Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη και ενταξιακή πορεία Τουρκίας συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες
  • [02] Το Φιλιππίδειο βραβείο στον Κυριάκο Τσακόπουλο
  • [03] Αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ
  • [04] Επαφές Ομάδας Εργασίας για Ιράκ
  • [05] Ιράκ: 5 νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη
  • [06] Περιοδεία Μπούς στην Ασία
  • [07] Μπούς: "Αποσταθεροποιητική δύναμη" ένα Ιράν με πυρηνικά
  • [08] Συμφωνία Φατάχ-Χαμάς για νέο πρωθυπουργό
  • [09] Διεύρυνση ρόλου ΕΕ στο Αφγανιστάν ζητούν Βρετανία και Ολλανδία

  • [01] Ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη και ενταξιακή πορεία Τουρκίας συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    14-11-2006

    Τακτικός σχηματισμός μάχης, που θα αριθμεί 1.200 στελέχη, θα αναλαμβάνει ειρηνευτικές επιχειρήσεις και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος την 1η Ιουλίου 2007 δημιουργείται στην νοτιανατολική Ευρώπη από την Ελλάδα την Βουλγαρία την Ρουμανία και την Κύπρο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελλάδα και την σχετική συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας των τεσσάρων χωρών στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Ο Υπουργός Εθνική Άμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε από την βελγική πρωτεύουσα: 'Με την υπογραφή μας αυτή εκπέμπουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Οι χώρες μας είναι στρατηγικοί εταίροι στην προσπάθεια για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και ο σχηματισμός αυτός αποδεικνύει ότι όλοι μαζί μπορούμε αποτελεσματικά να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια για την δημιουργία μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής δύναμης'.

    Στις Βρυξέλλες όμως συνεδρίασαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης με την συμμετοχή και της κ. Μπακογιάννη οπού και έγινε μια αναγνωριστική συζήτηση στα πλαίσια της διεύρυνση σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η βούληση της Ελλάδας είναι μην εξαντληθεί ο χρόνος που έχει η φιλανδική προεδρία για να ολοκληρώσει τις προσπάθειες της για το ζήτημα της Κύπρου, ώστε να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα σε περίπτωση αποτυχίας πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 11 Δεκεμβρίου.

    Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης του χρονοδιαγράμματος ένταξης της Τουρκίας, εφ' όσον αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, καθώς και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, πρότεινε να γίνει μία παύση, ένα time out στις διαπραγματεύσεις και ο Λουξέμβούργιος ομόλογος της κ. Ασελμπορν τόνισε ότι αν η Τουρκία δεν κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης του ζητήματος της Κύπρου δεν θα μπορέσει να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις ' σαν να μην συμβαίνει τίποτα'.

    [02] Το Φιλιππίδειο βραβείο στον Κυριάκο Τσακόπουλο

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    14-11-2006

    Στον επιχειρηματία και ευεργέτη Κυριάκο Τσακόπουλο δόθηκε φέτος το Φιλιππίδειο βραβείο που έχει καθιερώσει και απονέμει κάθε χρόνο το μη κερδοσκοπικό ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης, Κόσμος FM .

    O Κυριάκος Τσακόπουλος τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει περισσότερα από 31 εκατομμύρια δολάρια κυρίως για την καθιέρωση και διατήρηση ελληνικών σπουδών σε διάφορα πανεπιστήμια της Αμερικής. 'Είναι μοναδική ευκαιρία για μας' δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Κόσμος FM 'τιμώντας αυτόν τον άνθρωπο να αναγνωρίσουμε την αληθινή πίστη του στις αρχές και τις αξίες τις ελληνικές'. Παρουσιάζοντάς τον ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Πήτερ Πάπας είπε πως εκπροσωπεί την νέα γενιά των ηγετών στην ελληνική κοινότητα. 'Τόσο τα οράματά του όσο και η υπεράσπισή τους είναι παράδειγμα προς μίμηση'.

    Το Φιλιππίδειο βραβείο δίνεται σε πρόσωπα ή οργανισμούς που έχουν προσφέρει με διάφορους τρόπους, στην διατήρηση και την προώθηση του Ελληνισμού σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργήθηκε το 1994 και μεταξύ άλλων έχει απονεμηθεί στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μιχάλη Κακογιάνη, Μελίνα Μερκούρη, Πωλ Σαρμπάνη, και Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Εμπνευσμένο από τον δρομέα Φιλιππίδη που έτρεξε 200 χιλιόμετρα σε δύο μέρες από την Αθήνα στη Σπάρτη και να ζητήσει την βοήθειά της στην μάχη κατά των Περσών.

    Ο φετεινός αποδέκτης, Κυριάκος Τσακόπουλος είναι πρόεδρος της εταιρίας ΚΤ Communities Corporation με βάση το Ρόουζβιλ της Καλιφόρνιας, ενώ είναι μέλος του συμβουλίου του πανεπιστημίου Κολούμπια, και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

    [03] Αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ

    14-11-2006

    Το Ινστιτούτο Διεθνούς Παιδείας, που εδρεύει στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός ξένων φοιτητών που έρχονται να σπουδάσουν στην Αμερική. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια ανακοίνωσαν αύξηση της τάξης του 8% των εγγεγραμμένων ξένων φοιτητών κατά το σχολικό έτος 2005-2006, ενώ πάνω από 140 χιλιάδες νέοι ξένοι φοιτητές ήρθαν στις ΗΠΑ φέτος το Φθινόπωρο. Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ξένους φοιτητές, δηλαδή πάνω από 76 χιλιάδες, προέρχονται απ' την Ινδία και ακολουθεί η Κίνα με 62 χιλιάδες φοιτητές, και η Νότια Κορέα με 59 χιλιάδες, ενώ οι περισσότεροι απ' αυτούς φοιτούν σε πανεπιστήμια της Καλιφόρνια.

    Πάντως το Ινστιτούτο Διεθνούς Παιδείας αναφέρει ότι έχει αυξηθεί κατά 8% και ο αριθμός Αμερικανών Φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πάνω από 200 χιλιάδες Αμερικανοί φοιτητές σπουδάζουν σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ιαπωνία, η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ινδία.

    [04] Επαφές Ομάδας Εργασίας για Ιράκ

    14-11-2006

    Λη Χάμιλτον και Τζέιμς Μπέηκερ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, θα συμμετάσχει σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη με την λεγόμενη Ομάδα Εργασίας για το Ιράκ, μια ανεξάρτητη υπερκομματική επιτροπή που διορίστηκε απ' το Αμερικανικό Κογκρέσο για να προτείνει τρόπους βελτίωσης της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ. Ο κ. Μπλέαρ έχει επίσης ζητήσει διάλογο με την Συρία και το Ιράν με στόχο την βελτίωση της κατάστασης στο Ιράκ.

    Τη Δευτέρα ο κ. Μπούς είχε συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με την Ομάδα Εργασίας για το Ιράκ, της οποίας ηγούνται ο Ρεπουμπλικανός πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέικερ και ο Δημοκρατικός πρώην Βουλευτής, Λη Χάμιλτον. Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος τι θα προτείνει η επιτροπή, αλλά επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη του, οι καλύτερες επιλογές για το Ιράκ θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στη χώρα αυτή. Οι προτάσεις της επιτροπής αναμένονται πριν το τέλος της χρονιάς.

    Από τη πλευρά τους οι κ. Μπέικερ και Χάμιλτον εξέφρασαν ικανοποίηση για την ευκαιρία που τους δόθηκε να συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπούς και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης και δήλωσαν ότι προσβλέπουν και στις επαφές τους με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

    Στο μεταξύ, ο αναμενόμενος νέος πρόεδρος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, Δημοκρατικός Καρλ Λέβιν, κατηγόρησε τη Δευτέρα τη κυβέρνηση Μπούς ότι αγνοεί την πραγματικότητα στο Ιράκ και συνεχίζει την αποτυχημένη της πολιτική. Θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, τόνισε ο γερουσιαστής Λέβιν. Επίσης δύο κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία, ζητούν διάλογο με το Ιράν και τη Συρία για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στο Ιράκ.

    [05] Ιράκ: 5 νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη

    14-11-2006

    Αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι ασφάλειας στη Βαγδάτη δήλωσαν ότι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στην συνοικία Σιιτών, Σούλα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 άτομα. Ορισμένες πληροφορίες απ' την Ιρακινή πρωτεύουσα ανέφεραν ότι απ' την αεροεπιδρομή σκοτώθηκαν 9 άτομα, αλλά εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει συνεχιζόμενη επιχείρηση, όπως είπε.

    Στο μεταξύ, η Ιρακινή αστυνομία βρήκε τα πτώματα 46 ατόμων μέσα και γύρω απ' τη Βαγδάτη. Τα περισσότερα πτώματα έφεραν σημάδια βασανισμών. Επίσης στη Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε λεωφορείο σε κυρίως Σιιτική συνοικία σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 άτομα και τραυματίζοντας περίπου 20. Παράλληλα από βομβιστική επίθεση στην Ιρακινή πρωτεύουσα σκοτώθηκαν δύο αμερικανοί στρατιώτες.

    Εξάλλου, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι για να επαναβεβαιώσει την δέσμευση του προέδρου Μπούς για επιτυχία στο Ιράκ.

    [06] Περιοδεία Μπούς στην Ασία

    14-11-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς αναχωρεί σήμερα για περιοδεία στην Ασία στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφτεί την Σιγκαπούρη και την Ινδονησία και θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού στο Βιετνάμ. Επίσης ο κ. Μπούς θα επισκεφτεί για λίγο τη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο κ. Μπούς θα φτάσει την Πέμπτη στη Σιγκαπούρη όπου, σύμφωνα με τον σύμβουλο του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, θα αναφερθεί σε τρόπους συνεργασίας των ΗΠΑ με χώρες της Ασίας για την αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων. Στην Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού στο Βιετνάμ, ο κ. Μπούς θα τονίσει την ανάγκη για μεγαλύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και φιλελευθεροποίηση του εμπορίου.

    [07] Μπούς: "Αποσταθεροποιητική δύναμη" ένα Ιράν με πυρηνικά

    14-11-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να αντιμετωπίσει 'οικονομική απομόνωση' αν συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο στα πλαίσια του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

    Σε δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο μετά τις συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα στην κατοχή του θα αποτελέσει 'αποσταθεροποιητική δύναμη' και γι' αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την 'αδιαλλαξία' της Τεχεράνης. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε την πιθανότητα απ' ευθείας συνομιλιών με το Ιράν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν διάλογο με την Τεχεράνη, μόνο αν το Ιράν σταματήσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου όπως του έχει ζητηθεί απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ.

    Από τη πλευρά του ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις αμερικανικές προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί ένα οπλισμένο με πυρηνικά Ιράν. Αλλά αρνήθηκε να δηλώσει αν το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικών επιθέσεων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε τη Δευτέρα προηγούμενες απειλές του κατά του Ισραήλ, τονίζοντας ότι το Εβραϊκό κράτος θα εξαφανιστεί σύντομα.

    [08] Συμφωνία Φατάχ-Χαμάς για νέο πρωθυπουργό

    14-11-2006

    Μοχάμεντ Σαμπίρ

    Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι έχει επιτευχθεί, κατά μεγάλο μέρος, συμφωνία αναφορικά με την επιλογή νέου πρωθυπουργού και την σύσταση νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Διαπραγματευτές των αντίπαλων παρατάξεων της Χαμάς και της Φατάχ, που συνέρχονται στη πόλη της Γάζας, δήλωσαν ότι έχουν συμφωνήσει να διορίσουν σημαίνοντα ακαδημαϊκό στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

    Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, εξηντάχρονο βιολόγο, Μοχάμεντ Σαμπίρ, που δεν είναι μέλος ούτε της Φατάχ, ούτε της Χαμάς. Στόχος της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι η αποκατάσταση της οικονομικής βοήθειας της Δύσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, που διεκόπη μετά την εκλογή της Χαμάς.

    [09] Διεύρυνση ρόλου ΕΕ στο Αφγανιστάν ζητούν Βρετανία και Ολλανδία

    14-11-2006

    Η Βρετανία και η Ολλανδία ζητούν απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση να διευρύνει το ρόλο της στο Αφγανιστάν. Κατά την σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η Βρετανία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι η Ένωση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη εκπαίδευσης της Αφγανικής αστυνομίας και να βοηθήσει τις Νατοϊκές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των Ταλεμπάν.

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι ήδη η Ευρώπη έχει αναλάβει σημαντική δράση στο Αφγανιστάν και σκοπεύει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον. Διερευνητικές επιτροπές της ΕΕ θα επισκεφτούν τη Καμπούλ σύντομα, δήλωσε ο κ. Σολάνα, για να εξακριβώσουν ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 November 2006 - 2:18:25 UTC