Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και νέα κονδύλια θα ζητήσει η κυβέρνηση Μπούς για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • [02] Ιράκ: Συνελήφθη στενός συνεργάτης του αλ Ζαρκάουι
  • [03] Νικόλαος Σταύρου: Ο Κάρολος Παπούλιας είναι πολύ σεβαστός στις ΗΠΑ
  • [04] Στην Μέση Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γουίλλιαμ Μπέρνς.
  • [05] Ουάσιγκτον: Συνομιλίες Ράις-Στρώ για το Ιράν
  • [06] Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους: «Η νομοθεσία περί αναπήρων των ΗΠΑ, επηρεάζει άμεσα τη σκέψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
  • [07] Στη Γαλλία σήμερα ο Βίκτωρ Γιούσενκο.
  • [08] Τα ΗΕ τιμούν την 60η επέτειο της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
  • [09] Συνομιλίες Μπούς-Σιράκ σε γεύμα εργασίας το Φεβρουάριο.
  • [10] Περισσότερα αποθέματα σε ευρώ απ ότι σε δολάρια
  • [11] Σουδάν: Εγκρίθηκε η ειρηνευτική συμφωνία
  • [12] Αμερικανός γερουσιαστής ζητά ακροάσεις για το θέμα δημιουργίας νέας μυστικής μονάδας κατασκοπίας στο Πεντάγωνο.
  • [13] Την πιθανότητα εκεχειρίας με το Ισραήλ εξετάζουν Παλαιστινιακές οργανώσεις.

  • [01] Και νέα κονδύλια θα ζητήσει η κυβέρνηση Μπούς για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

    25 Jan 2005, 02:56 UTC

    Η κυβέρνηση Μπούς σκοπεύει να ζητήσει απ το Κογκρέσο την έγκριση επιπρόσθετων κονδυλίων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν φέτος. Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου δηλώνουν ότι το ποσό αυτό θα είναι επιπρόσθετο των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκτακτων κονδυλίων που έχει ήδη εγκριθεί απ το Κογκρέσο για το τρέχον οικονομικό έτος. Το νέο κονδύλι που ζητά η αμερικανική κυβέρνηση ανεβάζει το συνολικό κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Το νέο αίτημα για την έγκριση επιπρόσθετων κονδυλίων θα υποβληθεί επίσημα στο Κογκρέσο μετά τις 7 Φεβρουαρίου. Πάντως είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει δεχτεί επικρίσεις από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου για το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [02] Ιράκ: Συνελήφθη στενός συνεργάτης του αλ Ζαρκάουι

    24 Jan 2005, 21:11 UTC

    Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι

    Οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη στενού συνεργάτη του καταζητούμενου τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Ο συλληφθείς, που είναι γνωστός ως Αμπού Ομάρ αλ Κούρντι, ομολόγησε ανάμειξη στο 75% των βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη, από την εποχή της αμερικανικής εισβολής. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι ο αλ Κούρντι συμμετείχε και στον σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης του 2003 εναντίον του αρχηγείου των ΗΕ στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ χθες από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στα γραφεία του πολιτικού κόμματος του προσωρινού πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, στη Βαγδάτη, τραυματίστηκαν 10 άτομα. Επρόκειτο για την τελευταία σειράς βομβιστικών επιθέσεων ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, σε περίπτωση που οι σουνίτες μουσουλμάνοι υλοποιήσουν προειδοποίηση τους και απόσχουν από την εκλογική διαδικασία.

    [03] Νικόλαος Σταύρου: Ο Κάρολος Παπούλιας είναι πολύ σεβαστός στις ΗΠΑ

    25 Jan 2005, 01:10 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε τη συνέντευξη του Ν, Σταύρου στη ΦτΑ

    (RealVideo)

    Ν. Σταύρου

    Οι διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη εποχή, η επιλογή του Κάρολου Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας είναι τρία θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Μεσόγειος», Νικόλαος Σταύρου, σε ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο συνεργάτη μας δημοσιογράφο Γιώργο Μπίστη. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως την μετέδωσαν η «Φωνή της Αμερικής» και οι σταθμοί που συνεργάζονται μαζί της.

    Κείμενο συνέντευξης:

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Κύριε Σταύρου, το τελευταίο τεύχος του περιοδικού σας «Μεσόγειος», το οποίο εκδίδεται από το μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο Duke, είναι αφιερωμένο στη μετανάστευση-τα ωφέλη που προκύπτουν από αυτήν, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί. Μιλήστε μας για το αφιέρωμα αυτό και ιδιαίτερα για τούς λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να ασχοληθείτε τώρα με το φαινόμενο της μετανάστευσης.

    Ν. ΣΤΑΥΡΟΥ: Το ειδικό τεύχος του περιοδικού «Μεσόγειος» είναι αφιερωμένο στη μετανάστευση για τους εξής λόγους: Τα τελευταία δέκα χρόνια σ ολόκληρη την Υφήλιο έχουμε ένα φαινόμενο, το οποίο είναι προβληματικό για τις δυτικές οικονομίες και βεβαίως για όλου του κόσμου τις οικονομίες. Γύρω στα 100 εκατομμύρια κόσμος είτε αποπειράται να φύγει από τα σπίτια του είτε το κάνει πραγματικά. Έχουμε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης , το φαινόμενο της παράνομης εισδοχής μεγάλων μαζών ατόμων στις δυτικές χώρες και αυτό επιφέρει αναστατώσεις πολιτικές, κοινωνικές ακόμα και σε θέματα ασφαλείας. Γι αυτό αποφασίσαμε να επιλέξουμε μια ομάδα ειδικών στα θέματα αυτά, γύρω στα 12 άτομα, για να εξετάσουν τα θέματα από όλες τις πλευρές. Το τεύχος αυτό του περιοδικού είναι, όπως είπαμε, ειδικό και προορίζεται για χρήση στα πανεπιστήμια από φοιτητές και μελετητές.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ένα από τα θέματα, κύριε Σταύρου, που κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό στην Ελληνική αρθρογραφία είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή να επιλέξει τον άλλοτε διπλωμάτη κ. Κάρολο Παπούλια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν βέβαια θα έχει λήξει η θητεία του τωρινού προέδρου κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Πως βλέπουν οι Έλληνες της Αμερικής, και οι Αμερικανοί γενικότερα, την εξέλιξη αυτή;

    Ν. ΣΤΑΥΡΟΥ: Η επιλογή του Κάρολου Παπούλια είναι πολύ εύστοχη κατά τη γνώμη μου. Ο κ. Παπούλιας είναι ένας πολύ έντιμος άνθρωπος. Κατάγεται από την Ήπειρο και, όπως γνωρίζουμε, υπηρέτησε ως υπουργός εξωτερικών δύο φορές, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι πολύ σεβαστός στους Αμερικανούς διπλωμάτες που τον ξέρουν προσωπικά. Στο παρελθόν, κατά την περίοδο του 80, δημιούργησε ορισμένες αντιφάσεις, λόγω της σταθερής και σθεναρής θέσης της Ελλάδος στο Μεσανατολικό θέμα , αλλά ο σεβασμός που τρέφουν ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κοινωνίας για το πρόσωπό του είναι πολύ μεγάλος. Το ίδιο μεγάλος είναι, θα έλεγα, και ο σεβασμός από μέρους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ευθύς άνθρωπος και αποκατέστησε , κατά τη γνώμη μου, την αξιοπρέπεια της ελληνικής κυβερνήσεως και της Ελλάδος στις δυτικές χώρες στην περίοδο του 80, παρά τις αντιφάσεις που είχε στην αρχή της θητείας του.

    Επίσης η επιλογή του επιβεβαιώνει την ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Όπως ο κ. Σημίτης επέλεξε πρόσωπο από την αντίπαλη πλευρά για πρόεδρο της Δημοκρατίας , έτσι κι ο κ. Καραμανλής έκανε στην περίπτωση αυτή επιλέγοντας ένα άτομο από το αντίπαλο κόμμα για το ανώτατο αυτό αξίωμα. Βεβαίως το αξίωμα του προέδρου είναι κυρίως συμβολικό, αλλά ο κάτοχος του αξιώματος αυτού έχει μεγάλη επιρροή στην ελληνική κοινωνία και η εικόνα που δίνει η Ελλάδα στο εξωτερικό κατά μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από το προεδρικό αξίωμα.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Κλείνοντας κύριε καθηγητά, ας ρίξουμε μια γρήγορη, πολύ γρήγορη, ματιά στην Ελληνική οικονομία. Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα;

    Ν. ΣΤΑΥΡΟΥ: Η ελληνική οικονομία είναι αρκετά σταθερή. Οι Ολυμπιακοί αγώνες προσέφεραν στην Ελλάδα τη δυνατότητα μεγάλων έργων, τα οποία θα έχουν τεράστια επίπτωση, θετική θα έλεγα, στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος υπάρχουν μικροπροβλήματα ανεργίας η ελληνική οικονομία είναι σταθερή, το Ευρώ είναι πολύ σταθερό ως νόμισμα στη διεθνή οικονομία, συνεπώς οι ανησυχίες πρέπει να είναι περιορισμένες και κατά τη γνώμη μου είναι εφήμερες.

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε καθηγητά.

    [04] Στην Μέση Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γουίλλιαμ Μπέρνς.

    25 Jan 2005, 03:40 UTC

    Από προηγούμενη συνάντηση Μπέρνς-Αμπάς

    O αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, Γουίλλιαμ Μπερνς, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελί, ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπέρνς αναχωρεί σήμερα για Αίγυπτο, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Γάζα, μετά από συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους από την ΕΕ, τα ΗΕ, και τη Ρωσία, δηλαδή τα μέλη του κουαρτέτου που συνέταξε τον λεγόμενο οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολής.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπας σημείωσε μεν πρόοδο στη προσπάθεια του να σταματήσουν οι επιθέσεις εξτρεμιστών κατά Ισραηλινών στόχων, αλλά οι εξτρεμιστές επιμένουν ότι και το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις δικές του επιθέσεις.

    [05] Ουάσιγκτον: Συνομιλίες Ράις-Στρώ για το Ιράν

    24 Jan 2005, 21:18 UTC

    Ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου αναμένεται ότι θα τονίσει πως η διπλωματία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο χειρισμού του Ιράν και των πυρηνικών του φιλοδοξιών. Ο κ. Στρω είχε συνομιλίες χθες με την υποψήφια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία υποστηρίζει την θέση της κυβέρνησης Μπους ότι θα πρέπει να ασκηθούν στο Ιράν εντονότερες πιέσεις. Ο κ. Στρώ είχε αργότερα συνομιλίες με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία επιμένουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός, ώστε να πειστούν οι Ιρανοί να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [06] Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους: «Η νομοθεσία περί αναπήρων των ΗΠΑ, επηρεάζει άμεσα τη σκέψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

    25 Jan 2005, 00:31 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Ακούστε τη συνέντευξη της Ελευθερίας Μπερνιδάκη-Άλντους στη ΦτΑ[Stream]

    (RealAudio)

    Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους

    Η χαρά της ζωής μπορεί να διεκδικηθεί και από τουs αναπήρους, δήλωσε η Ελευθερία Μπερνιδάκη-Άλντους στη Zωή Λεουδάκη, της ΦτΑ, κατά την διάρκεια επίσκεψης της στη Ουάσιγκτον.

    Πολιτικός, πανεπιστημιακός, αλλά πάνω απ όλα άνθρωπος με όραμα και θέληση η κυρία Μπερνιδάκη κατά την διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο πανεπιστήμιο Αμέρικαν, εδώ στη Ουάσινγκτον, με θέμα «Αντιμετώπιση των αναπήρων από την αρχαία Ελλάδα, μέχρι την σύγχρονη Αμερική». H κυρία Μπερνιδάκη, που είναι βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος διακομματικής επιτροπής για θέματα που αφορούν αναπήρους, επαίνεσε την αμερικανική νομοθεσία που αφορά θέματα που απασχολούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, και είπε ότι οι καταβολές της προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα η κυρία Μπερνιδάκη είπε: «Η αντίληψη που προέρχεται από την ανθρωπιστική προσέγγιση των θεμάτων, ήταν οπωσδήποτε η επιτομή της αρχαίας ελληνικής σκέψης και είναι νομίζω και η προσέγγιση των ΗΠΑ, σήμερα. Πιστεύω ότι οι δυο κοινωνίες μοιάζουν πάρα πολύ, όσο αναφορά στην αντιμετώπιση του ατόμου. Δηλαδή η δυνατότητα του να εξερευνηθεί το πόσο μακριά μπορεί κανείς να σπρώξει για να πετύχει πράγματα, νομίζω ότι αποτελεί μία κοινή προσέγγιση. Επίσης, η προσέγγιση του ανθρώπου σαν άτομο που πρέπει να έχει ευκαιρίες, οπωσδήποτε προέρχεται νομίζω από τη αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε και οι ιδρυτές των ΗΠΑ είχαν συνειδητότατα υιοθετήσει τη σκέψη των αρχαίων Ελλήνων και είχαν μελετήσει τις κλασσικές σπουδές, οι περισσότεροι από αυτούς».

    Άλλος ένας κύκλος αλληλεπίδρασης μεταξύ αρχαίας Ελλάδος και ΗΠΑ φαίνεται σήμερα με την αμερικανική νομοθεσία του 1990, για άτομα με ειδικές ανάγκες, που σύμφωνα με την κυρία Μπερνιδάκη, θα αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα και την ΕΕ

    «Η Αmericans with Disabilities Act», είπε η κυρία Μπερνιδάκη, «η αμερικανική νομοθεσία περί αναπήρων του 1990, φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τη σκέψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οδηγίες που έρχονται από την Ευρώπη προς τις χώρες μέλη, κάνουν αναφορά ακριβώς στις ίδιες νομικές ιδέες: στην άρση των διακρίσεων, στις ίσες ευκαιρίες, στις εύλογες προσαρμογές, από τη μεριά των εργοδοτών για τη εργοδοσία των αναπήρων, στη προσβασιμότητα στο χώρο εργασίας, προσβασιμότητα στη τεχνολογία κλπ. Έτσι και εμείς, αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, με το σχέδιο νόμου πλαίσιο κατά των διακρίσεων, επαναλαμβάνουμε την ίδια ορολογία».

    Η κυρία Μπερνιδάκη τυφλώθηκε από ατύχημα σε ηλικία 3 χρόνων. Αυτό όμως δεν αναχαίτισε μία διακεκριμένη πορεία στο πανεπιστημιακό χώρο αλλά και στο χώρο της πολιτικής. Η κυρία Μπερνιδάκη πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία δικαιότερη κοινωνία που δεν θα αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρίες ασθενείς, ή ως αντικείμενα ελεημοσύνης, αλλά ως ανεξάρτητους και ισότιμους πολίτες.

    Οι αρχαίοι, λέει η κύρια Μπερνιδάκη, μας μαθαίνουν ότι όλοι υποκείμεθα στα βάσανα το πόνο και εντέλει στο θάνατο και εκείνο που τελικά μετράει στη ζωή είναι η σχέση με τους άλλους, η χαρά της ανθρώπινης επαφής. «Νομίζω ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα εγώ είναι ότι αυτή η χαρά της ζωής, μπορεί να διεκδικηθεί και από τους ανάπηρους, παρόλο που υπάρχει το βάσανο».

    Στην Ουάσιγκτον η κυρία Μπερνιδάκη ήταν προσκεκλημένη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αμέρικαν και του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, συναντήθηκε επίσης και με παράγοντες της ομογένειας, ανάμεσα στους οποίους και με τον ελληνικής καταγωγής δημοκρατικό Γερουσιαστή, Πωλ Σαρμπάνη.

    [07] Στη Γαλλία σήμερα ο Βίκτωρ Γιούσενκο.

    25 Jan 2005, 03:04 UTC

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, θα μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του στη Δυτική Ευρώπη. Όπως δήλωσε και κατά την τελετή της ορκωμοσίας του, ο κ. Γιούσενκο επιθυμεί την ενσωμάτωση της Ουκρανίας με την Δυτική Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Γι αυτό και η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό χθες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν στη Μόσχα όπου είχε τρίωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και χαρακτήρισε τη Ρωσία, αιώνιο στρατηγικό εταίρο της Ουκρανίας. Από τη πλευρά του ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες παραγωγικές και τόνισε ότι προσβλέπει στην διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    [08] Τα ΗΕ τιμούν την 60η επέτειο της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

    25 Jan 2005, 03:14 UTC

    Ιλάι Βηζέλ

    Η γενική συνέλευση των ΗΕ θα τιμήσει την Πέμπτη την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης από τις συμμαχικές δυνάμεις. Αυτή είναι η πρώτη επέτειος της απελευθέρωσης των στρατοπέδων του θανάτου που τιμάται επίσημα από τον διεθνή οργανισμό. Πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίοι και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων πέθαναν σε αυτά κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι αυτή τη μέρα τιμώνται τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ενώ γίνεται έκκληση για λαούς που αντιμετωπίζουν ανάλογη απειλή στην εποχή μας. Ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ συγγραφέας Ιλάι Βηζέλ, που είναι ο ίδιος επιζών των στρατοπέδων του θανάτου, είπε στην γενική συνέλευση των ΗΕ ότι η αδιαφορία για την δυστυχία στον κόσμο, βοηθά τους δράστες τέτοιων πράξεων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είπε ότι το Αουσβιτς θα παραμείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας σαν σύμβολο γενοκτονίας και έλλειψης σεβασμού ανθρώπων πρός άλλους ανθρώπους.

    Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Αμυνας, Πώλ Γούλφοβιτς, ο οποίος είπε πως ο κόσμος διδάχτηκε από τα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου πως καμμιά ειρηνική χώρα δεν μπορεί να αδρανεί εν όψει μιας γενοκτονίας. Χωρίς να αναφέρει τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ ο κ. Γούλφοβιτς παρατήρησε πως καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους οι Αμερικανοί όταν παρίσταται ανάγκη βλέπουν τον πόλεμο σαν καθήκον τους. «Οι Αμερικανοί συχνά πολεμούν για να απελευθερώσουν άλλους από τη σκλαβιά και την τυραννία, προστατεύοντας έτσι τη δική τους ελευθερία", είπε ο κ. Γούλφοβιτς, "Οποτεδήποτε οι Αμερικανοί κατέφυγαν στα όπλα το έκαναν με την πεποίθηση ότι αποβαίνει προς ώφελος όλου του κόσμου το να είναι οι λαοί ελεύθεροι να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους".

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέινυ, ηγείται αντιπροσωπείας στην Πολωνία, για την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίργκενάου. Ο κ. Τσέινυ, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Λύν, θα συναντηθεί με περίπου 2,000 επιζώντες του Αουσβιτς την Πέμπτη, όπου θα συγκεντρωθούν ηγέτες από όλο τον κόσμο και πρώην στρατιώτες της Σοβιετικής Ενωσης που βοήθησαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης του μεγαλύτερου στρατοπέδου θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας.

    [09] Συνομιλίες Μπούς-Σιράκ σε γεύμα εργασίας το Φεβρουάριο.

    25 Jan 2005, 03:10 UTC

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογο του, Ζακ Σιράκ, για γεύμα εργασίας στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, μια μέρα πριν τις επαφές του κ. Μπούς με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται καθώς η Αμερικανική και η Γαλλική πλευρά καταβάλλουν προσπάθειες αναθέρμανσης των μεταξύ τους σχέσεων που έχουν ψυχραθεί λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

    [10] Περισσότερα αποθέματα σε ευρώ απ ότι σε δολάρια

    24 Jan 2005, 21:44 UTC

    Νέα έρευνα που έγινε σε σχέση με πολλές κεντρικές τράπεζες, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες διατηρούν μεγαλύτερα αποθέματα δολαρίων απ' ότι Ευρώ. Οι αναλυτές λένε ότι η μεταστροφή αυτή θα μπορούσε να υποσκάψει την αξία του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές. Εδώ και τρία χρόνια, η συναλλαγματική αξία του Ευρωπαϊκού νομίσματος κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση με το δολάριο. Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν σε στοιχεία που χορήγησαν 65 κεντρικές τράπεζες.

    [11] Σουδάν: Εγκρίθηκε η ειρηνευτική συμφωνία

    24 Jan 2005, 21:53 UTC

    Το εκτελεστικό σώμα του ανταρτικού κινήματος του νοτίου Σουδάν, παμψηφεί ενέκρινε την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με την σουδανική κυβέρνηση. Η σουδανική κυβέρνηση πρέπει τώρα και εκείνη να προσυπογράψει την συμφωνία και όπως αναμένεται, η διαδικασία στο κοινοβούλιο θ αρχίσει αργότερα, αυτή την εβδομάδα. Η συμφωνία για τον τερματισμό του πιο μακροχρόνιου πολέμου στην αφρικανική ήπειρο, υπεγράφη τον Ιανουάριο, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Κένυα. Ένα από τα κύρια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας, παρέχουν εξαετή αυτονομία στο νότιο Σουδάν. Μετά την πάροδο της 6ετούς περιόδου, προβλέπεται η διενέργεια εκλογών.

    [12] Αμερικανός γερουσιαστής ζητά ακροάσεις για το θέμα δημιουργίας νέας μυστικής μονάδας κατασκοπίας στο Πεντάγωνο.

    24 Jan 2005, 01:55 UTC

    Τζον Μακέην

    Σημαίνων αμερικανός γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ζητά την πραγματοποίηση ακροάσεων αναφορικά με δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έχει δημιουργήσει νέα μυστική μονάδα κατασκοπίας. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο γερουσιαστής Τζον Μακέην, ζήτησε την πραγματοποίηση ακροάσεων για το θέμα στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της γερουσίας, της οποίας είναι μέλος. Η εφημερίδα Washington Post γράφει ότι ο κ. Ράμσφελντ έχει δημιουργήσει την μυστική αυτή μονάδα η οποία επί δύο χρόνια τώρα πραγματοποιεί μυστικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού. Το άρθρο αναφέρει ότι ο κ. Ράμσφελντ επανερμηνεύει την αμερικανική νομοθεσία αναλαμβάνοντας μυστικές αποστολές που παραδοσιακά πραγματοποιούνταν από την CIA. Από τη πλευρά του το Αμερικανικό Πεντάγωνο αρνείται την ύπαρξη τέτοιας μονάδας, αλλά δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλες μυστικές υπηρεσίες με στόχο την βελτίωση του κατασκοπευτικού υλικού που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

    [13] Την πιθανότητα εκεχειρίας με το Ισραήλ εξετάζουν Παλαιστινιακές οργανώσεις.

    24 Jan 2005, 01:18 UTC

    Οι Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα εκεχειρίας 30 ημερών με το Ισραήλ. Αλλά διαψεύδουν Ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι έχουν ήδη συμφωνήσει στην εκεχειρία. Το Σάββατο και τρίτη Παλαιστινιακή οργάνωση, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, δήλωσε ότι θα συμφωνούσε με εκεχειρία, αν το Ισραήλ σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και σταματήσει να σκοτώνει ένοπλους Παλαιστίνιους. Από την πλευρά του το Ισραήλ δήλωσε ότι θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αν οι εξτρεμιστές σταματήσουν να στοχεύουν Ισραηλινούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 26 January 2005 - 2:18:12 UTC