Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-06-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 95/2020 02.06.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ακιντζί: «Δεν θα κάνω βήμα στο Κυπριακό χωρίς να πάρω εκ νέου εξουσιοδότηση από τον λαό»
  • [02] Έντονη αντίδραση από Τουρκοκυπρίους και Τουρκία για την επίθεση εναντίον τεμένους στην Λεμεσό
  • [03] Σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών στα οδοφράγματα αποφάσισε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, λέει η Σαμανί
  • [04] Διαμαρτύρονται κατά της «καταπιεστικής και ρατσιστικής στάσης» του καθεστώτος οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι Πύλας
  • [05] Πρώτη μέρα χαλάρωσης μέτρων στα κατεχόμενα-Στόχος η ανάπτυξη του τουρισμού
  • [06] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 45η μέρα
  • [07] Κτίριο 14 ορόφων θα κτιστεί στο χωριό Γαστριά
  • [08] Πληροφορίες για τους εργαζομένους στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση στο τζαμί Κοπρουλού στη Λεμεσό
  • [02] Απάντηση Ακσόϊ στην Ελλάδα για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα: «Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο»
  • [04] Η TPAO θα διεξάγει γεωτρήσεις εκτός των Τουρκικών χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [05] Μείωση σημειώνεται στα κρούσματα στην Τουρκία, υποστηρίζει ο Κοτζά
  • [06] Οι αναφορές για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία είναι ένα βρώμικο κόλπο, ισχυρίζεται ο Μπαχτσελί
  • [07] Συλλήψεις σε διαδήλωση για την 7η επετείου των εξεγέρσεων στο Γκεζί Παρκ
  • [08] Ίδια μέθοδος στο κατηγορητήριο έναντι των δημοσιογράφων, όπως και στην υπόθεση του βουλευτή Μπερμπέρογλου
  • [09] Το συγκρότημα Yorum θα πραγματοποιήσει συναυλία εις μνήμη των μελών του

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ακιντζί: «Δεν θα κάνω βήμα στο Κυπριακό χωρίς να πάρω εκ νέου εξουσιοδότηση από τον λαό»

    Η K?br?s (02.06.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα στο Κυπριακό χωρίς να πάρει εξουσιοδότηση εκ νέου από τον «λαό». Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Ακιντζί σημείωσε: «Σε περίπτωση που ανανεώσει την εξουσιοδότησή μου ο λαός μας, θα εργαστώ με όλη μου την δύναμη βεβαίως για λύση του Κυπριακού, διότι πιστεύω πως αυτά που ζούμε δείχνουν για άλλη μια φορά ότι χρειάζονται και οι δύο κοινότητες την λύση».

    Κληθείς να σχολιάσει την αγωγή που ήγειρε το Κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων κατά της παράτασης της θητείας του για έξι μήνες, ο Ακιντζί διερωτήθηκε ποιος μπορεί να αναμένει εξέλιξη και τι είδους εξέλιξη μπορεί να αναμένει κανείς στο Κυπριακό την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα παλεύει με την πανδημία και έχει έγνοια για την ζωή της από την μια και για την επιβίωσή της από την άλλη.

    Σημειώνοντας ότι έχει περάσει μισός αιώνας από την έναρξη των πρώτων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι δεν υπήρξε λύση, αλλά δεν σταμάτησαν οι προσπάθειες. Επισημαίνοντας ότι ενόσω υπάρχει το πρόβλημα είναι αναπόφευκτο να γίνονται και προσπάθειες για επίλυσή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι υπάρχει άλλη μια πραγματικότητα που είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος εδραιώνεται ο διαχωρισμός και η διαίρεση.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από τις 8 Ιουνίου θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διελεύσεις των Τουρκοκυπρίων που εργάζονται, σπουδάζουν και τυγχάνουν θεραπείας στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. Είπε ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι διελεύσεις θα ομαλοποιηθούν σταδιακά βήμα βήμα.

    Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη ο αμοιβαίος τερματισμός των δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον Covid-19, ο Ακιντζί ανέφερε τα εξής:

    «Είναι γνωστό το τι πρέπει να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. Να βρεθεί μια διέξοδος με διάλογο και να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν από τον πλούτο που προβλέπεται ότι υπάρχει κάτω από την θάλασσα τόσο οι δύο κοινότητες στην Κύπρο όσο και οι χώρες της περιοχής εντός των μέτρων της δικαιοσύνης. Αναμφίβολα ο πρώτος όρος γι' αυτό είναι να μπορούν να συζητούν το θέμα οι πλευρές. Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεχωρίζει το θέμα της ενέργειας από τις διαπραγματεύσεις και δεν το συζητά μαζί μας. Απορρίπτει και την πρόταση που υποβάλαμε στις 13 Ιουλίου 2019.

    Οι εταιρείες που εργάζονται για την ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσαν ότι λόγω του ιού σταμάτησαν τις έρευνές τους μέχρι το 2021. Αυτή η κατάσταση μας δίνει ξανά την ευκαιρία διαλόγου. Θεωρώ ότι θα είναι καλό τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή μας να αξιοποιηθεί αυτή.

    Επιπρόσθετα με τα θέματα στα οποία αναφερθήκαμε, θέλω να πω και το εξής: Όχι μόνο ως λαοί της περιοχής αλλά και ως ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να ενεργούμε γνωρίζοντας ότι θα μειώνεται συνεχώς η χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου για το μέλλον του κόσμου μας και θα αντικαθίσταται από καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι εμφανές ότι πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και η Κύπρος, που είναι ένα ηλιόλουστο νησί».

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι δύο πλευρές στην Κύπρο δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τουρισμό όπως προγραμματίζουν να κάνουν η Ελλάδα και η Τουρκία σε σχέση με το Αιγαίο, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι στην Κύπρο μπορούμε να έχουμε επικοινωνία και συνεργασία όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς και πρόσθεσε: «[...] Με παρόμοιες προσεγγίσεις μπορεί βεβαίως να προγραμματιστεί ο τουρισμός της Κύπρου ως σύνολο. Όμως, με τις πραγματικότητες που είναι πολύ καλά γνωστές ενόσω συνεχίζεται το Κυπριακό, αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Και αυτό υπενθυμίζει για άλλη μια φορά σε όλους μας πόσο χρειάζεται και πόσο ζωτική σημασίας είναι για το προσεχές διάστημα σε πολλούς τομείς η λύση του Κυπριακού».

    Σημειώνοντας ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα επαναρχίσουν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευκαιρία για λύση θα εμφανιστεί και πάλι με τις προσπάθειες των δύο πλευρών και με την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αν και οι δύο κοινότητες την υποστηρίξουν και εργαστούν με ειλικρίνεια για ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα βασισμένο στην πολιτική ισότητα των δύο ιδρυτικών κρατών, ευρωπαϊκό και διζωνικό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια νέα ζωή με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια. Αν όχι, δυστυχώς σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα γίνουμε μάρτυρες της μόνιμης διαίρεσης αυτού του ωραίου νησιού».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί σημείωσε ότι παράλληλα με την επάρκεια των πυροσβεστικών τους οχημάτων και των άλλων μέσων πυρόσβεσης, είναι αναπόφευκτο πλέον να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν και από αέρος και αν δεν μπορούν να έχουν ένα δικό τους πυροσβεστικό αεροπλάνο και ελικόπτερο, χρειάζονται ένα πτητικό μέσο που θα εδρεύει στα κατεχόμενα. «Δεν είναι πάντα εύκολο να μπορεί να έρχεται εγκαίρως από την Τουρκία. Είδαμε στην δεύτερη πυρκαγιά ότι δεν μπόρεσε να έρθει το ελικόπτερο λόγω των αντίθετων καιρικών συνθηκών», είπε και πρόσθεσε:

    «Ξέρουμε ότι η στήριξη της Τουρκίας σε αυτό τον τομέα είναι συνεχώς δίπλα μας και το δεχόμαστε αυτό ευχαριστώντας την, όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε ένα δικό μας [πτητικό μέσο] ή τουλάχιστον ένα που να εδρεύει στην βόρεια Κύπρο. Επιπρόσθετα σε όλα αυτά, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο σημεία. Η αλληλοβοήθεια που επιτεύχθηκε με την νότια Κύπρο είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Θέλω να αναφερθώ με ευχαριστίες στην συμβολή του κ. Αναστασιάδη σε αυτό τον τομέα. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να πραγματοποιείται συνεργασία και αλληλοβοήθεια μεταξύ των πλευρών όταν χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το δεύτερο θέμα είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές οι πυρκαγιές προκαλούνται από παραλήψεις, απροσεξίες, δηλαδή από ανθρώπινο λάθος. Ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες όλοι πρέπει να ενεργούν με αυτή την συνείδηση και με περιβαλλοντική ευαισθησία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έντονη αντίδραση από Τουρκοκυπρίους και Τουρκία για την επίθεση εναντίον τεμένους στην Λεμεσό

    Η K?br?s (02.06.20) γράφει ότι «κρατικοί» και «κυβερνητικοί» αξιωματούχοι καταδίκασαν την επίθεση με μολότοφ εναντίον του τεμένους Koprulu στην Λεμεσό.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε την ελληνοκυπριακή ηγεσία να δράσει γρήγορα, να βρει τους δράστες της επίθεσης και να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες. «Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν με κανένα τρόπο να γίνονται ανεκτές», σημείωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσθέτοντας ότι οι χώροι λατρείας, σε όποιαν θρησκεία και αν ανήκουν, είναι χώροι ιεροί που αξίζουν σεβασμό. «Κάθε είδους επίθεση, από όπου και όποιον και αν προέρχεται, πρέπει να καταδικάζεται και να μην μένουν ατιμώρητοι οι δράστες της», κατέληξε ο Ακιντζί.

    Ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ χαρακτήρισε απαράδεχτη την επίθεση κατά της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Τουρκοκυπρίων στο νησί, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος δρόμος που θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στο νησί είναι η άμεση ανακάλυψη των δραστών και η επιβολή σε αυτούς αποτρεπτικών ποινών. Ο Ουλούτσαϊ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» έναντι αυτής της επίθεσης και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να μην αγνοούν τέτοιου είδους άτομα και ενέργειες. Υποστήριξε ότι το πιο θετικό και ισχυρό μήνυμα που θα μπορούσε να δοθεί προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε αυτό το στάδιο είναι η καταδίκη αυτής της επίθεσης από την ελληνοκυπριακή ηγεσία και τα ελληνοκυπριακά κόμματα.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι με λύπη πληροφορήθηκε ότι ενώ συνεχίζεται ακόμα η πανδημία, το μυαλό κάποιων στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κολλημένο στους αλλοδαπούς και ειδικά στους μουσουλμάνους και βρήκαν την ευκαιρία να διοργανώσουν επίθεση εναντίον χώρων λατρείας. Είπε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να συλλάβει αμέσως τους δράστες και πρόσθεσε ο ελληνοκυπριακός λαός και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ωφελήσουν κανέναν οι ρατσιστικές προσεγγίσεις και η εχθρότητα κατά του Ισλάμ.

    Ως απαράδεχτη καταδίκασε την επίθεση και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να βρει και να τιμωρήσει τους ενόχους η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Δηλώσεις καταδίκης από τουρκοκυπριακής πλευράς εξέδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου, ο επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων Ταλίπ Αταλάι, η διοίκηση του ΕΒΑΚΦ και η Ένωση Τουρκοκυπρίων που Ζουν στο Εξωτερικό.

    Καταδικαστικές δηλώσεις υπήρξαν και εκ μέρους Τούρκων αξιωματούχων. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ ανέφερε το εξής σε δήλωσή του: «Καταδικάζουμε έντονα την προσπάθεια εμπρησμού του τεμένους Koprulu στην Λεμεσό στην νότια Κύπρο. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να λάβει μέτρα κατά των φασιστών εχθρών του Ισλάμ. Πρέπει να διεξαχθεί αγώνας κατά της πολιτικής και της γλώσσας των ΜΜΕ που ενθαρρύνει την εχθρότητα κατά του Ισλάμ. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να βρει τους δράστες μιαν ώρα αρχύτερα».

    Η Hakikat (02.06.20) γράφει ότι με ανάρτησή του στο Tweeter ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι καταδίκασε την επίθεση αναφέροντας: «Καταδικάζω έντονα την επίθεση που έγινε κατά του πολλών αιώνων τεμένους Koprulu που βρίσκεται στην Λεμεσό στον ελληνοκυπριακό τομέα. Καλώ την ελληνοκυπριακή διοίκηση να συμπεριφερθεί με ειλικρίνεια πλέον έναντι αυτών των επιθέσεων και να βρει και να τιμωρήσει μιαν ώρα αρχύτερα τους δράστες αυτής της ποταπής επίθεσης».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών στα οδοφράγματα αποφάσισε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, λέει η Σαμανί

    Η K?br?s (02.06.20) γράφει ότι Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, συντονίστρια των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών στην λεγόμενη προεδρία, δήλωσε ότι σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών στα σημεία διέλευσης αποφάσισαν τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας κατά την διάρκεια χθεσινής τους συνεδρίας μέσω τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων που εργάζονται για αντιμετώπιση του Covid-19 και των συντονιστών των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών.

    Στη δήλωση σημειώνεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στο ότι θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί στις διελεύσεις με μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση προς την κατεύθυνση των προτάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συμφώνα με την απόφαση επί της αρχής που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους ηγέτες, αφού «όταν συγκρίθηκαν τα υπάρχοντα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στις δύο πλευρές φέρουν ομοιότητες επιστημονικά».

    Η Σαμανί ανέφερε επίσης ότι κατά την λήξη της συνάντησης τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι διεξάγεται ένας επιτυχής αγώνας κατά του Covid-19 και στις δύο πλευρές του νησιού και ότι θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση το συντομότερο η Δικοινοτική Επιτροπής Υγείας για συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών και σταδιακό άνοιγμα των σημείων διέλευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Διαμαρτύρονται κατά της «καταπιεστικής και ρατσιστικής στάσης» του καθεστώτος οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι Πύλας

    Κάτω από τον τίτλο «'Καταπιεστική και ρατσιστική στάση'», η Yeni Duzen (02.06.20) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στην Πύλα διαμαρτυρήθηκαν χθες στο σημείο διέλευσης στο Πέργαμος λόγω των όρων που τους έθεσε το κατοχικό καθεστώς για να μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα. Οι κάτοικοι της Πύλας αντέδρασαν για το γεγονός ότι το καθεστώς ζήτησε να τους παρακολουθεί μέσω εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα και χαρακτήρισαν «καταπιεστικό και ρατσιστικό» το γεγονός ότι το καθεστώς τους απαγορεύει να έχουν επαφές με Ελληνοκύπριους και τους ζητά να δεσμευτούν ότι δεν θα πράξουν κάτι τέτοιο (για να τους επιτρέπει να περνούν στα κατεχόμενα).

    Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης του χωριού, Βεϊσάλ Γκιουντέν δήλωσε στην εφημερίδα ότι η απόφαση για παρακολούθηση των κατοίκων Πύλας προκάλεσε «σοβαρή ενόχληση», ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να συναντηθεί με όλους τα μεσάνυχτα και ότι το πρωί συνομίλησε με τα λεγόμενα υπουργεία υγείας και εξωτερικών και τελικά επικράτησε η λογική, αφού αναθεωρήθηκε η πιο πάνω σκέψη. Πρόσθεσε το εξής:

    «Αποφασίστηκε να γίνουν σήμερα τα τεστ. Μου ζήτησαν έναν κατάλογο με τέσσερα μέρη: τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, τους ιδιοκτήτες οικογενειακής επιχείρησης και τους ασχολούμενους με την γεωργία και την κτηνοτροφία».

    Είπε ότι στον κατάλογο υπάρχουν 60 άτομα και ότι διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στους ιδιοκτήτες οικογενειακής επιχείρησης για να μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα να εργαστούν.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πρώτη μέρα χαλάρωσης μέτρων στα κατεχόμενα-Στόχος η ανάπτυξη του τουρισμού

    Η Yeni Bakis (02.06.20) γράφει για την χθεσινή πρώτη μέρα χαλάρωσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της επιδημίας του ιού COVID-19 και σημειώνει πως χθες άνοιξαν για πρώτη φορά τα νηπιαγωγεία, τα ξενοδοχεία, οι κινηματογράφοι και οι βιβλιοθήκες στα κατεχόμενα. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών άρχισε χθες και η έξοδος/είσοδος από το χωριό Πύλα, ενώ θα καταστεί δυνατή και η ταφή Τουρκοκυπρίων που έχασαν την ζωή του στο εξωτερικό την περίοδο της πανδημίας.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η Diyalog (02.06.20) γράφει ότι παρά το γεγονός ότι τα εστιατόρια άνοιξαν, ειδικότερα σε πολύ τουριστικές περιοχές όπως το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, δεν υπάρχουν πελάτες για να εξυπηρετήσουν και τονίζει πως οι ιδιοκτήτες εκφράζουν την ανησυχία τους αφού χωρίς τουρίστες δεν μπορούν να εργαστούν.

    Εξάλλου, η Diyalog (02.06.20) γράφει επίσης ότι μιλώντας χθες στην λεγόμενη βουλή ο «υπουργός τουρισμού» Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι όλοι οι τομείς που επηρεάζονται από τον τουρισμό υποφέρουν λόγω της κατάστασης και κάλεσε τους ξενοδόχους να επενδύσουν στον εσωτερικό τουρισμό. Είπε επίσης πως στις 5 Ιουνίου θα φτάσει στα κατεχόμενα το πρώτο αεροπλάνο από την Αγγλία και ότι οι τουρίστες θα φτάνουν στα κατεχόμενα από την 1 Ιουλίου. Πρόσθεσε ότι άρχισαν να διαφημίζουν με στόχο να ελκύσουν τουρίστες πόσο καλά τα πήγαν τα κατεχόμενα στην αντιμετώπιση της κρίσης του ιού.

    (ΚΣ)

    [06] Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα για 45η μέρα

    Η Hakikat (02.06.20) γράφει ότι o λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 541 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν διαπιστώθηκε κανένα νέο κρούσμα, κάτι που συμβαίνει για 45η συνεχόμενη μέρα.

    Το τελευταίο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα εντοπίστηκε στις 17 Απριλίου. Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 31,915 τεστ και εντοπίστηκαν 108 άτομα με Covid-19, από τα οποία τα 104 πήρα εξιτήριο και τα 4 έχασαν την μάχη με την νόσο.

    (ΚΣ)

    [07] Κτίριο 14 ορόφων θα κτιστεί στο χωριό Γαστριά

    H Detay (02.06.20) γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ένα κτίριο αποτελούμενο από 14 ορόφους θα χτιστεί στο κατεχόμενο χωριό Γαστριά.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και παλαιότερα επιχειρήθηκε το κτίσιμο μεγάλων κτιρίων στην περιοχή αλλά οι κάτοικοι του χωριού αντέδρασαν έντονα. Στην παραλία που αναμένεται να κτιστεί το κτίριο, δεν υπάρχει οδική σύνδεση και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί στην εταιρεία κατασκευής του κτιρίου η άδεια για κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει το κτίριο με τον δρόμο.

    (ΚΣ)

    [08] Πληροφορίες για τους εργαζομένους στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (02.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας Φαϊζ Σουτζούογλου, δήλωσε πως ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, «που ιδρύθηκε το 1977» ανήλθε σε 113,051.

    Είπε επίσης ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων χώρων εργασίας είναι 40,775 και ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν μισθό αυξήθηκε σε 39,459 από τον Μάιο του 2020.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση στο τζαμί Κοπρουλού στη Λεμεσό

    Η Hurriyet (01.06.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του επέκρινε την επίθεση με μολότοφ που έγινε στο τζαμί Koπρουλού, (Koprulu Hac? Ibrahim Aga) το οποίο βρίσκεται στη Λεμεσό στην «Ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Συμμεριζόμαστε τις δηλώσεις που έγιναν από την αρχές της ΤΔΒΚ σχετικά με την επίθεση. Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της για προστασία των χώρων θρησκευτικής λατρείας και των θρησκευτικών ελευθεριών, πρέπει άμεσα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και να αναλάβει την αποτυχία της. Είναι φανερό ότι ρητορικές και ενέργειες εχθρικές εναντίον του Ισλάμ δεν μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους αλλά αποτελούν απειλή και για ολόκληρη την ανθρωπότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Απάντηση Ακσόϊ στην Ελλάδα για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με την Aksam (02.06.20), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του αναφέρει για τη νέα ενεργειακή κίνηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τα εξής: «Τα νέα οικόπεδα για τα οποία η TPAO ζητά αδειοδότηση για έρευνες και γεωτρήσεις, σύμφωνα με την πληροφόρηση της χώρας μας προς τον ΟΗΕ βρίσκονται εντός των συνόρων της υφαλοκρηπίδας μας. Η χώρας μας, ανακοίνωσε δεκάδες φορές ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτό το οικόπεδο», αναφέρει η ανακοίνωση, δια του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Ακσόϊ.

    Ο Ακσόϊ στην ανακοίνωση προσθέτει και τα εξής: «Η αποφασιστικότητα μας να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλήρης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρητικές μας δραστηριότητες σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμά μας».

    (ΑΚ)

    [03] Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα: «Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», (AA-01.06.20), ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Μπουράγκ Οζούγκεργκιν υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίστηκε ότι όλες οι εκκλήσεις της Άγκυρας προς την Αθήνα για να προσέλθουν σε διάλογο, έμειναν αναπάντητες.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Οζούγκεργκιν προέβη στις πιο πάνω δηλώσεις μετά από συνάντηση στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και μετά που η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων ((TPAO) υπέβαλε αίτημα για αδειοδότηση για να αρχίσει επιπρόσθετες εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Οζούγκεργκιν δήλωσε στη συνάντηση ότι οι θέσεις της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα όπως το Κυπριακό, οι εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η εξαγωγή του φυσικού αερίου, οι εξελίξεις στη Λιβύη και σε ολόκληρη την περιοχή είναι γνωστές και διαφανείς. Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει έκκληση πάρα πολλές φορές προς την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο για αυτά τα ζητήματα αλλά υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν έδωσε οποιαδήποτε απάντηση.

    (ΑΚ)

    [04] Η TPAO θα διεξάγει γεωτρήσεις εκτός των Τουρκικών χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Milliyet (02.06.20), η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) υπέβαλε αίτηση για να αδειοδοτηθεί να αρχίσει επιπρόσθετες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε οικόπεδα που βρίσκονται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση σχετικά με το θέμα της Γενικής Διεύθυνσης Mεταλλευμάτων και Διαχείρισης Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων δημοσιεύθηκε στη χθεσινή επίσημη εφημερίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η TPAO υπέβαλε αίτηση για να αδειοδοτηθεί να αρχίζει εξορύξεις σε επτά νέα οικόπεδα τα οποία έχει οριοθετήσει και τα οποία δεν βρίσκονται εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον αιτήθηκε όπως η άδεια που κατέχει για τις περιοχές Batman και Siirt παραταθεί για ακόμη 10 χρόνια.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεωτρύπανο Φατίχ το οποίο προορίζεται να αρχίσει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κατέφθασε ήδη στην Τραπεζούντα. Το Φατίχ αναμένεται να αρχίσει την πρώτη του γεώτρηση στις 15 Ιουλίου στο οικόπεδο Tuna-1 στη Μαύρη Θάλασσα.

    (ΑΚ)

    [05] Μείωση σημειώνεται στα κρούσματα στην Τουρκία, υποστηρίζει ο Κοτζά

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (02.06.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε χθες στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία 31,525 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 827 νέα κρούσματα με COVID-19, ενώ ακόμη 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμό των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τις 4,563.

    Με τα χθεσινά δεδομένα, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα συνολικά 2,070,719 διαγνωστικές εξετάσεις ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στις 164,769. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 651 ενώ σήμερα διασωληνωμένοι βρίσκονται 283 ασθενείς.

    Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι συνεχίζει να σημειώνεται μείωση στα κρούσματα στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν κοντεύει τις 130.000. «Τα νέα κρούσματα είναι στα προβλεπόμενα επίπεδα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων επίσης μειώνεται. Τα επόμενες μέρες πρέπει να εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα αυτοπροστασίας και να φοράμε μάσκες. Πιο αυστηρά μέτρα, σημαίνει πιο αυστηρό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κοτζά.

    (ΑΚ)

    [06] Οι αναφορές για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία είναι ένα βρώμικο κόλπο, ισχυρίζεται ο Μπαχτσελί

    Το τηλεοπτικό κανάλι CNNTurk (01.06.20) μετέδωσε ότι ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις οργανώσεις του κόμματός του, ανέφερε ότι δεν θα αγνοηθούν όλες οι προπαγανδιστικές κινήσεις και όλες οι πολιτικές υποδείξεις που προσπαθούν να σύρουν την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές.

    Ο Μπαχτσελί διευκρίνισε ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ισχυριζόμενος ότι οποιαδήποτε αναφορά για πρόωρες εκλογές είναι μια ντροπιαστική παγίδα, ένα βρώμικο κόλπο. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές και ότι αυτοί που πιέζουν χρησιμοποιώντας ύπουλους τρόπους, προέρχονται από αντιδημοκρατικούς κύκλους.

    (ΔΨ)

    [07] Συλλήψεις σε διαδήλωση για την 7η επετείου των εξεγέρσεων στο Γκεζί Παρκ

    Σύμφωνα με την Vatan (01.06.20), η Τουρκική αστυνομία προέβη σε συλλήψεις 21 ατόμων στην Άγκυρα, όταν μια ομάδα από ανθρώπων συγκεντρώθηκε σε πάρκο στην Άγκυρα για να διαδηλώσει για την 7η επέτειο από τα γεγονότα στην πλατεία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

    Οι συλλήψεις έγιναν με την αιτιολογία ότι διαδήλωναν χωρίς άδεια και οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Ασφάλειας στην Άγκυρα.

    Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren (31.05.20, DHA) μετέδωσε ότι το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη είχε κλείσει και είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία εξαιτίας της 7ης επετείους.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (01.06.20) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και η «Αλληλεγγύη πλατείας Τακσίμ» [Taksim Dayan?smas?], σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «αυτά τα εδάφη του Γκεζί είναι ελπίδα για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη, είναι μια δυνατότητα». Σημειώθηκε ότι «ποτέ δεν θα ξεχάσουν όσους χάθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013», τονίζοντας ότι η ειρηνική αντίσταση είναι δικαίωμα σε κάθε τόπο.

    Η Sozcu (31.05.20) γράφει ότι ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επί τη ευκαιρία της 7ης επετείους των εξεγέρσεων στο Γκεζί, έγραψε ότι το «Γκεζί ήταν μια βαθιά ανάσα εκατομμυρίων έναντι σ' αυτών που δεν σέβονται την δημοκρατία και το πράσινο της πόλης».

    Ο πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, σε μήνυμα του για την επέτειο, είπε: «Μπορεί να φαίνεται ότι η αντίσταση δεν συνεχίζεται, αλλά δεν ποτέ δεν θα τελειώσει. Η Αντίσταση στο Γκεζί δεν τελείωσε, συνεχίζεται και στο τέλος, σίγουρα, θα κερδίσουμε», γράφει η Cumhuriyet (01.06.20).

    (ΔΨ)

    [08] Ίδια μέθοδος στο κατηγορητήριο έναντι των δημοσιογράφων, όπως και στην υπόθεση του βουλευτή Μπερμπέρογλου

    Η Cumhuriyet (02.06.20) γράφει ότι δημοσιεύτηκε το κατηγορητήριο που ετοιμάσθηκε από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τον δημοσιογράφο της Cumhuriyet Μπαρίς Τέρκογλου (Bar?s Terkoglu), τον διευθυντή σύνταξης του καναλιού OdaTV Μπαρίς Μπεχλιβάν (Bar?s Pehlivan), την ανταποκρίτρια του καναλιού OdaTV Χούλια Κιλιντζ (Hulya K?l?nc), τον δημοσιογράφο της Yenicag Μουράτ Αγιρέλ (Murat Ag?rel) και τους δημοσιογράφους της Yeni Yasam Φερχάτ Τσελίκ (Ferhat Celik) και Αϊντίν Κεσέρ (Ayd?n Keser) που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι «αποκάλυψαν μέλος της ΜΙΤ».

    Η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλο απόσπασμα του κατηγορητηρίου είναι από την απόφαση της δίκης του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) και διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet σχετικά με την δημοσίευση φωτογραφιών από φορτηγά της ΜΙΤ, που κατευθύνονταν προς Συρία.

    Στο κατηγορητήριο ζητήθηκε η τιμωρία των δημοσιογράφων σύμφωνα με τον νόμο 27/3 (αποκάλυψη μέλος της ΜΙΤ) και τον ποινικό νόμο 329/1 (δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του κράτους). Στο σημείο αν θεωρούνται ένοχοι ή όχι συμπεριλήφθηκαν και τα άρθρα του περί ποινικού κώδικα νόμου 327 και 328 ,τα όποια ήταν κριτήρια για την απόφαση του 16ου Ανώτατου Δικαστηρίου στην απόφαση του Μπερπέρογλου. Όπως είναι γνωστό, ο Μπερμπέλογλου καταδικάσθηκε σύμφωνα με τον ποινικό νόμο 328, για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία». Σημειώνεται ότι στο κατηγορητήριο για τους δημοσιογράφους χρησιμοποιείται μέρος των νομικών αξιολογήσεων εκείνης της απόφασης. Επιπρόσθετα, είναι αντιληπτό ότι το μέρος της νομικής αξιολόγησης στο κατηγορητήριο σχετικά με την αντιλογία του άρθρου 27/3-1 είναι αντιγραφή από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    (ΔΨ)

    [09] Το συγκρότημα Yorum θα πραγματοποιήσει συναυλία εις μνήμη των μελών του

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (01.06.20), το συγκρότημα Yorum ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει συναυλία εις μνήμη των μελών του Helin Bolek και Ibrahim Gokcek, που έχασαν τη ζωή τους μετά από απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας μαχόμενοι για την ελευθερία της έκφρασης και για την άρση των απαγορεύσεων διεξαγωγής συναυλιών, στο Γενίκαπί στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Αυγούστου.

    Η συναυλία θα είναι ένα δώρο για τα μέλη του, για τους λαούς του κόσμου, σημειώνει το συγκρότημα.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 2 June 2020 - 12:59:06 UTC