Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκλήματα για λόγους τιμής
  • [02] Oικονομική και κοινωνική συνοχή της Ε.Ε.
  • [03] Νέο ψήφισμα στο ΣΑ για Ιράν
  • [04] Επίθεση κατά Αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι
  • [05] Πακιστάν: Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
  • [06] Ιράκ: Εν αναμονή απόφασης Αλ Σάντρ για παράταση εκεχειρίας
  • [07] Πλήρως επιτυχής η κατάρριψη κατασκοπευτικού δορυφόρου
  • [08] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπούς στην Αφρική
  • [09] Τηλεμαχία στο Τέξας

  • [01] Εγκλήματα για λόγους τιμής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-02-2008

    ????? ?? ???????? ??? ?? ????????? ????? - Download (WM)

    ????? ?? ???????? ??? ?? ????????? ?????

    - Watch (WM)

    Τα εγκλήματα για λόγους τιμής δεν μετριούνται πια στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως πολλοί πιστεύουνε, αλλά φτάνουν σε αρκετές χιλιάδες κάθε χρόνο,

    Ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον - Εγκλήματα για λόγους τιμής

    Τα Ηνωμένα Έθνη μας πληροφορούν πως πάνω από 5 χιλιάδες κοπέλες και νέες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο από μέλη της οικογένειάς τους γιατί είχανε κάποια εξωσυζυγική σχέση ή κάνανε κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό για την οικογένεια. Τα εγκλήματα για λόγους τιμής είναι συνήθη σε αυστηρά παραδοσιακές κοινωνίες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ασίας, αλλά σημειώνονται και στη Δύση.

    Σάζια Καγιούμ

    Η Σάζια Καγιούμ πέρασε πέντε χρόνια της ζωής της σε άσυλα. Δεν μπορούσε να στραφεί στην οικογένειά της για βοήθεια επειδή η οικογένειά της ήταν ο λόγος που κρυβότανε. 'Φοβόμουνα τους γονείς μου' λέει η Σάζια 'αν και ποτέ δεν απείλησαν να με σκοτώσουν'.

    Το έγκλημα της Καγιούμ ήτανε ότι ήθελε να χωρίσει από ένα εξάδελφό της τον οποίο η οικογένειά της την υποχρέωσε να παντρευτεί όταν είχε πάει για διακοπές στο Πακιστάν. 'Ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου' επισημάνει η Σάζια. 'Ήξερα πως αν χωρίσω θα πάψουν να μου μιλούν όχι μόνον οι γονείς μου αλλά και τα αδέλφια μου'.

    Η Καγιούμ ένοιωθε απομονωμένη και σκέφτονταν να αυτοκτονήσει, μέχρι που μια μέρα γνώρισε την Σανγκιέρα Τσασβιγκέρ η οποία είχα παρόμοια εμπειρία. Οι γονείς της την είχαν υποχρεώσει να παντρευτεί με κάποιον που επέλεξαν και που εκείνη δεν ήθελε. Διέφυγε από το σπίτι της και πέρασε χρόνια σε κρησφύγετα των δρόμων. Έγινε ακτιβίστρια μόνον όταν έχασε την αδελφή της, την Ρομπίνα, η οποία αυτοκτόνησε για να δώσει τέλος σε ένα μαρτυρικό γάμο.

    Σανγκιέρα Τσασβιγκέρ

    'Αντιμετώπιζε βάναυση συμπεριφορά', τονίζει η Σανγκιέρα 'από τον σύζυγό της κι ήθελε βοήθεια. Αλλά οι δικοί της συμβούλευαν να κάνει υπομονή για να σωθεί ο γάμος κι η οικογενειακή υπόληψη. Μια μέρα δεν άντεξε άλλο κι αυτοπυρπολήθηκε'.

    Η Σανγκιέρα έγραψε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες της σε Βρετανικά σπίτια παροχής βοήθειας προς άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από καταναγκαστικούς γάμους και από εγκλήματα για λόγους τιμής. 'Η περίπτωσή μου' τονίζει 'δεν είναι μοναδική. Η Ρομπίνα έπρεπε να ζει σήμερα. Ο θάνατός της ας μη πάει χαμένος'. Μπορεί να αποφέρει κάποιο καλό'.

    Το θέμα σιγά-σιγά επισύρει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, ο φόνος με λιθοβολισμό μιας νεαρής Ιρακινής Κουρδικής καταγωγής, της Ντούα Καλίλ, το 2007, καλύφθηκε εκτενώς σε παγκόσμια κλίμακα.

    Νταιάνα Νάμι

    Η Νταιάνα Νάμι της διεθνούς εκστρατείας για την Πάταξη των Εγκλημάτων Τιμής λέει πως τα εγκλήματα αυτά έχουνε εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα: 'Το φαινόμενο οφείλεται στην αύξηση της θεμελιοκρατίας και ιδιαίτερα του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη Μέση Ανατολή αλλά και διεθνώς'.

    Έχουνε επίσης σημειωθεί πολύκροτα εγκλήματα τιμής στην Βρετανία, όπου λόγου χάρη ο πατέρας μιας 16χρονης, της Εσού Γιονέ, την σκότωσε επειδή πήγε σε ραντεβού με Χριστιανό.

    Ενα απο τα θύματα η Μπανάζ Μαχμούντ.

    Ένα άλλο θύμα, η Μπανάζ Μαχμούντ, είχε γυρίσει βίντεο που δείχνει τις κακώσεις τις οποίες υπέστη από τον πατέρα της και από έναν θείο της, οι οποίοι επεχείρησαν να την σκοτώσουν, επειδή είχε ερωτευθεί άτομο μη αρεστό στην οικογένεια. Λίγες μέρες αργότερα η αστυνομία βρήκε το πτώμα της μέσα σε μία βαλίτσα. Ο πατέρας της και ο θείος της καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία.

    Η Σανγκιέρα επιρρίπτει μέρος της ευθύνης στην αστυνομία η οποία δεν πήρε στα σοβαρά τις κατηγορίες της Μπανάζ. 'Τέσσαρες φορές που κατέφυγε στο τμήμα την διώξανε' επισημαίνει η Σανγκιέρα. Δεν πίστευαν ότι ο πατέρας της θα την σκότωνε επειδή την είδε να φιλά κάποιον στο Μετρό'.

    Στην Βρετανία γίνονται 12 εγκλήματα τιμής τον χρόνο και οι αρχές εκπαιδεύουν τώρα αστυνομικούς, γιατρούς και δασκάλους στην αναγνώριση των συμπτωμάτων βάναυσης μεταχείρισης γυναικών. Ο Βέρνον Κόκερ είναι υπουργός αρμόδιος για την πάταξη των εγκλημάτων τιμής. 'Οι φόνοι για λόγους τιμής είναι εγκλήματα. Συλλαμβάνουμε τους υπεύθυνους γι αυτά και τους παραπέμπουμε στην δικαιοσύνη'.

    Βέρνον Κόκερ

    Η Σάζια Καγιούμ δεν κρύβεται άλλο στις σκιές. Είναι τώρα εκπρόσωπος κρατικού προγράμματος κατά των εξαναγκαστικών γάμων και με αυτή την ιδιότητα κάνει διαλέξεις για το πρόβλημα αυτό σε σχολεία.

    'Οι νέοι πρέπει να ξέρουν τι μέσα βοήθειας και στήριξης υπάρχουν', τονίζει η Καγιούμ. 'Πρέπει να μπουν στα σχολεία αφίσες που να εκθέτουν το πρόβλημα, όπως έχουμε αφίσες κατά του καπνίσματος και κατά της χρήσης αλκοόλ. Είναι σωστή ενέργεια γιατί πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων'.

    Η Σάζια Καγιούμ και πολλοί άλλοι που είναι ταγμένοι στον ίδιο στόχο ελπίζουνε πως με το έργο τους θα πείσουνε γονείς και ευρύτερο κοινό ότι οι φόνοι για λόγους τιμής είναι εγκλήματα και πρέπει να σταματήσουν.

    [02] Oικονομική και κοινωνική συνοχή της Ε.Ε.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-02-2008

    Η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών πρέπει να παραμείνει μέγας στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η 'συνοχή' οικονομική και κοινωνική των κρατών μελών είναι το μέσον με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος. Αυτό αναφέρεται στην τέταρτη κατά σειρά σχετική έκθεση που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και στην οποία οι ευρωβουλευτές εκφράζουν και την ικανοποίησή τους για το ότι 'οι παλιές χώρες συνοχής' όπως η Ελλάδα η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό το χάσμα της ανισότητας , καταγράφοντας στην εξαετία 2000-2006 εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση του ΑΕΠ για την Ελλάδα κατά 2,8%.

    Δύο έλληνες ευρωβουλευτές οι κ.κ. Μανώλης Αγγέλακας και Νίκος Βακάλης έκαναν παρέμβαση ενώπιον της Ολομέλειας υποστηρίζοντας την θέση του εισηγητή για την 'μη επανεθνικοποίηση της περιφερειακής πολιτικής' και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της αύξησης των κονδυλίων στο Ε' Κοινοτικό Πρόγραμμα Συνοχής της επόμενης περιόδου μέχρι το 2013.

    Ακόμη οι έλληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν την υποστήριξη του Κοινοβουλίου ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν οι πιστώσεις που δεν απορροφήθηκαν λόγω εφαρμογής του κοινοτικού κανόνα που προϋποθέτει χρησιμοποίηση των κονδυλίων 2-3 χρόνια από το άνοιγμα των πιστώσεων. Για τα άπειρα νέα κράτη της Ένωσης αυτό θα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους αλλά και για την Ελλάδα που η ρύθμιση αυτή θα βοηθήσει στην απορρόφηση των υπολοίπων κονδυλίων που παραμένουν ακόμη από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    [03] Νέο ψήφισμα στο ΣΑ για Ιράν

    22-02-2008

    Η Γαλλία και η Βρετανία υπέβαλαν επίσημα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος. Το κείμενο προτείνει τρίτο γύρο οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν λόγω της άρνησης του να τερματίσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Στόχος είναι ψηφοφορία επί του θέματος στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφάλειας την άλλη εβδομάδα.

    Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι το σχέδιο έχει την υποστήριξη και των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας. Η υποβολή του σχεδίου ψηφίσματος πραγματοποιείται την παραμονή αναμενόμενης έκθεσης του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

    [04] Επίθεση κατά Αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι

    22-02-2008

    Απανθρακωμένο πτώμα βρέθηκε μέσα στην Αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι μετά από τις πυρκαγιές που προκάλεσαν Σέρβοι διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για την διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Εκπρόσωπος της πρεσβείας δήλωσε ότι απ' ότι φαίνεται πρόκειται για το πτώμα διαδηλωτή που εγκλωβίστηκε στις πυρκαγιές και ότι όλοι οι υπάλληλοι της πρεσβείας είναι καλά. Ομάδα διαδηλωτών αποσχίστηκε από τον κορμό ειρηνικού συλλαλητηρίου τη Πέμπτη στο Βελιγράδι και επιτέθηκε στο κτήριο της Αμερικανικής πρεσβείας βάζοντας φωτιά στην πρόσοψη του κτιρίου και σε ένα από τα γραφεία. Οι διαδηλωτές διείσδυσαν μέσα σε χώρο υποδοχής της πρεσβείας, αλλά δεν μπήκαν σε γραφεία όπου φυλάσσονται απόρρητα έγγραφα.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε την επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία 'απαράδεκτη'. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι αρχές έστειλαν αρκετές αστυνομικές δυνάμεις μόνο αφότου είχαν παραβιαστεί τα μέτρα ασφάλειας και ο υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Μπέρνς προειδοποίησε τον κ. Κοστούνιτσα και τον υπουργό εξωτερικών, Βουκ Γιέρεμιτς, ότι η Σερβική κυβέρνηση θα έχει να λογοδοτήσει στην Ουάσιγκτον αν υπάρξουν κι άλλα τέτοια επεισόδια.

    Ο κ. Γιέρεμιτς δήλωσε ότι εξτρεμιστές ευθύνονται για τις βιαιότητες, χαρακτήρισε τα επεισόδια απαράδεκτα και επεσήμανε ότι δεν αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα των περισσότερων Σέρβων.

    [05] Πακιστάν: Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

    22-02-2008

    Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν ανακοίνωσαν συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο Ναβάζ Σαρίφ του Μουσουλμανικού Πακιστανικού κόμματος δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Ισλαμαμπάντ ότι θα συνεργαστούν στην σύμπιξη κυβέρνησης συνασπισμού.

    Ο κ. Ζαρντάρι δήλωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση του νομοθετικού σώματος του Πακιστάν και γενικότερα των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Επίσης τα δύο κόμματα συμφώνησαν στο καίριας σημασίας θέμα της αποκατάστασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ο πρόεδρος Μουσάραφ διέλυσε το Νοέμβριο όταν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    [06] Ιράκ: Εν αναμονή απόφασης Αλ Σάντρ για παράταση εκεχειρίας

    22-02-2008

    Ο ακραίος Σιίτης κληρικός, Μουκτάντα Αλ Σάντρ, αναμένεται πως θα ανακοινώσει σήμερα το αν θα παρατείνει την εξάμηνη κατάπαυση του πυρός που έχει συντελέσει ουσιαστικά στην μείωση των βιαιοτήτων στη χώρα. Αξιωματούχοι του περιβάλλοντος του Αλ Σάντρ δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός μετά του στρατού Μαχντί και των Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων. Πάντως δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση για το θέμα απ' τον ίδιο τον Αλ Σάντρ.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η εκεχειρία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό κατά 60% των βιαιοτήτων στο Ιράκ από τον Ιούνιο. Στο μεταξύ οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι στην επαρχία Ντιγιάλα στο νοτιοανατολικό Ιράκ εντόπισαν 15 πτώματα που απ' ότι φαίνεται είχαν σκοτωθεί πριν μια εβδομάδα.

    [07] Πλήρως επιτυχής η κατάρριψη κατασκοπευτικού δορυφόρου

    22-02-2008

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν στην Κίνα πληροφορίες για την κατάρριψη κατασκοπευτικού δορυφόρου απ' το Αμερικανικό ναυτικό. Η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασαν ανησυχία για την κατάρριψη λέγοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει την ασφάλεια στο διάστημα. Το Πεκίνο απαίτησε πληροφορίες για το γεγονός και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν απ' την Αμερικανική ενέργεια.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πύραυλος έπληξε με επιτυχία τον δορυφόρο σε απόσταση 200 χιλιομέτρων πάνω από τη γη. Ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Κάρτραϊτ, δήλωσε ότι αναλυτές είναι σίγουροι πως ο πύραυλος έπληξε την δεξαμενή επικίνδυνων καυσίμων του δορυφόρου και επεσήμανε ότι ραντάρ του Αμερικανικού στρατού και της πολιτικής αεροπορίας παρακολουθούν τα υπολείμματα του δορυφόρου, ορισμένα απ' τα οποία έχει ήδη μπει και καταστραφεί στην γήινη ατμόσφαιρα. Καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου δορυφόρου, επεσήμανε ο στρατηγός Κάρτραϊτ.

    [08] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπούς στην Αφρική

    22-02-2008

    O πρόεδρος Μπούς με την πρόεδρο Έλλεν Τζόνσον Σέρλιφ

    Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του προέδρου Μπους στην Αφρική όπου υποσχέθηκε βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για προγράμματα εκπαίδευσης, υγείας και ανάπτυξης.

    Ο κ. Μπούς ολοκλήρωσε την περιοδεία του με επίσκεψη στη Λιβερία όπου δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν ένα εκατομμύριο σχολικά βιβλία μέσα στο επόμενο χρόνο και συμμετείχε σε δημόσιες εμφανίσεις με την Πρόεδρο της Λιβερίας, Έλλεν Τζόνσον Σέρλιφ, στην πρωτεύουσα Μονρόβια. Ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λιβερίας μετά από τον εμφύλιο πόλεμο.

    [09] Τηλεμαχία στο Τέξας

    22-02-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλλαρυ Κλίντον συμμετείχαν σε κρίσιμης σημασίας τηλεμαχία στο Τέξας ενόψει των προκριματικών εκλογών στην εν λόγω πολιτεία και το Οχάιο στις 4 Μαρτίου. Η κ. Κλίντον χρειάζεται να κερδίσει τουλάχιστον μια απ' τις δύο αυτές πολιτείες για να εξισορροπήσει τις τελευταίες διαδοχικές νίκες του κ. Ομπάμα σε 10 πολιτείες.

    Η τηλεμαχία στο Τέξας κάλυψε ευρεία κλίμακα θεμάτων όπως το μεταναστευτικό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η οικονομία. Υπήρξε επίσης και ερώτηση για το αν θα δεχόντουσαν, σαν πρόεδροι των ΗΠΑ, να συναντηθούν με τον νέο πρόεδρο της Κούβας που θα αναδειχτεί μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Φιντέλ Κάστρο. Η κ. Κλίντον απάντησε ότι θα περίμενε έως ότου υπήρχαν ενδείξεις ότι η Κούβα κινείτο προς την δημοκρατία, ενώ ο κ. Ομπάμα εξέφρασε διάθεση να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Κούβας συντομότερα, τονίζοντας ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβει ποιο ενεργό διπλωματικό ρόλο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 23 February 2008 - 2:18:55 UTC