Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Χριστόφια στην Αθήνα
  • [02] Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα παράλληλα με Αμερικανικές πιέσεις για επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών
  • [03] Συγχαρητήρια Μπούς προς νέο Ρώσο ομόλογο του
  • [04] Πετρέους: Δύσκολη η διατήρηση της προόδου στο Ιράκ
  • [05] Κατηγορίες σε βάρος υπόπτου για την πυρπόληση της Αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι
  • [06] Νίκη Κλίντον σε Οχάιο και Ρόντ ¶ϊλαντ
  • [07] Το Ομογενειακό Εθνικό Συμβούλιο και τα Ελληνικά θέματα
  • [08] Αλέξανδρος Μαλλιάς: Αν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στον ΝΑΤΟ

  • [01] Επίσκεψη Χριστόφια στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    05-03-2008

    Δημήτρης Χριστόφιας

    Σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία υποδέχτηκε θερμά το βράδυ, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Χριστόφιας , στο πρώτο του ταξίδι εργασίας, ως Πρόεδρος, εκτός Κύπρου, επέλεξε την Ελλάδα , για να ανταλλάξει απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Στην προσφώνησή του στο δείπνο, ο Έλληνας Πρόεδρος κ. Παπούλιας τόνισε ότι 'προσβλέπουμε σε λύση του Κυπριακού βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, βιώσιμη και λειτουργική, που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και των εποίκων και θα εξασφαλίζει την ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας'.

    Από την πλευρά του Κύπριος Πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων 'έχουμε τεταμένο το χέρι προς τους Τουρκοκυπρίους και ελπίζουμε να έχουμε ανταπόκριση για να βρούμε και λύση. Προϋπόθεση όμως για να επιτύχουμε είναι να αλλάξει στάση η Τουρκία'.

    Ο κ. Χριστόφιας που θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Λευκωσία ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει τους χειρισμούς της ελληνικήw κυβέρνησης στο ζήτημα των Σκοπίων.

    Ν. Μπακογιάννη.

    'Έτοιμη για μάχη' έξάλλου δήλωσε και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη μετά την χθεσινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Σκοπιανό , και πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου αύριο θα γίνει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ακόμη ότι ' είμαστε καλά προετοιμασμένοι' κι ότι κατά την εκτίμησή της οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακροχρόνιες 'Αν μάλιστα δεν βρεθεί άμεσα λύση τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο'.

    [02] Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα παράλληλα με Αμερικανικές πιέσεις για επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών

    05-03-2008

    Κοντολίζα Ράις και Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συναντήθηκε με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία σε μια προσπάθεια επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο το τερματισμό των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας. Η κ. Ράις συναντήθηκε αργά τη Τρίτη το βράδυ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, ενώ την ίδια ώρα Ισραηλινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από μαχητικά ελικόπτερα αντήλλασαν πυρά με εξτρεμιστές της Χαμάς με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί, συμπεριλαμβανομένου και ενός μωρού.

    Η κ. Ράις θα συνεχίσει τις επαφές της και σήμερα οπότε και έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Ισραηλινό Υπουργό ¶μυνας, Εχούντ Μπαράκ και την Υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι. Κατά την συνάντηση της την Τρίτη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, η κ. Ράις τον παρότρυνε να επιστρέψει αμέσως στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Από τη πλευρά του ο κ. Αμπάς ζήτησε απ' την Ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την 'επιθετικότητα της', όπως είπε, και σημείωσε ότι μόνο μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα θα συντελέσει στην επίτευξη ειρήνης φέτος.

    [03] Συγχαρητήρια Μπούς προς νέο Ρώσο ομόλογο του

    05-03-2008

    Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ότι προσβλέπει στην συνεργασία μαζί του. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρω, δήλωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο Ρώσο πρόεδρο, ο κ. Μπούς εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει στενή σχέση με τον κ. Μεντβέντεφ που θα συντελέσει στην από κοινού αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων. Ο κ. Μπούς δήλωσε επίσης ότι διάβασε με ενδιαφέρον τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μεντβέντεφ για θέματα προσωπικών ελευθεριών, ανεξάρτητων μέσω ενημέρωσης και πάταξης της διαφθοράς.

    Στο μεταξύ, οι Ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής που δείχνουν τον κ. Μεντβέντεφ να κερδίζει με ποσοστό 70,2% με δεύτερο τον Κομουνιστή υποψήφιο, Γεννάδυ Ζουγκάνωφ με ποσοστό 17,7%. Πάντως πολλές δυτικές χώρες ευθυγραμμίστηκαν με Ρώσους ακτιβιστές αμφισβητώντας το αδιάβλητο των εκλογών.

    [04] Πετρέους: Δύσκολη η διατήρηση της προόδου στο Ιράκ

    05-03-2008

    Ντέηβιντ Πετρέους

    Ο επικεφαλής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι είναι δύσκολη η επίτευξη και διατήρηση της προόδου στη περιοχή. Σε αποκλειστική συνέντευξη του προς την ΦτΑ ο κ. Πετρέους επεσήμανε ότι η αύξηση του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά σημείωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ τις λέξεις 'νίκη' ή 'επιτυχία'.

    Στο μεταξύ ο πρώην υποδιοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ράιμοντ Οντιέρνο, δήλωσε ότι η υποστήριξη του Ιράν προς τους εξτρεμιστές στο Ιράκ συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Σε συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο ο κ. Οντιέρνο επεσήμανε ότι ο ρόλος του Ιράν σαν εποικοδομητικός εταίρος στην Ιρακινή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αλλά σημείωσε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει 'παραστρατιωτικές οργανώσεις', όπως είπε.

    [05] Κατηγορίες σε βάρος υπόπτου για την πυρπόληση της Αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι

    05-03-2008

    Ντάνιελ Φρήντ

    Οι Σερβικές εισαγγελικές αρχές είναι έτοιμες να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος υπόπτου για την πυρπόληση της Αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το περασμένο μήνα, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσυφοπεδίου. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο ύποπτος έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό και ληστεία σε βάρος της Αμερικανικής πρεσβείας και άλλων πρεσβειών.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τις Σερβικές αρχές υπεύθυνες για τις βιαιότητες. Ο κ. Φρήντ επεσήμανε ότι ο Σερβικός λαός έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει τη δυσαρέσκεια του, αλλά καταδίκασε τη χρήση βίας. Καταθέτοντας τη Τρίτη ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας ο κ. Φρήντ συνεχάρη την ηγεσία του Κοσυφοπεδίου για την εποικοδομητική έναρξη της ανεξαρτησίας της περιοχής, όπως είπε και ζήτησε απ' τη Ρωσία να συμμετάσχει στην διατήρηση της ηρεμίας στη περιοχή.

    [06] Νίκη Κλίντον σε Οχάιο και Ρόντ ¶ϊλαντ

    05-03-2008

    Χίλαρυ Κλίντον

    Η προεδρική υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στο Οχάιο, την μία απ' τις δύο κρίσιμης σημασίας πολιτείες για την συνέχιση της προεκλογικής της εκστρατείας με στόχο το χρίσμα των Δημοκρατικών. Επίσης η κ. Κλίντον κέρδισε τις προκριματικές στο Ρόντ ¶ιλαντ, ενώ ο αντίπαλος της, Μπαράκ Ομπάμα, κέρδισε τις προκριματικές στο Βερμόντ. Στην πολιτεία του Τέξας συνεχίζεται ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο κ. Ομπάμα και η κ. Κλίντον σχεδόν ισοψηφούν.

    Τζον Μακέιν και η σύζυγος του

    Στο μεταξύ, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, κέρδισε το χρίσμα του κόμματος του μετά τις νίκες του και στις τέσσερις πολιτείες όπου πραγματοποιήθηκαν προκριματικές εκλογές τη Τρίτη, δηλαδή το Οχάιο, το Τέξας, το Βερμόντ και το Ρόντ ¶ιλαντ. Κατά την νικητήρια ομιλία του στο Ντάλλας του Τέξας, ο κ. Μακέιν ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των σημαντικών αυτών προκριματικών. Παράλληλα ο αντίπαλος του κ. Μακέιν, Μάικ Χάκαμπι, ανακοίνωσε την απόσυρση του από τον προεκλογικό αγώνα.

    Αναμένεται ότι σήμερα ο κ. Μακέιν θα μεταβεί στο Λευκό Οίκο όπου ο πρόεδρος Μπούς θα εκφράσει την υποστήριξη του προς τον προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    [07] Το Ομογενειακό Εθνικό Συμβούλιο και τα Ελληνικά θέματα

    Γιώργος Μπίστης

    Φιλαδέλφεια

    05-03-2008

    Η "Καμπάνα της Ελευθερίας" στη Φιλαδέλφια.

    Οι πρόεδροι των κυριότερων ομογενειακών ομοσπονδιών και σωματείων του δυτικού ημισφαιρίου συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Φιλαδέλφεια για να συμμετάσχουν στο 21ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, όπως ονομάζεται η οργάνωση-ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργούν από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

    Το φετινό συνέδριο είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω του ότι πραγματοποιήθηκε τις ίδιες ακριβώς ημέρες κατά τις οποίες στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού, Μάθιου Νίμιτζ, διεξήγαγε συνομιλίες με τους διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων στα πλαίσια της προσπάθειας για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος για το γειτονικό της Ελλάδας κράτος.

    Πρόσθετη σπουδαιότητα έδωσαν στο συνέδριο η πρόσφατη ανακήρυξη του Κόσοβο σε ανεξάρτητο κράτος, εξέλιξη έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας που όμως ενδιαφέρει άμεσα τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, και η ανάδειξη του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένο που περικλείει την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για νέα κινητικότητα με στόχο την ενοποίηση του νησιωτικού κράτους.

    Το συνέδριο της Φιλαδέλφειας παρείχε μια καταπληκτική ευκαιρία για την εξέταση των εξελίξεων αυτών από την ομογένεια και την χάραξη μιας κοινής πολιτικής του Ελληνοαμερικανικού στοιχείου έναντι ενός εκάστου όλων των θεμάτων που βρίσκονται κοντά στην καρδιά του.

    Εμμανουήλ Βελιβασάκης

    Οι σύνεδροι εκπροσώπησαν ομοσπονδίες μεγάλου κύρους και δράσης, όπως η Παμμακεδονική, η Πανκρητική, η Πανηπειρωτική, η Πανλακονική, η Πανποντιακή, η Πανκαρπαθιακή και η Πανπιερική. Πήρανε επίσης μέρος δυναμικές ομάδες με αναγνωρισμένο έργο, όπως η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, οι ομοσπονδίες ομογενών Βόρειας και Νότιας Καλιφόρνιας, Φιλαδέλφειας, Νέας Αγγλίας, Φλόριντα και Ιλινόη καθώς και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    ¶λλες ομάδες με εξέχουσα προσφορά στους στόχους του Ελληνισμού, που πήραν μέρος στο συνέδριο της Φιλαδέλφειας, είναι η Παναμερικανική Ένωση Ελλήνων Εκπαιδευτικών, η επιμορφωτική οργάνωση 'Παιδεία', το Αμερικανοελληνικό Κογκρέσο και το σωματείο ομογενών Αμερικής από την Ζάκυνθο και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Στο μακροσκελή κατάλογο των συμμετεχόντων περικλείονται επίσης η Ένωση Ομογενών Εστιατόρων Πανγρηγόριανς, η μεγαλύτερη του κλάδου της στις ΗΠΑ, κι ο ομογενειακός Σύνδεσμος Κυνηγών, Αλιέων και Φίλων του Περιβάλλοντος.

    Όλοι οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι στην διήμερη σύσκεψη, περιλαμβανομένων τόσο των επισήμων όσο και των εκπροσώπων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που την κάλυψαν, έτυχαν εγκάρδιας υποδοχής από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, Εμμανουήλ Βελιβασάκη, που είναι επίσης και Πρόεδρος της Πανκρητικής, από τον Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας Αμερικής, Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, και από τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Παύλο Κοτρώτσιο, εκδότη της δίγλωσσης εφημερίδας Hellenic News of America.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Τους συνέδρους χαιρέτισαν από το βήμα της εκδήλωσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, Αγλαΐα Μπαλτά και ο Διευθυντής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, Νίκος Λαριγκάκης.

    Ο Πρέσβης κύριος Μαλλιάς εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η σύσκεψη έγινε στα Ελληνικά κι ευχήθηκε να γίνει αυτό παράδειγμα για όλες τις ομογενειακές οργανώσεις, γιατί η Ελληνική γλώσσα βοηθά να ανακτήσουμε την έννοια του μέτρου. Όπως είπε, η Ελληνική γλώσσα χρειάζεται περισσότερο στον 21ο αιώνα για να ξαναβρούμε το μέτρο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Κατά την έκφρασή του, 'η γλώσσα μας είναι ένα σοβαρό επαγγελματικό εφόδιο'.

    Ο κύριος Μαλλιάς συνέστησε στην ομογένεια να εξετάσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που την απασχολούν με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Σε ερώτηση συνέδρου γιατί η Ελλάδα επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Πρέσβης απάντησε ότι το ΠΓΔΜ επιβλήθηκε με επιμονή της Ελλάδας λίγο μετά την ίδρυση του γειτονικού κράτους για να μπορέσει αυτό να μπει στο σύστημα των διεθνών οργανισμών. Για τούτο λοιπόν, τόνισε ο κύριος Μαλλιάς, το ΠΓΔΜ πρέπει να εξακολουθεί να ισχύει ως επίσημη ονομασία μέχρις ότου η Αθήνα και τα Σκόπια καταλήξουν σε κάποιο άλλο, κοινά αποδεκτό, όνομα.

    Η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας κυρία Νίνα Γκατζούλη και άλλοι σύνεδροι υποστήριξαν πως η Ελλάδα χρειάζεται να εξετάσει κατά πόσον θα πρέπει να προσλάβει μεγάλη εταιρεία δημοσίων σχέσεων προκειμένου να εξουδετερώσει την, όπως την χαρακτήρισε, 'προπαγάνδα που διεξάγουν σε βάρος της τα Σκόπια στις Ηνωμένες Πολιτείες'. Ο Πρέσβης αφού εξήρε την κυρία Γκατζούλη και την οργάνωσή της, για την προσήλωσή τους στο καίριας σημασίας αυτό θέμα, αντιπαράθεσε ορισμένα στοιχεία που δείχνουνε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζημιωθεί από την μη πρόσληψη πολυδάπανων εταιρειών δημοσίων σχέσεων.

    Θεόδωρος Σπυρόπουλος

    Για παράδειγμα ανέφερε ότι τα Σκόπια διέθεσαν 400.000 δολάρια για την δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης των θεμάτων τους στο Αμερικανικό Κογκρέσο και τελικά συστάθηκε μια τέτοια επιτροπή αποτελούμενη από δύο μόνον βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας αποχώρησε πρόσφατα κατόπιν πιέσεων των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων της εκλογικής του περιφέρειας. Αντίθετα η κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο απαρτίζεται από κάπου 120 βουλευτές, που ανήκουν τόσο στο Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

    Εκείνο που υπονοούσε ο Πρέσβης είναι πως η Ελληνοαμερικανική κοινότητα με την αγάπη που έχει για την Ελλάδα πετυχαίνει πολύ περισσότερα πράγματα γι αυτήν από ότι εταιρείες δημοσίων σχέσεων, ειδικά σε χρόνους προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, όπως ο φετινός, στους οποίους η δύναμη των 3 εκατομμυρίων ψήφων της μετράει.

    Στην συνέχεια ο Έλληνας Πρέσβης επισήμανε ότι έχει έρθει η στιγμή να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στα Βαλκάνια και οι γκρίζες περιοχές της Ευρώπης να μπούνε οριστικά στο πλέγμα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αλλά από την άλλη, αναρωτήθηκε, πως είναι δυνατόν να δεχτούμε στο ΝΑΤΟ μια χώρα (την ΠΓΔΜ) που δεν έχει επιδείξει αισθήματα καλής γειτονίας προς εμάς; Την απάντηση στο ερώτημα την έδωσε ο ίδιος λέγοντας: Ίσως ήρθε η ώρα να πάρουμε αποφάσεις που να μην αρέσουν σε ορισμένους, ίσως ήρθε η ώρα που με τις αποφάσεις μας να μην αρέσουμε κι εμείς σε άλλους. Αλλά, τόνισε, 'έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις ικανότητές μας και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας'.

    Παύλος Κοτρώτσιος

    Η πεποίθηση αυτή του κυρίου Μαλλιά πιθανότατα απορρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη χώρα σε μια ασταθή περιοχή. Αυτή η χώρα των ένδεκα εκατομμυρίων ανθρώπων έχει γίνει μοντέλο για όλους τους γύρω της. Έχει την ισχυρότερη οικονομία στην περιοχή και την υπ αριθμόν ένα ναυτική δύναμη στον κόσμο.

    Κατά τον κύριο Μαλλιά, η Αθήνα θέλει τις καλύτερες δυνατόν σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Δεν είναι η Ελλάδα ο κακός γείτονας. Ούτε έχει η Ελλάδα ιστορικές, εθνικές ή γεωγραφικές διεκδικήσεις. Και πιστεύει ακράδαντα πως είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας στην Ευρώπη να ολοκληρωθεί ο κύκλος κι όλα τα Βαλκανικά κράτη να γίνουνε μέρος της Ευρώπης.

    Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν θετικά δεκτές από σημαντική μερίδα των συνέδρων οι οποίοι εκτιμούν ότι οι απόψεις του Πρέσβη δεν είναι αποτέλεσμα μιας απλής ανάγνωσης ενημερωτικών εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών αλλά έχουνε διαμορφωθεί από τα βιώματα 13ων χρόνων διπλωματικής θητείας που έχει κάνει στην Σόφια, τα Τίρανα και τα Σκόπια.

    Υπήρξαν όμως και άλλοι σύνεδροι που εξέφρασαν σκεπτικισμό για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η διαμάχη της Αθήνας με τα Σκόπια γύρω από το θέμα του ονόματος. Προς αυτούς ο κύριος Μαλλιάς είπε ότι δεν πρέπει να απαισιοδοξούν γιατί, κατά την έκφρασή του, 'η υπερδύναμη των Βαλκανίων που λέγεται Ελλάς δεν πρέπει να φοβάται κανέναν'. Το μήνυμα που έστειλε με απλά λόγια μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Η Ελλάδα θέλει και επιδιώκει λύση εδώ και τώρα αλλά όχι η λύση του σήμερα να γίνει το πρόβλημα του αύριο όπως έγινε με το πρόβλημα του χθες σήμερα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την βοήθεια της ομογένειας, ιδιαίτερα μέσα στις επόμενες 35 μέρες που απομένουν μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα εξετάσει την αίτηση της ΠΓΔΜ για ένταξη. Την θεωρεί την βοήθεια αυτή εξαιρετικά πολύτιμη και την εκτιμά αφάνταστα.

    Ο Πρέσβης κύριος Μαλλιάς συνέστησε ο τρόπος προσέγγισης της ομογένειας να είναι συλλογικός, δηλαδή όλοι μαζί. Χρειάζονται σύντομα και σαφή κοινά μηνύματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: 'Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα ενότητας ανθρώπων, τουλάχιστον πρέπει να υπάρξει ενότητα στους στόχους μας'.

    Νίκος Λαρυγκάκης

    Το Κυπριακό δεν εξετάστηκε σε τόσο βάθος στο συνέδριο. Τονίστηκε η ανάγκη για να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κι ακόμα εκφράστηκε η ευχή ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας να πετύχει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και να ενώσει τις δύο κοινότητες του νησιού προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όσο της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

    Πριν την λήξη των εργασιών του συνεδρίου το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε τα ονόματα των αξιωματούχων του νέου προεδρείου του που αναλαμβάνει έργο από την εβδομάδα αυτή. Η σύνθεση του Προεδρείου του Εθνικού Συμβουλίου για την περίοδο 2008-2009 έχει ως εξής:

    Πρόεδρος: Εμμανουήλ Βελιβασάκης

    1ος Αντιπρόεδρος: Παύλος Κοτρώτσιος

    2ος Αντιπρόεδρος: Κωστής Λαμπράκης

    3ος Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μπεμπόνης

    Γενικός Γραμματέας: Δέσποινα Δημητροπούλου

    Βοηθός Γραμματέας: Βασίλης Γκατζούλης

    Ταμίας: Βασίλης Ματαράγκας

    Βοηθός Ταμίας: Δημήτρης Ροζανίτης

    [08] Αλέξανδρος Μαλλιάς: Αν δεν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στον ΝΑΤΟ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-03-2008

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Περίπου το ένα τέταρτο των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου υποστηρίζουνε την Ελλάδα στην 15χρονη διαμάχη με τα Σκόπια γύρω από το μελλοντικό όνομα της γειτονικής χώρας και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη επίσκεψη στον Λόφο του Καπιτωλίου με σκοπό να ευχαριστήσει επίσημα τους φιλέλληνες νομοθέτες για την υποστήριξή τους αυτή.

    Η πληροφορία αναγράφεται στην διπλωματική στήλη της έγκυρης εφημερίδας Washington Times, πού είναι μία από τις δύο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες οι οποίες εκδίδονται στην Αμερικανική πρωτεύουσα και διανέμονται σε πολλά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Carolyn Maloney

    Ο Πρέσβης κύριος Μαλλιάς θα συναντηθεί με την συμπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, βουλευτή Carolyn Maloney, η οποία και υπέβαλε το γνωστό ως Ψήφισμα 356 που ζητά από τα Σκόπια να 'σταματήσουν την εχθρική προπαγάνδα τους εναντίον της Ελλάδας', καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος.

    Το μέτρο συγκηδεμονεύουν ο βουλευτής Robert Wexler, Δημοκρατικός από την Φλόριντα, που είναι επίσης Πρόεδρος της αρμόδιας για Ευρωπαϊκές υποθέσεις υποεπιτροπής του Κογκρέσου, και ο βουλευτής Elton Gallegly, Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια και μέλος της ίδιας υποεπιτροπής. Το Ψήφισμα 356 έχει μέχρι τώρα υποστηριχτεί από 110 μέλη της απαρτιζόμενης από 435 μέλη Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Robert Wexler

    Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Washington Times, οι οποίες δημοσιεύονται στο σημερινό της φύλο, ο κύριος Μαλλιάς εξέφρασε την μεγάλη εκτίμηση της Ελλάδας για την τεράστια υποστήριξη που της παρέχουν οι εκλεγμένοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Αμερικανικού λαού και τόνισε την σπουδαιότητα που έχει το Ψήφισμα 356 κατά την περίοδο αυτή.

    Στην συνέχεια του δημοσιεύματος η εφημερίδα αναφέρει το ιστορικό της διαμάχης από το 1993, δηλαδή την εποχή που τα Σκόπια εντάχτηκαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το όνομα ΠΓΔΜ, μέχρι σήμερα κι επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα αλλά τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το όνομα ΠΓΔΜ.

    Elton Gallegly

    Ως γνωστόν η ΠΓΔΜ ευελπιστεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στον ΝΑΤΟ κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα γίνει στις 2 με 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Οι υπουργοί εξωτερικών από τις χώρες του ΝΑΤΟ συνέργονται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής.

    Ο Πρέσβης κύριος Μαλλιάς δήλωσε στην Washington Timeς ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια που πιθανόν να καταβληθεί στην σύνοδο του Βουκουρεστίου για να δοθεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες και θα συνεχίσει την αντίθεσή της αυτή μέχρις ότου τα Σκόπια αλλάξουν το όνομα που υιοθέτησαν και χρησιμοποιούν σήμερα. Η εφημερίδα επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι σεβαστή στην Συμμαχία, λόγω του ότι είναι ισότιμο μέλος της για τουλάχιστον 55 χρόνια, κι επίσης επειδή δύο χιλιάδες στρατιώτες της υπηρετούν σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Το άρθρο καταλήγει με την εξής δήλωση του Πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά: 'Η διευθέτηση της διαμάχης γύρω από το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για να υποστηρίξει η Ελλάδα την ένταξη της ΠΔΓΜ στον ΝΑΤΟ. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Εάν δεν υπάρξει λύση δεν θα υπάρξει και πρόσκληση'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 March 2008 - 2:18:20 UTC