Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 47/2020 19.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σε καραντίνα όλοι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα – Επαναπατρισμός φοιτητών με ναυλωμένες πτήσεις
  • [02] Διαμαρτύρονται ότι τους απομόνωσαν οι Τουρκοκύπριοι στην Πύλα και στο Πέργαμος
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ-Ακιντζί με θέμα τον κορωνοϊό
  • [04] Στο «νοσοκομείο» ο λεγόμενος υπουργός υγείας λόγω έντονης αδιαθεσίας-20 παραμένουν τα κρούσματα στα κατεχόμενα, δηλώνει
  • [05] Η «τουρκοκυπριακή ένωση ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών» ζητά την άμεση παύση του λεγόμενου υπουργού υγείας
  • [06] «Για ίση κατανομή των δημόσιων πόρων» έκανε λόγο ο λεγόμενος υπουργός εργασίας αν παραστεί ανάγκη
  • [07] Ελεύθεροι 50 κρατούμενοι λόγω κορωνοϊού
  • [08] Εκκενώνονται φοιτητικές εστίες
  • [09] Επέστρεψαν στα κατεχόμενα δύο Τουρκοκύπριοι φοιτητές από το Τρόοδος
  • [10] Διερωτάται αν τίθενται σε καραντίνα και οι στρατιώτες που έρχονται στα κατεχόμενα ο Τζαντάν
  • [11] Χωριστές συναντήσεις Ακιντζί και Τατάρ με τους συμβούλους τους για τον κορωνοϊό
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Δεύτερος θάνατος από κορωνοϊό στην Τουρκία, στα 191 ανήλθαν τα κρούσματα
  • [02] Νέα μέτρα εξάγγειλε ο Ερντογάν για περιορισμό της διάδοσης της επιδημίας και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
  • [03] Το CHP κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άργησε να λάβει οικονομικά μέτρα για την επιδημία
  • [04] Έκλεισε τα σύνορα της με Ελλάδα και Βουλγαρία η Τουρκία
  • [05] Επεισόδια προκλήθηκαν στην περιοχή του Έβρου
  • [06] Συλλήψεις για όσους κοινοποιούν «αβάσιμες πληροφορίες» για τον κορωνοϊό
  • [07] Ο Ερντογάν αποφεύγει να εμφανίζεται όταν ανακοινώνονται δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σε καραντίνα όλοι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα – Επαναπατρισμός φοιτητών με ναυλωμένες πτήσεις

    Η K?br?s (19.03.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο διεύρυνε χθες το πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού. Από προψές όλοι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα από τα χερσαία σημεία διέλευσης, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια τίθενται υπό περιορισμό σε κέντρα παρακολούθησης για 14 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, ψες και προψές έφτασαν στα κατεχόμενα περίπου 170 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε χώρους όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε χθες ότι το «υπουργικό» αποφάσισε να τίθενται σε ελεγχόμενη καραντίνα όλοι όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. Από αυτή την απόφαση δεν θα εξαιρούνται οι πολίτες της Τουρκίας, ούτε και οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», πρόσθεσε. Είπε ότι δεν απαγορεύονται οι διελεύσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά όσοι περνούν θα τίθενται σε ελεγχόμενη καραντίνα για 14 ημέρες όταν επιστρέφουν στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι το μέτρο θα ισχύει και για τους διαμένοντες στα χωριά Πύλα και Πέργαμος, οι οποίοι θα τίθενται επίσης σε καραντίνα αν περάσουν στην «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος σε όσους μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές ή στη Τουρκία για λόγους υγείας, ο Όζερσαϊ είπε ότι αν δεν είναι εφικτή η συνέχιση της θεραπείας των ατόμων αυτών στα ελεγχόμενα σημεία απομόνωσης, θα αξιολογείται η παραμονή τους σε καραντίνα στα σπίτια τους.

    Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, το καθεστώς καταβάλλει προσπάθειες για να μεταφερθούν στην «χώρα» με τις Τουρκικές Αερογραμμές (ΤΗΥ) οι Τουρκοκύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ισπανία. Πρόσθεσε ότι στις 20 και 21 Μαρτίου πρόκειται να έρθουν δύο ναυλωμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές σε αυτές τις πτήσεις. Είπε επίσης ότι αν μείνει χώρος στο δεύτερο αεροπλάνο, μπορεί να δοθούν θέσεις και σε άτομα που βρίσκονται στην Βρετανία για διάφορους λόγους και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν και ότι γίνονται προσπάθειες αυτές οι πτήσεις να έρθουν μέσω Τουρκίας με την μέθοδο touch-down.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Διαμαρτύρονται ότι τους απομόνωσαν οι Τουρκοκύπριοι στην Πύλα και στο Πέργαμος

    Η K?br?s (19.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Πύλας, Βεϊσάλ Γκιουτέν επέκρινε την απόφαση που έλαβε το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο να τίθενται σε καραντίνα και οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στην Πύλα και στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Πέργαμος σε περίπτωση που περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ο Γκιουτέν σημείωσε ότι η απόφαση απομονώνει τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στην Πύλα και στο Πέργαμος και προκάλεσε απογοήτευση, οργή και απελπισία. Υπενθυμίζοντας ότι ένα σημαντικό κομμάτι των διαμενόντων στα εν λόγω χωριά εργάζονται «στον βορρά» και λαμβάνουν σύνταξη από εκεί, ο κοινοτάρχης επεσήμανε ότι προσεχώς οι άνθρωποι αυτοί θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.

    Είπε ότι αν και κατανοεί την λήψη μέτρων κατά του ιού, θα ανέμενε να ληφθεί μια απόφαση που θα επέτρεπε να συνεχίσουν την ζωή τους οι Τουρκοκύπριοι που έχουν συνδέσει την διαβίωσή τους με τον «βορρά» και πρόσθεσε ότι η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί από κοινού από τις δύο πλευρές του νησιού. «Ο αγώνας έπρεπε να διεξαγόταν από κοινού», ανέφερε σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι της Πύλας δεν μπορούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους Ελληνοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ-Ακιντζί με θέμα τον κορωνοϊό

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (18.03.20, Βrtk) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο συζήτησαν τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, στα πλαίσια της συμφωνίας τους που επιτεύχθηκε στο παρελθόν με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε διάφορους οργανισμούς όπως η ΕΕ και τα ΗΕ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχει διαπιστώσει η Τεχνική Επιτροπή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι από κοινού θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ηγέτες επανέλαβαν επίσης την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

    (ΑΚ)

    [04] Στο «νοσοκομείο» ο λεγόμενος υπουργός υγείας λόγω έντονης αδιαθεσίας-20 παραμένουν τα κρούσματα στα κατεχόμενα, δηλώνει

    Η Diyalog (19.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί μεταφέρθηκε χθες εσπευσμένα στο «κρατικό νοσοκομείο» Δρ Μπουρχαν Ναλμπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία μετά από έντονη αδιαθεσία και υπέρταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πιλλί θα υποβληθεί σήμερα σε αγγειογραφία.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του λεγόμενου υπουργείου υγείας, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι στο ξενοδοχείο «Σάλαμις» στο οποίο διαμένουν άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα δεν εφαρμόζονται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αναφέρει τα εξής:

    «Θέλουμε να γνωρίζετε ότι το προσωπικό υγείας και οι μονάδες υπεύθυνες για απολύμανση εφαρμόζουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής. Από τα 39 τεστ που έγιναν τα 10 αφορούν Τουρκοκύπριους πολίτες. [...]. Είναι και τα 10 τεστ αρνητικά. Αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι συμπατριώτες μας και άλλοι τουρίστες δεν υπάρχει οποιαδήποτε νέα αναφορά ούτε και έχουν οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους. Η κατάσταση των υφιστάμενων 20 κρουσμάτων είναι καλή και συνεχίζουν τη θεραπεία τους».

    (ΑΚ)

    [05] Η «τουρκοκυπριακή ένωση ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών» ζητά την άμεση παύση του λεγόμενου υπουργού υγείας

    H Diyalog (19.03.20) γράφει ότι η «τουρκοκυπριακή ένωση ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών», σε γραπτή δήλωση κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ να προχωρήσει άμεσα στην παύση του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί, υποστηρίζοντας ότι ο Πιλλί έχει επιδείξει αδράνεια και δεν έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της «ένωσης», Ρεμζί Γκαρντιγιάνογλου, κάλεσε τον Τατάρ να λάβει σοβαρά υπόψη την έκκληση τους και να παύσει άμεσα τον Πιλλί προτού θρηνήσουν θύματα. Ο Γκαρντιγιάνογλου κατηγόρησε τον Πιλλί ότι δεν είπε την αλήθεια στο λαό όσον αφορά τον ανεπαρκή αριθμό αναπνευστήρων, ότι αλλάζει συνεχώς τις αποφάσεις του όσον αφορά το νοσοκομείο αναφοράς στα κατεχόμενα και ότι δεν προέβη στην απαραίτητη προετοιμασία παρά το ότι ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται τρεις μήνες πριν.

    (ΑΚ)

    [06] «Για ίση κατανομή των δημόσιων πόρων» έκανε λόγο ο λεγόμενος υπουργός εργασίας αν παραστεί ανάγκη

    H Diyalog (19.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Φουάτ Σουτζιούογλου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα σχετικά με την καταβολή των μισθών στα κατεχόμενα, είπε ότι στόχος είναι να μην καταβληθεί μισθός που θα είναι κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνουν εξαιτίας όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί ανά το παγκόσμιο λόγω κορωνοϊού, ο Σουτζιούογλου δήλωσε ότι οι πόροι του «κράτους» θα κατανεμηθούν κατά ίσο και δίκαιο τρόπο.

    «Αν συνεχιστεί και βαθύνει η κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως και προκύψουν σοβαρά προβλήματα, τότε με βάση την αρχή της ισότητας θα πάρουν όλοι το ίδιο, υπάλληλοι και εργάτες», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν κάποια άτομα στα κατεχόμενα που παίρνουν 20.000 ΤΛ μισθό το μήνα και εξήγησε ότι αυτά τα άτομα που παίρνουν 20.000 ΤΛ το μήνα θα παίρνουν για παράδειγμα 5.000 ΤΛ το μήνα για περίοδο τριών μηνών.

    Ο λεγόμενος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζεται πακέτο μέτρων για στήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Μαρτίου.

    (ΑΚ)

    [07] Ελεύθεροι 50 κρατούμενοι λόγω κορωνοϊού

    Η Yeni Duzen (19.03.20) γράφει ότι τροποποιήθηκαν οι συνθήκες κράτησης 50 περίπου κρατουμένων στις κεντρικές «φυλακές» στα κατεχόμενα, οι οποίοι διέπραξαν ελαφριάς φύσεως αδικήματα και κρατούνταν μέχρι την δίκη τους. Στις 17 και 18 Μαρτίου η «εισαγγελία» οδήγησε εκ νέου στο «δικαστήριο» τα εν λόγω άτομα, που είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ». Αποφασίστηκε όπως οι κρατούμενοι αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την δίκη τους. Η απόφαση έχει στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και την μείωση του ρίσκου μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Εκκενώνονται φοιτητικές εστίες

    Η K?br?s (19.03.20) γράφει ότι κατόπιν έκκλησης της γενικής διεύθυνσης του λεγόμενου ιδρύματος δανείων και οικοτροφείων εκκενώθηκαν φοιτητικές εστίες στα κατεχόμενα. Ο διευθυντής του λεγόμενου γραφείου ανώτατης εκπαίδευσης και εξωτερικών σχέσεων, Ζιγιά Όζτουρκλερ δήλωσε ότι η δυναμικότητα των εστιών 6,000 κλίνες και πρόσθεσε ότι μετά από έκκληση που έγινε από την Τουρκία, εκκενώθηκε το 90% των εστιών αυτών και οι φοιτητές επέστρεψαν στην χώρα τους.

    Ανέφερε ότι έμειναν στο νησί τουλάχιστον 1,000 φοιτητές και ότι πρόκειται να επιστρέψουν στην χώρα τους μερικοί από αυτούς. Είπε ότι έλαβαν αυτή την απόφαση επειδή αντιμετώπισαν προβλήματα στο θέμα του καθαρισμού και της σίτισης στις εστίες.

    Ο Όζτουρκλερ ανέφερε επίσης ότι όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν αποτάθηκαν στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα για βοήθεια και πρόσθεσε ότι τόσο η «πρεσβεία» όσο και το δικό του «ίδρυμα» αλλά και τα «πανεπιστήμια» θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τους φοιτητές.

    Σημειώνεται ότι υπάρχουν 2 φοιτητικές εστίες του εν λόγω «ιδρύματος» στην Λεύκα και 3 στη Μόρφου.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Επέστρεψαν στα κατεχόμενα δύο Τουρκοκύπριοι φοιτητές από το Τρόοδος

    Η K?br?s (19.03.20) γράφει ότι επέστρεψαν χθες στα κατεχόμενα δύο Τουρκοκύπριοι φοιτητές που κρατούνταν σε καραντίνα στο Τρόοδος, αφότου ήρθαν στο νησί από το εξωτερικό μέσω των αεροδρομίων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Οι φοιτητές μεταφέρθηκαν με τις αποσκευές τους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο και οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο Malpas για να συνεχίσει η απομόνωσή τους.

    Η Yeni Duzen (19.03.20) γράφει ότι «αστυνομία» θα φρουρεί το ξενοδοχείο Malpas επί εικοσιτετραώρου βάσεως και δεν θα επιτρέπεται στους ευρισκόμενους σε καραντίνα να έχουν οποιανδήποτε επαφή και να βγαίνουν από τα δωμάτιά τους. Κανείς δεν θα επιτρέπεται να εισέρχεται στο ξενοδοχείο εκτός από τους εργαζόμενους σε αυτό, σημειώνεται στο δημοσίευμα στο οποίο προστίθεται ότι οι συγγενείς των ευρισκόμενων σε απομόνωση θα μπορούν να παραδίδουν στους «αστυνομικούς» ό,τι χρειάζονται οι οικείοι τους.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Διερωτάται αν τίθενται σε καραντίνα και οι στρατιώτες που έρχονται στα κατεχόμενα ο Τζαντάν

    Η Yeni Duzen (19.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αρμαγάν Τζαντάν, με αφορμή αναφορά ενός φοιτητή που τέθηκε σε καραντίνα, διερωτήθηκε κατά πόσον τέθηκαν σε καραντίνα και οι στρατιώτες που έφτασαν ψες στα κατεχόμενα. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τζαντάν ανέφερε τα εξής:

    «Ένας φοιτητής που ήρθε ψες στην χώρα και βρίσκεται σε καραντίνα στο ξενοδοχείο Malpas είπε σε ζωντανή σύνδεση με εκπομπή ότι στο αεροπλάνο με το οποίο ήρθαν βρίσκονταν περισσότεροι στρατιώτες παρά φοιτητές και ότι αφότου αποβιβάστηκαν οι φοιτητές έφυγαν και μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Malpas. Καλά, οι στρατιώτες που ήρθαν ψες στην χώρα και που θα έρθουν αυτές τις ημέρες σε τι είδους πρακτική υποβάλλονται; Τίθενται σε καραντίνα; Πρέπει να γίνει μια δήλωση προς την κοινή γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Χωριστές συναντήσεις Ακιντζί και Τατάρ με τους συμβούλους τους για τον κορωνοϊό

    Η Yeni Duzen (19.03.20) γράφει ότι δύο χωριστές συναντήσεις διεξήχθησαν χθες στα κατεχόμενα σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» και η «προεδρία» ακολουθούν διαφορετικό δρόμο στο θέμα αυτό.

    Σημειώνοντας ότι «η κορυφή του κράτους δεν δίδει την εικόνα της ενότητας» στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με το «συμβούλιο υγείας», το οποίο συστάθηκε από το «προεδρικό», ενώ ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είδε το «επιστημονικό συμβούλιο», το οποίο συστάθηκε από την «κυβέρνηση».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Δεύτερος θάνατος από κορωνοϊό στην Τουρκία, στα 191 ανήλθαν τα κρούσματα

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.03.20, AA), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε τον δεύτερο θάνατο ενός 61χρονου άντρα.

    Προσθέτοντας ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού ανήλθε στους 191, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Χάσαμε έναν ασθενή μας, 61 χρονών. (...) Τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν σήμερα ότι τα μέτρα είναι πολύ αναγκαία. Υπάρχουν 93 νέα κρούσματα, τα οποία έχουν διαγνωσθεί και υποβάλλονται σε θεραπεία. Ο αριθμός των κρουσμάτων μας ανήλθε στα 191».

    H Hurriyet (18.03.20) γράφει ότι δύο Τούρκοι πολίτες, που ζούσαν στο εξωτερικό, έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού. Γυναίκα 28χρονών στην Αυστρία που έπασχε με διαβήτη και νεφροπάθεια, ο δεύτερος ασθενής ζούσε στην Βρετανία και ήταν 55 ετών.

    (ΔΨ)

    [02] Νέα μέτρα εξάγγειλε ο Ερντογάν για περιορισμό της διάδοσης της επιδημίας και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

    Η Yeni Safak (19.03.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες δραστικές αποφάσεις που έλαβε η Τουρκικής κυβέρνηση αναφορικά με την μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού και την στήριξη της Τουρκικής οικονομίας.

    Η ανακοίνωση του Ερντογάν έγινε σε συνέντευξη τύπου μετά από σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο Τζανκαγιά η οποία κράτησε τρεις ώρες και 50 λεπτά και στην οποία συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους επιχειρηματίες, τραπεζικοί, γραφειοκράτες και συντεχνίες. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το πακέτο μέτρων «Ασπίδα Οικονομικής Σταθερότητας» σύμφωνα με το οποίο θα χρησιμοποιηθούν 100 δισεκατομμύρια Τουρκικές λίρες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας.

    Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα καθυστέρηση πληρωμών σε δάνεια, μείωση ειδικής φορολογίας όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε εταιρείες για περίοδο μέχρι και έξι μήνες και οικονομικές διευκολύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποφασίστηκε επίσης να αυξηθεί η κατώτατη σύνταξη στην Τουρκία στις 1500 Τουρκικές λίρες.

    Όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, ο Ερντογάν είπε πως οι επιπτώσεις της επιδημίας έχουν πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πολύ πιο έτοιμη από άλλες χώρες να τις αντιμετωπίσει. Επέκρινε επίσης το μοντέλο υγείας που χρησιμοποιούν οι χώρες της Δύσης και δήλωσε πως το μοντέλο να μεταφερθεί η δημόσια υγεία στον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύεται με αυτή την κρίση λανθασμένο.

    Δήλωσε πως η Τουρκία είχε λάβει από την αρχή πολύ αυστηρά μέτρα για περιορισμό της διάδοσης της νόσου, με αυστηρούς ελέγχους σε επιβάτες και κλείσιμο συνόρων με χώρες που είχαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Πρόσθεσε πως καφετέριες, θέατρα, μουσεία, αθλητικοί και άλλοι χώροι δημόσιας συνάθροισης θα παραμείνουν κλειστοί και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο.

    Τέλος είπε πως γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες στην Τουρκία για δημιουργία εμβολίου ενάντια στον ιό.

    (ΚΣ)

    [03] Το CHP κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άργησε να λάβει οικονομικά μέτρα για την επιδημία

    Η Yeni Cag (18.03.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φαΐκ Ουζτράκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε να λάβει μέτρα για να εμποδίσει την ζημιά στην οικονομία.

    Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το πέρας συνάντησης με εκπροσώπους του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (ΠΟΥ), ο Ουζτράκ ανέφερε ότι η Τουρκία πιάστηκε απροετοίμαστη στις οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες εξαιτίας αυτής της επιδημίας του ιού, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κάτω από 1%, η ανεργία έφτασε το 14% και τα συναλλαγματικά αποθέματά τους έχουν πέσει στα 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    (ΔΨ)

    [04] Έκλεισε τα σύνορα της με Ελλάδα και Βουλγαρία η Τουρκία

    Η Sozcu (17.03.20) γράφει ότι με απόφαση του Τουρκικού Υπουργείο Εσωτερικών έκλεισαν από τις 12 τα μεσάνυχτα τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Βουλγαρία, δηλαδή της Αδριανούπολης και το Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιές). Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκική κυβέρνηση για μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού.

    Στο πλαίσιο αυτό, κλείνουν η πύλη της γέφυρας του ποταμού Ιψάλα στα σύνορα με την Ελλάδα, η σιδηροδρομική γραμμή Ουζούνκοπρου, η συνοριακή πύλη Καπίκουλέ Καρά στα σύνορα με την Βουλγαρία και άλλα. Η μεταφορά επιβατών επίσης από τα ελληνικά νησιά έχει σταματήσει προσωρινά. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα μετρά αυτά θα εφαρμοστούν στους υπηκόους της Τουρκίας της, Ελλάδας, της Βουλγαρίας καθώς και σε υπηκόους άλλων χωρών.

    Ωστόσο, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στις μεταφορές εμπορευμάτων. Οι δραστηριότητες μεταφορών θα συνεχιστούν στις διαδικασίες που καθορίζει το τουρκικό υπουργείο Υγείας και Εμπορίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [05] Επεισόδια προκλήθηκαν στην περιοχή του Έβρου

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.03.20, AA) ισχυρίζεται ότι οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις έριξαν χθες βράδυ καπνογόνα και χημικά εναντίον των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, σημειώνοντας ότι μερικά έπεσαν στην συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Ανδριανούπολης. Γράφει ότι ένας τούρκος αστυνομικός κτυπήθηκε στο κεφάλι από καπνογόνο και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με την Milliyet (19.03.20), το κύμα προσφύγων, που βρίσκεται την Ανδριανούπολη για να περάσει στην Ευρώπη μετά το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας, αναμένει εδώ και 19 ημέρες. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων στις Καστανιές, οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις κτυπούσαν τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα, παίρνοντας τα χρήματα και τα ρούχα τους και τους υποχρέωναν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται σε μια ενδιάμεση περιοχή μέσα σε τρεις χιλιάδες αντίσκηνα και δίνουν μάχη επιβίωσης μέσα στο κρύο αναμένοντας να περάσουν στην Ευρώπη. Ανέφεραν ότι δεν θα αποχωρήσουν μέχρι να ανοίξει τα σύνορα της η Ελλάδα. Στο μεταξύ, οι πρόσφυγες ζουν και μέσα στο πανικό εξαιτίας της παγκόσμιας επιδημίας του κορωνοϊού. Οι πρόσφυγες, που δεν έχουν οποιοδήποτε τρόπο να προστατευθούν από τον ιό, κάνουν μπάνιο στον Έβρο για καθαριότητα.

    (ΔΨ)

    [06] Συλλήψεις για όσους κοινοποιούν «αβάσιμες πληροφορίες» για τον κορωνοϊό

    Το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.03.20, AA) γράφει ότι μια γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση γιατί κοινοποίησε «αβάσιμες και προβοκατόρικες πληροφορίες» σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού στην επαρχία Τζεϊχάν στα Άδανα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε κοινοποιήσει την είδηση ότι «υπάρχουν δύο άτομα με τον κορωνοϊό στην πόλη Τζεϊχάν». Συνελήφθη με την αιτιολογία ότι έκανε κοινοποίηση «αβάσιμη και προβοκατόρικη πληροφορία».

    Η Haber Turk (18.03.20) γράφει ότι με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, θα συνεχίσουν σ' όλη την Τουρκία οι έρευνες σχετικά με όσους κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τέτοιου είδους αβάσιμες πληροφορίες.

    Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk (19.03.20) μετέδωσε ότι συνελήφθη ένας υπάλληλος που εργαζόταν στην νομαρχεία της Τσουκούροβας (Cukurova), ο οποίος έστειλε πρώτα μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα 10,000 πολιτών και δημοσιογράφων στα Άδανα ότι τα δείγματά τους έχουν διαπιστωθεί θετικά και να συναντηθούν με τον γιατρό στο νοσοκομείο των Αδάνων. Έπειτα τους έστειλε ένα δεύτερο μήνυμα ζητώντας συγγνώμη και ότι το πρώτο του μήνυμα ήταν λάθος.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει γιατρός με το όνομα που αναφέρεται στο μήνυμα. Συνελήφθη ο υπάλληλος με την κατηγορία ότι «δημιούργησε φόβο και τον πανικό ανάμεσα στον κόσμο».

    (ΔΨ)

    [07] Ο Ερντογάν αποφεύγει να εμφανίζεται όταν ανακοινώνονται δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (19.03.20 T24) γράφει ότι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ερευνών KONDA Μπεκίρ Αγιντίρ, σε συνομιλία του με τον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας, Μουράτ Σαμπουντζού αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις της επιδημίας στην Τουρκία και δήλωσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγει να εμφανίζεται όταν υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.

    Για παράδειγμα, δεν παρουσιάστηκε ενώπιον των πολιτών όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος από το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία, ανέφερε. Είπε επίσης πως σύμφωνα με στοιχεία το 45% του Τουρκικού λαού δεν εμπιστεύεται τις δηλώσεις υπουργών και αξιωματούχων αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό και πρόσθεσε πως χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη. Επέκρινε επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο πως αποφεύγει να εμφανιστεί δημόσια μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στις 11 Μαρτίου, λέγοντας πως αυτό είναι λάθος.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 19 March 2020 - 10:17:38 UTC