Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαταμί: Οποιοσδήποτε εισβολέας θα αντιμετωπίσει "πύρινη λαίλαπα".
  • [02] Η διεθνής κοινότητα ζητά απ' τη Βόρεια Κορέα να αναθεωρήσει τη στάση της
  • [03] Απολύθηκαν 3 ανώτερα στελέχη των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας μετά από επίθεση της Χαμάς.
  • [04] Ιράκ: Ο νέος Iσλαμικός χρόνος άρχισε με επιθέσεις
  • [05] Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δημοτικών εκλογών στη Σαουδική Αραβία.
  • [06] Συνάντηση Μολυβιάτη Ράις στο περιθώριο της νατοϊκής διάσκεψης
  • [07] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Ράις
  • [08] Ιράκ: Αναβάλεται η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων
  • [09] Ράις: Ιδιαίτερα εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ.
  • [10] Ράμσφελντ: Περισσότερες χώρες θέλουν να συμμετάσχουν στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ.
  • [11] Μπούς: Αποσταθεροποιητικός παράγων ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά όπλα.

  • [01] Χαταμί: Οποιοσδήποτε εισβολέας θα αντιμετωπίσει "πύρινη λαίλαπα".

    11 Feb 2005, 02:49 UTC

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, τήρησε την 26η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης με αυστηρή προειδοποίηση ότι οποιοσδήποτε εισβολέας θα αντιμετωπίσει «πύρινη λαίλαπα», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι η χώρα του δεν επιζητά «πόλεμο, βία ή αντιπαράθεση». Επίσης απέρριψε πρόσφατα σχόλια του προέδρου Μπούς χαρακτηρίζοντας τα ψυχολογικό πόλεμο σε βάρος του Ιράν. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να πείσουν την Τεχεράνη να δώσει τέλος στο πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου. Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός άμυνας, Τζέφρυ Χούν, δήλωσε στη ΦτΑ ότι από κοινού η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ζητούν απ το Ιράν να τηρήσει τις υποχρεώσεις του σε θέματα περιορισμού των όπλων μαζικής καταστροφής.

    [02] Η διεθνής κοινότητα ζητά απ' τη Βόρεια Κορέα να αναθεωρήσει τη στάση της

    11 Feb 2005, 01:10 UTC

    Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, ότι έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα και ότι αποσύρεται επ αόριστο από τις εξαεθνείς συνομιλίες για τον αφοπλισμό της. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το μόνο που θα κάνει η Πιονγιάνγκ άν εξακολουθήσει να αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, θα είναι να βαθύνει την απομόνωσή της από τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά και οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στις εξαεθνείς συνομιλίες, δηλαδή η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ρωσία, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Πιονγιάνγκ θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, απηύθυνε έκκληση προς την Πιονγιάνγκ να αναθεωρήσει τη στάση της, ενώ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, υιοθέτησε σκληρότερη στάση, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα θα διαπράξει σοβαρό σφάλμα, αν δεν αλλάξει πορεία. Η Βόρεια Κορέα είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να κρατήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ως αποτρεπτικό μέσο. Μέχρι τώρα, αξιωματούχοι της χώρας αυτής είχαν κάνει υπαινιγμούς για πυρηνικά όπλα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη επίσημη δημόσια παραδοχή της ύπαρξής τους. Πάντως, ο Λευκός Οίκος είπε ότι παραμένει προσηλωμένος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας.

    [03] Απολύθηκαν 3 ανώτερα στελέχη των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας μετά από επίθεση της Χαμάς.

    11 Feb 2005, 02:14 UTC

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απέλυσε τρία ανώτερα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, λίγες ώρες μετά από παραβίαση της επίσημης εκεχειρίας με το Ισραήλ από εξτρεμιστές της Χαμάς, με την εκτόξευση όλμων κατά εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί από το επεισόδιο, για το οποίο η Χαμάς είπε ότι αποτελούσε απάντησή στα ισραηλινά πυρά από τα οποία σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος την Τετάρτη στη Γάζα. Παρά τη βία, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας. Στο μεταξύ, φονική ανταλλαγή πυρών αναφέρθηκε σε Παλαιστινιακή φυλακή στην πόλη της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι τουλάχιστον τρία άτομα, που περιγράφονται ως πληροφοριοδότες των ισραηλινών, σκοτώθηκαν, όταν δεκάδες μασκοφορεμένων ενόπλων εισέβαλε στη φυλακή και απελευθέρωσε ορισμένους κρατούμενους.

    [04] Ιράκ: Ο νέος Iσλαμικός χρόνος άρχισε με επιθέσεις

    10 Feb 2005, 21:18 UTC

    Στο Ιράκ, οι αντάρτες ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, ενώ η χώρα γιόρταζε την ισλαμική πρωτοχρονιά. Νότια της Βαγδάτης, κοντά στην πόλη Σαλμάν Πάκ, τουλάχιστον 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μάχη με αντάρτες. Δεν είναι γνωστό πόσοι αντάρτες σκοτώθηκαν στο ίδιο επεισόδιο. Από επιθέσεις σε άλλα σημεία της χώρας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλα 5 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο ιρακινών που σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, που είχε για στόχο αμερικανική αυτοκινητοπομπή στη Βαγδάτη. Νότια της Βαγδάτης, στην περιοχή γνωστή ως τρίγωνο του θανάτου, η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα 20 και πλέον ιρακινών οδηγών φορτηγών, αστυνομικών και στρατιωτών, που κατά τα φαινόμενα σκοτώθηκαν σε ενέδρα. Τέλος, οι φερόμενοι ως απαγωγείς ιταλίδας δημοσιογράφου, ζήτησαν από την Ιταλία να ανακοινώσει εντός 48 ωρών ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

    [05] Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δημοτικών εκλογών στη Σαουδική Αραβία.

    11 Feb 2005, 02:55 UTC

    Στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη φάση δημοτικών εκλογών, στις οποίες ψηφίζουν μόνο άνδρες και οι οποίες θεωρούνται το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Έχει ήδη αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ αναμενόταν πως η προσέλευση των ψηφοφόρων θα ήταν χαμηλή, μιας και στους εκλογικούς καταλόγους είχε εγγραφεί μόνο το 25% των δικαιούχων ψηφοφόρων. Απ τις εκλογές αυτές θα αναδειχτούν οι μισοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι υπόλοιποι θα διοριστούν απ την Σαουδαραβική κυβέρνηση. Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν τόσο χαμηλή γιατί οι Σαουδάραβες δεν πιστεύουν πως τα τοπικά συμβούλια έχουν ουσιαστική δύναμη. Βέβαια επικρίσεις έχουν εκφραστεί κατά των συγκεκριμένων εκλογών, λόγω της εξαίρεσης γυναικών ψηφοφόρων.

    [06] Συνάντηση Μολυβιάτη Ράις στο περιθώριο της νατοϊκής διάσκεψης

    10 Feb 2005, 21:51 UTC

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, δήλωσε ότι η διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, του έδωσε την ευκαιρία να συναντηθεί για λίγο με την αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει σήμερα ότι η κα Ράις επανέλαβε παλαιότερη αμερικανική πρόσκληση προς τον κ. Μολυβιάτη, για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κα Ράις, τόνισε την σημασία που δίνει η Ελλάδα στην προσπάθεια για την εδραίωση της σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε επίσης την σημασία ενίσχυσης των διατλαντικών σχέσεων και της βελτίωσης της συνεργασίας, μετά από σημαντικές διαφωνίες εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    [07] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Ράις

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    10 Feb 2005, 22:03 UTC

    H Κ. Ράις και Χ. Μ . Μπαρόσο

    Η Βόρεια Κορέα θα επιτείνει την διεθνή της απομόνωση εάν αποσυρθεί από τις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε στο Λουξεμβούργο η Υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις, αφού πληροφορήθηκε την σημερινή ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας , ότι έχει κατασκευάσει πυρηνική βόμβα για την ασφάλειά της και διακόπτει την συμμετοχή της στις συνομιλίες επ αόριστον.

    Η επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας, ολοκλήρωσε με την διήμερη επίσημη επίσκεψή της στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, την πρώτη υπουργική της Ευρωπαϊκή περιοδεία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους, στα Κοινοτικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά και την συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25, στην αρχή μάλιστα της νέας θητείας του.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ένωσης, Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ και τον ομόλογό της κ. Ζάν Ασελμπορν, παρουσία και του κ. Χαβιέ Σολάνα , η κα Ράις, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του τύπου είπε ότι φθάνοντας στο τέλος της περιοδείας της, με την συνάντησή της στο Λουξεμβούργο με τους επικεφαλής της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Μπους θα γίνει δεκτός σ ένα κλίμα θερμό, εποικοδομητικό, ένα κλίμα που θα ξεπερνά όλες τις διαφορές του παρελθόντος.

    «Έχουμε τώρα τα μάτια στραμμένα στο κοινό μας μέλλον, στα θέματα που έχουμε στο τραπέζι για να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε,» είπε η κ. Ράις, και συνέχισε « Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν πάντα ότι ένας πυλώνας για τις διατλαντικές σχέσεις ήταν η ενοποίηση της Ευρώπης, μια ήπειρο όπου ένας πόλεμος θα ήταν εκτός φαντασίας και που θα καθόριζε το δρόμο για την ευημερία και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Και δίπλα ένας δεύτερος σημαντικός πυλώνας, είναι αυτός του ΝΑΤΟ».

    Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς την κ. Ράις, επικεντρώθηκαν, όπως ήταν φυσικό, στη επικαιρότητα της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά και για τον ίδιο λόγο για το Ιράν και το Πακιστάν. Η κα. Ράις ολοκληρώνοντας το σκεπτικό για την αναγκαία κατάργηση των πυρηνικών προγραμμάτων στις χώρες αυτές, δήλωσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν και δεν πρόκειται να επιτεθούν στην Βόρεια Κορέα».

    [08] Ιράκ: Αναβάλεται η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων

    10 Feb 2005, 01:59 UTC

    Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ ανακοίνωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου, που αναμένονταν την Πέμπτη, θα καθυστερήσουν, εξαιτίας εκλογικών παρατυπιών. Η επιτροπή δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι πρέπει να επαναληφθεί η καταμέτρηση των ψήφων 300 εκλογικών τμημάτων. Στο μεταξύ, αντάρτες εντείνουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις εκλογές. Στη Βασόρα, ένοπλοι σκότωσαν Iρακινό δημοσιογράφο, που εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό αλ Χουρά, που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Αμπντουλ Χουσείν Χαζάλ και ο τρίχρονος γιος του σκοτώθηκαν την Τετάρτη έξω απ το σπίτι τους. Στη Βαγδάτη, τρεις Κούρδοι πολιτικοί έπεσαν σε ενέδρα και σκοτώθηκαν. Σε ξεχωριστό επεισόδιο, απήχθη ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Βόρεια της πρωτεύουσας, κοντά στη Μπαλάντ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε όταν η αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν, δέχθηκε επίθεση. Λίγη ώρα αργότερα, ο στρατός συνέλαβε δύο υπόπτους αντάρτες.

    [09] Ράις: Ιδιαίτερα εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ.

    10 Feb 2005, 03:03 UTC

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είχε τις πλέον εποικοδομητικές συνομιλίες στην ιστορία του για το θέμα του Ιράκ. Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, η Κα Ράις τόνισε ότι συνάντησε ενωτική διάθεση για το θέμα του Ιράκ. Η κ. Ράις προειδοποίησε επίσης την ΕΕ για τις συνέπειες της άρσης του εμπάργκο πωλήσεων όπλων στην Κίνα, ενώ παρότρυνε την Βρετανική, τη Γαλλική και την Γερμανική ηγεσία να τηρήσουν σκληρή στάση στις συνομιλίες με το Ιράν, για την κατάργηση του πυρηνικού του προγράμματος. Η κ. Ράις βρίσκεται τώρα στο Λουξεμβούργο, τελευταίο σταθμό της πρώτης της αυτής περιοδείας με την ιδιότητα του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ.

    [10] Ράμσφελντ: Περισσότερες χώρες θέλουν να συμμετάσχουν στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ.

    10 Feb 2005, 03:05 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ προσφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που συμμετέχει στην διάσκεψη των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στην Νίκαια της Γαλλίας, δήλωσε χθες ότι πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι το Ιράκ βρίσκεται καθ οδόν προς την σύσταση δημοκρατικού πολιτεύματος και γι αυτό όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να συμμετάσχει σ αυτή τη διαδικασία. Ο κ. Ράμσφελντ παραδέχτηκε πάντως ότι το Ιράκ παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή.

    [11] Μπούς: Αποσταθεροποιητικός παράγων ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά όπλα.

    10 Feb 2005, 03:13 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικό όπλο θα αποτελέσει εξαιρετικά αποσταθεροποιητική δύναμη στο κόσμο. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ανθρωπότητα συνεργάζεται για να στείλει το μήνυμα ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο κ. Μπούς τόνισε ότι προσβλέπει στο να συζητήσει το θέμα του Ιράν με Ευρωπαίους ομολόγους του. Αλλά ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές, όπως είπε. Και τόνισε ότι το Ιράν υφίσταται ψυχολογικό πόλεμο από χώρες που το απειλούν με επίθεση, αναφορά που πιθανότατα φωτογραφίζει τις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 12 February 2005 - 2:18:12 UTC