Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περισσότερη βοήθεια ζητούν οι αρχές του Πακιστάν
  • [02] Τα Σκόπια δέχονται το νέο σχέδιο των ΗΕ σαν βάση διαπραγματεύσεων, η Αθήνα το απορρίπτει
  • [03] Περιοδεία Ράις στην Κεντρική Ασία
  • [04] Ιράκ: Συνομιλίες με στόχο την προσέγγιση των Σουνιτών για το σύνταγμα
  • [05] ΠΟΥ: Προειδοποίηση για πανδημία γρίπης των πτηνών
  • [06] Η ¶γγελα Μέρκελ η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας
  • [07] Νέα Ορλεάνη: Το υπουργείο δικαιοσύνης διερευνά υπόθεση απάνθρωπου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς
  • [08] Αναβλήθηκε η συνάντηση Σαρόν-Αμπάς
  • [09] Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας
  • [10] Η Ευρώπη ανοίγει την πόρτα της στην Τουρκία

  • [01] Περισσότερη βοήθεια ζητούν οι αρχές του Πακιστάν

    11-10-2005

    Ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται καθ' οδόν προς το Πακιστάν, καθώς αξιωματούχοι της χώρας δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και ελικόπτερα για τα θύματα του σεισμού που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 20,000 άτομα. Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Σεΐχης Ρασίντ Αχμέντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Σι Εν Εν τη Δευτέρα, ότι πολλοί τραυματίες σε απομακρυσμένες περιοχές περιμένουν να έρθουν να τους παραλάβουν ελικόπτερα για να τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία και πρόσθεσε ότι χρειάζονται σκηνές και κουβέρτες για τους αστέγους, καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω του μηδενός. Μέλη σωστικών συνεργείων είπαν ότι πάνω από 120,000 άτομα χρειάζονται στέγαση επειγόντως, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια άτομα έχασαν τα σπίτια τους. Σωστικά συνεργεία στην Ισλαμαμπάντ διέσωσαν μία Ιρακινή γυναίκα και το παιδί της, πού είχαν παγιδευτεί επί περίπου τρεις μέρες στα ερείπια της πολυκατοικίας στην οποία έμεναν.

    Στο μεταξύ, ειδική ομάδα εργασίας δημιούργησε ο Αμερικανικός στρατός για τον συντονισμό των Αμερικανικών ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Πακιστάν μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου. Το πρώτο Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος έφτασε στο Πακιστάν, μεταφέροντας εφόδια για τα θύματα του σεισμού. Οι πρώτες πτήσεις άρχισαν να προσγειώνονται στην Ισλαμαμπάντ αργά το βράδυ της Κυριακής μεταφέροντας τρόφιμα, νερό, φάρμακα καθώς και κουβέρτες για χιλιάδες τραυματίες και άστεγους. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα πέντε συνολικά πτήσεις θα φθάσουν στο Πακιστάν με σκοπό την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, ενώ περισσότερες αποστολές βοήθειας αναμένεται να ακολουθήσουν.

    Η Αμερικανική Κεντρική διοίκηση ανέφερε ότι ο Πακιστανός ταξίαρχος Ιμτιάζ Σεραζί, θα συντονίσει τις αποστολές καθώς αυτές καταφθάνουν στο Πακιστάν και θα επιδιώξει την γρήγορη και σωστή διανομή των αγαθών στις περιοχές που τα έχουν περισσότερη ανάγκη, ενώ και ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Μάθιου Μακλάφλιν, μεταβαίνει στην Ισλαμαμπάντ για να συνδράμει στο έργο των Πακιστανών αξιωματούχων.

    Ο Αμερικανός πρέσβης στο Πακιστάν, Ράιαν Κρόκερ, δήλωσε την Δευτέρα ότι η παροχή βοήθειας στο Πακιστάν από τις Η.Π.Α θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι μια γιγαντιαία επιχείρηση βοήθειας αναμένεται να αρχίσει σύντομα. Εκτός από τα υλικά αγαθά οι Η.Π.Α θα στείλουν οκτώ ελικόπτερα (τα οποία βρίσκονται σε βάση στο Αβγανιστάν) έτσι ώστε να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Πενήντα εκατομμύρια δολάρια έχει υποσχεθεί η Ουάσιγκτον για έργα διάσωσης και ανοικοδόμησης στην περιοχή.

    Στην Ινδία, όπου τα θύματα είναι λιγότερα, οι Η.Π.Α έχουν υποσχεθεί 100,000 δολάρια έκτακτης βοήθειας για έργα διάσωσης και ανοικοδόμησης. Οι κοινότητες των Ινδών και Πακιστανών στις Η.Π.Α έχουν επίσης αρχίσει εράνους για την παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού. Μουσουλμανική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας που εδρεύει στο Λος ¶ντζελες έχει διαθέσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, ενώ το συμβούλιο για τις σχέσεις Αμερικής και Ισλάμ, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον κάλεσε τους Μουσουλμάνους Αμερικανούς να βοηθήσουν στις προσπάθειες αυτές. Την Κυριακή, σε τζαμιά καθώς και Χριστιανικές εκκλησίες στις Η.Π.Α τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σεισμού.

    [02] Τα Σκόπια δέχονται το νέο σχέδιο των ΗΕ σαν βάση διαπραγματεύσεων, η Αθήνα το απορρίπτει

    11-10-2005

    Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι δέχεται την νέα πρόταση των ΗΕ για την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος της χώρας, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Βλάντο Μπουκόφσκι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση 'αποτελεί καλή βάση' για διαπραγματεύσεις. Λεπτομέρειες του σχεδίου των ΗΕ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι προτείνει τριπλή ονομασία. Επίσης τη Δευτέρα η Αθήνα απείλησε ότι θα παρεμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, αν χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο όνομα πλην του προσωρινού 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Πάντως αξιωματούχοι και απ' τις δύο χώρες δηλώνουν αποφασισμένοι να επιτύχουν συμφωνία στο θέμα.

    [03] Περιοδεία Ράις στην Κεντρική Ασία

    11-10-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ενδέχεται να μεταβεί στο Πακιστάν στα πλαίσια της περιοδείας της στην Κεντρική Ασία αυτή την εβδομάδα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πληγέντες απ' το καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου. Η κ. Ράις τόνισε πάντως ότι θα μεταβεί στο Πακιστάν μόνο αν η παρουσία της εκεί δεν θα επιφέρει αναστάτωση στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων. Σήμερα η κ. Ράις αρχίζει την περιοδεία της στην Κιργισία και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αφγανιστάν, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν όπου θα έχει συνομιλίες με τους προέδρους των χωρών αυτών με στόχο την προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την εξασφάλιση υποστήριξης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Πάντως η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δεν θα μεταβεί στο Ουζμπεκιστάν για το οποίο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της Ουάσινγκτον για σειρά μέτρων που έλαβε η Ουζμπεκική κυβέρνηση και για το γενικό κλίμα εκφοβισμού που επικρατεί στη χώρα, όπως είπε.

    [04] Ιράκ: Συνομιλίες με στόχο την προσέγγιση των Σουνιτών για το σύνταγμα

    11-10-2005

    Αντάρτες στο Ιράκ σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα την Δευτέρα, ανάμεσα στα οποία και ένας Αμερικανός στρατιώτης, σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και μπαράζ πυροβολισμών, 5 μέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη χώρα για το σχέδιο συντάγματος. Ο στρατιώτης σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου έξω από την αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Αλλού στην Ιρακινή πρωτεύουσα, ένοπλοι άνοιξαν πύρ κατά αυτοκινητοπομπής που μετέφερε μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, σκοτώνοντας τρείς φρουρούς. Στο μεταξύ, διαπραγματευτές από την πλευρά των Σιιτών και των Κούρδων που κατέχουν την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, συνέχισαν τις συνομιλίες τους με στόχο την προσέγγιση των Σουνιτών, για να υποστηρίξουν το σχέδιο του συντάγματος. Στις συνομιλίες, που θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη, συμμετέχει και ο αμερικανός πρέσβης, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Οι Σουνίτες φοβούνται ότι το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης που προβλέπει το σύνταγμα, θα δώσει δυσανάλογα μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη στους Σιίτες και τους Κούρδους του Ιράκ.

    [05] ΠΟΥ: Προειδοποίηση για πανδημία γρίπης των πτηνών

    11-10-2005

    Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ζόνγκ Γού Λή, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Νοτιοανατολική Ασία προειδοποίησε για πανδημία γρίπης των πτηνών. Αξιωματούχοι απ' όλο τον κόσμο εκφράζουν φόβους για πανδημία της ασθένειας, αν ο ιός μεταλλαχθεί και αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στην Ασία, οι αρχές έχουν ήδη θανατώσει πάνω από 140 εκατομμύρια πουλερικά, προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού που μπορεί να μεταδοθεί και με τα αποδημητικά πουλιά. Κρούσματα της γρίπης των πτηνών έχουν ήδη αναφερθεί στη Ρωσία και το Καζακστάν. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου απαγόρευσαν εισαγωγές πτηνών και προϊόντων τους απ' την Τουρκία, όπου και εκεί εμφανίστηκαν κρούσματα της ασθένειας. Διερευνάται επίσης το ενδεχόμενο κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών και στη Ρουμανία.

    [06] Η ¶γγελα Μέρκελ η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας

    11-10-2005

    Η ηγέτης των συντηρητικών στη Γερμανία, ¶γγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας, μετά την σύναψη συμφωνίας με τον απερχόμενο καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κανένα από τα δύο κύρια κόμματα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα. Μετά από τρεις εβδομάδες διαβουλεύσεων, επετεύχθη συμφωνία την Δευτέρα, η οποία προβλέπει την ανάληψη της καγκελαρίας από την κ. Μέρκελ, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του κ. Σρέντερ, θα αναλάβουν τα περισσότερα υπουργεία. Ο κ. Σρέντερ που υπήρξε καγκελάριος για διάστημα άνω των επτά ετών, δεν αναμένεται ότι θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Η κ. Μέρκελ είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία κυβέρνησης που θα υποστηρίζει νέες πολιτικές οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της ασθμαίνουσας οικονομίας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχάρη την κ. Μέρκελ δηλώνοντας ότι προσβλέπει στην συνεργασία μαζί της.

    [07] Νέα Ορλεάνη: Το υπουργείο δικαιοσύνης διερευνά υπόθεση απάνθρωπου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς

    11-10-2005

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά το θέμα του ξυλοκοπήματος 64άχρονου μαύρου Αμερικανού από αστυνομικούς στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες Νέα Ορλεάνη. Η έρευνα ανακοινώθηκε την Δευτέρα, μετά την μετάδοση από μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερα αποκαλυπτικού βίντεο που δείχνει δύο ένστολους αστυνομικούς της Νέας Ορλεάνης να γρονθοκοπούν τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό, Ρόμπερτ Ντέηβις στο πρόσωπο και το σώμα, συλλαμβάνοντας τον επειδή ήταν μεθυσμένος. Ένας άλλος αστυνομικός φαίνεται στο βίντεο να σπρώχνει και να φωνάζει σε κάμεραμαν της τηλεόρασης που μαγνητοσκοπούσε τη σκηνή. Οι τρεις λευκοί αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, χωρίς πληρωμή. Την Δευτέρα, οι τρείς προσήχθησαν στο δικαστήριο όπου και δήλωσαν ότι είναι αθώοι των κατηγοριών. Δικηγόρος του κ. Ντέηβις, δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν ήταν μεθυσμένος και πρόσθεσε ότι από τον ξυλοδαρμό του υπέστη κατάγματα στο κρανίο, όμως αναμένεται ότι θα ανακάμψει πλήρως.

    [08] Αναβλήθηκε η συνάντηση Σαρόν-Αμπάς

    11-10-2005

    Αναβλήθηκε η συνάντηση αυτής της εβδομάδας μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα αλλά ανεβλήθη και από τις δύο πλευρές, για να προετοιμαστούν καλύτερα. Παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι η συνάντηση προγραμματίζεται τώρα για τον επόμενο μήνα, μετά την επιστροφή του κ. Αμπάς από την Ουάσινγκτον. Η εν λόγω συνάντηση θα ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που το Ισραήλ ολοκλήρωσε την απόσυρσή του από τη Λωρίδα της Γάζας, τον περασμένο μήνα.

    Στο μεταξύ, Iσραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν την Δευτέρα τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους, που οι στρατιώτες είπαν ότι εντοπίστηκαν να έρπουν σε παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Όμως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ μετέδωσε ότι σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο ασφάλειας, οι νεαροί ήταν άοπλοι και προσπαθούσαν να μπουν στο Ισραήλ σε αναζήτηση εργασίας.

    [09] Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας

    11-10-2005

    Ο Αμερικανός Τόμας Σέλλινγκ και ο Ισραηλο-Αμερικανός Ρόμπερτ ¶ουμαν είναι οι νικητές του φετινού Νόμπελ Οικονομίας για την έρευνα τους σχετικά με το πως οι κοινωνικές συνθήκες επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα.

    Οι κύριοι Σέλλινγκ και ¶ουμαν επίσης βραβεύτηκαν για την ξεχωριστή δουλειά τους στην λεγόμενη 'θεωρία παιγνίων', η οποία προσπαθεί να εξηγήσει τις διάφορες ανθρώπινες στρατηγικές επιλογές που λαμβάνονται καθημερινά σε ευρύ φάσμα θεμάτων, από πολέμους και εμπορικές διαμάχες μεταξύ κρατών, μέχρι το που θα πάει κανείς θέατρο!

    Σύμφωνα με την επιτροπή Νόμπελ η συγκεκριμένη έρευνα ξεπερνά τα οικονομικά όρια και αγγίζει τομείς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η ασφάλεια και ο έλεγχος των εξοπλισμών.

    Το τελευταίο βραβείο Νόμπελ για το 2005 θα είναι το βραβείο λογοτεχνίας. Η ημερομηνία απονομής του βραβείου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

    [10] Η Ευρώπη ανοίγει την πόρτα της στην Τουρκία

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    11-10-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ε.Ε. με την Τουρκία - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ε.Ε. με την Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα. Η εξέλιξη προσέλκυσε μεγάλο μέρος της προσοχής όχι μόνο των άμεσα ενδιαφερομένων κρατών, στα οποία περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και άλλων πολύ πιο μακρινών χωρών, όπως λ.χ. των Ηνωμένων Πολιτειών. Τους λόγους στους οποίους οφείλεται το διεθνές ενδιαφέρον για το θέμα εξετάζει τώρα το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

    Οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ξεκίνησαν μετά την παράκαμψη ενός διπλωματικού εμποδίου, που εκδηλώθηκε την τελευταία στιγμή, και που, όχι μόνο απείλησε να δώσει τέλος στην όλη διαδικασία, αλλά επίσης αποκάλυψε παράλληλα και ορισμένες σοβαρές ανησυχίες τις οποίες έχουν αρκετοί Ευρωπαίοι για την προοπτική να μπει στους κόλπους τους ένα Μουσουλμανικό κράτος.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Η αντιπροσωπεία της ¶γκυρας πήγε στα μέσα της νύχτας στο Λουξεμβούργο για το ιστορικό ξεκίνημα αφού προηγουμένως η Αυστρία εγκατέλειψε την αντίθεσή της στην ιδέα του να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρώπης. Αλλά οι ενδοιασμοί των Αυστριακών έχουν σημασία επειδή αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες διαφόρων Ευρωπαίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι πολύ φτωχή και πολύ Μουσουλμανική για να γίνει μέρος μιας κατ εξοχήν Χριστιανικής Ευρώπης.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως η χώρα του θα μπορούσε να ενώσει Ανατολή και Δύση. Το επιχείρημά του είναι: 'Για να γίνει η ΕΕ παγκόσμια δύναμη και να αποτρέψει μια σύγκρουση πολιτισμών πρέπει να φτιάξει μια συμμαχία πολιτισμών.'

    Αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ λέει πως η Τουρκία χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμα πράγματα για να ταιριάξει με την Ευρώπη. Κατά την έκφρασή του: 'Δεν επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μέρος της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι εκείνη που θέλει να εισχωρήσει στην ΕΕ. Πρέπει λοιπόν η Τουρκία να προσαρμοστεί στους δικούς μας θεσμούς και αξίες. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, μια μεγάλη πολιτιστική επανάσταση.'

    Στις δεκαετίες που πέρασαν από τότε που υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ η Τουρκία λέει πως εργάζεται για να βελτιώσει την επίδοσή της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σουλουπώσει την οικονομία της και να καταστήσει την κοινωνία της εντελώς δημοκρατική.

    Η αντίθεση που πρόβαλε ξαφνικά την 12η ώρα η Αυστρία στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, έφερε σε αμηχανία την ¶γκυρα. Η Χέηλ Ντέηλ, αναλυτής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ινστιτούτο Χέριτατζ, της Ουάσιγκτον, επισημαίνει: 'Τους είχανε πει τι να κάνουνε για να μπούνε στην ΕΕ και μετά τους είπανε ότι αλλάζουνε τους όρους του παιγνιδιού. Δεν θα αδικούσα τους Τούρκους αν αποφάσιζαν να συνδεθούν με εναλλακτικές περιοχές, όπως η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή.'

    Και αυτό ακριβώς είναι εκείνο που ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι Μουσουλμανική χώρα που διάκειται φιλικά προς τη Δύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες την θέλουν να παραμείνει έτσι. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ, Σον Μακόρμακ, λέει: 'Μια Τουρκία αγκυροβολημένη

    στη Δύση εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της διατλαντικής σχέσης και ενισχύει την ειρήνη, την ευημερία και τη δημοκρατία. Γι αυτό από καιρού υποστηρίζαμε την φιλοδοξία της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.'

    Ορισμένοι ηγέτες της Ευρώπης έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία πως αν απορρίψουν την Τουρκία θα μπορούσαν να την εξωθήσουν προς τον Ισλαμικό εξτρεμισμό. Αλλά το μεγάλο ερώτημα που εξακολουθεί να απασχολεί πολύ κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού είναι: Μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποδεχτούν μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην κοινότητά τους; Η Χέηλ Ντέηλ εκφράζει αμφιβολία. Όπως παρατήρησε: 'Όταν έρχεται κανείς στις ΗΠΑ σε 10 χρόνια γίνεται Αμερικανός. Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι εύκαμπτες στο θέμα αυτό. Στον αιώνα μας οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να γίνουν πιο ελαστικοί.'

    Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας εξακολουθούν να έχουν αβέβαιη έκβαση. Πολλά προβλήματα χρειάζεται ακόμα να διευθετηθούν και ένα από αυτά είναι, βέβαια, η άρνηση της ¶γκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ήδη μέλος της ΕΕ και μάλιστα με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της.

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν πως για να διευθετηθούν όλα αυτά τα θέματα και να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της κοινότητας μπορεί να χρειαστούν 10 με 15 χρόνια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 October 2005 - 1:18:16 UTC