τους στην Δικοινοτική Τεχνική επιτροπή είναι ότι μετά τις αξιολογήσεις που έκαναν, οι διελεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 8 Ιουνίου, υποστηρίζει ο Ακιντζί, τονίζοντας όμως ότι η υγεία είναι αυτή που θα διαγράψει την πορεία και ότι η πολιτική θα ακολουθήσει.

    Υπογράμμισε ότι κάθε βήμα έχει πολιτική ευθύνη, αλλά πρέπει να είναι οι εμπειρογνώμονες υγείας τα άτομα που θα έχουν το πρώτο λόγο, ενώ αντιμετωπίζουν αυτή την τόσο σοβαρή επιδημία.

    «Οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων ήταν πολύ σημαντικές για εμάς. Χθες είχαν ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σήμερα συναντηθήκαμε όλοι μαζί. Ήμουν σε συνεχή επαφή μαζί τους. Φυσικά και η κυβέρνηση έχει τα δικά της επιστημονικά συμβούλια. Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει αυτό το θέμα και θα θέσει επί τάπητος την στάση της. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλο εμπόδιο στην έναρξη των διελεύσεων εκτός από το θέμα της υγείας. Σ' αυτό το στάδιο, δεν επιθυμώ να προβώ σε περαιτέρω αξιολογήσεις. (...) Η υγεία πρέπει να συνεχίσει να είναι η μόνη έγνοια μας», ανέφερε ο Ακιντζί.

    (ΔΨ)

    [02] Διελεύσεις προς τις ελεύθερες περιοχές χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου, λέει ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s (05.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει κάτι το πολύ απρόοπτο, από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα σημεία διέλευσης προς τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, χωρίς την υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα και με την δυνατότητα διεξαγωγή τεστ. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Όζερσαϊ είπε ότι σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι το «κράτος» θα επωμιστεί αυτά που του αναλογούν και πρόσθεσε ότι προσπαθούν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, τροποποιώντας τον λεγόμενο κανονισμό κοινωνικής βοήθειας.

    Σημειώνοντας ότι είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στον νότο που διαμαρτύρονται και ότι μερικοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους, ο Όζερσαϊ είπε ότι δεν αντιμετωπίζουν όλοι αυτό τον κίνδυνο και πρόσθεσε ότι για όσους θα δεν μπορέσουν να περιμένουν την 1η Ιουλίου θα παρασχεθεί δυνατότητα τεστ PCR και θα δημιουργηθεί δυνατότητα για όσους μπορούν να μείνουν μερικές εβδομάδες στις ελεύθερες περιοχές.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μπορεί να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουλίου τα «σύνορα» με όρους, λέει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (04.06.20, brtk) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι έχουν αποφασίσει να ανοίξουν την 1η Ιουλίου τα «σύνορα» τόσο με τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, όσο και με την Τουρκία και ότι προσπαθούν να το πράξουν αυτό ενωρίτερα, αλλά οι όροι υπό τους οποίους θα γίνει αυτό είναι σημαντικοί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε πρόγραμμα του σταθμού την Πέμπτη το βράδυ, ο Τατάρ είπε:

    «Είναι βασικό να ανοίξουν οι πύλες για εκείνους που εργάζονται εκεί. Υπάρχουν 1,500 εργαζόμενοι. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες των φίλων αυτών. Νιώθουμε συμπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα των πυλών. Δεν θέλουμε να έχουμε διαφορετική θέση με τον πρόεδρο της δημοκρατίας πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν χρειάζεται να πολιτικοποιείται το θέμα. Στον νότο δεν έχουν μηδενιστεί πλήρως τα κρούσματα, υπάρχει ένα ρίσκο. Αλλά διεξάγονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις πάνω σε αυτό το θέμα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ότι θα πραγματοποιούνται πτήσεις από την Τουρκία από τις 10 Ιουνίου, ο Τατάρ επεσήμανε ότι όσοι έρχονται στα κατεχόμενα μέσα στον Ιούνιο θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα 14 μέρες. «Όσοι θα έρχονται μετά την 1η Ιουλίου θα γίνονται δεχτοί χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα και κάνοντας τεστ PCR, όμως ακόμα διεξάγονται εργασίες για το πώς θα γίνεται αυτό», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα αναφέρονταν στην υγεία, ο Τατάρ είπε ότι είναι αναγκαίο όμως να γίνει και το άνοιγμα και ότι θα διαχειριστούν όλοι μαζί την υπόθεση λαμβάνοντας το ελάχιστο ρίσκο.

    Υπενθύμισε ότι θα ανακοινώσουν δεύτερο πακέτο για την οικονομία στις 15 Ιουνίου και ανέφερε ότι το ετοιμάζουν.

    Αναφερόμενος στην «συμφωνία» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την «συμφωνία» αυτή υπήρξε μια ανακούφιση στον «προϋπολογισμό» και ότι με την στήριξη της Τουρκίας κατάφεραν μεγάλη επιτυχία από την άποψη της οικονομικής σταθερότητας. «Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πολύ μεγάλη ζημιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει απώλειες ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ανεργίας στην «χώρα».

    Υποστηρίζοντας ότι διαχειρίστηκαν καλά την κρίση, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι θα ελκύσουν το ενδιαφέρον τουριστών και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «σοβαρές πωλήσεις κατοικιών» μέσω διαδικτύου και ότι ειδικά οι Βρετανοί επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα κατεχόμενα.

    Είπε ότι σκέφτονται να κάνουν κάποιες εξαιρέσεις για να προσελκύσουν ξένους και «πολίτες της ΤΔΒΚ» που ζουν στο εξωτερικό και επεσήμανε ότι οι τιμές των σπιτιών είναι πιο ελκυστικές στα κατεχόμενα σε σύγκριση με τις πλείστες χώρες. Σημείωσε επίσης ότι άνοιξαν τον δρόμο για τους ξένους να μπορούν να αγοράζουν τέσσερα σπίτια και ένα κατάστημα στα κατεχόμενα.

    Υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έφεραν πέραν των 2,000 «πολιτών της ΤΔΒΚ» από το εξωτερικό στα κατεχόμενα και πλήρωσαν το κόστος της παραμονής τους σε καραντίνα, ο Τατάρ είπε ότι μέσα σε αυτό τον μήνα θα έρθουν άλλοι 600-700 «πολίτες» και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι υποστηρίζουν ότι οι προσφορές για δρόμους πρέπει να γίνονται με ντόπιους εργολάβους όσο είναι δυνατόν και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν οι προσπάθειές τους στο θέμα αυτό.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την «συμφωνία» οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα έργα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την «συμφωνία» δεν διαφέρουν καθόλου από τα έργα της ΕΕ και πρόσθεσε ότι γραφειοκράτες θα έρθουν στην «χώρα» και θα μείνουν για να παρακολουθούν τα έργα. Είπε και το εξής:

    «Στο τέλος, η πρόθεση είναι σημαντική. Η Τουρκία δίδει αυτά τα χρήματα. Θεωρήθηκε κατάλληλη μια τέτοια ρύθμιση για να βλέπουν και αυτοί ότι τα χρήματα πάνε στο μέρος που πρέπει να πάνε, ξοδεύονται στο μέρος που πρέπει να ξοδευτούν. Αυτό το έργο θα είναι προς όφελος των ανθρώπων μας, αυτό είναι το σημαντικό. Τα χρήματα θα διαβιβαστούν εδώ και είναι ένα έργο προς όφελός μας. Ακολουθήθηκε μια τέτοια μέθοδος για να υλοποιηθούν πιο γρήγορα τα έργα».

    (Ι/Τσ)

    [04] Θέλουν ξεκάθαρη ημερομηνία ανοίγματος των οδοφραγμάτων και δεν δέχονται την 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές

    Η Afrika (05.06.20) γράφει ότι άλλη μια εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες μπροστά την «βουλή» οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, επειδή δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Οι διαμαρτυρόμενοι έφεραν πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «θέλουμε να επιστρέψουμε στην δουλειά μας», «ανοίξτε τις πόρτες να πάμε στην δουλειά μας» και «το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο».

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προσέγγισαν τους διαμαρτυρόμενους «βουλευτές» του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος τους εξήγησε τις προσπάθειες που καταβάλλει το κόμμα για επίλυσή του προβλήματός τους. Είπε ότι διεξάγουν συναντήσεις με την «κυβέρνηση», αλλά ακόμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στις 8 Ιουνίου, ο Έρχουρμαν είπε ότι η «κυβέρνηση» θα διεξάγει κάποιες αξιολογήσεις, από τις οποίες πιστεύει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

    Στους διαμαρτυρόμενους μίλησε και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε ότι θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για άνοιγμα των σημείων διέλευσης το συντομότερο λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές των επιστημονικών συμβουλίων και των επιτροπών υγείας καθώς και την υγεία της κοινότητας. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πάνω σε αυτό το θέμα και ότι η μεγαλύτερη του επιθυμία είναι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων με την δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών. «Ευχή μας είναι βεβαίως να συνεχίσετε την δουλειά σας το συντομότερο, θα σας ενημερώσουμε για τις αποφάσεις που θα πάρουμε, συνεχίζονται οι συναντήσεις, οι προσπάθειες», είπε.

    Οι διαδηλωτές διαβίβασαν στον Τατάρ τα αιτήματά τους και ζήτησαν μιαν ξεκάθαρη ημερομηνία για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. «Οπωσδήποτε δεν θέλουμε να χάσουμε την δουλειά μας. Δεν θα φύγουμε από εδώ χωρίς να πάρουμε ξεκάθαρη ημερομηνία. Οπωσδήποτε δεν δεχόμαστε 1η Ιουλίου», ανέφεραν.

    Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν αμέσως μετά, αλλά δήλωσαν ότι σήμερα περιμένουν ανακοίνωση της ημερομηνίας και αν χρειαστεί θα συνεχίσουν και απόψε και αύριο τις εκδηλώσεις τους.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πιλλί: «Δεν θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου οι πύλες με τον νότο»

    Η Gunes (05.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι δεν θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου «οι συνοριακές πύλες με τον νότο», όπως αποκάλεσε τα οδοφράγματα ανάμεσα σε κατεχόμενες και ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές του νησιού. Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Πιλλί είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για άνοιγμα των οδοφραγμάτων και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφόρηση από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, ενημερώθηκε πως ούτε στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει οποιαδήποτε εργασία αναφορικά με τις διελεύσεις.

    «Ακόμα και να υπάρξουν διελεύσεις, αυτές θα είναι περιορισμένες μόνο στους μαθητές, τους ασθενείς και τους εργάτες που εργάζονται στον νότο», ανέφερε ο Πιλλί.

    Υποστηρίζοντας ότι το κόστος ενός τεστ στις ελεύθερες περιοχές είναι εκατό δολάρια, ο Πιλλί είπε ότι δεν φαίνεται εφικτό να το πληρώσουν τα άτομα αυτό, ότι ως «κυβέρνηση» είναι έτοιμοι να καταβάλουν το κόστος των τεστ των εργατών και των μαθητών τους, όμως δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα των σημείων διέλευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ακιντζί και Τατάρ συζήτησαν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    Η Yeni Duzen (05.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ συζήτησαν χθες το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων μεταξύ κατεχόμενων και ελεγχόμενων από την Δημοκρατία περιοχών. Μιλώντας μετά την συνάντηση ο Ακιντζί είπε ότι τα θέματα που αφορούν την υγεία του «λαού» πρέπει να ενώνουν όλους και ότι αύριο (σήμερα) θα αξιολογήσουν εκ νέου το θέμα μαζί με τον Τατάρ, τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ και τον λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί στην παρουσία των μελών της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία.

    Σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε «αισιόδοξο σημείο» σε σχέση με την κατάσταση της υγείας στην «χώρα», ο Ακιντζί ανέφερε ότι επιθυμία όλων είναι να συνεχιστεί αυτό. Είπε ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι ακόμα και χώρες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση σε σχέση με την πανδημία άρχισαν να κάνουν κάποια ανοίγματα και ότι γίνονται ανοίγματα ανάμεσα σε χώρες.

    Επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σημείο ήρθε στην ημερήσια διάταξη και ένα άνοιγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, ο Ακιντζί υπενθύμισε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 21 Μαΐου και την πρόταση που του υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά για να επιτρέπεται η διέλευση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών και Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα και των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται και σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές ή που πρέπει να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές για λόγους υγείας. Είπε ότι την ίδια ημέρα ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Τατάρ για τους όρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι ο ίδιος κατέληξε σε συναντίληψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ανέφερε ότι αργότερα ενημέρωσε τα μέλη της «κυβέρνησης» και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην «βουλή» και περίμενε από τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα να προβούν στις αξιολογήσεις τους.

    Διαβάζοντας δήλωση του Πιλλί ότι δεν αντιτίθεται στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου και ότι οι Δικοινοτικές Επιτροπές Υγείας πρέπει να καθορίσουν τους όρους τους, ο Ακιντζί επεσήμανε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά καθόρισε τους όρους της και μας τους ανακοίνωσε. Εμείς τι μέτρα θέλουμε στις ελεγχόμενες διελεύσεις; Ποιες οι αξιολογήσεις μας πάνω σε αυτό το θέμα, ποιες οι αξιολογήσεις των ειδικών μας στην υγεία; Αυτό είναι που λείπει».

    Είπε ότι ελπίζει η έκθεση των ειδικών να πάρει την τελική της μορφή μια ώρα αρχύτερα, να διαβιβαστεί στον ίδιο και να υπάρχει στα χέρια των Τουρκοκυπρίων μελών της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία πριν την επόμενη συνάντηση της Επιτροπής. Σημείωσε ότι 1,500 άτομα βγάζουν το ψωμί τους στον «νότο», ότι δεν θέλουν να χάσουν την δουλειά τους και ότι και ο Τατάρ έχει την ίδια άποψη μαζί του.

    Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία στις ελεύθερες περιοχές, ο Ακιντζί είπε ότι αυτά δείχνουν πως η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο και ότι με αυτά τα επιδημιολογικά στοιχεία μπορούμε να αρχίσουμε τις διελεύσεις σταδιακά, ελεγχόμενα και προσεχτικά.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ είπε ότι δεν αντιτίθενται στο άνοιγμα των σημείων διέλευσης, τα οποία μπορεί να ανοίξουν με την δημιουργία των κατάλληλων όρων.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αρχίζουν πτήσεις από Τουρκία στα κατεχόμενα από τις 10 Ιουνίου

    Η Vatan (05.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών Τολγκά Ατάκαν, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και επικαλούμενος γραπτή δήλωση του Τούρκου Υπουργού Συγκοινωνιών Αντίλ Καραϊσμαϊογλου, δήλωσε ότι θα αρχίσουν πτήσεις από την Τουρκία στα κατεχόμενα στις 10 Ιουνίου.

    Στην ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι η Τουρκία αναμένεται να αρχίσει σταδιακά πτήσεις σε 40 χώρες, αρχής γενόμενης από τις 10 Ιουνίου, οπόταν και θα αρχίσουν οι πτήσεις προς τα κατεχόμενα, το Μπαχρέιν, την Βουλγαρία, το Κατάρ και την Ελλάδα.

    Στις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν πτήσεις από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τσεχία, την Κροατία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, την Βόρεια Μακεδονία, τη Λευκορωσία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Πολωνία και την Σιγκαπούρη.

    Στις 20 Ιουνίου θα αρχίσουν πτήσεις από την Τουρκία σε Ολλανδία και Καζακιστάν.

    Στις 22 Ιουνίου σε Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Νότιο Κορέα, Ιρλανδία, Μαυροβούνιο, Κιργιστάν, Λεττονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Σλοβακία.

    Στις 25 Ιουνίου θα αρχίσουν πτήσεις από την Τουρκία για το Βέλγιο.

    (ΚΣ)

    [08] Δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων το οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, λέει η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα

    Η K?br?s (05.06.20) γράφει ότι η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα επέκρινε έντονα το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπέγραψε πρόσφατα το καθεστώς με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρκοκυπριακού «λαού» και δεν θα εξασφαλίσει την δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Αυτό αναφέρεται σε γραπτή δήλωση που αναγνώστηκε χθες κατά την διάρκεια διάσκεψης Τύπου από τον γενικό γραμματέα της συντεχνίας των δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτσίλ στην παρουσία των προέδρων συντεχνιών Turk-Sen και KOOP-SEN, Αρσλάν Μπιτσακλί και Μεχμέτ Αλί Γκιουρόζ και των οικονομολόγων, Οκάν Βελί Σαφακλί, Μπουλέντ Σεμιλέρ και Χασάν Ουλάς Αλτίοκ.

    Στην δήλωση αναφέρεται ότι επιχειρείται να παρουσιαστεί ως χάρη προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα άλλο ένα πακέτο, το οποίο «τελειώνει την παραγωγή στο μοιρασμένο μας νησί, ενθαρρύνει την οικειοποίηση του κοινωνικού μας πλούτου δίδοντας πεσκέσι στο κεφάλαιο τους φυσικούς πόρους της χώρας μας, δημιουργεί ένα σύστημα δουλείας και υποβοηθά την εκμετάλλευση του μόχθου, δημιουργεί την βάση για μετανάστευση των νέων από την χώρα μας και το σημαντικότερο καταργεί την πολιτική μας βούληση στηριζόμενο στην λογική 'αυτός που παίρνει χρήματα παίρνει και διαταγές'».

    Αναφέροντας ότι ακόμα και η χρήση της τουρκικής λίρας έχει ως αποτέλεσμα να παίρνονται με αυτά τα πακέτα πολύ περισσότερα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα με τον πληθωρισμό και το επιτόκιο, η Πλατφόρμα σημειώνει ότι κάθε γρόσι που δίδεται στους πολιτικούς, οι οποίοι δηλώνουν υποταγή στους Τούρκους αξιωματούχους, γράφεται ως χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έθεσαν στο τραπέζι στο Κραν Μοντάνα ότι έχουμε χρέος 22 δισεκατομμυρίων ΤΛ», επισημαίνει η Πλατφόρμα σημειώνοντας ότι φορτώθηκε ως χρέος στην πλάτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ακόμα και το Τζαμί Χαλά Σουλτάν [στην κατεχόμενη Μια Μηλιά] για το οποίο ξοδεύτηκαν 33 εκατομμύρια ΤΛ, «την ώρα που υπάρχει η ανάγκη για σχολεία και νοσοκομεία λόγω της πολιτικής μεταφοράς πληθυσμού που ακολουθεί η Τουρκία».

    Υποστηρίζοντας ότι με το πακέτο η διοίκηση στα κατεχόμενα θα ασκείται από επίτροπους που θα διοριστούν σε όλα τα «υπουργεία», η Πλατφόρμα χαρακτηρίζει θλιβερό το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» και κάποια κόμματα υποδέχτηκαν με χαρά το πακέτο.

    Μιλώντας κατά την διάσκεψη, ο πρόεδρος της Turk-Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί είπε ότι το «πρωτόκολλο» προνοεί ότι θα υπαγορεύονται στους Τουρκοκύπριους ακόμα και οι προσλήψεις και ότι θα διοριστούν τρεις συντονιστές από την Τουρκία σε κάθε «υπουργείο», οι οποίοι θα είναι ανώτεροι ακόμα και από τους «υπουργούς». Ανέφερε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη προσβολή για τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να υπογράφονται «πρωτόκολλα» χωρίς να λαμβάνεται εξουσιοδότηση από την κοινότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης: «Το οικονομικό πρωτόκολλο δείχνει πως τα κατεχόμενα είναι υποτελής διοίκηση στην Τουρκία»

    Η Haberator (05.06.20) γράφει ότι σε ανακοίνωση του το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) τονίζει πως η «συμφωνία» του λεγόμενου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας-κατεχόμενων, δείχνει πως «η ΤΔΒΚ είναι υποτελής διοίκηση στην Τουρκία».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «κάθε συμφωνία που υπογράφεται ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ θα πρέπει να τυγχάνει διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε δύο ίσες πλευρές και να προστατεύει και να προωθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

    Αναφέρεται ακόμα πως υπάρχει μια πολιτική διάσταση στην συμφωνία η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτό αφορά στο γεγονός ότι δεν προετοιμάστηκε στην λογική ότι αφορά δύο ίσα μέρη, δεν συνεισφέρουν με τον ίδιο τρόπο όλοι οι ενδιαφερόμενοι και επιβάλλεται μία δομή από τα πάνω προς τα κάτω.

    Το Κόμμα κατηγόρησε επίσης τη λεγόμενη κυβέρνηση πως υπέγραψε ένα πρωτόκολλο για να λάβει λεφτά από την Τουρκία αγνοώντας το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Αυτή η κατάσταση θέτει την ΤΔΒΚ να βρίσκεται σε μία θέση υποτελούς διοίκησης απέναντι στην Τουρκία», αναφέρει το TKP.

    Τέλος το κόμμα ανέφερε στην ανακοίνωση πως πρέπει να επιδιώκεται η επίτευξη μιας οικονομικής δομής που θα επιτρέψει στην «ΤΔΒΚ» να σταθεί στα πόδια της και μην είναι εξαρτώμενη από την Τουρκία.

    (ΚΣ)

    [10] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 48η μέρα

    Η Vatan (05.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 542 εργαστηριακές αναλύσεις για ανίχνευση του ιού Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν διαπιστώθηκε κανένα νέο κρούσμα, κάτι που συμβαίνει για 48η συνεχόμενη μέρα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα 33,008 εργαστηριακές αναλύσεις, είπε ο Πιλλί. Το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα εντοπίστηκε στις 17 Απριλίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, 108 άτομα νόσησαν με Covid-19 στα κατεχόμενα, τα 104 από αυτά πήραν εξιτήριο και τα 4 έχασαν την μάχη με την νόσο.

    (ΚΣ)

    [11] Υπάρχει νερό στο φράγμα στα Πανάγρα που αρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, δηλώνει ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας

    H Diyalog (05.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ντουρσούν Ογούζ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει αναφορικά με την μείωση της στάθμης του νερού στον φράγμα στο κατεχόμενο χωριό Πανάγρα, η οποία σημειώθηκε μετά την βλάβη στον αγωγό που μετέφερε νερό στην κατεχόμενη Κύπρο από το φράγμα στο Αναμούριο της Μερσίνας.

    Ο λεγόμενος υπουργός υποστήριξε ότι στο φράγμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες των κατεχομένων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Είπε επίσης πως 10 σωλήνες μήκους 500 μέτρων η κάθε μία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η ζημιά στον αγωγό και πως το κόστος της επιδιόρθωσης που θα στοιχίσει 510 εκατομμύρια λίρες θα καλυφθεί από την «μητέρα πατρίδα Τουρκία», την οποία ο Ογούζ ευχαρίστησε. Οι επιδιορθώσεις αναμένουν να αρχίσουν τον Αύγουστο, όπως εξήγησε.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Διεύρυνση της συμφωνίας με την Λιβύη, συμπεριλαμβανημένων των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (04.06.20, AA), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ στην Άγκυρα, δήλωσε: «Σήμερα πάλι, αποφασίσαμε με τον Σάρατζ να προχωρήσουμε σε νέα συνεργασία, βάσει του μνημονίου κατανόησης που υπογράψαμε, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε στην προώθηση της συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών [για υδρογονάνθρακες] και των γεωτρήσεων, για να επωφεληθούμε από τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπρόσθετα, συμφωνήσαμε να διευρύνουμε την συνεργασία μας ή τους τομείς της συνεργασίας μας στα εδάφη της Λιβύης».

    Ο Ερντογάν ανέφερε ότι είναι της ίδιας άποψης με τον Σάρατζ ότι οι επεμβάσεις από το εξωτερικό στους δημοσιοοικονομικούς θεσμούς της χώρας καθώς και η συνέχιση της εξαγωγής πετρελαίου πρέπει να τερματιστεί. Πρόσθεσε ότι παρακολουθούν στενά τις πρωτοβουλίες του πραξικοπηματία Χαφτάρ για πώληση του πετρελαίου, που ανήκει στο λαό της Λιβύης μέσω παράνομων δρόμων, γι' αυτό αγοράζει περισσότερα όπλα και συγκεντρώνει λεγεωνάριους.

    Επισημαίνοντας ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη θα ωφελήσει όλη την περιοχή και προπάντων των γειτονικών χωρών και της Ευρώπης, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους Λίβυους αδελφούς τους στο έλεος των πραξικοπηματιών και των λεγεωνάριων, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν την στήριξή τους προς την νόμιμη κυβέρνηση και των θεσμών της. Σημείωσε ότι θα κινηθούν μαζί με τον Σάρατζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, από την διαδικασία του Βερολίνου μέχρι το ΝΑΤΟ, για επίλυση του προβλήματος της Λιβύης.

    Στο μεταξύ, στην συνάντηση παραβρίσκονταν ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκταί, ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων Φατίχ Ντομέζ, ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

    (ΔΨ)

    [02] «Η Τουρκία παρακολουθεί δι' αέρος όλες τις κινήσεις στην Μεσόγειο, Λιβύη και Συρία, ακόμη και Αιγαίο», υποστηρίζει αρθρογράφος της Μιλιγιέτ

    Υπό τον τίτλο «Μεσόγειος, Λιβύη και εναέριος ανεφοδιασμός», ο αρθρογράφος της Milliyet (05.06.20) Αμπτουλλάχ Καρακούς (Abdullah Karakus) γράφει:

    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει χωρίς συμβιβασμούς τα δικαιώματά της, τα ενδιαφέροντά της και τα συμφέροντά της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Γιατί αυτό το μήνυμα υπογραμμίστηκε; Επειδή άρχισε μια κινητικότητα στην περιοχή, κυρίως στη Λιβύη, Μεσόγειο και Συρία. Η Τουρκία ενώ είναι υπέρ της ειρήνης και της κατάπαυσης του πυρός, δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα. Ο Χαφτάρ χάνει σε αρκετά σημεία. Αλλά συνεχίζεται η στήριξή του από δυνάμεις του εξωτερικού.

    Χθες, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ ήταν φιλοξενούμενος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία παρακολουθεί δι' αέρος όλες τις κινήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχω, γύρω στα 20 την ημέρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με οπλισμό (UCAV) βρίσκονται στον αέρα. Ειδικότερα, οι περιοχές της Λιβύης, της Μεσογείου και της Συρίας παρακολουθούνται στενά. Ακόμη και το Αιγαίο.

    Τα UAV [IHA] και UCAV [SIHA] επιδεικνύουν μεγάλη επιτυχία στη Λιβύη. Τα αεροπλάνα μας στην Μεσόγειο κάνουν περιπολίες και τον εχθρό τρομάζουν. Τα υποβρύχια μας είναι επίσης στην Μεσόγειο. Πραγματοποιείται εναέριος ανεφοδιασμός καυσίμων στα F-16 για να μπορούν να εκτελούν περισσότερες περιπολίες. Έτσι δεν προκύπτει πρόβλημα καυσίμων και βεληνεκούς. Δηλαδή, με τον εναέριο εφοδιασμό κατά τις μεσογειακές νύχτες, θα γίνουν ζεστότερες. Με τα F-16, που είναι μαχητικά αεροσκάφη με υψηλές δυνατότητες για μανούβρες και με βεληνεκές για βομβαρδισμούς είναι πιθανόν να εκτελούνται υπερπόντιες πτήσεις με άνεση. Δίνονται και θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις σε όσους πλησιάζουν εχθρικά. (...) Ο Χαφτάρ άρχισε να υποχωρεί. Η Τρίπολη έχει τεθεί υπό έλεγχο πάλι. Αλλά είναι πολύ σημαντική η στάση της Ρωσίας στη Λιβύη. Παρατηρείται ότι στις προσεχείς μέρες θα έχει περισσότερη κινητικότητα. (...)»

    [03] Τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν

    H Cumhuriyet (05.03.20) γράφει ότι συνελήφθησαν τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσής, μετά την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας. Ο Ενίς Μπερμπέρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) συνελήφθη και στάλθηκε στη φυλακή, με την αιτιολογία ότι είχε διακοπεί η φυλάκιση του και πρέπει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

    Οι Λεϊλά Γκιουβέν και Μούσα Φαρισογκουλάρι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθησαν και στάλθηκαν στην φυλακή μετά την εξαγγελλία της απόφαση από την εισαγγελία.

    Αντιδρώντας στην σύλληψη και φυλάκιση του Μπερμπέρογλου, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάφερε ότι η καθαίρεση από το αξίωμα του τον βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας του πολιτικού πραξικοπήματος της 20ης Ιουλίου, που δεν σέβεται την βούληση του έθνους, γράφει η Cumhuriyet (04.06.20). Στη συνέχεια, ο Κιλιντσάρογλου έγραψε: «Θα συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα για να διασφαλισθεί η δικαιοσύνη, το δίκαιο και ο νόμος».

    Ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP, και πρώην υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η καθαίρεση των τριών βουλευτών με ένα άδικο και παράνομο τρόπο με την εκδίκαση του AKP [κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] και με οδηγίες από τους εκπροσώπους του προεδρικού που εξέλεξε το έθνος είναι ένα προφανή κτύπημα στην δημοκρατία και στην βούληση του έθνους. Ο Ιντζέ πρόσθεσε: «Ό,τι και αν κάνουν, αυτοί που αγωνίζονται για δημοκρατία θα κερδίσουν».

    Σύμφωνα με την Sozcu (05.06.30), η αρχηγός του Καλού Κόμματος (Iyi parti) Μεράλ Ακσενέρ, σχολιάζοντας την σύλληψη του Μπεμπέρογλου δήλωσε ότι του τηλεφώνησε και ότι της είπε: «Αν συμβάλει στην δημοκρατία, εγώ θα εκτίσω την ποινή μου, θα περάσει κι αυτό». Η Άκσενερ πρόσθεσε ότι αυτή είναι απόδειξη ότι ο Ενίς Μπερμπέρογλου δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης. Σημείωσε ότι «εάν κοιτάξετε τις εφημερίδες που έχει ο Ενίς έχει δουλέψει, δεν θα βρείτε ούτε ίχνος [κατασκοπείας]».

    (ΔΨ)

    [04] Αρθρογράφος κατηγορεί το CHP για την συνταγματική τροποποίηση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας

    Υπό τον τίτλο «Πώς άρθηκε η ασυλία;», ο αρθρογράφος της Hurriyet (05.06.20) Αχμέτ Χακάν θεωρεί υπεύθυνο και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) για την επικύρωση του νομοσχεδίου για την συνταγματική τροποποίηση στο θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

    Ο Χακάν αναφέρει ότι το θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας ήρθε στην ημερήσια διάταξη το 2016, όταν είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια από την οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

    Στη συνέχεια, σημειώνει: «Με την στήριξη του CHP, η συνταγματική τροποποίηση επικυρώθηκε από την βουλή, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και η ασυλία άρθηκε. Εκείνη την εποχή, ρώτησα το Κιλιντσάρογλου, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) να σχολιάσει την άποψη του, 'πώς γίνεται να θέλει και την άρση της ασυλίας και να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Ο Κιλιντσάρογλου μου απάντησε: 'Εάν κάποιος πρέπει να φυλακιστεί, ας είναι πρώτα πολιτικός. Εάν θα πληρώσει το τίμημα, ας το πληρώσουμε πρώτα εμείς'. Στην συνέχεια, πρόσθεσε: 'Η πρόταση του AKP για την άρση της ασυλίας έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά εμείς θα πούμε ΄Ναι'. (...) Απλά σας τα υπενθυμίζω! (...)».

    (ΔΨ)

    [05] Ακόμη 21 νεκροί στην Τουρκία και 988 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα; Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο

    Σύμφωνα με τη Sozcu (05.06.20) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν στην Τουρκία ακόμη 988 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 από σύνολο 52,234 διαγνωστικών εξετάσεων. Πρόσθεσε ότι ακόμη 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία να φθάσει τις 4,630.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο Κοτζά, τα συνολικά κρούσματα στην Τουρκία έφθασαν τις 167,410. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν είναι 926 ενώ ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν αποθεραπευθεί ανήλθε στις 131,778

    Στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα συνολικά 2,209,583 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα βρίσκονται σε ΜΕΘ 602 άτομα και 265 είναι διασωληνωμένα.

    Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, στα σημερινά στοιχεία παρατηρείται μείωση τόσο στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο όσο και στον αριθμό των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν.

    (ΑΚ)

    [06] Την αλλαγή του στάτους της Αγίας Σοφιάς μελετά η Τουρκία κατ' εντολή του Τούρκου Προέδρου

    Η Hurriyet (05.06.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Έρντογαν έδωσε εντολή: Αναζητείται φόρμουλα για την Αγία Σοφία» γράφει ότι όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν έδωσε εντολή να αλλάξει το στάτους της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη η οποία λειτουργεί ως μουσείο με απόφαση που λήφθηκε από το Συμβούλιο του Κράτους το 1934.

    «Οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται την Αγία Σοφιά ως τζαμί. Όπως γίνεται και με το Σουλντάναχμετ. Για αυτό πρέπει να αποφασίσει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την τελευταία συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που έγινε προχθές υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, στην ημερήσια διάταξη ήταν και το θέμα της Αγίας Σοφιάς για την οποία γίνεται συζήτηση τις τελευταίες ημέρες να ανοίξει για προσευχή. Αξιολογώντας το θέμα αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε: «Να γίνεται προσευχή στην Αγία Σοφιά αλλά να διαβάζονται και Σούρες (κεφάλαια του Κορανίου). Για αυτό το θέμα μόνο το αγαπημένο μας έθνος μπορεί να αποφασίσει».

    Συνεχίζοντας η εφημερίδα και επικαλούμενη εμπιστευτικές πληροφορίες, γράφει ότι ο Έρντογαν, στα πλαίσια της συνάντησης υπενθύμισε ότι η Αγία Σοφία η οποία αποτελεί σύμβολο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και η οποία ανήκει στο Βακούφιο Fatih Sultan Mehmet μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1934. Ο Έρντογαν έδωσε επίσης εντολή στα αρμόδια όργανα να πραγματοποιήσουν μια μελέτη για την Αγία Σοφία και πρόσθεσε ότι αφού γίνει αυτή η μελέτη θα την αξιολογήσουν και θα μιλήσουν ξανά για το θέμα σε μεταγενέστερο στάδιο. Ωστόσο, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ο Έρντογαν ζήτησε την ανάγκη να μελετηθεί διεξοδικά το ζήτημα χωρίς βιασύνη. Την ίδια στιγμή, όπως γράφει η εφημερίδα, στη συνάντηση αξιολογήθηκε και το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν όλα τα κόμματα όσον αφορά στην άποψη που εκφράστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο για να διαβάζονται αποσπάσματα Κορανίου στην Αγία Σοφία.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 5 June 2020 - 15:03:55 UTC