Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 73/2020 30.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεκαέξι ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 1,176 τεστ χθες
  • [02] Ακιντζί: «Μπορεί να κλείσατε τα οδοφράγματα μονομερώς, δεν είναι δυνατό να τα ανοίξετε όμως με μονομερείς αποφάσεις»
  • [03] Αρχίζει η ομαλοποίηση της κατάστασης στα κατεχόμενα
  • [04] Τατάρ: «Το κράτος μάζεψε 200 εκατομμύρια ΤΛ αυτό τον μήνα, πιάσαμε πάτο»
  • [05] Πολύ κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται το κατοχικό καθεστώς, υποστηρίζει Τουρκοκύπριος οικονομολόγος
  • [06] Σε «πικρίες» της Τουρκίας αποδίδεται η μη αποστολή χρημάτων στα κατεχόμενα
  • [07] Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε 4,416 PCR τεστ στο ψευδοκράτος
  • [08] Προσπάθεια παραπληροφόρησης για την βοήθεια που στέλνει η ΕΕ στα κατεχόμενα βλέπει αρθρογράφος
  • [09] Στους 90 ανήλθαν οι Τουρκοκύπριοι νεκροί από κορωνοϊό στην Βρετανία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στους 89 οι νεκροί και στα 2,936 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [02] Τα σχολεία στην Τουρκία μπορεί να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας
  • [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αντικρούει την έκθεση 2020 των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες
  • [04] Δεύτερο πακέτο με ιατρικό εξοπλισμό στάλθηκε στις ΗΠΑ
  • [05] Νέα Δημοσκόπηση δείχνει πτώση του ΑΚΡ και μείωση της δημοτικότητας του

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεκαέξι ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα μετά από 1,176 τεστ χθες

    Η Diyalog (30.04.20) γράφει ότι 1,176 τεστ για κορωνοϊό διεξήχθησαν χθες στα κατεχόμενα και ότι ως αποτέλεσμα των τεστ αυτών διαπιστώθηκαν 16 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Τα 16 άτομα θα υποβληθούν και σε τεστ PCR για επιβεβαίωση της κατάστασής τους.

    Τα τεστ διενεργήθηκαν σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία, στην «αστυνομία», στην «πυροσβεστική», σε πρατήρια βενζίνης, υπεραγορές, «δήμους» και πολυκλινικές. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα ανήλθε στις 11,010.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε ότι χθες πήραν εξιτήριο άλλα δύο άτομα που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία και ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό μειώθηκε στους τρεις. Ο αριθμός των ασθενών που ανάρρωσαν ανήλθε στους 101 σε σύνολο 108 κρουσμάτων (31 από τα κρούσματα ήταν Γερμανοί τουρίστες), ενώ υπήρξαν και τέσσερις θάνατοι.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ακιντζί: «Μπορεί να κλείσατε τα οδοφράγματα μονομερώς, δεν είναι δυνατό να τα ανοίξετε όμως με μονομερείς αποφάσεις»

    Η Detay (30.04.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Kanal T στα κατεχόμενα και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων, είπε ότι τα οδοφράγματα δεν μπορούν να ανοίξουν με μονομερείς αποφάσεις. «Για να μπορέσουν να ανοίξουν τα οδοφράγματα χρειάζεται συνεργασία και συναντίληψη. Ακόμα και αν κλείσατε τα οδοφράγματα μονομερώς και ακόμη και αν αυτό ήταν λάθος, δεν είναι δυνατό να τα ανοίξετε με μονομερείς αποφάσεις. Για αυτό, για να ανοίξουν ξανά, χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση και να ληφθεί κοινή απόφαση. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γίνει ένας καλός συντονισμός τόσο με τα ΗΕ όσο και με την Ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

    Κληθείς να εκφράσει την άποψη του για το πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε την ανάγκη όπως τα συστήματα υγείας να είναι «πιο αλληλέγγυα, να αναπτυχθούν περισσότερο και να γίνουν μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μην αφήνουν τους φτωχούς ανθρώπους να πεθαίνουν». Υποστήριξε επίσης ότι στο εφεξής χρειάζεται ένα παγκόσμιο σύστημα όπου θα διατίθενται περισσότερα κονδύλια για την επιστήμη, την έρευνα, την εκπαίδευση και την υγεία.

    Υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι σωστό η πλάστιγγά της υγείας να είναι ίση με αυτή τη οικονομίας και αναφερόμενος στην επιστροφή στην ομαλότητα, είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και με συγκρατημένο τρόπο. Προέχει, είπε ο Ακιντζί, η υγεία και πρόσθεσε ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε και οικονομία.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επαναλειτουργία επιχειρήσεων στα κατεχόμενα, Ο Ακιντζί τόνισε την ανάγκη όπως πριν επιστρέψουν στην ομαλοποίηση να γίνει ένα νοσοκομείο πανδημίας στα κατεχόμενα, να διευρυνθεί ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων και να συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Κάλεσε επίσης την λεγόμενη κυβέρνηση να εισακούσει τις απόψεις και εισηγήσεις του «υπουργείου υγείας» και των ειδικών επιστημόνων.

    Αναφερόμενος στο θέμα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα που αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο εξαιτίας της πανδημίας, ο Ακιντζί διευκρίνισε ότι «δεν έγινε οποιαδήποτε τροποποίηση στο σύνταγμα σχετικά με την αναβολή των εκλογών αλλά ήταν μια απόφαση που λήφθηκε αναγκαστικά υπό το φως της γνωμάτευσης που έλαβε η βουλή από το γενικό εισαγγελέα». Υποστήριξε στη συνέχεια ότι αφουγκράζεται τις συζητήσεις που γίνονται στην κοινότητα όσον αφορά στο θέμα αυτό και υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιδείξουν ακόμη λίγη υπομονή «αυτοί που θέλουν ο Ακιντζί να φύγει πάση θυσία». Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η «βουλή», η οποία καθόρισε την 11η Οκτωβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών», πρέπει να αξιολογήσει ξανά την ημερομηνία για τις «εκλογές» και αν δεν τίθεται ζήτημα που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του «λαού», να καθορίσει τις «εκλογές πιο νωρίς», όπως είπε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι οι σχέσεις τους δεν πρέπει να είναι στη βάση του «ισχυρού με τον αδύνατο», αλλά να είναι μια σχέση πιο υγιής που να βασίζεται στη «ισότητα μεταξύ δυο κρατών που αναγνωρίζουν το ένα το άλλο».

    (AK)

    [03] Αρχίζει η ομαλοποίηση της κατάστασης στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Αρχίζει η ομαλοποίηση», η K?br?s (30.04.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες την παράταση ορισμένων περιορισμών και μέτρων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ από τον Μάρτιο, αλλά και την επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων από τις 4 Μαΐου.

    Από τις 4 Μαΐου θα αρθεί και η κυκλοφορία μεταξύ πόλεων καθώς και η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως από την Κυριακή 10 Μαΐου και κάθε Κυριακή θα εφαρμόζεται μερική απαγόρευση κυκλοφορίας. Η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των ωρών 21.00-06.00 θα ισχύσει μέχρι τις 15 Μαΐου. Μέχρι την εν λόγω ημερομηνία οι υπεραγορές θα κλείνουν στις 20.00, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση όλων να φέρουν μάσκα. Από τις 10 Μαΐου θα επιτρέπεται η επίσκεψη σε υπεραγορές, κρεοπωλεία, φαρμακεία, πρατήρια βενζίνης και γιατρούς για λόγους υγείας.

    Ανακοινώνοντας τις χθεσινές αποφάσεις, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου η απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα για όσους έρχονται δια θαλάσσης και δεν είναι «πολίτες» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», ενώ από την εν λόγω ημερομηνία θα επιτρέπεται η διά θαλάσσης είσοδος «πολιτών» της «ΤΔΒΚ» που μετέβησαν στο εξωτερικό για λόγους υγείας ή για κηδεία.

    Από τις 4 Μαΐου οι τράπεζες και τα φαρμακεία επανέρχονται στο κανονικό ωράριο λειτουργίας τους, ενώ σχολεία, νηπιαγωγεία, κινηματογράφοι και θέατρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 15 Μαΐου και θα απαγορεύονται ομαδικές συγκεντρώσεις, γάμοι και προσευχές. Ως εκ τούτου δεν θα επιτρέπονται εκδηλώσεις όπως το Ιφτάρ, το ομαδικό δείπνο που γίνεται μετά το πέρας της ημερήσιας νηστείας κατά την διάρκεια του ιερού μήνα Ραμαζάν.

    Κλειστά μέχρι τις 15 Μαΐου παραμένουν εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπουφέ, ο τουριστικός τομέας, ξενοδοχεία, καζίνο γραφεία στοιχημάτων, χώροι διασκέδασης, αίθουσες άθλησης, αίθουσες τέλεσης γάμων, σχολές χορού, ινστιτούτα μασάζ, υπαίθριες αγορές, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς, παιδικά πάρκα, εκδρομικοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι και καφενέδες. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι εργασίας θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου.

    Μέχρι τις 15 Μαΐου ο λεγόμενος δημόσιος τομέας θα εργάζεται εκ περιτροπής, όμως θα μπορούν τα «υπουργεία» να καλούν προσωπικό για παροχή υπηρεσιών όταν το θεωρήσουν αναγκαίο. Σε υπηρεσίες που παρέχονται ομαδικά θα εφαρμοστεί το σύστημα των ραντεβού, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

    Ο Όζερσαϊ είπε ότι οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου μπορεί να μην μείνουν για πάντα ανοικτές και ότι το «υπουργικό συμβούλιο» θα επανεξετάσει τις αποφάσεις του. Ανέφερε ότι εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και μπουφέ θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 15 Μαΐου, όμως θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης υπό τον όρο ότι θα υποβάλουν τους εργαζόμενούς τους σε τεστ για κορωνοϊό κατόπιν συνεννόησης με το λεγόμενο υπουργείο υγείας.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, οι χώροι εργασίας και οι επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να εργάζονται θα πρέπει να εφαρμόζουν τα κριτήρια που θα ανακοινώσει σήμερα το λεγόμενο υπουργείο οικονομίας και ενέργειας καθώς και τους κανόνες υγιεινής.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τατάρ: «Το κράτος μάζεψε 200 εκατομμύρια ΤΛ αυτό τον μήνα, πιάσαμε πάτο»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (30.04.20) γράφει ότι σε δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε προηγούμενη δήλωσή του ότι σύμφωνα με στοιχεία που του υπέβαλαν επιστήμονες, τέθηκε υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, όμως δεν πρέπει να επαναπαύονται. Είπε ότι τα ανοίγματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό θα γίνουν σταδιακά υπό το φως των προτάσεων των επιστημόνων.

    Ερωτηθείς πώς θα αρχίσουν να γυρίζουν τα γρανάζια της οικονομίας του «κράτους», ο Τατάρ είπε:

    «Αυτό τον μήνα, το κράτος μάζεψε γύρω στα 200 εκατομμύρια ΤΛ. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πληροφορίες που λαμβάνω. Πιάσαμε πάτο. Πιστεύω ότι με καλή διαχείριση της παρεμπόδισης της εξάπλωσης της επιδημίας θα αρχίσουν να γυρίζουν τα γρανάζια της οικονομίας μετά από μερικούς μήνες με την συμβολή και του ελπιδοφόρου περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε. Θα πάρει χρόνο, όμως θα μπορέσουμε να συνέλθουμε. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την υπόθεση και να κάνουμε το καράβι να επιπλεύσει με λίγη βοήθεια, λίγο δάνειο και δημιουργώντας πόρους. Ουδέποτε ήμουν απαισιόδοξος. Είπαμε ότι πρώτα θα διευθετήσουμε την υγεία και το κάναμε. Τώρα είναι η σειρά της οικονομίας

    Υπάρχει ένα πακέτο δανείων 1 δισεκατομμυρίου ΤΛ. Εκτός τούτου γίνεται λόγος και για δάνεια της τράπεζας αναπτύξεως. Όταν κοιτάξουμε τις δυνατότητες του κράτους, το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Και εξασφαλίζουμε την είσοδο πόρων και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με δυνατότητα δανεισμού. Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε στο σημείο που θέλουμε ανάλογα με την κίνηση της αγοράς. Εκτός τούτου, δεν μπορώ να πω ότι θα δώσουμε σε όλους το τάδε ποσό, διότι δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Ακόμα και στην ευρωζώνη υπάρχει σοβαρός καβγάς. Η Ιταλία, η Γαλλία ζητούν χρήματα από το κέντρο. Η Γερμανία αντιστέκεται για να μην δώσει [...]».

    Ερωτηθείς γιατί δεν ήρθαν ακόμα τα χρήματα που αναμένονται από την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πολύ καλές, όμως παίρνουν χρόνο οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών. Αυτό έγινε και προηγουμένως. Ακόμα επηρεαζόμαστε από την διαδικασία της εγκατάστασης του νέου συστήματος στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα προκύψει μια συμφωνία. Έχω κάποιες προσδοκίες. Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχα δύο συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Συνομιλώ συνεχώς με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Συνεχίζονται λεπτομερείς εργασίες και τις παρακολουθούν οι συνάδελφοι. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις εδώ ενέργειές μας με τους δικούς μας πόρους».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πολύ κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται το κατοχικό καθεστώς, υποστηρίζει Τουρκοκύπριος οικονομολόγος

    Η Yeni Bak?s (30.04.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Πολύ κοντά στην κατάρρευση», στεγάζει δηλώσεις του γνωστού Τουρκοκύπριου οικονομολόγου Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη και αν ανοίξουν οι επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, θα υπάρξει περίοδος στασιμότητας και περίοδος έλλειψης ρευστότητας με αποτέλεσμα όπως είπε, μεγάλος αριθμός εργαζομένων να έρθει αντιμέτωπος με την ανεργία.

    Ο Ντενίζ τόνισε την ανάγκη τόσο οι «τράπεζες όσο και το κράτος» να ξεκαθαρίσουν από τώρα τα μέτρα που θα λάβουν όσον αφορά στην στήριξη των «επιχειρήσεων». Ακόμη και αν η «κυβέρνηση» πράξει αυτά που της αναλογούν όσον αφορά στο θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων, θα πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να πράξουν και αυτές αυτά που πρέπει προκειμένου να συνεχίσουν να εργοδοτούν τους εργαζόμενους τους.

    O Ντενίζ υποστήριξε επίσης ότι για να υπάρξει ξανά κινητικότητα στην οικονομία, θα πρέπει το «κράτος να αυξήσει τις δαπάνες στον επενδυτικό τομέα» και να στηρίξει αυτό τον τομέα με μειώσεις σε φόρους.

    «Υπάρχουν και δυσκολίες στο προϋπολογισμό. Είναι για αυτό που η στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Το κράτος της ΤΔΒΚ δεν χρειάζεται μόνο 72 εκ. ΤΛ από την Τουρκική Δημοκρατία για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία του, χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα», υποστήριξε ο Ντενίζ.

    (ΑΚ)

    [06] Σε «πικρίες» της Τουρκίας αποδίδεται η μη αποστολή χρημάτων στα κατεχόμενα

    Κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία έχει πικρίες», ο αρθρογράφος Ερτσίν Σαχμαράν της K?br?s (30.04.20) γράφει ότι για διαχείριση της κατάστασης που προκλήθηκε στην οικονομία της κατεχόμενης Κύπρου λόγω της κρίσης του κορωνοϊού χρειάζεται να εισρεύσουν χρήματα είτε μέσω εσωτερικού δανεισμού είτε μέσω βοήθειας από την Τουρκία.

    Ο Σαχμαράν σημειώνει ότι επειδή η «κυβέρνηση» δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, αρχικά δεν προτίμησε τον δρόμο του εσωτερικού δανεισμού και προέβλεψε ότι θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από την Τουρκία.

    Επισημαίνοντας ότι δεν ήρθαν οι αναμενόμενοι πόροι από την Τουρκία, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η βασικότερη κριτική που ασκείτο στην προηγούμενη «κυβέρνηση» του τετραμερούς «συνασπισμού» ήταν οι σχέσεις της με την Τουρκία, το «οικονομικό πρωτόκολλο» και η μη έλευση χρημάτων.

    «Όμως και σήμερα δεν υπάρχει κάποια διαφορετική κατάσταση», αναφέρει ο Σαχμαράν και διερωτάται κατά πόσον η μη έλευση πόρων από την Τουρκία οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, στα «πρωτόκολλα» που υπογράφηκαν αλλά δεν εφαρμόστηκαν και στο γεγονός ότι έθεσαν υποψηφιότητα για τις «προεδρικές εκλογές» τόσο ο Ερσίν Τατάρ όσο και ο Κουτρέτ Όζερσαϊ.

    Ο Σαχμαράν γράφει ότι κατά την διάρκεια εκπομπής του στην KIBRIS TV φιλοξένησε τον δικηγόρο Σεϊχάν Γιλντιρίμ, ο οποίος του ανέφερε τα εξής για το θέμα:

    «Ήρθαν σημαντικές βοήθειες από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ. Η κυβέρνηση προέβλεψε ότι θα ερχόταν μεγαλύτερο χρηματικό κονδύλι. Όμως δεν ήρθε. Υπάρχει πρόβλημα. [...] Λες στην Τουρκία 'βοήθα με', αλλά δεν χρησιμοποιείς τις δικές σου δυνατότητες. Δεν προσπαθείς να κλείσεις την ψαλίδα ανάμεσα στις καταθέσεις στις τράπεζες και στα δάνεια [...]

    Είχα μιλήσει με έναν γραφειοκράτη από την Τουρκία προηγουμένως. "Εμείς κάναμε συμφωνίες και με άλλες χώρες. Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ακόμα και με χώρες με τις οποίες κάναμε προφορική συμφωνία. Όμως, παρά το γεγονός ότι κάνουμε γραπτές συμφωνίες με την ΤΔΒΚ και κάνουν και οι ίδιοι την προετοιμασία τους, πάντα είναι τα ίδια άρθρα, τα ίδια πρωτόκολλα, δεν αλλάζει κάτι". Αυτό λέγεται, αυτή είναι η δική τους οπτική γωνιά.

    Στην Τουρκία υπάρχουν οργανώσεις που κηρύχθηκαν τρομοκρατικές. Ήρθαν και εδώ. Οι κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ έθαψαν αυτούς τους φακέλους. Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών υπέβαλε έκθεση στην γενική εισαγγελία. Κανείς δεν περιμένει από την δικαιοσύνη της ΤΔΒΚ να κάνει κάτι παράνομο. Όμως, δεν οδηγήθηκε πουθενά το θέμα. Αυτή είναι μια σοβαρή πικρία. Μόνο οι ΗΠΑ και η ΤΔΒΚ δεν βοήθησαν την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα.

    Από την άλλη είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Ακιντζί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εκτός των συνόρων της. Έγιναν εκατοντάδες πρωτόκολλα. Κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε, δεν τηρήθηκε. Υπάρχουν δυνάμεις που ασκούν σοβαρή επικυριαρχία πάνω στις κυβερνήσεις. [...] Πρέπει πλέον να κάνουν κάτι και οι ίδιες».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε 4,416 PCR τεστ στο ψευδοκράτος

    Η Yeni Bak?s (30.04.20) γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συνεργασία του UNDP, στα πλαίσια του Κανονισμού για τη χρηματοδοτική στήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους, απέστειλε μέσω του Κέντρου Συντονισμού της ΕΕ στην Κύπρο στο λεγόμενο υπουργείο υγείας 4416 PCR τεστ με σκοπό την καταπολέμηση της πανδημίας στα κατεχόμενα, καθώς επίσης και 32 σωληνάρια έγχυσης και 40 μετρητές ροής.

    Τα αναλώσιμα έχουν ήδη παραδοθεί στις αποθήκες του «υπουργείου υγείας» γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι αύριο αναμένεται να σταλούν στα «εργαστήρια» και 720 DNA τεστ. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται από το «υπουργείο υγείας», την προηγούμενη εβδομάδα παραδόθηκαν στις αποθήκες του «υπουργείου» και 30.000 προστατευτικές στολές.

    (ΑΚ)

    [08] Προσπάθεια παραπληροφόρησης για την βοήθεια που στέλνει η ΕΕ στα κατεχόμενα βλέπει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Αναζητούνται πόροι εκτός πρωτοκόλλου», ο αρθρογράφος Μεχμέτ Λεβέντ της Afrika (30.04.20) γράφει ότι επιτέλους άρχισε να συζητείται και στην λεγόμενη βουλή ότι δεν ήρθε βοήθεια από την Τουρκία στα κατεχόμενα για τον κορωνοϊό και ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και καμία εγγύηση ότι θα έρθει.

    Υπενθυμίζοντας ερωτήσεις που υπέβαλαν πρόσφατα «βουλευτές» προς τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει αφού δεν έρχονται χρήματα από την Τουρκία, ο Λεβέντ σημειώνει ότι ο Τατάρ ανέφερε μόνο ότι καταβάλλουν προσπάθεια να πάρουν κονδύλια που δεν περιέχονται στο «πρωτόκολλο» το οποίο υπέγραψαν με την Τουρκία και ότι αναμένουν βοήθεια από την Άγκυρα. Καταλήγει λέγοντας τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να μας κάνουν να χάψουμε το ότι η Τουρκία έστειλε τον ιατρικό εξοπλισμό και τα ιατρικά υλικά που έστειλε η ΕΕ στην βόρεια Κύπρο! Το γεγονός ότι το υλικό έρχεται μέσω Τουρκίας οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι αυτή η βοήθεια παρέχεται από την Τουρκία. Αν ήταν έτσι, δεν θα γινόταν καμία αναφορά στο όνομα της ΕΕ, θα ανακοινωνόταν ως βοήθεια της Τουρκίας προς την ΕΕ και έτσι θα διαφημιζόταν! Η αλήθεια της υπόθεσης είναι η εξής:

    Η ΕΕ αγόρασε από την Τουρκία τα υλικά που εστάλησαν στην βόρεια Κύπρο, πληρώνοντας χρήματα! Και η Τουρκία ανέλαβε την μεταφορά αυτών στην ΤΔΒΚ. Μακάρι η Τουρκία να έδιδε και στην ΤΔΒΚ, για την οποία λέει 'είμαστε όπως το νύχι και το κρέας', την βοήθεια που καυχιέται ότι δίδει σε πέραν των 30 χωρών στον κόσμο! Άραγε, λέω, κοτζάμ Τουρκία την διοικούν κάποιοι που κάνουν γαλιφιές λέγοντας 'δεν υπάρχουν φάρμακα και βοήθεια για τους εχθρούς της Τουρκίας;'»

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στους 90 ανήλθαν οι Τουρκοκύπριοι νεκροί από κορωνοϊό στην Βρετανία

    Ο παράνομος τηλεοπτικός σταθμός Bayrak (30.04.20, BRTK) μεταδίδει ότι στους 90 έφτασε ο αριθμός των Τουρκοκύπριων νεκρών από κορωνοϊό στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτό ανακοίνωσε χθες με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος επικαλείται «επίσημη πληροφόρηση» που έλαβε ψες αργά από την λεγόμενη αντιπροσωπεία του καθεστώτος στο Λονδίνο.

    «Ίσως να μην υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός δρόμος από την άποψη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στον αγώνα με αυτή την πανδημία, όμως είναι φανερό ότι τα μέτρα που λήφθηκαν ή δεν λήφθηκαν στο Ηνωμένο βασίλειο ή οι αποφάσεις που δεν λήφθηκαν εγκαίρως κόστισαν την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους», σημείωσε ο Όζερσαϊ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στους 89 οι νεκροί και στα 2,936 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (30.04.20, AA) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 43,498 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 2,936 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 89 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 5,231 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 117,589 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 3,081. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 991,613 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 1,574 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 831 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 44,022 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εργαστηριακών αναλύσεων και για αυτό αυξήθηκε και ο αριθμός των κρουσμάτων. Τόνισε ωστόσο πως περισσότερα από 44,000 άτομα αποθεραπεύτηκαν συνολικά και πως λιγότερα άτομα βρίσκονται στην ΜΕΘ. «Πρέπει να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων», είπε.

    Η Yeni Safak (30.04.20) εξάλλου, γράφει ότι ο Κοτζά μιλώντας χθες μετά την σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής για τον ιό στην Τουρκία αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας εντελώς αβάσιμες τις φήμες ότι η Τουρκία αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών από τον ιό.

    (ΚΣ)

    [02] Τα σχολεία στην Τουρκία μπορεί να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας

    Η Yeni Safak (30.04.20) γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ζιγά Σελτσούκ δήλωσε πως τα σχολεία στην Τουρκία ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

    Σε δηλώσεις του στο CNN Turk, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε: «Εάν όλα συνεχίζονται κανονικά, ανοίγουμε τα σχολεία την 1η Ιουνίου. Οι δραστηριότητες επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων είναι πάντα συνδεδεμένες. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί έως την 31η Μαΐου. Δεν μιλάμε μόνο για την εκπαίδευση, αλλά και για την ομαλοποίηση της οικονομίας και του τουρισμού. Όλο αυτά πρέπει να τα βλέπουμε συνολικά. Ελπίζουμε ότι τα σχολεία μας θα ανοίξουν το συντομότερο δυνατό», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αντικρούει την έκθεση 2020 των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες

    Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (30.04.20), ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι επέκρινε την ετήσια έκθεση των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές ελευθερίες σχετικά με την Τουρκία, στην οποία συμβουλεύουν την διοίκηση των ΗΠΑ ποιες χώρες παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες.

    Αναφερόμενος ότι η ετήσια έκθεση για την Τουρκία είναι μεροληπτική και μη αντικειμενική, ο Ακσόι ισχυρίστηκε ότι οι εισηγήσεις της Επιτροπής στην έκθεση πως παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία είναι καθαρή ένδειξη της νοοτροπίας που κρύβεται πίσω από αυτή την έκθεση. Πρόσθεσε ότι αυτή αβάσιμη προσέγγιση, χωρίς στοιχεία, μειώνει την αξιοπιστία της έκθεσης.

    Επέκρινε το γεγονός ότι στην έκθεση ο αρχηγός της οργάνωσης FETO αναφέρεται ως «κληρικός που ζει στις ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανικές αρχές εσκεμμένα αγνοούν την προσπάθεια για πραξικόπημα που στοίχισε την ζωή 251 πολιτών και τους κάλεσε να συνεργασθούν για να αποκαλύψουν την φύση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η Yeni Safak (29.04.20) αναφέρει ότι ο Ακσόι, σε γραπτή του ανακοίνωση, τονίζει ότι η Τουρκία δίνει ξεχωριστή σημασία στο να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες, ιδιαίτερα των θρησκευτικών μειονοτήτων και αυτό το αποδεικνύει το μήνυμα του Προέδρου Ερντογάν στην επιστολή του στον Αρμένιο Πατριάρχη Τουρκίας στις 24 Απριλίου 2020.

    «Η έκθεση είναι μεροληπτική και αβάσιμη επηρεασμένη από εχθρικούς κύκλους προς την Τουρκία», καταλήγει στην γραπτή ανακοίνωση ο Ακσόι, καλώντας τους συντάκτες της έκθεσης να κάνουν πρώτα μια αυτοαξιολόγηση.

    (ΔΨ)

    [04] Δεύτερο πακέτο με ιατρικό εξοπλισμό στάλθηκε στις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με την Aksam (30.04.20), το δεύτερο πακέτο με ιατρικό εξοπλισμό για βοήθεια στις ΗΠΑ φορτώθηκε σε στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που αναχώρησε από στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Άγκυρα σήμερα για τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πακέτο περιέχει χειρουργικές μάσκες, προστατευτικές ενδυμασίες, αντισηπτικά, προστατευτικά γυαλιά, διαφανή μάσκες προσώπου και μάσκες τύπου Ν795.

    Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Ντέιβιντ Μ. Σάττερφιελτ επισκέφθηκαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο και επιθεώρησαν την εκφόρτωση του αεροσκάφους με τον ιατρικό εξοπλισμό.

    (ΔΨ)

    [05] Νέα Δημοσκόπηση δείχνει πτώση του ΑΚΡ και μείωση της δημοτικότητας του

    Η Cumhuriyet (30.04.20) δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Avrasya σύμφωνα με την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά του.

    Ο πρόεδρος της εταιρείας Κεμάλ Όζκιραζ, μοιράστηκε τα ευρήματα της έρευνάς του με τίτλο «Κοινωνικές / οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19» από τον λογαριασμό του στο Twitter. Σύμφωνα με τον Όζκιραζ, στους συμμετέχοντες τέθηκε το ερώτημα: «Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε αν υπήρχαν σήμερα εκλογές;».

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 34,04%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 28,37%

    Καλό Κόμμα (IP): 11,66%

    Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) : 11,07%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 8,9%

    Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA): 2,7%

    Κόμμα του Μέλλοντος (GP): 2,5%

    Κόμμα Ευδαιμονίας (SP): 0,4%

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το DEVA Partisi που παίρνει μόνο 2,7% είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Αλί Μπαμπατζάν ενώ το Κόμμα του Μέλλοντος που παίρνει ποσοστό 2,5% είναι το Κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και οι δύο πρώην στενοί συνεργάτες του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν. Τα εκλογικό μέτρο στην Τουρκία είναι 10%.

    Στην δημοσκόπηση τέθηκε η ερώτηση, «αν υπήρχαν σήμερα προεδρικές εκλογές, θα ψηφίσατε υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;» Το 8,9% των ερωτηθέντων είπε «Ναι» και το 44,5% απάντησε «Όχι», ενώ το 10,7% των ερωτηθέντων έδωσε την απάντηση, «ανάλογα με άλλους υποψηφίους» και 5,9% άφησε την ερώτηση αναπάντητη. Ένα άλλο ερώτημα που εφιστά την προσοχή στην έρευνα που ανακοινώθηκε είναι: «Θεωρείτε τον Πρόεδρο Ερντογάν επιτυχημένο στην προεδρία του;». Το 41,9% των ερωτηθέντων απάντησε «Ναι, τον βρίσκω επιτυχημένο» και το 52,2% απάντησε «Όχι, δεν τον βρίσκω επιτυχημένο».

    Στην ερώτηση «κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού, άλλαξε το εισόδημα των νοικοκυριών σας λόγω της επιδημίας; Το εισόδημά μας έχει μειωθεί;» το 53,6% απάντησε θετικά , ενώ το 45,1 % απάντησε «τα έσοδα μας έχουν αυξηθεί», Στην ερώτηση «Θεωρείτε επαρκή την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης για την επιδημία;» απάντησε θετικά το 32,1% και « Όχι» το 67,9%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 30 April 2020 - 8:40:50 UTC