Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Σπέκχαρτ στο συνέδριο του Economist
  • [02] Καταδίκη ΗΠΑ για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας
  • [03] Ισραήλ: Βενεζουέλα και Βολιβία προμηθεύουν ουράνιο στο Ιράν
  • [04] Υπαναχωρούν οι Ταλεμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν
  • [05] Μεξικό: Διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση του τουρισμού
  • [06] Πως βλέπει η Hillary Clinton το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού
  • [07] Η ασφάλεια του Πακιστάν και το μέλλον της Αμερικής

  • [01] Ομιλία Σπέκχαρτ στο συνέδριο του Economist

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    26-05-2009

    Ντάνιελ Σπέκχαρντ

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και σημαντικές υπήρξαν οι ομιλίες των προσωπικοτήτων που πήραν μέρος στο συνέδριο του Economist που οργανώθηκε στην Αθήνα.

    Μεταξύ αυτών και η τοποθέτηση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ο οποίος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται τις ίδιες προκλήσεις, παρατηρώντας ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο και για τις δύο χώρες να διευρύνουν την ατζέντα των σχέσεών τους πέραν των θεμάτων όπως το Αιγαίο, η ονομασία της ΦΥΡΟΜ και η Κύπρος.

    'Ποια χώρα είναι καλύτερη από την Ελλάδα, μία χώρα σταυροδρόμι, για να μας βοηθήσει στην προσπάθεια προσέγγισης του μουσουλμανικού κόσμου' είπε ο κ. Σπέκχαρτ, σημειώνοντας ακόμη ότι το Αφγανιστάν π.χ. ενδιαφέρει και αφορά την Ελλάδα, καθώς έρχονται από εκεί χιλιάδες μετανάστες, όπως την αφορά και η πειρατεία για τα πλοία της και το θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών.

    Τα τελευταία θέματα μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Σπέκχαρτ, αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Ομπάμα όπως βέβαια και η κλιματική αλλαγή.

    OAμερικανός πρέσβης από το βήμα του Economist αναφέρθηκε ακόμη στην επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία, αναγνωρίζοντας ότι έγινε πολύ νωρίς και πως το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από την Ελλάδα.

    'Η επίσκεψη -τόνισε ο κ. Σπέκχαρτ- του Aμερικανού Προέδρου στην Τουρκία αποτελεί μέρος τους ευρύτερου μηνύματος που θέλει να στείλει η Ουάσιγκτον στον μουσουλμανικό κόσμο'.

    [02] Καταδίκη ΗΠΑ για την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

    26-05-2009

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγείρει το ανάστημα της στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή της Δευτέρας και την εκτόξευση τριών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Σε ομιλία του απ' το Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι τα προγράμματα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ αποτελούν 'σοβαρότατη απειλή' για την ειρήνη και την ασφάλεια σ' ολόκληρο τον κόσμο και χαρακτήρισε την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας 'απερίσκεπτη' και 'ξεκάθαρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας'. Από τη πλευρά της, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, επικοινώνησε με τους ομολόγους της απ' την Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία. Ανακοινωθέν του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι η κ. Κλίντον τόνισε την σπουδαιότητα μιας ισχυρής και ενιαίας προσέγγισης

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έντονη απάντηση προς την Πιονγιάνγκ.Μετά από έκτακτη συνεδρίαση αργά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και τα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου εξέδωσαν την εν λόγω ανακοίνωση για την πυρηνική δοκιμή έκπληξη της Βόρειας Κορέας, μια δοκιμή πολύ μεγαλύτερη απ' την προηγούμενη που είχε πραγματοποιήσει η Πιονγιάνγκ το 2006.Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε επίσης δοκιμή τριών βαλλιστικών πυραύλων.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ και πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας αυτή τη περίοδο, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι όλες οι χώρες καταδίκασαν κατάφορα τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας και συμφώνησαν να απαιτήσουν την πλήρη συμμόρφωση της Πιονγιάνγκ με τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    Απηχώντας τα σχόλια του προέδρου Ομπάμα, η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα πρέπει να συντάξει νέο ψήφισμα με έντονη φρασεολογία που θα ζητά από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα.Από τη πλευρά της η Γαλλία δήλωσε ότι θα ζητήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

    [03] Ισραήλ: Βενεζουέλα και Βολιβία προμηθεύουν ουράνιο στο Ιράν

    26-05-2009

    Έκθεση της Ισραηλινής κυβέρνησης που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι το Ισραήλ υποπτεύεται πως η Βενεζουέλα και η Βολιβία προμηθεύουν ουράνιο στο Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις δύο αυτές χώρες, που διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα ουρανίου και είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν, ότι στέλνουν ουράνιο στη Τεχεράνη κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΕ. Μέχρι στιγμής καμία απ' τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά ούτε και το ίδιο το Ισραήλ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

    Επίσης η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η Χεζμπολά, που υποστηρίζεται απ' το Ιράν, έχει δημιουργήσει θύλακες στην Λατινική Αμερική.

    [04] Υπαναχωρούν οι Ταλεμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν

    26-05-2009

    Οι Ταλεμπάν δηλώνουν ότι θα σταματήσουν να επιτίθενται κατά των δυνάμεων ασφάλειας στην κύρια πόλη Μινγκόρα της κοιλάδας Σουάτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των αμάχων της περιοχής και των περιουσιών τους. Ο εκπρόσωπος των Ταλεμπάν, Μούσλιμ Κάν, δεν χαρακτήρισε την κατάσταση σαν εκεχειρία, δήλωσε μόνο ότι οι Ταλεμπάν δεν θα προβάλουν εμπόδια στους αμάχους που θα αποφασίσουν να επιστρέψουν στη περιοχή.

    Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι έχει ανακαταλάβει καίριας σημασίας περιοχές γύρω απ' την Μινγκόρα. Επίσης ανακοινωθέν του στρατού αναφέρει ότι τουλάχιστον 4 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων τις τελευταίες 24 ώρες.

    [05] Μεξικό: Διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση του τουρισμού

    26-05-2009

    Φελίπε Καλντερόν

    Διαφημιστική καμπάνια 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε το Μεξικό με στόχο την αποκατάσταση του τουριστικού του τομέα που δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από την επιδημία της νέας γρίπης.

    Διάσημοι Μεξικανοί πλαισίωσαν τον πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλντερόν, στην πόλη του Μεξικού για την ανακοίνωση της νέας εκστρατείας. Ο κ. Καλντερόν επεσήμανε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια διαφημιστική προσπάθεια, αλλά για εθνικό κίνημα που προϋποθέτει την συμμετοχή όλων των Μεξικανών, ιδιαίτερα των διάσημων πολιτών της χώρας.

    Διασημότητες όπως ο Ισπανός τενόρος, Πλάσιντο Ντομίνγκο, ο Μεξικανός ηθοποιός Ντιέγκο Λούνα και ο ποδοσφαιριστής Ραφαέλ Μαρκέζ, θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία με στόχο την επιστροφή των τουριστών στο Μεξικό.

    [06] Πως βλέπει η Hillary Clinton το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-05-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Πως βλέπει η Hillary Clinton το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Πως βλέπει η Hillary Clinton το Κυπριακό και τα θέματα του Ελληνισμού" - Δείτε (WM)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απονέμει βραβείο στην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Hillary Clinton.

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η 25η Ετήσια Διάσκεψη για το Κυπριακό και για Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Philip Christopher, μαζί με ηγέτες κι άλλων ομογενειακών οργανώσεων. Μεταξύ των τιμηθέντων από την διάσκεψη φέτος ήταν η Υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton.

    Γιατί έγινε η διάκριση αυτή στην Αμερικανίδα υπουργό εξήγησε ο Πρόεδρος της λεγόμενης Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού, Andrew Manatos. 'Η οργάνωση αποφάσισε να τιμήσει την ΥΠΕΞ,σε αναγνώριση ορισμένων δίχως προηγούμενο βημάτων που έγιναν πρόσφατα προς την σωστή κατεύθυνση, πάνω στον μακρύ δρόμο για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, την διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας του Πατριάρχη και την διευθέτηση του ονόματος της πΓΔΜ. Τα βήματα αυτά βελτιώνουν παράλληλα την ασφάλεια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, την ζωή των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και την προοπτική για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ'.

    Andrew Manatos

    Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έπλεξε το εγκώμιο της κυρίας Clinton απονέμοντάς της τιμητική πλάκα εκ μέρους όλων των ηγετών που πήραν μέρος στην διάσκεψη. Είπε μεταξύ άλλων: 'Σας ευχαριστούμε απείρως για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές σας και για την υποστήριξή σας όχι μόνον στις υποθέσεις που αφορούν την κοινότητα μας, όπως το άλυτο ζήτημα της Κύπρου, τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ονόματος της πΓΔΜ, αλλά και για τους αγώνες σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει μια ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή. Είσαστε ανυποχώρητη στα θέματα αυτά κι η στάση σας δημιουργεί ένα εκπληκτικό ρεκόρ.Γι αυτό κι εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση σας, στις πράξεις σας και στην πλήρη αφοσίωσή σας στα θέματα αυτά'.

    Αποδεχόμενη το βραβείο της 25ης Διάσκεψης για το Κυπριακό, η Υπουργός Hillary Clinton αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που βρίσκονται κοντά στην καρδιά της ομογένειας.Συγκεκριμένα η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε: 'Με χαρά σας υποδέχομαι στη Ουάσιγκτον για την 25η Ετήσια Διάσκεψη για το Κυπριακό και τα Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ελπίζω η παραμονή σας να είναι παραγωγική, οι επαφές σας με την νομοθετική εξουσία να ήταν θετικές και ότι η πρόοδος που σημειώσαμε θα γίνει βάση για την προώθηση της σταθερότητας, της δικαιοσύνης και των ευκαιριών όχι μόνον για την Ελληνική και την Αμερικανική κοινωνία αλλά και για όλους όσους καλοπροαίρετα θέλουν να συνεργαστούν.

    Μας απασχολούν πολλά σημαντικά θέματα. Είμαστε προσηλωμένοι στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ξέρουμε ότι τα θέματα αυτά είναι δύσκολα κι η Ελληνική κοινότητα προσπαθεί να τα λύσει επί χρόνια. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση Obama είναι αποφασισμένη να σημειώσει πρόοδο διά της συνεργασίας μας. Είμαστε προσηλωμένοι στην προώθηση του διαλόγου και στην συνεργασία προς υποστήριξη των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς αυτοί προωθούν την σταθερότητα και την δημοκρατία στην Μεσόγειο.

    Με εξαιρετική ικανοποίηση εξέτασα θέματα περιφερειακής και διεθνούς σπουδαιότητας με αξιωματούχους της Ελλάδας και της Κύπρου στο τελευταίο τετράμηνο. Είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την σχέση μας αυτή. Αλλά παράλληλα με τις σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων πρέπει να συσφιχθούν και οι σχέσεις μεταξύ πολιτών. Πρέπει να αναπτύξουμε πεποίθηση, εμπιστοσύνη και κατανόηση για να λύσουμε τα θέματα που μας απασχολούν.

    Είμαι πεπεισμένη ότι η ενότητα που έχουμε, από τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς μας, που διευρύνονται από τα εκατομμύρια Αμερικανών Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι διαπρέπουν σε κάθε τομέα και βελτιώνουν την ζωή της χώρας, η ενότητα αυτή μας κάνει ισχυρότερους και μας δίνει την δυνατότητα να επιδοθούμε σε μια ατζέντα ευημερίας, ειρήνης και προόδου.

    Σας ευχαριστώ για το βραβείο αυτό. Ανυπομονώ για την προσεχή επίσκεψή μου στην Ελλάδα στα τέλη του άλλου μήνα οπότε η Ελλάδα θα διοργανώσει μια σημαντική σύνοδο των χωρών του ΟΑΣΕ, για να μιλήσουμε για την σταθερότητα στην Ευρώπη και για πολλά άλλα περιφερειακά θέματα πάνω στα οποία συνεργαζόμαστε. Εύχομαι η διάσκεψή σας να στεφθεί από επιτυχία και οι προσπάθειές σας να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Παρακαλώ διαβιβάστε τις θερμές ευχές μου στον Πατριάρχη. Οι στιγμές που έχω περάσει κοντά του είναι αληθινά ορόσημα στο δημόσιο έργο μου. Προσβλέπω να τον συναντήσω και πάλιν. Ακούω ότι μπορεί να επισκεφθεί την Αμερική σύντομα. Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα να τον καλωσορίσω στην Ουάσιγκτον και στο StateDepartment'.

    Η κυρία Clinton απήντησε κατόπιν σε δύο ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της ονομασίας και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αναφορικά με το πρώτο θέμα η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε:

    'Έχω τονίσει την ανάγκη να επιλυθεί το θέμα του ονόματος κατά τρόπο αμοιβαία αποδεκτό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Steinberg έκανε το ίδιο σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. Προσηλωθήκαμε στο θέμα αυτό από τις αρχές της θητείας της νέας κυβέρνησης. Βέβαια είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλύσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές αλλά κι εμείς παροτρύνουμε την επίλυσή του που θα είναι προς όφελος όλων. Όπως κι εσείς είπατε, θα ανοίξει τον δρόμο για πρόοδο προς την ένταξη ενός ακόμη κράτους στην ΕΕ, για την προαγωγή της σταθερότητας στην περιοχή. Γι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την λύση'.

    Η δεύτερη ερώτηση που υποβλήθηκε στην κυρία Clinton αφορούσε στο πως σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στην επανένωση της Κύπρου και ιδιαίτερα τι προτίθενται να κάνουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας η οποία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που απηύθυνε την ερώτηση, κρατά το κλειδί της λύσης στο Κυπριακό. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ απάντησε ως εξής:

    'Πιστεύω ότι το κλειδί της λύσης το κρατούν και οι δύο πλευρές. Οι πολίτες της Κύπρου πρέπει να λάβουν όποια απόφαση είναι να ληφθεί. Εμείς υποστηρίζουμε σθεναρά την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ. Έχω συναντηθεί με εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και έχω υπογραμμίσει την υπόσχεση της κυβέρνησης Obama να υποστηρίξει τα βήματα που αυτοί θα κάνουν για την εξεύρεση λύσης. Ευνοούμε την αρχή της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίησή της γιατίπιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος όλων.

    Η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ στρατηγικό χώρο. Οι προεκτάσεις των ενεργειών της στην περιοχή, οι εμπορικές συναλλαγές τηςκαι οι ευκαιρίες για μεγαλύτερη ευημερία όλων των κατοίκων της Κύπρου, νομίζω ότι έχουν απεριόριστο μέλλον. Αλλά πρέπει να λυθεί το πρόβλημά της κατά τρόπο που να εδραιώνει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια και στις δύο κοινότητες. Κι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το επιδιώξουμε'.

    Η 25η Διάσκεψη για το Κυπριακό και για Θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας τίμησε κι άλλες πολιτικές προσωπικότητες, γνωστές για τα φιλελληνικά τους αισθήματα.Γι αυτές όμως θα μιλήσουμε σε ξέχωρο ρεπορτάζ μας.

    [07] Η ασφάλεια του Πακιστάν και το μέλλον της Αμερικής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-05-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η ασφάλεια του Πακιστάν και το μέλλον της Αμερικής" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η ασφάλεια του Πακιστάν και το μέλλον της Αμερικής" - Δείτε (WM)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι χορηγούν 110 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια σε όσους εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους συνεπεία των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Taliban στην κοιλάδα Swat κι άλλες περιοχές βόρεια της Islamabad. Η υπουργός εξωτερικών Hillary Clinton κατέστησε σαφές πως το μέλλον της Αμερικής συνδέεται με την ασφάλεια του Πακιστάν. Κάπου δύο εκατομμύρια Πακιστανοί πολίτες εγκατέλειψαν τις περιοχές των συγκρούσεων και αναζητούν καταφύγιο σε τέντες πρόχειρων καταυλισμών κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας τους.Η ανθρωπιστική βοήθεια που ανήγγειλε η Υπουργός κυρία Clinton περιλαμβάνει πρώτης ανάγκης εφόδια, τέντες, γεννήτριες και συσκευασμένα Μουσουλμανικά γεύματα. Ορισμένα από τα εφόδια θα αερομεταφερθούν στο Πακιστάν από Αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Άλλα τρόφιμα θα διατεθούν προς πώληση σε τοπικές αγορές για την ενίσχυση της Πακιστανικής οικονομίας.

    Η Αμερική είχε παροτρύνει την κυβέρνηση του Πακιστάν να αναλάβει δράση εναντίον των δυνάμεων της al-Qaida όταν κατέλαβαν την κοιλάδα Swat, μετά την συγκατάθεσή τους σε συμφωνία εκεχειρίας. Η κυρία Κλίντον λέει ότι η Islamabad ανταποκρίθηκε δρώντας εναντίον των εξτρεμιστών ανταρτών που δεν έχουν εγκαταλείψει την πρόθεση να πλήξουν φίλους της Αμερικής στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν αλλά και Αμερικανούς πολίτες μέσα κι έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πρόσθεσε: 'Αντάρτες της al-Qaida εκδιώχθηκαν από το Αφγανιστάν και βρήκαν καταφύγιο στα βουνά του Πακιστάν. Συνεχίζουν να συνωμοτούν εναντίον μας.Αμείωτη παραμένει η επιθυμία τους να σπείρουν τον όλεθρο και την καταστροφή στις ΗΠΑ και στους πολίτες μας μέσα κι έξω από την Αμερική'.

    Η νέα ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί την πρώτη δόση ενός πολύ μεγαλύτερου πακέτου βοήθειας που η κυβέρνηση Obama έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει για το Πακιστάν. Η Αμερική έχει ήδη χορηγήσει στο Πακιστάν σχεδόν τρεισήμισι δισεκατομμύρια δολάρια μη στρατιωτική βοήθεια από την εποχή του καταστροφικού σεισμού του 2005. Ο ίδιος Πακιστανός αξιωματικός που επέβλεψε την περίθαλψη των σεισμοπλήκτων, ο στρατηγός NadeemAhmad, θα συντονίσει τώρα και την διανομή της νέας βοήθειας.

    Περιμεέοντας τη σειρά τους για το καθημερινό συσίτιο.

    Η Υπουργός κυρία Clinton παραδέχτηκε ότι η πολιτική έναντι του Πακιστάν στις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίστηκε από 'ασυνέπεια', με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνονται από εκεί μετά την βοήθεια που έδωσαν για τον εξοπλισμό ισλαμικών στοιχείων που αγωνίστηκαν κατά της σοβιετικής κατοχής του Αφγανιστάν στην δεκαετία 1980. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση Obama χειρίζεται τα θέματα της περιοχής διαφορετικά όπως δείχνει και η πρόσφατη τριμερής σύνοδος κορυφής με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Κατά την έκφρασή της: 'Βασικά υποστηρίζουμε κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά και θέλουμε να υπάρχει σαφήνεια και διαφάνεια στις σχέσεις μας. Θέλουμε να έχουμε ειλικρινείς δοσοληψίες όπως αυτές που προέκυψαν από τις τριμερείς συναντήσεις μας'.

    Η Hillary Clinton λέει επίσης ότι η κυβέρνηση Obama ελπίζει ότι το ποσό της Αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Πακιστάν θα διπλασιαστεί με μικρές ιδιωτικές συνεισφορές που ενθαρρύνονται να κάνουν πολλοίΑμερικανοί πολίτες προς τηνΎπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

    Στην παραγωγή του ρεπορτάζ αυτού συνεργάστηκε ο δημοσιογράφος David Gollust, ανταποκριτής της VOA στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 27 May 2009 - 1:18:22 UTC