Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευάλωτη παραμένει η Νέα Ορλεάνη
  • [02] O πρόεδρος Μπούς στη Νέα Ορλεάνη, για την πρώτη επέτειο της Κατρίνα
  • [03] Aντίθετο παραμένει το Σουδάν στην ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο Νταρφούρ
  • [04] Oι βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για συνομωσία σε τρία ακόμα άτομα
  • [05] Το ΣΑ ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου στην Κύπρο
  • [06] Ιράν: Περιφρονητικός ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
  • [07] Γαλλία: Με πολύ αργούς ρυθμούς κινείται η ΕΕ
  • [08] Ράις: Μια πρόωρη απόσυρση από το Ιράκ θα άφηνε πίσω της ένα ασταθές κράτος
  • [09] Μέση Ανατολή: Συνάντηση Αννάν-Ολμέρτ
  • [10] ΝΑΣΑ: Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου η εκτόξευση του Ατλαντίς
  • [11] Ο Ερνέστο πλησιάζει
  • [12] Αμερικανικά λιμάνια με Αραβική διαχείριση
  • [13] Σ. Τσιτουρίδης: Η Ελλάδα έχει καλό πέρασμα στην Αμερική
  • [14] Στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [15] Επίσκεψη Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη στη Νέα Υόρκη
  • [16] ΑΧΕΠΑ: Ελπιδοφόρο το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό
  • [17] Ικανοποιημένος φεύγει ο Κώστας Καραμανλής
  • [18] Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα

  • [01] Ευάλωτη παραμένει η Νέα Ορλεάνη

    30-08-2006

    Επιμέλεια Βιργινία Βουτσινά

    Νέο αντιπλημμυρικό ανάχωμα

    Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Πολιτικών Μηχανικών εξέδωσε έκθεση πριν λίγες μέρες σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προστατευτικά αντιπλημμυρικά αναχώματα της Νέας Ορλεάνης, η κατάρρευση των οποίων οδήγησε στο να πλημμυρίσει η πόλη μετά το πλήγμα του τυφώνα Κατρίνα πριν ένα χρόνο. Οι μηχανικοί πιστεύουν ότι η πόλη είναι ακόμα ευάλωτη και ζητούν από τις κυβερνητικές υπηρεσίες όλων των επιπέδων να αναπτύξουν το ταχύτερο δυνατό συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο της θάλασσας.

    Ομάδα ειδικών του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών στην εν λόγω έκθεσή του παρουσιάζει δέκα προτάσεις για την βελτίωση του συστήματος προστασίας της Νέας Ορλεάνης από τις πλημμύρες. Κατ' αρχήν, ένα από τα κύρια προβλήματα, είπαν, είναι ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο αντιπλημμυρικό σύστημα, αλλά πολλά, για τα οποία είναι υπεύθυνες διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

    Ντέηβιντ Ντάνιελ

    Ο Ντέηβιντ Ντάνιελ, μέλος της ομάδας και καθηγητής μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλλας, λέει ότι η πολιτική ηγεσία αντιτάχθηκε στην ιδέα του ενός συστήματος, που να ελέγχεται από έναν υπεύθυνο, όμως όπως δήλωσε στην ΦτΑ, αυτό ακριβώς είναι εκείνο που χρειάζεται: 'Δεν βλέπω να υπάρχει η πολιτική βούληση αυτή την στιγμή για να διοριστεί ένας υπεύθυνος', είπε ο κ. Ντάνιελ,'όμως θέλω να τονίσω και πάλι: δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, αν δεν αναλάβει ένας υπεύθυνος. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα για μεγάλη καταστροφή στο μέλλον'.

    Ένα ακόμα μέλος της ομάδας είναι ο συνταξιούχος μηχανικός Τόμας Τζάκσον, που είναι ο ίδιος κάτοικος της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος είπε στη ΦτΑ ότι αν οι πολιτικοί ηγέτες, ανεξαρτήτως κόμματος, δεν συνεργαστούν και δεν λάβουν μέτρα σύμφωνα με τις εισηγήσεις της έκθεσης, η πόλη ενδέχεται να καταστραφεί από κάποιο τυφώνα στο μέλλον.

    Τόμας Τζάκσον

    'Πιστεύω ότι αν η Νέα Ορλεάνη δεν κατανοήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ζωή στην ζώνη των τυφώνων του κόλπου του Μεξικού, θα πάψει να υπάρχει. Νομίζω ότι η προσοχή των ειδικών θα πρέπει να ενταθεί περισσότερο από ποτέ άλλοτε', λεει ο κ. Τζάκσον.

    Ο κ. Τζάκσον δηλώνει επίσης ότι χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών στην περιοχή με την βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μέσω του μηχανικού σώματος του στρατού, που κατασκεύασε τα προστατευτικά αναχώματα.

    Πολλοί κάτοικοι της πόλης επέκριναν το έργο του μηχανικού σώματος του στρατού κατά τον χρόνο που πέρασε, χαρακτηρίζοντας το ανεπαρκές. Ο Ντέηβιντ Ντάνιελ δηλώνει ότι οι εργασίες του περασμένου χρόνου στόχευαν στην αποκατάσταση των αναχωμάτων και όχι στην βελτίωσή τους.

    'Βασικά, τα ελαττωματικά αναχώματα αντικαταστάθηκαν, όμως δεν έγιναν υψηλότερα. Το σύστημα είναι περίπου όπως ήταν και πρίν την Κατρίνα. Οπότε, το σύστημα παραμένει ευάλωτο όπως ήταν και τότε', επισήμανε ο κ. Ντάνιελ.

    Ο Τόμας Τζάκσον λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο υπάρχον σύστημα και ελπίζει ότι οι αρχές θα εισακούσουν τις συμβουλές της ομάδας ειδικών και θα κάνουν σημαντικές βελτιώσεις.

    Πολλές επιχειρήσεις στη Νέα Ορλεάνη χρειάζονται τουρίστες αλλά και κατοίκους για να επιβιώσουν

    Πάντως, οι αρχές της πόλεις έχουν ήδη ορίσει τις διαδικασίες για την εκκένωση της Νέας Ορλεάνης αν χρειαστεί και μέλη της ομάδας των μηχανικών συμφωνεί ότι για την ώρα αυτή είναι η καλύτερη επιλογή. Ο κ. Ντάνιελ λέει ότι η Νέα Ορλεάνη γλύτωσε από την κύρια ορμή της Κατρίνα, διότι η θύελλα κινήθηκε ανατολικά, όμως παρόλα αυτά, τα αντιπλημμυρικά αναχώματα υποχώρησαν σε 50 διαφορετικά σημεία και τονίζει ότι ένα απ' ευθείας κτύπημα από ένα ισχυρότερο τυφώνα, θα είχε ακόμα καταστροφικότερα αποτελέσματα. Όπως είπε, το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά μάλλον πότε.

    Ο κ. Ντάνιελ λέει ότι εκείνο που αυτός και οι συνάδελφοί του θέλουν να τονίσουν, είναι ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια των κατοίκων της πόλης. Λέει επίσης ότι οι τεχνικές δυνατότητες για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν και το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    [02] O πρόεδρος Μπούς στη Νέα Ορλεάνη, για την πρώτη επέτειο της Κατρίνα

    30-08-2006

    Ο πρόεδρος και η Κα Μπούς, κατά τη δέηση για τα θύματα του Κατρίνα στον καθεδρικό ναό της Νέας Ορλεάνης.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε στα πλαίσια ομιλίας του για την πρώτη επέτειο του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, ότι η πόλη θέλει την επιστροφή των κατοίκων της. Ο κ. Μπούς επανέλαβε την δέσμευσή του να κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει την πόλη και την περιοχή να συνέλθει. Επίσης εξήρε τους κατοίκους της πόλης για το κουράγιο τους κατά την καταστροφή και την συνεχιζόμενη ανοικοδόμηση, λέγοντας ότι είναι 'οι καλύτεροι Αμερικανοί'.

    Η επέτειος της καταστροφής τιμήθηκε με παραδοσιακή επικήδεια πομπή υπό τους ήχους μουσικής τζάζ, στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης. Πολλά σπίτια σε ορισμένες συνοικίες της πόλης που επλήγησαν ιδιαίτερα, είναι ακόμα ερειπωμένα, ενώ ορισμένες περιοχές δεν έχουν ακόμα ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό.

    Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης έχει μειωθεί περίπου στο μισό από ότι ήταν πρίν τον τυφώνα, αριθμώντας 200,000 άτομα. Πολλές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Μπούς και των τοπικών και πολιτειακών αρχών, οφείλονται στο ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης δεν έχουν προχωρήσει αρκετά.

    [03] Aντίθετο παραμένει το Σουδάν στην ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο Νταρφούρ

    30-08-2006

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Το Σουδάν επανέλαβε την αντίθεσή του στην αντικατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης με κυανόκρανους των ΗΕ. Εκπρόσωπος της σουδανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η θέση του Χαρτούμ εξηγήθηκε ξεκάθαρα σε συνάντηση που είχε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ με την απεσταλμένη των ΗΠΑ, Τζεντάγι Φρέηζερ. Η Κα Φρέηζερ μετέφερε μήνυμα του προέδρου Μπούς, ο οποίος παρότρυνε το Σουδάν να δεχθεί τους ειρηνοφρουρούς των ΗΕ.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον είπαν ότι παραμένουν αισιόδοξοι ότι το Σουδάν, παρά τις αντιρρήσεις του, τελικά θα αποδεχθεί την μεταβίβαση της ειρηνευτικής αποστολής από την Αφρικανική Ένωση στα ΗΕ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπασίρ υποσχέθηκε να στείλει απεσταλμένο του στην Ουάσινγκτον για να συζητηθεί το θέμα αυτό.

    Στο μεταξύ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ζήτησαν ψηφοφορία επί του ψηφίσματος των ΗΕ που εξουσιοδοτεί τον διεθνή οργανισμό να αρχίσει να ετοιμάζει την αποστολή του στο Νταρφούρ.

    [04] Oι βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για συνομωσία σε τρία ακόμα άτομα

    30-08-2006

    Η βρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για συνομωσία με στόχο την διενέργεια δολοφονίας, εναντίον τριών ακόμα υπόπτων, αναφορικά με το τρομοκρατικό σχέδιο ανατίναξης επιβατικών αεροσκαφών καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ. Με την προσαγωγή σήμερα των τριών κατηγορουμένων σε δικαστήριο του Λονδίνου, ανεβαίνει στους 15 ο αριθμός των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη εν λόγω συνομωσία. Πέντε ακόμα κρατούνται ενώ πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι. Ορισμένοι ύποπτοι κρατούνται επίσης και στο Πακιστάν. Η αστυνομία παρακολουθούσε τους υπόπτους επί μήνες.

    [05] Το ΣΑ ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου στην Κύπρο

    30-08-2006

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ζήτησε την πλήρη εφαρμογή, το ταχύτερο δυνατόν, της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, ζητείται και από τις δύο πλευρές η εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση ορισμένων καθημερινών θεμάτων τεχνικής φύσης, που απασχολούν τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και αντιπρόσωπος της Γκάνα, Νάνα Εφάχ Απεντένγκ, δήλωσε ότι και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα, Κόφφι Αννάν, για οριστική επίλυση του Κυπριακού.

    [06] Ιράν: Περιφρονητικός ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    30-08-2006

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έδειξε να περιφρονεί την επικείμενη λήξη της προθεσμίας που έχουν ορίσει τα ΗΕ για τον τερματισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

    Ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε την Τρίτη στην Τεχεράνη ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει το Ιράν απ' το να αναπτύξει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ θα ενεργήσει κατά του Ιράν. Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στο Ιράν για τον τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου, αλλιώς θα επιβληθούν κυρώσεις.

    Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι περιμένει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί, όμως απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία επιβολής τέτοιων κυρώσεων.

    [07] Γαλλία: Με πολύ αργούς ρυθμούς κινείται η ΕΕ

    30-08-2006

    Η Γαλλίδα υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κατρήν Κολοννά, άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα είναι υπερβολικά αργή. Η κα. Κολοννά δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης της με Γάλλους πρεσβευτές ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα φαίνεται να υποφέρει από 'γενική εξάντληση', όπως είπε χαρακτηριστικά. Η γαλλίδα υπουργός αναφέρθηκε στους αργούς ρυθμούς που επικράτησαν στην Ένωση μετά την διεύρυνση της, το 2004 και τόνισε ότι οδηγία που συντάχθηκε το 2004 δεν θα τεθεί σ' εφαρμογή παρά μόνο το 2008.

    Η κα. Κολοννά είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμα συνέλθει από την καταψήφιση του προτεινομένου ευρωπαϊκού συντάγματος από του Ολλανδούς και τους Γάλλους, πέρυσι. Ηγέτες της ευρωπαϊκής κοινότητας έχουν μέχρι το 2008 για να αποφασίσουν τη τύχη του συντάγματος.

    [08] Ράις: Μια πρόωρη απόσυρση από το Ιράκ θα άφηνε πίσω της ένα ασταθές κράτος

    30-08-2006

    Ιρακινός αστυνομικός στο δρόμο προς τη Ντιβανίγια

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι μια πρόωρη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ θα ενδυνάμωνε τους εξτρεμιστές και θα έπληττε σημαντικά τα αμερικανικά συμφέροντα. Η κ. Ράις δήλωσε ότι μια πρόωρη απόσυρση απ' το Ιράκ θα άφηνε πίσω της ένα ασταθές κράτος, όπως το Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1990, που τελικά αποτέλεσε τη βάση της Αλ Κάιντα.

    Στο μεταξύ Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της νότιας πόλης Ντιβανίγια, μετά από έντονες μάχες με Σιίτες πολιτοφύλακες, από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 70 άτομα. Επίσης, τουλάχιστον 30 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν αγωγός πετρελαίου εξερράγη κοντά στη Ντιβανίγια. Όταν σημειώθηκε η έκρηξη, τα θύματα προσπαθούσαν να κλέψουν καύσιμα από τον αγωγό.

    [09] Μέση Ανατολή: Συνάντηση Αννάν-Ολμέρτ

    30-08-2006

    Ο Γενικός Γραμματέας. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν

    Ο Γενικός Γραμματέας. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, θα συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, στα πλαίσια περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Η εκπρόσωπος του κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει την άνευ όρων απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που έπεσαν θύματα απαγωγής της Χεζμπολλά τον περασμένο μήνα.

    Την Τρίτη ο κ. Αννάν είχε συνομιλίες με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ. Μετά τις συνομιλίες ο γ.γ. του ΟΗΕ επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ για τις περισσότερες παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά. Ο κ. Πέρετζ δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο, όταν 'ικανοποιητικός αριθμός' στρατιωτών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης τοποθετηθεί στην παραμεθόριο περιοχή του Λιβάνου. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι τα ΗΕ ελπίζουν να διπλασιάσουν, έως την Παρασκευή, την ειρηνευτική δύναμη των 2,500 ανδρών στο νότιο Λίβανο.

    [10] ΝΑΣΑ: Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου η εκτόξευση του Ατλαντίς

    30-08-2006

    Η κινητή πλατφόρμα εκτόξευσης του Ατλαντίς στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

    Η ΝΑΣΑ δηλώνει ότι το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς μπορεί να είναι έτοιμο για εκτόξευση μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Ατλαντίς επεστράφη στο σημείο εκτόξευσης του στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδα, λόγω περιορισμού του κινδύνου από την τροπική καταιγίδα Ερνέστο που αναμένεται ότι θα κινηθεί δυτικότερα απ' ότι αρχικά υπολογιζόταν. Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ δηλώνουν ότι αν δεν καταστεί δυνατή η τήρηση της ημερομηνίας της 7ης Σεπτεμβρίου, η αποστολή του Ατλαντίς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα αναβληθεί για τον Οκτώβριο.

    [11] Ο Ερνέστο πλησιάζει

    30-08-2006

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ήρε το δελτίο θυέλλης για τη νότια Φλόριδα, καθώς το κέντρο της εξασθενημένης τροπικής καταιγίδας Ερνέστο πλησιάζει στη περιοχή. Ο Ερνέστο έπληξε με βροχή κυρίως, τη νότια Φλόριδα. Αλλά δελτία θυέλλης συνεχίζουν να ισχύουν για τις δυτικές ακτές της πολιτείας και άλλες περιοχές της χερσονήσου καθώς πλησιάζει ο Ερνέστο. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία το κέντρο της τροπικής καταιγίδας θα φτάσει στην χερσόνησο της Φλόριδας τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τοπική ώρα.

    Πάντως οι αρχές προειδοποιούν ότι ο Ερνέστο θα μπορούσε να μετατραπεί και πάλι σε τυφώνα όταν, κινούμενος βορειότερα, φτάσει και πάλι στο Ατλαντικό και περάσει από την πολιτεία της Τζώρτζια ή τη Νότια Καρολίνα. Δελτία θυέλλης έχουν εκδοθεί για τις εν λόγω πολιτείες.

    [12] Αμερικανικά λιμάνια με Αραβική διαχείριση

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    09-03-2006

    Η ανάθεση της διαχείρισης Αμερικανικών λιμανιών σε εταιρεία του Ντουμπάη θα επανεξεταστεί, σε διάστημα 45 ημερών, με τη συγκατάθεση όλων των συμβεβλημένων πλευρών. Η κυβέρνηση Μπους εξέφρασε ικανοποίηση λέγοντας πως η εξέλιξη θα βοηθήσει να διαλυθούν οι ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με την εταιρεία στην οποία δόθηκε το Αμερικανικό συμβόλαιο. Η δημόσια συζήτηση που έχει αρχίσει γύρω από το επίμαχο τούτο θέμα και τις προεκτάσεις του εξετάζονται στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

    Πάνω από δύο δισεκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων περνάνε κάθε χρόνο μέσα από Αμερικανικά λιμάνια. Και δεδομένου ότι σχετικά μικρό ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την άποψη πως τα Αμερικανικά λιμάνια ίσως αποδειχτούν η Αχίλλεια πτέρνα στον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αναθέσει σε μια Αραβική εταιρεία την διαχείριση έξι Αμερικανικών λιμανιών.

    Επικριτές λένε πως το σχέδιο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά οι υποστηρικτές της συμφωνίας διατείνονται πως δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Παράγοντες της κυβέρνησης Μπους διαβεβαίωσαν την Γερουσία των ΗΠΑ πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας αν η κρατική εταιρεία του Ντουμπάη, Παγκόσμιες Λιμενικές Διαχειρίσεις, αναλάβει τις φορτώσεις και εκφορτώσεις εμπορευμάτων σε λιμάνια της Ανατολικής ακτής, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Νέα Ορλεάνη.

    Ο Τζέη Άχερν, παράγοντας της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε προς τους νομοθέτες: 'Η λιμενική ασφάλεια παραμένει ευθύνη του κράτους. Την φέρουν από κοινού η Ακτοφυλακή και η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων. Στόχος όλων είναι να κάνουμε τα λιμάνια μας ασφαλέστερα.'

    Ολυμπία Σνόου

    Στις ακροάσεις του Κογκρέσου, η Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου αναφέρθηκε σε επίσημη έκθεση με την οποία η Ακτοφυλακή προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπους ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει πως η εταιρεία που διαλέχτηκε να διευθύνει τις εργασίες στα έξι λιμάνια δεν θα υποστηρίξει τρομοκρατικές δραστηριότητες. Είπε η κυρία Σνόου: 'Διαβάζω πως οι πληροφορίες μας έχουν 'κενά' που δεν επιτρέπουν να εκτιμηθούν τυχόν κίνδυνοι και ότι το κοινό εγχείρημα μπορεί να εμπερικλείει απειλές για μας. Αυτά τα λόγια με προβληματίζουν πολύ.'

    Η Ακτοφυλακή διευκρίνισε πως οι οποιεσδήποτε ανησυχίες είχε σχετικά με τη διαχείριση των 6 λιμανιών από την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξετάστηκαν από την κυβέρνηση Μπους, η οποία και ενέκρινε στη συνέχεια τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας.

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας την επομένη των ακροάσεων στους κυβερνήτες των Αμερικανικών Πολιτειών, απέφυγε να αναφερθεί στη διαμάχη γύρω από το όλο θέμα. Τόνισε όμως πως για την ασφάλεια των Αμερικανικών συνόρων απαιτείται να προωθηθεί σθεναρά η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Κατά την έκφρασή του: 'Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει λήξει. Εξακολουθούμε να έχουμε ένα επικίνδυνο εχθρό που πρέπει να ηττηθεί. Η ευρύτερη στρατηγική μας επιβάλει να ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας.'

    Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τονίζει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και πως η εταιρεία του Ντουμπάη, που κέρδισε το συμβόλαιο για τη διαχείριση των 6 Αμερικανικών λιμανιών, θα ασχολείται αποκλειστικά με λιμενικές εργασίες σε αυτά και δεν θα έχει να κάνει τίποτα με τα θέματα ασφάλειας τα οποία θα εξακολουθήσουν να χειρίζονται Αμερικανικές υπηρεσίες.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές όμως, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου σχεδιάζουν να υποβάλουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την ανάθεση οποιασδήποτε δραστηριότητας αμερικανικών λιμανιών σε εταιρείες άλλων κρατών, αραβικών και μη.

    [13] Σ. Τσιτουρίδης: Η Ελλάδα έχει καλό πέρασμα στην Αμερική

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    03-02-2006

    Ακούστε τη συνέντευξη του Σάββα Τσιτουρίδη στη ΦτΑ-Download

    Σάββας Τσιτουρίδης στα στούντιο της ΦτΑ

    Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, κοινοβουλευτικοί παράγοντες, προσωπικότητες του εμπορικού και οικονομικού κόσμου καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες από δεκάδες χώρες συγκεντρώθηκαν στη Ουάσιγκτον όπου παρακάθισαν την Πέμπτη στο ετήσιο Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος και παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής σχετικά με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και τις επαφές που έκανε στο περιθώριό της. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τσιτουρίδη, η οποία αναμεταδόθηκε αποσπασματικά την Πέμπτη από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παρουσιάζουν προγράμματα της ΦτΑ στην Ελλάδα και την ομογένεια στη Βόρεια Αμερική.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιό μας τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από το Κιλκίς, Σάββα Τσιτουρίδη, πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κύριε Τσιτουρίδη καλώς ορίσατε στη Ουάσιγκτον και στο στούντιό μας.

    Σ. Τσιτουρίδης: Σας ευχαριστώ είναι χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ.

    Γ. Μπίστης: Η επίσκεψή σας έχει γίνει κυρίως για να παραστείτε στο Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής που παρατέθηκε την Πέμπτη. Μιλήστε μας λοιπόν για τον θεσμό αυτό και ιδιαίτερα για τη δική σας συμμετοχή στην εκδήλωση.

    Σ. Τσιτουρίδης: Ήτανε η 53η χρονιά κατά την οποία ένας ιδιαίτερα σημαντικός και ενδιαφέρον θεσμός λαμβάνει χώρα εδώ στη Ουάσιγκτον, όπου Γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων οργανώνουν αυτό το Πρόγευμα με τη συμμετοχή κάθε φορά του εκάστοτε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και πολιτικών παραγόντων από όλο τον κόσμο. Φέτος είχα την χαρά και την ευκαιρία να παρευρεθώ σε ένα χώρο στον οποίο πρωθυπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από 160 χώρες βρεθήκαμε επί δύο περίπου ώρες. Υπήρξαν και άλλες συναντήσεις πριν και μετά το Πρόγευμα Προσευχής στον χώρο αυτό. Παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με εξέχοντες παράγοντες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ με τους οποίους είχα μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα που είναι σημαντικά για εμάς και για τη χώρα μας.

    Γ. Μπίστης: Όταν λέτε σημαντικά θέματα, ποια είναι αυτά συγκεκριμένα; Γιατί πράγματα μιλάμε;

    H Γερουσιαστήs Ολυμπία Σνόου

    Σ. Τσιτουρίδης: Πρέπει να πω πριν από όλα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι συναντήσεις που είχα με τον Γερουσιαστή Σαρμπάνη, με τον εκπρόσωπο της Βουλής τον κ. Μιλιράκη, τον Γερουσιαστή Βoΐνοβιτς και την επίσης Γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου. Τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τη χώρα μας πάνω από όλα είναι το πώς η σύγχρονη Ελλάδα παρουσιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο γενικότερα. Μια Ελλάδα η οποία είναι ισχυρή. Μια Ελλάδα που είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια εποχή και σε μια περιοχή στην οποία η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα ζητούμενα, είναι πολύ σημαντικές παράμετροι στην πολιτική και των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και όλου του πλανήτη μας. Μια Ελλάδα η οποία είναι πάνω από 50 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ, πάνω από 25 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και που τα τελευταία χρόνια είμαστε επίσης στον σκληρό πυρήνα, στην οικονομική και νομισματική ένωση. Πρέπει αυτό το πρόσωπο της Ελλάδας να προβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και παντού στον κόσμο.

    Γ. Μπιστης: Και μια Ελλάδα η οποία να πούμε επίσης ότι είναι από πέρσι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Σ. Τσιτουρίδης: Βεβαίως, είμαστε για την διετία αυτή και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια Ελλάδα λοιπόν, η οποία σε μια περιοχή ευαίσθητη μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τον σημαντικό ρόλο που έχει εκ των πραγμάτων.

    Γ. Μπίστης: Συνοπτικά λοιπόν κύριε Τσιτουρίδη θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εικόνα την οποία προβάλετε είναι της Ελλάδας σαν ηγετικής χώρας στο χώρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, μιας ευαίσθητης περιοχής στην οποία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την εδραίωση της ειρήνης.

    Σ. Τσιτουρίδης: και της ασφάλειας. Επίσης αυτές τις μέρες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πολύ κοντά και την ετήσια ομιλία του Προέδρου Μπους στο Κογκρέσο για την κατάσταση του Αμερικανικού έθνους αλλά και τις συζητήσεις που έγιναν γύρω από αυτήν τις αμέσως επόμενες ώρες. Είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθούμε την Αμερικανική πολιτική η οποία, κακά τα ψέματα, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, επηρεάζει την πολιτική όλων των χωρών του πλανήτη μας.

    O Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης

    Γ. Μπίστης: Τώρα, αυτά τα οποία είπατε σε σχέση με την Ελλάδα, τι απήχηση είχανε στους συνομιλητές σας; Πως τα είδανε οι παράγοντες που συναντήσατε; Ξέρουμε ότι ορισμένοι από αυτούς όπως ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης είναι επί χρόνια φίλοι της Ελλάδας και την έχουν υποστηρίξει σε πολλά θέματα. Επίσης ο βουλευτής Μπιλιράκης είναι συμπρόεδρος της ομάδας προώθησης ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο. Υποθέτω λοιπόν ότι η απήχηση που είχαν όλα αυτά που είπατε ήτανε θετική. Έτσι;

    Σ. Τσιτουρίδης: Ναι, η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή εικόνα και υπάρχουν περιθώρια για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την εικόνα μας. Θα σας πω ότι είναι εξαιρετικές οι μνήμες από την πρόσφατη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας και πιστεύω από αυτά που είδα εδώ και από το κλίμα που έζησα από κοντά ότι μπορεί στη βάση αυτού του (θετικού) κλίματος να πετύχουμε πολλά στα χρόνια που έρχονται. Θα έλεγα ότι είναι η ώρα να αποσβήσουμε το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν ένα υψηλό κόστος για ένα μικρό κράτος όπως η χώρα μας. Είδα και μαθαίνω επίσης ότι το 2006 προβλέπεται ότι θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας, σε ότι αφορά τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μου λένε παράγοντες εδώ ότι ύστερα από πολλές δεκαετίες πηγαίνουμε ξανά πίσω σε παλιές καλές εποχές και ότι θα έχουμε έναν υψηλό αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ καλό. Διαπίστωσα επίσης πόσο σημαντικός παράγοντας είναι στη διαμόρφωση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ισχυρός εμπορικός στόλος της Ελλάδας. Ο εμπορικός μας στόλος μεταξύ των άλλων, τροφοδοτεί, δημιουργεί επάρκεια στον Δυτικό κόσμο και στις ΗΠΑ, σε καύσιμα, σε μια εποχή κατά την οποία η ενέργεια απασχολεί πάρα πολύ όλους, περιλαμβανομένης της Αμερικής, όπως άκουσα και στην ετήσια ομιλία του Προέδρου Μπους στο Κογκρέσο. Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει καλό πέρασμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το όλο κλίμα με συνένωση των προσπαθειών όλων στην Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Ξέρω επίσης κύριε Τσιτουρίδη πως και η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι προσηλωμένη στην προσπάθειά της να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, στο οποίο δεν θα ήθελα να μπω τώρα γιατί θα κρατήσει σε μεγάλο μάκρος η συζήτηση και ο χρόνος μας είναι περιορισμένος.

    O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριο

    Σ. Τσιτουρίδης: Μια-δυο λέξεις μόνον να πω, αν μπορούμε. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω επί πολύ χρονικό διάστημα, μια και ήμασταν μαζί στην πτήση από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο που επέστρεφε από την Κύπρο. Άκουσα λοιπόν από τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και από άλλους παράγοντες με τους οποίους βρεθήκαμε σε μια συνάντηση στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο εδώ στη Ουάσιγκτον, τους προβληματισμούς που υπάρχουνε γύρω από τα πολύ μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της ομογένειας.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Τσιτουρίδη, η συζήτηση μας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να κρατήσει πολύ περισσότερη ώρα, αλλά ατυχώς στο σημείο αυτό πρέπει να σας αποχαιρετίσω. Σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα μαζί μας και εύχομαι ότι το καλύτερο για εσάς προσωπικά αλλά και για τα σχέδιά σας για την Ελλάδα γενικότερα.

    Σ. Τσιτουρίδης: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

    [14] Στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    26-10-2005

    H δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη

    Επίσκεψη σε Σικάγο, Ουάσιγκτον και Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιεί η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. 'Είναι μία σύνθετη επίσκεψη', δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων στη Φωνή της Αμερικής, 'που κατ' αρχήν ξεκίνησε από το Σικάγο. Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία, μαζί με το δήμαρχο του Σικάγο, τον κύριο Ντέιλυ, να εγκαινιάσουμε το κτίσιμο του νέου Ελληνικού Μουσείου, ένα όνειρο δεκαετιών το οποίο γίνεται πραγματικότητα πλέον, χάρη στη βοήθεια και των Ελλήνων χορηγών, αλλά και του δημάρχου. Και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο γιατί θα φιλοξενήσει τις ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών, από τις αρχές του 1900 μέχρι και σήμερα'.

    Στην Ουάσινγκτον, η κυρία Μπακογιάννη μίλησε στο Ίδρυμα Γούντρο Ουίλσον με θέμα 'Διπλωματία και Οικονομική Ανάπτυξη: Η Eλληνική Γεωστρατηγική στη Ν. Α. Ευρώπη'.

    Η Γερουσιατής Ολυμπία Σνόου

    Συναντήθηκε επίσης και με τους ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές Πωλ Σαρμπάνη και Ολυμπία Σνόου, τους οποίους και χαρακτήρισε 'πυλώνες' για τη Ελλάδα με βαθιά γνώση των ελληνικών θεμάτων.

    Σήμερα η κυρία Μπακογιάννη πρόκειται να συναντήσει το υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικά θέματα Νίκολας Μπερνς με τον οποίο θα συζητήσει θέματα όπως το λεγόμενο Σκοπιανό, την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Τη Τετάρτη το βράδυ η κυρία Μπακογιάννη μεταβαίνει στη Καλιφόρνια για να παραστεί στη τελετή εγκαινίων της έδρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η οποία δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με δωρεά 2 εκατομμυρίων δολαρίων της οικογένειας Τσακοπούλου.

    'Στη Καλιφόρνια, σε προσωπικό επίπεδο για μένα είναι μία μεγάλη στιγμή,' αναφέρει η δήμαρχος Αθηναίων, 'διότι ιδρύεται η έδρα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο Στάνφορντ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το όποιο είναι εξαιρετικά τιμητικό για τον πατέρα μου, αλλά και για τον πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη'.

    [15] Επίσκεψη Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    13-09-2005

    H πρόεδρος του Ελληνικού κοινοβουλίου κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη

    Εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο χαρακτήρισε το ταξίδι της στην Νέα Υόρκη, η πρόεδρος του Ελληνικού κοινοβουλίου κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο ελληνικό γραφείο τύπου της Νέας Υόρκης.

    Η πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής συμμετείχε στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Εθνικών Κοινοβουλίων η οποία πραγματοποιήθηκε στην Έδρα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών από τις 7 μέχρι 9 Σεπτεμβρίου. 'Η διάσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ιδιαίτερα τώρα που τα Κοινοβούλια δοκιμάζουν πολλές προκλήσεις' είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ τόνισε την σοβαρότητα αλλά και την ευκαιρία να μεταφέρεται η φωνή και βούληση των πολιτών των δημοκρατικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η κα Ψαρούδα- Μπενάκη αναφέρθηκε στην συνάντησή της με τον Πρύτανη του New York University κ. Ρίτσαρντ Φόλεϊ, την οποία και χαρακτήρισε ως προκαταρκτική για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη από την πλευρά του Ελληνικού Κοινοβουλίου, υποστήριξης της διδασκαλίας ιδιαίτερα στα θέματα της δημοκρατίας.

    O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Kατά την διάρκεια του ταξιδιού της η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. 'Ο Σεβασμιότατος' είπε η κύρια Ψαρούδα- Μπενάκη, 'είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει επί όλων των θεμάτων που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία και με πολύ χαρά διαπιστώσαμε ότι η ακτινοβολία της Εκκλησίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι η πραγματική έκτασή της'. Αναφερόμενη στην μεγάλη καταστροφή της Νέας Ορλεάνης η κ. Μπενάκη στάθηκε στην ευαισθησία και πραγματική συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της Βουλής και την προθυμία συμβολής σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αμερική.

    Tην Κυριακή, το πρωί η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η Ελληνική αντιπροσωπεία παρέστησαν σε δέηση που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, στον χώρο του Ground Zero με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους.

    Η Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου

    Το απόγευμα η Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, κ. Μπούρα παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της κ. Μπενάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος τίμησε 4 ελληνοαμερικανούς πολιτικούς για την προσφορά τους στα Ελληνικά θέματα αλλά και την αφοσίωσή τους στις δημοκρατικές αρχές. Πρόκειται για τους : Ολυμπία Σνόου, Πώλ Σαρμπάνης, Μιχάλης Μπιλιράκης και Γιάννης Μπραδίμας.

    [16] ΑΧΕΠΑ: Ελπιδοφόρο το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-11-2002

    Η μεγάλη ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ αντέδρασε θετικά στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και εξήρε την Αμερικανική Γερουσία για το ψήφισμα που υιοθέτησε με στόχο να υποστηριχθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ΑΧΕΠΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε στη Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι τα μέλη της, τα οποία ασχολούνται ενεργά με την προώθηση διακανονισμού του Κυπριακού επί 28 χρόνια, εκτιμούν ότι το σχέδιο που ανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνολική λύση του προβλήματος της Κύπρου είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον του νησιού.

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι η Οργάνωσή του, αντλώντας από τις Αμερικανικές αξίες και τα Αμερικανικά ιδεώδη, έχει εργασθεί ακούραστα με στόχο να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Κατά τον κύριο Δημητρίου το σχέδιο Ανάν αποτελεί μια αφετηρία για διαπραγματεύσεις προς την επίτευξη διακανονισμού στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία λέγοντας ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να οδηγήσει σε λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του Δικαίου, θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και θα προσφέρει οικονομική ευημερία σε όλους τους Κυπρίους στα αρμονικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον τελευταίο λόγο όμως, κατέληξε ο κύριος Δημητρίου, τον έχουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι και καλούνται να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για τούς ίδιους να πράξουν.

    Η Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου

    Παράλληλα η ΑΧΕΠΑ εξήρε την έγκριση ψηφίσματος από την Αμερικανική Γερουσία το οποίο υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνοαμερικανική ανακοίνωση επισημαίνει πως με την ενέργειά της αυτή η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Αμερική κατανοεί την σπουδαιότητα που έχει η προώθηση, η επιδίωξη και η επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ψήφισμα εκφράζει τη θέση του Κογκρέσου ότι το στάτους-κβό στην Κύπρο πρέπει να τερματισθεί και πως οι δύο κοινότητες χρειάζεται να επανενωθούν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στηριγμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις διεθνείς συνθήκες. Υπογραμμίζει επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ψήφισμα συντάχθηκε από την Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου, Ρεπουμπλικανή από την πολιτεία Μαίην, η οποία και το υπέβαλε μαζί με 11 άλλους συνκηδεμόνες πρώτα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και κατόπιν στην ολομέλεια της Γερουσίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα δια βοής λίγο πριν λήξουν οι εργασίες του απερχόμενου Κογκρέσου.

    [17] Ικανοποιημένος φεύγει ο Κώστας Καραμανλής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    12-06-2002

    Ο Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής

    Με μια μεγάλη δεξίωση στην Πρεσβεία της Ελλάδος, που παρέθεσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρέσβης Αλέξανδρος Φίλων, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ελλάδας θα παραμείνει στη Ουάσιγκτον μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, αλλά το πρόγραμμά του δεν προβλέπει άλλες επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους. Ο κύριος Καραμανλής θα σταματήσει για λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τετάρτης για μια σύντομη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν και κατόπιν θα αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, όπου θα βρίσκεται την Πέμπτη το πρωί.

    Στη δεξίωση που έγινε στην Ελληνική Πρεσβεία το Τρίτη το βράδυ παρέστησαν επίσης η Συντονίστρια της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Αρ. Παυλίδης και ο Βουλευτής Επικρατείας, πρέσβης Π. Μολυβιάτης, οι οποίοι και είχαν συνοδεύσει τον κ. Καραμανλή σε όλες του τις επαφές με ηγετικά στελέχη της εκτελεστικής και την νομοθετικής εξουσίας στη Ουάσιγκτον.

    Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Τσέηνη

    Κύκλοι προσκείμενοι στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι ο κύριος Καραμανλής έμεινε ικανοποιημένος από τις διαβουλεύσεις που είχε στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης αλλά και από τις συνομιλίες του με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Τσέηνη και τη Σύμβουλο του Προέδρου Μπούς για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράης.

    Στο Λευκό Οίκο, ο κος Καραμανλής συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στο Στέητ Ντηπάρτμαντ και τους Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστές Πώλ Σαρμπάνη και Ολυμπία Σνόου στο Καπιτώλιο.

    Η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου

    Η ικανοποίηση του κ. Καραμανλή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οφείλεται στο γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας πάνω σε διάφορα φλέγοντα ζητήματα, όπως το θέμα του Ευρωστρατού και η η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέγεται επίσης ότι ο κύριος Καραμανλής βρήκε κατανόηση από όλους τους συνομιλητές του. Πάντως ο ίδιος δεν έκανε δημόσια σχόλια κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ουάσιγκτον. Έκανε όμως δηλώσεις προς τον τύπο νωρίτερα την Τρίτη κι επίσης έδωσε στη δημοσιότητα τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης την Δευτέρα. (Τον χαιρετισμό αυτό και τις δημόσιες δηλώσεις του καλύψαμε σε προηγούμενες εκπομπές μας, κείμενα των οποίων και βρίσκονται καταχωρημένα σε άλλα τμήματα της ιστοσελίδας αυτής).

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ο κύριος Καραμανλής είπε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο αλλά εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικές προς όφελος και των δύο χωρών. Την εκτίμηση αυτή έκανε μετά την συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Τσέηνη.

    [18] Ο Κώστας Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-06-2002

    Κώστας Καραμανλής

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής επιστρέφει στην Aθήνα μετά από μιας εβδομάδας επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Ο κύριος Καραμανλής επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Τορόντο για σειρά επαφών με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και κατόπιν ήρθε στη Ουάσιγκτον όπου πήρε μέρος στη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης και συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

    Κοντολίζα Ράης

    Μεταξύ των αμερικανών αξιωματούχων τους οποίους συνάντησε περιλαμβάνονταν ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Τσέηνη και η Σύμβουλος του Προέδρου Μπούς για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράης, ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και οι Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστές Πώλ Σαρμπάνης και Ολυμπία Σνόου.

    Στις επαφές του αυτές στον Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντηπάρτμαντ και το Κογκρέσο, καθώς και στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Αννάν, τον συνόδευαν η Συντονίστρια της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Αρ. Παυλίδης και ο Βουλευτής Επικρατείας, πρέσβης Π. Μολυβιάτης. Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Ουάσιγκτον ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την Τρίτη το βράδυ με δεξίωση στην Πρεσβεία της Ελλάδος, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρέσβης Αλέξανδρος Φίλων.

    Ο Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστές Πώλ Σαρμπάνης

    Κύκλοι προσκείμενοι στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι ο κύριος Καραμανλής έμεινε ικανοποιημένος από τις διαβουλεύσεις που είχε στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης αλλά και από τις συνομιλίες του με τους διάφορους Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Η ικανοποίηση του κ. Καραμανλή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οφείλεται στο γεγονός ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας πάνω σε ορισμένα φλέγοντα ζητήματα, όπως το θέμα του Ευρωστρατού και η η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέγεται επίσης ότι ο κύριος Καραμανλής βρήκε κατανόηση από όλους τους συνομιλητές του.

    Η Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου

    Πάντως ο ίδιος δεν έκανε δημόσια σχόλια κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ουάσιγκτον. Έκανε όμως δηλώσεις προς τον τύπο νωρίτερα την Τρίτη κι επίσης έδωσε στη δημοσιότητα τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης την Δευτέρα. Τόσο τις δηλώσεις του εκείνες όσο τον χαιρετισμό του καλύψαμε σε προηγούμενες εκπομπές μας.

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ο κύριος Καραμανλής είπε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο αλλά εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικές προς όφελος και των δύο χωρών. Την εκτίμηση αυτή έκανε μετά την συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Τσέηνη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 31 August 2006 - 1:18:29 UTC