Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφυγμομέτρηση για τους μουσουλμάνους της Αμερικής
  • [02] Τσέινυ: Ισχυρή υποψήφιος η Χίλλαρυ Κλίντον για την προεδρία
  • [03] Εκλογές: Καίριος ο ρόλος των ανεξάρτητων ψηφοφόρων
  • [04] Iράκ: Σχέδιο για τον περιορισμό της βίας
  • [05] Βόρειος Κορέα: Δεν θα γίνουν άλλες πυρηνικές δοκιμές δηλώνει ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ
  • [06] Ιράν: Για αμερικανικές και ισραηλινές συνομωσίες προειδοποιεί ο Αλί Χαμενέι
  • [07] Κομισιόν: Απαραίτητη συμφωνία πυρηνικού υλικού με το Καζακστάν
  • [08] Γάζα: Αφέθηκε ελεύθερος Ισπανός φωτογράφος
  • [09] Κούβα: Ο Φιντέλ Κάστρο θα επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντα του
  • [10] Η Κυπριακή Ομοσπονδία βράβευσε τον αμερικανό βουλευτή Μ. Μπιλιράκη
  • [11] Πακιστάν: Νέα σελίδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά
  • [12] Ο Αχιλλέας Παπαρσένος επιστρέφει στην Ελλάδα
  • [13] Τη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΕΟΤ

  • [01] Σφυγμομέτρηση για τους μουσουλμάνους της Αμερικής

    25-10-2006

    Νέα σφυγμομέτρηση που διενήργησε αμερικανική ισλαμική οργάνωση δικαιωμάτων των πολιτών έδειξε ότι οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ εντάσσονται όλο και περισσότερο στην αμερικανική κοινωνία και ενδιαφέρονται για τα πολιτικά.

    Το Συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών Σχέσεων, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, έδωσε στην δημοσιότητα σφυγμομέτρηση που βασίζεται στις απαντήσεις χιλίων μουσουλμάνων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, δύο εβδομάδες πριν τις αμερικανικές βουλευτικές εκλογές.

    Το 42% των ερωτηθέντων είπαν ότι θεωρούν πως είναι υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος, 17% είπαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους Ρεπουμπλικανούς και το 28% είπαν ότι δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα.

    Οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι επισημαίνουν ότι τα θέματα της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των πολιτών είναι τα σημαντικότερα γι' αυτούς, αλλά τονίζουν ότι η διένεξη Παλαιστίνιων-Ισραηλινών και οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αποτελούν πηγές ανησυχίας.

    Πάντως, άνω του 80% των ερωτηθέντων είπαν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι επιβλαβείς για τους Αμερικανούς μουσουλμάνους.

    Ο Μοχάμεντ Νιμαΐρ, ερευνητής του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, δήλωσε ότι πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στη σφυγμομέτρηση, είπαν ότι φοβούνται πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει μετατραπεί σε πόλεμο κατά του Ισλάμ, ενώ εννέα στους δέκα αντιτίθενται στον πόλεμο στο Ιράκ. 'Όταν τους ρωτήσαμε αν ο πόλεμος στο Ιράκ αξίζει τον κόπο για τις ΗΠΑ' λέει ο κος Νιμαΐρ, 'μόνο το 12% συμφώνησαν, ή συμφώνησαν έντονα, ενώ οι υπόλοιποι διαφώνησαν, ή διαφώνησαν έντονα. Οπότε καταλαβαίνετε πως υπάρχει πολύ μεγάλη αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους'.

    Το Συμβούλιο δηλώνει ότι οι μουσουλμάνοι που πήραν μέρος στην σφυγμομέτρηση έχουν διαφορετικές θρησκευτικές συνήθειες. Μόνο το 31% πηγαίνουν σε τεμένη κάθε εβδομάδα, ενώ το 27% λέει ότι πάει σπάνια ή και καθόλου. Επίσης οι περισσότεροι θεωρούν τους εαυτούς τους 'απλούς μουσουλμάνους' και αποφεύγουν διαχωρισμούς όπως Σουνίτες ή Σιίτες.

    Περίπου το 85% των ερωτηθέντων είπε ότι οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να τονίζουν εντονότερα τις αξίες τους που είναι κοινές με αυτές των Χριστιανών και των Εβραίων.

    Επίσης η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι το 89% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων συμμετέχουν κανονικά στις εκλογές. Περίπου το 86% είπαν ότι εορτάζουν την 4η Ιουλίου, που είναι η αμερικανική ημέρα ανεξαρτησίας, ενώ το 64% ανυψώνει κάθε τόσο την αμερικανική σημαία.

    [02] Τσέινυ: Ισχυρή υποψήφιος η Χίλλαρυ Κλίντον για την προεδρία

    25-10-2006

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινυ, χαρακτήρισε τη γερουσιαστή, Χίλλαρυ Κλίντον, ισχυρή υποψήφιο για την προεδρία το 2008 και ότι κανείς δεν πρέπει να την υποβαθμίζει. Σε συνέντευξη του προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος επεσήμανε μάλιστα ότι η κ. Κλίντον θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2008, αλλά τόνισε ότι διαφωνεί μαζί της σε όλα σχεδόν τα θέματα. Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον δεν έχει ακόμη δηλώσει αν θα υποβάλλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2008, ενώ αναμένεται πως θα επανεκλεγεί τον άλλο μήνα γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    [03] Εκλογές: Καίριος ο ρόλος των ανεξάρτητων ψηφοφόρων

    25-10-2006

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι τα δύο-τρίτα των ανεξάρτητων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το δημοκρατικό κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του άλλου μήνα. Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης που διεξήγε η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC δόθηκαν την Τρίτη στην δημοσιότητα και δείχνουν ότι οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι θα παίξουν καίριο ρόλο στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατά τις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της γερουσίας και της βουλής. Το 59% των ερωτηθέντων ανεξάρτητων ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα ρίξει την ψήφο του υπέρ των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 31% είπε ότι θα ψηφίσει τους Ρεπουμπλικανούς.

    Σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι το πιο σημαντικό θέμα των εκλογών. Ακολουθούν η οικονομία και η τρομοκρατία. Επίσης τα δύο-τρίτα των ψηφοφόρων δηλώνουν πως δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του κογκρέσου, ενώ τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπους έπεσαν στο 37%, από το 39%, που ήταν πριν από μία εβδομάδα.

    [04] Iράκ: Σχέδιο για τον περιορισμό της βίας

    25-10-2006

    O πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ

    O πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η Ιρακινή ηγεσία συμφώνησε να εκπονήσει, έως το τέλος του έτους, χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό της βίας στη χώρα. Μιλώντας την Τρίτη στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στη Βαγδάτη, ο κ. Χαλιλζάντ επεσήμανε ότι αναμένει πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες η ιρακινή ηγεσία θα ετοιμάσει σχέδιο, για την εκπλήρωση καίριων στόχων της, όπως η βελτίωση της ασφάλειας και της οικονομίας. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ τόνισε επίσης ότι η ιρακινή ηγεσία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη τύπου ότι οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης θα είναι σε θέση να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας στη χώρας τους μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Και οι δύο αξιωματούχοι επέκριναν και πάλι το Ιράν και τη Συρία επειδή, όπως είπαν, υποστηρίζουν τους αντάρτες στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε κατά λάθος 4 ιρακινούς πυροσβέστες στη Φαλλούτζα. Επίσης την Τρίτη, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι άλλοι 4 άνδρες του σκοτώθηκαν σε μάχες, ανεβάζοντας έτσι στους 91 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν αυτό το μήνα στο Ιράκ. Πρόκειται για τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό θανάτων αμερικανών, φέτος.

    [05] Βόρειος Κορέα: Δεν θα γίνουν άλλες πυρηνικές δοκιμές δηλώνει ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ

    25-10-2006

    Κιμ Γιόνγκ Ιλ

    Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο βορειο-κορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ιλ, ενημέρωσε αξιωματούχους στο Πεκίνο ότι η χώρα του δεν θα προβεί σε άλλες πυρηνικές δοκιμές, εκτός και αν οι διεθνείς πιέσεις τον αναγκάσουν να αλλάξει γνώμη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιού Τζιάντσάο, χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις πληροφορίες ότι ο κ. Κιμ ζήτησε συγγνώμη από Κινέζο αξιωματούχο που επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ για την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

    Η Πιονγιάνγκ διεξήγε πυρηνική δοκιμή στις 9 Οκτωβρίου και η διεθνής κοινότητα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τάρο Άσο, απέρριψε το πάγιο αίτημα της Βόρειας Κορέας για τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων, πριν την επιστροφή της στις εξαεθνείς συνομιλίες για τον αφοπλισμό της.

    [06] Ιράν: Για αμερικανικές και ισραηλινές συνομωσίες προειδοποιεί ο Αλί Χαμενέι

    25-10-2006

    Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι, ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες να καιροφυλαχτούν για τις αμερικανικές και ισραηλινές συνομωσίες κατά του ισλαμικού κόσμου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Αγιατολλάχ Χαμενεί έκανε τα σχόλια αυτά την Τρίτη, μιλώντας σε χιλιάδες Ιρανούς σε τέμενος στην Τεχεράνη, επ' ευκαιρία της γιορτής Είντ αλ Φίτρ.

    Ο ιρανός ηγέτης παρότρυνε τους Παλαιστίνιους, τους Ιρακινούς και τους Λιβανέζους να διατηρήσουν την εθνική τους ενότητα και να σταματήσουν τις εσωτερικές διαμάχες, ενώ πρόσθεσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες δεν πρέπει να προβούν σε καμία κίνηση που θα βοηθήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιτύχουν τους στόχους τους.

    [07] Κομισιόν: Απαραίτητη συμφωνία πυρηνικού υλικού με το Καζακστάν

    25-10-2006

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά απ' τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να υποστηρίξουν συμφωνία με το Καζακστάν για την προμήθεια ουρανίου στην Ευρώπη. Ανακοινωθέν της Κομμισιόν αναφέρει ότι αποτελεί συμφέρον και των δύο πλευρών η διεύρυνση και ολοκλήρωση της συμφωνίας, γιατί η Ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται ουράνιο για την ανάπτυξη της πυρηνικής της βιομηχανίας.

    Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης το Καζακστάν να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στο κόσμο μέχρι το έτος 2010, επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζει ότι η διεύρυνση της συμφωνίας θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας πυρηνικού υλικού, περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και έρευνας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

    Το Καζακστάν διαθέτει το ένα-πέμπτο των διεθνών αποθεμάτων σε ουράνιο και αυτή τη στιγμή έρχεται τρίτο, μετά την Αυστραλία και τον Καναδά, στην παραγωγή ουρανίου.

    [08] Γάζα: Αφέθηκε ελεύθερος Ισπανός φωτογράφος

    25-10-2006

    Εμίλιο Μορενάτι, φωτογραφία διαβατηρίου

    Παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι αφέθηκε ελεύθερος ο Ισπανός φωτογράφος, Εμίλιο Μορενάτι, που είχε απαχθεί από ένοπλους Παλαιστίνιους στη πόλη της Γάζας. Ο Μορενάτι που εργάζεται για το πρακτορείο Associated Press είχε απαχθεί την Τρίτη στη πόλη της Γάζας, καθώς έβγαινε από το κτίριο στο οποίο μένει για να μπεί σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την απαγωγή και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του κ. Μορενάτι. Εκπρόσωπος της υπό την Χαμάς κυβέρνησης εξέδωσε παρόμοια καταδίκη της απαγωγής, λέγοντας ότι παραβιάζει τα εθνικά συμφέροντα των Παλαιστινίων. Κανείς πάντως δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την απαγωγή.

    [09] Κούβα: Ο Φιντέλ Κάστρο θα επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντα του

    25-10-2006

    Granma web site Tuesday, Sept. 5, 2006" hspace=2 src="/greek/images/Granma_Fidel_Castro_210.jpg" width=163 vspace=2 border=0>

    Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κούβας στις ΗΠΑ, Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας του Φιντέλ Κάστρο ο οποίος ασθενεί, θα επανέλθει σύντομα στα καθήκοντά του. Ο κ. Ροντρίγκες δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η υγεία του κ. Κάστρο βελτιώνεται καθημερινά και ότι σύντομα θα αναλάβει πάλι τα προεδρικά του καθήκοντα.

    Ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο στα τέλη Ιουλίου, για να υποβληθεί σε εγχείρηση εντέρων. Από την εποχή της εγχείρησης, Κουβανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Κάστρο πάει καλά, αν και υπάρχουν υποψίες ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ραούλ Κάστρο είχε πεί ότι ο ηλικίας 80 ετών αδελφός του δεν είναι ετοιμοθάνατος.

    [10] Η Κυπριακή Ομοσπονδία βράβευσε τον αμερικανό βουλευτή Μ. Μπιλιράκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    25-10-2006

    Μιχάλης Μπιλιράκης

    Τα βραβεία 'Δικαιοσύνη για την Κύπρο' και 'Ασταμάτητης Προσφοράς και Επιτευγμάτων' επέδωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής στην Νέα Υόρκη. Παραλήπτες των φετινών βραβείων, ο Ομοσπονδιακός βουλευτής Μιχάλης Μπιλιράκης και η καρκινολόγος του νοσοκομείου Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ, Μαρία Θεοδούλου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς και Ευριπίδης Ευριβιάδης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των δύο χωρών στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και οι πρόξενοι στην Νέα Υόρκη.

    Τις αρχές, τις αξίες, αλλά και την προσφορά επί 24 χρόνια του κ Μπιλιράκη στην Αμερικανική Βουλή, εξήρε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ Πανίκος Παπανικολάου, αλλά και την ασταμάτητη συμβολή του στα εθνικά θέματα και τους αγώνες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την προάσπισή τους.

    'Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση' είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα κ Κρίστοφερ 'παρέμεινε σταθερός στις αξίες και τις αρχές που διέπουν την Ελλάδα αλλά και την Δημοκρατία της Αμερικής', κατέληξε χαρακτηριστικά.

    Χαιρετισμό για την βράβευση της κ. Θεοδούλου έστειλε και η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο και τις μελέτες της κατά του καρκίνου. Η κ. Θεοδούλου μετά την απονομή είπε χαρακτηριστικά πως ο αγώνας της όλα αυτά τα χρόνια για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, αγώνας που οδηγεί και σε ιατρικά επιτεύγματα, γίνεται σε καθημερινή βάση με κύριο μέλημα πάντα τον ασθενή.

    [11] Πακιστάν: Νέα σελίδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

    25-10-2006

    Αμπντούλ Καντήρ Χαν

    Ανώτερος Πακιστανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ισλαμαμπάντ θέλει να θεωρήσει λήξαν το θλιβερό κεφάλαιο με την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας από ανώτερο Πακιστανό επιστήμονα και να αρχίσει να οικοδομεί πολιτικές πυρηνικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Όμως, λόγω εθνικών ευαισθησιών, το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει απ' ευθείας ανάκριση του εν λόγω επιστήμονα Αμπντούλ Καντήρ Χαν, από τις αμερικανικές αρχές για τα πυρηνικά μυστικά που πούλησε στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

    Ο πακιστανός αξιωματούχος συζήτησε το θέμα αυτό με μικρή ομάδα δημοσιογράφων την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ απένειμε χάρη στον Χαν για τις ενέργειές του, αλλά ο επιστήμονας βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην Ισλαμαμπάντ. Παρά το σκάνδαλο, πολλοί Πακιστανοί θεωρούν τον Χαν ήρωα και τον πατέρα της Πακιστανικής ατομικής βόμβας.

    [12] Ο Αχιλλέας Παπαρσένος επιστρέφει στην Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-10-2006

    Τα επιβλητικά μέγαρα των ξένων πρεσβειών, κατά μήκος της περίφημης Λεωφόρου Μασαχουσέτης, στην καρδιά της Αμερικανικής πρωτεύουσας, βυθίζονται στο σκοτάδι μετά τη δύση του ήλιου, που οι διπλωμάτες φεύγουν και πάνε στα σπίτια τους, εκτός κι αν συμβαίνει να έχουνε κάποια ειδική εκδήλωση. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί ένα γραφείο στο δεύτερο όροφο κάποιου των κτιρίων αυτών, που είναι ταχτικά φωτισμένο τα βράδια. Είναι το γραφείο του Αχιλλέα Παπαρσένου, ο οποίος κάθεται εκεί και 'καίει το λάδι' της Ελληνικής Πρεσβείας, μερικές φορές μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, όσο χρειάζεται για να διεκπεραιώσει το έργο του Γραφείου Τύπου που διευθύνει.

    Αυτό γίνεται για τουλάχιστον μια δεκαετία, δηλαδή από τότε που ο κ. Παπαρσένος ανέλαβε το τωρινό του λειτούργημα, και προφανώς θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, που είναι και η τελευταία ημέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, την χώρα στην οποία συνολικά υπηρέτησε για ένα τέταρτο του αιώνα.

    Την Τρίτη το βράδυ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς και η σύζυγός του παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν του απερχόμενου Διευθυντή του Γραφείου Τύπου. Ο κ. Μαλλιάς είπε πως το έργο του Αχιλλέα Παπαρσένου έχει εκτιμηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που είχε η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και από τους Έλληνες Υπουργούς Εξωτερικών που επισκέφθηκαν στο ίδιο διάστημα την Αμερική. Τιμήθηκε μάλιστα και σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Ουάσιγκτον κατά τις μέρες της πρόσφατης επίσκεψης της ΥΠΕΞ κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Παπαρσένος γυρίζει στο Υπουργείο του στην Αθήνα με χαρά που επαναπατρίζεται για να ανανεώσει τους δεσμούς του με την γενέτειρα και να της προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες υπηρεσίες από το Κέντρο. Αλλά ο ενθουσιασμός του για το ταξίδι της επιστροφής μειώνεται κάπως από την επίγνωση ότι αφήνει πίσω του τον τόπο στον οποίο έζησε μερικές θαυμάσιες εμπειρίες. Εδώ γνώρισε την σύζυγό του, εδώ γεννήθηκαν τα τρία παιδιά του και εδώ ανέπτυξε πολλές ευχάριστες φιλίες, τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές.

    Το όσα έκανε ο Αχιλλέας Παπαρσένος για τη σωστή προβολή της Ελλάδας στα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνόψισε στην ίδια δεξίωση ο γνωστός δημοσιογράφος Λέσλι Φάηνερ, που ήταν και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Μίλησε επίσης κι ένας άλλος συνάδελφος από την έγκυρη εφημερίδα της Αμερικανικής πρωτεύουσας, τη Ουάσιγκτον Πόουστ, ο οποίος τόνισε πόσο τα μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών έχουνε εκτιμήσει τη βοήθεια πού πήρανε από τον κ. Παπαρσένο για την εκπλήρωση του δικού τους έργου, ιδιαίτερα σε σχέση με την κάλυψη των τόσο επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.

    Η ευσυνειδησία του Αχιλλέα Παπαρσένου, η προσήλωσή του στο καθήκον, η σκληρή και καλή δουλειά του, o σεβασμός του προς όλους εμάς τους τακτικά απαιτητικούς ανθρώπους του δημοσιογραφικού σιναφιού, η υπομονή και η κατανόησή του για το κάθε ένα από τα πολλά αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματά μας και η χαρά του να εξυπηρετεί τους εκπροσώπους των μίντια, Έλληνες και Αμερικανούς, φιλικά διακείμενους και μη, είναι αρετές που διαπίστωσε και η Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' στην πολύχρονη συνεργασία που είχε μαζί του. Οι καλύτερες ευχές μας θα τον συνοδεύουν όπου κι αν βρίσκεται πάντα.

    [13] Τη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΕΟΤ

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    25-10-2006

    Την Νέα Υόρκη επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δημήτρης Λαμπαδάριος, ως επίσημος προσκεκλημένος του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του ο κ. Λαμπαδάριος συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε το περιοδικό σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Την ημερίδα παρακολουθούσαν σημαντικοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ στον τομέα του τουρισμού, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων της Αμερικής καθώς και κορυφαίοι παράγοντες του διεθνούς επιχειρηματικού-επενδυτικού τουριστικού κόσμου.

    Την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΕΟΤ παρέστη στην εκδήλωση απονομής των ετησίων βραβείων 'Readers Choice Awards', που πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και στο οποίο παράλαβε το πρώτο βραβείο για το δημοφιλέστερο Ελληνικό νησί που επέλεξαν οι αμερικανοί τουρίστες. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη, ο κ. Λαμπαδάριος είχε επαφές με Αμερικανούς και Έλληνες αντιπροσώπους του τουριστικού-ταξιδιωτικού τομέα, αλλά και έλληνες δημοσιογράφους τους οποίους και ενημέρωσε για το ταξίδι του.

    Σε ερώτηση της Ελληνικής Yπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής για το εάν οι ολυμπιακοί αγώνες συνετέλεσαν ώστε να ξαναμπεί η Ελλάδα δυναμικά στον τουριστικό χάρτη ο κ Λαμπαδάριος είπε: 'Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν το έναυσμα να τοποθετήσουμε όντως την χώρα μας στον τουριστικό χάρτη. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσαν και οι προσπάθειεςβπρωτοβουλίες του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Νέα Υόρκη και υπό την αιγίδα του κ. Ταμπάκη'.

    Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε επίσης πως η αύξηση του τελευταίου χρόνου ξεπερνά το 400% και δήλωσε αισιόδοξος και για το 2007. 'πρόκειται για συνεχώς αυξανόμενα νούμερα αν σκεφτεί κανείς πως το 2005 η αύξηση ήταν 81%' είπε χαρακτηριστικά. Τέλος ο κος. Λαμπαδάριος αναφέρθηκε και στις νέες μορφές τουρισμού στις οποίες συγκαταλέγονται ο θρησκευτικός τουρισμός, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, και οι κρουαζιέρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 October 2006 - 1:18:21 UTC