Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA
  • [02] Άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου
  • [03] Βερολίνο: Οι διεθνείς δυνάμεις συζητούν το θέμα του Ιράν
  • [04] EE: Απογοήτευση για την στάση της Τουρκίας
  • [05] Ιράκ: Τελετή μεταβίβασης ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων στους Ιρακινούς
  • [06] Γάζα: Νέες ισραηλινές αεροεπιδρομές, 5 νεκροί, 20 τραυματίες
  • [07] Βρετανία: Την παραίτηση του Μπλέαρ ζητούν στελέχη της κυβέρνησής του
  • [08] Ελλάδα: Θραύσμα του Παρθενώνα επαναπατρίζεται
  • [09] Ουάσιγκτον: Συνάντηση Τάντιτς με Τσέινυ και Ράις

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA

    07-09-2006

    O Πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η CIA κρατούσε και ανέκρινε ύποπτους τρομοκράτες σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό και ότι 14 απ' αυτούς μεταφέρθηκαν στις φυλακές στο Γκουαντάναμο, όπου και θα δικαστούν. Σε ομιλία του τη Τετάρτη, ο κ. Μπους υπεραμύνθηκε των μυστικών φυλακών και ζήτησε απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί την δημιουργία στρατοδικείων για την εκδίκαση αυτών των κρατουμένων.

    Ένας απ' τους κρατούμενους είναι ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα και ο φημολογούμενος σχεδιαστής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης στο Γκουαντάναμο κρατούνται ο συνεργάτης του Μοχάμεντ, Ραμζί Μπιναλσίμπ, ο συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αμπού Ζουμπάιντα και δύο διαβόητα μέλη της Ινδονησιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια, γνωστά με τα ονόματα Χαμπαλί και Ζουμπαΐρ.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ανακρίσεις των κρατουμένων θα συνεχιστούν στο Γκουαντάναμο, αλλά υπό διαφορετικές προδιαγραφές που θα συνάδουν με τις πρόνοιες της Συνθήκης της Γενεύης.

    [02] Άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου

    07-09-2006

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα άρει σήμερα τον, από ξηρά, αέρα και θάλασσα αποκλεισμό του Λιβάνου. Ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ οι διεθνείς δυνάμεις θα έχουν αναλάβει τον έλεγχο των λιμανιών και αεροδρομίων του Λιβάνου. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις και ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι η διεθνής ειρηνευτική δύναμη είναι έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα.

    Ιταλικές, Γαλλικές, Βρετανικές και Ελληνικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην αποστολή, ενώ Γερμανικές δυνάμεις αναμένεται πως θα φτάσουν στη περιοχή σε περίπου δύο εβδομάδες. Το Ισραήλ είχε επιμείνει ότι Λιβανέζοι στρατιώτες και διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους πριν αρθεί ο αποκλεισμός. Είχε επίσης δηλώσει ότι για να άρει τον αποκλεισμό του Λιβάνου θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις ότι τηρείται το εμπάργκο όπλων κατά της Χεζμπολλά.

    [03] Βερολίνο: Οι διεθνείς δυνάμεις συζητούν το θέμα του Ιράν

    07-09-2006

    Ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί

    Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Γερμανίας συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο, για να συζητήσουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους σχετικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι περιμένουν από όλα τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας να συμπλεύσουν με την απόφασή τους να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, επειδή αγνόησε την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, για την διακοπή του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου. Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν δισταγμούς στην επιβολή κυρώσεων.

    Σήμερα επίσης, ο ανώτατος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, πρόκειται να έχει συνάντηση, στη Μαδρίτη, με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα. Οι δύο αξιωματούχοι επρόκειτο να είχαν συνάντηση την Τετάρτη στη Βιέννη, αλλά το Ιράν ανέβαλε τις συνομιλίες. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην ισπανική πρωτεύουσα, ο κ. Λαριτζανί θα έχει συνομιλίες και με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.

    Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί

    Εξάλλου, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, που πραγματοποιεί περιοδεία στις ΗΠΑ, θα μιλήσει σήμερα στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον. Ο κ. Χαταμί είναι ο ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος που περιοδεύει τις ΗΠΑ από το 1979. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του κ. Χαταμί, που βρίσκεται στις ΗΠΑ εδώ και μια εβδομάδα. Αύριο ο πρώην πρόεδρος του Ιράν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο των ΗΕ.

    [04] EE: Απογοήτευση για την στάση της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-09-2006

    Ναμίκ Ταν, εκπρόσωπος Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών

    Αλυσίδα αντιδράσεων και δηλώσεων στο 24ωρο που πέρασε, σχετικά με την Τουρκία και την στάση της έναντι των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε από την συζήτηση στο Στρασβούργο του σχεδίου ψηφίσματος για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας. H ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την απογοήτευσή της, τόσο για την καθυστέρηση της Τουρκικής κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για την άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιτρέψει την πρόσβαση των πλοίων και αεροπλάνων της Κύπρου στα Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια.

    Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί στο τέλος του μήνα με ορισμένες ίσως τροποποιήσεις από την ολομέλεια.

    'Σαν προεδρία θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε κάποια σύγκρουση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας το φθινόπωρο', δήλωσε η Φινλανδή υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πάολα Λετομάκι, μετά το Στρασβούργο, λέγοντας επίσης χαρακτηριστικά, ότι 'η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη οικογένεια και δεν μπορεί να εξαιρέσει ορισμένα μέλη της. Όταν παντρεύεται κανείς, ο γαμπρός δεν παντρεύεται μόνο την νύφη, αλλά αποδέχεται και όλη της την οικογένεια'.

    Στις Βρυξέλλες, όμως, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για την διεύρυνση επιτρόπου, Όλυ Ρέν, δήλωσε ότι η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα έχει επιπτώσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας κι ότι η έκθεση προόδου που θα υιοθετηθεί στις 24 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι καθοριστική.

    Αμέσως μετά η Άγκυρα ανταπάντησε αρνητικά για μια ακόμη φορά.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Τάν, δήλωσε ότι 'Η Τουρκία δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα, καθώς δεν έχει επικυρωθεί το πρωτόκολλο από την τουρκική βουλή'.

    Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενθαρρύνουν την συνεργασία των δύο πλευρών και επεσήμανε ότι διάφορα θέματα μπορούν να λυθούν από τις τεχνικές επιτροπές, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    'Ελπίζω ο διάδοχός μου να κάνει δραστικά βήματα και να αγωνιστεί για την ενότητα του νησιού επεκτείνοντας όσα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα', τόνισε ο Κόφφι Αννάν.

    [05] Ιράκ: Τελετή μεταβίβασης ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων στους Ιρακινούς

    07-09-2006

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από δύο εκρήξεις βομβών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ιρακινοί στρατιώτες και περίπου 40 τραυματίστηκαν στη βόρεια Βαγδάτη. Όπως είπε η αστυνομία, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και άλλη μία τοποθετημένη στο οδόστρωμα εξερράγησαν σε διάστημα μερικών μόνο λεπτών κατά την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής στην ιρακινή πρωτεύουσα την Τετάρτη. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η τελετή για την μεταβίβαση του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από συμμαχική σε ιρακινή διοίκηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετά από πενθήμερη αναβολή.

    Σε άλλες εξελίξεις, οι αρχές της Βαγδάτης είπαν ότι βρέθηκαν 19 πτώματα ατόμων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, ενώ μερικά φέρουν σημάδια βασανιστηρίων. Εξάλλου, από έκρηξη βόμβας στην βόρεια πόλη Σιντζάρ, σκοτώθηκαν 6 ιρακινοί αστυνομικοί.

    [06] Γάζα: Νέες ισραηλινές αεροεπιδρομές, 5 νεκροί, 20 τραυματίες

    07-09-2006

    5 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σε Ισραηλινές αεροεπιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν σε αεροεπιδρομές που ξεκίνησαν αργά τη Τρίτη στις πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η πρώτη αεροεπιδρομή στόχευε τρομοκρατικό θύλακα της Χαμάς που βρισκόταν καθοδόν για την πραγματοποίηση επίθεσης, ενώ η δεύτερη αεροεπιδρομή στόχευε άτομα που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συγκεντρώθηκαν τη Τετάρτη στο Κάιρο για να συζητήσουν τρόπους αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός εξωτερικών του Μπαχρέην, Χαλίντ Μπιν Αχμέντ Αλ Χαλίφα, δήλωσε κατά την σύνοδο ότι ένας νέος και αποτελεσματικός μηχανισμός από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ είναι απαραίτητος για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [07] Βρετανία: Την παραίτηση του Μπλέαρ ζητούν στελέχη της κυβέρνησής του

    07-09-2006

    O Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ

    Ανώτερος αξιωματούχος του Βρετανικού υπουργείου άμυνας και 6 χαμηλόβαθμα στελέχη του ίδιου υπουργείου υπέβαλαν παραίτηση λόγω της άρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέαρ, να παραιτηθεί. Ο Βρετανός υφυπουργός άμυνας, Τομ Γουάτσον, και άλλα 17 μέλη του Εργατικού κόμματος υπέγραψαν σχετική επιστολή απαιτώντας την παραίτηση του κ. Μπλέαρ. Πάντως την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Γουάτσον άπιστο και δήλωσε ότι θα τον απέλυε αν ο κ. Γουάτσον δεν παραιτείτο.

    Εκπρόσωπος του κ. Μπλέαρ αρνήθηκε να σχολιάσει άρθρο της εφημερίδας Sun που αναφέρει ότι ο κ. Μπλέαρ θα παραιτηθεί στις 31 Μαΐου και θα ζητήσει νέες εκλογές στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Μπλέαρ δεν σκοπεύει να σχολιάσει πλέον το θέμα του πότε σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι θέλει να προωθήσει την κυβερνητική ατζέντα που περιλαμβάνει θέματα μετανάστευσης, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Ιρλανδία.

    [08] Ελλάδα: Θραύσμα του Παρθενώνα επαναπατρίζεται

    07-09-2006

    Το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης επέστρεψε στην Αθήνα θραύσμα του Παρθενώνα, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες επαναπατρισμού των Ελγινείων Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Σε πανηγυρική τελετή ο υπουργός πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, επανατοποθέτησε στην βόρεια ζωοφόρο του Παρθενώνα το διαστάσεων 8 επί 12 εκατοστών θραύσμα, που αποτελεί το πίσω μέρος ανδρικού ποδιού.

    [09] Ουάσιγκτον: Συνάντηση Τάντιτς με Τσέινυ και Ράις

    07-09-2006

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, συναντάται σήμερα, εδώ στην Ουάσιγκτον, με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινυ και την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, για να εξηγήσει το γιατί το Βελιγράδι αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Την Τετάρτη, ο κ. Τάντιτς είχε συνομιλίες με τον Σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ και διάφορα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε την άποψη του ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσυφοπεδίου θα απειλήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα σ' ολόκληρη τη Βαλκανική. Ο κ. Τάντιτς δήλωσε επίσης ότι ο φυγάδας καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, θα παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ταχύτερο δυνατόν.

    Ο αμερικανός γερουσιαστής, Τζώρτζ Βόϊνοβιτς, που συναντήθηκε με τον κ. Τάντιτς, δήλωσε ότι η παράδοση του κ. Μλάντιτς στη Χάγη θα οδηγήσει στην ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, ενδεχομένως το 2008.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 8 September 2006 - 1:18:43 UTC