Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: Τώρα μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη προόδου στο Μεσανατολικό
  • [02] Ιράκ: 100 αντάρτες νεκροί από επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία
  • [03] Το Ιράν δηλώνει ότι θα ξαναρχίσει εμπλουτισμό ουρανίου
  • [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ουάσιγκτον έτοιμη για επανέναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα
  • [05] Έπιτροπή εμπειρογνωμόνων του Πενταγώνου ζητά επιβράδυνση της διαδικασίας κλεισίματος αμερικανικών βάσεων στο εξωτερικό
  • [06] Πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο Πακιστάν
  • [07] Ένας γαμπρός για τη Βασούλα στη Νέα Υόρκη
  • [08] Η φέτα είναι ελληνική
  • [09] Παπαδόπουλος: Θα περάσει πολύς καιρός για να αρχίσει απευθείας διάλογος με την τουρκοκυπριακή κοινότητα

  • [01] Ράις: Τώρα μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη προόδου στο Μεσανατολικό

    10-05-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι διεθνείς μεσολαβητές είναι έτοιμοι να εντείνουν τις πιέσεις στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, για την εφαρμογή του 'οδικού χάρτη' για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Η κ. Ράις έκανε τη δήλωση αυτή την Δευτέρα, μετά από σύσκεψη που είχε στη Μόσχα με διαπραγματευτές από τη Ρωσία, τα ΗΕ, και την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσει η Ισραηλο-Παλαιστινιακή εκεχειρία.

    Σε συνέντευξή της στο CNN, η κ. Ράις είπε ότι τώρα παρουσιάζεται μία πραγματική ευκαιρία και για τις δύο πλευρές για την επίτευξη προόδου στο μεσανατολικό.

    Στο μεταξύ , σύμφωνα με τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες το Ισραήλ σκοπεύει να συλλάβει και άλλους εβραίους εξτρεμιστές που αντιτίθενται στο σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή αστυνομία ήδη συνέλαβε ακροδεξιούς ακτιβιστές στη Δυτική Όχθη.

    [02] Ιράκ: 100 αντάρτες νεκροί από επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία

    10-05-2005

    Στο Ιράκ, αμερικανικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, σκότωσαν 100 αντάρτες, την Δευτέρα, στα πλαίσια επιχείρησης που ξεκίνησε ο αμερικανικός στρατός το Σάββατο, κοντά στα σύνορα με την Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν οι υποστηρικτές του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στο Ιράκ, του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, και πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή που θεωρείται καταφύγιο ξένων μαχητών. Την Δευτέρα, ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στην περιοχή αυτή, ενώ δύο άλλοι είχαν σκοτωθεί εκεί την Κυριακή.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι Ιάπωνας υπάλληλος εταιρίας υπηρεσιών ασφάλειας έπεσε θύμα απαγωγέων στο Ιράκ. Η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα, δήλωσε ότι ο υπάλληλος απήχθη κατά τη διάρκεια επίθεσης κατά αυτοκινητοπομπής την Κυριακή στο δυτικό Ιράκ. Σε άλλες εξελίξεις, δύο βομβιστές αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σκότωσαν 5 άτομα στη Βαγδάτη.

    [03] Το Ιράν δηλώνει ότι θα ξαναρχίσει εμπλουτισμό ουρανίου

    10-05-2005

    Τo Ιράν δήλωσε ότι σχεδιάζει την επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε διεθνείς κυρώσεις.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μωχαμεντ Σαηντί, δήλωσε ότι μονάδα μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε μερικές μέρες. Και πρόσθεσε ότι το Ιράν θα αρχίσει μόνο του τον εμπλουτισμό ουράνίου, αν οι διαπραγματευτές της ΕΕ αγνοήσουν τη πρόταση της Τεχεράνης να σταματήσει η διαμάχη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Στήβεν Χάνλτει δήλωσε στη ΦτΑ ότι ο Πρόεδρος Μπους ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους θα επιφέρουν αποτελέσματα. Και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει πως αν αρχίσει ξανά τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου, το Ιράν θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

    [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ουάσιγκτον έτοιμη για επανέναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα

    10-05-2005

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι παραμένουν έτοιμες για επανέναρξη πολυμερών συνομιλιών με την Βόρεια Κορέα και επαναβεβαιώνουν ότι σέβονται την αυτεξουσιότητα της Πιονγιάνγκ. Η ανακοίνωση αυτή από τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ στοχεύει στο να εφησυχάσει τη Βόρεια Κορέα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της οποίας μετέδωσαν την Κυριακή ότι η Πιονγιάνγκ θα επέστρεφε στο τραπέζι των συνομιλιών, αν η Ουάσιγκτον αναγνώριζε την αυτεξουσιότητα της. Μάλιστα φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να απαλύνει την στάση της, όσον αφορά στις συνομιλίες και τώρα αρνείται ότι είχε ποτέ ζητήσει ξεχωριστές διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου λεει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, ούτως ώστε όλες οι πλευρές να προωθήσουν παλαιότερη αμερικανική πρόταση, για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης.

    [05] Έπιτροπή εμπειρογνωμόνων του Πενταγώνου ζητά επιβράδυνση της διαδικασίας κλεισίματος αμερικανικών βάσεων στο εξωτερικό

    10-05-2005

    Πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι το αμερικανικό υπουργείο άμυνας θα πρέπει να επιβραδύνει το ρυθμό επαναπατρισμού 70 χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο εξωτερικό κυρίως σε ψυχροπολεμικές βάσεις στην Γερμανία και τη Νότια Κορέα. Το πόρισμα αναφέρει ότι το Πεντάγωνο έχει υποτιμήσει το πραγματικό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος και τονίζει ότι η ανασυγκρότηση αμερικανικών δυνάμεων σε μικρότερες βάσεις κοντά στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Ειρηνικού ενδεχομένως να αδυνατίσει την αμερικανική επιρροή σε συμμάχους των ΗΠΑ και να έχει απρόσμενες συνέπειες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε στο πόρισμα χαρακτηρίζοντας μέτριο τον ρυθμό επαναπατρισμού των αμερικανικών δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό και ακριβείς τους υπολογισμούς του σχετικού κόστους και τόνισε ότι η ανασυγκρότηση αυτή των αμερικανικών δυνάμεων θα συντελέσει στην βελτίωση του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκρίνονται σε διεθνή προβλήματα. 200 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό. Απ' αυτούς οι 160 χιλιάδες βρίσκονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [06] Πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο Πακιστάν

    10-05-2005

    Η κυβέρνηση Μπούς ενέκρινε την πώληση πυραύλων στο Πακιστάν αξίας 226 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ισλαμαμπάντ θα προμηθευτεί πυραύλους Χαρπούν αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων και πυραύλους αέρος-αέρος αξίας 46 εκατομμυρίων δολαρίων. Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνουν ότι στόχος των πωλήσεων αυτών είναι ο εκσυγχρονισμός των Πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων και η βελτίωση της ασφάλειας μιας φιλικής χώρας, αλλά τονίζουν ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι συσχετισμοί δυνάμεων στη περιοχή. Εδώ να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη συμφωνήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-18 στην Ινδία.

    [07] Ένας γαμπρός για τη Βασούλα στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    10-05-2005

    Βασισμένο στην γνωστή κωμωδία 'Ένας ιππότης για την Βασούλα' των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά, ο σκηνοθέτης Λουκάς Σκιπιτάρης κλείνει την χειμερινή θεατρική σεζόν του 'Θέατρον' με παραστάσεις στην Νέα Υόρκη που θα διαρκέσουν μέχρι και τα τέλη Μαΐου και με το έργο 'Ένας γαμπρός για τη Βασούλα'.

    Πρόκειται για ένα μεταβατικό θεατρικό έργο που αν και διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας, διακρίνεται και ένας ευαισθητοποιημένος ρομαντισμός, που ξετυλίγεται μέσα από έξυπνες ατάκες, συνεχούς ροής, πάντρεμα της καθαρεύουσας με την καθομιλουμένη, καθώς και μιας ενδιαφέρουσας ομάδας χαρακτήρων που χρωματίζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την εξέλιξη του έργου.

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο διακεκριμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Λουκάς Σκιπιτάρης μίλησε για το έργο αλλά και για τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ένας σκηνοθέτης ελληνικού έργου στις ΗΠΑ 'Όσον αφορά το κοινό', είπε ο κύριος Σκιπιτάρης, 'αναφέρομαι στο κοινό του οργανισμού Θέατρον, αποτελείται τουλάχιστον στο 40% από έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Είναι ενθαρρυντικό. Η δυσκολία βρίσκεται στον εντοπισμό καλών ελληνόφωνων ηθοποιών. Σίγουρα δεν υπάρχει η ευχέρεια και η πληθώρα των ηθοποιών που θα υπήρχε αν ανέβαζα έργο στην αγγλική. Το ότι δεν μπορούμε επίσης οικονομικά να δώσουμε μισθούς ανάλογους με την προσπάθεια και τον χρόνο που καταβάλλουν οι ηθοποιοί, αναγκάζει και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν να έχουν άλλες βασικές δουλειές κάτι βέβαια που καθιστά και το δικό τους έργο πιο δύσκολο'.

    Ο έλληνας σκηνοθέτης Λουκάς Σκιπιτάρης αναφέρθηκε στην ελλιπή παρουσία θεατρικών πρωτοβουλιών αλλά και της οικονομικής ενίσχυσής τους. 'Δεν είναι μόνο λυπηρό', είπε χαρακτηριστικά 'είναι παράδοξο και άσχημο. Ενώ υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου που να φιλοξενεί το ελληνικό θέατρο δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον'.

    Στις παραστάσεις του 'Ένας γαμπρός για τη Βασούλα' συμμετέχουν οι Λαρίσα Αντύπα, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γιάννης Καλιανιώτης, Αναστάσης Σαμαράς, Μάρθα Τομπουλίδου, Μάνος Παντελίδης, Ιωάννα Ξανθοπούλου, και η Όλγα Ζήση. Στην πρεμιέρα της παράστασης ο κόσμος καταχειροκρότησε τους ηθοποιούς, μερικοί από τους οποίους , όπως προανέφερε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ασχολούνται καθαρά ερασιτεχνικά με το θέατρο. Όπως για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννη, και ο Γιάννης Καλιανιώτης, οι οποίοι με πολύ ταλέντο, σύνεση και συνέπεια για το χόμπι τους, κατάφεραν και σε αυτή την παράσταση να αποσπάσουν τα χειροκροτήματα του κοινού για την ερμηνεία τους. Ακόμα πιο δύσκολες βέβαια είναι οι συνθήκες για ηθοποιούς ελληνικής καταγωγής με σπουδές και προϋπηρεσία σε γνωστότατα θεατρικά ινστιτούτα. Ο Αναστάσης Σαμαράς είναι απόφοιτος του Βασιλικού Θεάτρου του Λονδίνου. Η Όλγα Ζήση έχει πλούσια προϋπηρεσία στην Ελλάδα, αλλά και θεατρικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Νέα Υόρκη. Η Ιωάννα Ξανθοπούλου με σπουδές και συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές. Η αγάπη όλων αυτών των ηθοποιών για το ελληνικό θέατρο αλλά και η διαιώνισή του στην Αμερική, τους φέρνει στο σανίδι ελληνικών θεατρικών Οργανισμών όπως αυτόν του 'Θέατρον' και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού. Υπάρχει και η Τρίτη κατηγορία τέλος , ηθοποιών που είτε εξειδικεύονται στην Νέα Υόρκη, είτε έχοντας τελειώσει κάποιες βασικές θεατρικές σπουδές, και πλέον αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στις θεατρικές παραγωγές των δύο προαναφερόμενων οργανισμών.

    [08] Η φέτα είναι ελληνική

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    10-05-2005

    Η φέτα είναι το παραδοσιακό όνομα ενός τυριού που προέρχεται από την Ελλάδα και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται σαν γενικός όρος χρήσης ενός αλμυρού τυριού ,όπως επιμένει στην προσφυγή της η Δανία και η Γερμανία, κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, Ρουίζ Κολομέρ. O κύριος Κολομέρ ζήτησε, στην εισήγησή του, την απόρριψη των ενεργειών των δύο χωρών για την ονομασία. Με απόφασή της το 2002, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε εγκρίνει ότι το τυρί φέτα μπορεί να αποκαλείται έτσι εφ' όσον παράγεται σε μερικά μέρη της Ελλάδας από αιγοπρόβιο γάλα και είχε κατατάξει την φέτα στα προστατευόμενα είδη, όπως ίσχυε με το ζαμπόν της Πάρμας και την γαλλική Σαμπάνια.

    Η Δανία, που είναι μετά την Ελλάδα η πιο σημαντική ευρωπαϊκή χώρα παραγωγής φέτας και η Γερμανία, προσπαθούν να αποσπάσουν με προσφυγές μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση του ονόματος. Μέσα στην εισήγησή του όμως ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρουίζ Κολομέρ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι 'η φέτα συνδέεται με ένα μεγάλο ιστορικό κομμάτι της Ελλάδας σήμερα'.

    [09] Παπαδόπουλος: Θα περάσει πολύς καιρός για να αρχίσει απευθείας διάλογος με την τουρκοκυπριακή κοινότητα

    10-05-2005

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποβάθμισε τις ελπίδες για σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν να αρχίσει ο απευθείας διάλογος με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Την Δευτέρα, ο κ. Παπαδόπουλος είχε σύντομες συναντήσεις με τον Γ.Γ. των Η.Ε. Κόφι Ανάν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των εορτασμών στη Μόσχα, για τα 60 χρόνια από την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και έγιναν μετά από πληροφορίες των ΗΕ, ότι προκαταρκτικές συνομιλίες για το κυπριακό θα αρχίσουν αργότερα αυτό το μήνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 May 2005 - 1:18:13 UTC