Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Το μέλλον της Ευρώπης και η Τουρκία'
  • [02] Η Ράις προειδοποιεί τη Βόρειο Κορέα
  • [03] Ιράν: Η ΕΕ υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στη Τεχεράνη
  • [04] Ο νέος ΓΓ των ΗΕ στο Λευκό Οίκο
  • [05] Ιράκ: Περιπολίες στη Μπαλάντ για τον περιορισμό της εμφύλιας βίας
  • [06] ΗΠΑ: Νέος νόμος για ανάκριση, δίωξη και εκδίκαση υποθέσεων υπόπτων για τρομοκρατία
  • [07] Κάθε 11 δευτερόλεπτα γεννιέται και ένας αμερικανός
  • [08] Αμπάς: Μία προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών για την άρση του αδιέξοδου
  • [09] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα
  • [10] Αφγανιστάν: Η διεθνής κοινότητα έχει 6 μήνες να επωφεληθεί της προόδου που σημειώθηκε κατά των Ταλεμπάν, λέει ο στρατηγός Ρίτσαρντς
  • [11] Ο πρωθυπουργός της Κροατίας στην Ουάσιγκτον

  • [01] 'Το μέλλον της Ευρώπης και η Τουρκία'

    Βιργινία Βουτσινά

    Ουάσιγκτον

    18-10-2006

    O Έλληνας πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος καθηγητής Πάνος Καζάκος, μίλησε στο Κέντρο Γούντροου Ουίλσον της Ουάσινγκτον, με θέμα 'Το μέλλον της Ευρώπης και η Τουρκία'.Ο κ. Καζάκος διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.Η διάλεξη του στο Κέντρο Ουίλσον της Ουάσινγκτον, εστιάστηκε σε ένα θέμα που γνωρίζει πολύ καλά, αφού ένας από τους κύριους τομείς ενδιαφέροντος και έρευνάς του είναι η εξέλιξη της ΕΕ.

    Ο κ. Καζάκος επεξήγησε ότι οι απόψεις του αφορούν στο τι είναι πιθανό να γίνει αναφορικά με την εξέλιξη της ίδιας της ΕΕ και την ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα, όχι με το τι είναι σωστό να γίνει.

    Μιλώντας στη Φωνή της Αμερικής, ο κ. Καζάκος είπε μεταξύ άλλων: 'Η ομιλία μου θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μερικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πολλά θα εξαρτηθούν από την προοπτική της διεύρυνσης. Εάν τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρήσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι δεν εκπληρώνει τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για κράτη-μέλη, τότε νομίζω ότι η Ευρώπη θα οικοδομήσει πάνω στους τωρινούς θεσμούς της, δηλαδή δεν θα αλλάξει θεμελιακά. Θα προσαρμοστεί βεβαίως, διότι παραμένει μία μεγάλη οντότητα πού από τις 1ης Ιανουαρίου 2007 θα περιλαμβάνει 27 κράτη και κατά πάσα πιθανότητα, θα προστεθούν και τα υπόλοιπα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Θα υπάρξουν προσαρμογές για αυτήν τη μεγάλη Ευρώπη, που δεν είναι πια η Ευρώπη των 6, ή των 10, αλλά δεν θα αφορούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, π.χ. το ζήτημα της εσωτερικής αγοράς, τη συνεργασία σε θέματα οικονομικής πολιτικής, κ.λ.π.'.

    Αυτό είναι το πρώτο πιθανό σενάριο. Πως θα εξελιχθούν όμως τα πράγματα εάν αντί αυτού προωθηθεί το άλλο σενάριο, της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να τι μας απάντησε ο κ. Καζάκος: 'Αν ανοιχθεί τελικά ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας, τότε θα έχουμε πιο δραματικές εξελίξεις στην ίδια την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να διαλυθεί αλλά θα αλλάξει. Δηλαδή, οι εσωτερικές της δομές θα είναι διαφορετικές. Ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση, κυκλοφορούν ήδη. Π.χ., μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη 'δύο ή περισσότερων πυλώνων', όπως τη λένε, ή δύο ή περισσότερων ταχυτήτων. Μία ιδέα είναι να υπάρχει ένας πυρήνας, στον οποίο θα συμμετέχουν τα κράτη που είναι σήμερα μέλη της Ευρωζώνης και γύρω-γύρω, όλοι οι άλλοιβόσοι δεν μπορούν να ενταχθούν εκεί. Και τα κράτη του πυρήνα προχωρούν σε πιο ομοσπονδιακές μορφές οργάνωσης'.

    Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον κ. Καζάκο να μας πει από τι πιστεύει ότι θα κριθεί τελικά η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας; Να τι μας απάντησε: 'Κατά τη γνώμη μου, το αν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ ή όχι θα εξαρτηθεί όχι τόσο από το τι θέλουν οι Ευρωπαίοι, όσο από τι μπορεί να γίνει, τι μπορεί να αλλάξει στην ίδια την Τουρκία. Και εκεί το παιχνίδι είναι όντως ανοικτό. Υπάρχει βεβαίως μία απαισιόδοξη προοπτική που λέει ότι θα έχουν δυσκολίες, ήδη είναι μία φοβερά άνιση χώρα, μία ασταθής χώραβκαι όχι μόνο στην οικονομία. Αλλά υπάρχει και η πιο αισιόδοξη προοπτική, ότι ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει ανοίξει τις αγορές της και όλα αυτά, γίνεται ελκυστικός τόπος ξένων επενδύσεων, επιταχύνει την ανάπτυξή της και αργά ή γρήγορα, θα καταφέρει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ζώνηβή έστω, για να μην δημιουργήσει προβλήματα εάν δεν ενταχθεί τελικά'.

    Τι όμως προβλέπει ο κύριος Καζάκος για το μέλλον αυτής της ίδιας της Τουρκίας στην περιοχή, σε περίπτωση μη ένταξής της στην ΕΕ; Ο έλληνας καθηγητής μας απήντησε με τούτα τα λόγια: 'Δεν νομίζω ότι θ' αλλάξουν πολλά πράγματα αν δεν μπει στην ΕΕ, διότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία καινούργια οικονομική και κοινωνικήβαν θέλετε και πολιτική δομή. Δηλαδή, από την μία πλευρά έχουμε ένα μοντέρνο οικονομικό τομέα με μεγάλες επιχειρήσεις, με καλά πανεπιστήμια που μερικά είναι μάλιστα διεθνή. Εκτός από την οικονομία, υπάρχει βέβαια και ο κρατικός τομέας, όπως είναι οι τράπεζες για παράδειγμα, που παραμένει ένας μοχλός ανάπτυξης. Όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Ο εξαγωγικά προσανατολισμένος τομέας της οικονομίας θα εξακολουθεί να προσβλέπει προς την ΕΕ, διότι εκεί είναι η μεγάλη αγοράβοι μισές τουρκικές εξαγωγές πάνε στην Ευρώπηβθα προσδοκούν κεφάλαια από την Ευρώπη, ακόμα και βοήθεια, άρα δεν θα έχουν κανένα λόγο να έρθουν σε ρήξη με την Ευρώπη και βεβαίως, ούτε με την Αμερική. Δηλαδή, αν οι Τούρκοι μείνουν έξω, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, αλλά ίσως αυτό θα αναγκάσει την πολιτική και οικονομική ελίτ να ξανασκεφθούν ορισμένα πράγματα, δηλαδή πώς θα κερδίσουν χρόνο για να κάνουν όλες εκείνες τις προσαρμογές που χρειάζονται για αυξήσουν την δική τους ευημερία και να μειώσουν τις ανισότητες'.

    Η συζήτησή μας στράφηκε τέλος στο Κυπριακό που περιπλέκει την όλη προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο καθηγητής Καζάκος μας είπε: 'Θεωρητικά υπάρχουν κάποιες λύσεις που όμως δεν είναι επιθυμητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ωστόσο η Τουρκία θα μπορούσε να επιτύχει τελικά την ένταξή της, χωρίς να επιλυθεί το κυπριακό και αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση για πολύ ακόμα, υπάρχει φόβος ουσιαστικά να παγιωθεί και θα έχουμε δύο κράτη στην Κύπρο, είτε αναγνωρίζονται είτε όχι. Λύσεις είναι δυνατές, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών. Θα μπορούσα να φανταστώ μία λύση που να λέει 'γή έναντι αναγνώρισης,' και αυτό θα έλυνε όλα τα προβλήματα. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε εμείς. Επικαλούμαστε βεβαίως το διεθνές δίκαιο και όντως είναι έτσι, από πλευράς αρχών διεθνούς δικαίου, αλλά θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι η επίκληση του διεθνούς δικαίου από μόνη της, είναι μία πολυτέλεια των πολύ μεγάλων, που ερμηνεύουν το δίκαιο όπως θέλουν'.

    [02] Η Ράις προειδοποιεί τη Βόρειο Κορέα

    18-10-2006

    Αρχίζοντας την περιοδεία της στην Ασία σήμερα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να μη διενεργήσει και δεύτερη πυρηνική δοκιμή.

    Στην πτήση προς Ιαπωνία η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια δεύτερη πυρηνική δοκιμή θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την διεθνή απομόνωση της Βόρειας Κορέας και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δει την κλιμάκωση της κρίσης, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα. Η κ. Ράις δήλωσε ότι στόχος του ταξιδιού της αυτού είναι να διαβεβαιώσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ότι δεν χρειάζονται την ανάπτυξη δικών τους πυρηνικών όπλων. Πάντως το ταξίδι της κ. Ράις στην Ασία πραγματοποιείται ενώ αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι δείχνουν μετακινήσεις οχημάτων στη Βόρεια Κορέα που ενδεχομένως σηματοδοτούν προετοιμασίες για δεύτερη πυρηνική δοκιμή.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι δεν είναι παράλογο να περιμένει κανείς από τους βορειοκορεάτες να διενεργήσουν και άλλη πυρηνική δοκιμή, αλλά τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη 'δεν θα αποτελούσε καλή κίνηση για αυτούς'.

    [03] Ιράν: Η ΕΕ υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στη Τεχεράνη

    18-10-2006

    Ζαν Μαρκ Ντε Λα Σαμπλιέρ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι υποστηρίζει περιορισμένες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά από αποτυχημένες προσπάθειες διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά να υποστηρίξουν τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για την πιθανή επιβολή κυρώσεων.

    Σε ανακοίνωση τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν επίσης την βαθιά τους ανησυχία για την άρνηση του Ιράν να τερματίσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου πριν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Στη Νέα Υόρκη ο πρέσβης της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαν Μαρκ Ντε Λα Σαμπλιέρ, δήλωσε ότι προσχέδιο πρότασης για κυρώσεις ενδέχεται να υποβληθεί αυτή την εβδομάδα. Πάντως η Κίνα και η Ρωσία έχουν αντιταχθεί στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [04] Ο νέος ΓΓ των ΗΕ στο Λευκό Οίκο

    18-10-2006

    Μπαν Κι Μουν

    O Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι ο αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Μπαν για την εκλογή του στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού και εξέφρασε την επιθυμία να τον βοηθήσει στη νέα του αυτή θέση. Ο κύριος Σνόου δήλωσε επίσης ότι ο κος Μπους ζήτησε από τον κ. Μπαν να εξετάσει διοικητικά θέματα του διεθνούς οργανισμού. Ο κος Μπαν θα αρχίσει πενταετή θητεία στο αξίωμα του όγδοου Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, την πρώτη Ιανουαρίου.

    [05] Ιράκ: Περιπολίες στη Μπαλάντ για τον περιορισμό της εμφύλιας βίας

    18-10-2006

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν τις Ιρακινές δυνάμεις στη διεξαγωγή περιπολιών στη πόλη Μπαλάντ με στόχο την αναχαίτιση της εμφύλιας βίας. Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 74 Σουνίτες σκοτώθηκαν σε αντίποινα για το θάνατο 19 Σιιτών Μουσουλμάνων τη Παρασκευή.

    Τοπικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πολιτοφύλακες που διατηρούν σχέσεις με τον ακραίο Σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ ήταν αναμεμειγμένοι στις επιθέσεις. Επίσης λένε ότι πολλές οικογένειες Σουνιτών δραπέτευσαν στη γειτονική πόλη Ντουλουϊγια για να αποφύγουν τη βία.

    [06] ΗΠΑ: Νέος νόμος για ανάκριση, δίωξη και εκδίκαση υποθέσεων υπόπτων για τρομοκρατία

    18-10-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε νομοσχέδιο που θέτει νέες προδιαγραφές για την ανάκριση, δίωξη και εκδίκαση υποθέσεων υπόπτων για τρομοκρατία. Σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο τη Τρίτη, ο κ. Μπους χαρακτήρισε το νέο νόμο ζωτικής σημασίας για τον αγώνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι πρόνοιες του νόμου επιτρέπουν στην CIA να συνεχίσει να ανακρίνει υπόπτους για τρομοκρατία με στόχο να αποτραπούν νέες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Ο κ. Μπους τόνισε ότι ο νέος νόμος ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Συνθήκης της Γενεύης και ότι προβλέπει δίκαιες δίκες για υπόπτους τρομοκράτες προστατεύοντας παράλληλα από διώξεις αξιωματούχους των αμερικανικών στρατιωτικών και απόρρητων υπηρεσιών.

    Αλλά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Πάτρικ Λέιχυ, χαρακτήρισε την υπογραφή του νομοσχεδίου λυπηρή μέρα γιατί, όπως είπε, ο νόμος υποσκάπτει τα πολιτικά δικαιώματα των αμερικανών. Ο κ. Λέιχυ επεσήμανε ότι ο νόμος χρησιμοποιείται απ' τον κ. Μπούς για πολιτικούς λόγους και για να αποφύγει η αμερικανική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τις παράνομες ενέργειες της. Επίσης η Αμερικανική Υπηρεσία προάσπισης των Δικαιωμάτων του Πολίτη, χαρακτήρισε το νέο νόμο ένα απ' τα χειρότερα μέτρα κατά των πολιτικών ελευθεριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

    [07] Κάθε 11 δευτερόλεπτα γεννιέται και ένας αμερικανός

    18-10-2006

    Οι ΗΠΑ βρίσκονται από χθες στην ίδια συνομοταξία με την Ινδία και την Κίνα, δηλαδή συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χώρες που ο πληθυσμός τους έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια. Η αμερικανική υπηρεσία καταγραφής πληθυσμού υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ έφτασαν σ' αυτόν τον αριθμό ορόσημο την Τρίτη το πρωί.

    Σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία κάθε 11 δευτερόλεπτα γεννιέται και ένας αμερικανός. Πάντως δεν υπήρξαν ιδιαίτεροι εορτασμοί για την άφιξη του 300ου εκατομμυριοστού αμερικανού, σε αντίθεση με τους εορτασμούς, πριν 40 χρόνια, που είχαν σηματοδοτήσει την άφιξη του 200ου εκατομμυριοστού αμερικανού.

    [08] Αμπάς: Μία προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών για την άρση του αδιέξοδου

    18-10-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    O παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα συντελέσει στην άρση του αδιέξοδου για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Χαμάς.

    Ο κύριος Αμπάς έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους τη Τρίτη στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Οι συνομιλίες μεταξύ του κόμματος Φατάχ του κυρίου Αμπάς και του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς κατέρρευσαν λόγω της άρνησης της Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να απαρνηθεί τη βία και να αναγνωρίσει παλαιότερες ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

    Την Τρίτη, τουλάχιστον 5 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του ανακάλυψαν τούνελ μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διακίνηση όπλων προς τη Γάζα.

    [09] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    18-10-2006

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που πραγματοποιεί από προχθές επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, θα συναντηθεί σήμερα με την ηγεσία της χώρας, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, αργότερα με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε ήδη με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και κήρυξε και την έναρξη των εργασιών διημερίδας που γίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδας με θέμα 'Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Οικονομία του Γένους'.

    Την Τρίτη επισκέφθηκε την Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στο λόγο του τόνισε οτι κάθε πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της θρησκείας, υπογραμμίζοντας την μεγάλη ευθύνη που έχουν οι θρησκευτικοί ηγέτες για την διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των θρησκειών και των πιστών.

    Σχετικό είναι και το θέμα που θα αναπτύξει ο ίδιος σε διάλεξη που θα δώσει αύριο, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής για το ευρύ κοινό όπου θα τονίσει την σημασία του διαλόγου σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο διάλογος για την επικράτηση της ειρήνης στο κόσμο.

    Ο κ. Βαρθολομαίος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, που ξεκίνησε δειλά πριν από 30 χρόνια και σε λίγες μέρες ο ίδιος θα υποδεχθεί στο Φανάρι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο.

    Επειδή η προσέλευση του κοινού αναμένεται να είναι μεγάλη για την διάλεξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μέγαρο Μουσικής η διανομή των δελτίων εισόδου θα αρχίσει αντί στις 6 το απόγευμα, μισή ωρα νωρίτερα. Η διάλεξη θα γίνει στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Την ομιλία του κ. Βαρθολομαίου θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ. Χρήστος Λαμπράκης.

    [10] Αφγανιστάν: Η διεθνής κοινότητα έχει 6 μήνες να επωφεληθεί της προόδου που σημειώθηκε κατά των Ταλεμπάν, λέει ο στρατηγός Ρίτσαρντς

    18-10-2006

    Ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς

    Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο στρατός σκότωσε τουλάχιστον 40 ύποπτους μαχητές των Ταλεμπάν στο ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν.Λένε επίσης ότι από μάχες τη Τρίτη μεταξύ αφγανικών στρατευμάτων και υπόπτων εξτρεμιστών στα ανατολικά σύνορα με το Πακιστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άντρες και ένας στρατιώτης.

    Το ΝΑΤΟ επίσης ανακοίνωσε ότι τα Βρετανικά στρατεύματα αποσύρονται από την προβληματική περιοχή Μούσα Κάλα στη νότια επαρχία Χελμάντ αφού κατέληξαν σε συμφωνία με Αφγανούς αξιωματούχους και τους τοπικούς φυλάρχους.

    Επίσης, ο Βρετανός στρατηγός και επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει 6 μήνες να επωφεληθεί της προόδου που σημειώθηκε κατά των Ταλεμπάν και να προσπαθήσει να βελτιώσει τη ζωή του αφγανικού λαού.

    [11] Ο πρωθυπουργός της Κροατίας στην Ουάσιγκτον

    18-10-2006

    Ίβο Σαναντέρ

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σαναντέρ, είχε συνομιλίες την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπους και τον αμερικανό υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, οι οποίοι υπογράμμισαν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μπους δήλωσε μάλιστα ότι θα εγείρει το θέμα της ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ κατά την σύνοδο της συμμαχίας στη Ρίγα της Λετονίας το Νοέμβριο. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη Κροατία για την υποστήριξη της στο Αφγανιστάν.

    Μετά την συνάντηση του με τον κ. Ράμσφελντ, ο πρόεδρος Σαναντέρ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον αμερικανό υπουργό άμυνας για την προσπάθεια της Κροατίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και συζήτησε το ρόλο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας είχε συνάντηση με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις τη Δευτέρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 October 2006 - 1:19:08 UTC