Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-01-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 21.01.20

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Όζερσαϊ: Κρίσιμης σημασίας για την οικονομία μας οι πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [02] Ο Τατάρ κερδίζει με ελάχιστη διαφορά τις «προεδρικές» περνώντας στον δεύτερο γύρο με τον Ακιντζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Γκεζιτζί
  • [03] Αρικλι: «Μια συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση της ΤΔΒΚ»
  • [04] Ο Τατάρ ανακοινώνει τους τομείς που θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από την Τουρκία
  • [05] Το Κόμμα των εποίκων καθορίζει υποψήφιο για τις «προεδρικές»
  • [06] Ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας ισχυρίστηκε ότι «πειρατικό κράτος είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση»
  • [07] Στοιχεία για τον πληθυσμό στην κατεχόμενη Κερύνεια: «319 αστυνομικοί για πληθυσμό 100 χιλιάδων»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Όλοι έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Έρντογαν
  • [02] Ο Ντονμέζ καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να αναθεωρήσει την πρόταση της «ΤΔΒΚ» για το φυσικό αέριο
  • [03] «Το πραγματικό 'κράτος-πειρατή' είναι οι Ελληνοκύπριοι», απαντά ο Τατάρ
  • [04] «Διπλωματική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει η Μιλλιγέτ
  • [05] Η Νορβηγική ποδοσφαιρική ομάδα Valerenga, βρίσκεται στα κατεχόμενα για προετοιμασία, γράφει η Μιλλιγέτ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Όζερσαϊ: Κρίσιμης σημασίας για την οικονομία μας οι πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Κρίσιμης σημασίας για την οικονομία των Τουρκοκυπρίων χαρακτήρισε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ του πόρους που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας χθες σε πρόγραμμα του παράνομου Bayrak (21.01.20, https://www.brtk.net/ozersaydogu-akdenizdeki-kaynaklar-ekonomimiz-icin-kritik-onemdedir/), κατά το οποίο αξιολόγησε την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ούτω καλούμενο όραμά του που στηρίζεται στην ενεργητική διπλωματία και οικονομικές κινήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο των Τουρκοκυπρίων.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι καθίστανται βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι η πολιτική για την οποία αγωνίζονταν και επέμεναν για χρόνια κατέστησε τους Τουρκοκύπριους ίσους με τους Ελληνοκύπριους επί του εδάφους. «Βλέπουμε ότι τόσο η ΤΔΒΚ όσο και η Τουρκία βρίσκονται στο πεδίο όχι μόνο στα λόγια ειδικά βορείως και δυτικώς του νησιού. Θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούμε διαμορφώνει και την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι οι γεωτρήσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) νοτίως του νησιού γίνονται σε περιοχές για τις οποίες αδειοδότησε η «ΤΔΒΚ» την τουρκική εταιρεία.

    «Η δυτική περιοχή της ΤΔΒΚ είναι υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Εκεί διεξάγει γεωτρήσεις για την ίδια», ισχυρίστηκε επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά μετά το 2011 εξισορρόπησε την πολιτική των Ελληνοκυπρίων που διεξήγαγαν επαφές με άλλες χώρες και έδιδαν άδειες. Υποστήριξε και το εξής: «Αρχίσαμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όχι μόνο στο χαρτί, αλλά και επί του εδάφους. Αφού έχει και η ΤΔΒΚ και ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιώματα πάνω σε αυτούς τους πόρους, θα πάρουμε με κάποιο τρόπο τα δικαιώματά μας πάνω σε αυτούς τους πόρους. Είμαστε μια χώρα με περιορισμένους πόρους και αυτά τα δικαιώματα είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς».

    Αναφερόμενος στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Όζερσαϊ την χαρακτήρισε την δεύτερη ευκαιρία από στρατηγικής και οικονομικής άποψης για τους Τουρκοκύπριους μετά το φυσικό αέριο και υποστήριξε ότι μετά το BREXIT θα ανοίξει ένα «σοβαρό παράθυρο ευκαιρίας» να πωλούν οι Τουρκοκύπριοι τα προϊόντα τους στην Βρετανία και να διεξάγουν απευθείας εμπόριο μαζί της. Είπε ότι ο «πρόεδρος» που θα εκλεγεί, ως «ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού λαού», μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να έχει επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους μέσω της Τουρκίας. «Είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο των Τουρκοκυπρίων οικονομικά», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι μόνο μετά από 10-20 χρόνια θα μπορούν να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι οικονομικούς πόρους από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όζερσαϊ επανέλαβε την θέση ότι αποτελεί προϋπόθεση η συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων πριν την λύση του Κυπριακού. Υποστήριξε ότι αφού μετά από τον αγώνα που διεξήγαγαν οι Τουρκοκύπριοι τόσα χρόνια όλοι λένε ότι οι πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο ανήκουν και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν ορισμένα βήματα πάνω σε αυτό το θέμα. «Δεν ακολουθήσαμε μιαν πολιτική όπως η παρεμπόδιση των γεωτρήσεων Ελληνοκυπρίων ή η χρήση βίας», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Θέσαμε επί τάπητος μιαν ειρηνική πολιτική, αλλά δεν επιτρέψαμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας. [...] Αν εκείνοι [οι Ελληνοκύπριοι] μπορούν να επωφελούνται πριν από την λύση, έχουν και οι Τουρκοκύπριοι το δικαίωμα να επωφελούνται πριν από την λύση. Ξεπερνάμε την αδικία στην περιοχή και διασφαλίζουμε την ισότητα στο πεδίο».

    Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε επίσης ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης βήμα με βήμα. «Σε αυτή την περιοχή υπάρχει μια πολύ σημαντική διέξοδος. Μπορούμε να αρχίσουμε να επιλύουμε τα προβλήματα. Η λύση είναι εφικτή με συνεργασία πριν από την λύση [...] Διότι αν οι δύο πλευρές καταστούν εξαρτημένες η μία από την άλλη οικονομικώς, δεν θα ρισκάρουν την σύγκρουση μεταξύ τους στην περιοχή. Αυτό είναι ένα όραμα. Αυτή είναι η ενεργητική πολιτική που υποστηρίζω», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Τατάρ κερδίζει με ελάχιστη διαφορά τις «προεδρικές» περνώντας στον δεύτερο γύρο με τον Ακιντζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Γκεζιτζί

    Η Star K?br?s (21.01.20) δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα δημοσκόπηση που διενήργησε η έγκριτη εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί, σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός εκλέγεται στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» με αντίπαλο τον Μουσταφά Ακιντζί.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των λεγόμενων εκλογών οι υποψήφιοι λαμβάνουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Ερσίν Τατάρ:               34,2%
    Μουσταφά Ακιντζί:     28,8%
    Τουφάν Έρχουρμαν:   17,4%
    Κουντρέτ Όζερσαϊ:      8,3%
    Ερχάν Αρικλί:               5,7%
    Σερντάρ Ντεκτάς:        5,6%
    

    Στον δεύτερο γύρο των λεγόμενων εκλογών ανάμεσα στον Τατάρ και τον Ακιντζί εκλέγεται ο πρώτος με μικρή διαφορά:

    Ερσίν Τατάρ:               52,5%
    Μουσταφά Ακιντζί:     47,5%
    

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου 2019 με δείγμα 3,264 ατόμων. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ποσοστό των αναποφάσιστων ευνοεί τον Τατάρ και τον βοηθά να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο.

    Ο διευθυντής της Γκεζιτζί, Μουράτ Γκεζιτζί, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα επισημαίνει ότι ο ρόλος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP - του κόμματος των εποίκων) θα είναι καταλυτικός όσον αφορά το δεύτερο γύρο. «Αυτός που θα υποστηρίξει ο Αρικλί και το YDP στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα επηρεάσει την τύχη της εκλογικής διαδικασίας», είπε.

    Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση που υποβλήθηκε στην δημοσκόπηση το 81,3% επιθυμεί να τεθεί επί τάπητος στη λύση δύο κρατών. Ποσοστό 10,2% υποστηρίζουν ομοσπονδία με την Ελληνοκυπριακή Πλευρά και 8,5% συνομοσπονδία.

    Επιπλέον, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι απαιτείται λύση κρατών. Ποσοστό 85% πιστευει ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να είναι ανεξάρτητο κράτος.

    Τέλος ποσοστό 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι Τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο θα πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο 5,2% πιστεύει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να τερματιστούν ενώ 3% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις της ΕΕ και των ΗΕ.

    Εξάλλου, η Gunes (21.01.20) αναφερόμενη σε άλλα ερωτήματα που τέθηκαν στην δημοσκόπηση, σημειώνει ότι σε ερώτηση για την δύναμη των κομμάτων, αν γίνονταν σήμερα «βουλευτικές εκλογές» τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 43%

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 21,8%

    Κόμμα του Λαού (HP): 10,5%

    Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP): 8.1%

    Δημοκρατικό Κόμμα(DP): 5,1%

    Κόμμα της Αναγέννησης (YDP - κόμμα των εποίκων): 7,3%

    Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης(TKP-YG): 3,1%

    Εθνικιστικό Κόμμα Δημοκρατίας (MDP): 0,6%

    (ΚΣ)

    [03] Αρικλι: «Μια συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

    H Star K?br?s (21.01.20) γράφει ότι ο Ερχάν Αρικλί, ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP - Κόμμα των εποίκων), αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στον Τουρκικό τύπο σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία μπορεί να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» σε αντάλλαγμα με συνεργασία στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο . Ο Αρικλί ανέφερε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία. «Τόσο το East-Med όσο και άλλα εγχειρήματα στην περιοχή αποσκοπούν στο να αποκλείσουν την Τουρκία και τη Ρωσία από την περιοχή», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει συνεργασία στρατηγική για διασφάλιση των συμφερόντων των δύο χωρών. «Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι ότι η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να κάνει ανοίγματα στην ΤΔΒΚ πριν μας αναγνωρίσει. Για παράδειγμα έχει μεγάλη επιρροή στις Τουρκογενείς Δημοκρατίες. Τουλάχιστον να μην εμποδίσει τις Τουρκογενείς Δημοκρατίες από του να μας αναγνωρίσουν. Το κλειδί για το θέμα της αναγνώρισης βρίσκεται στη Μόσχα», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Ο Τατάρ ανακοινώνει τους τομείς που θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από την Τουρκία

    Υπό τον τίτλο «Η μερίδα του λέοντος στον στρατό», η Havadis (21.01.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ανακοινώνοντας χθες σε ποιους τομείς θα χρησιμοποιηθούν το κονδύλι των 170 εκατ. Τ.Λ. που θα έλθει από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες τους για την ανάπτυξη της ευημερίας του «λαού», την ενδυνάμωση της οικονομίας της «ΤΔΒΚ» και την μείωση των προβλημάτων στις υποδομές. Υπενθύμισε δε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε οδηγίες ο ίδιος για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλισθεί αυτό το ποσό των 170 εκατ. Τ.Λ. και ότι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, συζήτησαν και αξιολόγησαν τις τεχνικές διεργασίες για την μεταφορά αυτού του χρηματικού ποσού.

    Σημείωσε ότι ως «κυβέρνηση» κάνουν ότι μπορούν για την επανέναρξη της ροής των χρημάτων το συντομότερο δυνατό.

    Ο Τατάρ εξήγγειλε ότι το χρηματικό ποσό θα χωρισθεί σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

    [01] Το συνολικό ποσό των 94 εκατ. Τ.Λ. είναι για έργα «που προέρχονται από Λευκωσία[«κυβέρνηση»]

    ¨ Τομέας Γεωργίας (4 εκατ. Τ.Λ.)

    ¨ Τομέας Βιομηχανίας, Εμπορίου και Μεταλλουργίας ( 500 χιλ. Τ.Λ.)

    ¨ Τομέας Συγκοινωνών (26 εκατ. Τ.Λ.)

    ¨ Τομέας Παιδείας (17 εκατ. 160 χιλ. Τ.Λ.)

    ¨ Πολιτιστικός Τομέας (8 εκατ. Τ.Λ.)

    ¨ Έργα για Βακούφια (1 εκατ. 500 χιλ. Τ.Λ.)

    ¨ Τομέας Υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών (5 εκατ. 500 χιλ. Τ.Λ.)

    ¨ Τομέας άλλων δημόσιων υπηρεσιών (28 εκατ. 655 χιλ. Τ.Λ.)

    ¨ Τομέας Άμυνας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (4 εκατ. και 185 χιλ. Τ.Λ.)

    [02] Το συνολικό ποσό των 33 εκατ. 500 χιλ. Τ.Λ. είναι για έργα που προέχονται από το «Γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» [της «Τουρκικής πρεσβείας» στα κατεχόμενα]

    [03] Το συνολικό ποσό των 34 εκατ. 500 χιλ. Τ.Λ. είναι για έξοδα άμυνας

    [04] Το συνολικό ποσό των 8 εκατ. Τ.Λ. είναι για έργα που προέρχονται από την Άγκυρα.

    Η Halkin Sesi (21.01.20), υπό τον τίτλο «Ο γρίφος του πρωτοκόλλου», γράφει στο πρωτοσέλιδό της, ότι παρ' όλον που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε πριν 11 μέρες στην συνάντηση που είχε με τον Τατάρ στην Κωνσταντινούπολη, ότι θα αποδεσμευθεί το ποσό των 170 εκατ. Τ.Λ. από τον «προϋπολογισμό του 2019», ακόμη δεν έφθασε τίποτα.

    O πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι ο Τατάρ είχε δηλώσει ότι χρειάζεται έξι μήνες για να ολοκληρώσει την διεργασία με το πρωτόκολλο, αλλά οι έξι μήνες έχουν λήξει, και δεν κατάφερε να επιλύσει το θέμα. Διερωτάται ο Έρχουρμαν πότε θα μπορέσει να το επιλύσει το πρόβλημα, πότε θα υπογραφτεί το «πρωτόκολλο» και ως πότε θα οδηγεί την κατάσταση σε χάος.

    (ΔΨ)

    [05] Το Κόμμα των εποίκων καθορίζει υποψήφιο για τις «προεδρικές»

    Η K?br?s (21.01.20) γράφει ότι το Κόμμα της Αναγέννησης, (YDP - Το κόμμα των εποίκων) θα καθορίσει απόψε το απόγευμα τον υποψήφιο του για τις «προεδρικές εκλογές». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κεντρική επιτροπή του Κόμματος ήδη αποφάσισε να εισηγηθεί την ο Ερχάν Αρικλί, ηγέτης του YDP να είναι ο υποψήφιος του Κόμματος. Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ, δήλωσε ότι αυτές οι «εκλογές» είναι πολύ σημαντικές για την «ΤΔΒΚ», επειδή αποτελούν ένα πεδίο διαμάχης ανάμεσα στους υποστηρικτές της «ΤΔΒΚ» και τους υποστηρικτές της ομοσπονδίας.

    (ΚΣ)

    [06] Ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας ισχυρίστηκε ότι «πειρατικό κράτος είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϋράκ (21.01.20, https://www.brtk.net/tacoyadada-korsan-bir-devlet-varsa-o-da-rum-liderligidir/), ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας Χασάν Τατσόι, αντιδρώντας στην δήλωση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» (όπως αναφέρει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) που αξιολόγησε τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως πειρατικές, ισχυρίστηκε ότι «αν υπάρχει ένα πειρατικό κράτος στο νησί, αυτό είναι η ελληνοκυπριακή ηγεσία».

    Σε ανάρτησή του Twitter, ο Τατσόι έγραψε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να ξέρει και τα όρια της», προσθέτοντας: «Ο τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίσει τον δρόμο του με την Τουρκία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας».

    (ΔΨ)

    [07] Στοιχεία για τον πληθυσμό στην κατεχόμενη Κερύνεια: «319 αστυνομικοί για πληθυσμό 100 χιλιάδων»

    Η Yeni Duzen (20.01.20) γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο λεγόμενος διευθυντής της αστυνομίας στην κατεχόμενη Κερύνεια Σιτκί Ερκιβάντς, δήλωσε ότι μόνο 319 «αστυνομικοί» εργάζονται στην Κερύνεια, η οποία αριθμεί 100χιλιάδες κατοίκους. Όπως ανέφερε, ο πληθυσμός της πόλης σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 75 χιλιάδες αλλά αυτός ο αριθμός μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 20 χιλιάδες περίπου φοιτητές από 115 διαφορετικές χώρες και 14,116 εγγεγραμμένοι εργάτες.

    Ανέφερε επίσης ότι το 2019, 70,097 πρόσωπα εισήλθαν στα κατεχόμενα από το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας , ενώ εξήλθαν 67,152 άτομα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Όλοι έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Έρντογαν

    Η Milliyet (21.01.20- http://www.milliyet.com.tr/siyaset/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-geregini-yapacagiz-6126575) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είπε χθες ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη η οποία μπορεί να επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, ο Έρντογαν δήλωσε ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η Τουρκία για το θέμα της Λιβύης έχουν επιφέρει το ισοζύγιο στην διαδικασία. «Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αναπτερώνει τις ελπίδες για ειρήνη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση για εκεχειρία στη Λιβύη, η οποία επήλθε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών Τουρκίας-Ρωσίας, θα ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση.

    «Αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα παιχνίδια που παίζονται προβάλλοντας ως δικαιολογία την καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση της ΕΕ να συμμετάσχει στη διαδικασία για τη Λιβύη ως συντονιστής.

    (...)Κληθείς να σχολιάσει το ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, o Έρντογαν είπε ότι στόχος ήταν να προκαλέσουν την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε πως αν ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί του, τότε θα πρέπει να διορθώσει το λάθος του.

    Εξάλλου, ο Έρντογαν απαντώντας σε επικρίσεις του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CTP) στην Τουρκία περί απουσίας της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο, απαριθμώντας τις χώρες που βρίσκονται εκεί, αλλά χωρίς να βλέπει την Τουρκία, είπε ότι αν υπάρχει μια χώρα που βρίσκεται εκεί, αυτή είναι η Τουρκία. «Δεν έχει σημασία αν εμείς βρισκόμαστε εκεί ή όχι. Σημασία έχει ότι τα σεισμικά μας πλοία και γεωτρύπανα βρίσκονται εκεί...Είναι όλοι εκεί, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουν. Αυτό είναι το πρόβλημα. (...)».

    Κληθείς να σχολιάσει τις προσδοκίες της Ιταλίας όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, ο Έρντογαν είπε: "Αρχικά, για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου και ειδικότερα από απόψεως προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο έργο του αγωγού Turkish Stream, είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά εμείς, θα εργαστούμε αυτή τη στιγμή με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες η ακόμη και πέμπτη χώρα. Όσον αφορά στο θέμα αυτό, υπάρχει ομοφωνία με τον Σαράτς. Αυτή τη στιγμή, έχουμε τόσο το Γιαβούζ όσο και το Μπαρμπαρός και καταβάλλουμε προσπάθειες για να αγοράσουμε και άλλο γεωτρύπανο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 πλοία για σεισμικές έρευνες», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει δεχθεί πρόταση από τη Σομαλία για να πραγματοποιήσει έρευνες στη δική της θαλάσσια περιοχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ιταλία έκανε μαζί με την Τουρκία διαπραγματεύσεις, ο Έρντογαν πρόσθεσε και τα εξής: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράψαμε με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης. Όμως, παρόλα αυτά, οι πηγές υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν γύρω από την Κύπρο, ανήκουν τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. Θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι όλοι έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό τους. Μέχρι στιγμής όμως, η νότια Κύπρος δεν συμμορφώνεται σε αυτό. Δεν είπε ποτέ 'θα καθίσω με τη βόρεια Κύπρο να το συζητήσουμε αυτό και να συμφωνήσουμε'. (...)», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έρντογαν.

    (...)

    (ΑΚ)

    [02] Ο Ντονμέζ καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να αναθεωρήσει την πρόταση της «ΤΔΒΚ» για το φυσικό αέριο

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CNN Turk.com (20.01.20- https://www.cnnturk.com/turkiye/bakan-donmez-2020-yilinda-5-acik-deniz-sondaj-hedefimiz-var?fbclid=IwAR08xgeLoGWOHEBaiOoMBy548W7DMHImyHlg7zIqKRkXfqN-g1NNHnXiQE), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε τελετή για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Νιγηρίας στο τομέα των μεταλλωρυχείων, υπενθύμισε ότι το Τουρκικό γεωτρύπο Γιαβούζ έφτασε την Παρασκευή στο σημείο «Λευκωσία 1», την νέα αδειοδοτούμενη από την «ΤΔΒΚ» περιοχή για νέα γεώτρηση. Ο Ντονμέζ υπενθύμισε ότι η Τουρκία διεξήγαγε 5 παράκτιες γεωτρήσεις πέρυσι ολοκληρώνοντας και τις 5, ενώ για φέτος, όπως είπε, έχει προγραμματίσει άλλες 5.

    Υπενθυμίζοντας την πρόταση που υπέβαλε η «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» πέρυσι προς την «Ελληνοκυπριακή πλευρά διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την από κοινού έρευνα, εξόρυξη και διαμερισμό του φυσικού πλούτου, ο Ντονμέζ είπε ότι δυστυχώς αυτή απορρίφθηκε. «Αν υπάρχει φυσικό αέριο σε αυτό το οικόπεδο θα το βρούμε. Και μόλις το βρούμε, η 'ΤΔΒΚ' θα πάρει αυτό που της αναλογεί σύμφωνα με την συμφωνία», υποστήριξε ο Ντονμέζ, προσθέτοντας και τα εξής: «Είχαμε πει επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα τα οποία δεν συμβάλλουν στην ειρήνη. Ελπίζω ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα αναθεωρήσει την πρόταση της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [03] «Το πραγματικό 'κράτος-πειρατή' είναι οι Ελληνοκύπριοι», απαντά ο Τατάρ

    Η Hurriyet (21.01.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, μετά που ανακοίνωσε η Τουρκία την αποστολή του Γιαβούζ στα ανοικτά της Κύπρου για νέα γεώτρηση, οι οποίες αποκαλούν την Τουρκίας «κράτος-πειρατή», αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι «το πραγματικό κράτος- πειρατή είναι αυτοί (ελληνοκύπριοι)».

    «Όλα αυτά είναι κραυγές πανικού. Καλέσαμε το Γιαβούζ για να έρθει να τρυπήσει. Το πραγματικό κράτος πειρατή για εμάς είναι οι Ελληνοκύπριοι. Ας φωνάζουν όσο θέλουν. Εμείς θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας στα πέριξ της Κύπρου μέχρι να βρεθεί φυσικό αέριο», υποστήριξε ο Τατάρ και ισχυρίστηκε ότι το «ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο» το οποίο συνεχίζει να παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, ειδικότερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. «Η ΤΔΒΚ δεν έδωσε άδεια στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για το τίποτα. Θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα τις εξορύξεις μας μαζί με την Τουρκία. Μέχρι να βρεθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Αν φωνάζουν, θα σταματήσουν. Έχουμε και εμείς δικαιώματα στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και θα τα πάρουμε», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Απαντώντας στο γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τους αναγνωρίζει και θεωρεί την «ΤΔΒΚ» παράνομη, ο Τατάρ είπε: «Μπορεί η διεθνής κοινότητα να μην μας αναγνωρίζει, όμως αποδέχεται ότι έχουμε ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους. Τα ίσα δικαιώματα μας, έχουν γίνει αποδεκτά και σε προηγούμενες αποφάσεις των ΗΕ αλλά και στο σχέδιο Ανάν. Εξάλλου, για μας είναι αρκετό ότι μας αναγνωρίζει η Τουρκία».

    Ο Τατάρ συνεχίζοντας, κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί «μονομερώς να εκμεταλλευθεί τον φυσικό πλούτο του νησιού χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τους Τουρκοκύπριους» και υποστήριξε ότι έχει διαπράξει το ίδιο λάθος και το 1974, όταν «περιθωριοποίησαν» τους Τουρκοκύπριους αξιώνοντας ένωση με την Ελλάδα. Όμως, πήραν το μάθημα τους τότε, υποστήριξε ο Τατάρ με την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    (ΑΚ)

    [04] «Διπλωματική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει η Μιλλιγέτ

    Η Milliyet (21.01.20) υπό τον πιο πάνω τίτλο, γράφει ότι μετά από τα βήματα στα οποία έχει προβεί η Τουρκία προκειμένου να αλλάξει το ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν αρκετές χώρες προκειμένου να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες με την Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γαλλία έχει στείλει πρόσφατα στη Μερσίνα την φρεγάδα FS Surcouf με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών και παραβλέποντας τις αντιδράσεις της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. Όπως γνωστοποιήθηκε, πρόκειται για πολεμικό πλοίο που έφθασε στην Μερσίνα για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Συνεχίζοντας, η εφημερίδα προσθέτει ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη και η Ιταλία έχει αλλάξει αντίληψη στον τρόπο που αντιμετωπίζει την Τουρκία. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τις τελευταίες 40 μέρες έχουν πραγματοποιηθεί 6 συνολικά ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Κεντρική και Ανατολικής Μεσογείου. Η εφημερίδα προσθέτει τέλος ότι η άσκηση Ασπίδα Μεσογείου στην Μεσόγειο συνεχίζεται.

    (ΑΚ)

    [05] Η Νορβηγική ποδοσφαιρική ομάδα Valerenga, βρίσκεται στα κατεχόμενα για προετοιμασία, γράφει η Μιλλιγέτ

    H Milliyet (20.01.20-http://www.milliyet.com.tr/skorer/kktcde-bir-ilk-fifaya-uye-bir-ulkenin-takimi-kamp-icin-ulkeye-geldi-6126333) γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, το ψευδοκράτος φιλοξενεί ποδοσφαιρική ομάδα χώρας που είναι μέλος της FIFA και UEFA. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Νορβηγική ποδοσφαιρική ομάδα Valerenga, που αγωνίζεται στο Eliteserien και παίζει στο πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας της Νορβηγίας, βρίσκεται στο ψευδοκράτος και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Ακαμπούλκο» στην κατεχόμενη Κερύνεια, για προπόνηση και προετοιμασία.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο υπεύθυνος του αθλητικού κέντρου του ξενοδοχείου «Ακαμπούλκο», Φικρέτ Γετερλί, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα το γεγονός ότι μιας τέτοιας εμβέλειας ποδοσφαιρική ομάδα, χώρας μέλους της FIFA και UEFA, επέλεξε τις δικές τους εγκαταστάσεις για προπόνηση και προετοιμασία.

    Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η ομάδα Valeranga (26 άτομα) έφθασαν στο νησί μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και θα διαμείνουν στα κατεχόμενα για μια βδομάδα, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα τους η διεξαγωγή κάποιου φιλικού αγώνα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2020 - 16:40:20 UTC