Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αλ Γκόρ σε διάσκεψη για το περιβάλλον στην Αθήνα
  • [02] Εργαστήριο κοκαΐνης εξουδετέρωσε η Ελληνική αστυνομία
  • [03] Προτάσεις ειδικής επιτροπής για την τραγωδία στο Virginia Tech
  • [04] Γκέιτς: Σημαντική εισροή όπλων απ' το Ιράν στο Αφγανιστάν
  • [05] Ισχυρός σεισμός στη Γουατεμάλα
  • [06] Μεγάλη επίθεση Χαμάς και Φατάχ
  • [07] Ιράκ: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας μετά την επίθεση στη Σαμάρα
  • [08] Δολοφονία βουλευτή στη Βηρυτό
  • [09] Η Ελεονόρα, ο Π. και το εμπόριο της ντροπής
  • [10] O βουλευτής Τζών Σαρμπάνης ζητά ανακούφιση για τα φοιτητικά χρέη
  • [11] Οι νέοι μελετητές του Κέντρου Γούντρω Γουίλσον

  • [01] Ο Αλ Γκόρ σε διάσκεψη για το περιβάλλον στην Αθήνα

    14-06-2007

    O Αλ Γκόρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αθήνα

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι θα διανείμει σε όλα τα σχολεία της χώρας αντίτυπα του βιβλίου και του ντοκιμαντέρ του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, με τίτλο 'Μια Άβολη Αλήθεια', το οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Γκόρ συμμετείχε σε διάσκεψη στην Αθήνα με θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές.

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι στρατολογεί την νέα γενιά στον αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και τόνισε ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις για να αναλάβουν δράση. Ο κ. Γκόρ επεσήμανε στην διάλεξή του ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ντοκιμαντέρ του κ. Γκόρ κέρδισε φέτος Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, ενώ το συνοδευτικό βιβλίο έχει γίνει best seller.

    [02] Εργαστήριο κοκαΐνης εξουδετέρωσε η Ελληνική αστυνομία

    14-06-2007

    Η Ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την λειτουργία του πρώτου εργαστηρίου κοκαΐνης που ανακαλύπτεται ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το υπουργείο οικονομικών της Ελλάδας ανακοίνωσε τη Τετάρτη ότι η αστυνομία έκανε έφοδο στο εργαστήριο στην Ανάβυσσο και συνέλαβε 5 άτομα, 2 Αλβανούς, δύο απ' τη Βενεζουέλα και έναν Βρετανό. Επίσης κατασχέθηκαν 26 κιλά κοκαΐνης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ύποπτοι συνδέονταν με καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας.

    Η Ελληνική αστυνομία κινήθηκε μετά από πληροφορίες που τις έδωσαν πράκτορες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

    [03] Προτάσεις ειδικής επιτροπής για την τραγωδία στο Virginia Tech

    14-06-2007

    Επιτροπή του Λευκού Οίκου έδωσε στη δημοσιότητα προτάσεις για τρόπους με τους όποιους οι ομοσπονδιακές αρχές μπορούν να προλάβουν τραγωδίες όπως αυτή στο Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ τον Απρίλιο, όπου φοιτητής με όπλο σκότωσε 32 άτομα και μετά αυτοκτόνησε.

    Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, τον Υπουργό Υγείας, Μάικλ Λέβιτ και την Υπουργό Παιδείας Μάργκαρετ Σπέλλινγκς, επεσήμανε ότι αξιωματούχοι και εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας δεν είναι σίγουροι για το πότε πρέπει να αποκαλύψουν πληροφορίες για ένα ενδεχομένως επικίνδυνο άτομο, λόγω της νομοθεσίας που προστατεύει το προσωπικό απόρρητο. Παράλληλα η επιτροπή τόνισε ότι ενήλικες στον πανεπιστημιακό χώρο πρέπει να μπορούν να αναγνωρίσουν ανησυχητικά σημεία ψυχολογικών προβλημάτων και να διασφαλίσουν στους εν λόγω φοιτητές την βοήθεια που χρειάζονται.

    Στο μεταξύ, η Βουλή των αντιπροσώπων την Τετάρτη ενέκρινε μέτρο που βελτιώνει σε πολιτειακό επίπεδο την έρευνα προσωπικών δεδομένων για αγοραστές όπλων. Τώρα αναμένεται ότι το μέτρο θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Γερουσία.

    Αν εγκριθεί θα είναι το πρώτο μέτρο για τον έλεγχο της οπλοφορίας από το 1994, όπου τότε συστάθηκε νομοσχέδιο με τη βοήθεια της Εθνικής Ένωσης Κατόχων Όπλων για να μην μπορούν άτομα με ψυχικές νόσους να αγοράζουν όπλα.

    [04] Γκέιτς: Σημαντική εισροή όπλων απ' το Ιράν στο Αφγανιστάν

    14-06-2007

    Ρόμπερτ Γκέϊτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι Ιρανικής κατασκευής όπλα εισρέουν στο Αφγανιστάν σε τέτοιες ποσότητες που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεν το γνωρίζει. Στη διάρκεια επίσκεψης του στη Γερμανία, ο κ. Γκέιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν νέες πληροφορίες περί 'σημαντικής', όπως τη χαρακτήρισε, εισροής όπλων Ιρανικής κατασκευής.

    Το περασμένο μήνα ο κ. Γκέιτς είχε αποφύγει να κατηγορήσει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Ιράν για αποστολή όπλων στους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

    Πάντως την Τρίτη, ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι υπάρχουν αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Τεχεράνη στέλνει όπλα στο Αφγανιστάν. Το Ιράν διαψεύδει τις κατηγορίες.

    [05] Ισχυρός σεισμός στη Γουατεμάλα

    14-06-2007

    Αμερικανοί σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι σεισμός ισχύος 6 κόμμα 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε περιοχή ανοιχτά των ακτών της Γουατεμάλας, την Τετάρτη. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών της Γουατεμάλας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή σοβαρές ζημιές απ' το σεισμό.

    Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο σεισμός έπληξε την Τετάρτη το απόγευμα περιοχή 115 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Γουατεμάλας και 135 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντα Άνα του Ελ Σαλβαντόρ. Επίσης το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη, ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται παλιρροϊκό κύμα απ' το σεισμό.

    [06] Μεγάλη επίθεση Χαμάς και Φατάχ

    14-06-2007

    Η Ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε μεγάλη επίθεση κατά της αντιπάλου της Φατάχ την Τετάρτη και φάνηκε να μην απέχει πολύ από το να καταλάβει ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Οι μαχητές της Χαμάς ενίσχυσαν τον έλεγχό τους στη βόρεια Γάζα και επιτέθηκαν σε βάσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Φατάχ σε άλλα σημεία. Σε μία περίπτωση, οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν βόμβα μεγάλης ισχύος για να καταστρέψουν τα κεντρικά γραφεία των δυνάμεων ασφάλειας της Φατάχ στην Χάν Γιουνίς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά μέλη της Φατάχ.

    Στρατιώτης της Χαμάς με ρουκέτα

    Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων και δύο Παλαιστίνιοι υπάλληλοι υπηρεσίας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δύο άλλα άτομα που συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν. Ο πρόεδρος Αμπάς από την Δυτική Όχθη, χαρακτήρισε τις μάχες 'τρελή κατάσταση'.

    Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι περιορίζουν τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις μετά τον θάνατο των δύο υπαλλήλων τους. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι η βία δεν προωθεί τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού.

    Αργά την Τετάρτη το βράδυ η Παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Αμπάς της Φατάχ και ο πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς συμφώνησαν σε τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά αργότερα η Χαμάς διέψευσε ότι επετεύχθη τέτοια συμφωνία.

    [07] Ιράκ: Αυστηρά μέτρα ασφάλειας μετά την επίθεση στη Σαμάρα

    14-06-2007

    O πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι έχει διατάξει αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας γύρω από τεμένη μετά την καταστροφή δύο μιναρέδων του ιερού τεμένους των Σιιτών, Ασκαρίγια, στη Σαμάρα, από εκρήξεις βομβών. Σε διάγγελμα του προς το έθνος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο κ. Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι συνελήφθησαν και ανακρίνονται μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας που ήταν υπεύθυνα για την περιφρούρηση της Ασκαρίγια.

    Πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς απ' την βομβιστική επίθεση, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνονται εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Λόγω της επίθεσης επεβλήθη απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη και τη Σαμάρα. Επίσης η αστυνομία δήλωσε ότι μετά τις εκρήξεις της Τετάρτης, 4 τεμένη Σουνιτών υπέστησαν επιθέσεις με βόμβες.

    Ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μουκτάντα αλ Σάντρ ζήτησε τρεις ημέρες εθνικού πένθους, αλλά παρότρυνε τους πολιτοφύλακές του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Επίσης Σουνίτες θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες έκαναν έκκληση για ηρεμία.

    [08] Δολοφονία βουλευτή στη Βηρυτό

    14-06-2007

    Στη Βηρυτό, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε ο αντι-Σύρος βουλευτής Γουαλίντ Έϊντο, ο γιός του και τουλάχιστον 8 άλλα άτομα, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 10. Συνεργάτες του Λιβανέζου βουλευτή επιρρίπτουν ευθύνες στη Συρία για την επίθεση. Εδώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση χαρακτηρίζοντας την 'τρομοκρατική ενέργεια' που στόχευε να υποσκάψει το δημοκρατικό πολίτευμα του Λιβάνου. Επίσης αργά τη Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, συγκάλεσε συνεδρίαση Αράβων υπουργών εξωτερικών με θέμα την δολοφονία του βουλευτή.

    Από τη πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μούν, χαρακτήρισε την δολοφονία 'ειδεχθές έγκλημα που στόχευε στην αποσταθεροποίηση του Λιβάνου'. Την επίθεση καταδίκασε και η Γαλλία. 7 αντι-Σύροι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, έχουν σκοτωθεί σε παρόμοιες επιθέσεις από το 2005.

    [09] Η Ελεονόρα, ο Π. και το εμπόριο της ντροπής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    14-06-2007

    Η Ελεονόρα της σημερινής ιστορίας μας είναι μια ηρωική μορφή που παραμέρισε την άνετη ζωή και διάλεξε να μοχθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για να προσφέρει στήριγμα σε δυστυχισμένες υπάρξεις φτωχών κρατών, οι οποίες απειλούνται καθημερινά να πέσουνε στην δελεαστικά παραπλανητική πλεκτάνη του δουλεμπορίου. Εργάζεται για έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, τον Terre des Homes, που στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας.

    Σε κάποια κωμόπολη της Αφρικής, που μαστίζεται από την ανέχεια, η Ελεονόρα γνώρισε τον Π., ένα 15χρονο αγόρι που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ σε αμμωρυχείο της περιοχής μαζί με εκατοντάδες άλλους συνομήλικους του. Από την πολύωρη και εξουθενωτική αυτή απασχόληση, στην οποία επιδίδεται με κίνδυνο και της ίδιας της υγείας του, ο Π. εξασφαλίζει μια πενιχρή αμοιβή, η οποία πηγαίνει όλη για την αγορά λίγης ταπιόκας, μερικών καλαμποκιών και δυο-τριών καυτών πιπεριών, που συνιστούν το καθημερινό φαγητό του. Τα λεφτά που με τόσο ιδρώτα κερδίζει δεν του φτάνουμε για να έχει και στέγη. Ο Π. ζει στο δρόμο και στερείται ακόμα και της πιο στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης. Συχνά έχει πόνους στο στομάχι από την πείνα.

    Ο μεγάλος αδελφός του Π., που όταν βρίσκονταν σε τρυφερή ηλικία έπεσε θύμα εκμετάλλευσης ασυνείδητων εμπόρων λευκής σάρκας, με την πάροδο του χρόνου εξελίχτηκε κι αυτός σε δουλέμπορο. Επέστρεψε πρόσφατα στο μικρό χωριό του, σταλμένος από την σπείρα στην οποία ανήκει, για να επιστρατεύσει όσο γίνεται πιο πολλά καινούργια θύματα προς ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης. Ο μεγάλος αδελφός του Π. φιγουράρει στο χωριό σαν η προσωποποίηση της επιτυχίας, επιδεικνύοντας με καμάρι ένα μεγάλο φορητό ραδιόφωνο κι ένα φανταχτερό μοτοσακό, τα αποκτήματα των κόπων του. Ποιος φτωχός συγχωριανός, στο αντίκρισμα τέτοιων λαμπρών, για την περιοχή εκείνη, τεκμηρίων πλούτου, δεν θα του παραδώσει τα παιδιά του για να τα πάρει στη μεγαλούπολη και να τους προσφέρει, όπως υπόσχεται, μια καλύτερη ζωή; Θα μπορέσει τελικά ο Π. να αντισταθεί στον τεράστιο πειρασμό να ακολουθήσει τα αχνάρια του μεγάλου αδελφού του;

    Ο Π. δεν είναι παρά μόνον ένα από τα χιλιάδες υποψήφια θύματα του δουλεμπορίου τα οποία συνάντησε η Ελεονόρα ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο της Αφρικής στα πλαίσια αποστολών της οργάνωσής της. Τις εμπειρίες της αυτές τις εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα στον πατέρα της, Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρο Μαλλιά, που έχει και ο ίδιος προσφέρει πολλά στη διεθνή προσπάθεια για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

    Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς

    Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς διηγείται την ιστορία του Π. σαν εισαγωγή σε άρθρο του που μόλις δημοσιεύτηκε στην έγκυρη εφημερίδα Times της Ουάσιγκτον με θέμα το αποκρουστικό φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για την πάταξή του.

    Όπως αποκαλύπτει στο μακροσκελές αυτό άρθρο, η σκέψη του στρέφεται στον Π. όταν ακούει ρητορικές αγορεύσεις υπέρ της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή κατά την οποία η παράνομη διακίνηση και το πούλημα ανθρώπων στην αγορά, σαν να πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, 'είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος του οργανωμένου εγκλήματος μετά τα λαθρεμπόρια όπλων και ναρκωτικών'. Κατά τον ίδιο, το απάνθρωπο αυτό φαινόμενο όχι μόνον δεν φαίνεται να υποχωρεί αλλά αντίθετα 'παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις'.

    Σαν γέννημα και θρέμμα της Ελλάδας, λίκνου της Δημοκρατίας, και σαν Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την μεγαλύτερη Δημοκρατική χώρα της σύγχρονης εποχής στον κόσμο, ο κ. Μαλλιάς είναι πεπεισμένος πως η Ουάσιγκτον, στην οποία υπηρετεί κι από όπου περνάνε συνεχώς αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι από κάθε γωνιά της γης, 'είναι ένα κατάλληλο μέρος για την διεξαγωγή διεθνούς συζήτησης' γύρω από το τι χρειάζεται για να δοθεί οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση συνανθρώπων μας.

    Ο Έλληνας πρέσβης επικαλείται ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία το φαινόμενο συνίσταται 'στην διακίνηση θυμάτων από φτωχές κοινωνίες προς κοινωνίες πιο εύπορες' και στην προσφορά από τα θύματα υπηρεσιών με στόχο 'κέρδη τα οποία ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση'.

    Ο κ. Μαλλιάς εκφράζει την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα περιοριστούν δραστικά ή και θα εξαλειφθούν εντελώς από τον πλανήτη μας 'η φτώχια και η απόγνωση', από τις οποίες πηγάζει η φοβερή μάστιγα του δουλεμπορίου, αλλά σαν ρεαλιστής που είναι αναγνωρίζει πως η ποθητή τούτη μέρα θα αργήσει να έρθει.

    Λόγω της επίγνωσης αυτής, ο αρχηγός της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Ουάσιγκτον παροτρύνει όλους τους καλότυχους που δεν αντιμετωπίζουνε σοβαρές στερήσεις να επωμισθούν την ηθική ευθύνη που έχουν και να εξετάσουνε σε βάθος την κοινωνία στην οποία ζουν, με απώτερη επιδίωξη να καταπολεμήσουνε τη ζήτηση υπηρεσιών από θύματα της παράνομης διακίνησης. Γιατί, όπως επιγραμματικά επισημαίνει 'το δουλεμπόριο θα εκριζωθεί όταν τερματιστεί η ζήτηση για τα θύματά του'.

    Ο κ. Μαλλιάς αποκαλεί το εμπόριο ανθρώπων 'μεγάλη ντροπή που πλήττει κατάκαρδα την ανθρωπότητα κι αποδυναμώνει τις αξίες που συνθέτουν το ηθικό φάσμα της κοινωνίας μας'. Όσο για τα θύματα της ξεδιάντροπης αυτής πρακτικής, τα χαρακτηρίζει 'αιχμαλώτους που άθελα γίνονται φορείς από μια χώρα σε άλλη σοβαρών κινδύνων για την υγεία, όπως του υιού του Έητζ και γενικά όλων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται, σε ανησυχητικά μεγάλα ποσοστά, τα κορίτσια και οι γυναίκες που εξαναγκάζονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα της πορνείας'.

    Τα θύματα της αδίστακτης τούτης πλεκτάνης σήμερα αριθμούν πάνω από 27 εκατομμύρια άτομα που προέρχονται από 127 χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες, χρησιμοποιούν σαν ενδιάμεσους σταθμούς κάπου 98 κράτη κι έχουν ως προορισμό περίπου 137 χώρες, κυρίως στον βιομηχανικό κόσμο.

    Σαν διπλωμάτης με υψηλές αρχές και σαν άνθρωπος που σέβεται την αλήθεια ο κ. Μαλλιάς παραδέχτηκε ότι και στην Ελλάδα είναι εξαπλωμένο στις μέρες μας το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ατόμων. Όπως είπε: 'Βρισκόμενη στο μέσον μιας περιοχής που αναστατώθηκε εκρηκτικά στην δεκαετία 1990, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά κύματα, η Ελλάδα, μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, δέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες, αυξάνοντας έτσι κατά 10 τοις εκατό τον πληθυσμό της μέσα σε μια δεκαετία. Η δημογραφική αυτή αλλαγή άνοιξε και την πόρτα στο φαινόμενο του δουλεμπορίου'.

    Ανατρέχοντας στην ιστορία του προβλήματος ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε πως στα αρχικά στάδια της μαζικής εξόδου προσφύγων από την Βαλκανική η Ελλάδα επιχείρησε να συγκρατήσει το ρεύμα αυξάνοντας τις περιπολίες στα σύνορά της . Αλλά οι προσπάθειες αυτές αποδείχτηκαν μάταιες. Έγιναν επίσης απόπειρες να διωχθούν τα θύματα της διακίνησης αλλά σε κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκαν γιατί η τιμωρία των θυμάτων κρίθηκε μέτρο αναποτελεσματικό από την μια αλλά και άδικο γι αυτά από την άλλη.

    Ο κ. Μαλλιάς υπογραμμίζει πως οι Ελληνικές αρχές σταμάτησαν για λίγο και κοίταξαν προσεκτικά την όλη κατάσταση στην γειτονιά τριγύρω τους και τότε 'αποφασίσαμε ότι εάν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όλο, τουλάχιστον θα αλλάξουμε τα πράγματα στον τόπο μας'. Θεσπίστηκαν αμέσως κατάλληλοι νόμοι και τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης όχι ενάντια στα θύματα αλλά ενάντια στη ζήτηση γι αυτά. Ο Έλληνας πρέσβης περήφανα μας παραπέμπει στο άρθρο 323 του Νόμου 3064 που προβλέπει ότι 'όσοι εν γνώσει τους αποδέχονται υπηρεσίες από τα θύματα της παράνομης διακίνησης' θα διώκονται και θα φυλακίζονται.

    Το άρθρο του Αλέξανδρου Μαλλιά καταλήγει με τούτα τα λόγια: 'Έχουμε ξεκινήσει εκστρατείες πληροφόρησης του κοινού που αποβλέπουνε στο να ενθαρρύνουνε τους πολίτες να αναλάβουν την ηθική τους ευθύνης και να τους ευαισθητοποιήσουνε στην ανάγκη να δουλέψουνε για να εξαλειφθεί το στίγμα που συχνά συνοδεύει τα θύματα του δουλεμπορίου γιατί το στίγμα αυτό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το βαθύ τραύμα που έχουνε υποστεί'.

    Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρντμεντ για το θέμα της παράνομης διακίνησης ατόμων, που συμπτωματικά δόθηκε στην δημοσιότητα την επομένη της δημοσίευσης του άρθρου του κ. Μαλλιά, επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις του Έλληνα πρέσβη. Κατά την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμντ η Ελλάδα ναι μεν δεν έχει τηρήσει πλήρως τα όρια για την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων αλλά από την άλλη 'καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση' αυξάνοντας σημαντικά τις διερευνήσεις, διώξεις και καταδίκες στον τομέα.

    [10] O βουλευτής Τζών Σαρμπάνης ζητά ανακούφιση για τα φοιτητικά χρέη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    14-06-2007

    Ο Ελληνικής καταγωγής Δημοκρατικός βουλευτής John Sarbanes. (Γιάννης Σαρμπάνης), από την πολιτεία Μαίρυλαντ, υπέβαλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο, που προβλέπει την διαγραφή κάθε υπολοίπου φοιτητικών χρεών, σχετιζόμενων με πανεπιστημιακά δίδακτρα, μετά πάροδο 10 χρόνων από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των σπουδών του φοιτητή, στις περιπτώσεις που ο απόφοιτος ακολουθεί καριέρα στο δημόσιο ή σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ο νόμος που ισχύει σήμερα επίσης, προβλέπει διαγραφή εκπαιδευτικών χρεών για τον ίδιο λόγο, αλλά μόνον μετά την συμπλήρωση 25ετίας από τότε που ο απόφοιτος έγινε δημόσιος λειτουργός, ή προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάποιο ίδρυμα κοινής ωφελείας.

    Ο πρόεδρος της αρμόδιας για Εκπαιδευτικά και Εργατικά θέματα της Βουλής, George Miller, που ανήκει και αυτός στο Δημοκρατικό Κόμμα, συμφώνησε να χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία με εκείνη του προτεινόμενου από τον κ. Σαρμπάνη μέτρου στο υποβληθέν από τον ίδιο νομοσχέδιο του 2007 για την Μείωση του Εκπαιδευτικού Κόστους.

    Οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων, οι οποίοι οφείλουν να ξεπληρώσουν τα υψηλά δάνεια που χρειάστηκε να κάνουν από το κράτος για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δεν έχουν σήμερα αρκετά κίνητρα για να επιλέξουν καριέρα στον δημόσιο τομέα, είπε ο Βουλευτής Sarbanes, που είναι μέλος της επιτροπής για Εκπαιδευτικά και Εργατικά θέματα. Αντίθετα, παρατήρησε, έχει εκδηλωθεί μια τάση οι καλύτεροι και οι ευφυέστεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων να προτιμούν δουλειές που πρόθυμα αποπληρώνουν τα φοιτητικά τους χρέη για να τους αποκτήσουν ή τους δίνουν υψηλούς μισθούς για να μπορέσουν να κάνουν οι ίδιοι, χωρίς πολλές δυσκολίες, την αποπληρωμή των σχετικών δανείων.

    Το μέτρο που υπέβαλε ο βουλευτής Σαρμπάνης διασφαλίζει ότι οι επιλογές καριέρας δεν θα εξαρτώνται από το ύψος των εκπαιδευτικών χρεών του φοιτητή και παράλληλα ενθαρρύνει και επιβραβεύει τους αποφοίτους που επιλέγουν να γίνουν λειτουργoί του δημοσίου, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο George Miller, αποτελεί και σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της μεσαίας Αμερικανικής τάξης.

    Η πρωτοβουλία Σαρμπάνη έχει επικροτηθεί από τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο, από τον Σύνδεσμο Νομικών Σχολών Αμερικανικών Πανεπιστημίων, από την Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων και από μια υπερκομματική μη κερδοσκοπική οργανωση, που λειτουργεί για την αναζωογόνηση του κρατικού μηχανισμού με την ενθάρρυνση μελών της νέας γενιάς να κάνουν καριέρα στο δημόσιο. Η οργάνωση αυτή εξέδωσε και την ακόλουθη δήλωση:

    'Ο Συνασπισμός για Ενίσχυση του Δημοσίου τομέα συγχαίρει τον βουλευτή John Sarbanes για τα όσα έχει κάνει για την αναβάθμιση του επαγγέλματος των δημόσιων λειτουργών. Πολλοί νέοι σήμερα νοιώθουν να είναι αβάσταχτο το βάρος των εκπαιδευτικών χρεών που έχουν δημιουργήσει και το οποίο τους αποθαρρύνει να επιδιώξουν καριέρα στο δημόσιο. Οι προσπάθειες του βουλευτή Σαρμπάνη για την διαγραφή των εκπαιδευτικών χρεών μετά από τακτό χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενθαρρύνει την σημερινή και τις μελλοντικές γενιές να επιλέξουν σαν επάγγελμα την υπηρεσία προς το έθνος'.

    Εάν εγκριθεί και λάβει την ισχύ νόμου το μέτρο του Βουλευτή Sarbanes θα σηματοδοτήσει την μεγαλύτερη σε ύψος μεμονωμένη επένδυση του ομοσπονδιακού κράτους στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση μετά από το μέτρο που είχε υιοθετηθεί με την λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου για προς ενίσχυση των επαναπατριζόμενων μελών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως, όμως, τονίζεται από τον ίδιο τον εισηγητή της πρότασης, η τεράστια δαπάνη που συνεπάγεται η εφαρμογή του προτεινόμενου μέτρου δεν θα σημάνει και αύξηση του κόστους που καλύπτουν οι φορολογούμενοι πολίτες γιατί θα αντισταθμιστεί από την μείωση των περιττών επιδοτήσεων που κάνει σήμερα το ομοσπονδιακό κράτος σε εταιρείες της δανειοδοτικής βιομηχανίας για να χορηγούν τα φοιτητικά δάνεια.

    [11] Οι νέοι μελετητές του Κέντρου Γούντρω Γουίλσον

    Βιργινία Βουτσινά

    Ουάσιγκτον

    14-06-2007

    To Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Κέντρου Διεθνών Σπουδών Γούντρω Γουίλσον, εδώ στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε την απονομή υποτροφιών για την διεξαγωγή έρευνας ανωτέρου επιπέδου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-08, με θέμα την Ελλάδα, την Τουρκία, και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι φετινοί υπότροφοι του Κέντρου είναι η καθηγήτρια Ρούμπυ Γκρόπας, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο καθηγητής Αθανάσιος Μουλάκης, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λουγκάνο, της Ελβετίας, η δρ. Ελλεν Ρόσκαμ, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σάρρευ της Βρετανίας και η δρ. Ελεονόρα Σιλιπάντι, λέκτωρ του πανεπιστημίου του Μιλάνου.

    Επί πλέον ο δρ. Τοζούν Μπαχτσελί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κίνγκς Κόλλετζ του Οντάριο, στον Καναδά, ο Ανδρέας Βοργίας, υπότροφος του ιδρύματος Φουλμπάιτ, ο δρ. Στάν Ντρένος, ερευνητής του Ιδρύματος Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο δρ. Φαμπρίτζιο Τασσινάρι, βοηθός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης και η δρ. Σαπφώ Ξενάκη, του ΔΙΚΥ επελέγησαν σαν συνεργαζόμενοι μελετητές, που θα πραγματοποιήσουν μικρότερης διάρκειας μελέτες και εργασίες για το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    'Το Κέντρο Διεθνών Σπουδών Γούντρω Ουίλσον και το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκφράζουν ικανοποίηση για αυτή την κοινή προσπάθεια τόσο διακεκριμένων ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας', δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Προγράμματος, Γιάννης Σητιλίδης. 'Έχουμε την πεποίθηση ότι οι υπότροφοί μας θα διευρύνουν και θα βελτιώσουν τον διάλογο στην Ουάσινγκτον για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την πολιτική προς την ανατολική Μεσόγειο, τα νότια Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή'.

    Το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2005, μετά την ένταξη του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής στο Κέντρο Γούντρω Γουίλσον, για την προώθηση πανεπιστημιακής έρευνας και διαλόγου για πολιτικά, οικονομικά και θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γειτονικές περιοχές. Οι έρευνες του Προγράμματος εστιάζονται σε θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και την Βουλγαρία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 June 2007 - 1:19:21 UTC