Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-01-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 12/2020 25-27.01.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στο Λονδίνο για επαφές ο Όζερσαϊ - Θέτει θέμα εμπορίου
  • [02] Πρώτη βδομάδα Φεβρουαρίου ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Ακιντζί ? Ήρε την σύγχυση στο Κυπριακό η Δήλωση του Βερολίνου, λέει
  • [03] Υπογραφή χωριστής συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους για την UNFICYP ζητά ο Τατάρ
  • [04] Πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά πριν πάμε στην πενταμερή διάσκεψη, λέει ο Έρχουρμαν - Υπέρ ανοίγματος Αμμοχώστου και Αεροδρομίου Λευκωσίας
  • [05] Συζητούν τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και στα κατεχόμενα
  • [06] Συνέστησαν «συμβούλιο συντονισμού Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού»
  • [07] Άρχισε να εκπέμπει στα κατεχόμενα το ραδιόφωνο των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας
  • [08] Πρέπει να συζητήσουμε διμερώς θέματα όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ στην Τουρκία
  • [09] Δεν υπάρχει κορονοϊός στα κατεχόμενα, λέει το «υπουργείο υγείας»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σε αναζήτηση συμμάχων στην Αφρική ο Ερντογάν
  • [02] Στους 39 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στο Λονδίνο για επαφές ο Όζερσαϊ - Θέτει θέμα εμπορίου

    Στο Λονδίνο για διαλέξεις και σειρά επαφών μετέβη χθες Κυριακή ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ, σύμφωνα με την Vatan (27.01.20). Σε δηλώσεις του στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Όζερσαϊ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να θέσουν στην ημερήσια διάταξη κάποια θέματα αυτή την περίοδο που υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μπορεί να προκύψει η δυνατότητα να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να διεξάγουν εμπόριο, να πωλούν τα προϊόντα τους σε αυτή την χώρα όπως συνέβαινε πριν χρόνια», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες μπροστά μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε να αναφερθεί και να συζητηθεί αυτό το θέμα σε κάποιους οργανισμούς σκέψης. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια που μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε την φωνή των Τούρκων της Κύπρου να ακούγεται σε κάθε διεθνή πλατφόρμα όσο περνάει από το χέρι μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πρώτη βδομάδα Φεβρουαρίου ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Ακιντζί ? Ήρε την σύγχυση στο Κυπριακό η Δήλωση του Βερολίνου, λέει

    Την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει την απόφασή του σε σχέση με την πιθανή υποψηφιότητά του για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» ο Τουρκοκύπριους ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος χθες κατά την διάρκεια περιοδείας του σε κατεχόμενα χωριά, γράφει η Vatan (27.01.20). Ο Ακιντζί είπε ότι δεν τίθεται θέμα να παρατήσουν τον αγώνα για να πάρει την θέση που της αξίζει στον κόσμο έχοντας την δική της ταυτότητα και χαρακτήρα η τουρκοκυπριακή κοινότητα, «η οποία υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τα κέρδη της κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

    Υποστήριξε ότι με την Δήλωση του Βερολίνου ήρθη κατά κάποιαν έννοια η σύγχυση που είχε δημιουργηθεί όσον αφορά τον στόχο της λύσης της ομοσπονδίας που βασίζεται σε δύο ιδρυτικά κράτη, καθώς και την πολιτική ισότητα και τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η λύση στην Κύπρο κατέστη αναγκαία όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για όλες τις πλευρές στην περιοχή. Στην δήλωση στην οποία προέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρρες στο Βερολίνο με την έγκριση των πλευρών αναφέρεται και ότι η λύση είναι επείγουσα στο στάδιο που φτάσαμε. Δεσμεύτηκε να εργαστεί για πενταμερή διάσκεψη στο κατάλληλο στάδιο».

    Σημειώνοντας ότι μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα θα αρχίσει η κινητικότητα για την πενταμερή διάσκεψη, ο Ακιντζί υποστήριξε:

    «Τέθηκε επί τάπητος όχι μόνο από εμάς αλλά και από τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα έχει νόημα η νέα διαδικασία να μην είναι επανάληψη των παλιών και να διαχωριστεί σε στάδια με στόχο την επικέντρωση στο αποτέλεσμα και την στρατηγική συμφωνία για την συνολική λύση. Λαμβάνει χώρα ξεκάθαρα στην Δήλωση του Βερολίνου ότι έγινε αποδεχτό και από τις πλευρές το να είναι διαφορετική η διαδικασία αυτή την φορά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τον αγώνα για να είναι μια από τις πλευρές που τυγχάνουν σεβασμού που κερδίσθηκε μαζί στο πλαίσιο της λύσης με βούληση και αποφασιστικότητα».

    Στο μεταξύ, η Afrika (26.01.20) γράφει ότι μιλώντας κατά την διάρκεια περιοδείας του σε άλλα χωριά προχθές, ο Ακιντζί χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου ως μια νέα ευκαιρία για λύση μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα. Σημειώνοντας ότι γι' αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το BREXIT και οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί πρόσθεσε: «Είναι ένα στοιχείο που συμπεριλαμβάνεται στην Δήλωση του Βερολίνου το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλία για μιαν πενταμερή συνάντηση μετά από μία καλή προετοιμασία με όλες τις πλευρές. Γι' αυτό πρέπει να συμβάλουν όλες οι πλευρές, όχι μόνο η τουρκοκυπριακή».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Υπογραφή χωριστής συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους για την UNFICYP ζητά ο Τατάρ

    Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει πλέον να τηρήσουν μιαν στάση «πιο εναρμονισμένη με τις πραγματικότητες στην Κύπρο» και να υπογράψουν με τους Τουρκοκύπριους χωριστή συμφωνία ανανέωσης της θητείας της UNFICYP, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργός» του καθεστώτος Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με την ανανέωση της θητείας της UNFICYP για άλλους έξι μήνες, σύμφωνα με την Gunes (27.01.20).

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν συνάδουν με τις σημερινές συνθήκες οι δραστηριότητες διαφύλαξης της ειρήνης που άρχισε η UNFICYP το 1964, διότι σε αντίθεση με τις «πολλές γραμμές κατάπαυσης του πυρός» που υπήρχαν πριν το 1974, «μετά το 1974 η γραμμή κατάπαυσης του πυρός μειώθηκε στο μισό στο πλαίσιο των της γεωγραφικής βάσης και των πραγματικοτήτων που δημιουργήθηκαν». «Επομένως, η εντολή της UNFICYP πρέπει να διαμορφωθεί στην βάση αυτής της πραγματικότητας», ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για την αυξανόμενη ένταση λόγω των υδρογονανθράκων και την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα και ότι «παραγνωρίζονται οι πραγματικότητες» για χάρη της τήρησης ίσων αποστάσεων.

    Εξάλλου, χαρακτήρισε το λιγότερο ανεπαρκή την αναφορά που υπάρχει στην έκθεση για την λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, την ώρα που υπάρχει η απόφαση της ΕΕ της 26ης Απριλίου 2004 και η έκκληση που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με ημερομηνία 28 Μαΐου 2004.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην έκθεση συνεχίζει να θεωρείται υπεύθυνη η Τουρκία για το στάτους κβο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Τατάρ ισχυρίζεται ότι η πόλη αποτελεί έδαφος της «ΤΔΒΚ» και ανήκει σχεδόν ολόκληρη στο ΕΒΚΑΦ. «Τα δε βήματα που κάνει η κυβέρνησή μας σε αυτό το θέμα γίνονται υπό το φως αυτής της τεκμηριωμένης πραγματικότητας και ταυτοχρόνως κατά τρόπον που δεν θα πληγούν τα συμφέροντα των δικαιούχων», ισχυρίστηκε.

    Σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα να αποδεχθούν οποιανδήποτε έκθεση ή απόφαση που αναφέρεται στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τους θεσμούς της, ο Τατάρ είπε ότι παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα επέτρεψαν στην UNFICYP να εκτελεί τα καθήκοντά της στα «εδάφη» τους σύμφωνα με τους «νόμους» τους, «όμως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει πλέον να αρχίσουν να τηρούν μιαν στάση που συνάδει με τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να υπογράψουν και με την τουρκοκυπριακή πλευρά χωριστή συμφωνία καθεστώτος σε σχέση με την θητεία της UNFICYP».

    «Σε τελική ανάλυση, η προκαταρκτική έκθεση, με την παρούσα της μορφή, δεν εξυπηρετεί σε τίποτε άλλο εκτός από την συνέχιση του στάτους κβο στο νησί ως σύνολο», υποστηρίζει ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά πριν πάμε στην πενταμερή διάσκεψη, λέει ο Έρχουρμαν - Υπέρ ανοίγματος Αμμοχώστου και Αεροδρομίου Λευκωσίας

    Την ανησυχία του ότι σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί καλά η επικείμενη πενταετία θα χάσει πολλά η Κύπρος, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν κατά την διάρκεια επίσκεψής του στον λεγόμενο σύνδεσμο ανάπτυξης και εξέλιξης της περιοχής της κατεχόμενης Μόρφου, σύμφωνα με την Yeni Duzen (27.01.20).

    Ο Έρχουρμαν είπε ότι κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν πλημμύριζαν οι πλατείες στα κατεχόμενα, αλλά τότε κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχαν υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου. Ανέφερε ότι με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων αυξήθηκε το χάος στην περιοχή και «γι' αυτό υποβάλαμε στην κοινωνία ένα όραμα με τρεις πυλώνες για τις προεδρικές εκλογές». Πρόσθεσε τα εξής:

    «Για εμάς το πρώτο σκέλος αυτού του οράματος με τρεις πυλώνες είναι το σκέλος της επίτευξης συνολικής λύσης μιαν ώρα αρχύτερα, όπως λέμε εδώ και 49 χρόνια. Μόλις τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές ο πρώτος θεμελιώδης στόχος της προεδρίας είναι η σύνοδος μιας πενταμερούς διάσκεψης. Αν θέλουμε λύση μιαν ώρα αρχύτερα, δεν πρέπει να έχουμε την πρόθεση έναρξης κανενός πράγματος από το μηδέν. Έναρξη από το μηδέν σημαίνει ξανά διαδικασίες που θα διαρκέσουν 5, 10 χρόνια. Εμείς γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό μιαν ώρα αρχύτερα τόσο για την ειρήνη εδώ όσο και για την μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Η στάση μας είναι ότι πρέπει να προκύψει από αυτή την πενταμερή διάσκεψη μια διαπραγμάτευση που δεν έχει ανοικτό τέλος και είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά πριν πάμε στην πενταμερή. Μια πενταμερής διάσκεψη σάμπως και δεν υπάρχει ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι κάτι που επιθυμούμε. Οπωσδήποτε δεν πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς στο διάστημα που θα περάσει μέχρι την λύση. Δεν πρέπει να ζήσουμε αυτά που ζήσαμε στα δυόμιση χρόνια μετά το Κραν Μοντάνα. Κατά την περίοδο μέχρι να φτάσουμε στην συνολική λύση πρέπει να κάνουμε κινήσεις που θα μας οδηγήσουν βήμα με βήμα προς την λύση, θα κτίσουν βήμα με βήμα την ειρήνη και θα σμίξουν τον λαό μας με την διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο».

    Σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να φύγει το Κυπριακό από την ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι πρέπει να ακολουθήσουν μιαν ενεργητική εξωτερική πολιτική τόσο για να οδηγηθούν προς την λύση βήμα με βήμα όσο και για την οικοδόμηση της ειρήνης, αλλά και για να σταθούν οι Τουρκοκύπριοι στα δικά τους πόδια.

    Υποστήριξε επίσης ότι η «προεδρία» πρέπει να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της κοινωνικής κινητοποίησης, να καταστεί ηγέτης της κοινότητας με την πραγματική έννοια και να οδηγεί αυτή την κινητοποίηση.

    Στο μεταξύ, η Yeni Duzen (26.01.20) γράφει ότι μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Έρχουρμαν τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου μαζί με το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ανέφερε τα εξής για το θέμα:

    «Η έγνοια μας στο Βαρώσι είναι να κάνουμε ένα βήμα κατά τρόπον που θα μας οδηγήσει προς την λύση βήμα με βήμα και θα σμίξει τον λαό μας με την διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο. Διότι οι Ελληνοκύπριοι προσφεύγουν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών ζητώντας επιστροφή της περιουσίας τους και αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Όταν δεν μπορέσουν να το πάρουν αυτό προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιπρόσθετα με αυτό ζητούν να πάψει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών να είναι αποτελεσματικό ένδικο μέσο. Τώρα τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα αυτό αναφέρονται σε δύο πράγματα. Πρώτον, λένε να έρθουν εκεί οι παλιοί ιδιοκτήτες και δεύτερον λένε επιστρέψτε το υπό την διοίκηση των ΗΕ. Το ζήτημα της επιστροφής στους παλιούς ιδιοκτήτες είναι νομικό, γίνεται εκείνη η διευθέτηση. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι το τι σημαίνει επιστρέψτε το υπό την διοίκηση των ΗΕ. Αυτό πρέπει να το διαπραγματευτούμε με τα ΗΕ. Όπως έγινε διαπραγμάτευση με το ΕΔΑΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν συστηνόταν η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Πρέπει και εδώ να γίνει διαπραγμάτευση με τα ΗΕ. Και πρέπει να υποβληθεί το εξής ερώτημα στα ΗΕ: Τι εννοείς με την μεταβίβαση υπό την διοίκηση των ΗΕ; Θα συστήσεις δήμο; Θα μαζεύεις σκουπίδια; Θα συστήσεις πυροσβεστική; Θα συστήσεις αστυνομία; Αφού δεν θα μπορέσεις να κάνεις μεγάλο μέρος αυτών των πραγμάτων, έλα να καθίσουμε να βάλουμε στο τραπέζι το πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό και να το συζητήσουμε. Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το τραπέζι; Έχει έναν όρο γι' αυτό. Είχαν φέρει τα ίδια τα ΗΕ Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατά την δεκαετία του 1990 και είχαν πει ότι το Βαρώσι να ανοίξει μαζί με το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αν θα συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Είμαστε έτοιμοι μέχρι τέλους σε ένα τέτοιο ΜΟΕ. Διότι αυτό θα μας πάρει στην λύση βήμα με βήμα [...]».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συζητούν τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και στα κατεχόμενα

    Μετά την έγκριση του νόμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, το θέμα των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων συζητείται σήμερα στο λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών και έργων στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Diyalog (27.01.20). Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων Τολγκά Ατάκαν είπε ότι προσωπική του άποψη είναι ότι πρέπει να παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στο πλαίσιο ορισμένων κανόνων και σε θέματα όπως η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η πρόληψη της εγκληματικότητας και η εθνική ασφάλεια.

    Ερωτηθείς κατά πόσον «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορεί να παρακολουθεί και τις συνδιαλέξεις των Τουρκοκυπρίων», ο Ατάκαν απάντησε ότι «στις μέρες μας η παρακολούθηση τηλεφώνων δεν γίνεται με βάση το κέντρο και επομένως μπορούν να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα όλων όσοι βρίσκονται εντός εκείνου το πεδίου».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συνέστησαν «συμβούλιο συντονισμού Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού»

    Με οδηγίες του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ συστήθηκε λεγόμενο συμβούλιο συντονισμού Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στο εξωτερικό, γράφει η Nacak (27.01.20). Σύμφωνα με ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας», σκοπός της σύστασης του «συμβουλίου» είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στο εξωτερικό, η σύσταση πιο στενών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων μαζί τους, η ενίσχυση του συντονισμού και των δεσμών τους με την «ΤΔΒΚ», η βοήθεια στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ο συντονισμός ανάμεσα στα «υπουργεία».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Άρχισε να εκπέμπει στα κατεχόμενα το ραδιόφωνο των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας

    Ολοκλήρωσε τις ετοιμασίες του και άρχισε να εκπέμπει στα κατεχόμενα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Diyanet που ανήκει στην Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, γράφει η Afrika (27.01.20). Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου θρησκευτικών υπηρεσιών της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, το Ράδιο Diyanet εκπέμπει πλέον και στην «ΤΔΒΚ» και μπορεί να το ακούσει κανείς στις συχνότητες 92,6 και 97,5.

    Σημειώνοντας ότι «η φωνή του σκότους δραστηριοποιήθηκε και μέσα στην κοινότητά μας», η εφημερίδα γράφει ότι «η δικτατορία του Ταγγίπ Έρντογαν, που οδήγησε την Τουρκία στο καθεστώς του ισλαμικού νόμου, εντατικοποίησε τις ενέργειές της για να κάνει και στην κοινότητά μας αυτά που κάνει στην Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Πρέπει να συζητήσουμε διμερώς θέματα όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ στην Τουρκία

    Θέματα όπως η Κύπρος και η Ελλάδα είναι θέματα πρέπει να συζητηθούν διμερώς, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας την Παρασκευή στην Τουρκία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερτνογαν, γράφει η K?br?s Postas? (25.01.20). Είπε επίσης ότι διαβίβασε στον Τούρκο Πρόεδρο την ετοιμότητά της να παρέχει οικονομική στήριξη στους ανθρώπους που προσφυγοποιήθηκαν από το Ίντλιμπ και ανέφερε ότι θα ήταν πολύ καλά αν η Τουρκία παρείχε σε αυτά τα άτομα πιο καλές δυνατότητες στέγασης.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Έρντογαν είπε ότι συμφώνησαν πως η συνέχιση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι προς όφελος της Τουρκίας και της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δεν υπάρχει κορονοϊός στα κατεχόμενα, λέει το «υπουργείο υγείας»

    Σύσκεψη για τον κορονοϊό που προκάλεσε ανησυχία σε όλο τον κόσμο έγινε την Παρασκευή στο λεγόμενο υπουργείο υγείας, γράφει η Gunes (25.01.20). Σε δήλωση που έγινε μετά την σύσκεψη, αναφέρθηκε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού στα κατεχόμενα. Στην σύσκεψη αποφασίστηκαν μέτρα πρόληψης και παρεμπόδισης εισόδου στην «χώρα» ατόμων που φέρουν τον εν λόγω ιό.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σε αναζήτηση συμμάχων στην Αφρική ο Ερντογάν

    Το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα των Τουρκικών εφημερίδων (27.01.20) μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία είναι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σε τρεις Αφρικανικές χώρες.

    Υπό τον τίτλο «Δεν έχουμε άλλο σκοπό από την ειρήνη», η Milliyet (27.01.20) στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, κατά το πρώτο σκέλος της περιοδείας του στην Αφρική, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει άλλο σκοπό εκτός από την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Λιβύη. Σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχτούν το αιματοκύλισμα των αδελφών τους στη Λιβύη, ούτε τις ξένες επεμβάσεις στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

    Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Τεμπούν και ότι αξιολόγησαν την συνεργασία τους και τα κοινά βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η αμυντική βιομηχανία και ο τουρισμός. Στη συνέχεια υπέγραψαν συμφωνία σύστασης Ανώτατου Συμβούλιου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας [an agreement on the formation of Turkey-Algeria High-Level Strategic Cooperation Council].

    Μετά από την Αλγερία, ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Γκάμπια και στη Σενεγάλη, έπειτα από επίσημη πρόσκληση των ομόλογών του. Κατά την περιοδεία, συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, τον Αρχηγό των Μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, τον Διευθυντή Επικοινωνιών Φαχρεττίν Αλτούν, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν καθώς και από βουλευτές.

    Υπό τον τίτλο «Η περιοδεία αντανακλά το πνεύμα της εποχής: Αλγερία, Γκάμπια, Σενεγάλη», η αρθρογράφος της Milliyet (27.01.20) Ντιτέμ Οζέλ Τουμέρ γράφει ότι κατά την περιοδεία του Προέδρου Ερντογάν στις Αλγερία, Γκάμπια και Σενεγάλη χρειάζεται να εξετασθεί από μια πιο κοντινή ματιά η πολιτική της Τουρκίας στην Αφρική. Προσθέτει ότι ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός της περιοδείας είναι η Αλγερία, γιατί είναι η χώρα που επηρεάσθηκε περισσότερο από την κρίση στην Λιβύη.

    Μάλιστα, αναφέρει η αρθρογράφος, ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αλγερία έχει και την ιδιότητα της πρώτης επίσημης επίσκεψης σε επίπεδο Προέδρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν τον Δεκέμβριο του 2019.

    Σημειώνει: «Η Τουρκία εδώ και καιρό επιμένει ώστε να συμπεριληφθούν η Αλγερία και η Τυνησία στους μηχανισμούς που χειρίζονται το θέμα της Λιβύης. (...)Το αρχικό πρόγραμμα της περιοδείας ήταν: Μαρόκο, Γκάμπια και Σενεγάλη. Όμως, το Μαρόκο αντικαταστάθηκε τελευταίως με την Αλγερία. (...) Ο Ερντογάν και ο Τεμπούν συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο κατά την συνάντηση για την κρίση στη Λιβύη. Ο Τεμπούν είχε ανακοινώσει στο Βερολίνο ότι είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ των πλευρών της Λιβύης. Αμέσως μετά, διοργανώθηκε ένα 'συνέδριο γειτονικών χωρών της Λιβύης', στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Σουδάν, του Τσαντ, της Νιγηρίας και του Μάλι. (...) Η επίσκεψη του Ερντογάν είναι σημαντική από την άποψη ότι θέλει να λάβει αυτές τις απόψεις [του συνεδρίου] και να μεταφέρει την προσέγγιση της Τουρκίας στην Αλγερία, που είναι αντιληπτό ότι θα αυξήσει την επίδρασή της στο Λιβυκό».

    (ΔΨ)

    [02] Στους 39 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu (27.01.20, https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/elazigdaki-depremde-sursuru-mahallesinde-yikilan-binada-arama-kurtarma-calismalari-suruyor/1715203), ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στο Ελαζίγ της Τουρκίας έφθασε στους 39. Οι τραυματίες ανήλθαν στους 1607.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2020 - 16:30:42 UTC