Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα τηρηθεί μάλλον η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά
  • [02] Mπους: Η απόσυρση απ' το Ιράκ τώρα θα αποτελούσε τεράστιο λάθος
  • [03] Ιράν: Σήμερα η επίσημη απάντηση της Τεχεράνης στη διεθνή κοινότητα
  • [04] Ιράκ: Αμίλητος ο Σαντάμ Χουσεΐν
  • [05] Βρετανία: Aπαγγέλλονται κατηγορίες σε 11 άτομα
  • [06] Ισπανία: Εκτροχιασμός τραίνου κοντά στη Βιγιάντα, 6 νεκροί
  • [07] Ρωσία: Έκρηξη σε αγορά της Μόσχας, 40 τραυματίες
  • [08] Αίγυπτος: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στο Κάιρο
  • [09] Θα πετύχει η ειρηνευτική αποστολή στο νότιο Λίβανο;

  • [01] Θα τηρηθεί μάλλον η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά

    22-08-2006

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ, Τεργιέ Ρέντ Λάρσεν, δήλωσε ότι έχει λόγους να ελπίζει πως θα τηρηθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά. Μετά από συνομιλίες τη Δευτέρα στο Ισραήλ με την υπουργό εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, ο κ. Ρέντ-Λάρσεν επεσήμανε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα που σχετίζονται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο όπλων και την άρση του Ισραηλινού αποκλεισμού του Λιβάνου.

    Επίσης τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη άμεσης ανάπτυξης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο. Πάντως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατιώτες στο Λίβανο. Ο κ. Μπους τόνισε όμως ότι η Ουάσιγκτον στέλνει βοήθεια άνω των 230 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και 25 χιλιάδων τόνων σιταριού. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν το στρατό του Λιβάνου.

    Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να ηγηθεί της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που θα σταλεί στο Λίβανο.

    [02] Mπους: Η απόσυρση απ' το Ιράκ τώρα θα αποτελούσε τεράστιο λάθος

    22-08-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι γνωρίζει πως ο πόλεμος στο Ιράκ έχει κουράσει τον Αμερικανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η απόσυρση απ' το Ιράκ τώρα θα αποτελούσε τεράστιο λάθος. Σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι μια πρόωρη απόσυρση απ' το Ιράκ θα έστελνε λάθος μηνύματα στους μεταρρυθμιστές στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι ξέρει πως δεν είναι ευχάριστες οι εικόνες με θανάτους αθώων ανθρώπων, ενώ παραδέχτηκε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει την ειρήνη στο Ιράκ και να στηρίξει τη κυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας ότι μια αποτυχία στο Ιράκ θα απειλούσε την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούν απ' τον πρόεδρο Μπους να ορίσει ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    [03] Ιράν: Σήμερα η επίσημη απάντηση της Τεχεράνης στη διεθνή κοινότητα

    22-08-2006

    Αγιατoλάχ Αλί Χαμενεΐ

    Το Ιράν σχεδιάζει να δώσει σήμερα την επίσημη απάντησή του αναφορικά με το πακέτο κινήτρων της δύσης, που του προσφέρθηκε σε αντάλλαγμα για την διακοπή του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατoλάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνική τεχνολογία, παρά την απαίτηση των ΗΕ για τον τερματισμό αυτών των δραστηριοτήτων.

    Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ιράν πήρε την απόφασή του και ότι με υπομονή και δύναμη, θα συνεχίσει τον δρόμο του προς την πυρηνική ενέργεια. Οι ΗΠΑ και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται. Το συμβούλιο ασφαλείας επέβαλε προθεσμία ως τις 31 Αυγούστου για να σταματήσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλιώς θα υποστεί κυρώσεις.

    Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την Δευτέρα την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα ενεργήσει άμεσα αν το Ιράν δεν συμμορφωθεί. Στο μεταξύ, διεθνείς εμπειρογνώμονες είπαν ότι το Ιράν αρνήθηκε να τους επιτρέψει να επισκεφθούν τμήματα πυρηνικού εργοστασίου στα πλαίσια τακτικής επιθεώρησης την περασμένη εβδομάδα.

    [04] Ιράκ: Αμίλητος ο Σαντάμ Χουσεΐν

    22-08-2006

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν αρνήθηκε να δηλώσει αν αναγνωρίζει ή όχι την ενοχή του αναφορικά με κατηγορίες για γενοκτονία κατά των Κούρδων του Ιράκ, κατά την έναρξη της δεύτερης δίκης του στη Βαγδάτη. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ επίσης αρνήθηκε να δηλώσει το όνομά του.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι 6 συγκατηγορούμενοι του κατηγορούνται για την επιχείρηση Ανφάλ, μία ιρακινή στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, σκοτώθηκαν πάνω από 180 χιλιάδες Κούρδοι μεταξύ του 1987 και του 1988. Οι δικηγόροι του πρώην ιρακινού δικτάτορα αναμένεται να υποστηρίξουν ότι οι Κούρδοι ήταν προδότες και ότι προσχώρησαν με το μέρος του Ιράν κατά την περίοδο του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

    [05] Βρετανία: Aπαγγέλλονται κατηγορίες σε 11 άτομα

    22-08-2006

    Οι βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε 8 άτομα για συνομωσία με στόχο την ανατίναξη επιβατικών αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ, μετά τον εντοπισμό υλικών κατασκευής βομβών και σημειωμάτων αυτοκτονίας. Οκτώ κρατούμενοι κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο τη διενέργεια δολοφονιών, ενώ τρεις βαρύνονται με άλλες σχετικές κατηγορίες. Και οι 11 πρόκειται να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

    Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι η έρευνα που οδήγησε στην απαγγελία των κατηγοριών θα συνεχιστεί για μερικούς ακόμη μήνες. Είπε επίσης ότι οι αρχές κατάσχεσαν περίπου 8.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βομβών, σημειώματα αυτοκτονίας καθώς και βιντεοταινίες των επίδοξων μαρτύρων. Κατά την διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν 400 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 200 κινητά τηλέφωνα, από κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

    [06] Ισπανία: Εκτροχιασμός τραίνου κοντά στη Βιγιάντα, 6 νεκροί

    22-08-2006

    Στην Ισπανία, τοπικό τραίνο εκτροχιάστηκε έξω από τον σταθμό της βόρειας πόλης Βιγιάντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον 36. Εκτροχιάστηκαν έξι από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας που μετέφερε 426 επιβάτες, πολλοί απ' τους οποίους επέστρεφαν από προσκύνημα στην πόλη Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα. Οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν τα αίτια του δυστυχήματος που σημειώθηκε 6 εβδομάδες μετά από άλλο σχετικό στο μετρό της Βαλένθια, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άτομα.

    [07] Ρωσία: Έκρηξη σε αγορά της Μόσχας, 40 τραυματίες

    22-08-2006

    Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν στη Μόσχα την Δευτέρα, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης στις 10.30 το πρωί. Ο εισαγγελέας της Μόσχας, Γιούρι Σεμίν, δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από άνω του ενός κιλού εκρηκτικών και ότι κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη σχετίζεται με διαμάχη μεταξύ επιχειρηματιών ή μελών συμμοριών του κοινού εγκλήματος. Οι περισσότεροι έμποροι στην εν λόγω αγορά είναι Κινέζοι ή Βιετναμέζοι. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους.

    [08] Αίγυπτος: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στο Κάιρο

    22-08-2006

    Οι αιγυπτιακές αρχές διερευνούν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Δευτέρας βόρεια του Καΐρου, που θεωρείται το χειρότερο που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια. Επιβατικό τραίνο προερχόμενο από την Μανσούρα συγκρούστηκε με άλλο τραίνο κοντά στην πόλη Καλιούμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 58 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 143. Τα περισσότερα θύματα ήταν αγρότες και δημόσιοι υπάλληλοι που μετέβαιναν στις δουλειές τους στο Κάιρο.

    Η αστυνομία δήλωσε ότι ο οδηγός του τραίνου από την Μανσούρα δεν υπάκουσε σε σηματοδότη. Ένα από τα τραίνα τυλίχθηκε στις φλόγες και μερικά βαγόνια του ανατράπηκαν. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής των αιγυπτιακών σιδηροδρόμων απολύθηκε από το αξίωμά του.

    [09] Θα πετύχει η ειρηνευτική αποστολή στο νότιο Λίβανο;

    22-08-2006

    Επιμέλεια Άννα Καραγιαννοπούλου

    Διεθνής δύναμη του ΟΗΕ αποτελούμενη από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες αναμένεται στο Λίβανο, μέσα στον επόμενο μήνα, για να αναλάβει καθήκοντα θεματοφύλακα της ευαίσθητης εκεχειρίας που επετεύχθη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά. Όμως ποιοί είναι οι παράγοντες που θα συντελέσουν στο να στεφθεί αυτή η αποστολή με επιτυχία; Πολλοί Αμερικανοί αναλυτές προβληματίζονται αναφορικά με την ικανότητα αυτής της δύναμης να διατηρήσει πραγματικά την ειρήνη στη περιοχή.

    Ο Μπιλ Στούμπνερ, εμπειρογνώμονας σε θέματα επίλυσης διαφορών που έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τα ΗΕ σε ειρηνευτικές αποστολές όπως αυτή στη Βοσνία, δηλώνει ότι κατά τον σχεδιασμό μιας τέτοιας αποστολής θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι τα εθνικά συμφέροντα πάντα υπερτερούν των διεθνών συμφερόντων. Και μάλιστα όχι μόνο τα εθνικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή. Επίσης, κατά τον κ. Στούμπνερ, η ειρηνευτική αυτή αποστολή θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη και απόλυτα κατανοητή από όλους εντολή και ενιαία διοίκηση με αρκετό εξοπλισμό για την επίτευξη του στόχου της.

    Αλλά το πλέον σημαντικό συστατικό για την επιτυχία αυτής της αποστολής, δηλώνει ο κ. Στούμπνερ, είναι η πολιτική θέληση. 'Ακόμη και αν λειτουργούν όλοι οι άλλοι παράγοντες', λέει ο κύριος Στούμπνερ 'αν δεν υπάρχει η πολιτική θέληση απ' την πλευρά των αντιμαχομένων πλευρών για την διατήρηση της ειρήνης, δεν υφίσταται θέμα διατήρησης της ειρήνης'.

    Στην περίπτωση Ισραήλ και Λιβάνου κύριο ρόλο στο θέμα της επίτευξης βιώσιμης ειρήνης ενέχει και ο παράγοντας Χεζμπολλά που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Χεζμπολλά συμμετέχει στη κυβέρνηση του Λιβάνου και υποστηρίζεται απ' τη Συρία και το Ιράν. Η κυβέρνηση Μπους αποφεύγει απ' ευθείας επαφές και με τις δύο αυτές χώρες, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι 'Η Συρία ξέρει τι πρέπει να κάνει'.

    Αλλά πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη χωρίς την κάποια συμμετοχή και της Συρίας. Συγκεκριμένα ο Ντέηβιντ Μακ του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή δηλώνει: 'Αναμφίβολα η Συρία είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Συρία δεν θα μπορούσε να γίνει και μέρος της λύσης. Όπως, κατά κάποιο τρόπο και η Χεζμπολά θα μπορούσε να γίνει μέρος της λύσης στο εσωτερικό του Λιβάνου. Γιατί μια συμφωνία στο εσωτερικό του Λιβάνου θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον αφοπλισμό της Χεζμπολά και την αποδοχή από μέρους της οργάνωσης ενός καθεστώτος που θα δίνει στη κυβέρνηση του Λιβάνου απόλυτο έλεγχο σε θέματα οπλισμού'.

    Είναι όμως δυνατή η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας στο εσωτερικό του Λιβάνου που θα προβλέπει τον εθελοντικό αφοπλισμό της Χεζμπολά στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής διαδικασίας, έτσι ώστε οι ειρηνευτικές δυνάμεις να αναλάβουν ρόλο εγγυητή της τήρησης αυτής της συμφωνίας;

    Ο πρέσβης Άρθουρ Χιούζ του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, με την προϋπόθεση όμως ότι η ειρηνευτική δύναμη θα επιδείξει προσαρμοστικότητα. 'Η αποστολή των ΗΕ θα πρέπει να λειτουργήσει μη γραφειοκρατικά, ευέλικτα και εύστροφα', λέει ο κύριος Χιούζ. 'Θα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις εν εξελίξει μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών και να ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Δεν θα πρέπει να προσκολλάται στο γράμμα και το πρωτόκολλο του ψηφίσματος, αλλά να αντιδρά στις ανάγκες που θα προκύπτουν στη περιοχή'.

    Είναι, λοιπόν, άγνωστο προς το παρόν, δηλώνουν αμερικανοί αναλυτές, αν θα υπάρξει η πολιτική θέληση στο Λίβανο, το Ισραήλ και τα ΗΕ, για να ξεπεραστούν πολλαπλά εμπόδια πριν την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης στο νότιο Λίβανο και κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της, με στόχο την εξασφάλιση ηρεμίας στη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 August 2006 - 1:18:21 UTC