Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [02] Επίσκεψη Τσέυνη στην Αυστραλία
  • [03] Μπους: Περιορισμό στη χρήση βενζίνης κατά 20%
  • [04] Βόμβες με χλωριούχο αέριο στο Ιράκ
  • [05] Σέφερ: Το Αφγανιστάν είναι το μέτωπο κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών
  • [06] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουάσιγκτον
  • [07] Leaders for the Next Generation: The views of Rep. John Sarbanes
  • [08] Στην Πιονγιάνγκ τον επόμενο μήνα, ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι
  • [09] Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, λέει ο πρόεδρος της χώρας
  • [10] Γκέητς: Ανεξάρτητη επιτροπή θα ελέγχει τις ιατρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις
  • [11] Διερευνώνται πληροφορίες για τον θάνατο αμάχων στο Ιράκ
  • [12] Nέο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών κατά του πολέμου στο Ιράκ;
  • [13] Παροτρύνσεις της Γερμανίδας καγκελλαρίου προς Παλαιστινίους
  • [14] Περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [15] Νέες ταραχές στη Σομαλία

  • [01] Το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    23-02-2007

    Νίκολας Μπερνς

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο για να συναντηθεί με μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και να αρχίσει να καταρτίζει νέο ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν. Ο κ Μπερνς δήλωσε ότι θα συναντηθεί με αντιπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αποτελούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία , η Ρωσία και η Κίνα.

    Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι το Ιράν απέτυχε να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου, παρά τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στην έκθεσή της, η διεθνής υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν διεύρυνε τις εργασίες του εμπλουτισμού ουρανίου, παρόλο που το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε απαιτήσει το πάγωμα των σχετικών δραστηριοτήτων.

    Στις 23 Δεκεμβρίου, το συμβούλιο είχε δώσει διορία 60 ημερών στην Τεχεράνη για να διακόψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου και είχε απαγορεύσει τις εμπορικές δοσοληψίες με το Ιράν για πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία.

    Πάντως, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί την διακοπή του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου, επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τα δικαιώματά της, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

    [02] Επίσκεψη Τσέυνη στην Αυστραλία

    23-02-2007

    Ντικ Τσέυνη

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέυνη δήλωσε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοι τους δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ και άλλες χώρες που προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες. Ο κ Τσέυνη έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του σήμερα στο Σίδνευ της Αυστραλίας, το οποίο επισκέπτεται στα πλαίσια περιοδεία τους σε χώρες της Ασίας.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξήρε το ρόλο της Κίνας στις εξαενθείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Εξέφρασε όμως ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του οπλικού συστήματος του Πεκίνου και την πρόσφατη αντιπυραυλική δομική, η οποία, δεν 'συμβαδίζει' τους στόχους της Κίνας να αναδειχτεί σε υπερδύναμη με ειρηνικά μέσα. Ο κ. Τσευνη αναμένεται αύριο να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ.

    [03] Μπους: Περιορισμό στη χρήση βενζίνης κατά 20%

    23-02-2007

    Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι επιθυμεί την μείωση της εξάρτησης των Αμερικανών από το πετρέλαιο, με τον περιορισμό κατά 20% της κατανάλωσης βενζίνης μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Στα πλαίσια συζήτησης στρογγυλής τράπεζας σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας την Πέμπτη, ο κ. Μπούς ζήτησε την αύξηση της χρήσης της εθανόλης και άλλων εναλλακτικών καυσίμων. Πάντως, όπως αναμένεται, η παραγωγή της εθανόλης στις ΗΠΑ δεν θα επαρκέσει για να καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα, ώστε να εφαρμοστεί η έκκληση του κ. Μπους για την μείωση της κατανάλωσης της βενζίνης κατά 20% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου το 60% των καυσίμων που καταναλώνουν.

    [04] Βόμβες με χλωριούχο αέριο στο Ιράκ

    23-02-2007

    Στο Ιράκ, ο αντιστράτηγος των αμερικανικών δυνάμεων, Ρέι Οντιέρνο , δήλωσε ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν βόμβες με χλωριούχο αέριο στα πλαίσια των προσπαθειών τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Ο αντιστράτηγος Οντιέρνο έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους μέσω δορυφόρου, και αναφέρθηκε στη πρόσφατη χρήση 3 βομβών με χλωριούχο αέριο από αντάρτες, Ο αμερικανός αντιστράτηγος πρόσθεσε επίσης ότι στις αρχές αυτής της εβδομάδας τα αμερικανικά στρατεύματα εντόπισαν αποθέματα αερίου σε εργοστάσιο κοντά στη Φαλούτζα. Το χλωριούχο αέριο προκαλεί εγκαύματα ακόμη και το θάνατο.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τουλάχιστον 12 αντάρτες στα πλαίσια εξάωρης μάχης στη Ραμάντι. Εκπρόσωπος του αμερικανικού σώματος των πεζοναυτών είπε ότι η μάχη ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν κατά αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη αυτή, που βρίσκεται στην επαρχία αλ Αμπάρ, προπύργιο των Σουνιτών ανταρτών. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, όμως ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 26 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Σε άλλα σημεία του Ιράκ, συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν τρείς τρομοκράτες και συνέλαβαν 11 άλλους, κατά την διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων βόρεια της Βαγδάτης.

    [05] Σέφερ: Το Αφγανιστάν είναι το μέτωπο κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών

    23-02-2007

    Συνέντευξη τύπου Καρζάι- Σέφερ

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμιντ Καρζάι ζητά από τις χώρες που έχουν στείλει στρατεύματα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και το Καναδά, να παραμείνουν και να μην αποσυρθούν από τη χώρα του. Ο κύριος Καρζάι απηύθυνε έκκληση τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ στη Καμπούλ. Ο κ Καρχάι δήλωσε ότι 'ο αφγανικός λαός, ο καναδικός και οι ιταλοί αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, αγωνίζονται για την επικράτηση ασφάλειας τώρα και στο μέλλον'. O γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κράτη μέλη της συμμαχίας πρέπει να νικήσουν τις δυνάμεις των εξτρεμιστών το Αφγανιστάν, ειδάλλως θα έχουν ν' αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο δικό τους έδαφος.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ, ο κ. ντε Χόπ Σέφερ χαρακτήρισε το Αφγανιστάν, σαν το μέτωπο για την μάχη κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών και υπογράμμισε ότι οι νατοϊκές δυνάμεις πρέπει να επικρατήσουν στη χώρα αυτή. Αλλιώς, είπε, οι εξτρεμιστές θα πλήξουν κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως έκαναν με τις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο κ. ντε Χόπ Σέφερ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Καρζάι, σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Τον γ.γ. του ΝΑΤΟ συνοδεύει στο ταξίδι του ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας, στρατηγός Τζών Κράντοκ. Κατά την διήμερη επίσκεψή τους θα ενημερωθούν και από τους διοικητές των νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

    [06] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουάσιγκτον

    23-02-2007

    Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του την Πέμπτη, είπε ότι ο πρόεδρος Μπους θα φιλοξενήσει στην Ουάσινγκτον, την ετήσια σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου. Η ανακοίνωση λέει επίσης ότι οι συνομιλίες θα εστιαστούν στην ανοικοδόμηση του Ιράν και του Αφγανιστάν, στο διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης πυρηνικών όπλων. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον λένε ότι ο πρόεδρος Μπούς προσβλέπει στις στρατηγικές συνομιλίες με την προεδρεύουσα της ΕΕ και καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι συνομιλίες θα εστιαστούν επίσης σε μέτρα για την μείωση των εμπορικών και δασμολογικών εμποδίων, στην ενεργειακή πολιτική, στην ασφάλεια και στις κλιματολογικές αλλαγές.

    [07] Leaders for the Next Generation: The views of Rep. John Sarbanes

    George Bistis

    Washington

    23-02-2007

    View video The Views of Congressman John Sarbanes-dowload

    View video The Views of Congressman John Sarbanes

    Congressman Sarbanes

    The future of Hellenism in the United States is on the minds of several policy makers and academics on both sides of the Atlantic. They appreciate the valuable contributions made over the last century by generations of Greek immigrants to the every day life in the United States and are searching for ways to ensure that the American-born children and grandchildren of these immigrants continue to be inspired by the principles of Hellenism in our century.

    U.S. Congressman John Sarbanes was interviewed by the Voice of America on how it was being raised as a Greek-American and what can be done to further the debate on the future of Hellenism in the United States. His on-camera interview is presented as part of the VOA Greek Service series Leaders for the Next Generation.

    LEADERS FOR THE NEXT GENERATION β THE VIEWS OF U.S. REP. JOHN SARBANES

    Program Transcript

    Mr. Bistis: Good morning ladies and gentlemen and thank you for joining us. Our guest today is a member of the U.S. Congress. It is a great personal pleasure and a distinct honor for me to welcome in our studio Representative John Sarbanes, from the beautiful State of Maryland. Congressman welcome.

    Congressman Sarbanes: It is nice to be here.

    Mr. Bistis: You are the grandson of Greek immigrants and your father has been a legendary lawmaker who recently retired from the U.S. Senate after a distinguished service of more than 30 years. How was it being raised as a Sarbanes and growing up in the Greek-American community of Baltimore?

    Paul and John Sarbanes

    Congressman Sarbanes: When I was 4 years old, I am almost 45 now, my father got into politics. So I knew that right from the beginning, from the time that I first became conscious, I was aware of his public service. I was also very aware of the connection to our Greek heritage and the importance of the Hellenic values to the Greek American community in this country. As you know my father was very proud of his heritage. He passed that along to his children. Some of my best memories are with my yiayia, in Salisbury, Maryland learning a little bit of Greek from her and enjoying her Greek cooking. This is something that is very important to me as well.

    Mr. Bistis: Congressman from the various values your family passed on to you which ones would you say helped the most in developing your character and your life in general?

    Congressman Sarbanes: We were always told that education and taking advantage of educational opportunity was the most important thing you could do. The legacy of my grandparents and what they gave to their children was really what America was all about, this idea that you have the opportunity to improve over time, from generation to generation. So, the emphasis on education, which is something that the Greek American community as a whole focuses on, that was very important. Secondly, family. Family and community. That is a deep value in the Greek American community and was certainly something that was important for my family. The other thing frankly I believe is this notion of service. It doesn't have to be elected office but the idea that you should serve in some way, you should have a public service dimension to whatever you do, that was also very important and obviously my father was exemplary in that respect.

    Mr. Bistis: I remember during the campaign in one of your speeches you had said that the Greek Americans are one of the most dynamic ethnic groups in this country. What is it that makes the Hellenic American community so unique?

    Inauguration of Hermes Expo in Antlantic City

    Congressman Sarbanes: I think that the Greeks have a real sense of enterprise and they are bringing energy and creativity in their thinking. Whatever they do, whether they go into business or professional life or public service they are always thinking of new ways of doing things. And that is a very exciting energy and when you look at the Greek American communities around the world, here in the United States and in other places, they have done very well, they have been very successful, wherever they go, and I think it is that drive, that sense of enterprise, of ingenuity, which is responsible for this.

    Mr. Bistis: The second and third generations of Greek Americans are in many respects considerably different than the Greek Americans of more than 50 years ago, those who were the actual immigrants from Greece. The new Greek-Americans are born here; English is their mother tongue and their life is centered in the United States. How do these new generations relate to Greece, which has also changed over the years, it is not the same as the one that your yiayia and papou knew. How do they relate?

    Congressman Sarbanes: It is a challenge to reach out to the next generation. It is a challenge really in any community to do that. And many communities are struggling with this. There are many of these societies and organizations that exist in the United States which grew up within the Greek American community and they are all trying to reach out to the next generation.

    Greek Independence Day celebration in Baltimore

    I think the key is that there is a pride in the heritage. Even when you get 2 and 3 generations away from the original immigrant generation there is still that pride in the heritage and there is still a sense of connection to Greece. I think what we can do is we can really start to educate the next generation of Greek Americans on two things. First is what the new Greece represents. Modern Greece, I mean recently modern Greece, is really a vibrant and exciting player on the world stage. You start looking at some of the statistics and it is wonderful what Greece is doing.

    The Olympics was a tremendous success. In my mind it is really a platform from which people can start to understand all the other things about Greece that are exciting. So, that is a connection for this next generation of Greek Americans. The other is, just the notion of being enterprising, of emphasis on education, these are values that I think the Greek American community and the next generation of it can embrace. It is a very exciting thing, so if we put these two things together I think we can get a lot of excitement building within that next generation and it can be a way to connect them to the enthusiasm that the first and second generations of Greeks had.

    Mr. Bistis: Is there a mechanism being created to tap to this energy?

    Congressman Sarbanes and G. Bistis at the VOA studios

    Congressman Sarbanes: There are a number of initiatives that are going on. There is something called the next generation initiative, which is an opportunity to bring folks of my father's generation together with people in my generation and sort of hand off some of that pride about our ethnicity. Also, of course, the modern information technology. I think there are a number of Greek organizations that are using this new technology, using the Internet and trying to reach out to the younger group, which is more on the cutting edge with what's happening.

    Mr. Bistis: Congressman Sarbanes thank you very much for taking the time to be with us today and I wish you all the very best with your work on Capitol Hill.

    Congressman Sarbanes (in Greek): Thank you very much. I want to say that I am missing Greece. I have not been there for a number of years but I want to return to Greece and hope to be able to that soon.

    Mr. Bistis: We also hope that your wish comes true, Congressman, because I am confident that the people of Greece are equally eager to welcome you there soon.

    Congressman Sarbanes: Thank you.

    Mr. Bistis: Our guest today has been Congressman John Sarbanes from the State of Maryland. This is George Bistis reporting. From all of us at the Voice of America, good day from Washington.

    [08] Στην Πιονγιάνγκ τον επόμενο μήνα, ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    23-02-2007

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι λέει ότι θα επισκεφθεί την Βόρεια Κορέα τον επόμενο μήνα, για να συζητήσει το κλείσιμο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    Ο κ. ελ Μπαρεντέι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πιονγιάνγκ τον κάλεσε να επισκεφθεί την χώρα, για να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα και που προβλέπει το κλείσιμο των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγιάνγκ θέλει επίσης να εξομαλύνει τις σχέσεις της και με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Εκπρόσωπος του κ. ελ Μπαρεντέι δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την χώρα κατά πάσα πιθανότητα την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

    Η Βόρεια Κορέα είχε απελάσει πυρηνικούς επιθεωρητές της διεθνούς υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ παράλληλα είχε αποσυρθεί από την συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων τον Ιανουάριο του 2003.

    [09] Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, λέει ο πρόεδρος της χώρας

    23-02-2007

    O κ. Αχμεντινετζάντ

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνική τεχνολογία, μία μέρα μετά την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που έλεγε ότι το Ιράν απέτυχε να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κ. Αχμεντινετζάντ δήλωσε την Παρασκευή στο βόρειο Ιράν ότι η χώρα πρέπει να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις και να μην δείξει υποχωρητικότητα σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Την Πέμπτη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράν διεύρυνε τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για την ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων εκ μέρους των ΗΕ κατά της χώρας αυτής.

    Η Γερμανίδα καγκελλάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η πόρτα για διαπραγματεύσεις με το Ιράν παραμένει ανοικτή, αν και το θέμα αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, σύν η Γερμανία, πρόκειται να έχουν συνάντηση για το θέμα στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

    [10] Γκέητς: Ανεξάρτητη επιτροπή θα ελέγχει τις ιατρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

    23-02-2007

    Ο κ. Γκέητς

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέητς λέει ότι ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή θα επιθεωρήσει τα στρατιωτικά ιατρικά κέντρα, μετά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την κακή κατάσταση του στρατιωτικού νοσοκομείου της Ουάσινγκτον.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή, ο κ. Γκέητς είπε ότι τραυματισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες δεν πρέπει να προσπαθούν να αναρρώσουν σε κακής ποιότητας κτίρια ή να μάχονται κατά της κρατικής γραφειοκρατίας.

    Ο Ρόμπερτ Γκέητς ζήτησε την δημιουργία οκταμελούς επιτροπής, που να απαρτίζεται από ιατρούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τις σχετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ώστε να εντοπίσουν περιπτώσεις αμέλειας ή κακών συνθηκών.

    Την Πέμπτη, ο αντιστράτηγος Κέβιν Κάιλυ, που είναι επικεφαλής των στρατιωτικών ιατρικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι οι επιδιορθώσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουώλτερ Ρήντ στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ με άρθρο της είχε περιγράψει τα προβλήματα στις στρατιωτικές ιατρικές εγκαταστάσεις, όπου είχαν εντοπιστεί μούχλα στους τοίχους, λερωμένες μοκέτες και ποντίκια ή κατσαρίδες. Η Ουάσινγκτον Πόστ έγραφε επίσης ότι πολλοί τραυματίες στρατιώτες ή βετεράνοι διεξήγαν μακρόχρονες μάχες με την στρατιωτική γραφειοκρατία για να ορίσουν ιατρικά ραντεβού ή για να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

    [11] Διερευνώνται πληροφορίες για τον θάνατο αμάχων στο Ιράκ

    23-02-2007

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι διερευνά πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σκοτώθηκαν άμαχοι Ιρακινοί σε μάχες μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών την Πέμπτη, στην πόλη Ραμάντι.

    Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στη Βαγδάτη, ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες πιστεύουν ότι δεν υπήρξαν θάνατοι αμάχων. Τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν κατά την εξάωρη μάχη, αλλά ιρακινοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ανάμεσα στα θύματα, ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Σε άλλες εξελίξεις, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν την Παρασκευή, ότι αμερικανικά στρατεύματα συνέλαβαν και κράτησαν για λίγες ώρες τον γιό του σημαίνοντος Σιίτη πολιτικού Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, Αμμάρ, ο οποίος επέστρεφε στη χώρα μετά από επίσκεψή του στο Ιράν. Ο στρατός δεν ανέφερε τους λόγους κράτησής του.

    Επίσης, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ύποπτο μέλος της αλ Κάιντα συνελήφθη πριν λίγες μέρες στη Βασόρα. Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 4 άνδρες του σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε μάχες στην επαρχία αλ Αμπάρ και την πόλη Ντιβανίγια.

    [12] Nέο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών κατά του πολέμου στο Ιράκ;

    23-02-2007

    O γερουσιαστής Μπάιντεν

    Στην Ουάσινγκτον, ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος εργάζονται για την ετοιμασία νομοσχεδίου, που ουσιαστικά θα κηρύσσει άκυρο το ψήφισμα του 2002, με το οποίο δόθηκε έγκριση για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Βοηθοί Δημοκρατικών γερουσιαστών λένε ότι η εν λόγω πρόταση, που δεν αναμένεται ότι θα εγκριθεί, θα περιορίζει την αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και της ιρακινής αστυνομίας, στην εξασφάλιση των συνόρων και την καταπολέμηση ξένων τρομοκρατικών δυνάμεων. Ετσι οι κανονικές μάχιμες δυνάμεις, θα μπορούν να αποσυρθούν του χρόνου.

    Η πρόταση, της οποίας εισηγητές είναι οι γερουσιαστές από το Μίσιγκαν Κάρλ Λεβίν και από το Ντέλαγουερ Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος ηγείται της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερουσίας, θα παρουσιαστεί στους υπόλοιπους Δημοκρατικούς την ερχόμενη εβδομάδα.

    Αν γίνει αποδεκτή, τότε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη γερουσία Χάρρυ Ρήντ, θα την συνδέσει κατά πάσα πιθανότητα με το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο. Όμως η έγκρισή της από την ολομέλεια του σώματος--και στη συνέχεια και από την βουλή των αντιπροσώπων-- θεωρείται απίθανη.

    [13] Παροτρύνσεις της Γερμανίδας καγκελλαρίου προς Παλαιστινίους

    23-02-2007

    H Kα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελλάριος Ανγκελα Μέρκελ παρότρυνε την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας να συμμορφωθεί με τους όρους του διεθνούς Κουρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

    Η Κα Μέρκελ είπε ότι χαιρετίζει την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι που της έχουν ζητηθεί. Το Κουαρτέτο, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τα ΗΕ, την ΕΕ και τη Ρωσία, ζήτησαν από την Παλαιστινιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να δεχθεί παλαιότερες συμφωνίες με το Ισραήλ.

    Την Παρασκευή, η Κα Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Παρασκευή, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστινιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται σε διπλωματική αποστολή για να κερδίσει υποστήριξη προς την νέα κυβέρνηση των Παλαιστινίων.

    [14] Περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    23-02-2007

    Στρατιώτες του ΝΑΤΟ, στην Καμπούλ

    Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Ντές Μπράουν είπε ότι η χώρα θα στείλει επιπλέον στρατιώτες της στο Αφγανιστάν.

    Η ανακοίνωση του κ. Μπράουν την Παρασκευή, σημειώνεται λίγες μέρες μετά την είδηση απόσυρσης αριθμού τους από το Ιράκ. Η εν λόγω ανακοίνωση δεν αναφέρει πόσοι επιπλέον στρατιώτες θα σταλούν στο Αφγανιστάν. Όμως, δημοσιογραφικές πληροφορίες νωρίτερα την Παρασκευή, μιλούσαν για 1,000. Προς το παρόν, υπάρχουν 5,000 Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στα πλαίσια των νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

    Σε άλλες ειδήσεις, περίπου 25,000 Αφγανοί συγκεντρώθηκαν στο εθνικό γήπεδο της Καμπούλ την Παρασκευή, για να διαδηλώσουν υπέρ της επίμαχης πρότασης για την χορήγηση αμνηστίας, σε άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

    [15] Νέες ταραχές στη Σομαλία

    23-02-2007

    Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, εξαιτίας νέων ταραχών.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μάχες ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ των Αιθιοπικών στρατευμάτων και αγνώστων ενόπλων, κοντά στο πρώην κτίριο του υπουργείου Αμυνας της χώρας. Πολλές κατοικίες αμάχων επλήγησαν από αδέσποτες σφαίρες και όλμους.

    Το Μογκαντίσου μαστίζεται από εβδομάδες ογκούμενης βίας, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της στην πόλη. Οι αρχές επιρρίπτουν ευθύνες σε κατάλοιπα των Ισλαμιστών, τους οποίους η μεταβατική κυβέρνηση εκδίωξε από την εξουσία τον Δεκέμβριο, με την βοήθεια των Αιθιοπικών στρατευμάτων.

    Η κυβέρνηση της Σομαλίας περιμένει ακόμα την άφιξη ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης, για να επιτευχθεί σταθεροποίηση της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 February 2007 - 2:18:20 UTC