Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρόεδρου τη Κίνας, Χου Ζιντάο, με τον Πρόεδρο Μπους
  • [02] Ιράκ: Συνέρχεται ξανά η εθνοσυνέλευση για την επιλογή πρωθυπουργού
  • [03] Μπερνς: Οι περισσότερες χώρες είναι υπέρ των κυρώσεων κατά του Ιράν
  • [04] Έρευνα: Έχασαν την ευκαιρία οι ΗΠΑ να κερδίσουν την υποστήριξη του Ιρακινού λαού
  • [05] Ιταλία: Επικυρώθηκε η νίκη του Ρομάνο Πρόντι
  • [06] ΔΝΤ: Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα σημειώσει η οικονομία στις ΗΠΑ απ' ότι στην Ευρώπη
  • [07] ΗΕ: Η Συρία πρέπει να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Λίβανο
  • [08] Επίσκεψη Τσέυνη σε χώρες της Βαλτικής και των Βαλκανίων
  • [09] Αφγανιστάν: Έκρηξη από ρουκέτα στην Καμπούλ
  • [10] Νεπάλ: Διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας
  • [11] Μια νέα δυναμική για λύση του Κυπριακού

  • [01] Συνάντηση του πρόεδρου τη Κίνας, Χου Ζιντάο, με τον Πρόεδρο Μπους

    20-04-2006

    Χου Ζιντάο

    Την Τετάρτη παραμονή των κρίσιμης σημασίας συνομιλιών του με τον πρόεδρο Μπους, ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, επισκέφθηκε εργοστάσιο της εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών Μπόινγκ και εξήρε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας σε εκατοντάδες υπαλλήλους της Μπόινγκ, ο κ. Χου δήλωσε ότι η Κίνα θα αγοράσει 2,000 αεροσκάφη Μπόινγκ μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και επισήμανε ότι η συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της εν λόγω εταιρίας αποτελεί παράδειγμα καλών διμερών σχέσεων μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ.

    Μετά την ομιλία του, ο κ. Χου αναχώρησε για την Ουάσινγκτον, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο. Όπως αναμένεται, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το αίτημα των ΗΠΑ για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, καθώς και το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας που ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα συζητηθούν επίσης οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Την Παρασκευή, ο κ. Χου θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα την πολιτική της κυβέρνησής του στο πανεπιστήμιο Γιέηλ, στο Κοννέκτικατ.

    [02] Ιράκ: Συνέρχεται ξανά η εθνοσυνέλευση για την επιλογή πρωθυπουργού

    20-04-2006

    Στο Ιράκ πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να συγκαλέσουν σήμερα συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης, εν μέσω αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Η συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης είχε οριστεί για την Δευτέρα αλλά αναβλήθηκε λόγω αδιεξόδου για το ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Σουνίτες και Κούρδοι ηγέτες απέρριψαν την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού, Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι, επειδή πιστεύουν ότι δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειες για να σταματήσει την βία.

    Την Τετάρτη ο κύριος Τζααφάρι επανέλαβε την άρνηση του να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν έκρινε ότι η υπογραφή του πρώην δικτάτορα είναι αυθεντική σε έγραφα που εξουσιοδοτούν επιχειρήσεις κατά των Σιιτών το 1982, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 148 άτομα. Η δίκη θα συνεχιστεί την άλλη εβδομάδα.

    [03] Μπερνς: Οι περισσότερες χώρες είναι υπέρ των κυρώσεων κατά του Ιράν

    20-04-2006

    Νίκολας Μπερνς

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου τίθενται τώρα υπέρ της επιβολής κάποιου είδους κυρώσεων εναντίον του Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα των κυρώσεων με τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους εκπροσώπους των χωρών μελών της ομάδας των Οκτώ, που συναντώνται στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. Όμως ο κ. Μπερνς δεν ανέφερε ποιες χώρες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις κυρώσεις.

    Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να πείσουν την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να αναλάβει την υπόθεση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα ζητά την λήψη επειγόντων και ξεκάθαρων μέτρων εκ μέρους του Ιράν. Επίσης ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιούρι Μπαλιουέφσκι, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να αναμειχθεί, σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν.

    [04] Έρευνα: Έχασαν την ευκαιρία οι ΗΠΑ να κερδίσουν την υποστήριξη του Ιρακινού λαού

    20-04-2006

    Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να κερδίσουν την υποστήριξη του Ιρακινού λαού γιατί δεν επικέντρωσαν αρχικά τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στο τομέα της υγείας.

    Έκθεση του οργανισμού Ραντ δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα και αναφέρει ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του κρατικού συστήματος υγείας και την βελτίωση της βασικής υγειονομικής υποδομής δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση. Η έκθεση αναφέρει ότι οι πρωτοβουλίες σε θέματα υγείας επικεντρώθηκαν σε τομείς που δεν επηρέαζαν άμεσα την καθημερινή ζωή του Ιρακινού λαού και αυτό ενδεχομένως να συνετέλεσε στην εντατικοποίηση του αντιαμερικανικού αισθήματος. Ο Οργανισμός Ραντ που εδρεύει στην Καλιφόρνια αναφέρει ότι το 40% του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της Βαγδάτης έχει καταστραφεί από τις τριετείς μάχες, ενώ οι προσπάθειες ανοικοδόμησης του έχουν καθυστερήσει λόγω προβλημάτων σε θέματα ασφάλειας.

    Η έκθεση προτείνει καλά οργανωμένες προσπάθειες για την βελτίωση τέτοιων δικτύων υποδομής, με στόχο το περιορισμό των μεταδοτικών ασθενειών και την βελτίωση της διατροφής. Και η έκθεση καταλήγει ότι αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν τις πιθανότητες να πετύχουν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.

    [05] Ιταλία: Επικυρώθηκε η νίκη του Ρομάνο Πρόντι

    20-04-2006

    Ρομάνο Πρόντι

    Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της κεντροαριστερής παράταξης Ρομάνο Πρόντι είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας. Το δικαστήριο απεφάνθη την Τετάρτη ότι ο συνασπισμός του κ. Πρόντι επέτυχε νίκη με ελάχιστη διαφορά ψήφων στην κάτω βουλή έναντι του συνασπισμού υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το δικαστήριο δήλωσε ότι οι αμφισβητούμενες ψήφοι δεν άλλαζαν το ποσοστό νίκης.

    Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι δεν πρέπει πλέον να υπάρχει αμφιβολία για το ποιος κέρδισε τις εκλογές. Όμως πολιτικός σύμμαχος του κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση δεν έχει καλύψει όλα τα εκλογικά αποτελέσματα, εννοώντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν παραδέχθηκε ακόμα την ήττα της.

    Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών έδιναν στην πολιτική παράταξη του κ. Πρόντι έλεγχο και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Ο κ. Πρόντι είχε ήδη δηλώσει ότι κέρδισε τις εκλογές, όμως ο κ. Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκε ότι σημειώθηκαν εκλογικές παρατυπίες και ζήτησε αναθεώρηση των ψήφων.

    [06] ΔΝΤ: Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα σημειώσει η οικονομία στις ΗΠΑ απ' ότι στην Ευρώπη

    20-04-2006

    Η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 3,4% φέτος και στο 3,3% το 2007. Σε αντιδιαστολή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 2% για την Ευρωζώνη , αλλά προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενάντια στην αύξηση των επιτοκίων λέγοντας ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί από μόνη της το 2007.

    Πάντως εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού προειδοποιούν τους σχεδιαστές της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής να ενεργήσουν για τον περιορισμό του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ, καθώς και του εμπορικού και επενδυτικού ελλείμματος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι το έλλειμμα καθιστά ευάλωτες τις ΗΠΑ σε απότομες αλλαγές προτιμήσεων των επενδυτών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση της τιμής του δολαρίου και απότομη αύξηση των επιτοκίων.

    [07] ΗΕ: Η Συρία πρέπει να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Λίβανο

    20-04-2006

    Κόφφι Αννάν

    Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν απ' τη Συρία να συνάψει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Λίβανο. Σε έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε., ο γενικός γραμματέας, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ' την ηγεσία της Συρίας να αναγνωρίσει την καλή θέληση του Λιβάνου και προτείνει στις δύο χώρες να καθορίσουν την κοινή τους μεθόριο. Ο συντάκτης της έκθεσης, ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Ε., Τεργιέ Ρέντ Λάρσεν, έκανε έκκληση για επιτάχυνση των συνομιλιών για την επίτευξη συνοριακής συμφωνίας. Μετά από έντονες διεθνείς πιέσεις τα Συριακά στρατεύματα αναχώρησαν πέρυσι απ' το Λίβανο, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    [08] Επίσκεψη Τσέυνη σε χώρες της Βαλτικής και των Βαλκανίων

    20-04-2006

    Ντiκ Τσέηνυ

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέηνυ, θα επισκεφθεί το Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 4 Μαΐου, όπου θα μιλήσει στην διάσκεψη κορυφής ηγετών χωρών της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Το γραφείο του κ. Τσέηνυ αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τον κ. Τσέηνυ να μεταβεί στη διάσκεψη για να τονίσει την δημοκρατική μεταμόρφωση της περιοχής και να προωθήσει την ατζέντα του κ. Μπους.

    Μετά την Λιθουανία, ο κ. Τσέηνυ θα επισκεφθεί το Καζακστάν όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Στην συνέχεια θα μεταβεί στην Κροατία για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη περιοχή επισκεπτόμενος την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    [09] Αφγανιστάν: Έκρηξη από ρουκέτα στην Καμπούλ

    20-04-2006

    Ρουκέτα έπληξε το βράδυ της Τετάρτης περιοχή της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία και το αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την επίθεση, τραυματίστηκε ένας φρουρός. Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η ρουκέτα έπληξε σημείο κοντά στο Αφγανικό υπουργείο Επικοινωνιών, που δεν απέχει πολύ από την αμερικανική πρεσβεία και το αρχηγείο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Άνδρες της νατοϊκής δύναμης απέκλεισαν την περιοχή.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία είναι καλά, όμως εκπρόσωπός της δήλωσε στο Ασσόσιέτεντ Πρες ότι δεν είναι σίγουρο αν η ίδια η πρεσβεία ήταν στόχος της επίθεσης, για την οποία κανείς δεν ανέλαβε ακόμα την ευθύνη.

    [10] Νεπάλ: Διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

    20-04-2006

    Στο Νεπάλ, κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να βγάλουν στους δρόμους του Κατμαντού χιλιάδες διαδηλωτές σήμερα, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την εντολή από τον βασιλιά Γκυάνεντρα προς τους στρατιώτες να πυροβολήσουν όποιον την παραβεί. Την Τετάρτη, τουλάχιστον 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία, όταν άρχισε να πυροβολεί κατά χιλιάδων διαδηλωτών στην ανατολική πόλη Τσαντραγκάντι, ενώ σκοτώθηκε και μία γυναίκα στην νοτιο-δυτική πόλη Νεπαλγκάντζ. Έτσι ο αριθμός των θυμάτων από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχεται στους 10.

    Στο μεταξύ, η βασιλική κυβέρνηση της χώρας άφησε ελεύθερους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης μετά από τρίμηνη φυλάκισή τους. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ παρότρυνε την διεθνή κοινότητα να ασκήσει περισσότερη πίεση στον βασιλιά Γκυάνεντρα να τερματίσει την βίαιη αντιπαράθεσή του με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

    [11] Μια νέα δυναμική για λύση του Κυπριακού

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-04-2006

    Δείτε τη συνέντευξη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ - Download

    Δείτε τη συνέντευξη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ

    Ευριπίδης Ευρυβιάδης

    Που βρίσκεται την εποχή αυτή το Κυπριακό; Τι καινούργιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για το ξεκίνημα μιας νέα προσπάθειας με στόχο να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πάνω από 30 χρόνια; Τα ερωτήματα αυτά υποβάλαμε στον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Ευριπίδη Ευρυβιάδη, κατά την πρώτη του επίσκεψη στα στούντιο της Φωνής της Αμερικής, στη Ουάσιγκτον την εβδομάδα αυτή. Ο κύριος Ευρυβιάδης παραχώρησε συνέντευξη τόσο στα Ελληνικά, για χρήση από τους σταθμούς με τους οποίους συνεργάζεται η Ελληνική Υπηρεσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελληνική ομογένεια στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, όσο και στα Αγγλικά. Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Κύπριου πρέσβη στα αγγλικά μεταφράζονται τώρα στα τουρκικά για χρήση από μέρους σταθμών που αναμεταδίδουν προγράμματα της Τουρκικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Ευρυβιάδη που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιό μας τον Πρέσβη της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ευριπίδη Ευρυβιάδη. Κύριε Ευρυβιάδη καλωσορίσατε στην εκπομπή μας.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Καλώς σας βρήκαμε κύριε Μπίστη.

    Γ. Μπίστης: Στις 28 Φεβρουαρίου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σε σχέση με το Κυπριακό. Και μετά από τη συνάντηση εκείνη φαίνεται ότι έχουμε μια καινούργια κινητικότητα στο θέμα. Μιλήστε μας γι αυτό.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Πράγματι. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι λόγω της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα και του γνωστού ανακοινωθέντος το οποίο βγήκε προχωρούμε προς τα εμπρός για να συζητήσουμε βήμα προς βήμα θέματα τα οποία θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για όλο τον λαό της Κύπρου, Κυπρίους Ελληνικής καταγωγής και Κυπρίους Τουρκικής καταγωγής. Θα συζητηθούν τεχνικά θέματα σε επιτροπές και ελπίζουμε ότι αυτός θα είναι ένας καλός προπομπός για να συνεχίσουμε και για να εξετάσουμε θέματα ουσίας για επίλυση του Κυπριακού, διότι πρέπει πραγματικά το πρόβλημα να επιλυθεί. Δεν σηκώνει οποιαδήποτε άλλη αποτυχία. Τέρμα. Δεν σηκώνουμε άλλη αποτυχία και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε μπροστά.

    Γ. Μπίστης: Την ίδια έκφραση ότι το Κυπριακό δεν χωρά καμιά άλλη αποτυχία είχε συμπτωματικά χρησιμοποιήσει και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που έδωσε στη Φωνή της Αμερικής όταν βρίσκονταν στη Ουάσιγκτον πριν από λίγες ημέρες. Κύριε Πρέσβη, το πρόβλημα της Κύπρου έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο. Στα τελευταία 30 χρόνια πολλές φορές φάνηκε να ήμασταν κοντά στην εξεύρεση λύσης αλλά την τελευταία στιγμή πάντοτε κάτι συνέβαινε και η ποθητή αυτή λύση δεν ήρθε ποτέ. Τι σας κάνει περισσότερο αισιόδοξο ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να βρεθεί λύση του προβλήματος;

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Κατ αρχήν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ελπίζω να έχουν μάθει τα μαθήματα του παρελθόντος με την τελευταία προσπάθεια που έγινε και κατά την οποία, όπως ξέρετε, δεν πέρασε το σχέδιο. Ταυτόχρονα, υπάρχει τώρα μια νέα πραγματικότητα Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και παρ όλο που το θέμα μένει κάτω από την ηγεσία και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό καθεαυτό από μόνο του, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μας δίνει ένα νέο δυναμισμό για να επισκεφθούμε ξανά το θέμα και, επαναλαμβάνω, να το δούμε σωστά, δίχως ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, έχοντας υπ όψιν ότι μία λύση πρέπει κατ αρχήν να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Πρέσβη, πριν λίγες ημέρες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φρήντ, ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Αμερικής έναντι της Κύπρου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η λύση την οποία επιδιώκουν οι πάντες πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ένα σχέδιο που να προβλέπει τη δημιουργία διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους. Πως βλέπετε τη δήλωσή του αυτή και ευρύτερα τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο;

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Καλοδεχούμενη η τοποθέτηση του κυρίου Φρηντ. Αυτή είναι και η δική μας θέση από το 1977 και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό το σημείο του σχεδίου Ανάν, δηλαδή με την δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Σε μια τέτοια ομοσπονδία το 18% του πληθυσμού θα είναι πολιτικά ίσο με το 80% του πληθυσμού κι αυτός είναι ο ιστορικός συμβιβασμός που κάναμε. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει προβεί σε παρόμοιο ιστορικό συμβιβασμό κάνοντας το 18 ίσο με το 80. Θα προχωρήσουμε όμως με αυτό διότι ο μόνος τρόπος να έχουμε λύση είναι σε μία ομοσπονδία. Το σχέδιο Ανάν δυστυχώς απορρίφθηκε αλλά επαναλαμβάνω ότι οι λόγοι ήταν πολύ σοβαροί. Σχεδόν το 76% του λαού είπε ΟΧΙ διότι αυτό το σχέδιο δημιουργούσε νέους αφέντες, δεν ήταν πραγματικά προς τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου και σίγουρα υπήρχαν πολλά άλλα θέματα για τα οποία ο λαός πήρε την απόφασή του, όπως δυσλειτουργικότητα και στρατεύματα τα οποία θα έμεναν στην Κύπρο με μονομερείς επεμβάσεις, ακόμα και στρατιωτικές. Εν πάση περιπτώσει έχουν περάσει από τότε δύο χρόνια. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Όσον αφορά με το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας για τις σχέσεις Κύπρου-Αμερικής, είναι πολύ καλές στα θέματα πάταξης της τρομοκρατίας. Η Κύπρος που έχει αυτή τη στιγμή τον 8ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, γίναμε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που υπογράψαμε το Proliferation Security Initiative του Προέδρου Μπους για τα πλοία. Καλές είναι οι διμερείς μας σχέσεις και θέματα όπως η καταπολέμηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επίσης (η Κύπρος παρέχει) βοήθεια για διάφορες επιχειρήσεις που έχει η Αμερική. Στο Κυπριακό ευελπιστώ ότι θα στρίψουμε τη γωνία, αν θέλετε, διότι πραγματικά οι σχέσεις μας περάσανε από μία δοκιμασία μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Η δημοκρατία δουλεύει με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα. Αυτό πρέπει τώρα να γίνει σεβαστό. Και επαναλαμβάνω, έγινε πριν δύο χρόνια. Προχωρούμε μπροστά και είναι καιρός θα έλεγα οι φίλοι μας της Αμερικής να αρχίσουν να βλέπουν την Κύπρο από μόνη της, αυτόνομα, και όχι κάτω από το πρίσμα οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων. Εμείς δεν έχουμε λόγο να έρθουμε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Αμερική. Έχουμε όμως κι εμείς τα δικά μας τα συμφέροντα για τα οποία πρέπει να προασπίσουμε τον τόπο και τον λαό.

    Γ.Μπίστης: Κύριε Πρέσβη, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε να δούμε στις επόμενες λίγες μέρες ή εβδομάδες;

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τα θέματα των αγνοουμένων. Δεν έχει καθοριστεί οποιαδήποτε ημερομηνία αλλά το θέμα των αγνοουμένων, όπως όλοι γνωρίζουνε, είναι θέμα καθαρά ανθρωπιστικό και πρέπει να δοθεί επί τέλους ένα τέλος σε αυτό το θέμα να γνωρίζουν οι οικείοι των αγνοουμένων την μοίρα των δικών τους. Ελπίζω επίσης να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση των τεχνικών θεμάτων σε τεχνικές επιτροπές. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένη ημερομηνία. Ευελπιστώ πάντως ότι θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

    Γ. Μπίστης: Αυτή είναι και η δική μας η ευχή κύριε Πρέσβη και στο σημείο αυτό να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε κοντά μας σήμερα και για τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπατε. Καλή επιτυχία στα σχέδιά σας.

    Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης: Ευχαριστώ, κι εσείς ότι ποθείτε.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 April 2006 - 1:18:30 UTC