Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ριζικές αλλαγές στον έλεγχο χρηματοπιστωτικών οργανισμών
  • [02] Νέα στρατηγική Ομπάμα για Αφγανιστάν και Πακιστάν
  • [03] Διεθνείς προειδοποιήσεις προς Βόρεια Κορέα να αποφύγει πυραυλική δοκιμή
  • [04] Η πρώτη συνάντηση ΝΑΤΟ-Ιράν εδώ και 30 χρόνια
  • [05] Κίνδυνοι για σοβαρές πλημμύρες στη Βόρεια Ντακότα
  • [06] Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ επί Προεδρίας Ομπάμα

  • [01] Ριζικές αλλαγές στον έλεγχο χρηματοπιστωτικών οργανισμών

    27-03-2009

    Τίμοθυ Γκάιτνερ

    Η Αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει διεύρυνση των δικαιοδοσιών της για τον έλεγχο μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, την ρύθμιση των ποσοστών ρίσκου που αυτές οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν και την δημιουργία συστήματος απορρόφησης μιας τέτοιας εταιρείας αν αυτή κινδυνέψει να αποσυντονίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ, ανακοίνωσε λεπτομέρειες των ριζικών αυτών προτεινόμενων αλλαγών, που θα χρειαστούν την έγκριση του Κογκρέσου. Το σχέδιο προβλέπει λεπτομερείς ελέγχους των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και συνεχή παρακολούθηση περίπλοκων χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Επίσης προβλέπει την σύσταση ρυθμιστικού οργάνου που θα παρακολουθεί συνέχεια μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ενδεχόμενη πτώχευση των οποίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Σε άλλες εξελίξεις,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δηλώνει ότι πολλές χώρες του κόσμου έχουν καταφύγει σε πολιτική προστατευτισμού από τον Ιανουάριο, γεγονός που απειλεί να υποσκάψει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Πασκάλ Λαμί, δήλωσε ότι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές και έχουν εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των εσωτερικών τους αγορών. Πάντως ο κ. Λαμί επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται παγκόσμια εμπορική αναμέτρηση, αλλά εξέφρασε ανησυχία ότι πολλές χώρες θα συνεχίσουν να υποκύπτουν σε πιέσεις προστατευτισμού υπό τις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Αναμένεται ότι κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 τον άλλο μήνα στο Λονδίνο, θα συζητηθεί και το θέμα των προσπαθειών για να αποφευχθεί ο προστατευτισμός.

    [02] Νέα στρατηγική Ομπάμα για Αφγανιστάν και Πακιστάν

    27-03-2009

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η νέα στρατηγική του προέδρου Ομπάμα για Αφγανιστάν και Πακιστάν θα σημάνει μεγαλύτερες δεσμεύσεις σε στρατιωτικές δυνάμεις και άλλους πόρους με στόχο 'την εξουδετέρωση και εξάρθρωση' της Αλ Κάιντα και των συμμάχων της. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στόχος της νέας πολιτικής είναι να καταστραφούν τα καταφύγια της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και να αποτραπεί η επανεγκατάσταση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν. Την Πέμπτη ο κ. Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους προέδρους του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, πριν ανακοινώσει επίσημα την νέα στρατηγική του σήμερα. Αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν ο Αφγανός και ο Πακιστανός ομόλογος του. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει την ανάπτυξη άλλων 4 χιλιάδων Αμερικανών εκπαιδευτών των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας, επιπροσθέτως των 17 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που θα σταλούν επίσης στη περιοχή.

    [03] Διεθνείς προειδοποιήσεις προς Βόρεια Κορέα να αποφύγει πυραυλική δοκιμή

    27-03-2009

    Η Ιαπωνία εξουσιοδότησε τις στρατιωτικές της δυνάμεις να καταρρίψουν οποιαδήποτε υπολείμματα ενδεχομένως πέσουν στο έδαφος της από προγραμματιζόμενη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα από το Ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας της χώρας στο Τόκιο.

    Από τη πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα ότι η εκτόξευση πυραύλου που σχεδιάζει θα θεωρηθεί 'προκλητική' και θα παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι η αναμενόμενη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας παραβιάζει το ψήφισμα 1718 του Συμβουλίου Ασφάλειας που απαγορεύει στην Πιονγιάνγκ απ' το να δραστηριοποιείται σε θέματα βαλλιστικών πυραύλων. Παρόμοιες προειδοποιήσεις προς την Βόρεια Κορέα εξέδωσαν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

    Η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι σχεδιάζει εκτόξευση επικοινωνιακού δορυφόρου στην περίοδο από τις 4 μέχρι τις 8 Απριλίου, αλλά οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εκτόξευση για να δοκιμάσει την πυραυλική της ικανότητα.

    [04] Η πρώτη συνάντηση ΝΑΤΟ-Ιράν εδώ και 30 χρόνια

    27-03-2009

    Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι Ιρανός διπλωμάτης συναντήθηκε με εκπρόσωπο της συμμαχίας για τις πρώτες απ' ευθείας συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και ΝΑΤΟ εδώ και 30 χρόνια. Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στη ΦτΑ ότι η συνάντηση έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Ιρανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μάρτιν Έρντμαν, για 'ανεπίσημη επαφή' με θέμα το Αφγανιστάν. Επίσης το Ιράν επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των ΗΕ για το Αφγανιστάν την άλλη εβδομάδα.

    Στην ίδια διάσκεψη από Αμερικανικής πλευράς θα συμμετάσχει η Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, η οποία ήταν αυτή που πρότεινε στους διοργανωτές της διάσκεψης να προσκαλέσουν και το Ιράν.

    [05] Κίνδυνοι για σοβαρές πλημμύρες στη Βόρεια Ντακότα

    27-03-2009

    Αξιωματούχοι στη Βόρεια Ντακότα δηλώνουν ότι η κοίτη του Κόκκινου Ποταμού έχει φτάσει σε ύψος ρεκόρ και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεπεράσει τα 12 μέτρα. Οι Υπηρεσίες Χειρισμού Έκτακτων Περιστατικών, η Εθνοφρουρά και εθελοντές απ' ολόκληρη τη πολιτεία αγωνίζονται να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για την θωράκιση των φραγμάτων γύρω απ' τον ποταμό για να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες.

    Πάντως υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του Κόκκινου Ποταμού στη Βόρεια Ντακότα που έχουν ήδη πλημμυρίσει και διασώστες έχουν απομακρύνει δεκάδες κατοίκους από πλημμυρισμένα σπίτια νότια της πόλης Μπίσμαρκ.

    [06] Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ επί Προεδρίας Ομπάμα

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    27-03-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ επί Προεδρίας Ομπάμα" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ επί Προεδρίας Ομπάμα"

    - Δείτε (WM)

    Daniel Speckhard

    O Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Daniel Speckhard, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Woodrow Wilson, μια γνωστή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον.

    O Πρέσβης Daniel Speckhard, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των σχέσεων της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σταμάτησε για λίγο σε μια εξέλιξη που άλλαξε τα πάντα, τις τελευταίες Αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    Είπε ότι ο κόσμος άλλαξε στις 4 του Νοέμβρη 2008 και πως οι Έλληνες που είχαν χάσει την πίστη τους στην Αμερική, γιατί την έκριναν με γνώμονα μερικές πολιτικές της εκείνης της εποχής αντί με βάση τις ηθικές αρχές της, ξαναθυμήθηκαν τι μας ένωνε σε προγενέστερους καιρούς. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως με την εγκαθίδρυση τώρα νέου προέδρου στον Λευκό Οίκο παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά την πορεία των σχέσεών μας με την Ελλάδα προς όφελος και των δύο χωρών.

    O Daniel Speckhard στο Woodrow Wilson

    Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε κατόπιν ποια είναι η σπουδαιότητα της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας μεταξύ άλλων: 'Παρά τις αλλαγές που επήλθαν στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα παραμένει γεοστρατηγικά σημαντική χώρα στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Μουσουλμανικού κόσμου. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά στον σημερινό αλληλένδετο κόσμο. Για μια Τουρκία αγκυροβολημένη στην οικογένεια των δημοκρατικών κρατών, ο ρόλος της Ελλάδας υπέρ της Ευρωπαϊκής προσέγγισης της Άγκυρας και υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μαζί της, είναι κρίσιμος. Η Ελλάδα είναι επίσης κλειδί της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας'.

    Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα είναι σημαντική. Να μερικοί ακόμα από αυτούς που παρέθεσε ο κ. Speckhard. 'Αν η διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη για την ειρήνη και την ευημερία της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι ζωτική άγκυρα για την περιοχή και συνεργάτης για την περιφερειακή ανάπτυξη. Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ ας σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα ήταν πάντα και παραμένει σημαντικός σύμμαχος σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, παρέχοντας υποστήριξη μέσω της Σούδας, συμβάλλοντας στρατιωτικά στο Κόσσοβο, την Βοσνία, το Αφγανιστάν, και τον Λίβανο και συνεργαζόμενη για την εξάρθρωση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας. Η σχέση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας. Τούτο αναγνωρίζεται από την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δίνει, όπως έχει τονίζει ο Πρόεδρος, έμφαση στην ανανέωση παλαιών συμμαχιών και την δημιουργία νέων συνεργασιών'.

    Ο Daniel Speckhard είπε ότι ακόμα όλα τα περιφερειακά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα είναι σημαντικά κι επιβάλλεται να συνεχιστούν εντατικές προσπάθειες για την διευθέτησή τους. Αλλά όμως πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτά. Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής επεξήγησε:

    Daniel Speckhard και Γιώργος Μπίστης

    'Κάτι που θα ήθελα να συγκρατήσουν όλοι από την σημερινή συζήτηση είναι ότι έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για θεμελιώδη ενίσχυση και αλλαγή της πορείας των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό δεν πρέπει να κάνουμε λιγότερα ούτε να μειώσουμε την σημασία των έργων μας αλλά να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα.Τριγύρω μας βλέπουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, προβλήματα στο Αφγανιστάν, κύματα προσφύγων που περνούν από την Ελλάδα, διασπορές όπλων και δυσκολίες στην Μέση Ανατολή. Αυτά είναι σημαντικά θεμελιώδη θέματα που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των διπλωματικών συζητήσεών μας. Μια τέτοιανέα διάσταση στις σχέσεις μας δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνον στις προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται'.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης κατάληξε με τούτα τα λόγια: 'Πρέπει να μετράμε την πρόοδο με βάση όχι τις ειδήσεις μιας μέρας αλλά τα αποτελέσματα της κοινής μακρόχρονηςπροσήλωσης μας στην αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων. Ας εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον ότι είμαστε ειλικρινείς στην επιδίωξη αυτή κι ας δώσουμε στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που έχει αναπτερώσει τις ελπίδες πολλών τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τον χρόνο που χρειάζεται για να χτίσει νέες σχέσεις και να αντιμετωπίσει τις αληθινά μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας'.

    Την εκδήλωση στο Κέντρο Wilson διοργάνωσε ο John Sitilides, που διευθύνει το Πρόγραμμα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ίδιου ιδρύματος. Κατά την παραμονή του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Πρέσβης Daniel Speckhard πήρε επίσης μέρος και στις εκδηλώσεις που έγιναν στον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την Πρεσβεία της Ελλάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 28 March 2009 - 2:19:01 UTC