Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 60/2020 09.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα 95 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα
  • [02] Τατάρ: Από την Παρασκευή σταματούν οι πτήσεις – Πιθανή παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
  • [03] Θα γίνει αξιολόγηση για μερική χαλάρωση στα μέτρα μετά τις 10 Απριλίου, υποστηρίζει ο Τατάρ και διαβεβαιώνει ότι η οικονομική στήριξη από την Τουρκία είναι δεδομένη
  • [04] Μπορεί να επαναρχίσει σταδιακά η κυκλοφορία μετά από επιδημιολογική μελέτη, λέει η Σιμπέρ
  • [05] Πακέτο στήριξης για την «ΤΔΒΚ» ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό δημοσιονομικών
  • [06] Σε νοσοκομείο για την πανδημία μπορεί να μετατραπούν οι νέες φυλακές
  • [07] Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο Ακιντζί στον Βρετανό Πρωθυπουργό
  • [08] Ζητούν την βοήθεια του προέδρου τους για επαναπατρισμό οι Κιργίσιοι
  • [09] Στους 46 οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν στο Λονδίνο λόγω κορωνοϊού
  • [10] Και πάλι πρόβλημα με τις συνθήκες υγιεινής στα κέντρα απομόνωσης
  • [11] Νέο νεκροταφείο στα κατεχόμενο χωριό Χαμίτ Μάντρες θα ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στους 87 οι νεκροί και στα 4,117 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [02] Στους 222 οι Τούρκοι πολίτες που πέθαναν στο εξωτερικό λόγω του COVID-19
  • [03] Αποστολή ιατρικού εξοπλισμού σε χώρες των Βαλκανίων από Ερντογάν
  • [04] Διπλωματία κορωνοϊού εφαρμόζει η Τουρκία με αποστολή βοήθειας και επαφές αξιωματούχων
  • [05] Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ προχωρά στη Μάυρη Θάλασσα για γεωτρήσεις
  • [06] Η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου συνεχίζεται

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα 95 ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

    Η Afrika (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 178 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκε άλλο ένα άτομο θετικό στην ασθένεια Covid-19. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Πιλλί είπε ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα ανήλθε στα 95 και σημείωσε ότι το χθεσινό κρούσμα είναι άτομο που ήρθε από το εξωτερικό.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι διενεργήθηκαν συνολικά 3424 τεστ, από τα οποία τα 95 ήταν θετικά. Ανάρρωσαν 44 άτομα, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 48 άτομα και ένα άτομο βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε σταθερή κατάσταση. Οι απώλειες ζωών εξακολουθούν να παραμένουν τρεις.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας των ντόπιων κρουσμάτων, ο Πιλλί είπε ότι ανέρχονται στα 64, από τα οποία τα 15 πήραν εξιτήριο και το ένα απεβίωσε. Συνεχίζεται η νοσηλεία 48 ντόπιων κρουσμάτων. Σημειώνοντας ότι 36 κρούσματα εμφανίστηκαν σε γυναίκες και 28 σε άνδρες, ο ΠΙλλί είπε ότι η κατανομή των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα είναι η εξής:

    Από 0-9 χρόνων: 3 κρούσματα

    Από 10-19 χρόνων: 7 κρούσματα

    Από 20-29 χρόνων: 7 κρούσματα

    Από 30-39 χρόνων: 8 κρούσματα

    Από 40-49 χρόνων: 8 κρούσματα

    Από 50-59 χρόνων16 κρούσματα

    Από 60-69 χρόνων: 7 κρούσματα

    Από 70-79 χρόνων: 6 κρούσματα

    Από 80-89 χρόνων: 2 κρούσματα

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, το νεαρότερο κρούσμα είναι ηλικίας 7 χρόνων και το γηραιότερο 82 χρόνων, ενώ μία γυναίκα είναι έγκυος.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: Από την Παρασκευή σταματούν οι πτήσεις – Πιθανή παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

    Η Afrika (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι χάρις στα μέτρα και στις αποφάσεις που έλαβε η «κυβέρνηση» η ασθένεια του κορωνοϊού ακολουθεί μιαν οριζόντια πορεία στα κατεχόμενα. Μιλώντας στο κατεχόμενο Τρίκωμο κατά την διάρκεια συνάντησης με την συμμετοχή «δημάρχων» της περιοχής, ο Τατάρ ευχήθηκε να ξεπεράσουν την ασθένεια με την συνέχιση αυτής της πορείας και σημείωσε ότι ύστερα θα δουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Τουρκία και στις άλλες χώρες.

    «Θέλω να πιστεύω ότι κατόπιν τούτου θα επιστρέψουμε στην φυσιολογική ζωή με το άνοιγμα των πυλών, την έναρξη του τουρισμού, την αύξηση των δραστηριοτήτων», είπε και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι η υγεία των ανθρώπων και ότι γι' αυτό τον λόγο τέθηκε σε καραντίνα η περιοχή της Καρπασίας.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της «κυβέρνησης» έχουν επαναπατριστεί γύρω στους 1,500 «πολίτες» που βρίσκονταν στο εξωτερικό. «Πλέον, με την πτήση που θα έρθει την Παρασκευή από την Άγκυρα, στο εξής θα σταματήσουν οι πτήσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι με τις εισηγήσεις που υποβάλλει το επιστημονικό τους συμβούλιο δοκιμάζονται οι δυνατότητες της «ΤΔΒΚ» κατά την διάρκεια της διαδικασίας της καραντίνας, διότι είναι πολύ δύσκολη κάθε περίοδος καραντίνας 14 ημερών, όπως δύσκολο είναι και να εργάζεται κανείς κατά την διάρκεια της εν λόγω περιόδου.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραταθεί για άλλη μια βδομάδα σήμερα και ότι θα γίνουν κάποια βήματα για να επαναρχίσουν οι οικονομικές δραστηριότητες εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η ερυθρά ημισέληνος ετοίμασε συνολικά 2,420 πακέτα βοήθειας για την περιοχή του Τρικώμου και της Καρπασίας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Θα γίνει αξιολόγηση για μερική χαλάρωση στα μέτρα μετά τις 10 Απριλίου, υποστηρίζει ο Τατάρ και διαβεβαιώνει ότι η οικονομική στήριξη από την Τουρκία είναι δεδομένη

    Η Detay (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Genc TV, υποστήριξε ότι παρακολουθούν να υπάρχει μια οριζόντια τάση στην «ΤΔΒΚ» όσον αφορά στην εξάπλωση του COVID-19 στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό, όμως δεν του επιτρέπει να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Είναι πολύ σημαντικό είπε, ο κόσμος να συνεχίσει να μένει στα σπίτια του και να υπακούει στις υποδείξεις των ειδικών. «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι όλα θα τελειώσουν σε δύο μέρες. Όμως ελπίζω ότι μετά τις 10 Απριλίου να μπορούμε να δούμε μπροστά λίγο πιο άνετα», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι θα προβούν σε αξιολόγηση της κατάστασης προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορούν να γίνουν κάποιες χαλαρώσεις και να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις μετά τις 10 Απριλίου, ο Τατάρ εξήγησε ότι θα εξεταστεί το αίτημα που υπάρχει να ανοίξουν κάποια εστιατόρια με υπηρεσίες διανομής φαγητού όπως επίσης και το ενδεχόμενο να ανοίξει ο τομέας των οικοδομών. «Θέλω να επαναλάβω ότι προτεραιότητά μας είναι η υγεία. Για αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Πρέπει να λάβουμε σωστές αποφάσεις», πρόσθεσε.

    Τονίζοντας την ανάγκη να αρχίσουν σιγά σιγά να επαναλειτουργούν οι μηχανές της οικονομίας, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τατάρ υποστήριξε ότι προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει πρωτίστως να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή, την εγχώρια κατανάλωση και εργοδότηση αλλά και να διατηρήσουν τη ρευστότητα στο εσωτερικό. Πρόσθεσε ότι το «κράτος θα παρέχει κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση».

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον θα υπάρχει στήριξη από την Τουρκία προς την «ΤΔΒΚ» αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αντιπροσωπείες των δύο χωρών» βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και αξιολογούν την κατάσταση. «Έχουμε ανάγκη για στήριξη και αυτό θα το συζητήσουμε όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή. Θα υπάρξουν και επαφές για να συζητήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Από την εικόνα που θα προκύψει, θα αξιολογήσουμε από κοινού ένα οδικό χάρτη. Φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα βαδίζοντας πάντοτε με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι ανάγκες και τα ποσά μεγαλώνουν όμως η Τουρκία ήταν πάντοτε δίπλα μας. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανάγκες για οικονομικούς πόρους για έργα υποδομών, για τον πραγματικό τομέα και για τα δάνεια μας. Θα συζητήσουμε αυτά τα ποσά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε το λαό μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας και θα πετύχουμε. Θα υπάρξει και στήριξη για να πετύχουμε. Δεν τίθεται θέμα να μην έλθει στήριξη και από την Τουρκία», ισχυρίστηκε.

    Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει «ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου» το επόμενο διάστημα, ο Τατάρ απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στην «ημερήσια διάταξη». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επειδή στην πολιτική πολλά μπορούν να γίνουν και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, δεν είναι σωστό να πει κάτι στα σίγουρα. «Ας περιμένουμε και θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    (ΑΚ)

    [04] Μπορεί να επαναρχίσει σταδιακά η κυκλοφορία μετά από επιδημιολογική μελέτη, λέει η Σιμπέρ

    Η K?br?s (09.04.20) γράφει ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ, επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της «πρωθυπουργίας» για τον Covid-19, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι μετά από την διενέργεια μιας τέτοια μελέτης μπορεί να επαναρχίσει σταδιακά η κυκλοφορία, κάτι το οποίο «δεν θα πάρει πολύ χρόνο».

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, η Σιμπέρ ανέφερε ότι το συμβούλιο μπορεί να ολοκληρώσει την επιδημιολογική μελέτη σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή εντός 4-5 ημερών με 15 χιλιάδες τεστ που θα εξασφαλίσει από δωρεές.

    Φέροντας ως παράδειγμα την μελέτη που διεξήχθη στην Ισλανδία, η Σιμπέρ είπε ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στα κατεχόμενα που, όπως υποστήριξε, μοιάζουν σε πληθυσμιακή δομή με την Ισλανδία και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ζωή θα αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά με γοργούς ρυθμούς.

    Σημείωσε ότι με την επιδημιολογική μελέτη θα φανεί η ανοσοποιητική κατάσταση της κοινωνίας έναντι στον ιό και πρόσθεσε ότι οι εργασίες τους σε αυτό το θέμα βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι σύντομα θα υποβάλουν τα αποτελέσματα στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με την Σιμπέρ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα σύντομα με τα περίπου 3,000 τεστ που έγιναν μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα και γι' αυτό χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα τεστ και επιδημιολογική μελέτη.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πακέτο στήριξης για την «ΤΔΒΚ» ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό δημοσιονομικών

    Η Detay (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ολγκούν Αμτζιάογλου, σε χθεσινές του δηλώσεις στον παράνομο Bayrak, αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική που ακολουθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και υποστήριξε ότι η Τουρκία ετοιμάζει αυτή την περίοδο πακέτο στήριξης για την «ΤΔΒΚ». «Παράλληλα με αυτό, ετοιμάσαμε και εμείς ένα σχέδιο και τους το στείλαμε με όλες τις λεπτομέρειες. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του πακέτου καθώς επίσης και θα ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι πόροι που θα μας χρηματοδοτήσουν και που αυτοί θα διατεθούν», ισχυρίστηκε.

    Περιγράφοντας τις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε ο κορωνοϊός στα κατεχόμενα και υπενθυμίζοντας τη μείωση μισθών της τάξεως του 25-60%, του κλείσιμο του 80% των επιχειρήσεων κλπ, ο Αμτζιάογλου απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται για την μείωση μισθών στο «δημόσιο», αναφέροντας τα εξής: «Τώρα είναι η ώρα της ενότητας και όχι των επικρίσεων. Δεν είναι ώρα για λαϊκισμό και άσκηση πολιτικής. Μπορούμε να περάσουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου. Απ' εκεί και πέρα, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για τον Απρίλιο και Μάιο. Ας βάλουν όλοι το χέρι τους κάτω από την πέτρα, για να μην φθάσουμε στην προ τους 1974 κατάσταση», είπε.

    Αναφορικά με τα αποθέματα τροφίμων στα κατεχόμενα, ο Αμτζιάογλου είπε ότι υπάρχουν αποθέματα για τρεις μήνες και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού δεν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στις «εισαγωγές» τους από την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [06] Σε νοσοκομείο για την πανδημία μπορεί να μετατραπούν οι νέες φυλακές

    Η Yeni Duzen (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι θα φτιάξουν ένα νέο νοσοκομείο για την πανδημία του κορωνοϊού με 100 δωμάτια και 200 κλίνες και ότι βρήκαν και τον χώρο που θα γίνει αυτό.

    Η Afrika (09.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι το κτίριο των νέων φυλακών μπορεί να μετατραπεί σε νοσοκομείο για την πανδημία του κορωνοϊού. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Haber K?br?s, ο Όζερσαϊ διευκρίνισε την πιο πάνω δήλωση Πιλλί.

    Υπενθυμίζοντας ότι συνοδευόμενος από την λεγόμενη υπουργό εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ο Πιλλί επισκέφθηκε το κτίριο των νέων φυλακών, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι με την δήλωση περί νοσοκομείου πανδημίας ο «υπουργός υγείας» μπορεί να εννοούσε το κτίριο των νέων φυλακών.

    Επισημαίνοντας ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση πάνω στο θέμα, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα διαρκέσει πολύ η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου από το μηδέν και για τον λόγο αυτό μπορεί να μετατραπούν σε νοσοκομείο οι νέες φυλακές.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο Ακιντζί στον Βρετανό Πρωθυπουργό

    Η Diyalog (09.04.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από την επιδείνωση της υγείας του λόγω του κορωνοϊού.

    Σύμφωνα με την «προεδρία», ο Ακιντζί είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο, Στέφαν Λίλι και ζήτησε απ' αυτόν να διαβιβάσει στον κ. Τζόνσον τις ευχές του ίδιου και του Τουρκοκυπριακού «λαού» για ταχεία ανάρρωση. Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ευχαρίστησε τον Ακιντζί διαβεβαιώνοντας τον ότι θα διαβιβάσει το μήνυμά και λέγοντας του ότι η κατάσταση της υγείας του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι σταθερή.

    (ΑΚ)

    [08] Ζητούν την βοήθεια του προέδρου τους για επαναπατρισμό οι Κιργίσιοι

    Η K?br?s Postas? (09.04.20, K?br?s Postas?) γράφει ότι Κιργίσιοι φοιτητές και εργαζόμενοι στα κατεχόμενα, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, ζητούν την βοήθεια του Προέδρου της Κιργισίας Sooronbay Ceenbekov για να επιστρέψουν στην χώρα τους.

    Σε βίντεο που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φοιτητές αναφέρονται στα μέτρα που λήφθηκαν στα κατεχόμενα λόγω του κορωνοϊού και ζητούν από τον Πρόεδρό τους να τους βοηθήσει να φύγουν επειδή ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Σημειώνουν ότι όλα τα αεροδρόμια είναι κλειστά, τα «πανεπιστήμια» και οι χώροι εργασίας είναι κλειστοί, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στους 46 οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν στο Λονδίνο λόγω κορωνοϊού

    Η Diyalog (09.04.20) γράφει ότι ακόμη ένας Τουρκοκύπριος έχασε χθες τη ζωή του στη Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για τον Οζτζιάν Αϊγκίν, αδελφό του πρώην «δημάρχου» της κατεχόμενης Κερύνειας, Σουμέρ Αϊγκίν. Σε δηλώσεις της, η «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης νεολαίας» στη Βρετανία, Ναφιγιά Χορόζογλου ανέφερε ότι μετά και το χθεσινό θάνατο, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που πέθαναν στη Μεγάλη Βρετανία λόγω κορωνοϊού ανήλθε στους 46 ενώ ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων στους 50.

    (ΑΚ)

    [10] Και πάλι πρόβλημα με τις συνθήκες υγιεινής στα κέντρα απομόνωσης

    Η Yeni Duzen (09.04.20) γράφει ότι οι 168 επιβάτες που έφθασαν χθες από την Βρετανία με απευθείας πτήση εγκαταστάθηκαν σε φοιτητική εστία στην κατεχόμενη Μόρφου. Κάποιοι φοιτητές εξέφρασαν παράπονα για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην εν λόγω εστία και δημοσίευσαν σχετικές φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η έγνοια μας δεν είναι να μένουμε σε ξενοδοχείο, είναι η καθαριότητα, η υγιεινή», ανέφεραν οι φοιτητές.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λεγόμενη αστυνομία της κατεχόμενης Μόρφου έλαβε αυστηρά μέτρα έξω από την φοιτητική εστία κλείνοντας την είσοδο και την έξοδό της, όπου θα φυλάνε σκοπιά δύο «αστυνομικοί» επί 24ώρου βάσεως.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Νέο νεκροταφείο στα κατεχόμενο χωριό Χαμίτ Μάντρες θα ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς

    Η Yeni Bak?s (09.04.20) γράφει ότι αποφασίστηκε η ανέγερση νέου νεκροταφείου σε λόφο που βρίσκεται στο κατεχόμενο χωριό Χαμίτ Μάντρες λόγω της πληρότητας που υπάρχει στο νεκροταφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ έχουν ανασταλεί όλες οι εργασίες στα κατεχόμενα εξαιτίας του κορωνοϊού, δόθηκε ειδική άδεια για την ανέγερση του νέου νεκροταφείου και για την έναρξη των εργασιών. Στην περιοχή, οι εργασίες ανέγερσης έχουν ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα η οποία δημοσιεύει και φωτογραφίες από την περιοχή.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στους 87 οι νεκροί και στα 4,117 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (09.04.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 24,900 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 4,117 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 87 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 264 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 38,226 ενώ ο αριθμός των νεκρών στους 812. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 247,768 εργαστηριακοί έλεγχοι ενώ 1,492άτομα είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας και 995 άτομα είναι διασωληνωμένα. Την ίδια στιγμή συνολικά 1,846 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο.

    Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι 264 άτομα αποθεραπεύτηκαν και ο ρυθμός με τον οποίο οι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευτούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή να διασωληνωθούν φαίνεται να μειώνεται. «Η επιτυχία μας βασίζεται στην απομόνωση. Ο ιός αντλεί την δύναμη του από την κοινωνική επαφή. Ας μην δώσουμε αυτή την ευκαιρία στον ιό. Ας μείνουμε σπίτι», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] Στους 222 οι Τούρκοι πολίτες που πέθαναν στο εξωτερικό λόγω του COVID-19

    Η Yeni Safak (09.04.20) επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες γράφει ότι 222 Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχασαν την ζωή τους λόγω του COVID-19.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 74 Τούρκοι πέθαναν στην Γαλλία, 46 στη Γερμανία, 37 στην Ολλανδία. 19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 18 στο Βέλγιο, 10 στις ΗΠΑ, 10 στην Σουηδία, 4 στην Αυστρία, 3 στην Ελβετία και 1 στον Λίβανο.

    (ΚΣ)

    [03] Αποστολή ιατρικού εξοπλισμού σε χώρες των Βαλκανίων από Ερντογάν

    Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (08.04.20), η Τουρκία, με σκοπό την στήριξη του αγώνα για την καταπολέμηση της επιδημίας κορωνοϊού έστειλε σε χώρες των Βαλκανίων [Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, «Κόσοβο»] ιατρικό εξοπλισμό με στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος. Η μεταφορά και παράδοση έγινε με εντολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας.

    Οι Υπουργοί, που παρέλαβαν τον ιατρικό εξοπλισμό από την κάθε χώρα, ευχαρίστησαν την Τουρκία και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους.

    Ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας Αλεξαντάρ Βουλίν, ο οποίος παρέλαβε τον ιατρικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο του Βελιγραδιού μαζί με τον Τούρκο Πρέσβη στο Βελιγράδι Τανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε ότι σε τέτοιους δύσκολους καιρούς όχι μόνο φιλικοί άνθρωποι και χώρες εμφανίζονται, αλλά και το μέλλον, προσθέτοντας: «Σε τέτοιες δύσκολες εποχές, χτίζουμε την πολιτική του μέλλοντος μας. Η Σερβία θα θυμάται πάντα αυτούς που την βοήθησαν και βρίσκονταν στο πλευρό της».

    (ΔΨ)

    [04] Διπλωματία κορωνοϊού εφαρμόζει η Τουρκία με αποστολή βοήθειας και επαφές αξιωματούχων

    Η Yeni Safak (09.04.20) γράφει ότι ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Τουρκικής Κυβέρνησης Φαχρεττίν Αλτούν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερες από 30 χώρες στο πλαίσιο της επίδειξης αλληλεγγύης που υιοθέτησε για αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

    Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τίτλο: «COVID-19: Εμπειρίες και Διεθνής συνεργασία στον αγώνα καταπολέμησης της Πανδημίας», στην οποία συμμετείχαν οι πρέσβεις της Τουρκίας στο Πεκίνι, στην Ρώμη και στην Ισπανία, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία έχει προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό σε 30 περίπου χώρες (στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα και τα κατεχόμενα). Είπε επίσης πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την πρώτη στιγμή είχε επαφές με τους ομολόγους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Γαλλία.

    Σε ξεχωριστή είδηση, η Yeni Safak (09.04.20) γράφει ότι η Τουρκία έστειλε 150 αναπνευστήρες στην Ισπανία.

    Επίσης η Yeni Safak (09.04.20) γράφει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογο του Ξι Τζιμπίνγκ με τον οποίο αντάλλαξαν πληροφορίες για τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό και τις διμερείς σχέσεις.

    (ΚΣ)

    [05] Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ προχωρά στη Μάυρη Θάλασσα για γεωτρήσεις

    Υπό τον τίτλο «Άσχημα νέα για τους Ελληνοκύπριους και τους υποστηριχτές τους που κυνηγούν βρώμικες φιλοδοξίες: το Φατίχ [πορθητής] έρχεται», η Sabah (08.04.20) γράφει ότι μέσα στα πλαίσια της ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας, επιπλέον των εργασιών έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιταχύνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνονται και γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο ντόπιο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ ήλθε από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Δαρδανελίων για να συμμετέχει στις γεωτρήσεις στην Μαύρη θάλασσα.

    (ΔΨ)

    [06] Η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου συνεχίζεται

    Η Hurriyet (08.04.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ότι το κτίριο του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου ψηλώνει ολοένα και περισσότερο.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, κοινοποιώντας φωτογραφίες με την εξέλιξη της ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού, o Τούρκος Υπουργός έγραψε ότι το στρατηγικό πυρηνικό όραμα 70 χρόνων μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Υπογράμμισε ότι θα ξεπεράσουν τον κίνδυνο των ημερών και θα περπατήσουν με σίγουρα βήματα σε μια ιδανική Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο να πάρουν την θέση τους με τον δυνατότερο τρόπο στην νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, που θα δημιουργηθεί μετά από αυτή την πανδημία.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 9 April 2020 - 10:18:41 UTC