Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενική Συνέλευση των ΗΕ
  • [02] Πιέσεις ΗΠΑ προς Ιράκ για εθνική συμφιλίωση
  • [03] ΠΟΥ: Κρούσματα χολέρας στο Ιράκ
  • [04] Ένταση στα ΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων
  • [05] Το Blog του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
  • [06] 'Μας δίνεται η ευκαιρία να αποτρέψουμε τη διαιώνιση της έχθρας και πρέπει να την αδράξουμε'.

  • [01] Γενική Συνέλευση των ΗΕ

    26-09-2007

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χρησιμοποίησε την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, για να εξαπολύσει ευρύτατη επίθεση κατά των ΗΠΑ κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται εκτενώς από ορισμένες δυνάμεις, ιδιαίτερα αυτές που προσποιούνται τους αποκλειστικούς συνηγόρους αυτών των δικαιωμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και δήλωσε ότι η χώρα του θα αγνοήσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ που απαιτούν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της εμπλουτισμού ουρανίου. Όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης είναι ειρηνικές και διαφανείς, επεσήμανε ο κ. Αχμαντινετζάντ την Τρίτη το απόγευμα στα ΗΕ και σημείωσε ότι η χώρα του θα αγνοήσει 'παράνομες, πολιτικής φύσης παρεμβάσεις αλαζονικών δυνάμεων', όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξη τύπου μετά την ομιλία του στα ΗΕ, ο κ. Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας ότι προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν το θέμα των πυρηνικών της Τεχεράνης και να εκφοβίσουν την χώρα του.

    Νωρίτερα, κατά την δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε το Ιράν, τη Συρία, τη Λευκορωσία και τη Βόρεια Κορέα σαν καταπιεστικά καθεστώτα που αποστερούν τους λαούς τους βασικών δικαιωμάτων όπως προβλέπονται απ' την Διεθνή Διακήρυξη των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Βιρμανίας.

    Η αντιπροσωπεία της Κούβας αποχώρησε από την αίθουσα των ΗΕ όταν ο κ. Μπους επέκρινε τον Πρόεδρο Φιντελ Κάστρο. Αργότερα ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο 'για έλλειψη σεβασμού' προς τον κ. Κάστρο και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν.

    Κατά την δική του ομιλία ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού να υποστηρίξουν τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση 'ευρείας κλίμακας σοβαρών προκλήσεων', όπως είπε. Ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι το Ιράκ αποτελεί πρόβλημα 'ολόκληρου του κόσμου'.

    [02] Πιέσεις ΗΠΑ προς Ιράκ για εθνική συμφιλίωση

    26-09-2007

    Σε συνάντηση του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' όλες τις πολιτικές παρατάξεις στο Ιράκ να συμφωνήσουν σε καίριας σημασίας νομοθετήματα για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης στη χώρα, όπως ο νόμος για τον καταμερισμό των κερδών απ' τον πετρελαϊκό πλούτο.

    Επίσης ο κ. Μπούς επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του προς την πολιτική ηγεσία του Ιράκ στην προσπάθεια της να επιτύχει εθνική συμφιλίωση και στην μάχη της κατά των ανταρτών και επανέλαβε ότι αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν απ' το Ιράκ πριν την σταθεροποίηση της χώρας, θα επικρατήσει χάος που θα αποτελέσει απειλή για τις ΗΠΑ και την Μέση Ανατολή.

    Από τη πλευρά του ο κ. Μαλίκι δήλωσε ότι το Ιράκ είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του και επεσήμανε ότι το μέλλον του Ιράκ περνά μέσα απ' την πύλη της εθνικής συμφιλίωσης.

    [03] ΠΟΥ: Κρούσματα χολέρας στο Ιράκ

    26-09-2007

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα χολέρας στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό πάνω από 30 χιλιάδες άτομα προσβλήθηκαν από οξεία διάρροια το τελευταίο μήνα στο βόρειο Ιράκ, ενώ 11 πέθαναν.

    Πάντως συντονίστρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει χαμηλός. Οι υγειονομικές αρχές, όμως, προειδοποιούν ότι η επιδημία εξαπλώνεται.

    [04] Ένταση στα ΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

    26-09-2007

    Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι

    Ένταση προέκυψε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Απαντώντας σε αμφισβήτηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας για την ονομασία των Σκοπίων, ο πρόεδρος της FYROM, Μπράνκο Τσεβερνκόφσκι, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, δήλωσε ότι η ονομασία της χώρας του είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και θα εξακολουθήσει να είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Γιώργος Κουμουτσάκος

    Η Ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για τη χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου τα Σκόπια αναφέρονται σαν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σε δηλώσεις του για το επεισόδιο στα ΗΕ ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επέκρινε τη στάση του προέδρου των Σκοπίων και εκ περιτροπής προέδρου της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σερτζάν Κερίμ, λέγοντας ότι 'έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία του ως προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, αφού δεν σεβάστηκε αποφάσεις του ίδιου του Οργάνου του οποίου προεδρεύει'.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Τσεβερνκόφσκι αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της χώρας του να ενταχθεί στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επεσήμανε ότι η FΥΡΟΜ θα προσκληθεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κοινότητα λόγω της επιτυχούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

    [05] Το Blog του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών

    26-09-2007

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απέκτησε το δικό του Blog που υπόσχεται μια παρασκηνιακή εικόνα της Αμερικανικής διπλωματίας. Το blog με την επωνυμία βDipnoteβ, που αποτελεί σύντμηση των αγγλικών λέξεων 'διπλωματικές σημειώσεις', 'βγήκε' στον κυβερνοχώρο την Τρίτη με σχόλια του επικεφαλής του τμήματος διπλωματικής ασφάλειας του Στέητ Ντηπάρτμεντ και χαιρετισμό του αναπληρωτή ακόλουθου τύπου στην Αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί.

    Η διεύθυνση του νέου Blog του Στέητ Ντηπάρτμεντ είναι: www.blogs.state.gov

    [06] 'Μας δίνεται η ευκαιρία να αποτρέψουμε τη διαιώνιση της έχθρας και πρέπει να την αδράξουμε'.

    Γιώργος Μπίστης

    Νέα Υόρκη

    26-09-2007

    O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι το Κυπριακό πρόβλημα όταν απογυμνωθεί από τους καλλωπισμούς της διπλωματικής ορολογίας αποτελεί πρόβλημα ξένης επιδρομής και συνεχιζόμενης κατοχή μεγάλου μέρους ενός κυρίαρχου κράτους που συνεπάγεται εγκλωβισμένους και αγνοούμενους, πρόσφυγες και μαζικές καθώς και διαρκείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Η Κύπρος, συνέχισε, έχει επιβιώσει μέσα από πολύ δύσκολες περιστάσεις που δημιουργήθηκαν από τις πολλές πτυχές του προβλήματος και έχει πρωτίστως επιμείνει σ' ένα πράγμα, σ' ότι αφορά την ανάμειξη των Η.Ε. στην επίλυσή του. Έχει επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή των αξιών στις όποιες εδράζεται αυτός ο οργανισμός και τις οποίες τόσο σκληρά εργάστηκε για να προωθήσει.

    Το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο για τόσα χρόνια, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, δεν οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής θέλησης ή προσπαθειών εκ μέρους στης Κυπριακής πλευράς. Αντίθετα, είπε, οφείλεται στο ότι η κατοχική δύναμη δεν έχει επιδείξει πραγματική επιθυμία για επίλυση του προβλήματος και το γεγονός αυτό ενισχύθηκε από το σχέδιο Αννάν, το οποίο ικανοποιούσε όλες τις τουρκικές επιθυμίες, γι' αυτό και έγινε αμέσως αποδεκτό από την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία κατήγγειλε ο κ. Παπαδόπουλος έχει χρησιμοποιήσει τη θέση ισχύος της για να απαιτεί κάθε είδους ανταλλάγματα.

    Κατά τη στιγμή αυτή, είπε ο Κύπριος ηγέτης, καταβάλλουμε προσπάθειες για την εφαρμογή μίας διαδικασίας η οποία συνίσταται από μία Συμφωνία που ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στις 8 Ιουλίου 2006, και η οποία συμπληρώνεται από επιστολές που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων και του βοηθού Γενικού Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις των Η.Ε. στις 15 Νοεμβρίου 2006. Η εκπληκτική επιμονή για τη εφαρμογή για αυτής της προσεκτικά ετοιμασθείσας Συμφωνίας σκοπός της οποίας είναι να προετοιμάσει το έδαφος για διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν και να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, δεν αποτελεί οπωσδήποτε μέρος αυτής της συγκεκριμένης διαδικασίας και έτσι θα πρέπει να εμμείνουμε στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί.

    Τι θα γίνει λοιπόν με την αποστολή καλών υπηρεσιών που έχει ανατεθεί στο Γενικό Γραμματέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας; Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε της εξής απάντηση : 'Από πλευράς μας, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτή, αφού είναι σαφές για εμάς ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το στάτους κβο και πρέπει να επιμείνουμε σε μια ουσιαστική και εστιασμένη στο μέλλον διαδικασία η οποία να μπορεί να αποφέρει απτά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με τη σωστή σημασία του κάθε ενός από αυτούς τους όρους. Η μόνη διαδικασία που μπορεί να μας οδηγήσει μπροστά είναι αυτή που καθορίστηκε από τη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, την οποία ανέφερα νωρίτερα. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να εξετάσει εισηγήσεις, ιδέες και εναλλακτικές λύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, να προετοιμάσει επαρκώς το έδαφος και να υποβάλει στους ηγέτες σημεία που χρήζουν πολιτικού συμβιβασμού ή συμφωνίας'.

    Παρά το ότι η τελευταία συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δεν σηματοδότησε την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας, όπως ελπίζαμε, είπε ο κ. Παπαδόπουλος εντούτοις δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μας για επαναφορά της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου. Το στοιχείο του χρόνου είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, μόνο πρόοδος μέσω της προετοιμασίας του εδάφους μπορεί να μας οδηγήσει νωρίτερα σε μια συμφωνημένη διευθέτηση.

    Στη συνέχεια ο κύπριος ηγέτης τόνισε, εμμένουμε στο ότι μια λειτουργική και μόνιμη λύση δεν είναι λύση που πηγάζει από μια απλοϊκή φόρμουλα που απλώς αντανακλά την ισορροπία δυνάμεων των μερών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίτευξη μιας διευθέτησης που να διασφαλίζει κάτι πέραν του ελάχιστου κοινού παρονομαστή είναι εφικτή και η δημιουργία μιας ενωμένης, δημοκρατικής, συμμετοχικής κοινωνίας που προσβλέπει στο μέλλον και που θα κατέχει πλήρως τη θέση που της αρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εφικτή. Επίσης, είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι μια διευθέτηση στη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να είναι πραγματικά συνολική και δεν χρειάζεται να θυσιαστεί η δικαιοσύνη για χάρη της ειρήνης. Η διαρκής ειρήνη θα μας διαφεύγει εφόσον δεν θα υπάρχει η έννοια της δικαιοσύνης βαθιά ριζωμένη στα θεμέλιά της. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε οποιοδήποτε πακέτο πολιτικής διευθέτησης ως φυσικό επακόλουθο των προσπαθειών για διατήρηση των παγκόσμιων αξιών των οποίων αυτός ο Οργανισμός είναι Κηδεμόνας.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε εξίσου σημαντική θεωρούμε τη διατήρηση των συμφερόντων μας και αυτών της Τουρκίας στην περιοχή μας όχι ως αντικρουόμενων, αλλά ως συμπληρωματικών και αλληλοεξαρτώμενων. Το όραμά μας πρέπει να είναι να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενεές την κληρονομιά της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας. Μας δίνεται η ευκαιρία να αποτρέψουμε τη διαιώνιση αυτής της έχθρας και πρέπει να την αδράξουμε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 27 September 2007 - 1:20:26 UTC