Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλλειμμα 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς
  • [02] Επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας στη νότια Κινεζική Θάλασσα
  • [03] Διάταγμα για χρήση εμβρυικών κυττάρων
  • [04] Συνομιλίες Μπάιντεν με Νατοϊκούς συμμάχους
  • [05] Άσσαντ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία με Ισραήλ αν δεν διευθετηθεί το Παλαιστινιακό
  • [06] Η Χίλαρι Κλίντον εγείρει Κυπριακό και επαναλειτουργία της Σχολής στην Χάλκη
  • [07] Νέος γύρος συνομιλιών συμφιλίωσης Χαμάς-Φατάχ

  • [01] Έλλειμμα 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς

    10-03-2009

    Χαρουχίκο Κουρόντα

    Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, χρηματοπιστωτικό ενεργητικό 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εξανεμίστηκε πέρυσι σε διεθνές επίπεδο, πλήττοντας ιδιαίτερα τις αγορές της Ασίας. Ο πρόεδρος της Τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από την δεκαετία του '30, αλλά επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη του η Ασία θα είναι μια απ' τις πρώτες περιοχές που θα ανακάμψουν απ' την κρίση.

    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουώρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Αμερικανική οικονομία 'πέφτει στο γκρεμό' και ζήτησε απ' το Κογκρέσο να ενώσει τις δυνάμεις του με τον πρόεδρο Ομπάμα.

    Πάντως μια ποιο αισιόδοξη εκτίμηση για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας έδωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλώντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως η διεθνής οικονομία 'πλησιάζει σε σημείο ανάκαμψης', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Επεισόδιο ΗΠΑ-Κίνας στη νότια Κινεζική Θάλασσα

    10-03-2009

    Το Αμερικανικό πλοίο Impeccable

    Η Αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η Κίνα παραβίασε το διεθνές δίκαιο σε ναυτικό επεισόδιο στην Νότια Κινεζική Θάλασσα.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δηλώνουν ότι τρία πλοία του Κινεζικού ναυτικού βρέθηκαν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση με το μη οπλισμένο Αμερικανικό αναγνωριστικό σκάφος Impeccable, το οποίο έσερνε εξοπλισμό σόναρ για τον εντοπισμό υποβρυχίων σε διεθνή ύδατα, 120 χιλιόμετρα νότια της Κινεζικής νήσου Χαϊνάν. Κατά τους ίδιους αξιωματούχους, τα Κινεζικά πλοία ενήργησαν με τρόπο 'μη επαγγελματικό και απερίσκεπτο' περικυκλώνοντας το Αμερικανικό πλοίο σε απόσταση μόλις 8 μέτρων.

    Το Πεκίνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την υπόθεση, αλλά το Κινεζικό Υπουργείο εξωτερικών δήλωσε ότι ο Υπουργός Γιάνγκ Ζιετσί, φθάνει απόψε το βράδυ στην Ουάσιγκτον, όπως είχε προγραμματιστεί.

    [03] Διάταγμα για χρήση εμβρυικών κυττάρων

    10-03-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα που αίρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει ο προκάτοχος του πρόεδρος Μπούς, στην χρήση κονδυλίων του ομοσπονδιακού δημοσίου για έρευνες με πρωτογενή εμβρυικά κύτταρα. Σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα κύτταρα αυτά έχουν πιθανότητες να βοηθήσουν στην κατανόηση και ενδεχομένως και στην θεραπεία ορισμένων απ' τις ποιο σοβαρές ασθένειες.

    Πάντως επικριτές των ερευνών με εμβρυικά κύτταρα τις χαρακτηρίζουν ανήθικες τονίζοντας ότι προκαλούν την καταστροφή μιας ανθρώπινης ζωής.

    [04] Συνομιλίες Μπάιντεν με Νατοϊκούς συμμάχους

    10-03-2009

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, για συνομιλίες με κύριο θέμα το πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα αναπτύξουν άλλους 17 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν και έχουν ζητήσει απ' τους Νατοϊκούς τους συμμάχους να αυξήσουν την συνεισφορά τους στη περιοχή. Επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε τελευταία ότι δέχεται την ιδέα συνομιλιών με ορισμένα μετριοπαθή στελέχη των Ταλεμπάν.

    [05] Άσσαντ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία με Ισραήλ αν δεν διευθετηθεί το Παλαιστινιακό

    10-03-2009

    Σε συνέντευξη του προς την εφημερίδα 'Αλ Χαλήζ' των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασσάντ, φέρεται να δηλώνει ότι ενδεχομένως να δεχτεί την υπογραφή συμφωνίας με το Ισραήλ, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έως ότου επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους.

    Ο κ. Άσσαντ επεσήμανε ότι μπορεί να δει την δημιουργία πρεσβειών, στην Συρία και το Ισραήλ, αλλά σημείωσε χαρακτηριστικά ότι 'υπάρχει διαφορά μεταξύ ειρηνευτικής συμφωνίας και ειρήνης'. Ο Σύρος ηγέτης δήλωσε ότι 'μια ειρηνευτική συμφωνία είναι ένα υπογεγραμμένο χαρτί', γεγονός που δεν σημαίνει άνοιγμα των συνόρων, εμπόριο και ομαλοποίηση των σχέσεων. Είναι αδύνατη 'μια περιεκτική ειρήνη' με το Ισραήλ που να γίνει δεχτεί από τον λαό της Συρίας, χωρίς την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, τόνισε ο Μπασάρ Αλ Ασσάντ και ζήτησε απ' τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές να συντονίσουν τις ενέργειες τους με τη Συρία, έτσι ώστε τα δύο θέματα να μην διαχωριστούν.

    [06] Η Χίλαρι Κλίντον εγείρει Κυπριακό και επαναλειτουργία της Σχολής στην Χάλκη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    10-03-2009

    Χίλαρι Κλίντον και Αλί Μπαμπατζάν

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο των δηλώσεων που έκαναν η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον και ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα καθώς επίσης και το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσαν οι δύο χώρες πριν την αναχώρηση της Αμερικανίδας υπουργού από την Τουρκία.

    Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που κοινοποίησε το Στέητ Ντηπάρμεντ η κυρία Κλίντον στην συνάντησή της με τον κύριο Μπαμπατζάν έθιξε και θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον Ελληνισμό.Ειδικότερα, στην δημοσιογραφική συνέντευξή της στην Άγκυρα η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: 'Επανέλαβα την υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την Τουρκία, την Ευρώπη και την διατλαντική συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις συνομιλίες που διεξάγονται τώρα κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη διακανονισμού της διαμάχης στην Κύπρο, με βάση την επανένωση του νησιού στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν την δημοκρατία και την πολυεθνική κληρονομιά της Τουρκίας. Σε σχέση με αυτό έθεσα την σημασία που αποδίδουμε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη και σε προσπάθειες που αποβλέπουν στην προσέγγιση όλων των κοινοτήτων της Τουρκίας'.

    Εξ άλλου το σύντομο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες, αν και περιορίζεται σε τέσσαρες μόνον παραγράφους, εν τούτοις περιέχει και αναφορά στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν λέει ότι η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα συμφώνησαν μεταξύ άλλων 'να συνεχίσουν την συνεργασία τους στα Βαλκάνια και να υποστηρίξουν σθεναρά έναν περιεκτικό και αμοιβαία αποδεκτό διακανονισμό του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας στα πλαίσιά του τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων'.

    Οι τοποθετήσεις αυτές της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών ευθυγραμμίζονται με τις υποσχέσεις που η κυρία Κλίντον είχε δώσει προεκλογικά στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα ότι θα προωθήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη και την επανένωση της Κύπρου. Η κυρία Κλίντον είχε επίσης αναφέρει προ διετίας ότι θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν έναν από τους καλύτερους μοχλούς για την επίλυση του Κυπριακού.

    [07] Νέος γύρος συνομιλιών συμφιλίωσης Χαμάς-Φατάχ

    10-03-2009

    Εκπρόσωποι των αντίπαλων Παλαιστινιακών παρατάξεων Χαμάς και Φατάχ μεταβαίνουν σήμερα στην Αίγυπτο για συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ τους. Αναμένεται ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και της αναδόμησης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αναμένεται ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι και δύο εβδομάδες.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε απ' την Χαμάς να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και επεσήμανε ότι η νέα αυτή κυβέρνηση θα πρέπει να αποδέχεται προηγούμενες Παλαιστινιακές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ. Η Χαμάς απέρριψε αυτόν τον όρο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 March 2009 - 2:18:28 UTC