Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτα μέτρα ασφάλειας στο Μετρό της Νέας Υόρκης
  • [02] Μπούς: Το Ιράκ καίριο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας
  • [03] Άλλοι 14 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ για το δημοψήφισμα
  • [04] Βρετανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ κρατουμένων απεργών πείνας στο Γκουαντάναμο
  • [05] Διεθνής Αμνηστία: Παραβιάσεις δικαιωμάτων μειονοτήτων και ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα
  • [06] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει διεύρυνση σχέσεων με το Ιράν
  • [07] Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο: Παράνομη η χρήση Παλαιστινίων σαν ανθρώπινες ασπίδες
  • [08] Το Νόμπελ Ειρήνης στον Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι
  • [09] Ιράν: Η Τεχεράνη θα εναντιωθεί σε κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας
  • [10] Ιράκ: Προσπάθειες περιορισμού της βίας εν όψει δημοψηφίσματος
  • [11] Ταξίδι Μπερνς σε χώρες των Βαλκανίων
  • [12] Η ανοδική πορεία του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

  • [01] Έκτακτα μέτρα ασφάλειας στο Μετρό της Νέας Υόρκης

    07-10-2005

    Αξιωματούχοι της πόλης της Νέας Υόρκης ενισχύουν τα μέτρα ασφάλειας στο σύστημα του μετρό, εξαιτίας συγκεκριμένης τρομοκρατικής απειλής. Σε συνέντευξη τύπου τη Πέμπτη ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι οι πληροφορίες προήλθαν απ' το εξωτερικό και ότι πρόκειται για την ποιο συγκεκριμένη απειλή εναντίον της πόλης που έχουν δεχτεί ποτέ οι αρχές.

    Αξιωματούχος του FBI δήλωσε ότι ενδεχομένως η απειλή να 'εξουδετερώθηκε μερικώς' μέσω απόρρητων επιχειρήσεων, αλλά ο αστυνομικός διοικητής της Νέας Υόρκης, Ραίη Κέλλυ, δήλωσε ότι οι αρχές ανησύχησαν σημαντικά, γι' αυτό διέταξαν την μεγιστοποίηση της αστυνομικής παρουσίας στο μετρό της πόλης. Είπε μάλιστα ότι η αστυνομία εστιάζει την προσοχή της σε χαρτοφύλακες και καροτσάκια μωρών. Ο κ. Μπλούμπεργκ ζήτησε απ' τους Νεοϋορκέζους να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες, αλλά να αναφέρουν οτιδήποτε το ύποπτο αντιληφθούν.

    Η Νέα Υόρκη έχει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα μετρό στον κόσμο, με περισσότερα από 1,000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών. Πάνω από 4,500 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποιούν το μετρό καθημερινά.

    [02] Μπούς: Το Ιράκ καίριο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας

    07-10-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε το πόλεμο στο Ιράκ ζωτικής σημασίας στον διεθνή αγώνα κατά των τρομοκρατών, που, όπως είπε, στοχεύουν στη δημιουργία 'εξτρεμιστικής Ισλαμικής αυτοκρατορίας'. Σε ομιλία του την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς παρομοίασε τους Μουσουλμάνους εξτρεμιστές της εποχής μας με τους κομμουνιστές του 20ου αιώνα που στόχευαν στην κατακυρίευση του πλανήτη, όπως είπε, και τόνισε ότι οι τρομοκράτες θέλουν να κερδίσουν τον έλεγχο του Ιράκ για να χρησιμοποιήσουν την χώρα σαν εφαλτήριο για την απομάκρυνση μετριοπαθών κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Μπούς τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στους εξτρεμιστές να πάρουν υπό τον έλεγχο τους το Ιράκ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η ομιλία αυτή του προέδρου Μπούς πραγματοποιήθηκε ενώ σφυγμομετρήσεις δείχνουν μείωση της υποστήριξης των αμερικανών στην πολιτική του κ. Μπούς στο Ιράκ.

    [03] Άλλοι 14 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ για το δημοψήφισμα

    07-10-2005

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού έστειλαν άλλους 14.000 αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ από τον περασμένο μήνα για να παράσχουν ασφάλεια κατά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την επόμενη εβδομάδα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 152,000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται τώρα στο Ιράκ. Στο μεταξύ, βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε την Πέμπτη σε λεωφορείο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα. Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Βαγδάτη. Αξιωματούχοι είπαν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά φρουρών πετρελαϊκής εγκατάστασης στο Κιρκούκ.

    Την Πέμπτη ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ στο Λονδίνο. Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντησή τους, ο κ. Ταλαμπανί τόνισε ότι η παρουσία αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα του. Από την πλευρά του, ο κ. Μπλαίρ προειδοποίησε ότι το Ιράν ή η Λιβανική Χεζμπολά ενδέχεται να προμηθεύουν τους ιρακινούς αντάρτες με βόμβες προηγμένης τεχνολογίας. Οι καταγγελίες αυτές διαψεύστηκαν τόσο από το Ιράν, όσο και από την Χεζμπολά.

    [04] Βρετανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ κρατουμένων απεργών πείνας στο Γκουαντάναμο

    07-10-2005

    Δύο Βρετανικές Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία και η Reprieve, ζήτησαν από την κυβέρνηση τους να παρέμβει εκ μέρους, όπως λένε, των 200 κρατούμενων που βρίσκονται σε απεργία πείνας στις αμερικανικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

    Η Διεθνής Αμνηστία και η Reprieve ζήτησαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τονυ Μπλέαρ, να πείσει τις ΗΠΑ να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους παρατηρητές πρόσβαση στους απεργούς πείνας.

    Οι κρατούμενοι απεργούν από τον Αύγουστο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση τους χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι απεργοί πείνας είναι 26 με 28 άτομα. Βρετανοί ακτιβιστές λένε ότι σε τουλάχιστον 21 άτομα χορηγείται καταναγκαστικά τροφή.

    [05] Διεθνής Αμνηστία: Παραβιάσεις δικαιωμάτων μειονοτήτων και ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

    07-10-2005

    Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η Ελλάδα απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα ατόμων που ζητούν άσυλο καθώς και των μειονοτήτων. Η υπεύθυνη της οργάνωσης για θέματα Ελλάδας κα Ολγα Δημητρίου, δήλωσε ότι άτομα που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας πέφτουν θύματα διακρίσεων, πολλές φορές και από κρατικούς λειτουργούς.

    Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την διεθνή νομοθεσία για τα άτομα που ζητούν άσυλο, λέγοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και άλλες χώρες ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα. Ορισμένοι πυροβολούνται και σκοτώνονται στα σύνορα, ενώ άλλοι συλλαμβάνονται αμέσως. Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε επίσης ότι οι Ρόμα καθώς και άλλες μειονότητες αντιμετωπίζουν διακρίσεις, όπως εξώσεις από τις κατοικίες τους και παραβίαση των δικαιωμάτων τους ελεύθερης έκφρασης του λόγου και εξάσκησης θρησκεύματος.

    [06] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει διεύρυνση σχέσεων με το Ιράν

    07-10-2005

    Σών Μακόρμακ

    Τo αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών απέρριψε δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διευρύνουν τις διπλωματικές τους επαφές με το Ιράν, ελπίζοντας να αναχαιτίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που αναφέρεται σε αμερικανικό υπόμνημα με το οποίο προτείνεται η έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών.

    Ο κύριος Μακόρμακ δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί σκληρότερη πολιτική προς το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του μπορεί να καλέσει και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    [07] Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο: Παράνομη η χρήση Παλαιστινίων σαν ανθρώπινες ασπίδες

    07-10-2005

    Ο Ισραηλινός στρατηγός, Ντάν Χαλούτζ, διέταξε τους στρατιώτες του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν Παλαιστίνιους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες κατά τις επιχειρήσεις τους με στόχο την σύλληψη εξτρεμιστών. Της εν λόγω διαταγής του στρατηγού Χαλούτζ είχε προηγηθεί απόφαση του Ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου που απεφάνθη ότι η πρακτική αυτή του ισραηλινού στρατού, παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία. Το θέμα έφθασε στα δικαστήρια το 2002 μετά από πρωτοβουλία Ισραηλινών και Παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαστήριο είχε τότε καταδικάσει τέτοιες ενέργειες, όμως φωτογραφία του 2004 που έδειχνε νεαρό Παλαιστίνιο δεμένο μπροστά σε ισραηλινό τζήπ το οποίο άλλοι νεαροί πετροβολούσαν, έκανε τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταφύγουν πάλι στο δικαστήριο, επειδή ο στρατός παραβίαζε την απόφασή του.

    [08] Το Νόμπελ Ειρήνης στον Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι

    07-10-2005

    Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι

    Το Νόμπελ Ειρήνης του 2005 απενεμήθη στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και τον επικεφαλή της Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι. Η Νορβηγική επιτροπή των βραβείων στο Όσλο δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός των Η.Ε και ο κύριος Ελ Μπαραντέι θα μοιραστούν το βραβείο. Συγκεκριμένα η επιτροπή ανέφερε ότι το βραβείο απονέμεται 'για τις προσπάθειες τους να αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς και να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ατομική ενέργειας όταν αυτή χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς'.

    Ο κύριος Ελ Μπαραντέι είπε ότι το βραβείο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του και εκείνη των συνεργατών του στη συνέχιση των προσπαθειών τους για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

    Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο και διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επαίνεσαν την ΔΥΑΕ και το κύριο Ελ Μπαραντέι για προσπάθειές τους να καταστήσουν το κόσμο πιο ασφαλή. Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι και η ΔΥΑΕ και ο κύριος Ελ Μπαραντέι άξιζαν το βραβείο και ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας τους με τον διεθνή οργανισμό για να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

    [09] Ιράν: Η Τεχεράνη θα εναντιωθεί σε κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας

    07-10-2005

    Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί

    Στο Ιράν, ο επικεφαλής του σκληροπυρηνικού Συμβουλίου των Θεματοφυλάκων της Επανάστασης δήλωσε ότι η χώρα του εναντιωθεί στις κυρώσεις που θα υποστεί από τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί δήλωσε την Παρασκευή στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν δεν φοβάται την επιβολή τέτοιων κυρώσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τεχεράνη θα πετύχει αυτά που 'δικαιούται'.

    Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ασκούν πιέσεις στο Ιράν για την άρση των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου, Οι ΗΠΑ λένε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στοχεύει στην δημιουργία πυρηνικών όπλων, καταγγελία που η Τεχεράνη διαψεύδει.

    Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπους και οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ψήφισμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που αναφέρει ότι το Ιράν θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. αν δεν συνεργαστεί πλήρως με τον διεθνή οργανισμό. Σε περίπτωση παραπομπής θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

    [10] Ιράκ: Προσπάθειες περιορισμού της βίας εν όψει δημοψηφίσματος

    07-10-2005

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στο δυτικό Ιράκ, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν επιθέσεις εναντίον ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος την ερχόμενη εβδομάδα. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη σκοτώθηκαν 6 πεζοναύτες από δύο βόμβες τοποθετημένες σε οδόστρωμα σε περιοχές κατά μήκους του Ευφράτη ποταμού.

    Αξιωματούχοι επίσης δήλωσαν ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν αεροεπιδρομές σε κτίριο που χρησιμοποιούσαν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 ύποπτοι.

    Στο μεταξύ, στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι συνέλαβαν 12 άτομα συμπεριλαμβανομένων και τοπικών αστυνομικών, που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις κατά των βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή.

    [11] Ταξίδι Μπερνς σε χώρες των Βαλκανίων

    07-10-2005

    Νίκολας Μπερνς

    Ανώτερος αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν εμπόδια στην Κροατία και τη Σερβία και το Μαυροβούνι στην προσπάθειά τους να συνάψουν στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ εκτός και αν οι χώρες αυτές συνεργαστούν και φέρουν στη δικαιοσύνη άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α για πολιτικά θέματα, Νίκολας Μπερνς ανακοίνωσε την προειδοποίηση αυτή πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των καταζητούμενων Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιζ, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά πολιτών στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και τον στρατηγό Άντε Γκοτοβίνα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα στην Κροατία.

    Ο κ. Μπερνς θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για μια έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η οποία θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν. Την Τετάρτη ο κ. Μπέρνς θα ταξιδέψει στην περιοχή των Βαλκανίων με στάσεις στο Σεράγεβο, την Πρίστινα και το Βελιγράδι όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς ηγέτες και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.

    [12] Η ανοδική πορεία του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    07-10-2005

    Ο νομπελίστας ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ξεκίνησε την καριέρα του πριν 4 δεκαετίες ως διπλωμάτης στην Αίγυπτο. Μετά την κατάκτηση του πτυχίου νομικής από το πανεπιστήμιο του Καΐρου, προστέθηκε στο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και τη Γενεύη.

    Το 1974 τελείωσε το διδακτορικό του στη Διεθνή Νομοθεσία από το Νιού Γιόρκ Γιουνιβέρσιτι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο και δίδαξε για αρκετά χρόνια.

    Ο κ. Ελ Μπαραντέι προστέθηκε στο δυναμικό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με έδρα την Βιέννη το 1984, και από τότε ακολούθησε ανοδική πορεία μέσα στον οργανισμό και το 1997 έγινε διευθυντής της υπηρεσίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 8 October 2005 - 1:18:17 UTC