Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα η Κοντολίζα Ράις
  • [02] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας-Λευκορωσίας για την μεταφορά πετρελαίου
  • [03] Στο Πεκίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
  • [04] Διαδικτυακή πύλη εύρεσης εργασίας σε χώρες της Ευρώπης
  • [05] Άλλος ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο Νταρφούρ
  • [06] Σήμερα το διάγγελμα Μπους
  • [07] Νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο
  • [08] Το Πεντάγωνο διαψεύδει δεύτερη αεροεπιδρομή στη Σομαλία
  • [09] Ο Νίκολας Μπερνς μιλά για Κυπριακό, Τουρκία και Βαλκάνια

  • [01] Στην Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα η Κοντολίζα Ράις

    10-01-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στην Μέση Ανατολή, στα πλαίσια προσπάθειάς της για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Συνεργάτες της κ. Ράις είπαν ότι δεν περιμένουν ότι η επίσκεψή της αυτή θα οδηγήσει σε επίλυση της διένεξης, όμως η ίδια είχε εκφράσει ελπίδες για κάποια ευκαιρία που θα ωθούσε στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Όπως αναμένεται, η αμερικανίδα αξιωματούχος θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και στη Δυτική Όχθη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Η κ. Ράις θα επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, πριν μεταβεί στην Ευρώπη. Δεν έγινε γνωστό αν η κ. Ράις θα επισκεφθεί και το Ιράκ, όμως έχει περιλάβει την Βαγδάτη σε προηγούμενες επισκέψεις της στην περιοχή, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

    Πάντως με το ταξίδι της αυτό, η κ. Ράις θα προσπαθήσει να επιτύχει την υποστήριξη Αραβικών κυβερνήσεων για την νέα στρατηγική του προέδρου Μπούς στο Ιράκ.

    [02] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας-Λευκορωσίας για την μεταφορά πετρελαίου

    10-01-2007

    Η Ρωσία απειλεί ότι θα παρακάμψει την Λευκορωσία στην μεταφορά πετρελαίου προς την δυτική Ευρώπη, καθώς δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται πρόοδος στις συνομιλίες Μόσχας-Μίνσκ για την διευθέτηση διαφορών στο θέμα της δασμολόγησης του πετρελαίου. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν άλλους τρόπους μεταφοράς πετρελαίου στους δυτικοευρωπαίους πελάτες τους, ενδεχομένως μέσω Βαλτικών χωρών και της Μαύρης Θάλασσας.

    Την Δευτέρα, η Ρωσία σταμάτησε την παροχή πετρελαίου μέσω αγωγού που διασχίζει την Λευκορωσία κατηγορώντας το Μίνσκ ότι κατάσχεσε 79,000 τόνους πετρελαίου που προοριζόταν για χώρες της δυτικής Ευρώπης. Από τη πλευρά της η Λευκορωσία δήλωσε ότι η κατάσχεση του πετρελαίου αποτελούσε πληρωμή νέων δασμών που επέβαλε σε ρωσικές εξαγωγές από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Μίνσκ οι νέοι αυτοί δασμοί αποτελούν απάντηση στους νέους φόρους που επέβαλε η Ρωσία στην μέχρι σήμερα αδασμολόγητη μεταφορά πετρελαίου μέσω Λευκορωσίας.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέκρινε την διακοπή της παροχής πετρελαίου, λέγοντας ότι υποσκάπτει την ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη προς την Ρωσία.

    [03] Στο Πεκίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

    10-01-2007

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με την Κινεζική ηγεσία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Ο κ. Ολμερτ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Ουέν Ζιαμπάο και την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της χώρας, Χου Ζιντάο.

    Η Κίνα αντιτίθεται στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του Ιράν, παρά την άρνηση της Τεχεράνης να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατόπιν ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    [04] Διαδικτυακή πύλη εύρεσης εργασίας σε χώρες της Ευρώπης

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    10-01-2007

    Εάν επιθυμείτε να εργαστείτε σε κάποια από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο καλύτερος τρόπος είναι να επισκεφτείτε τη EYRESβ¦.δηλαδή τη νέα διαδικτυακή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

    Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κύριος Βερναδάκης τονίζει ότι 'τα σύνορα μ' αυτό το τρόπο εκμηδενίζονται και η αγορά εργασίας διευρύνεται σημαντικά'.

    Είναι ένα δίκτυο που παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες πρόσληψης προς όφελος των εργαζομένων και των εργοδοτών. Πάνω από 60.000 άτομα, που αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα, έχουν ήδη βάλει το βιογραφικό τους σημείωμα στο Διαδίκτυο. 'Είναι σημαντικό βοήθημα για τους Ευρωπαίους που αναζητούν ή προσφέρουν δουλειά', δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

    Η EYRES διαθέτει ένα ανθρώπινο δίκτυο ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι μπορούν να δίνουν επίκαιρες και πρακτικές πληροφορίες σε άτομα που προσφέρουν ή αναζητούν εργασία. Με ένα απλό 'κλικ' οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να εντοπίζουν τις κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, καταργώντας το φράγμα στην επαγγελματική στασιμότητα.

    Όλες οι πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους δίνονται στη διαδικτυακή πύλη www.europa.eu.int/eures

    [05] Άλλος ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στο Νταρφούρ

    10-01-2007

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, που μετέβη στο Σουδάν εκπροσωπώντας την ανεξάρτητη οργάνωση βSave Darfurβ, 'Σώστε το Νταρφούρ', τόνισε στους αντάρτες ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δεχτούν την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση. Ο κ. Ρίτσαρντσον που επισκέφτηκε το Νταρφούρ τη Τρίτη δήλωσε ότι η περιοχή μαστίζεται ακόμη από εχθροπραξίες και χάος.

    Κατά την επίσκεψη του στο Σουδάν, ο κ. Ρίτσαρντσον συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της χώρας, Ομάρ αλ-Μπασίρ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με άλλους Σουδανούς ανώτερους αξιωματούχους.

    [06] Σήμερα το διάγγελμα Μπους

    10-01-2007

    O πρόεδρος Μπους

    Ολοκληρώνοντας την νέα στρατηγική του για το Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί για άλλη μια φορά σήμερα με μέλη του Κογκρέσου για να συζητήσει το νέο σχέδιο του πριν το ανακοινώσει κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπους θα συναντηθεί τη Τετάρτη το πρωί με ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και θα συζητήσει μαζί τους το σχέδιο.

    Ρεπουμπλικανοί μέλη του Κογκρέσου που έχουν ήδη συναντηθεί με τον κ. Μπους δήλωσαν ότι το σχέδιο προβλέπει την αποστολή μέχρι και άλλων 20 χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη ομάδα επιπρόσθετων στρατιωτών θα σταλεί στο Ιράκ αυτό το μήνα.

    Πάντως ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τέντ Κέννεντυ, πρότεινε νομοσχέδιο που υποχρεώνει τον κ. Μπους να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν στείλει περισσότερες δυνάμεις στο Ιράκ.

    Σε άλλες εξελιξεις, Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι 50 αντάρτες σκοτώθηκαν από ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις, μετά από μακροσκελή μάχη στην κεντρική Βαγδάτη. Δεν υπήρξαν θύματα από πλευράς ιρακινών ή αμερικανικών δυνάμεων. Αμερικανικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους κατά θέσεων των ανταρτών, ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την συνοικία που σημειώθηκε η μάχη, η οποία θεωρείται προπύργιο Σουνιτών ανταρτών.

    Σε άλλες ειδήσεις, Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 32 άτομα σκοτώθηκαν, όταν μεταγωγικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη βόρεια της Βαγδάτης την Τρίτη. Τα αίτια της συντριβής δεν είναι γνωστά.

    [07] Νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο

    10-01-2007

    Η νέα, υπό τους Δημοκρατικούς, Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που βασίστηκε στις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που εξέτασε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Μέχρι στιγμής έχουν εφαρμοστεί μόνο οι μισές απ' τις προτάσεις της επιτροπής. Το μέτρο προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους όλων των εμπορευματοκιβωτίων που φορτώνονται σε πλοία με προορισμό τις ΗΠΑ και των αποσκευών που μεταφέρονται από επιβατικά αεροσκάφη. Το εν λόγω αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο 6 μέτρων εσωτερικής πολιτικής που η Βουλή στοχεύει να εγκρίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    [08] Το Πεντάγωνο διαψεύδει δεύτερη αεροεπιδρομή στη Σομαλία

    10-01-2007

    Μπράιαν Ουΐτμαν

    Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροεπιδρομή την Τρίτη στη Σομαλία. Το Πεντάγωνο είχε πάντως επιβεβαιώσει προηγούμενη αεροεπιδρομή, τη Δευτέρα, εναντίον υπόπτων ηγετών της Αλ Κάιντα στη νότια Σομαλία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Ουΐτμαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μαχητικά αεροσκάφη τύπου AC-130 έπληξαν τη Δευτέρα ανώτερους ηγέτες της Αλ Κάιντα, όπως τους χαρακτήρισε. Ο κ. Ουΐτμαν δήλωσε επίσης ότι η επίθεση βασίστηκε σε 'αξιόπιστες πληροφορίες', αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν τα συγκεκριμένα άτομα σκοτώθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν και δεύτερη επιδρομή από μαχητικά ελικόπτερα την Τρίτη κοντά στο χωρίο Αφμαντόου, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι δεν επρόκειτο για επιχείρηση των ΗΠΑ.

    Η ανάμειξη των ΗΠΑ στην κατάσταση στη Σομαλία προκάλεσε ανησυχίες από μέρους των ΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν βοηθούν τις προσπάθειες αποκατάστασης της σταθερότητας στη Σομαλία, ενώ ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι-Μούν, εξέφρασε ανησυχία ότι οι αμερικανικές αεροεπιδρομές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμη περισσότεροι άμαχοι.

    [09] Ο Νίκολας Μπερνς μιλά για Κυπριακό, Τουρκία και Βαλκάνια

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    10-01-2007

    Νίκολας Μπερνς

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Νίκολας Μπερνς επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον και ξεναγήθηκε στο χώρο όπου βρίσκονταν στημένη, μέχρι την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, η έκθεση 'Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής'. Η Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' θα αφιερώσει στην συγκινητική αυτή έκθεση ένα ειδικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ που θα παρουσιαστεί την επομένη εβδομάδα σαν φόρος τιμής στους αμέτρητους Έλληνες οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους έκρυψαν, φυγάδεψαν και γενικά γλίτωσαν εβραίους από το στόχαστρο των Ναζί στις μαύρες μέρες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελληνική Πρεσβεία ο κύριος Μπέρνς δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήματα Ελλήνων δημοσιογράφων, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, γύρω από ορισμένα καυτά θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Αναφορικά με την διαφωνία της Αθήνας και των Σκοπίων γύρω από το θέμα της επίσημης ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ιδιαίτερα μετά την απόφαση των Σκοπίων να μετονομάσουν δύο αεροδρόμιά τους σε 'Μέγας Αλέξανδρος' και 'Απόστολος Παύλος' αντίστοιχα, ο κύριος Μπερνς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν τελικά να βρούνε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, εργάζεται ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών και πρώην διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος και συνεχίζει τις επαφές του με τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού εδάφους. Ο κύριος Μπερνς είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το έργο του κυρίου Νίμιτς.

    Αναφερόμενος σε άλλα θέματα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών επανάλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουνε ότι πρέπει να παραμείνει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοιχτή για την Τουρκία ώστε η χώρα αυτή να μπορέσει να ενταχθεί όταν θα έχει ικανοποιήσει τους κοινοτικούς όρους και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

    Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2007 θα είναι ελπιδοφόρος χρόνος για την Κύπρο. Όπως παρατήρησε, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο καινούργιος Γενικός Γραμματέας Μπαν Κιμ-Μουν συγκροτεί τούτες τις μέρες το επιτελείο του και η Ουάσιγκτον ελπίζει πως στην ομάδα συνεργατών του θα συμπεριληφθούν και ορισμένοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί, ίσως μάλιστα και άτομα με πείρα στο Κυπριακό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα υποστηρίξουν μια νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για να επιλυθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η Τουρκική εισβολή πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες. Ο κύριος Μπερνς είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τις τουρκοκυπριακές αρχές γιατί, κατά την έκφρασή του, έχει έρθει πια ο καιρός για λύση του προβλήματος της Κύπρού. Γι αυτό, κατέληξε, κι ελπίζουμε ότι στο 2007 θα σημειωθεί πρόοδος.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι ο τρίτος στην ιεραρχία του Στέητ Ντηπάρτμαντ μετά την Υπουργό Κοντολίζα Ράης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Τζον Νεγρεπόντε, αναφέρθηκε κατόπιν στις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Ιανουαρίου στη Σερβία. Θέλουμε να πιστεύουμε, είπε, ότι θα είναι ελεύθερες και δίκαιες οι εκλογές αυτές αμέσως μετά τη διεξαγωγή των οποίων και αναμένεται ότι ο ειδικός διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών κύριος Ατισαάρι θα αρχίσει μια σειρά συζητήσεων ανάμεσα στην ηγεσία του Κοσόβου στην Πρίστινα και στην ηγεσία των Σέρβων, δηλαδή την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, στο Βελιγράδι.

    Ο κύριος Μπερνς τόνισε οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως έχει έρθει ο καιρός να δοθεί τελική λύση στο θέμα του Κοσόβου. Επισήμανε πως έχουν περάσει επτάμιση χρόνια από τότε που τέλειωσε ο πόλεμος και όμως ο λαός του Κοσόβου δεν γνωρίζει, ούτε έχει καμία ένδειξη από τη διεθνή κοινότητα, ποιο θα είναι το τελικό καθεστώς του. Κατά τον αμερικανό αξιωματούχο, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν που ζουν και ποιος θα τους κυβερνά, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας. Η Αμερική, υπογράμμισε στη συνέχεια, υποστηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ατισαάρι και τα σχέδιά του να αρχίσει μετά τις Σερβικές εκλογές μια διαπραγμάτευση μεταξύ της Πριστίνας και του Βελιγραδίου. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι το θέμα θα διευθετηθεί γρήγορα, σε έναν-δύο μήνες μετά τις εκλογές στη Σερβία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 January 2007 - 2:18:23 UTC