Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων εξετάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [02] Νέο βιβλίο για το Κυπριακό
  • [03] Σημαντικές επιχειρήσεις στη Νατζάφ
  • [04] Τσέινι: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με συμμάχους για ν' αντιμετωπίσουν απειλή από Ιράν
  • [05] Έκθεση Στέητ Ντηπάρτμεντ για την χρήση βομβών διασποράς απ' το Ισραήλ
  • [06] Νέες συγκρούσεις Φατάχ-Χαμάς
  • [07] Λαριτζανί: Το Ιράν θα εξετάσει την πρόταση Μπαραντέι
  • [08] Διήμερη διάσκεψη Αφρικανικής Ενωσης
  • [09] Τουρκία: Κατάληψη πλοίου από υπερεθνικιστή
  • [10] Η Σιν Φέιν ψήφισε υπέρ της συνεργασίας με την αστυνομία της Βορ.Ιρλανδίας
  • [11] Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά
  • [12] Θρησκευτικά κειμήλια ξαναγυρνούν στην Κύπρο
  • [13] Η ΑΧΕΠΑ τιμά τον νέο Πρέσβη της Κύπρου

  • [01] Μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων εξετάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    29-01-2007

    Πρόσθετα μέτρα για την προστασία της ζωής και την ελευθερία της έκφρασης των δημοσιογράφων ζητούν με ψήφισμά τους οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που έγινε στο Στρασβούργο, όπου και μίλησε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποφάσισε ακόμη την σύσταση ειδικής υπηρεσίας που θα έχει σαν αποστολή την 'καταγραφή εγκληματικών ενεργειών εναντίον δημοσιογράφων', αλλά και την παρακολούθηση σχετικών ερευνών που διεξάγουν εθνικές δικαστικές υπηρεσίες και εθνικά κοινοβούλια, υπογραμμίζοντας την σημασία της απόλυτης συνεργασίας των κοινοβουλίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου έχουν γίνει ήδη εγκληματικές απόπειρες ή ενέργειες.

    Στις χώρες όπου εκκρεμούν ανεξιχνίαστες υποθέσεις ή απειλές κατά της ζωής δημοσιογράφων, η Συνέλευση προτρέπει την ανάγκη διαμόρφωσης ξεχωριστής αποτελεσματικής πολιτικής για την προστασία των ανθρώπων του τύπου και καλεί τους 'Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα', το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, την Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, αλλά και άλλες μικρότερες ενώσεις να συνεργαστούν με το Συμβούλιο για να καταγραφούν οι εγκληματικές ενέργειες.

    Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές ζήτησαν ειδικά από την Ρωσική Βουλή να παρακολουθεί από κοντά την έρευνα για την δολοφονία της Αννας Πολιτοφτσκαγια και σε περίπτωση μη αποτελέσματος να αποδοθούν ευθύνες στην ηγεσία της χώρας. Τέλος καλούν την Τουρκική Εθνοσυνέλευση να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα που αναφέρεται στην 'προσβολή κατά της Τουρκικής ταυτότητας'.

    [02] Νέο βιβλίο για το Κυπριακό

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    29-01-2007

    Το Iνστιτούτο Ελληνικών Γραμμάτων και τέχνης, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο παραρτήματος Νέας Υόρκης, πρόκειται να παρουσιάσουν τον διακεκριμένο καθηγητή, Βαν Κουφουδάκη, σε διάλεξη με θέμα το νέο του βιβλίο για την Κύπρο με τίτλο 'Ένα σύγχρονο πρόβλημα στην ιστορική προοπτική'. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον, Ευγένιος Ρωσσίδης.

    Ο καθηγητής Βαν Κουφουδάκης θεωρείται αυθεντία στο ζήτημα της Κύπρου, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του στη μελέτη της ιστορίας της Κύπρου, ενώ έχει εκδώσει και αρκετά βιβλία πάνω στο θέμα.

    Στο βιβλίο αυτό, ο καθηγητής Βάν Κουφουδάκης παρουσιάζει μια ισορροπημένη ανάλυση του προβλήματος της Κύπρου. Πρόκειται για μια μελέτη της πολύχρονης κρίσης που έχει επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παράλληλα παρουσιάζει και τις διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος, που έχουν επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης.

    [03] Σημαντικές επιχειρήσεις στη Νατζάφ

    29-01-2007

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 250 αντάρτες και συνέλαβαν τουλάχιστον 10, στη διάρκεια ολοήμερης μάχης στα περίχωρα της ιερής για τους Σιίτες πόλης Νατζάφ. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Κυριακή, όταν αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη, ενώ βοηθούσε τις ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια της επιχείρησης. Πάντως ο στρατός δεν διευκρίνισε τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου. Υπήρχαν πληροφορίες ότι αντάρτες σκόπευαν να δολοφονήσουν Σιίτες κληρικούς κατά τη διάρκεια της γιορτής Ασούρα, αυτή την εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, ενώ από παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Κιρκούκ σκοτώθηκαν άλλα 16 άτομα. Σε μια απ' τις αιματηρότερες επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα, βλήματα όλμων που έπληξαν σχολείο σε συνοικία Σουνιτών της Βαγδάτης, κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 4 μαθήτριες.

    Εξάλλου, εδώ στην Ουάσιγκτον, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ μελών της γερουσίας αναφορικά με προτεινόμενο μη δεσμευτικό ψήφισμα που εκφράζει αντίθεση στο σχέδιο του προέδρου Μπούς για την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στο Ιράκ. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, δήλωσε ότι η έγκριση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα δείξει ασυνεννοησία στους κόλπους της γερουσίας, γεγονός που δεν βοηθά ούτε τις αμερικανικές δυνάμεις, ούτε το Ιράκ, όπως είπε.

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Δημοκρατικός Τζόσεφ Μπάιντεν, διαφώνησε με τον κ. Λούγκαρ τονίζοντας ότι μια αποτυχημένη στρατηγική και όχι ένα ψήφισμα θα ενίσχυε τον εχθρό στο Ιράκ. Πάντως το ψήφισμα είναι κυρίως συμβολικό και δεν θα επηρεάσει ούτε την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ, ούτε την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

    Στο μεταξύ, η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα πρέπει να βρει τρόπο απόσυρσης απ' το Ιράκ πριν την λήξη της προεδρικής του θητείας. Θα πρόκειται για το 'αποκορύφωμα της ανευθυνότητας', δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον, αν ο κ. Μπούς μεταβιβάσει το πρόβλημα του Ιράκ στον αντικαταστάτη του.

    Ο Λευκός Οίκος επέκρινε τα εν λόγω σχόλια της κ. Κλίντον χαρακτηρίζοντας τα φανατισμένη επίθεση που υποσκάπτει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Τα σχόλια της κ. Κλίντον έγιναν σε προεκλογική ομιλία της στην πολιτεία Iowa όπου θα γίνουν και οι πρώτες προκριματικές εκλογές ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2008.

    [04] Τσέινι: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με συμμάχους για ν' αντιμετωπίσουν απειλή από Ιράν

    29-01-2007

    Στα πλαίσια συνέντευξής του προς το περιοδικό Newsweek που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέινι, δηλώνει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά σκάφη στον Περσικό κόλπο στέλνει 'ισχυρότατο μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή' όπως είπε. Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να επιλύσει τη διαμάχη με το Ιράν, μέσω της διπλωματικής οδού.

    Ο κ. Τσέινι είπε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν λόγους να αμφιβάλουν ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, έχει την δυνατότητα να αφοπλίσει τις Σιιτικές πολιτοφυλακές. Στο παρελθόν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν αμφισβητήσει το κατά πόσο ο κ. αλ Μαλίκι είχε την βούληση να διαλύσει τις πολιτοφυλακές Σιιτών στο Ιράκ.

    [05] Έκθεση Στέητ Ντηπάρτμεντ για την χρήση βομβών διασποράς απ' το Ισραήλ

    29-01-2007

    Βομβίδια βόμβας διασποράς, που δεν έχουν εκραγεί

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ παραδίδει σήμερα στο Κογκρέσο έκθεση για το κατά πόσον το Ισραήλ προέβη σε παράνομη χρήση Αμερικανικών βομβών διασποράς στη διάρκεια του πολέμου με την Χεζμπολά στο Λίβανο πέρυσι. Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών υποχρεούται να ενημερώνει το Κογκρέσο αναφορικά με ενδεχόμενη αντικανονική χρήση αμερικανικών όπλων στα πλαίσια του νόμου που διέπει τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ θα αναφέρει ότι το Ισραήλ ενδεχομένως παρέβη συμφωνίες με την Ουάσιγκτον κάνοντας χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές του Νοτίου Λιβάνου. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν διαφωνίες για το κατά πόσον θα πρέπει να επιβληθούν ποινές σε βάρος του Ισραήλ. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ παρέβη την αμερικανική νομοθεσία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε αυτοάμυνα και ότι στη χειρότερη περίπτωση προέβη σε τεχνική παράβαση.

    [06] Νέες συγκρούσεις Φατάχ-Χαμάς

    29-01-2007

    Ένοπλοι Παλαιστίνιοι πιστοί στις αντιμαχόμενες παρατάξεις Χαμάς και Φατάχ συνέχισαν για τέταρτη κατά σειρά μέρα τις μεταξύ τους συγκρούσεις, παρά τις εκκλήσεις τις Σαουδικής Αραβίας για συνομιλίες με στόχο το τερματισμό της βίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις τη Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης απήχθη εξτρεμιστής της Χαμάς στη Γάζα. Συνολικά 26 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απ' την Πέμπτη που ξεκίνησε ο τελευταίος αυτός γύρος ενδο-Παλαιστινιακών συγκρούσεων.

    Οι συμπλοκές πέρασαν και στη Δυτική Όχθη όπου ένοπλοι της Φατάχ στη Ναμπλούς απήγαγαν αξιωματούχο της Χαμάς και πυρπόλησαν τοπικό γραφείο του Παλαιστινιακού υπουργείου Παιδείας. Από τη πλευρά του ο βασιλιάς της Σουαδικής Αραβίας προσκάλεσε και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές για συνομιλίες στη Μέκκα. Αξιωματούχοι της Χαμάς και της Φατάχ δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

    [07] Λαριτζανί: Το Ιράν θα εξετάσει την πρόταση Μπαραντέι

    29-01-2007

    Αλί Λαριτζανί

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Τεχεράνη ο ανώτερος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα εξετάσει πρόταση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για την 'διακοπή', όπως είπε, του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

    Ο κ. Ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε την εν λόγω πρόταση του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και προβλέπει τερματισμό των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου και παράλληλο τερματισμό των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης. Επίσης προβλέπει την επιστροφή του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση της μεταξύ τους διαμάχης.

    Παράλληλα, ο υπουργός άμυνας και επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε ότι η πρόταση Μπαραντέι δίνει ελπίδες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [08] Διήμερη διάσκεψη Αφρικανικής Ενωσης

    29-01-2007

    Διήμερη διάσκεψη κορυφής χωρών μελών της Αφρικανικής Ένωσης αρχίζει σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση αναφορικά με την υποψηφιότητα του Σουδάν για την προεδρεία της Ένωσης, που απαρτίζεται από 53 μέλη.

    Η κυβέρνηση του Σουδάν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προεδρία, που της είχε υποσχεθεί πέρυσι, όταν το Σουδάν δεν επελέγη τελικά, εξαιτίας των βιαιοτήτων στην περιοχή του Νταρφούρ.

    Η Αφρικανική Ένωση διατηρεί ειρηνευτική δύναμη 7,000 ανδρών στην εμπόλεμη περιοχή του Νταρφούρ, όπου πολλοί πιστεύουν ότι ο πόλεμος εκεί υποδαυλίζεται από την ίδια την Σουδανική κυβέρνηση, όποτε για τον λόγο αυτό λένε ότι το Σουδάν δεν μπορεί να αποκτήσει την προεδρία της Ένωσης.

    Το Σάββατο πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Τσάντ, Αχμάντ Αλάμ Μί, δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρούσε από την Αφρικανική Ένωση, αν το Σουδάν αναλάμβανε την προεδρία, λέγοντας ότι η κατάσταση στο Νταρφούρ έχει επιδεινωθεί, όπως εξάλλου και οι σχέσεις μεταξύ Τσάντ και Σουδάν.

    [09] Τουρκία: Κατάληψη πλοίου από υπερεθνικιστή

    29-01-2007

    Η Τουρκική αστυνομία είπε ότι ένοπλος άνδρας έκανε για λίγη ώρα κατάληψη επιβατηγού φέρρυ μπώτ στα βορειοδυτικά της χώρας το βράδυ του Σαββάτου, για να διαμαρτυρηθεί κατά των εκκλήσεων για συμφιλίωση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων. Η αστυνομία είπε ότι ο υπερδεξιός Τούρκος δράστης, έκανε κατάληψη του πλοίου στα στενά των Δαρδανελίων, καθώς αυτό ταξίδευε από την Ευρωπαϊκή ακτή στην τουρκική ακτή.

    Ο άνδρας έφερε όπλο και απειλούσε να ανατινάξει το πλοίο, όμως μετά από δύο ώρες παραδόθηκε στην αστυνομία, χωρίς να βρεθούν εκρηκτικά. Ο άνδρας φώναζε ότι έκανε την κατάληψη 'για την χώρα του,' καθώς οδηγείτο σε όχημα της αστυνομίας.

    Επιβάτες είπαν ότι ο δράστης είχε οργιστεί εξαιτίας των φιλοαρμενικών σλόγκαν που είχαν ακουστεί την Τρίτη κατά την διάρκεια της κηδείας του δολοφονημένου Αρμένιου εκδότη εφημερίδας Χράντ Ντίνκ στην Κωνσταντινούπολη.

    [10] Η Σιν Φέιν ψήφισε υπέρ της συνεργασίας με την αστυνομία της Βορ.Ιρλανδίας

    29-01-2007

    Τζέρρυ Ανταμς

    Στη Βόρεια Ιρλανδία, η πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, Σιν Φέιν, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της συνεργασίας με την αστυνομία της χώρας, όπου επικρατεί το προτεσταντικό στοιχείο. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνθηκε ένα σημαντικό εμπόδιο για την επαναφορά της αυτοκυβέρνησης της χώρας.

    Ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρρυ Ανταμς, αποκάλεσε την απόφαση ιστορική, αφού είναι σε θέση να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στην Ιρλανδία και κάλεσε τους Καθολικούς να ακολουθήσουν την νέα τους πολιτική, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

    Η Σιν Φέιν και ο ΙΡΑ εδώ και χρόνια αρνούνταν να συνεργαστούν με την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, χαρακτηρίζοντας την βίαιη και φιλοπροτεσταντική. Την απόφαση της Σιν Φέιν χαιρέτησαν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Τόνυ Μπλέαρ και Μπέρτι Άχερν.

    [11] Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-01-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ με τίτλο "Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά" - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ με τίτλο "Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά"

    Μία από τις εικόνες που επεστράφηκαν

    Έξι ανεκτίμητης αξίας Βυζαντινές εικόνες, που είχανε διαρπαχτεί από την Κύπρο πριν και μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, επιστράφηκαν στην κυριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι λεπτομέρειες περιγράφονται στο ρεπορτάζ μας με τίτλο Θρησκευτικά κειμήλια ξαναγυρνούν στην Κύπρο, που βρίσκεται καταχωρημένο σε άλλο χώρο της ιστοσελίδας αυτής.

    Όμως πολλοί άλλοι διαρπαγμένοι Κυπριακοί θησαυροί εξακολουθούν να παραμένουν σε συλλογές εκτός Κύπρου. Μας τους θύμισαν ο Ιωάννης Ηλιάδης από το Βυζαντινό Μουσείο της Λευκωσίας και ο Χαράλαμπος Τσοτζάκογλου, από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σε μια εκδήλωση που έγινε στη Ουάσιγκτον, συμπτωματικά την ημέρα κατά την οποία οι έξι εικόνες επέστρεφαν στην Κύπρο.

    Το αποκρουστικό φαινόμενο της διαρπαγής εθνικών κειμηλίων στην διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων ή σε περιόδους κατά τις οποίες εδάφη μιας χώρας κατέχονται από δυνάμεις άλλης, είχε εξεταστεί νωρίτερα και σε εκδήλωση της Εθνικής Λέσχης Τύπου, στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Κύριος ομιλητής στην δεύτερη αυτή εκδήλωση ήταν η δημοσιογράφος Μάηκλ Τζένσεν, στις παρατηρήσεις της οποίας και στηρίζεται το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον, με τίτλο Πόλεμος και Πολιτιστική κληρονομιά.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Κείμενο Ρεπορτάζ

    Μάηκλ Τζένσεν

    Η γεννημένη στην Αμερική δημοσιογράφος Μάηκλ Τζένσεν, που καλύπτει εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από τη Κύπρο, περιέγραψε στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον τις κλοπές και τις καταστροφές ανεκτίμητης αξίας θησαυρών της Κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην περίοδο που ακολούθησε την Τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος του νησιού.

    Τόνισε μεταξύ άλλων πως εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής επισκέφθηκαν στην τελευταία τριετία 505 εκκλησίες και μοναστήρια στα κατεχόμενα και 115 μουσουλμανικούς ιερούς τόπους στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου για να τεκμηριώσουνε την κατάστασή τους. Το πόρισμα της κοινής έκθεσής τους ήταν: 'Τα μουσουλμανικά τεμένη διατηρούνται γενικά καλά ενώ οι πιο πολλές εκκλησίες είναι σε κακά χάλια. Ακόμα κι οι τοιχογραφίες τους έχουν ξηλωθεί. Κλάπηκαν 16.000 εικόνες ή μωσαϊκά και 60.000 άλλα κειμήλια. Λαθρέμποροι τα πούλησαν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία'.

    Διαρπαγές εθνικών κειμηλίων εκδηλώνονται με διάφορες αφορμές. Λόγου χάριν, ο Άγγλος διπλωμάτης Θωμά Έλγιν, που λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 απογύμνωσε την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα κι άλλους αρχαιολογικούς τόπους, που ανάσκαψε για να καταρτίσει την περίφημη συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, είχε ισχυριστεί πως η πράξη του εκείνη απέβλεπε στο να γλιτώσει τα μνημεία της Αθήνας από φανατικούς Τούρκους και βάνδαλους τουρίστες. Αλλά οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μοναδικές.

    Όπως είπε η Μάηκλ Τζένσεν: 'Καμπότζη, Ινδία, Βαλκάνια, Λίβανος, Τουρκία, Αίγυπτος, Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Νότια Αμερική είναι επίσης θύματα αρχαιοκαπήλων. Θησαυροί του Ιράκ ρίχνονται συνεχώς σε ένα λαθρεμπόριο που ίσως να είναι ήδη το πιο μεγάλο στον κόσμο'.

    Διαρπαγμένοι εθνικοί θησαυροί συνήθως παραμένουν στην κατοχή των συλλεκτών ακόμα και όταν τεκμηριώνεται πέρα πάσης αμφιβολίας η προέλευσή τους. Κι αυτό γιατί τα δικαστήρια στις πιο πολλές περιπτώσεις αναγνωρίζουνε πως ο συλλέκτης δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για κλεμμένο έργο τέχνης όταν το αγόραζε.

    Υπήρξε όμως πριν λίγο καιρό μια υπόθεση υπεξαιρεμένων αρχαιοτήτων που είχε διαφορετική εξέλιξη. Την ανέφερε η Μάηκλ Τζένσεν σε συνέντευξή της στη Φωνή της Αμερικής. 'Πρόκειται για μωσαϊκά Κύπρου του 5ου και του 6ου αιώνα. Είναι από τα αρχαιότερα του κόσμου. Γλίτωσαν από εικονοκλάστες που κατέστρεψαν τα πιο πολλά Βυζαντινά έργα τέχνης στον 8ο κι 9ο αιώνα. Κλάπηκαν το 1980 από εκκλησάκι στα κατεχόμενα'.

    Από τη συνομιλήτριά μας μάθαμε πως οι αρχαιοκάπηλοι που τα υπεξαίρεσαν τα έστειλαν λαθραία στο Μόναχο και από εκεί διοχετεύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τα αγόρασε μια οικογένεια στο Σινσινάτι. Αλλά δεν έμειναν για πολύ στην κατοχή της. Τοπικό δικαστήριο την διέταξε να επιστρέψει τα μωσαϊκά στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους -- την Εκκλησία της Κύπρου. Σύμφωνο ήταν και το Εφετείο του Σικάγου που τόνισε ότι τα Κυπριακά μωσαϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν περιουσία της οικογένειας που τα αγόρασε, άσχετο με το εάν αυτή γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι ήταν κλεμμένα. Τα μωσαϊκά αυτά βρίσκονται τώρα πίσω στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας το ευχάριστο τέλος που είχε η υπόθεση αυτή, η Μάηκλ Τζένσεν είπε: 'Αν δικαστήρια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σινσινάτι τότε πολλά κλεμμένα εθνικά κειμήλια θα γυρίσουν στις χώρες στις οποίες ανήκουν'.

    Παράλληλα τέτοιες δικαστικές αποφάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το ενδιαφέρον των διεθνών συλλεκτών για αρχαιότητες και αυτό με τη σειρά του ίσως να περιόριζε, το λαθρεμπόριό τους. Γιατί ποιος θα επιχειρήσει να κλέψει ξανά αρχαιότητες, ριψοκινδυνεύοντας να συλληφθεί και να περάσει μέρος της ζωής του στη φυλακή, όταν θα γνωρίζει πως δεν θα βρεθεί κανένας στον κόσμο να αγοράσει από αυτόν τα κλεμμένα κειμήλια;

    [12] Θρησκευτικά κειμήλια ξαναγυρνούν στην Κύπρο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-01-2007

    Έξι ανεκτίμητης αξίας Βυζαντινές εικόνες, που είχανε διαρπαχτεί από την Κύπρο πριν και μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, επιστράφηκαν στην κυριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Τρεις από τις εικόνες αυτές χρονολογούνται στον 13ο αιώνα. Είναι η Παρθένος Οδηγήτρια, πού ανήκει στην Επισκοπή της Μητροπόλεως Κυρήνειας, η εικόνα των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας από το ομώνυμο παρεκκλήσι του χωριού Καλοπαναγιώτης, και η Θεοτόκος η Γλυκοφιλούσα, που παραμένει αβέβαιο από ποια εκκλησία προήλθε. Από τις υπόλοιπες εικόνες που επαναπατρίστηκαν, οι δύο, του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου φιλοτεχνήθηκαν στον 14ο αιώνα και ανήκουν στην Εκκλησία της Παναγίας Ασίνου. Η έκτη και τελευταία εικόνα είναι του Αγίου Γαβριήλ, έκδηλης Κυπριακής τεχνοτροπίας του 15ου ή 16ου αιώνα, αλλά άγνωστης προέλευσης.

    Το ευχάριστο τέλος στην υπόθεση των έξι εικόνων δόθηκε χάρις στην αποτελεσματική δράση που ανέπτυξε η Κυπριακή Πρεσβεία στη Ουάσιγκτον, η οποία πέτυχε να αποτρέψει την εφαρμογή σχεδίων που είχανε γίνει για την προσφορά των Βυζαντινών αυτών αριστουργημάτων σε πλειστηριασμό από τον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης.

    Βοήθησε όμως εξαιρετικά και το γεγονός ότι το Αμερικανικό Ίδρυμα Τσαρλς Πάνκοου, το οποίο είχε αγοράσει τις εικόνες, όταν διαπίστωσε πως αυτές είχανε κλαπεί από τον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, αποδέχτηκε διευθέτηση για την επιστροφή τους στην Εκκλησία της Κύπρου. Συνεργάσιμος στην υπόθεση ήταν και ο οίκος Σόθμπις, ο οποίος όχι μόνον ακύρωσε τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό αλλά και φύλαξε τις εικόνες μέχρις ότου ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διατυπώσεις.

    Η ομαλότητα με την οποία εξελίχτηκε η όλη υπόθεση είναι σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως η διεκδίκηση από μέρους μιας χώρας διαρπαγμένων ιστορικών ή θρησκευτικών κειμηλίων της, τα οποία με οποιοδήποτε τρόπο κατέληξαν σε άλλη, είναι έργο εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο. Η επιδίωξη του έργου αυτού συχνά απαιτεί μαραθώνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες που χρειάζεται να αναληφθούν χωρίς καμιά βεβαιότητα ότι θα αποφέρουν και το ποθητό αποτέλεσμα.

    Για τούτο και εξακολουθούν να παραμένουν σε συλλογές εκτός Κύπρου πολλά αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού της τα οποία λαθραία βγήκανε από το νησί σε διάφορες περιόδους, ιδιαίτερα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

    Τους διαρπαγμένους Κυπριακούς θησαυρούς μας θύμισαν ο Ιωάννης Ηλιάδης από το Βυζαντινό Μουσείο της Λευκωσίας και ο Χαράλαμπος Τσοτζάκογλου, από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με διαλέξεις τους σε μια εκδήλωση που έγινε στη Ουάσιγκτον, συμπτωματικά την ημέρα κατά την οποία οι έξι εικόνες από το Ίδρυμα Πάνκοου επέστρεφαν στην Κύπρο.

    Στην ίδια εκδήλωση οι δύο εμπειρογνώμονες παρουσίασαν στο κοινό και φωτογραφίες που έδειξαν την έκταση της λεηλασίας και της καταστροφής που έχουν υποστεί εκκλησίες στα κατεχόμενα, όπως της Παναγίας Κανακαριάς, του Αγίου Φίλωνα στο Ριζοκάρπασο, του Αγίου Γεωργίου στο Βαθύλακα, του Αγίου Φωτίου στη Γιαλούσα, της Παναγίας Τράπεζας στην Αχερίτου και του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην Αμμόχωστο, για να αναφέρουμε μερικές.

    Ανδρέας Κακούρης

    Ο Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανδρέας Κακούρης υποσχέθηκε πως θα καταβάλει έντονες προσπάθειες για να επιστραφούν όσο γίνεται περισσότερα από τα διαρπαγμένα θρησκευτικά κειμήλια στις Κυπριακές εκκλησίες από τις οποίες αφαιρέθηκαν. Κι εξέφρασε την ελπίδα πως θα ανανεωθεί γρήγορα η σχετική διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που προβλέπει συνεργασία για την εκπλήρωση του στόχου αυτού.

    Το αποκρουστικό φαινόμενο της διαρπαγής εθνικών κειμηλίων στην διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων ή σε περιόδους κατά τις οποίες εδάφη μιας χώρας κατέχονται από δυνάμεις άλλης, είχε εξεταστεί νωρίτερα και σε εκδήλωση της Εθνικής Λέσχης Τύπου, στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Κύριος ομιλητής στην δεύτερη αυτή εκδήλωση ήταν η δημοσιογράφος Μάηκλ Τζένσεν, στις παρατηρήσεις της οποίας και στηρίζεται το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον, με τίτλο Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά που βρίσκεται καταχωρημένο σε άλλη χώρο της ιστοσελίδας μας.

    [13] Η ΑΧΕΠΑ τιμά τον νέο Πρέσβη της Κύπρου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-01-2007

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Κώστας Γιασεμής και Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ανδρέας Κακούρης.

    Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του καινούργιου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανδρέα Κακούρη.

    Στο δείπνο παρακάθισαν πολλά από τα ηγετικά στελέχη της ομογένειας που είχαν προσκληθεί για να καλωσορίσουν και να γνωρίσουν από κοντά τον νέο πρέσβη καθώς επίσης και εκπρόσωποι από τα γραφεία διαφόρων μελών του Κογκρέσο τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Κώστας Γιασεμής, επισήμανε ότι ο κ. Κακούρης είναι ένας από τους πιο δραστήριους και αποδοτικούς διπλωμάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, του οποίου τα επιτεύγματα γεμίζουν πολλές σελίδες. Υποσχέθηκε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος που την βασανίζει από τις μέρες της Τουρκικής εισβολής του 1974 και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την διάρκεια της θητείας του κ. Κακούρη θα επιτευχθεί ο στόχος της επανένωσης του νησιού.

    Το ίδιο ευχήθηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος παρουσίασε τον κ. Κακούρη στην εκδήλωση. Ο κ. Μαλλιάς αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία της Αθήνας με την Λευκωσία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανήκουν οι δύο χώρες. Τόνισε τους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς επίσης και την προσήλωσή τους σε κοινές αρχές και ιδεώδη. Όπως χαρακτηριστικά είπε: 'Πάντοτε θα υπάρχει ένας πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον να προσφέρει ένα θερμό καλωσόρισες στον εκάστοτε νέο Πρέσβη της Κύπρου και αντίστροφα'.

    Ο Ανδρέας Κακούρης, που επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο κατά τις ημέρες των εορτασμών για τα Χριστουγέννα, εξέφρασε χαρά που βρίσκεται ξανά ανάμεσα στην ομογένεια της Αμερικής, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς από τότε που είχε υπηρετήσει ως Επιτετραμμένος στην Κυπριακή Πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Επίσης ο κ. Κακούρης έχει σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήτανε μάλιστα στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο, που γνώρισε την σύζυγό του.

    Ο Πρέσβης της Κύπρου είπε πως ο λαός της χώρας του αποζητάει τα ίδια πράγματα που επιθυμούν και όλοι οι άλλοι λαοί, δηλαδή δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό του Νόμου. Ευχαρίστησε την ομογένεια για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα για το Κυπριακό και τόνισε ότι προσβλέπει σε συνέχιση της υποστήριξης αυτής μέχρις ότου να επιτευχθεί η λύση του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 January 2007 - 2:18:27 UTC