Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 18/2020 04.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ελπίδα για το μέλλον δίδει η έκθεση έργων τέχνης και αρχειακού υλικού που εγκαινιάστηκε χθες στο Λήδρα πάλας, δηλώνει ο Ακιντζί
  • [02] Συνεδρία της Δικοινοτικής τεχνικής Επιτροπής Υγείας για τον κορωνοϊό
  • [03] Ελλιπή τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα, επιμένει η Yeni Duzen
  • [04] Δέχονται καθημερινά 400 αιτήσεις για «υπηκοότητα», λέει η Μπαϊμπάρς
  • [05] Συμμαχία για τον δεύτερο γύρο προτείνει ο Έρογλου και επικρίνει τον Ακιντζί για υποχωρήσεις
  • [06] «Απαραίτητη η σύσταση επιτροπής αθλητισμού υπό την αιγίδα της προεδρίας», αναφέρει ο Έρχουρμαν
  • [07] Με οδηγίες της Άγκυρας αυξάνεται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, λέει αρθρογράφος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επαφές Ερντογάν στην Ουκρανία
  • [02] Ακάρ: «Η Τουρκία κτύπησε το καθεστώς Άσσαντ για αυτοάμυνα μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε» - Τούρκοι αξιωματούχοι επικρίνουν την επίθεση από το καθεστώς Άσσαντ
  • [03] Την νέα επιχείρηση της Τουρκία στο Ίντλιμπ συζήτησαν Τσαβούσογλου-Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία
  • [04] Τσαβούσογλου: Σχέδιο προσάρτησης το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ
  • [05] Η Τουρκία αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από και προς την Κίνα
  • [06] Συνεχίζονται οι συλλήψεις για ύποπτα μέλη της οργάνωσης FETO
  • [07] Ο πληθυσμός της Τουρκίας αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο 150 χιλιάδες κατά τον τελευταίο χρόνο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ελπίδα για το μέλλον δίδει η έκθεση έργων τέχνης και αρχειακού υλικού που εγκαινιάστηκε χθες στο Λήδρα πάλας, δηλώνει ο Ακιντζί

    Εξαιρετικά σημαντική και ένδειξη σεβασμού αποτελεί η προστασία των αξιών πολιτισμού, ιστορίας και τέχνης μιας κοινωνίας, αφού αυτές αποτελούν την ταυτότητα και την μνήμη της κοινωνίας, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την Havadis (04.02.20).

    Μιλώντας ψες στο Λήδρα Πάλας κατά τα εγκαίνια έκθεσης έργων Ελληνοκυπρίων ζωγράφων που επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και αρχειακού υλικού που ανήκει σε Τουρκοκύπριους και επιστράφηκε από το ΡΙΚ στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, ο Ακιντζί είπε ότι βλέπει την έκθεση ως ένδειξη αμοιβαίου σεβασμού των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στις αξίες τέχνης και πολιτισμού και ως εκ τούτου την θεωρεί ελπιδοφόρα για το μέλλον. Πρόσθεσε τα εξής:

    «Η προστασία και η συντήρηση εκ μέρους μας των έργων αξίας που ανήκαν σε Ελληνοκύπριους ζωγράφους πριν από το 1974, διασφάλισε την επιστροφή τους όταν ήρθε εκείνη η μέρα και την διοργάνωση αυτής της έκθεσης εκ μέρους μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, η διαφύλαξη και η επιστροφή από το ΡΙΚ ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αρχείων των Τουρκοκυπρίων της περιόδου πριν το 1963, έγινε δεχτή εκ μέρους μας με ικανοποίηση ως ένδειξη καλής θέλησης και σεβασμού [...]

    Δεν μπορούμε να πετύχουμε μιαν πολιτική λύση και πραγματική ειρήνη που είναι ο στόχος όλων μας χωρίς την ενοποιητική δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού. Αντιλαμβανόμενοι αυτό, το 2015 συμφωνήσαμε με τον φίλο Νίκο ότι χρειαζόμασταν τρεις νέες τεχνικές επιτροπές. Και οι τρεις ήταν οι τεχνικές επιτροπές Πολιτισμού, Ισότητας Φύλων και Εκπαίδευσης, που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην πολιτιστική αλλαγή και να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της κουλτούρας της ειρήνης [...]

    Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη και να επιδείξουμε την απαραίτητη βούληση για ένα ειρηνικό μέλλον[...]».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συνεδρία της Δικοινοτικής τεχνικής Επιτροπής Υγείας για τον κορωνοϊό

    Κάτω από τον τίτλο «Η συμφορά ενώνει», η Afrika (04.02.20) γράφει ότι ψες συνήλθε στο Λήδρα πάλας και η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί με θέμα συζήτησης τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

    Στο μεταξύ, η Yeni Duzen (04.02.20) γράφει ότι με γραπτή δήλωσε που εξέδωσε χθες το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εξέφρασε στήριξη στην συνεργασία των δύο πλευρών κατά του κορωνοϊού.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ελλιπή τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα, επιμένει η Yeni Duzen

    Η Yeni Duzen (04.02.20) γράφει ότι έστω και αν τοποθετήθηκαν θερμικές κάμερες στο παράνομο αεροδρόμιο και σε μερικά σημεία διέλευσης μεταξύ κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας, οι κάμερες αυτές δεν βρίσκονται σε λειτουργία αφού δεν τοποθετήθηκε άτομο υπεύθυνο για την λειτουργία τους σε κανένα από αυτά τα σημεία, εκτός από εκείνο στο «αεροδρόμιο».

    Στα λιμάνια δεν έχει τοποθετηθεί θερμική κάμερα, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι απορρίφθηκε το αίτημά της να πάρει πλάνα και φωτογραφίες από τον χώρο απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάσταση στο νοσοκομείο. Αναφερόμενος σε χθεσινά δημοσιεύματα, τα χαρακτήρισε λανθασμένα και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει την λήψη εικόνων προτού δει ο ίδιος την κατάσταση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δέχονται καθημερινά 400 αιτήσεις για «υπηκοότητα», λέει η Μπαϊμπάρς

    Γύρω στις 350 με 400 αιτήσεις για παραχώρηση «υπηκοότητας» δέχεται καθημερινά το καθεστώς, δήλωσε η λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Αϊσεγκιουλ Μπαϊμπάρς, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (04.02.20). Ανέφερε ότι υπάρχουν γύρω στις τέσσερις χιλιάδες αιτήσεις ατόμων που απέκτησαν το «δικαίωμα» να πάρουν «υπηκοότητα» λόγω του γεγονός ότι είναι σύζυγοι και παιδιά «υπηκόου».

    «Τους δίδουμε υπηκοότητα περνώντας τους από σοβαρό μηχανισμό ελέγχου», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Στο τμήμα υπηκοοτήτων προσπαθούν να διεκπεραιώσουν αυτές τις υποθέσεις στον βαθμό των δυνατοτήτων τους. Εδώ και δύο χρόνια δεν τελειώνουν τα παράπονα. Περάσαμε σοβαρή ένταση κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε σχέση με τις ταυτότητες. Αυτή την στιγμή γίνονται από το κέντρο του υπουργείου εσωτερικών, λαμβάνουμε αιτήσεις από έξι περιοχές αυτή την στιγμή. Λαμβάνουμε γύρω στις 350-400 αιτήσεις καθημερινά. Μπορούμε να απαντήσουμε σε 60-70 αιτήσεις την ημέρα. Λαμβάνουμε αιτήσεις κυρίως από πολίτες από την Τουρκία και ακολουθεί το Τουρκμενιστάν και το Πακιστάν».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συμμαχία για τον δεύτερο γύρο προτείνει ο Έρογλου και επικρίνει τον Ακιντζί για υποχωρήσεις

    Οι συναντήσεις για συμμαχίες στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» πρέπει να αρχίσουν από τώρα και να γίνουν σχετικές συμφωνίες, δήλωσε στην Star K?br?s (04.02.20) ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

    Αναφερόμενος σε πιθανή κούρσα για αλλαγή στην προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), ο Έρογλου είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να συζητείται από τώρα αυτό και να καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Αν εκλεγεί ο υποψήφιος του UBP, το κόμμα θα συγκαλέσει Συνέδριο για εκλογή νέου προέδρου εντός 45 ημερών», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» θα οδηγήσουν σε διεξαγωγή «πρόωρων γενικών εκλογών», ο Έρογλου απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο από τώρα.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο λάθος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί είναι το γεγονός ότι έκανε θέμα συζήτησης τις εγγυήσεις και αποδέχθηκε το Πλαίσιο Γκουτέρρες, το οποίο δεν επιτρέπει την συνέχιση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι με αποφασιστικότητα «μορφές λύσης» όπως τα δύο κράτη και το βελούδινο διαζύγιο. «Όποιος και αν εκλεγεί, πρέπει πρώτα να αγκαλιαστεί σφικτά το κράτος της ΤΔΒΚ», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Απαραίτητη η σύσταση επιτροπής αθλητισμού υπό την αιγίδα της προεδρίας», αναφέρει ο Έρχουρμαν

    Η Vatan (04.02.20) γράφει ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ένωση Τουρκοκύπριων Αθλητικογράφων (KTSYD), ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος και υποψήφιος για τις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν τόνισε ότι «το κράτος πρέπει να έχει μια πολιτική για τον αθλητισμό και ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός σε θέματα σχετικά με τον αθλητισμό». «Αυτό σημαίνει ότι για να μπορούν να ανοιχθούν δρόμοι για τον αθλητισμό μας στο εξωτερικό πρέπει να καθορισθούν οι σωστές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν», ανέφερε ο Έρχουρμαν και εξήγησε τα εξής: «Με άλλα λόγια, πρέπει να διεξαχθούν εργασίες πώς θα συμμετάσχει ο αθλητισμός μας στην διεθνή αρένα από μια ομάδα, που θα συσταθεί με άτομα που γνωρίζουν το αθλητικό δίκαιο και θα καταλήξουν σε μια λύση με κοινή σκέψη».

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να έχουν μια κοινή λογική όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε κάθε τομέα, ο Έρχουρμαν επισήμανε ότι «το κράτος πρέπει να έχει μια πολιτική για τον αθλητισμό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, πρέπει να οργανώσει κίνητρα και βραβεία σε κάθε κλάδο του αθλητισμού, πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε κλάδους του αθλητισμού που μπορούν να συμμετάσχουν ευκολότερα σε διεθνείς αγώνες και εν τω μεταξύ, μέχρι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, πρέπει να αναζητήσει δρόμους για να συμμετάσχουν σε αγώνες υπό την Ολυμπιακή σημαία».

    Θεωρώντας ότι έχουν ταλαντούχους αθλητές, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο που ήταν «πρωθυπουργός» εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα για ταλαντούχους αθλητές στα «πανεπιστήμια» και πρόσθεσε ότι αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχισθεί. Επιπρόσθετα δήλωσε, ότι πρέπει να εξασφαλίσουν και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον αθλητισμό με το να εργασθούν πάνω στο «νόμο περί χορηγιών».

    Συγχρόνως, πρότεινε ότι το θέμα του αθλητισμού πρέπει να ενταχθεί στην «προεδρία», τονίζοντας ότι πότε δεν υπήρξε μια «επιτροπή αθλητισμού» στην «προεδρία». Εξέφρασε την γνώμη ότι πρέπει επειγόντως να συσταθεί μια «επιτροπή αθλητισμού» και ότι το άνοιγμα του αθλητισμού προς το εξωτερικό πρέπει να συζητείται με κάθε Πρέσβη στην παρουσία της «προεδρίας» που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Αναντίρρητα, υποστήριξε αυτή η πολιτική πρέπει να εφαρμοσθεί και σε άλλους τομείς όπως η γεωργία, η οικονομία, η υγεία, ο τουρισμός και όχι μόνο στον αθλητισμό.

    «Ειδικότερα, αυτή η επιτροπή, που θα συσταθεί υπό την αιγίδα της προεδρίας πρέπει να είναι ενεργή και οι εργασίες πρέπει να συνεχίζονται ακόμη και αν οι κυβερνήσεις αλλάζουν», εξήγησε ο Έρχουρμαν. Επέκρινε το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό 15μηνών, ενώ οι αναπτυγμένες χώρες προγραμματίζονται για 15 χρόνια.

    Συνοψίζοντας, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ακόμη πέντε χρόνια, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό είναι το σημαντικότερο πρόβλημά τους. Επιπλέον, αυτοί που θα εργασθούν για την επίλυση του Κυπριακού και αυτοί που θα αναζητήσουν οδούς για να ανοιχθεί ο αθλητισμός στο εξωτερικό είναι το ίδιο προσωπικό. Σε αυτό το σημείο, ο Έρχουρμαν υποσχέθηκε ότι θα κάνουν βήματα για αυτά τα θέματα με επιτροπές από εμπειρογνώμονες και με σχετικές οργανώσεις υπό την αιγίδα της «προεδρίας», εξηγώντας ότι ο «πρόεδρος» δεν έχει πια την πολυτέλεια να μην εμπλακεί με αυτά τα θέματα. Ανακεφαλαιώνοντας, ανέφερε ότι οι εργασίες αυτών των επιτροπών πρέπει να εισέλθουν στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και να γίνουν θέμα συζήτησης.

    (ΔΨ)

    [07] Με οδηγίες της Άγκυρας αυξάνεται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, λέει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Ποιον ρωτήσατε όταν διανέματε την περιουσία των Ελληνοκυπρίων;» ο αρθρογράφος Σαμί Όζοσλου της Yeni Duzen (04.02.20) αναφέρεται στην πρόθεση της «κυβέρνησης» UBP-HP να επιβάλει αύξηση στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για να χρηματοδοτήσει την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» και γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Η κυβέρνηση που κατάλαβε ότι δεν θα μπορέσει να πάρει χρήματα από την Τουρκία βάζει συνεχώς το χέρι της στην τσέπη των πολιτών. Και τώρα αποφάσισαν να αυξήσουν υπερβολικά τον 'φόρο ακίνητης περιουσίας'. Πιο σωστά, ο συνεταιρισμός UBP-HP δεν μπόρεσε να αντισταθεί περισσότερο στις απαιτήσεις της Άγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση και επέλεξε τον δρόμο της δημιουργίας του προϋπολογισμού της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών με φόρους που θα αποκόψει από το τριών παράδων κέρδος των δύσμοιρων πολιτών. Θα δούμε ποιαν μορφή θα πάρει το νομοσχέδιο κατά την συζήτησή του στην βουλή.

    Όμως, γιατί να πληρώσει η κοινωνία το φταίξιμο εκείνων που διένειμαν αδίστακτα τις περιουσίες με ελληνοκυπριακό τίτλο ιδιοκτησίας που πάρθηκαν κατά τον πόλεμο του 1974 και μετέτρεψαν το στεγαστικό ζήτημα σε αδιέξοδο γνωρίζοντας ότι μια μέρα θα μας έπαιρνε πρέφα το διεθνές δίκαιο; Δεν είναι δυνατό να το καταλάβει κανείς αυτό. Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε σε ποιους και πώς διανεμήθηκαν οι περιουσίες περίπου 1,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων με ελληνοκυπριακούς τίτλους ιδιοκτησίας στον βορρά.

    [01] Σε άτομα που μετανάστευσαν από τον νότο, κατέχοντες 'περιουσία ίσης αξίας'.

    [02] Σε άτομα που μετανάστευσαν από τον βορρά (από την Τουρκία) και κηρύχθηκαν δικαιούχοι για παραχώρηση. [...]

    Το 'κράτος' φύλαξε κάποια οικόπεδα ως 'χαλίτικα', κάποια δεν τα έβαλε μέσα σε πακέτα, τα νοίκιασε, έδωσε άδεια χρήσης τους μέσω δημοσίων μονάδων όπως το κρατικό γραφείο ακίνητης περιουσίας ή το ΕΒΚΑΦ σε οργανώσεις πολιτών, αθλητικούς συλλόγους, κοινότητες και παρόμοιους οργανισμούς.

    Ενώ τα έκαναν όλα αυτά, κανείς δεν ρώτησε τον λαό. Ήρθε μια μέρα που μεταφέρθηκε σε διεθνή δικαστήρια η 'τάξη πραγμάτων του πλιάτσικου' που δημιουργήθηκε μετά την ανακήρυξη ότι η Κύπρος μοιράστηκε το 1974 και ο βορράς πέρασε υπό 'τουρκικό έλεγχο'. Η Τουρκία ήταν η κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η Άγκυρα ήταν ο συνομιλητής του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο που χαρακτήρισε την ΤΔΒΚ ως 'υποτελή διοίκηση της Τουρκίας'. Για να εμποδιστεί από το να αποτελέσει προηγούμενο η υπόθεση Λοϊζίδου, ήρθε στην ημερήσια διάταξη το 'εσωτερικό ένδικο μέσο' που πρώτα ήταν Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών και μετά μετατράπηκε σε Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Η Επιτροπή Αποζημιώσεων εξέτασε αριθμό αιτήσεων, έλαβε αποφάσεις και αποζημίωσε μερικούς Ελληνοκύπριους. Αλλά τα χρήματα στέρεψαν! Και πώς να μην στέρευαν; [...] Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η χρεοκοπία εκείνων που κάποτε έβλεπαν ως 'πλιάτσικο' τις περιουσίες με ελληνοκυπριακούς τίτλους ιδιοκτησίας και έκτισαν την σημερινή τάξη πραγμάτων 'της αρπαγής' χωρίς να υπολογίζουν το σήμερα.

    Τώρα λένε στην κοινωνία 'τα χέρια στην τσέπη'. Ποιος το λέει αυτό; Η κυβέρνηση UBP-HP. Ποιο είναι το UBP; Ο ιδρυτής, αρχιτέκτονας, υπερασπιστής και εφαρμοστής της τάξης πραγμάτων της αρπαγής. Ποιο είναι το ΗΡ; Αυτό που ακολουθεί την πολιτική ότι 'η μη λύση είναι λύση' και αναφέρεται σε 'λύση δύο κρατών'. Ρωτήθηκαν πολλές φορές 'πώς θα λύσετε το περιουσιακό σε δύο χωριστά κράτη'. Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν. Διότι δεν υπάρχει τέτοια απάντηση. Ιδού κοιτάξτε, πάλι έβαλαν τα χέρια τους στις τσέπες μας. Μαζί με τους κυβερνώντες στην Άγκυρα. Όμως, κανείς δεν ρώτησε τι να κάνουμε τα λάφυρα μετά το 1974. Τώρα θα βάλουν τους δύσμοιρους ανθρώπους να πληρώσουν το τίμημα της λανθασμένης και αποκομμένης από το διεθνές δίκαιο πολιτικής του 'η μη λύση είναι λύση', δηλαδή της πολιτικής 'διχοτόμησης' που χαράχθηκε πριν 45 χρόνια. Κρίμα!»

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επαφές Ερντογάν στην Ουκρανία

    Η Yeni Safak (04.02.20) αναφέρεται στην χθεσινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία. Ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στο Κίεβο προκειμένου να συμμετάσχει στην όγδοη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ουκρανίας.

    Τον Ερντογάν υποδέχτηκε με επίσημη τελετή στην πρωτεύουσα Κίεβο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια οι δυο ηγέτες πραγματοποίησαν κατ' ιδίαν συνάντηση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν ανέφερε πως η στήριξη της Τουρκίας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, θα συνεχιστεί και πρόσθεσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά το θέμα των Τατάρων στην Κριμαία. Ο Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωσε πως είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της Τουρκίας χάρη στην στρατιωτική και οικονομική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Για την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Δαμασκό για το θέμα του Ιντλιμπ, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και πως η Τουρκία επέδειξε μεγάλη υπομονή. Είπε επίσης πως η Τουρκία δέχεται μεγάλο κύμα προσφύγων ένεκα των επιθέσεων του Μπασάρ Αλ Ασσάντ και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δια αέρος και ξηράς για όσο χρειαστεί.

    (ΚΣ)

    [02] Ακάρ: «Η Τουρκία κτύπησε το καθεστώς Άσσαντ για αυτοάμυνα μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε» - Τούρκοι αξιωματούχοι επικρίνουν την επίθεση από το καθεστώς Άσσαντ

    Η Milliyet (04.02.20) στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει βήμα πίσω». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μαζί με ομάδα Τούρκων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την επιχείρηση στην περιοχή Ίντλιμπ και για την κατάσταση που επικρατεί. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η Τουρκία προχώρησε σε νέα επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος Άσσαντ ως απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε ο τουρκικός στρατός. Είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής ο στρατός κτύπησε συνολικά 54 στόχους του καθεστώτος Άσσαντ και «εξουδετέρωσε» 76 στρατιώτες του καθεστώτος.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είχε ενημερώσει τη Ρωσία για τους στόχους που θα ανέπτυσσε στρατεύματα, ο Ακάρ ανέφερε ότι η εγκατάσταση στρατευμάτων σε συγκεκριμένους στόχους είχε γίνει σε συντονισμό με την Ρωσία, στην οποία είχαν διαβιβάσει πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία και ώρα, ενώ, την ίδια στιγμή, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία προχώρησε στην επιχείρηση τη Δευτέρα χωρίς να ενημερώσει πρώτα τη Ρωσία.

    Συνεχίζοντας, ο Ακάρ δήλωσε ότι συνεχίζεται η ειρηνευτική διαδικασία στην Συρία στα πλαίσια των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Αστάνα και στο Σότσι. Πρόσθεσε επίσης ότι ο λόγος που δεν κατέστησαν βιώσιμες οι συμφωνίες για εκεχειρία είναι επειδή το καθεστώς Άσσαντ τις παραβιάζει συνεχώς. «Στα πλαίσια αυτά, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας λαμβάνοντας επιπρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των συμφωνιών για εκεχειρία, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των στρατευμάτων μας, να αποτρέψουμε την μετανάστευση, και να θέσουμε τέλος στο ανθρωπιστικό δράμα που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί», δήλωσε.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, πολιτικοί αξιωματούχοι στην Τουρκία, εξέδωσαν χθες χωριστές ανακοινώσεις για να εκφράσουν στήριξη στην νέα επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία. Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσιάρογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), Μεράλ Άκσενερ, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ και Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Hurriyet (04.02.20) ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε τη Μόσχα για διπλοπροσωπία, ανειλικρίνεια και έλλειψη εμπιστοσύνης, κατηγορώντας την ότι μαζί με το Ιράν στηρίζουν το καθεστώς Άσσαντ. O Μπαχτσελί υποστήριξε ότι τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν δεν επέδειξαν σεβασμό και ειλικρίνεια στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Αστάνα και Σότσι.

    Εξάλλου, σε χωριστή ανακοίνωση, η Άκσενερ κάλεσε την Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε έκτακτη συνεδρίαση, μετά το θάνατο των 8 στρατιωτών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσσαντ. «Σε μια περίοδο που η εθνική μας ύπαρξη στοχοποιείται, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρέπει να αναλάβει καθήκον. Μετά από αυτή την ποταπή επίθεση εναντίον των ηρώων μας, του έθνους μας και της χώρας μας, νιώθω έντονα την ανάγκη να καλέσω τους βουλευτές μας να αναλάβουν τα εθνικά καθήκοντά τους», δήλωσε μεταξύ άλλων η Άκσενερ.

    (ΑΚ)

    [03] Την νέα επιχείρηση της Τουρκία στο Ίντλιμπ συζήτησαν Τσαβούσογλου-Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία

    Σύμφωνα με το Ankara Anatolia (03.02.20) , ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Λαβρόφ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοδυτική περιοχή Ίντλιμπ της Συρίας μετά την τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στην περιοχή και το θάνατο 6 στρατιωτών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις δυνάμεις Άσσαντ.

    (ΑΚ)

    [04] Τσαβούσογλου: Σχέδιο προσάρτησης το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

    Η Yeni Safak (04.01.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ομιλία του χθες στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την αντίθεση του στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό και είπε πως στην ουσία είναι ένα σχέδιο προσάρτησης.

    «Το σχέδιο στοχεύει τη νομιμοποίηση της κατοχής και της προσάρτησης της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και δεν θα δημιουργήσει έδαφος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δυο πλευρές», είπε. Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο «αποτελεί πιστοποιητικό πώλησης στην οποία τα μαξιμαλιστικά αιτήματα του Ισραήλ υπαγορεύονται από το στόμα των ΗΠΑ» και ότι στόχος του είναι να καταδικάσει τους Παλαιστίνιους στην ισραηλινή κατοχή και τα δεινά που φέρνει αυτή.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα πως το σχέδιο αυτό εξαλείφει το όραμα της λύσης των δυο κρατών και στην πραγματικότητα επιβάλλει την λύση με ένα κράτος για ένα Ισραήλ όπου θα υπάρχουν μόνο οι Εβραίοι και πρόσθεσε.

    (ΚΣ)

    [05] Η Τουρκία αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από και προς την Κίνα

    Η Milliyet (04.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά, μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει λάβει την προσωρινή απόφαση να προχωρήσει σε αναβολή όλων των πτήσεων από και προς την Κίνα, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για πρόληψη και αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Κοτζιά, η ρύθμιση για αναστολή των πτήσεων τίθεται σε εφαρμογή από την Τετάρτη (βράδυ) μέχρι και το τέλος του μήνα.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των πτήσεων από και προς την Κίνα έχει ήδη μειωθεί λόγω της εμφάνισης του ιού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι ιατρικές εξετάσεις σε όλους τους επιβάτες που φθάνουν στην χώρα με πτήσεις από την Κίνα και ανακοίνωσε ότι μετά από ιατρικό έλεγχο που έγινε σε 62 άτομα που έφθασαν στην χώρα από την πόλη Γιουχάν και τα οποία είχαν τεθεί σε καραντίνα, δεν εντοπίστηκε σε κανένα από αυτούς ο ιός.

    Για το ίδιο θέμα, η Yeni Safak (04.02.20) σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «30.000 ακυρώσεις σε 3 επαρχίες στην Τουρκία εξαιτίας του κορωνοϊού», γράφει ότι μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τον τουρισμό της Τουρκίας εξαιτίας της ακύρωση κρατήσεων Κινέζων τουριστών που στόχευαν να μεταβούν το επόμενο διάστημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εταιρεία η οποία είχε στόχο την μεταφορά 1 εκ. τουριστών από την Κίνα, ακύρωσε μέχρι στιγμής 30.000 συνολικά κρατήσεις Κινέζων τουριστών σε τρεις διαφορετικές επαρχίες στην Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, το Ντενιζλί και τη Νέβσεχιρ.

    (ΑΚ)

    [06] Συνεχίζονται οι συλλήψεις για ύποπτα μέλη της οργάνωσης FETO

    Η Yeni Safak (04.01.20) γράφει ότι 128 άτομα τα οποία οι Τουρκικές αρχές θεωρούν ύποπτα για εμπλοκή με την οργάνωση FETO τέθηκαν υπό κράτηση. Οι επιχειρήσεις σύλληψης έγιναν στην Σμύρνη, στο Ικόνιο και στο Μπαλίκεσίρ.

    (ΚΣ)

    [07] Ο πληθυσμός της Τουρκίας αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο 150 χιλιάδες κατά τον τελευταίο χρόνο

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (04.02.20) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Ιδρύματος Στατιστικής, ο πληθυσμός της Τουρκίας αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 1,151,115 άτομα φτάνοντας τα 83,154,997 άτομα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναλογούν 108 άτομα σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο γενικά στην Τουρκιά αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά στην πυκνοκατοικημένη Κωνσταντινούπολη και φτάνει τα 2,987 άτομα. Συνολικά ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται στα 15,519.267 άτομα.

    Ο πληθυσμός των αντρών ανέρχεται στα 41,721,136 (το 50,2%), ενώ ο πληθυσμός των γυναικών στα 41,433,861 (το 49,8%). Ο πληθυσμός των αλλοδαπών στην Τουρκία ανέρχεται στο 1,531,180.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 4 February 2020 - 16:16:20 UTC