Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιντερπολ: Η βιοτρομοκρατία η σημαντικότερη ...
  • [02] Μήνυση κατά του Ντόναλντ Ράμσφελντ ...
  • [03] Από τα μέσα Μαρτίου αποσύρονται ...
  • [04] ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν την απόσυρση ...
  • [05] Εκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται και στην Ελλάδα
  • [06] Αυξημένο το ποσοστό άπορων παιδιών σε πλούσιες χώρες, λέει η Γιούνισεφ
  • [07] Βομβιστής αυτοκτονίας στο Ιράκ, σκότωσε 125 άτομα και τραυμάτισε περίπου 130
  • [08] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι
  • [09] Το Ιράν έλαβε, αλλά απέρριψε, προσφορά για την παράνομη αγορά πυρηνικής τεχνολογίας

  • [01] Ιντερπολ: Η βιοτρομοκρατία η σημαντικότερη ...

    02 Mar 2005, 03:01 UTC

    Ο επικεφαλής της Ιντερπολ, Ρόναλντ Νομπλ, χαρακτήρισε τη βιοτρομοκρατία, την σημαντικότερη απειλή για τον κόσμο σήμερα, κατά την έναρξη των εργασιών διήμερου συνεδρίου της διεθνούς αστυνομίας για το θέμα στη Λυόν της Γαλλίας. Στο συνέδριο συμμετέχουν αστυνομικοί αξιωματούχοι από 155 χώρες. Ο κ. Νομπλ και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ντομινικ ντε Βιλπέν, προέτρεψαν τους συνέδρους να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους κατά της βιοτρομοκρατίας. Ο κ. ντε Βιλπέν προειδοποίησε πως η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο στάδιο της διεθνούς τρομοκρατίας και έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τράπεζας δεδομένων για καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με την εξαφάνιση ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων βιολογικού πολέμου. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα τέλη του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες από επίθεση με μόρια άνθρακα μέσω του ταχυδρομείου.

    [02] Μήνυση κατά του Ντόναλντ Ράμσφελντ ...

    02 Mar 2005, 03:05 UTC

    Δύο οργανώσεις δικαιωμάτων του πολίτη υπέβαλαν μήνυση κατά του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, για λογαριασμό 8 ανδρών που βασανίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η αγωγή, που υποβλήθηκε από τις οργανώσεις Human Rights First και «Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών» αναφέρει ότι ο κ. Ράμσφελντ φέρει την τελική ευθύνη για τα τραύματα που καταγγέλλεται πως υπέστησαν οι 8 άνδρες ενόσω βρίσκονταν υπό αμερικανική κράτηση. Οι 8 άνδρες λένε πως, μεταξύ άλλων, ξυλοκοπήθηκαν, ταπεινώθηκαν σεξουαλικά και υποβλήθηκαν σε «εικονική» εκτέλεση. Οι δύο οργανώσεις λένε πως ο κ. Ράμσφελντ ήταν εν γνώσει των παραβιάσεων που έγιναν στα μέσα του 2003 και δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει. Η αγωγή που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας του Ιλλινόϊ χθες ζητάει την καταβολή αποζημίωσης στους 8 άνδρες και δήλωση που να αναφέρει ότι ο Ράμσφελντ παραβίασε την αμερικανική και τη διεθνή νομοθεσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα προβεί σε κανένα σχόλιο. Ο αμερικανικός στρατός διερευνά τις καταγγελίες για κακοποίηση κρατουμένων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.

    [03] Από τα μέσα Μαρτίου αποσύρονται ...

    02 Mar 2005, 03:09 UTC

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα αρχίσουν να αποσύρονται από το Ιράκ στα μέσα Μαρτίου. Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Γιούσενκο, αποφάσισε την Τρίτη ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν σε τρία στάδια, αρχίζοντας από τις 15 Μαρτίου. Περίπου 150 στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ κατά το πρώτο στάδιο. Το συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι η απόσυρση των 1,600 Ουκρανών στρατιωτών από το Ιράκ θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο. Ο κ. Γιούσενκο, που εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις αρχές του χρόνου, είχε υποσχεθεί πως η απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας του από το Ιράκ, θα αποτελέσει μία από τις κύριες προτεραιότητές του, αλλά είχε τονίσει ότι θα συντόνιζε την απόσυρση με τους συμμάχους της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είχε αρχικά αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά αργότερα συμφώνησε να στείλει στρατεύματά της στο κεντρικό και νότιο Ιράκ, υπό Πολωνική διοίκηση.

    [04] ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν την απόσυρση ...

    01 Mar 2005, 21:03 UTC

    Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στη Βηρυτό

    Οι ΗΠΑ και η Γαλλία ζήτησαν και πάλι την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Μιλώντας στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για τους Παλαιστινίους, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις και ο Γάλλος ομόλογός της Μισέλ Μπαρνιέ, κάλεσαν τη Συρία να εφαρμόσει το ψήφισμα των ΗΕ που στοχεύει στον τερματισμό του ξένου παρεμβατισμού στο Λίβανο. Η Κα Ράις ειπε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ συζητούν τρόπους που θα βοηθήσουν τη Βηρυττό να διασφαλίσει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μελετούν διάφορες προτάσεις για την σταθεροποίηση του Λιβάνου, σε περίπτωση που αποσυρθούν οι συριακές δυνάμεις. Η κυβέρνηση του Λιβάνου, που διάκειται φιλικά προς τη Συρία, παραιτήθηκε την Δευτέρα, μετά από τεράστιες λαϊκές διαδηλώσεις και την κατάθεση στη Βουλή πρότασης μομφής, σε σχέση με τη δολοφονία του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Τόσο η λιβανική, όσο και η συριακή κυβέρνηση αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην εν λόγω δολοφονία, που στάθηκε αφορμή για την πραγματοποιηση αντι-συριακών διαδηλώσεων. Ηγέτες της λιβανικής αντιπολίτευσης λένε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, έως ότου η Συρία αποσύρει από το Λίβανοτους 14,000 στρατιώτες της.

    [05] Εκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται και στην Ελλάδα

    01 Mar 2005, 21:11 UTC

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς. Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρεται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία, που γενικά σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της. Υπάρχουν, όμως και προβλήματα σε ορισμένους τομείς.

    Για παράδειγμα, οι αρχές ασφάλειας προβαίνουν πού και πού σε κακοποιήσεις ατόμων, ιδιαίτερα μεταναστών και αθίγγανων. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για βασανισμούς παράνομων μεταναστών από την αστυνομία. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι σε ορισμένες φυλακές επικρατούν κακές συνθήκες κράτησης για τους παράνομους μετανάστες. Στο πολυσέλιδο τμήμα της έκθεσης για την Ελλάδα, αναφέρεται ακόμα ότι υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία συνάθροισης εθνοτικών μειονοτήτων και ότι ηγετικά στελέχη μειονοτικών θρησκειών, παραπονέθηκαν πως έχουν προβλήματα με τις αρχές, αν και άλλα παρατήρησαν πως η ανοχή της κυβέρνησης έχει βελτιωθεί.

    Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας πως, παρά το ότι η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την ανέγερση ενός νέου Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου και ενός μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, τίποτα δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και οι μουσουλμάνοι της Αθήνας εξακολουθούν να προσεύχονται σε ανεπίσημα τεμένη. Σύμφωνα με το έγγραφο, εξακολουθούν να παρατηρούνται ακόμα διακρίσεις και κακοποίηση γυναικών, ενώ παράλληλα η εκπροσώπηση των γυναικών είναι περιορισμένη στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων στον πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό τομέα. Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στην παράνομη διακίνηση για πορνεία γυναικών και κοριτσιών, που προέρχονται κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ότι πολλά παιδιά που προέρχονται από ξένες χώρες εξαναγκάζονται από τις οικογένειές τους να βγουν στην επετεία και ότι πολλοί αθίγγανοι ζουν κάτω από εξαιρετικά κακές συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ τα παιδιά τους είτε δεν εγγράφονται καθόλου στα σχολεία, είτε εγκαταλείπουν το σχολείο στα πολύ αρχικά στάδια της εκπαίδευσής τους.

    [06] Αυξημένο το ποσοστό άπορων παιδιών σε πλούσιες χώρες, λέει η Γιούνισεφ

    01 Mar 2005, 21:15 UTC

    Η Γιούνισεφ δήλωσε ότι ο αριθμός των άπορων παιδιών αυξήθηκε σε 17 από τις 24 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, από την δεκαετία του 90. Στην έκθεση αυτή που παρουσιάστηκε σήμερα στη Γενεύη, η Γιούνισεφ παρoτρύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν σε κάτω του 10% το ποσοστό των άπορων παιδιών σε βιομηχανοποιημένες χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, το μικρότερο ποσοστό άπορων παιδιών υπάρχει στη Δανία και τη Φινλανδία, όπου είναι κάτω του 3%. Αντίθετα, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ποσοστό άνω του 20%. Ομως, η έκθεση προσθέτει ότι το ποσοστό των φτωχών παιδιών στην Αμερική, μειώθηκε κατά τα τελευταία 15 χρόνια, χάρι στην οικονομική ανάπτυξη και την βελτίωση της αγοράς εργασίας.

    [07] Βομβιστής αυτοκτονίας στο Ιράκ, σκότωσε 125 άτομα και τραυμάτισε περίπου 130

    28 Feb 2005, 21:04 UTC

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας επετέθη με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ομάδας ανθρώπων που περίμενε έξω από κυβερνητικό κτίριο νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 125 και τραυματίζοντας περίπου 130. Η επίθεση που σημειώθηκε αργά το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Χίλα, είναι η φονικώτερη στο Ιράκ, από την εποχή της πτώσης του Σαντάμ Χουσείν. Οι τοπικές αρχές λένε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο βομβιστής οδήγησε το αυτοκίνητό του δίπλα σε ομάδα ατόμων που περίμεναν στην ουρά για ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να βρούν εργασία στο ιρακινό δημόσιο. Μία αγορά που ήταν εκεί κοντά, καταστράφηκε επίσης. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Σε άλλες εξελίξεις, ειδικό ιρακινό δικαστήριο που εξετάζει τις κατηγορίες εναντίον του τέως ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν και των κύριων συνεργατών του, είπε ότι είναι έτοιμο να εκδικάσει τις υποθέσεις των συνεργατών του. Δεν όμως οριστεί ακόμα ημερομηνία. Στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνεται ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσείν καθώς και ένας πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    [08] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι

    28 Feb 2005, 21:12 UTC

    Ο παραιτηθείς Ομάρ Καράμι

    Στο Λίβανο, ο διακείμενος φιλικά προς τη Συρία, πρωθυπουργός Ομάρ Καράμι παραιτήθηκε. Ο κ. Καράμι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κρατική τηλεόραση. Η ανακοίνωση ακολουθήθηκε από πανηγυρισμούς από χιλιάδες διαδηλωτές του είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βηρυτού, για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησής του και της ανάμειξης της Συρίας στις υποθέσεις της χώρας. Ο κ. Καράμι είπε ότι η δεν ήθελε η κυβέρνησή του να γίνει εμπόδιο για την πρόοδο του Λιβάνου. Η ανακοίνωση έγινε καθώς η βουλή συζητούσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καράμι, που είχε υποβληθεί από την αντιπολίτευση. Παρά την κυβερνητική απαγόρευση για διαδηλώσεις και ενώ εκατοντάδες ένοπλοι στρατιωτικοί είχαν αναπτυχθεί σολόκληρη την Βηρυτό, πάνω από 20,000 άτομα συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα για να διαδηλώσουν κατά της δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι, πρίν από δύο εβδομάδες. Η ηγεσία της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, μέχρις ότου αποχωρήσουν από το Λίβανο οι συριακές δυνάμεις.

    [09] Το Ιράν έλαβε, αλλά απέρριψε, προσφορά για την παράνομη αγορά πυρηνικής τεχνολογίας

    28 Feb 2005, 21:15 UTC

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είπε ότι προσπαθεί να εξακριβώσει άν το Ιράν δέχθηκε προσφορά κατά την δεκαετία του 80, από δίκτυο που πουλούσε στη μαύρη αγορά πυρηνική τεχνολογία και υλικά, επικεφαλής του οποίου ήταν ο κυριότερος πυρηνικός εμπειρογνώμονας του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντήρ Χάν. Σήμερα στη Βιέννη, ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, είπε ότι το Ιράν ομολόγησε ότι δέχθηκε προσφορά του δικτύου Χάν, για τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου, η οποία θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ομως, το Ιράν απέρριψε την προσφορά αυτή. Η έρευνα διεξάγεται εν μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών, που αναφέρουν ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι το 1987 το Ιράν συζήτησε το ενδεχόμενο αγοράς από το Πακιστάν τεχνολογίας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το Πακιστάν διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας ότι αυτή είναι παλαιά ιστορία και ότι, όσα γνώριζε, τα γνωστοποίησε στις σχετικές κυβερνήσεις και στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 March 2005 - 2:18:13 UTC