Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές του Λιβάνου, ζητούν οι ΗΠΑ
  • [02] Στα χέρια της αντιπολίτευσης η εξουσία του Κιργιστάν
  • [03] Πραξικόπημα της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν
  • [04] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' το Λίβανο να καλέσει διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές του Μαΐου
  • [05] Σε περιφερειακό δικαστήριο η υπόθεση της Τέρρυ Σκιάβο
  • [06] Καλύτερος φίλος της Αμερικής στα Βαλκάνια είναι η Ελλάδα
  • [07] Ιράκ: 5 νεκροί από &quot;φιλικά πυρά&quot;
  • [08] Πρέπει να ζήσει άλλο η Τέρη ή όχι;
  • [09] Μήνυμα του Προέδρου Μπους για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου
  • [10] Μάχες και λεηλασίες στη Μπισκέκ

  • [01] Διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές του Λιβάνου, ζητούν οι ΗΠΑ

    25-03-2005

    Oι ΗΠΑ παροτρύνουν το Λίβανο να καλέσει διεθνείς παρατηρητές κατά την διεξαγωγή των εκλογών του Μαίου. Στην Βηρυτό όπου βρίσκεται με στόχο την προώθηση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Σάττερφηλντ, δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον στο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Συρία θα ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αυτή την εβδομάδα.

    Μέχρι στιγμής η Συρία έχει αποσύρει περίπου το ένα-τρίτο των στρατιωτικών της δυνάμεων απ' το Λίβανο, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που προκάλεσε η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    [02] Στα χέρια της αντιπολίτευσης η εξουσία του Κιργιστάν

    25-03-2005

    Στο Κιργιστάν, η αντιπολίτευση ανέλαβε την εξουσία, μετά την εισβολή διαδηλωτών σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της χώρας, Ασκάρ Ακάγιεφ, εγκατέλειψε τη χώρα μετά από μέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του κ. Ακαγιεβ παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός, ενώ η βουλή του Κιργιστάν διόρισε προσωρινό πρωθυπουργό τον πρώην βουλευτή της αντιπολίτευσης Ισενμπάι Καντιρμπέκοφ. Η βουλή διόρισε επίσης και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κουρμανμπέκ Μπακιγιεφ στη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού και του ζήτησε να προχωρήσει στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι λένε ότι η βουλή να συνέλθει και πάλι τη Παρασκευή.

    [03] Πραξικόπημα της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν

    25-03-2005

    Στο Κιργιστάν, η αντιπολίτευση ανέλαβε την εξουσία, μετά την εισβολή διαδηλωτών σε κυβερνητικά κτίρια, και την, σύμφωνα με πληροφορίες, απομάκρυνση από τη χώρα του προέδρου, Ασκάρ Ακάγιεφ, μετά από μέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του κ. Ακαγιεβ και την παραίτηση του πρωθυπουργού, η βουλή του Κιργιστάν διόρισε προσωρινό πρόεδρο τον πρώην βουλευτή της αντιπολίτευσης, Ισενμπάι Καντιρμπέκοφ. Η βουλή διόρισε επίσης προσωρινό πρωθυπουργό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, και του ζήτησε να προχωρήσει στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι λένε ότι η βουλή να συνέλθει και πάλι σήμερα.

    Στο μεταξύ, λεηλασίες ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ενώ ο νέος υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι θα επιβάλλει τη τάξη.

    Εξάλλου, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Κιργιστάν, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα οδηγηθεί προς μια δημοκρατική κυβέρνηση. Η κ. Ράις τόνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα και επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή μόλις άρχισε στο Κιργιστάν. Έκανε επίσης έκκληση για ηρεμία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και άλλους οργανισμούς με στόχο την διασφάλιση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στο Κιργιστάν. Χθες, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κιργιστάν και ζήτησε την αποκατάσταση της έννομης τάξης.

    [04] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' το Λίβανο να καλέσει διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές του Μαΐου

    25-03-2005

    Oι ΗΠΑ παροτρύνουν το Λίβανο να καλέσει διεθνείς παρατηρητές κατά την διεξαγωγή των εκλογών του Μαίου. Στην Βηρυτό όπου βρίσκεται με στόχο την προώθηση χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Σάττερφηλντ, δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον στο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Συρία θα ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αυτή την εβδομάδα.

    Μέχρι στιγμής η Συρία έχει αποσύρει περίπου το ένα-τρίτο των στρατιωτικών της δυνάμεων απ' το Λίβανο, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που προκάλεσε η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

    [05] Σε περιφερειακό δικαστήριο η υπόθεση της Τέρρυ Σκιάβο

    25-03-2005

    Οι γονείς της Σκιάβο

    Την υπόθεση της Τέρυ Σκιάβο, της γυναίκας που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση στη Φλόριντα, εξετάζει αυτή την ώρα περιφερειακό δικαστήριο, καθώς οι γονείς της συνεχίζουν τις προσπάθειες τους να πείσουν τη δικαιοσύνη να διατάξει την επανασύνδεση του σωλήνα με τον οποίο τρέφεται η κόρη τους. Την υπόθεση δέχτηκε να εξετάσει ο δικαστής Τζέημς Γουίτμορ, ο οποίος είχε νωρίτερα αρνηθεί να εξετάσει το θέμα. Επίσης το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να κρίνει την υπόθεση, ενώ δικαστής της Φλόριντα απέρριψε έφεση που είχε υποβάλει ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέμπ Μπούς, για την ανάληψη της κηδεμονίας της κ. Σκιάβο από την πολιτεία της Φλόριντα. Πρόκειται για τον ίδιο δικαστή που έδωσε την άδεια για την αποσύνδεση του σωλήνα της Τέρυ Σκιάβο την περασμένη Παρασκευή. Η κατάσταση της υγείας της κ. Σκιάβο συνεχίζει να χειροτερεύει, ενώ ο δικαστικός πόλεμος μεταξύ των γονέων της και του συζύγου του συνεχίζεται.

    [06] Καλύτερος φίλος της Αμερικής στα Βαλκάνια είναι η Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης, Βιργινία Βουτσινά, Ζωή Λεουδάκη

    25-03-2005

    Από την κοινή συνέντευξη τύπου Ράις - Μολυβιάτη

    Για μας δεν υπάρχει καλύτερος φίλος από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες περιοχές, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της Πέτρο Μολυβιάτη.

    Η συνέντευξη δόθηκε αμέσως μετά από εκτενείς συνομιλίες που είχαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, αργά την Πέμπτη στη Ουάσιγκτον, και στις οποίες, όπως είπε η κυρία Ράις, εξετάστηκαν οι 'εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών' καθώς και 'η κοινή επιθυμία τους για την διάδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον κόσμο'. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος στην επίτευξη του οποίου είναι προσηλωμένες τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Αθήνα, τόνισε η αρχηγός του Στέητ Ντηπάρτμαντ.

    Η κύρια Ράις συμφώνησε με τον έλληνα ομόλογο της ότι ενέχει μεγάλη σπουδαιότητα η σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ τόνισε την ανάγκη ένταξης των Βαλκανίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Κατή την έκφραση που χρησιμοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός 'η Ελλάδα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του έργου μας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στο Αφγανιστάν και επίσης συμμερίζεται το ενδιαφέρον μας για το λαό του Ιράκ, που ανησυχεί και που προσβλέπει σ' ένα καλύτερο μέλλον, με βάση τις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα του'.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κύριος Μολυβιάτης συμφώνησε ότι 'πράγματι είχαμε μία πολύ καλή ευκαιρία να εξετάσουμε τις άριστες διμερείς σχέσεις μας και επίσης να εκφράσουμε, και να επιβεβαιώσουμε, την αποφασιστικότητα μας για την περαιτέρω προώθηση αυτών των σχέσεων και της εξέλιξής τους σε στρατηγική συνεργασία σε διάφορους τομείς'.

    Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως 'συζητήσαμε τα θέματα των Βαλκανίων και της Μεσογείου και χαιρετήσαμε τη κινητικότητα για την διάδοση της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε πολλά σημεία του κόσμου'. Στο σημείο αυτό ο κύριος Μολυβιάτης παρατήρησε: 'Νομίζω ότι ο κύριος Μπους έχει λόγους να είναι χαρούμενος αυτές τις ημέρες'.

    Ο αρχηγός της Ελληνικής διπλωματίας είπε ακόμα ότι στη συνάντησή του με την κυρία Ράις συζητήθηκε επίσης το θέμα της Κύπρου και εξετάστηκαν τρόποι 'για την προώθηση των κοινών μας στόχων, που είναι η επανένωση του νησιού, μέσω διαπραγματεύσεων και με βάση το σχέδιο Ανάν'.

    Ο κύριος Μολυβιάτης κατέληξε λέγοντας πως οι δύο πλευρές ουσιαστικά αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς.

    [07] Ιράκ: 5 νεκροί από &quot;φιλικά πυρά&quot;

    25-03-2005

    Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών την Πέμπτη, όταν πέρασαν οι μέν τους δέ για αντάρτες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 5 ατόμων και τον τραυματισμό 8. Αξιωματούχοι είπαν ότι τρεις στρατιώτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην μάχη, που σημειώθηκε στη βόρεια πόλη Ράμπια, κοντά στη Μοσούλη. Στο μεταξύ, στη Φαλλούτζα, ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας έδωσαν μάχη με ένοπλους στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Σε άλλη εξέλιξη, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ιρακινός κρατούμενος σε συμμαχική φυλακή, πέθανε την Τρίτη. Οι νοσοκόμοι δεν μπόρεσαν να συνεφέρουν τον άνδρα που βρισκόταν μόνος στο κελί του, όταν οι φρουροί του συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται.

    [08] Πρέπει να ζήσει άλλο η Τέρη ή όχι;

    Γιώργος Μπίστης, Βιργινία Βουτσινά

    Ουάσινγκτον

    25-03-2005

    Τέρη Σιάβο

    Η περίπτωση της Τέρης Σιάβο, της γυναίκας-φυτό που κρατιέται στη ζωή με τεχνητά μέσα εδώ και 15 χρόνια έχει δημιουργήσει μια μεγάλη διαμάχη για το θέμα της ευθανασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφασίσαμε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας για την εβδομάδα που κυλά να εξετάσει τη διαμάχη αυτή λόγω της προεκτάσεων που έχει στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι η κοινωνία υποχρεωμένη να διατηρεί τη ζωή με οποιοδήποτε κόστος; Ή μήπως από κάποιο σημείο και μετά θα πρέπει να επιτραπεί στη φύση να ακολουθήσει το δρόμο της; Και ποιος θα κρίνει πότε ήρθε η στιγμή αυτή; Αυτά είναι τα καυτά ερωτήματα που ήγειρε η περίπτωση της Τέρης Σιάβο.

    Το 1990 η Τέρη ήταν 26 χρονών όταν η καρδιά της ξαφνικά σταμάτησε να χτυπά για λίγη ώρα. Το περιστατικό αυτό την άφησε με σοβαρή και μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Τα τελευταία 15 χρόνια τα πέρασε σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου στη Φλώριδα, τρεφόμενη με σωλήνα. Ο σύζυγός της Μάηκλ Σιάβο έχει πει πως η Τέρη δεν θα ήθελε να κρατιέται ζωντανή σε κατάσταση φυτού. Όμως οι γονείς της, Ρόμπερτ και Μαίρη Σίντλερ αμφισβητούν τα κίνητρα του Μάηκλ λέγοντας ότι επιδιώκει τον θάνατό της Τέρη για να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα με την οποία έχει κάνει δύο παιδιά. Όπως λεει η Μαίρη Σίντλερ, το παιδί της 'δεν είναι πλαστικό φυτό'.

    Οι γονείς της Τέρη διαφωνούν με τη διάγνωση των γιατρών ότι η κόρη τους βρίσκεται σε κατάσταση φυτού και ότι έχει χάσει την εγκεφαλική της δραστηριότητα, τη συνείδησή της και τη δυνατότητα να σκέφτεται και να αισθάνεται. Τη βλέπουν να ξυπνά και τη νοιώθουν να σφίγγει το χέρι τους, οπότε πιστεύουν ότι διατηρεί κάποιες αισθήσεις. Η Τζάνις Βινίκι, του Κέντρου Ηθικής Δεοντολογίας στο νοσοκομειακό συγκρότημα Ουάσιγκτον λεει ότι είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς αυτές τις βασικές δραστηριότητες με ενδείξεις αναγνώρισης. 'Άτομα σε κατάσταση φυτού έχουν συχνά κύκλους ύπνου. Ξυπνούν, ανοίγουν τα μάτια και φαίνεται σαν να σε κοιτούν. Έχουν και κάποιες ανακλαστικές κινήσεις στα χέρια και τα πόδια. Τίποτα όμως δεν γίνεται με πρόθεση ή σε μόνιμη βάση'.

    Η περίπτωση της Τέρη Σιάβο βρίσκεται στα δικαστήρια επί χρόνια. Το 2003 δικαστήριο της Φλώριδα δικαίωσε τον Μάηκλ Σιάβο και διέταξε να αφαιρεθεί ο σωλήνας τροφοδότησης της συζύγου του. Όμως με επέμβαση του κυβερνήτη της Φλώριδας θεσπίστηκε τότε πολιτειακός νόμος που οδήγησε στην επανατοποθέτηση του σωλήνα. Στη συνέχεια ο νόμος αυτός απορρίφθηκε από το πολιτειακό ανώτατο δικαστήριο. Αλλά στην απόφαση αντιτάχθηκαν διάφορες ομάδες πολιτών που βγήκαν στους δρόμου και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους. Ανάμεσά τους ήταν και η Ντόροθυ Τίμπς, μέλος της Επιτροπής Προάσπισης του Δικαιώματος της Ζωής. 'Η Τέρη δεν πάσχει από ανίατη αρρώστια. Έχει κάποια αναπηρία. Η περίπτωσή της έχει να κάνει με τα δικαιώματα των αναπήρων.'

    Στο τελευταίο επταήμερο αφαιρέθηκε για δεύτερη φορά ο σωλήνας σίτισης της Τέρη Σιάβο. Ύστερα από εκκλήσεις των γονιών της, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών επενέβη και ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να εξετάσει κατά πόσο θα μπορούσε να επανασυνδεθεί και πάλι ο σωλήνας τροφοδοσίας. Η απόφαση ήταν ξανά αρνητική. Ακολούθησε αμέσως καινούργια έφεση αλλά και αυτή απερρίφθη. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν τελικά οι γονείς της Τέρης, αρνήθηκε να αναμιχθεί στην υπόθεση. Τα πάντα δείχνουν πως ο θάνατος της Τέρη Σιάβο είναι τώρα θέμα ημερών αν όχι ωρών. Αλλά τα ερωτήματα που ήγειρε η υπόθεσή της παραμένουν. Χιλιάδες οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα: Πρέπει να διατηρούνται οι ελάχιστες ενδείξεις ζωής μέσω της ιατρικής τεχνολογίας για όσο γίνεται περισσότερο διάστημα ή πρέπει, από μια στιγμή και μετά, να αφήνει κανείς ένα αγαπημένο του πρόσωπο να πεθάνει με ηρεμία;

    [09] Μήνυμα του Προέδρου Μπους για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου

    25-03-2005

    Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους

    Με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

    "Πολύ πριν από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της σύγχρονης Ελλάδας, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν υιοθετήσει δημοκρατικές αρχές που καθοδηγούσαν την κοινωνία τους. Στις αρχές αυτές στηρίχτηκαν οι ιδρυτές του δικού μας Έθνους, οι οποίοι διακήρυξαν την επιτακτική ανάγκη της αυτοκυβέρνησης.

    Η αγάπη της Αμερικής για την ελευθερία έχει τις ρίζες της στο ελληνικό πνεύμα. Σήμερα, ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας, γιορτάζουμε τους ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν με την Ελλάδα καθώς και τις κοινές μας αξίες με τη χώρα αυτή.

    Η χώρα μας έχει δεχτεί στο έδαφός της γενηές ολόκληρες Ελλήνων μεταναστών. Είμαστε ευγνώμονες στους μετανάστες αυτούς για το ταλέντο, τη σύνεση και τη δημιουργικότητά τους. Τιμάμε το Ελληνικό πνεύμα , που στηρίζεται στην οικογένεια, την εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες και την πίστη. Οι ελληνοαμερικανοί έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε κάθε τομέα, ενισχύοντας την κουλτούρα μας, εμπλουτίζοντας το εμπόριό μας και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας. Οι υπηρεσίες που πρόσφεραν στην κοινωνία μας ενίσχυσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς στους οποίους στηριζόμαστε και οι συνεισφορές τους βελτίωσαν την Αμερική ακόμα περισσότερο.

    Καθώς αντιμετγωπίζουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα οι ΗΠΑ και η Ελλάδα παραμένουν στενοί εταίροι στο ζωτικό έργο της προώθησης της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Οι δυο χώρες μας στηρίζονται στην αρχή της ελευθερίας και συνεργάζονται για την προώθηση της ελευθερίας σ όλο τον κόσμο.

    Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής επετείου κηρύσσω την 25η Μαρτίου του 2005 ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας και καλώ όλους τους Αμερικανούς να τηρήσουν την επέτειο αυτή με τις αρμόζουσες τελετές και εκδηλώσεις.β

    [10] Μάχες και λεηλασίες στη Μπισκέκ

    25-03-2005

    Υπάρχουν πληροφορίες για σποραδικές μάχες και λεηλασίες στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην πρωτεύουσα επικρατεί ένταση, ενώ ακούγονται πού και πού, πυροβολισμοί. Την Παρασκευή, το κοινοβούλιο διόρισε τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη της αντιπολίτευσης Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ ως προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας, μία μέρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από αντι-κυβερνητικούς διαδηλωτές. Ο κ. Μπακίγιεφ ήδη διόρισε πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, επιλέγοντας κυρίως πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, ο έκπτωτος πρόεδρος Ασκάρ Ακάγιεφ, είπε ότι η εκδίωξή του από την εξουσία αποτελεί αντισυνταγματικό πραξικόπημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:01:26 UTC