Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 28/2020 20.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τα ΗΕ για το Βαρώσι, λέει ο Ακιντζί
  • [02] Στην σημασία του διαλόγου με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Έρχουρμαν
  • [03] Η κίνηση για την Αμμόχωστο απομακρύνει το καθεστώς από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, λέει ο Ιζτζάν
  • [04] Βρέθηκαν οι «τίτλοι ιδιοκτησίας» του ΕΒΚΑΦ για την περίκλειστη Αμμόχωστο, λέει μέλος της τεχνικής επιτροπής του καθεστώτος
  • [05] Συζητούν απευθείας πτήσεις από την Τραπεζούντα στην Τύμπου
  • [06] Φθηνότερες κατά 34% οι υπεραγορές στα κατεχόμενα, υποστηρίζει η «ένωση υπεραγορών»
  • [07] Παρουσιάζεται απόψε το πρώτο αυτοκίνητο τουρκοκυπριακής παραγωγής
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Όταν καταστεί ανάγκη, δεν θα διστάσουμε να στείλουμε επιπρόσθετο πλοίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου
  • [02] O Έρντογαν δηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου η επιχείρηση της Τουρκίας στο Ίντλιμπ και ανακοινώνει την αγορά νέου γεωτρύπανου
  • [03] Το Μάρτιο το εκλογικό συνέδριο του CHP
  • [04] Εξαίρεση βίζας σε 6 χώρες από την Τουρκία για περίοδο 90 ημερών

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τα ΗΕ για το Βαρώσι, λέει ο Ακιντζί

    Ο βασικότερος παράγοντας που τον ώθησε να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για επανεκλογή στο αξίωμά του είναι ότι μετά το Βερολίνο «χτύπησε ξανά την πόρτα μας μια ευκαιρία για λύση» στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ (19.02.20) σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους των τουρκοκυπριακών τηλεοπτικών σταθμών Bayrak, Genc TV και K?br?s TV Τζεμ Εμρέ, Φατμά Κισμίρ και Χασάν Χάστουρέρ. Εξάλλου, αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την άποψη πως ό,τι και να γίνει στο θέμα αυτό, δεν πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με τα ΗΕ.

    Κυπριακό Διαπραγματεύσεις

    Ερωτηθείς γιατί υπέβαλε ξανά υποψηφιότητα, ο Ακιντζί σημείωσε ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στην συνάντηση του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι στο κείμενο που προέκυψε στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο υπάρχουν 5-6 σημεία που ο ίδιος υποστήριζε ανέκαθεν. «Ξεκαθάρισε και με την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι κενή έννοια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο κείμενο της δήλωσης εμφανίστηκαν η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, η εκ περιτροπής προεδρία και η πολιτική ισότητα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. «Επομένως χτύπησε την πόρτα μας άλλη μια ευκαιρία», είπε προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο βασικότερος παράγοντας που τον ώθησε να υποβάλει υποψηφιότητα. Υποστήριξε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είδε ξεκάθαρα την στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε την εκ περιτροπής προεδρία 2:1 που περιέχεται στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Είπε ότι στο κείμενο εκείνο αναφέρθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις στο εξής θα στοχεύουν σε μιαν στρατηγική συμφωνία, δεν θα είναι ανοικτού τέλους και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εμπλακεί περισσότερο στην διαδικασία και θα αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση διάσκεψης υπό μορφή 5+1.

    Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι αν δεν υπάρξει λύση δεν βλέπει κανένα κράτος το οποίο θα αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται αποδεχτή η λύση των δύο κρατών. Πρόσθεσε και τα εξής: «Ο Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ναι, για να κερδίσει χρόνο είπε στον κ. Τσαβούσογλου για δύο κράτη, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία και ένα σωρό πράγματα. Το σημαντικό που πρέπει να ληφθεί ως βάση για εμάς είναι αυτό που καταγράφηκε επισήμως ενώπιον του ΟΗΕ. Επομένως, στο σημείο που φτάσαμε, αν δεν πιέσουμε για μιαν ομοσπονδιακή λύση, ο κίνδυνος η διαίρεση να καταστεί πιο μόνιμη είναι ξεκάθαρος. [...]»

    Είπε επίσης ότι η συνάντηση του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε μετά από αγώνα της τουρκοκυπριακής πλευράς και δίδοντας παραδείγματα για το πώς αγωνίζονται για να πείσουν για την ορθότητά των θέσεών τους, σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επέμεινε επίσης στην θέση της και στο θέμα της σύνδεσης των δικτύων των κινητών τηλεφώνων, αφού πριν τέσσερα χρόνια οι Ελληνοκύπριοι πρότειναν να ενωθούν τα δίκτυα με την χρήση του κωδικού αριθμού 00357 που χρησιμοποιεί η Κύπρος. «Μας πήρε τέσσερα χρόνια, αλλά στο τέλος πετύχαμε την σύνδεση μέσω εντός κέντρου στην Ευρώπη με τον δικό μας αριθμό», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ακιντζί είπε ότι οι προθέσεις στο Κυπριακό θα διαφανούν στην πενταμερή διάσκεψη, η οποία θα συγκληθεί σίγουρα εντός μερικών μηνών. Είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ περίμενε να ολοκληρωθούν κάποια θέματα όπως το BREXIT και οι «εκλογές» στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι αν κερδίσουν στις «εκλογές» εκείνοι που του έλεγαν να μην μεταβεί στο Βερολίνο, δεν ξέρει τι θα κάνουν στο θέμα της πενταμερούς. «Αν εκλεγώ εγώ πιθανώς να συγκληθεί όχι σε πολύ μακρινό μέλλον πιθανόν μετά από μερικούς μήνες», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά χρειάζεται καλή προετοιμασία. Πρέπει να το υπογραμμίσω αυτό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ οπωσδήποτε θα διεξάγει χωριστές συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα εργαστεί στενά με τους εγγυητές και τις δύο πλευρές στην Κύπρο και αυτή την φορά θα θέλει να σχεδιάσει μιαν συνάντηση που θα είναι βέβαιος για την επιτυχία της. Αν τεθεί θέμα για μια νέα αποτυχία, είπε και ο ίδιος ότι αυτό θα είναι καταστροφή».

    Φυσικό Αέριο

    Αναφερόμενος στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, επανέλαβε την θέση ότι «αυτή η υπόθεση έχει τρεις δρόμους»: Είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πει να πιέσουμε για λύση και να εφαρμόσουμε ένα μορατόριουμ στις έρευνες των δύο πλευρών μέχρι την εξεύρεσή της, είτε θα γίνει αποδεχτή η πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά τον Ιούλιο (ή θα της υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά μια πρόταση που θα μπορούσε να την δεχτεί), είτε θα συμβαίνει αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή θα διεξάγουν χωριστές έρευνες και οι δύο πλευρές. Πρόσθεσε το εξής: «Δεν έχουμε άλλη λύση. Πώς θα ερευνούμε εμείς; Δεν έχουμε πλοία. Αυτό θα το κάνουμε μέσω της Τουρκίας, δεν έχουμε άλλη λύση. Δηλαδή δεν μπορούμε να περιμένουμε με δεμένα τα χέρια. Η ελληνοκυπριακή πλευρά μας λέει 'να το βγάλουμε εμείς, να κερδίσουμε χρήματα και θα βάλουμε το μερίδιό σας σε έναν λογαριασμό και θα σας το δώσουμε όταν έρθει η ώρα'. Σίγουρα δεν υπάρχει κάποιος από εμάς που το πιστεύει αυτό».

    Βαρώσι

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου από την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, ο Ακιντζί απάντησε ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα που έχει κοινωνικές και διεθνείς διαστάσεις και για αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη όλες του τις διαστάσεις.

    Υπενθυμίζοντας τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε στο λεγόμενο προεδρικό 10 μέρες μετά τη σύνοδο του Κραν Μοντανά (10 Ιουλίου 2017), ο Ακιντζί πρόσθεσε ότι σε αυτή τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και αξιωματούχοι από την Τουρκία, αποφασίστηκε όπως γίνει μια νέα συνάντηση για το θέμα των Βαρωσίων προκειμένου να καθοριστεί ο οδικός χάρτης που θα ακολουθούσαν στο θέμα αυτό. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η απόφαση που λήφθηκε εκείνη τη μέρα στη συνάντηση δεν εφαρμόστηκε καθόλου, ώσπου μια μέρα ξαφνικά, όπως είπε, η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει μελέτη απογραφής για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

    «Αυτή η μελέτη ακόμη συνεχίζεται, όπως αντιλαμβάνομαι ακόμη δεν έχει τελειώσει. Αυτή τη φορά και πάλι ξαφνικά, αποφασίζεται να γίνει μια συζήτηση για το θέμα των Βαρωσίων για να συζητηθούν κάποια πράγματα και αμέσως προσκαλούνται όλοι εκτός από τον πρόεδρο Ακιντζί. Εμείς ενημερωθήκαμε για το θέμα από τον Τύπο. Ακριβώς πριν από τις εκλογές, όλοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η συνάντηση. Έμαθα ότι οι προσκεκλημένοι σε αυτή τη συζήτηση είχαν προσκληθεί τηλεφωνικώς το προηγούμενο βράδυ. Μάλιστα άκουσα και μια δήλωση που έλεγε ότι δεν κάλεσαν τον Ακιντζί επειδή δεν θα παρίστατο ο κ. Έρντογαν. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό ευσταθεί», πρόσθεσε.

    Σχετικά με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ο Ακιντζί υπενθύμισε ότι έγιναν πολλές συναντήσεις σχετικά με το θέμα, ότι ετοίμασαν τον «προϋπολογισμό», ότι συζητήθηκε το θέμα των υποδομών, ωστόσο μετά από όλα αυτά όπως ισχυρίστηκε, η «κυβέρνηση» είπε ότι δεν χρειάζεται πλέον να συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον «πρόεδρο» και στη συνέχεια δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

    Αναφερόμενος ξανά στο θέμα των Βαρωσίων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την άποψη πως ότι και αν γίνει στο θέμα αυτό, δεν πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με τα ΗΕ. Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσον αναμένει από την «κυβέρνηση» να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων, ο Ακιντζί απάντησε ότι δεν αναμένει να γίνει κάποιο βήμα και υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι μια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών.

    Υπενθυμίζοντας ότι ήταν ο ίδιος που έφερε στην ημερήσια διάταξη στο παρελθόν πρόταση σχετικά με τα Βαρώσια, η οποία αναφερόταν στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των ΗΕ με αντάλλαγμα το άνοιγμα του «αεροδρομίου της Τύμπου» για απευθείας πτήσεις, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του ούτε από την Τουρκία, ούτε και από την Ελληνοκυπριακή πλευρά έτυχε στήριξης. «Αυτό που λέχθηκε από την Τουρκία είναι ότι βλέπουν το θέμα των Βαρωσίων ως μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού. Η δική μου άποψη είναι ότι θα ήταν καλό τα Βαρώσια να ανοίξουν υπό τον έλεγχο των ΗΕ», πρόσθεσε.

    Ο Ακιντζί τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία αλλά και ομοφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, τα ΗΕ και τους διεθνείς εταίρους σε οποιανδήποτε απόφαση ληφθεί για τα Βαρώσια. Είπε επίσης ότι όταν τελειώσουν οι «εκλογές», θα ήταν καλό να γίνει μια συνάντηση με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στην οποία θα μπορέσουν να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση. «Το να θέλουν με το ζόρι να λυθεί το θέμα των Βαρωσίων εδώ και τώρα, δείχνει ότι αυτή η συζήτηση που έγινε, είχε συγκεκριμένους στόχους και για αυτό τη θεωρώ λανθασμένη», είπε.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι «η διαίρεση της Κύπρου παγιώνεται με κάθε τρόπο», ο Ακιντζί υποστήριξε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη παρότρυνση οι Ελληνοκύπριοι για το θέμα αυτό. «Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα δώσει κίνητρα τους Ελληνοκύπριους για το θέμα των Βαρωσίων είναι να αντιληφθούν τις πραγματικότητες», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εκφράζοντας την άποψη ότι η υιοθέτηση της θέσης ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν πρέπει να συζητηθεί ανεξάρτητα, αλλά να συζητηθεί ως μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού, ήταν ο λόγος που έμεινε το θέμα αυτό για τόσο καιρό στο περιθώριο.

    Σχέσεις με Τουρκία

    Κληθείς να απαντήσει σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε από διάφορους κύκλους στην Τουρκία και στα κατεχόμενα για τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Guardian και σχετικά με το θέμα της προσάρτησης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διάβασε αποσπάσματα της συνέντευξης ζωντανά στην εκπομπή ξεκαθαρίζοντας ότι απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Guardian σχετικά με την Κριμαία, μέσα στα πλαίσια της απάντησης που έδωσε σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας που αφορούσε στο κατά πόσον θεωρεί ότι μπορούν να συμβούν παρόμοια γεγονότα στην Κύπρο όπως αυτά που έγιναν στην Κριμαία, ο ίδιος απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας αλλά ούτε και της «ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι στο παρελθόν έκαναν αναφορές στο θέμα υποστηρίζοντας «η ΤΔΒΚ να γίνει νομός της Τουρκίας», ο Ακιντζί ανέφερε ότι ήταν γνωστό ότι και ο «ιδρυτικός πρόεδρος της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς, δεν ήταν εναντίον αυτής της αντίληψης. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρόσθεσε στη συνέχεια ότι στην ερώτηση του δημοσιογράφου της Guardian «Θα φοβόσασταν την μονομερή προσάρτηση της ΤΔΒΚ από την Τουρκία», ο ίδιος απάντησε ότι αυτό θα ήταν ένα τρομακτικό σενάριο. Ο Ακιντζί πρόσθεσε και τα εξής: «Σχετικά με τον μακαρίτη Ταϊφούρ Σοκμέν δεν είπα ούτε και σκέφτηκα κάτι άσχημο. Είπα ότι δεν θέλω να γίνω ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω. [...]».

    Αναφερόμενος σε αυτό το σημείο στις σχέσεις του με την Τουρκία, ο Ακιντζί είπε ότι ποτέ δεν είχε εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία και ποτέ δεν θα έχει. Ισχυρίστηκε ότι οι σχέση τους με την Τουρκία δεν πρέπει να είναι σχέση στη βάση «του κατώτερου με τον ανώτερο» αλλά σχέσεις που να βασίζονται στην ισότητα. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος επιθυμεί να έχουν υγιείς και ειλικρινείς σχέσεις με την Τουρκία αλλά τόνισε την ανάγκη να γίνει αντιληπτή και σεβαστή η ταυτότητα και η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, η δημογραφική τους δομή και οι θεσμοί τους. «Αν θέλουμε μια πολιτισμένη σχέση με την Τουρκία, πρέπει να κάνουμε και εμείς την κατ' οίκον εργασίας μας», είπε.

    Εσωτερικά θέματα - Πληθυσμός

    Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει λύση στο Κυπριακό η κατάσταση της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα γίνει πιο εύκολα «φυσιολογική», αλλά πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να κάνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα: Να προσπαθούν για λύση και να διορθώνουν τα του οίκου τους. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζονται 30 καζίνο και ότι δεν τους εμποδίζει η μη λύση να προστατεύουν το περιβάλλον για παράδειγμα. Σημείωσε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε να διεξάγουν μιαν «σοβαρή απογραφή πληθυσμού» και να εφαρμόσουν μιαν «σοβαρή πολιτική για τις υπηκοότητες». Υπενθύμισε ότι τις προάλλες η λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι παραχώρησαν 6,000 «υπηκοότητες» τα τελευταία δύο χρόνια και ότι περιμένουν άλλα 10,000 άτομα για να πάρουν «υπηκοότητα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις για τις «εκλογές», ο Ακιντζί είπε ότι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν εκ μέρους του δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και ότι δείχνουν πως ο ίδιος προηγείται ακολουθούμενος από τον Ερσίν Τατάρ στην δεύτερη θέση και τον Τουφάν Έρχουρμαν στην τρίτη. Σημείωσε ότι το αν θα υπάρξουν «εκλογές» δύο γύρων είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο «λαός».

    (ΑΚ-Ι/Τσ.)

    [02] Στην σημασία του διαλόγου με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s Postas? (20.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται εκατέρωθεν δηλώσεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι πρέπει να συστήσουν ένα νέο σύστημα διαλόγου με την Τουρκία.

    Μιλώντας σε εκπομπή του δημοσιογράφου Ρασίχ Ρεσάτ στην K?br?s Postas? TV, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι «η Τουρκία πρέπει να μιλά μαζί μας όχι για εμάς και εμείς πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία όχι για την Τουρκία». Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί δεν στέλλουν σε ικανοποιητικό βαθμό μηνύματα στον λαό της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να στέλλουν περισσότερα μηνύματα μέσω των τουρκικών ΜΜΕ.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να μιλήσει και ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας έπρεπε να μιλήσει σε εκδήλωση που θα διοργάνωναν οι Τουρκοκύπριοι και όχι να μιλά προς τους Τουρκοκύπριους σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ίδιος.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Η κίνηση για την Αμμόχωστο απομακρύνει το καθεστώς από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, λέει ο Ιζτζάν

    Η Vatan (20.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι η νοοτροπία των κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στην Τουρκία βλέπει την Κύπρο με μιαν «καταδυναστευτική ματιά». Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) στα γραφεία του ΒΚΡ, ο Ιζτζάν αναφέρθηκε στην κίνηση του καθεστώτος για την περίκλειστη Αμμόχωστο, που, όπως είπε, γίνεται παρά τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απομακρύνει την τουρκική πλευρά από την βάση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Ιζτζάν υπενθύμισε ότι το κόμμα του αποφάσισε να στηρίξει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί στις «προεδρικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι είναι πάντοτε ανοικτοί για συνεργασία με όλους όσοι πιστεύουν στον κοινό αγώνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το Κυπριακό, η δημοκρατία και ο αγώνας για ειρήνη και για δουλειά.

    Μιλώντας στην ίδια συνάντηση ο γενικός γραμματέας του YKP, Μουράτ Κανατλί σημείωσε ότι μετά την συνάντηση του Βερολίνου υπάρχει το Πλαίσιο Γκουτέρες ενώπιον των Κυπρίων και πρόσθεσε ότι πρέπει να εργαστούμε για να καταστεί δυνατή μια νέα ρύθμιση σε σχέση με την εσωτερική ασφάλεια με άρση των εγγυήσεων και αυτό είναι καθήκον όλων των οργανώσεων.

    Ο Κανατλί ανέφερε ακόμη ότι το YKP ζητά μιαν απογραφή πληθυσμού υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών και πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθούν στην ημερήσια διάταξη νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή του Βαρωσιού και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Βρέθηκαν οι «τίτλοι ιδιοκτησίας» του ΕΒΚΑΦ για την περίκλειστη Αμμόχωστο, λέει μέλος της τεχνικής επιτροπής του καθεστώτος

    Η Yeni Bak?s (20.02.20) γράφει ότι ο καθηγητής στο τμήμα διεθνών σχέσεων του λεγόμενου Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής Χουσεϊν Ισικσάλ δήλωσε ότι η περίκλειστη Αμμόχωστος μπορεί να ανοίξει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο από τεχνικής και νομικής άποψης. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ισικσάλ είπε ότι συμμετέχει στην τεχνική επιτροπή για την περίκλειστη Αμμόχωστο και ότι η δουλειά των ειδικών και των νομικών είναι να εργάζονται πάνω στην τεχνική και νομική διάσταση του θέματος.

    Υποστήριξε ότι είναι σημαντικό το θέμα του Βαρωσιού από την άποψη της αλλαγής του νέου στάτους κβο που κατ' ισχυρισμό δημιούργησε η ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε ότι αν θα ανοίξει το Βαρώσι, αυτό θα γίνει κάτω από συγκεκριμένους όρους. Σημείωσε ότι δεν θα εφαρμοστούν στο Βαρώσι οι πολιτικές στέγασης που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι η περιοχή είναι «πολύ στρατηγική» και η οικονομική της σημασία είναι τεράστια.

    Ισχυρίστηκε και τα εξής: «Για να μπορέσει να ανοίξει το Βαρώσι πρέπει να αφαιρεθεί από το πλαίσιο της στρατιωτικής περιοχής και αυτό σημαίνει ότι από μιαν άποψη θα αφαιρεθεί η νομική θωράκιση. Το θέμα του Βαρωσιού θα μετατραπεί έτσι εντελώς σε διεθνή πολιτικό και νομικό πόλεμο. Όμως, η τουρκική πλευρά έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες. Αυτή η πρωτοβουλία δεν ήρθε στην ημερήσια διάταξη έτσι στιγμιαία. Η τουρκική πλευρά έχει ατού στα χέρια της. [...]

    Μέχρι πριν ορισμένο χρονικό διάστημα ήταν χαμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας των περιουσιών που ανήκουν στα βακούφια και μετά βρέθηκαν. Έτσι, η τουρκική πλευρά απέκτησε μιαν ισχύ. Ο βασικός λόγος του καβγά εδώ είναι ο ισχυρισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι ιδιοκτήτης τόσο των περιουσιών όσο και του εδάφους εδώ, ενώ το ΕΒΚΑΦ λέει ότι του ανήκει σημαντικό μέρος του εδάφους στο Βαρώσι. Γι' αυτό τον λόγο, θα πρέπει να διεξαχθεί ένας πολιτικός και νομικός αγώνας. [...]

    Αν ανοίξει το Βαρώσι θα δοθεί μια ορισμένη προθεσμία στους παλιούς ιδιοκτήτες του μέρους εκείνου για να υποβάλουν αίτηση. Αυτό θα γίνει σε αρμονία με τα διεθνή πρότυπα. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συζητούν απευθείας πτήσεις από την Τραπεζούντα στην Τύμπου

    Η K?br?s Postas? (20.02.20) γράφει ότι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τραπεζούντα και μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Οικονομικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Αχμέτ Καγιά δήλωσε ότι συζήτησαν με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Συγκοινωνιών το αίτημα για διεξαγωγή απευθείας πτήσεων από την Τραπεζούντα προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Καγιά ανέφερε επίσης ότι με τους εν λόγω αξιωματούχους συζήτησαν και την μείωση των τιμών στις πτήσεις από την Τραπεζούντα καθώς και την αύξηση του αριθμού των πτήσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Φθηνότερες κατά 34% οι υπεραγορές στα κατεχόμενα, υποστηρίζει η «ένωση υπεραγορών»

    Φθηνότερες κατά 34% είναι οι υπεραγορές στα κατεχόμενα σε σύγκριση με τις υπεραγορές στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης υπεραγορών Φουάτ Ναλτζίογλου, γράφει η Vatan (20.02.20). Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο μικρομεσαίων καταστηματαρχών, ο Ναλτζίογλου δήλωσε ότι βασικά είδη κατανάλωσης της ίδιας ποσότητας, ποιότητας και βάρους κοστίζουν σήμερα 300 τουρκικές λίρες στις υπεραγορές στα κατεχόμενα και 450 ΤΛ στις ελεύθερες περιοχές βάσει της σημερινής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ.

    Σε δηλώσεις κατά την διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Χασάν Τάτσοϊ είπε ότι κατά τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο υπάρχει «σοβαρή ζήτηση» από Ελληνοκύπριους σε υπεραγορές στα κατεχόμενα. Αυτό από τη μια αναζωογόνησε την οικονομία και από την άλλη οδήγησε την οικονομία της ΤΔΒΚ πιο μπροστά από εκεί που βρισκόταν», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι στόχος τους είναι να ξεπεράσουν τον ρυθμό ανάπτυξης του 1,8% που προβλέπεται ότι θα έχει η οικονομία του κατά το 2020.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παρουσιάζεται απόψε το πρώτο αυτοκίνητο τουρκοκυπριακής παραγωγής

    Κάτω από τον τίτλο «Θα είναι μια ιστορική βραδιά», η Halk?n Sesi (20.02.20) γράφει ότι παρουσιάζεται απόψε το πρώτο «εγχώριο και εθνικό αυτοκίνητο της χώρας» το GUNSEL Β9 και το J9, το νέο μοντέλο SUV της GUNSEL. Η παρουσίαση θα γίνει στο ξενοδοχείο Elexus.

    Αναφερόμενος στο θέμα, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι όταν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να πετύχουν παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Όταν καταστεί ανάγκη, δεν θα διστάσουμε να στείλουμε επιπρόσθετο πλοίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου

    Σε ζωντανή συνέντευξη στο Τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Haber (20.02.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στους επικριτές τους ότι αν δεν ανακατεύονταν πουθενά η κατάσταση στην περιοχή θα ήταν πολύ καλύτερη, δήλωσε τα εξής:

    «Για παράδειγμα, η κατάσταση των γειτόνων μας, στη Συρία, στην Λιβύη ή στην Υεμένη είναι καλύτερη; Όχι. Η κάθε εξέλιξη στην περιοχή μας, μας ενδιαφέρει και μας αφορά. Κάθε εξέλιξη, είτε είναι αρνητική είτε είναι θετική, έχει αντίκτυπο σε μας. Θα μπορούσαμε να καθίσουμε και αγνοούμε όλες τις εξελίξεις, αλλά η δική μας προσέγγιση είναι να παράγουμε λύσεις, να συζητάμε αυτά σε όλες τις διαστάσεις τους με μια ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική. θα υπάρχουν βήματα που θα πάρουμε. Τα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς έχουμε κάνει προειδοποιήσεις έναντι των χωρών που έχουν αποκλείσει την Τουρκία στην Μεσόγειο, αλλά κανείς δεν τις έλαβε υπόψιν. Αυτή την φορά, θα κάνουμε απαντητικές κινήσεις. Αυτά τα βήματα πρέπει να τα πάρουμε για τα συμφέροντα της χώρας μας. Για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην λύση των προβλημάτων στην περιοχή, πρέπει να ακολουθήσουμε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική (proactive policy). (...) Το τρίτο μας πλοίο έρχεται. Όταν καταστεί ανάγκη, δεν θα διστάσουμε να στείλουμε επιπρόσθετο πλοίο, το λέω αυτό για την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

    Η θέση μας στην Λιβύη είναι ξεκάθαρη. Δηλώσαμε ότι θα διασφαλίσουμε μια ισορροπία με τα βήματα που πήραμε και με αυτά να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός. Όσα αφορά τα βήματα που κάναμε με την Ρωσία, κάναμε έκκληση για κατάπαυση του πυρός. (...) Η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να τερματίσει την κρίση στη Λιβύη».

    Σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε τα εξής: «Έγιναν βήματα για να διορθώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Στο παρελθόν, μετά την κρίση στα Ίμια, ξεκίνησε ένας μηχανισμός, στον οποίο θα συζητιούνταν κάποια θέματα, όπως τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Όταν ήλθαμε στην εξουσία, εμείς το συνεχίσαμε αυτό. Για να μπορέσουν να συζητηθούν τα θέματα, που δεν μπόρεσαν να λυθούν ακόμη, αυτός [ο μηχανισμός] πήγαινε καλά μέχρι που βγήκε στην εξουσία η κυβέρνηση του Τσίμπρα. Τα αριστερά κόμματα στην Ελλάδα είναι ακρο-εθνικιστικά. Συμφωνήσαμε να επαναρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες με τον νέο Πρωθυπουργό. Με την αντίληψη της Ελλάδας μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι 'ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου' έχουν αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Όταν κάναμε απαντητικές κινήσεις, η Ελλάδα ενοχλήθηκε. Εμείς λέγουμε ότι θα κάνουμε παρόμοια συμφωνία μαζί σας, αρκεί να είσαστε έτοιμοι για συμφωνία. Να μάθετε να μοιράζεστε την Ανατολική Μεσόγειο και όλοι έχουν δικαιώματα εδώ. Αλλά αν αγνοείτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εμείς θα συνεχίσουμε με αυτά τα βήματα. Διεξάγονται συναντήσεις για να μειωθεί η ένταση, ειδικότερα στο Αιγαίο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα χωρίς ένταση».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική πλευρά, ότι δεν είναι ειλικρινείς, ισχυριζόμενος ότι ενώ αυτοί κάνουν συναντήσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων, παρ' όλον που δεν αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, η ελληνική πλευρά αρνείται να συναντηθεί με «αξιωματούχους της ΤΔΒΚ». Σημειώνοντας ότι «ούτε αυτοί αναγνωρίζουν τους Ελληνοκύπριους, αλλά τους μιλάνε» και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι δεν είναι θαρραλέα.

    Σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε στο πεδίο της μάχης, για να σταματήσουν τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ. Σημείωσε ότι οι συνομιλίες με την Ρωσία για το Ιντλίμπ στη Συρία δεν βρίσκονται ακόμη σε επιθυμητό επίπεδο, προσθέτοντας ότι θα εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες τους και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερτογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Πούτιν πιθανόν να συζητήσουν το θέμα αυτό.

    (ΔΨ)

    [02] O Έρντογαν δηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου η επιχείρηση της Τουρκίας στο Ίντλιμπ και ανακοινώνει την αγορά νέου γεωτρύπανου

    Η Sabah (20.02.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Είναι θέμα χρόνου η επιχείρηση στο Ίντλιμπ», στεγάζει πρωτοσέλιδα τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ο οποίος αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Ίντιμπ είπε τα εξης: «Είναι οι τελευταίες μέρες για να αποχωρήσει το καθεστώς Άσαντ. Πλέον, κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις. Η επιχείρηση στο Ίντιλπ είναι πλέον θέμα χρόνου. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το Ίντλιμπ στα χέρια του καθεστώτος και σε αυτούς που το ενθαρρύνουν. Η Τουρκία έκανε όλες τις προετοιμασίες προκειμένου να εφαρμόσει τα δικά της σχέδια. Η επιχείρηση στο Ίντλιμπ είναι θέμα χρόνου. Αυτό που λέμε είναι ότι 'μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

    O Έρντογαν κάλεσε στη συνέχεια τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις του καθεστώτος και προειδοποίησε για μια ακόμη φορά για μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

    Μιλώντας σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) στην Άγκυρα, ο Έρντογαν είπε ότι μια άλλη είδηση είναι ότι η Τουρκία έχει αγοράσει και τρίτο γεωτρύπανο. «Έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία. Μετά το Φατίχ και το Γιαβούζ έχουμε αγοράσει ακόμη ένα γεωτρύπανο, το οποίο είναι 6ης γενιάς και έχει τη δυνατότητα για έρευνες ακόμη και σε βάθος 11,400 μέτρων. Το γεωτρύπανο αναμένεται να φθάσει σε εμάς το Μάρτιο και αφού γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι, προγραμματίζουμε να αρχίσει γεωτρήσεις φέτος».

    Αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στην περιοχή και ειδικότερα η Ελλάδα άρχισαν να αποδέχονται την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και τη θέση της στην Μεσόγειο. Υποστήριξε επίσης ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης άρχισαν να αλλάζουν οι ισορροπίες. «Οι ισορροπίες στην Μεσόγειο άρχισαν να αλλάζουν υπέρ μας ειδικότερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη. Η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη Λιβύη είτε σε θέματα θαλάσσης είτε σε θέματα ξηράς».

    (...)

    Στο μεταξύ σύμφωνα με την Sabah (19.02.20), μετά την δήλωση Έρντογαν ότι η είναι θέμα χρόνου η επιχείρηση της στο Ίντλιμπ της Συρίας, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει κομβόι με Τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή με «στόχο να αναστείλει τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ και να προστατεύσει τους άμαχους πολίτες», υποστηρίζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές, τα τουρκικά στρατεύματα θεάθηκαν να περνούν από την πόλη Cabal el Zaviye.

    [03] Το Μάρτιο το εκλογικό συνέδριο του CHP

    Η Milliyet (20.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι άρχισαν οι προετοιμασίας για το 37ο εκλογικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 28-29 Μαρτίου. Στο συνέδριο θα γίνει εκλογή τόσο του Προέδρου του Κόμματος όσο και της 60μελής Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή τη στιγμή γράφει η εφημερίδα, διεξάγονται τα περιφερειακά εκλογικά συνέδρια για ανάδειξη των υποψηφίων. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι για τις μεγάλες πόλεις όπως την Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, που θα κατέλθουν στο συνέδριο με μόνο ένα υποψήφιο που καθορίστηκε από τον ίδιο, οι υποψήφιοι δεν έτυχαν της αναμενόμενης στήριξης.

    (ΑΚ)

    [04] Εξαίρεση βίζας σε 6 χώρες από την Τουρκία για περίοδο 90 ημερών

    Η Sabah (20.02.20) γράφει ότι σύμφωνα με είδηση της τελευταίας στιγμής, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου Τύπου του, Χαμί Άκσοϊ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παράσχει σε 6 συνολικά χώρες της ΕΕ που ανήκουν στη ζώνη Schengen (Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία) εξαίρεση βίζας για 90 μέρες όπου θα μπορούν ταξιδεύουν στην Τουρκία για τουριστικούς σκοπούς. Αυτό το βήμα αποσκοπεί στην περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στη ενδυνάμωση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των 6 χωρών, αναφέρει η ανακοίνωση. Η ρύθμιση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Μαρτίου, προσθέτει η ανακοίνωση.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 20 February 2020 - 14:51:25 UTC