Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξενοφοβία και εθνικιστικές τάσεις των ελλήνων φοιτητών
  • [02] Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση Τζάκσον
  • [03] Ινδονησία: Μπορεί να φτάσει τις 2 χιλιάδες ο αριθμός των νεκρών
  • [04] Τρεις Ρουμάνοι δημοσιογράφοι θύματα απαγωγής στο Ιράκ
  • [05] Το Ισραηλινό κοινοβούλιο απορρίπτει δημοψήφισμα για το σχέδιο απόσυρσης από Γάζα και Δυτική Όχθη
  • [06] Ανώτερος αξιωματούχος του Λιβάνου στα ΗΕ για την διερεύνηση της δολοφονίας Χαρίρι
  • [07] Αναβάθμιση δύο κύριων αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν
  • [08] Επίσκεψη Γιούσενκο στην Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου
  • [09] Χαοτική η συνεδρίαση της Ιρακινής εθνοσυνέλευσης
  • [10] Μεγάλες καταστροφές και απώλειες στο νησί Νίας
  • [11] Σε δεύτερη παραίτηση οδεύει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου
  • [12] Έτοιμη η Τουρκία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης
  • [13] Την παρέμβαση των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να ζητήσει ο Ταλάτ
  • [14] Κιργιστάν: Μάχη κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού

  • [01] Ξενοφοβία και εθνικιστικές τάσεις των ελλήνων φοιτητών

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    29-03-2005

    Αντιφατικά συναισθήματα έχουν οι έλληνες φοιτητές για τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα, αφού από τη μια δηλώνουν ότι γενικώς αποδέχονται τη παρουσία τους, αλλά από την άλλη διακατέχονται από τάσεις ξενοφοβίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με θέμα οι ξενοφοβικές και εθνικιστικές τάσεις στο φοιτητικό πληθυσμό. Σύμφωνα με την έρευνα η πλειοψηφία των φοιτητών δηλώνει ότι διαφωνεί με τον κοινωνικό αποκλεισμό των ξένων.

    Συγκεκριμένα το 74,6% πιστεύει ότι δεν είναι σωστό να μην συναναστρεφόμαστε ξένους, το 73,7% διαφωνεί με το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν ξένοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια και το 69,9% δηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει έναν ξένο ως καλύτερο φίλο. Παρά το γεγονός όμως ότι οι έλληνες φοιτητές, πιστεύουν στη φιλία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, αντιδρούν στο ενδεχόμενο γάμου με αλλοδαπό. Ενδεικτικό είναι ότι οι μισοί φοιτητές που πήραν μέρος στην έρευνα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το γάμο με αλλοδαπό, ενώ το 23,4% τοποθετείται τελείως αρνητικά.

    Στην ερώτηση που αφορούσε την ανεργία οι απαντήσεις των φοιτητών φανέρωσαν έντονη σύγχυση, αφού το 46,9% πιστεύει ότι οι ξένοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εύρεση εργασίας, αλλά το 48,8% θεωρεί ότι για την αύξηση της ανεργίας στη χώρα ευθύνεται η μεγάλη παρουσία των μεταναστών.

    Αντιφατικές όμως υπήρξαν οι απαντήσεις των φοιτητών και για το θέμα του εθνικού συμβόλου της χώρας, αφού ναι μεν δεν αρνούνται τη διαφορετικότητα, αλλά 6 στους 10 θεωρούν ότι δεν πρέπει να κρατούν τη σημαία στις εθνικές παρελάσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι έλληνες φοιτητές, είναι βαθιά προσηλωμένοι στα εθνικά ιδανικά και πιστεύουν με πάθος στην ανωτερότητα του ελληνικού έθνους. Το 60,3% του δείγματος πιστεύει ότι "από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλες οι επιστήμες" ενώ το 48% θεωρεί ότι οι έλληνες πολεμιστές είναι από τους πιο γενναίους και ηρωικούς λαούς. Τέλος οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι "η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού". Αν και τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των φοιτητών εκφράζει έντονες εθνικιστικές απόψεις, εντούτοις όταν χρειάστηκε να πάρουν θέση για θέματα που σχετίζονται και με άλλα κράτη απάντησαν με σύγχρονους όρους χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις. Συγκεκριμένα επτά στους δέκα δεν θεωρούν λύση στα ελληνοτουρκικά τον πόλεμο και πέντε στους δέκα εκτιμούν ως θετική την προσέγγιση των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

    [02] Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση Τζάκσον

    29-03-2005

    Σε μια σημαντική εξέλιξη στην δίκη του Μάϊκλ Τζάκσον, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση, δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κατηγορούσα αρχή μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με προηγούμενες παρόμοιες καταγγελίες κατά του διάσημου τραγουδιστή της ποπ.

    Ο δικαστής Ρόντνεϋ Μελβιλ, του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας δήλωσε πως θα επιτρέψει να γίνουν καταθέσεις σε σχέση με παρεμφερείς περιπτώσεις και με το 'πώς' ο διάσημος καλλιτέχνης 'ετοίμαζε το έδαφος' προκειμένου να προβεί σε κακοποιήσεις νεαρών αγοριών.

    Η κατηγορούσα αρχή ζητούσε να παρουσιαστούν στοιχεία για 7 περιπτώσεις, όμως η δικαστική απόφαση επιτρέπει την παρουσίαση στοιχείων σε σχέση με 5 προηγούμενες καταγγελίες. Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε πως η απόφαση του δικαστή Μέλβιλ, είναι μια από τις σημαντικότερες στη δίκη και μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για την υπεράσπιση του ηλικίας 41 χρονών καλλιτέχνη.

    [03] Ινδονησία: Μπορεί να φτάσει τις 2 χιλιάδες ο αριθμός των νεκρών

    29-03-2005

    Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να φτάσει τις 2 χιλιάδες ο αριθμός των νεκρών στο νησί Νίας κοντά στο επίκεντρο του πολύ ισχυρού σεισμού 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Βόρεια Σουμάτρα, αργά τη Δευτέρα το βράδυ, τοπική ώρα. Ο κ. Κάλα δήλωσε ότι ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τον αριθμό των κτηρίων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στην κύρια πόλη του νησιού. Επίσης αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ενδεχομένως πολλά άτομα να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Περίπου 10 χιλιάδες άτομα πιστεύεται ότι κατέφυγαν στο εσωτερικό του νησιού φοβούμενοι τσουνάμι. Οι φόβοι τους όμως δεν υλοποιήθηκαν. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της πόλης Σιμπόλγκα της Σουμάτρα και σε βάθος περίπου 30 χιλιομέτρων. Ο τελευταίος αυτός σεισμός θεωρείται μετασεισμός του πανίσχυρου σεισμού της 26ης Δεκεμβρίου, που είχε προκαλέσει γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

    Στο μεταξύ, το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι εντατικοποιούνται οι προσπάθειες του για άμεση ανταπόκριση μετά τον ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό στην νοτιοανατολική Ασία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι αμερικανοί διπλωμάτες στη περιοχή έρχονται σε επαφή με τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για να καθορίσουν τις ανάγκες έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να προσφέρουν άμεση βοήθεια. Και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον εφαρμόζει τώρα τα διδάγματα που αποκόμισε από το σεισμό και το τσουνάμι του Δεκεμβρίου για να ανταποκριθεί με αποτελεσματικό τρόπο.

    [04] Τρεις Ρουμάνοι δημοσιογράφοι θύματα απαγωγής στο Ιράκ

    29-03-2005

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ζήτησε απ' τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να εντοπίσουν τρεις Ρουμάνους δημοσιογράφους των οποίων η τύχη αγνοείται και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ. Ο κ. Μπασέσκου, που πραγματοποίησε επίσκεψη έκπληξη στις Ρουμανικές δυνάμεις που υπηρετούν στο Ιράκ, δήλωσε ότι η Ρουμανική κυβέρνηση έχει ειδοποιήσει τις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ για το θέμα. Στο μεταξύ, η Ιρακινή Εθνοσυνέλευση συνεδριάζει και πάλι σήμερα με κύριο θέμα την επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν ανώτερες θέσεις της νέας κυβέρνησης. Χθες οι αντάρτες στόχευσαν και πάλι την Ιρακινή αστυνομία με δύο νέες επιθέσεις.

    [05] Το Ισραηλινό κοινοβούλιο απορρίπτει δημοψήφισμα για το σχέδιο απόσυρσης από Γάζα και Δυτική Όχθη

    29-03-2005

    Η Ισραηλινή βουλή απέρριψε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το σχέδιο του

    πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν να αποσυρθούν, μέχρι το τέλος του χρόνου, εβραίοι έποικοι και στρατεύματα από τη Λωρίδα τη Γάζας.

    Με 72 ψήφους κατά, έναντι 39 υπέρ, η Ισραηλινή βουλή απέρριψε προσπάθειες καθυστέρησης της εκκένωσης εικοσιενεός εβραϊκών οικισμών της Γάζας, και 4ων από τους 120 οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Η απόσυρση αναμένεται να αρχίσει τον Ιούλιο.

    Μετά τη ψηφοφορία, οργάνωση έποικων που αντιτίθεται στο σχέδιο προειδοποίησε το κύριο Σαρόν για βίαιες συγκρούσεις και εμφύλιο πόλεμο.

    [06] Ανώτερος αξιωματούχος του Λιβάνου στα ΗΕ για την διερεύνηση της δολοφονίας Χαρίρι

    29-03-2005

    Aνώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου βρίσκεται καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, με θέμα την διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφικ Χαρίρι.

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπούτρος Ασακερ θα δηλώσει στους αξιωματούχους των ΗΕ ότι η Βηρυτός υποστηρίζει μία τέτοια έρευνα.

    Στο μεταξύ, η Συρία απέσυρε άλλους 2 χιλιάδες στρατιώτες της από την κοιλάδα Μπεκαα του Λιβάνου, ρίχνοντας τον αριθμό των Σύρων στρατιωτών στο Λίβανο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

    Αξιωματούχοι του Λιβάνου δηλώνουν ότι η κοινή στρατιωτική επιτροπή Συρίας-Λιβάνου θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα για την σύσταση χρονοδιαγράμματος απόσυρσης και των υπολοίπων συριακών δυνάμεων.

    [07] Αναβάθμιση δύο κύριων αμερικανικών βάσεων στο Αφγανιστάν

    29-03-2005

    Στο Αφγανιστάν, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 83 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την αναβάθμιση των δύο κύριων βάσεων του στο Μπαγκράμ και τη Κανταχάρ.

    Ο διοικητής της αμερικανικής αεροπορίας, ταξίαρχος Τζέιμς Χαντ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου στη Καμπουλ , ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων στις δύο βάσεις.

    Οι υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις διατηρούν πάνω από 17 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, κυρίως στα νότια και νοτιοδυτικά της χώρας, όπου ακόμη δρουν θύλακες του καθεστώτος των Ταλεμπάν.

    Αφγανοί ηγέτες λένε ότι επιδιώκουν μία μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ενώ η Ουάσιγκτον εξέφρασε ενδιαφέρον για τη διατήρηση μονίμων βάσεων στο Αφγανιστάν.

    [08] Επίσκεψη Γιούσενκο στην Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου

    29-03-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι προσβλέπει στις συνομιλίες που θα έχει στις 4 Απριλίου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιουσένκο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες ότι θα συζητηθεί το θέμα των νομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προσπαθεί να εφαρμόσει ο κ. Γιούσενκο, καθώς και οι προσπάθειες του για ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην παγκόσμια αγορά. Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι κ. Μπούς και Γιούσενκο θα συζητήσουν τρόπους συνεργασίας τους στο θέμα της εξάπλωσης της δημοκρατίας στην ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα περιορισμού της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσκεψη του κ. Γιουσενκο στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του το Δεκέμβριο.

    [09] Χαοτική η συνεδρίαση της Ιρακινής εθνοσυνέλευσης

    30-03-2005

    Στο Ιράκ, σε χάος κατέληξε η δεύτερη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης, επειδή τα νέα μέλη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του σώματος. Οι βουλευτές αντέδρασαν οργισμένα, όταν τους ειπώθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι οι σουνίτες βουλευτές δεν κατάφεραν να επιλέξουν υποψήφιό για τη θέση του προέδρου του σώματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλλάουι, αποχώρησε οργισμένος, ενώ ζητήθηκε η έξοδος των δημοσιογράφων από την αίθουσα. H επόμενη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης αναμένεται να γίνει πριν την Κυριακή. Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς ενθάρρυνε τα πολιτικά κόμματα στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι διαφορές μεταξύ τους μπορούν να επιλυθούν μέσω της διαπραγμάτευσης και της πειθούς. Σε άλλη εξέλιξη, επιχειρηματίας έλαβε δύο τηλεφωνήματα από άτομα που ισχυρίζονται ότι κρατούν ομήρους τρεις Ρουμάνους δημοσιογράφους, που εξαφανίστηκαν στο Ιράκ.

    [10] Μεγάλες καταστροφές και απώλειες στο νησί Νίας

    29-03-2005

    Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Γκουνούνγκ Σιτόλι στο νησί Nίας

    Οι πρώτες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν στο μικρό βορειοδυτικό νησί της Ινδονησίας Νίας, όπου οι αρχές φοβούνται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα από τον ισχυρότατο σεισμό της Δευτέρας. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, περίπου το 80% των κτιρίων στην κύρια πόλη της νήσου καταστράφηκαν από το σεισμό, ισχύος 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που δόνησε την περιοχή τη νύχτα της Δευτέρας. Τα σωστικά συνεργεία μιλούν για εκτεταμένες καταστροφές στη Νίας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στα ερείπια.

    Από την Ουάσινγκτον σήμερα, ο πρόεδρος Μπους προσέφερε αμερικανική βοήθεια, καθώς και τα συλλυπητήριά του στα θύματα της καταστροφής. Αρκετές χώρες της περιοχής όπως η Ινδία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη, υποσχέθηκαν επίσης να αποστείλουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

    Η σεισμική δόνηση της Δευτέρας σημειώθηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του επικέντρου του ακόμα δυνατότερου σεισμού του Δεκεμβρίου που είχε δημιουργήσει το τσουνάμι, από το οποίο είχαν σκοτωθεί περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι.

    [11] Σε δεύτερη παραίτηση οδεύει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

    29-03-2005

    Ομάρ Καράμι

    Ο διακείμενος φιλικά προς τη Συρία εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι, φέρεται ότι σκοπεύει να παραιτηθεί αυτή την εβδομάδα, επειδή δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Καράμι είπαν ότι σκοπεύει να ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας Εμίλ Λαχούντ σχετικά με την απόφασή του, την Τετάρτη.

    Ο κ. Καράμι επαναδιορίστηκε στο πρωθυπουργικό αξίωμα με την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά την παραίτησή του τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των μεγάλων αντι-συριακών διαδηλώσεων, που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

    Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας, αναφορικά με την διεθνή έρευνα της δολοφονίας Χαρίρι. Έκθεση των ΗΕ χαρακτήρισε την λιβανική έρευνα ελλιπή και επέκρινε τη Συρία επειδή δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού, χωρίς όμως να της επιρρίπτει απ ευθείας ευθύνες.

    [12] Έτοιμη η Τουρκία για την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης

    29-03-2005

    Η Τουρκία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα 10 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Αξιωματούχοι της κοινότητας είπαν ότι έλαβαν επιστολή από την τουρκική κυβέρνηση που επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο πριν από τις 3 Οκτωβρίου, που έχει προγραμματισθεί η έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Άγκυρα, αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σήμερα ότι υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης από την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει μόνο το τουρκοκυπριακό τμήμα της νήσου.

    [13] Την παρέμβαση των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να ζητήσει ο Ταλάτ

    29-03-2005

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε την Τρίτη ότι εξετάζει την περίπτωση να ζητήσει από τα ΗΕ να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ταλάτ έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνομιλίες του με τον αρχηγό του κυρίου κόμματος της κυπριακής αντιπολίτευσης, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Ταλάτ είπε ότι σκέπτεται να ζητήσει την νέα πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού μετά τις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του τουρκοκυπριακού τομέα, στις 17 Απριλίου.

    Οι προσπάθειες των ΗΕ για την διευθέτηση του κυπριακού απέτυχαν πέρυσι, αφού οι ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το σχέδιο του διεθνούς οργανισμού. Όμως, αξιωματούχοι της Κυπριακής κυβέρνησης λένε ότι οι συνθήκες για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών έχουν πρόσφατα βελτιωθεί.

    [14] Κιργιστάν: Μάχη κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού

    29-03-2005

    Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ

    Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Κιργισίας Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την διαφθορά και να βοηθήσει τα θύματα των λεηλασιών, που ακολούθησαν την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Ασκάρ Ακάγιεφ, την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μπακίγιεφ είπε σήμερα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κυβερνητικών υπαλλήλων, ότι η μάχη κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού στη νέα κυβέρνηση αποτελεί την κύρια προτεραιότητά του.

    Η υπόσχεση του νέου προέδρου δόθηκε αφού η παλαιά βουλή δέχθηκε επίσημα να παραιτηθεί, αφήνοντας τη σκηνή ανοιχτή για τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, σε μία προσπάθεια μείωσης των πολιτικών εντάσεων στη χώρα. Ο κ. Ακάγιεφ, που εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Μπισκέκ, την περασμένη εβδομάδα, είπε στο ρωσικό ραδιόφωνο ότι ζει τώρα έξω από την Μόσχα και ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Είπε όμως ότι είναι έτοιμος να έχει συνομιλίες με την νέα βουλή. Αλλά ο νέος πρόεδρος της βουλής δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να έχει συνομιλίες με τον κ. Ακάγιεφ, παρά μόνο αν το θέμα τους είναι η μεταβίβαση της εξουσίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:02:19 UTC