Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 18-09-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 04.09.18 No. 170/18 04.09.18

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Εντός Φθινοπώρου η Τουρκία αρχίζει γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο
  • [02] Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Έρχουρμαν
  • [03] Στο 8,42% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στα κατεχόμενα
  • [04] Εκατοντάδες περιστατικά Ηπατίτιδας Β σε ξένους εργάτες στα κατεχόμενα
  • [05] Φτιάχνουν τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
  • [06] Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα συνεχίζονται
  • [07] Άρθρο Tacan Reynar στην Yeni Duzen
  • [08] Αρθρογράφος: Πρόβλημα οι ανώτεροι υπάλληλοι και οι τρόφιμοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο συνάντησης Τσαβούσογλου και Τζέφρι
  • [02] Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί για ανθρώπινη τραγωδία σε περίπτωση επιχείρησης στην Ιντλίμπ
  • [03] Επαφές Άλμπαϊρακ στην Βρετανία
  • [04] Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ανήλθε στο 18%
  • [05] Οι φυλακές της Τουρκίας είναι υπερπλήρεις
  • [06] Συνάντηση Τσαβούσογλου ? Κοτζιά στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Εντός Φθινοπώρου η Τουρκία αρχίζει γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

    Η Τουρκία πιθανόν να αρχίσει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο εντός Φθινοπώρου, επανέλαβε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας κατά την διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαι, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα KIBRIS (04.09.18), η οποία γράφει ότι ο Όζερσαϊ είπε ότι θεωρούν πως πρέπει να γίνουν «κάποια βήματα εκτός των καθιερωμένων προτύπων» στο Κυπριακό.

    Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των ούτω καλούμενων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε:

    «Σε αυτή την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία διαθέτει οικονομική ζώνη. Και η ΤΔΒΚ διαθέτει υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα. Πάντα λαμβάναμε και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για προστασία αμφοτέρων κατόπιν αιτήματος της ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εμπόδισε την έναρξη κάποιων γεωτρήσεων στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε: «Τώρα αγοράσαμε πλατφόρμα και μπορεί να αρχίσουμε γεωτρήσεις. Το Υπουργείο μας της Ενέργειας προβαίνει πολύ καλά στις απαραίτητες προετοιμασίες γι' αυτό. Ειδικά ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομίας μας ο κ. Μπεράτ [Άλμπαϊρακ] κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την αγορά αυτής της πλατφόρμας και έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το Φθινόπωρο μπορεί να αρχίσει μια τέτοια γεώτρηση».

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία συζητά το θέμα με τις εταιρείες των χωρών που θα μπορούσαν να κάνουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εγγυήτρια Ελλάδα. Είπε ότι σήμερα θα συναντηθεί στην Σμύρνη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά με τον οποίο ενίοτε συζητούν ανεπισήμως κάποια θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, και πρόσθεσε ότι κατά την σημερινή συνάντηση θα συζητήσουν αυτά τα θέματα.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Όζερσαϊ ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για την πρόσκληση «αυτή την κρίσιμη περίοδο» κατά την οποία διαμορφώνονται εκ νέου οι σχέσεις ανάμεσα στους διεθνείς και περιφερειακούς παίκτες και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε αυτά τα θέματα. Σήμερα αρχίσαμε να συζητάμε αυτά τα θέματα με τον εταίρο και σύμμαχό μας Τουρκία. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια βήματα εκτός των καθιερωμένων προτύπων». Ο Όζερσαϊ είπε επίσης ότι εξέτασαν και τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της συνόδου της Γενικής Συνέ? ?ευσης του ΟΗΕ στα τέλη του μηνός και ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ τους στα εν λόγω θέματα.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα HALKINSESI (04.09.18) αναφέρεται στις δηλώσεις Τσαβούσογλου κάτω από τον τίτλο «Αρχίζει γεώτρηση μέσα στο Φθινόπωρο» και γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά από τη μια δεν προσεγγίζει στην λύση του Κυπριακού και από την άλλη προβαίνει σε «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες που παραγνωρίζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ακολούθως ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Αυτό δεν θα τους αποφέρει κανένα όφελος. Αν συνεχίσουν έτσι, θα λάβουμε και εμείς όλα τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Βεβαίως θα προστατεύσουμε και εμείς τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, τα οικονομικά του συμφέροντα, αλλά έχει και η Τουρκία δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα αναζητήσουμε βεβαίως αυτά μας τα δικαιώματα και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

    Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι κατά την συνάντηση με τον Όζερσαϊ θα προέβαιναν σε αξιολόγηση της κατάστασης πριν την έκθεση της προσωρινής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Τζειν Λουτ και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας. Καταβάλλουμε μαζί προσπάθεια για αύξηση της ορατότητας της ΤΔΒΚ διεθνώς. Κατά τις συναντήσεις του πρόσφατου Τουρκικού Συμβουλίου δώσαμε τα απαραίτητα μηνύματα για άρση της απομόνωσης και βάλαμε στο κοινό ανακοινωθέν ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι με τον τουρ? ?οκυπριακό λαό».

    Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι συνεχίζουν τις κοινές προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των «αντιπροσωπειών» της «ΤΔΒΚ» στο εξωτερικό και ότι θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν «διπλωμάτες».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε:

    «Τα μηνύματά μας είναι πολύ ξεκάθαρα σε μια περίοδο κατά την οποία αρχίζει να συζητείται ξανά το Κυπριακό. Πάντα υποστηρίζουμε μια μόνιμη, δίκαιη λύση με ισότητα. Τόσο στην Γενεύη όσο και στο Κραν Μοντανά κάναμε αυτό που μας αναλογούσε, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν επιθυμεί λύση, επέδειξε πάλι την ίδια στάση. Επέδειξε μιαν στάση που δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία που κατέχει. Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε μεταξύ μας και μετά με τις εγγυήτριες δυνάμεις τι και πώς θα συζητήσουμε και πώς θα αρχίσει μια διαπραγματευτι κή διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και πρέπει να αρχίσει μόνο αν θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Κανείς δεν ανέχεται πλέον πάλι το χάσιμο χρόνου απλώς για να γίνεται κουβέντα. Κατά τις προσεχείς ημέρες θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη και στην Άγκυρα».

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι πιστεύουν ότι η αλληλεξάρτηση όλων των παικτών στην περιοχή στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας θα αποτελέσει την σημαντικότερη εγγύηση για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση ότι πάντα αναζητούν συναίνεση και συνεργασία τόσο σε περίπτωση λύσης όσο και σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί και ανάμεσα στους διάφορους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γίνουν κάποια βήματα εκτός των καθιερωμένων προτύπων για να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα δει θετικά τόσο την λύση όσο και την περιφερειακή συνεργασία», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι ισχύει ακόμα η έκκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς για διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές έστω και στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό. «Αν συνεχίσουν τις εργασίες παραγνωρίζοντας την βούλησή μας, θα αρχίσουμε και εμείς γεωτρήσεις ως ΤΔ ΒΚ και Τουρκία», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Έρχουρμαν

    Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Έρχουρμαν, ακολουθώντας τους λεγόμενους υπουργούς εξωτερικών και παιδείας Κουτρέτ Όζερσαϊ και Τζεμάλ Όζγιγιτ αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην τουρκική πρωτεύουσα για επαφές με Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα HAVADIS (04.09.18), η οποία κάτω από τον τίτλο «Η ΤΔΒΚ θέλει συνομιλητή» γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι θα θέσουν το θέμα του κενού που θεωρούν ότι δημιουργήθηκε μετά τη? ? κατάργηση της Υπουργείου Αρμόδιου για Κυπριακές Υποθέσεις με την υιοθέτηση του νέου προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης στην Τουρκία. Έρχουρμαν και Όζερσαϊ αναμένεται να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Έρντογαν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν θα τεθεί θέμα «οικονομικού πρωτοκόλλου» ή «προϋπολογισμού» κατά την επίσκεψη, αφού αν η Τουρκία στείλει στα κατεχόμενα το ποσό που συμπεριλαμβάνεται στον «προϋπολογισμό», αυτό θα είναι αρκετό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στο 8,42% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στα κατεχόμενα

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα VATAN (04.09.18) γράφει ότι ο λεγόμενος κρατικός οργανισμός προγραμματισμού ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα ανήλθε στο 8,42% μέσα τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας μιαν αύξηση της τάξης του 24,29% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και 29,88% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Εκατοντάδες περιστατικά Ηπατίτιδας Β σε ξένους εργάτες στα κατεχόμενα

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα DIYALOG (04.09.18) γράφει ότι ο ιός της Ηπατίτιδας Β διαπιστώθηκε σε 948 άτομα που έφτασαν στα κατεχόμενα για να εργαστούν στα κατεχόμενα από την Τουρκία ή ξένες χώρες κατά το 2017, ενώ άλλα 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 647 πάσχοντες από Ηπατίτιδα Β προέρχονται από την Τουρκία και οι 301 από χώρες όπως το Τουρκμενιστάν, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Ο ιός του AIDS βρέθηκε σε επτά πολίτες της Τουρκίας και εννέα πολίτες ξέ? ?ων χωρών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σε οκτώ «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» βρέθηκε ο ιός του AIDS και σε ένα «πολίτη» η Ηπατίτιδα Β.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Φτιάχνουν τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου

    Τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της συμφόρησης άρχισε το κατοχικό καθεστώς, δήλωσε χθες κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο εν λόγω οδόφραγμα, ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών Τολγκά Ατακάν, σύμφωνα την τουρκοκυπριακή εφημερίδα DETAY (04.09.18). Ο Ατακάν είπε ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμο μέτρο, αφού μακροπρόθεσμα σχεδιάζουν να καταστήσουν το οδόφραγμα πιο «εύχρηστο».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα συνεχίζονται

    Η KIBRIS (04.09.18) γράφει πρωτοσέλιδα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα, από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, συνεχίστηκαν και χθες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «τουρκοκυπριακή συντεχνία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης», (ΚΤΟΕΟΣ) πραγματοποίησε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της «βουλής» υπό το σλόγκαν «αγώνας ενάντια στη φτώχεια και την εξάλειψη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που σκοπό είχε να καταδικάσει την πολιτική της «κυβέρνησης» για επιβολή νέων αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν τα εξής: "Η οικονομία της κοινότητας, η οποία δεν γνωρίζει τον πληθυσμό της, δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να διοικήσει από μόνη της τους οργανισμούς της, δεν μπορεί να σωθεί με τη λήψη μη αποτελεσματικών μέτρων».

    Η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, Σέλμα Εϊλέμ, σε γραπτή δήλωση, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται η συντεχνία να σιγήσει για το θέμα των αυξήσεων και τη φτώχεια και ζήτησε από την «κυβέρνηση» να εισαγάγει το Ευρώ. Η Εϊλέμ ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τη μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, έχουν σημειωθεί και αυξήσεις και κάλεσε την "κυβέρνηση" να ανακαλέσει αυτές τις αυξήσεις. Είπε επίσης ότι το Ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τους μισθούς αντί της Τουρκικής Λίρας και ? ?άλεσε τη «κυβέρνηση» να λάβει πολιτικά και οικονομικά μέτρα για προστασία των Τουρκοκυπρίων.

    Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την «κυβέρνηση» να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης ότι σε επ' αόριστον απεργία βρίσκονται από χθες και οι εργαζόμενοι στην λεγόμενη βουλή. Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας χθες μπροστά από τη «βουλή», οι εργαζόμενοι, δια της «συντεχνίας» τους, Mec-Sen, διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή αυξήσεων και για την «πολιτική λιτότητας» που εφαρμόζει η «κυβέρνηση».

    Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα γράφει ότι το προσωπικό της εταιρείας «Cyprus Airport Services", το οποίο εδώ και μήνες διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η «εταιρεία» σταμάτησε την παροχή υπηρεσιών στο «αεροδρόμιο» με αποτέλεσμα οι 134 εργαζόμενοι της εταιρείας να έχουν μείνει άνεργοι, συνέχισε και χθες την απεργία της ενώπιον της λεγόμενης βουλής, αξιώνοντας από την «κυβέρνηση» να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν και να προχωρήσει στην καταβολή των μισθών τους.

    Εξ' άλλου, οι οργανώσεις των εργαζομένων στα «τελωνεία», η «συντεχνία για τη δικαιοσύνη και τα ίσα δικαιώματα", HAK-SEN, και η «ένωση κτηνοτρόφων και παραγωγών ζώων» εξήγγειλαν για σήμερα νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, αξιώνοντας την κατάργηση των διαφόρων αυξήσεων και τη λήψη μέτρων εκ' μέρους της «κυβέρνησης» για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνεπεία της κρίσης που επικρατεί στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα της δραματικής πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων.

    (ΑΚ)

    [07] Άρθρο Tacan Reynar στην Yeni Duzen

    Η εφημερίδα Yeni Duzen (03.09.18) γράφει ότι ο Tacan Reynar, o οποίος διετέλεσε «δικαστής» στην υπόθεση της επίθεσης ενάντια στην εφημερίδα «Αφρίκα» που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2018, και οποίος στην συνέχεια αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από απειλές που δέχθηκε ενάντια στην ζωή του, σε άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο «Kληρονομιά», αναφέρεται στην οικονομική κρίση, στην «κρίση θεσμών και αξιών» και στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα εξαιτίας της πλήρης εξάρτησής τους από την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν μπόρεσαν να αντ ισταθούν στην επιβολή «πακέτων» από την Άγκυρα, δεν σταμάτησαν ποτέ να κτυπούν την πόρτα της Τουρκίας όταν έχουν οικονομικές δυσκολίες και δεν έπαψαν ποτέ να ζητούν ραντεβού από την Άγκυρα όταν έχουν προβλήματα.

    Στο άρθρο του στην εφημερίδα, ο Reynar, αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Αφρίκα στις 22 Ιανουαρίου και στις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας, υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις έγιναν οργανωμένα και κάτω από οδηγίες και υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν έγινε κατορθωτό να αποδοθεί δικαιοσύνη, παρά το ότι συνελήφθησαν κάποια άτομα. Ο Reynar ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 9 άτομα τα οποία σχετίζονται με την επίθεση αλλά ποτέ δεν συνελήφθησαν και συνεχίζουν να κρύβονται. Κατηγορώντας τόσο τη «δικαστική εξουσία», όσο και την ίδια την «αστυνομία» για την μη αποτελεσματική «άσκηση» των καθηκόντων τους.

    Ο Reynar γράφει και τα εξής: «Έχουμε αντιληφθεί και γνωρίζουμε επιτέλους ότι δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για τη συνέχιση της ύπαρξης ενός κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, στο οποίο μέρα με την μέρα η αγοραστική αξία μειώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η δημόσια εκπαίδευση και υγεία έχουν καταργηθεί λόγω της ύπαρξης των ιδιωτικών οργανισμών και νοσοκομείων και γενικότερα η λειτουργία του ίδιου του κράτους έχει μειωθεί δραστικά. Τι είναι το κράτος; ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός κράτους;», διερωτάται ο ? ?ρθογράφος.

    Συνεχίζοντας, ο Reynar θέτει το εξής ερώτημα: «Μέχρι πότε θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα τετελεσμένα; Θα συνεχίσουμε να περιμένουμε ζητώντας ραντεβού από την Άγκυρα ή θα επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Πέστε λοιπόν, η κληρονομιά που θα αφήσουμε σε αυτά τα εδάφη στις επόμενες γενεές θα είναι ο ηρωισμός και η γενναιότητα ή η δουλεία και η σκλαβιά;».

    Εξάλλου, η εφημερίδα AFRIKA (04.09.18) στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Το προσωπείο του καθεστώτος έχει πέσει», αναδημοσιεύει το άρθρο του Reynar και γράφει ότι ο Reynar έχει αποκαλύψει με το άρθρο του το «κρυφό προσωπείο του καθεστώτος που ζουν» αλλά και όλα όσα οι πολιτικοί δεν μπορούν να πουν.

    (ΑΚ)

    [08] Αρθρογράφος: Πρόβλημα οι ανώτεροι υπάλληλοι και οι τρόφιμοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα

    Ως το νέο πρόβλημα των κατεχομένων χαρακτηρίζει ο εκδότης της τουρκοκυπριακής εφημερίδαςHAVADIS Μπασαράν Ντιουζγκιούν (04.09.18) τους ανώτερους υπαλλήλους της Τουρκίας στα κατεχόμενα και κάποιους «τροφίμους» της. Στο σημερινό του άρθρο με τίτλο «Οι ανώτεροι υπάλληλοι της Τουρκίας και οι τρόφιμοί της», ο Ντιουζγκιούν γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Η Τουρκία διαθέτει στην ΤΔΒΚ φανερούς και ακόμα και αφανείς επίσημους υπαλλήλους τον αριθμό των οποίων δεν γνωρίζει κανείς. Και τροφίμους ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και δημοσιογράφοι. Τους ταΐζουν, τους δίδουν οδηγίες και διαμορφώνουν αμέσως κοινή γνώμη. Ένα σημαντικό κομμάτι του αγνώστου αριθμού επίσημων υπαλλήλων (εξαιρώ τους στρατιωτικούς) πληρώνεται, δηλαδή κάνουν δουλειές επί πληρωμή.

    Άλλαξαν το όνομα της κλασικής Επιτροπής Βοήθειας και την λανσάρουν ωσάν να κάνει διαφορετικές δουλειές τώρα, αλλά πιστέψτε με πως δεν έμαθα το νέο τους όνομα. Ασχολούνται σε κάθε περιοχή της χώρας, σε κάθε τομέα και σε κάθε χωριό. Άλλαξε το όνομά τους αλλά δεν άλλαξε η δουλειά που κάνουν. Ακόμα κάνουν περισσότερες εργασίες από έναν υπουργό της ΤΔΒΚ και αποκαθιστούν οι ίδιοι τους κοινοτάρχες, τους δημάρχους, τις οργανώσεις πολιτών που τους υπακούνε. [...]

    Οι κυβερνήσεις που πηγαινοέρχονται, δεξιές και αριστερές, δεν παραπονιούνται. Εγώ γιατί να παραπονεθώ [...]

    Αποκαλώ αυτούς τους ανώτερους υπαλλήλους 'υπαλλήλους που υπάρχουν με το πακέτο'. Πλέον κυκλοφορεί ένα πιο ευγενικό όνομα. Δεν το λένε οικονομικό πακέτο. Θεωρούν κατάλληλη την φράση οικονομικό πρωτόκολλο.

    Δεν τους βλέπουμε πολύ στο προσκήνιο. Διότι αυτές τις μέρες χρησιμοποιούν τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς, τους οποίους ταΐζουν. Βάζουν αυτούς να λένε εκείνα που οι ίδιοι θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει και ασκούν πίεση στην κυβέρνηση για να τα κάνει. [...] Αυτοί οι 'ανώτεροι υπάλληλοι' ξεσηκώνουν και πολλή φασαρία ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρις στους τροφίμους τους. Τώρα, ως γνωστόν, έχουν στριμωχτεί πολύ οι Τουρκοκύπριοι λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Αυτοί οι τρόφιμοι γαβ γίζουν λέγοντας 'υπάρχουν έτοιμα λεφτά εκεί, εφαρμόστε το πρωτόκολλο και πάρτε τα λεφτά'. Δεν αρκούνται σε αυτό και επιχειρούν να προσβάλουν λέγοντας 'ανίκανοι, δεν ξέρετε καν να κάνετε σχέδια, τα χρήματα επιστρέφουν στην Άγκυρα εξαιτίας σας'. Ειδικά αυτές τις μέρες γράφουν ειδήσεις του τύπου 'ο Έρντογαν τους έδωσε ραντεβού, αλλά θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν, θα τους κατσαδιάσει λέγοντας γιατί δεν εφαρμόζετε το πρωτόκολλο'.

    Ίσως εσείς να μην το αντιλαμβάνεστε και πολύ, αλλά το νέο πρόβλημα της χώρας είναι οι ανώτεροι υπάλληλοι και οι τρόφιμοι τους. Αν γίνει αυτό που θέλουν εκείνοι, θα ιδιωτικοποιηθεί αμέσως η ΚΙΒ-ΤΕΚ [Σημείωση μεταφραστή: Η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού] και θα μεταβιβαστεί κατά πάσα πιθανότητα στην AKSA [Σημείωση μεταφραστή: τουρκική ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού]. Τα λιμάνια θα δοθούν πεσκέσι σε μιαν εταιρεία το όνομα της οποίας δεν γνωρίζουμε. Θα έρθει το τέλος της αρχής επικοινωνιών. Και έτσι θα πρα? ?ματοποιήσει αυτό που θέλει το λόμπι του [οικονομικού] πακέτου. [...]»

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο συνάντησης Τσαβούσογλου και Τζέφρι

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Aksam (04.09.18), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή δημοσιογραφική συνέντευξη με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ αναφέρθηκε και στην τελευταία κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας.

    Δήλωσε ότι συνεχίζουν τις επαφές για την συνέχεια της Συμφωνίας της Αστάνας και εξήρε τη σημασία του διορισμού του Τζέιμς Τζέφρι ως ο νέου Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Συρία, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Άγκυρα.

    Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση τους θα συζητήσουν την στήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας (PKK/YPG).

    Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak (04.09.18, https://www.yenisafak.com/gundem/m-60-tanklari-idlib-gocunu-durdurmak-icin-sinira-gidiyor-3393503) γράφει ότι η Τουρκία άρχισε να παίρνει μέτρα για να εμποδίσει αναμενόμενο κύμα μετανάστευσης από πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ. Έστειλε ήδη στην περιοχή άρματα μάχης τύπου Μ-60.

    Σε συνέχεια, η ίδια εφημερίδα (04.09.18, https://www.yenisafak.com/dunya/rusya-22-gun-sonra-idlibi-vurdu-3393559) αναφέρεται ότι η Ρωσία ήδη ξεκίνησε αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ της Συρίας μετά από διακοπή 22 ημερών.

    (ΔΨ)

    [02] Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί για ανθρώπινη τραγωδία σε περίπτωση επιχείρησης στην Ιντλίμπ

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sozcu (04.09.18, https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/maas-yarin-turkiyede-gundem-maddeleri-belli-oldu-2606828/), ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, πριν πραγματοποιήσει τις επαφές του στην Τουρκία την Τετάρτη και Πέμπτη, δήλωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για την πιθανή επιχείρηση στα νότια σύνορα της Τουρκίας, στο Ιντλίμπ της Συρίας και προειδοποιεί για ανθρώπινη τραγωδία.

    Ο Μάας θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών και θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την Πέμπτη μαζί με τον Τσαβούσογλου θα επισκεφθούν το Γερμανικό λύκειο στην Κωνσταντινούπολη και θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς 150 χρόνων από την ίδρυση του.

    Αναμένεται ότι κύριο θέμα των επαφών του Γερμανού υπουργού θα είναι οι φυλακισμένοι γερμανικής υπηκοότητας στις τουρκικές φυλακές καθώς και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

    (ΔΨ)

    [03] Επαφές Άλμπαϊρακ στην Βρετανία

    Η εφημερίδα YENI SAFAK (04.09.18) γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊράκ ολοκλήρωσε τις επαφές του με οικονομικούς κύκλους στο Λονδίνο και στο πλαίσιο αυτό είχε χωριστές συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογο του Φίλιπ Χάμμοντ και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Σερ Άλαν Ντάνκαν.

    Είχε επίσης χωριστές επαφές με σημαντικά στελέχη από τα 11 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο που εδρεύουν στο Λονδίνο.

    (ΚΣ)

    [04] Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ανήλθε στο 18%

    Σε επίπεδα ρεκόρ έχει ανέλθει ο πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζοντας σχεδόν το 18%, όπως και το 2003, σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα HURRIYET (04.09.18) που επικαλείται στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (TUIK).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ανήλθε στο 17,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους και στο 15,85% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του έτους που διανύουμε.

    Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στο κόστος που αφορά στις μεταφορές που ανήλθε στο 27,13% καθώς και στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά που ανήλθε στο 19,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του TUIK.

    (ΚΣ)

    [05] Οι φυλακές της Τουρκίας είναι υπερπλήρεις

    Υπό τον τίτλο «Η χωρητικότητα των φυλακών ξεπεράστηκε κατά 35 χιλιάδες άτομα», η τουρκική εφημερίδα Sozcu (03.09.18, https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/cezaevlerinde-kapasite-35-bin-kisi-asildi-2604183/), γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η χωρητικότητα των τουρκικών φυλακών έχει φθάσει τα 117%. Στην Τουρκία υπάρχουν 449 φυλακές με χωρητικότητα κρατουμένων 211,274, ενώ αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κρατουμένων έχει φθάσει στους 246,426.

    Οι 194,113 φυλακισμένοι έχουν ήδη καταδικασθεί. Οι 48,924 είναι κρατούμενοι ή φυλακισμένοι με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

    (ΔΨ)

    [06] Συνάντηση Τσαβούσογλου ? Κοτζιά στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη

    Η MILLIYET (04.09.18) αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη και σημειώνει πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε ξανά τις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τους 8 στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως επιδιώκουν την συνεργασία και το διάλογο με την Ελλάδα «Ωστόσο, οι προδότες και οι πραξικοπηματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας», είπε.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υποστήριξαν την Τουρκία ενάντια στο πραξικόπημα που διενεργήθηκε εναντίον της.

    (ΚΣ)

    ......................

    ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Saturday, 1 February 2020 - 16:51:31 UTC