Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας
  • [02] Όπλα από το Ιράν διεισδύουν στο Ιράκ
  • [03] Συγχαρητήρια σε Χριστόφια και Ταλάτ
  • [04] Ο Τσέινι στην Άγκυρα
  • [05] Χαλάρωση των περιορισμών στους Παλαιστίνιους εξετάζει το Ισραήλ
  • [06] Η Ολυμπιακή Φλόγα στο επίκεντρο της διαμάχης Κίνας, Θιβέτ και διεθνούς κοινότητας
  • [07] Ορκίζεται σήμερα ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν
  • [08] Νέα πρόταση Νίμιτς με γεωγραφικό προσδιορισμό

  • [01] Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    14-02-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ "Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας

    - Watch (WM)

    H Υπουργός Εξωτερικών απαντά σε ερωτήσεις μετά την ομιλία της.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ολοκληρώνει την Παρασκευή την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, η οποία συνέπεσε με τις εκδηλώσεις για τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Στην επίσκεψη της Ελληνίδας ΥΠΕΞ και τις εκδηλώσεις για την Κάλλας είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον, της εβδομάδας αυτής.

    Ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον - Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας

    Κέιμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει την τετραήμερη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, όπου παρουσιάζει τις απόψεις της Ελλάδας στην κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Αμερικανικής πρωτεύουσας η κυρία Μπακογιάννη έκανε μια αναδρομή στις θετικές και τις αρνητικές εξελίξεις που έχουνε σημειωθεί από το 1989 και μετά στα Βαλκάνια, τα οποία, όπως είπε, εξακολουθούν να είναι μια εύθραυστη ζώνη και χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα εκεί για να κατοχυρωθεί η ειρήνη. Ένα από τα πράγματα που τόνισε είναι η ανάγκη να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της επίσημης ονομασίας των Σκοπίων.

    Ν. Μπακογιάννη και Κ. Ράις

    Ντ. Μπακογιάννη: Ο Υπουργός Εξωτερικών Μιλοσόσκι και ο Πρωθυπουργός Γκουέφσκι δεν χρειάζεται να μας εξηγούν τι είναι το ΝΑΤΟ. Ξέρουμε τι είναι το ΝΑΤΟ. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν με την Ελλάδα στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει αναλάβει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

    Γ. Μπίστης: Η κυρία Μπακογιάννη δεν απέκρυψε την δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση που πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

    Ντ. Μπακογιάννη: Η αναγνώριση έδωσε λάθος μήνυμα στα Σκόπια, τα οποία συμπέραναν ότι δεν χρειάζεται να κάνουνε τίποτε πια γιατί έχουνε Αμερικανική υποστήριξη. Τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να έχουμε ομοφωνία. Ήτανε ένα λανθασμένο μήνυμα που παρερμήνευσαν οι Σκοπιανοί φίλοι μας.

    Γ. Μπίστης: Σε σχέση με τις πληροφορίες ότι το Κόσοβο σχεδιάζει να αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος στις επόμενες λίγες ημέρες η Υπουργός Εξωτερικών έκανε την εξής σύσταση.

    Ντ. Μπακογιάννη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολλές συσκέψεις για να διαμορφώσει κοινή στάση. Ισχύει αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κοσόβου, γιατί το Κόσοβο θα είναι η πρώτη δοκιμασία της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβόνας. Το μήνυμα λοιπόν είναι όχι πιέσεις και όχι βεβιασμένα πράγματα.

    Γ. Μπίστης: Η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης και στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Ντ. Μπακογιάννη: Είναι άδικο να κρίνουμε την Τουρκία με βάση τα σημερινά δεδομένα και μόνον. Πρέπει να δούμε πως η χώρα αυτή θα εξελιχτεί στο μέλλον, σε 15-20 χρόνια από σήμερα. Θα κάνει η Τουρκία τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν στην κοινωνία της; Εάν οι Τούρκοι είναι πρόθυμοι και αποφασισμένοι να επιφέρουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να δούμε θετικά το αίτημά τους για ένταξη στην Ευρώπη.

    Άικ Γκούλας

    Γ. Μπίστης: Την εκδήλωση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Άικ Γκούλας (Ike Gulas).

    I. Gulas: Η Υπουργός κυρία Μπακογιάννη ανέπτυξε τις απόψεις της Ελλάδας στο επίκαιρο θέμα των Σκοπίων. Επίσης αναφέρθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έθιξε παράλληλα ένα θέμα για το οποίο η ΑΧΕΠΑ έχει κάνει ολόκληρη εκστρατεία, και το οποίο είναι να δοθεί στους Έλληνες η δυνατότητα να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως να χρειάζεται προηγουμένως να εξασφαλίζουν βίζα.

    Νίκος Λαριγκάκης

    Γ. Μπίστης: Εξ ίσου ικανοποιημένος από την ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη ήταν και ο Διευθυντής του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου Νίκος Λαριγκάκης (Nick Larigakis).

    N. Larigakis: Η Αμερική πρέπει τώρα να συμβάλει να δημιουργηθούν συνθήκες για την εξεύρεση ενός αποδεκτού και από την Ελλάδα ονόματος για τα Σκόπια. Πρέπει επίσης να κάνει σαφές στα Σκόπια ότι χρειάζεται να γίνει αυτό προκειμένου να αποδεχθεί την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης διεύρυνσης της συμμαχίας.

    Γ. Μπίστης: Κατά την παραμονή της στην Ουάσιγκτον η κυρία Μπακογιάννη έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρτμεντ, περιλαμβανομένης της ομολόγου της Κοντολίζα Ράης, και με τους Ελληνικής καταγωγής νομοθέτες και τους πολλούς άλλους φίλους της Ελλάδας στο Κογκρέσο, όπως η Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου (Olympia Snowe) και οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Τζων Σαρμπάνης (John Sarbanes), Ζαχαρίας Σπέης (Zack Space), Νίκη Τσόνγκα (Niki Tsongas) και Σέλεη Μπέρκλεη (Shekley Berkley).

    Η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη συνέπεσε με δύο εκδηλώσεις που έγιναν στη Ουάσιγκτον, η μία στη Πρεσβεία της Ελλάδας και η άλλη στην Πρεσβεία της Ιταλίας, για να τιμηθεί η μνήμη της Μαρίας Κάλλας, 30 χρόνια μετά τον θάνατό της.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Οι εκδηλώσεις, στις οποίες επιδείχθηκαν φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την ζωή και την καλλιτεχνική δράση της μεγάλης ντίβα, καθώς επίσης κοστούμια από ρόλους που ερμήνευσε στην όπερα και άλλα προσωπικά αντικείμενα, έδειξαν παράλληλα την ιδιαίτερη σχέση που είχε η Κάλλας με την Ελλάδα, τον τόπο καταγωγής της, τις ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε και την Ιταλία, όπου γνώρισε τις πρώτες μεγάλες δόξες της. Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον.

    Μαρία Κάλλας

    Α. Μαλλιάς: Νομίζω ότι αυτό το διήμερο δεν είναι απλώς μια εκδήλωση προς τιμήν της μνήμης της Μαρίας Κάλλας. Είναι και εκδήλωση στην αρμονία και στο μέτρο, το οποίο εκφράζει πάντοτε ο ελληνισμός. Ασφαλώς η Μαρία Κάλλας υπήρξε ο αυθεντικότερος εκφραστής, μέσω της φωνής της, αυτής της μόνιμης αναζήτησης αρμονίας και μέτρου.

    Γ. Μπίστης: Δεν ήταν όμως μόνον το πλούσιο ταλέντο της Κάλας που συνάρπασε στις εκδηλώσεις της Ουάσιγκτον. Οι μη ειδικοί, που είναι και ο πιο πολύς κόσμος, γοητεύτηκαν από τις εκδηλώσεις γιατί αναβίωσαν πιστά την εποχή που η Κάλλας μεγαλουργούσε και με την αστραφτερή και συνάμα τραγική μορφή της άγγιζε την ζωή όλων στις χώρες με τις οποίες συνδέθηκε, ακόμα κι εκείνων που δεν είχανε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την όπερα.

    Στην διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Μαρία Κάλλας στην Ουάσιγκτον συνέβαλαν επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

    Σχετικά αρθρα: Συνομιλίες Ράις-Μπακογιάννη

    [02] Όπλα από το Ιράν διεισδύουν στο Ιράκ

    25-03-2008

    Περιπολία αμερικανών στρατιωτών μετά απο βομβιστιική επίθεση στη Βαγδάτη.

    Η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Βαγδάτη δηλώνει ότι το Ιράν συνεχίζει να διοχετεύει χρήματα, όπλα και να προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση σε Σιίτες αντάρτες στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξη του προς τη ΦτΑ, ο συνταγματάρχης Στήβ Μπόϊλαν, εκπρόσωπος του γενικού διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγού Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι μετά από σχετική ανάλυση επιβεβαιώθηκε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες τη Κυριακή σε βάρος της Πράσινης Ζώνης πραγματοποιήθηκαν από εξτρεμιστικές ομάδες Σιιτών που χρησιμοποίησαν όπλα απ' το Ιράν. Ο συνταγματάρχης Μπόϊλαν δήλωσε στη ΦτΑ ότι οι συμμαχικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν αυτά τα δίκτυα ανταρτών.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε δίωρη τηλεσύσκεψη με τον πρόεδρο Μπούς ο στρατηγός Πετρέους είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις δείχνουν πως Ιρανοί πράκτορες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν, να εκπαιδεύουν, να εφοδιάζουν και να κατευθύνουν Σιίτες αντάρτες στο Ιράκ.

    Ο στρατηγός Πετρέους και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, πρόκειται να καταθέσουν στο Κογκρέσο στις 8 και 9 Απριλίου. Ο πρόεδρος Μπούς ζητά την άποψη τους για το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η απόσυρση Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ ή αν θα πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση.

    [03] Συγχαρητήρια σε Χριστόφια και Ταλάτ

    25-03-2008

    Μπαν Κι Μουν

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, συνεχάρη τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλ Ταλάτ, για την απόφαση τους για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού δήλωσε ότι ο γ.γ. εξέφρασε έντονη ικανοποίηση για την εξέλιξη και επεσήμανε ότι τα Η.Ε. είναι έτοιμα να προσφέρουν πλήρη υποστήριξη στον λαό της Κύπρου.

    Οι Χριστόφιας και Ταλάτ συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν τον Ιούνιο για να συζητήσουν την έναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα των Η.Ε. Επίσης συμφώνησαν στην σύσταση επιτροπών εργασίας για την εξέταση διαφόρων θεμάτων και αποφάσισαν το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας.

    [04] Ο Τσέινι στην Άγκυρα

    25-03-2008

    Ντικ Τσέινι

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, είχε συνομιλίες με την Τουρκική ηγεσία τη Δευτέρα στην Άγκυρα, τελευταίο σταθμό της εννιαήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Τσέινι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Άμυνας, Μεχμέτ Βετσντί Γκονούλ.

    Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι κύριο θέμα των συνομιλιών ήταν ο αγώνας κατά του ΠKK, αλλά επεσήμανε παράλληλα ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε και την σπουδαιότητα της επιτυχίας των Νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αλλά η Τουρκική ηγεσία δεν προέβη σε δεσμεύσεις για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν.

    [05] Χαλάρωση των περιορισμών στους Παλαιστίνιους εξετάζει το Ισραήλ

    25-03-2008

    Πλανόδια πωλήτρια στη Δυτική Όχθη.

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα χαλαρώσει σύντομα τους περιορισμούς στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση εξετάζει σειρά ενεργειών, όπως την κατάργηση σημείων έλεγχου και την ευκολότερη πρόσβαση για παλαιστίνους επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Σε άλλες εξελίξεις, την Κυριακή αξιωματούχοι από τις αντίπαλες Παλαιστινιακές φατρίες Χαμάς και Φατάχ συναντήθηκαν στην Υεμένη και υπέγραψαν συμφωνία για τη συνέχιση των συνομιλιών συμφιλίωσης. Μέσα όμως σε μερικές ώρες οι δυο πλευρές διαφώνησαν για τη σημασία αυτής της συμφωνίας.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ θα σημάνει το τέλος των συνομιλιών για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [06] Η Ολυμπιακή Φλόγα στο επίκεντρο της διαμάχης Κίνας, Θιβέτ και διεθνούς κοινότητας

    25-03-2008

    Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch δήλωσε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα δεν πρέπει να περάσει απ' το Θιβέτ, αν η Κίνα δεν δεχτεί να επιτρέψει διερεύνηση των πρόσφατων βιαιοτήτων στη περιοχή. Η υπεύθυνη της οργάνωσης για θέματα Ασίας, Σόφη Ρίτσαρντσον, δήλωσε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα δεν θα πρέπει να γίνει καπνός που θα καλύψει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κίνα και επεσήμανε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι ξένοι χορηγοί της λαμπαδηδρομίας δεν θα πρέπει να συνδεθούν με την καταπίεση που υφίσταται το Θιβέτ.

    Αστυνομικοί συλαμβάνουν ακτιβιστής στην Αρχαία Ολυμπία.

    Τη Δευτέρα ακτιβιστές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπάθησαν να διακόψουν την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, κατορθώνοντας να διεισδύσουν παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Τρία μέλη της οργάνωσης 'Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα', μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Ρομπέρ Μενάρ, κρατώντας στα χέρια τους σημαία, που παρουσίαζε τους Ολυμπιακούς Κύκλους σαν χειροπέδες, προσπάθησαν να διακόψουν την ομιλία του προέδρου της Κινεζικής οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Λιού Τσι, διαμαρτυρόμενοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Κίνας. Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χορηγώντας εγγύηση. Επίσης λίγο αργότερα διαδηλωτές υπέρ των δικαιωμάτων του Θιβέτ προσπάθησαν να διακόψουν την λαμπαδηδρομία στους δρόμους της Ολυμπίας. Τουλάχιστον 9 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

    Δαλάι Λάμα.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' την Κίνα να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική έναντι του Θιβέτ, πραγματοποιώντας συνομιλίες με τον εξόριστο ηγέτη της περιοχής, Δαλάι Λάμα. Σε δηλώσεις της εδώ στην Ουάσιγκτον, η κ. Ράις επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων στο Θιβέτ είναι μια επαφή με τον Δαλάι Λάμα και χαρακτήρισε τη χρήση βίας απαράδεκτη. Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ δηλώνει ότι 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τις τελευταίες βιαιότητες μεταξύ των Κινεζικών αρχών και διαδηλωτών μέσα και γύρω απ' το Θιβέτ. Η Κίνα παραδέχεται μόνο 19 απ' αυτούς τους θανάτους. Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Κίνας και εκπροσώπων του Δαλάι Λάμα.

    [07] Ορκίζεται σήμερα ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν

    25-03-2008

    Γιουσούφ Ράζα Τζιλάνι

    Ορκίζεται σήμερα απ' τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Τζιλάνι, μια μέρα μετά την εκλογή του απ' το κοινοβούλιο. Η πρώτη του απόφαση μετά την εκλογή του ήταν να απελευθερώσει όλους τους δικαστές που είχαν τεθεί υπό κράτηση στα πλαίσια της κατάστασης έκτατης ανάγκης που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Πακιστάν, που ανήκει στο κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο, υποσχέθηκε επίσης την κατάρτιση ψηφίσματος που θα ζητά διερεύνηση από τα Ηνωμένα Έθνη της δολοφονίας της πρώην πρωθυπουργού.

    Η κυβέρνηση Μπους συνεχάρη τον κ. Τζιλάνι και τον Πακιστανικό λαό για το γρήγορο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση. Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, φθάνει αργότερα σήμερα στο Πακιστάν για συνομιλίες με την νέα ηγεσία της χώρας, αλλά και τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    [08] Νέα πρόταση Νίμιτς με γεωγραφικό προσδιορισμό

    25-03-2008

    Ολοκληρώθηκαν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες που είχε τη Τρίτη ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρώφ, για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά την συνάντηση ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι και οι δύο κυβερνήσεις επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος και ότι βλέπουν τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει μια επίλυση του ζητήματος και τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη μη επίλυση της διαμάχης.

    Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της ονομασίας, επεσήμανε ο κ. Νίμιτς, και γι' αυτό ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΕ εξέφρασε στους δύο πρέσβεις τις απόψεις του για έναν 'λογικό' όπως τον χαρακτήρισε, συμβιβασμό που δεν ικανοποιεί 100% όλα τα αιτήματα και των δύο πλευρών, αλλά αποτελεί μια 'δίκαιη και έντιμη λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό', όπως είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο κυβερνήσεις θα τον εξετάσουν σοβαρά και με εποικοδομητική διάθεση.

    Πρόκειται για νέα πρόταση με στοιχεία προηγούμενων προτάσεων, ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για απάντηση στην εν λόγω πρόταση και σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δύο εκπροσώπους τον κ. Βασιλάκη και τον κ. Ντιμιτρώφ, οπότε θα υπάρξει νέα συνάντηση όταν θα υπάρξει και συγκεκριμένος λόγος γι' αυτή τη συνάντηση, όπως είπε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 26 March 2008 - 2:18:15 UTC