Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανοί στρατιώτες από τη Νότιο Κορέα στο Ιράκ
  • [02] Γάζα: Ισραηλινοί πύραυλοι κατά γραφείων της Φατάχ
  • [03] Αμπντάλα: Η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους κλειδί για την σύσταση ενιαίου Αραβικού μετώπου κατά της τρομοκρατίας.
  • [04] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις συμμαχικών δυνάμεων με πολιτοφύλακες του Αλ Σάντρ.
  • [05] Ράις: Συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας για νέο ψήφισμα στα ΗΕ για Ιράκ.
  • [06] New Yorker: Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ενέκρινε σκληρές μεθόδους ανακρίσεων στο Ιράκ.
  • [07] Και νέα πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπούς.
  • [08] Φίλιπ Κρίστοφερ: Δεν θα θυσιάσουμε τις αρχές και τα ιδεώδη μας
  • [09] Ινδία: επικρατεί η Γκάντι

  • [01] Αμερικανοί στρατιώτες από τη Νότιο Κορέα στο Ιράκ

    17 May 2004, 21:41 UTC

    Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι θα αναπτύξει στο Ιράκ 3.600 στρατιώτες που τώρα βρίσκονταν στη Νότιο Κορέα.

    Εκπρόσωπος του Πεντάγωνου σήμερα δήλωσε ότι η μετακίνηση γίνεται στα πλαίσια της προγραμματισμένης εναλλαγής αμερικανικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από εξέταση των εναλλακτικών λύσεων για την διατήρηση συγκεκριμένου αριθμού στρατιωτών στο Ιράκ και δεν αντικατοπτρίζει την μείωση των Αμερικανικών δυνάμεων στη Νότιο Κορέα. Η μετακίνηση των στρατιωτών θα γίνει προς το τέλος του χρόνου.

    Εν τω μεταξύ, η Σεούλ εξέφρασε ανησυχία ότι οποιαδήποτε μείωση στρατιωτικού δυναμικού θα αποδυναμώσει της ετοιμότητα των ΗΠΑ κατά απειλών προερχόμενων από τη Βόρεια Κορέα.

    [02] Γάζα: Ισραηλινοί πύραυλοι κατά γραφείων της Φατάχ

    17 May 2004, 00:25 UTC

    Απ' την χθεσινή συνεδρίαση του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου

    Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με 5 πυραύλους τα γραφεία του κινήματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Γιασερ Αραφάτ στην πόλη της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι την ώρα της επίθεσης το κτήριο στην συνοικία Ζεϊτούν ήταν άδειο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Ισραήλ για εντατικοποίηση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων και των κατεδαφίσεων σπιτιών Παλαιστινίων, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την άρση από μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, προσωρινής απαγόρευσης στις κατεδαφίσεις σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφα της Γάζας. Πάντως ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την αντίθεση της Ουάσιγκτον στις κατεδαφίσεις αυτές.

    [03] Αμπντάλα: Η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους κλειδί για την σύσταση ενιαίου Αραβικού μετώπου κατά της τρομοκρατίας.

    17 May 2004, 00:48 UTC

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε ότι η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί κλειδί για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, καθώς και την δημιουργία ενιαίου Αραβικού μετώπου στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σε δηλώσεις του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε ότι η αντίληψη που επικρατεί πως η Ουάσιγκτον μεροληπτεί προς όφελος του Ισραήλ, αποτελεί τροχοπέδη στην διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων και εξέφρασε ανησυχία για την πτώση του γοήτρου των ΗΠΑ παγκοσμίως και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

    [04] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις συμμαχικών δυνάμεων με πολιτοφύλακες του Αλ Σάντρ.

    17 May 2004, 00:57 UTC

    Oι συμμαχικές δυνάμεις συγκρούστηκαν χθες με πολιτοφύλακες του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σάντρ, ενώ δύο γυναίκες που δούλευαν για τις συμμαχικές δυνάμεις σκοτώθηκαν και δύο άλλα άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον αυτοκινήτου στη Βαγδάτη. Η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα θύματα επλήγη από πυρά μικρών όπλων. Επίσης Ιρακινοί αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον τρεις αμάχους στη διάρκεια αποτυχημένης προσπάθειας τους να πλήξουν στρατιωτική βάση των συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλο που, όπως είπε, η μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να τους ζητήσει να φύγουν απ τη χώρα. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι πιστεύει πως η μεταβατική Ιρακινή κυβέρνηση, που θα αναλάβει τα ηνία μετά τις 30 Ιουνίου, θα ζητήσει απ τις συμμαχικές δυνάμεις να παραμείνουν στο Ιράκ έως ότου η χώρα δημιουργήσει το δικό της αυτοδύναμο στρατό.

    [05] Ράις: Συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας για νέο ψήφισμα στα ΗΕ για Ιράκ.

    17 May 2004, 01:03 UTC

    Σ. Ιβανώφ, Κ. Ράις

    Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφωνούν στο πως θα πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα στο Ιράκ. Μετά τις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, η κ. Ράις τόνισε ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα πρέπει να κινηθούν προς νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ αναφορικά με την μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ στις 30 Ιουνίου. Ένα τέτοιο ψήφισμα επικύρωσης του σχεδίου μεταβίβασης της εξουσίας, δήλωσε η κ. Ράις, θα συντελούσε στην σταθεροποίηση της νέας Ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης. Ρώσοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για νέο ψήφισμα στα ΗΕ.

    [06] New Yorker: Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ενέκρινε σκληρές μεθόδους ανακρίσεων στο Ιράκ.

    17 May 2004, 01:07 UTC

    Νέες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού New Yorker αναφέρουν ότι ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε ο ίδιος εξουσιοδοτήσει σκληρές μεθόδους ανάκρισης των κρατουμένων στο Ιράκ, αλλά αξιωματούχοι του Πενταγώνου διαψεύδουν τις πληροφορίες. Πάντως το άρθρο φέρει νυν και πρώην αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να δηλώνουν ότι ο κ. Ράμσφελντ είχε επιτρέψει την χρήση μεθόδων καταναγκασμού και σεξουαλικού εξευτελισμού σε Ιρακινούς κρατούμενους. Εκπρόσωπος του κ. Ράσμφελντ διαψεύδει τις πληροφορίες χαρακτηρίζοντας το άρθρο υπερβολικό. Πάντως μέλη της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας δηλώνουν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διαπιστώσουν αν οι καταγγελίες ευσταθούν.

    [07] Και νέα πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπούς.

    17 May 2004, 01:10 UTC

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν και νέα πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Μπούς. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Newsweek δείχνει ότι το ποσοστό δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου συρρικνώθηκε στο 42%, ενώ άλλη σφυγμομέτρηση του CNN και του περιοδικού TIME δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών αμφιβάλλουν για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπούς χειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας. Πάντως παραμένει μικρή η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ του προέδρου Μπούς και του αντιπάλου του απ το Δημοκρατικό κόμμα, γερουσιαστή Τζόν Κέρρυ και δεν ξεπερνά τις 5 εκατοστιαίες μονάδες.

    [08] Φίλιπ Κρίστοφερ: Δεν θα θυσιάσουμε τις αρχές και τα ιδεώδη μας

    Γιώργος Μπίστης ΦτΑ, Ουάσινγκτoν

    14 May 2004, 19:24 UTC

    Αισιοδοξία για την προοπτική να τερματισθεί η διαίρεση της Κύπρου εξέφρασαν οι αντιπρόσωποι των απανταχού της γης Ελλήνων και Κυπρίων, οι οποίοι πήραν μέρος στην τριήμερη διάσκεψη για το Κυπριακό, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον. Τη διάσκεψη διοργάνωσαν από κοινού το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και η επιλεγόμενη Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια του Ελληνισμού (CPH).

    Στόχος της φετινής , 15ης, ετήσιας αυτής διάσκεψης ήταν να διαλύσει ορισμένες αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη, μετά από την απόρριψη, από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, του σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Οι σύνεδροι, σε σειρά επαφών που είχαν με μέλη της αμερικανικής Βουλής και της Γερουσίας, αλλά επίσης και με παράγοντες της αμερικανικής εκτελεστικής εξουσίας, διευκρίνισαν ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος ήταν απλώς ένα «όχι» στο σχέδιο Ανάν, επειδή το σχέδιο αυτό δεν ικανοποιούσε ορισμένα βασικά αιτήματα της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Αλλά, οι σύνεδροι τόνισαν, δεν σήμαινε και «όχι» στις προσπάθειες για επανένωση των δύο κοινοτήτων του νησιού, κάτι που εξακολουθεί να είναι επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης όσο και του λαού της Κύπρου.

    Πωλ Σαρμπάνης

    Η προσπάθειά τους φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Έντουαρντ Κέννεντυ και Πωλ Σαρμπάνη, έδειξαν κατανόηση και συμφώνησαν ότι οι Ελληνοκύπριοι εξέφρασαν την άποψή τους για το σχέδιο Ανάν με δημοκρατικό τρόπο και ότι θα πρέπει η απόφασή τους να γίνει σεβαστή από όλους και να καταβληθούν τώρα νέες προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο δύσκολο πρόβλημά τους.

    Τ. Γουέστον

    Με παρόμοιο πνεύμα μίλησαν επίσης δύο σημαντικοί παράγοντες της εκτελεστικής εξουσίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Καναδικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Ο τελευταίος εξέφρασε απογοήτευση που δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαίου, που ήταν η προθεσμία που είχε τεθεί, αλλά οπωσδήποτε και οι δύο τόνισαν ότι το πιο σπουδαίο είναι πως επιτεύχθηκε ο κοινός στόχος της Κύπρου και των ΗΠΑ, που ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Γκρόσμαν, και με την άποψή του συμφώνησαν και πολλοί από τους προσκεκλημένους Αμερικανούς βουλευτές, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να βρεθεί τρόπος που να ξαναβάλει τα δύο άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη στο δρόμο της ενοποίησης για να απολαύσουν όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στα πλαίσια της διάσκεψης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, υπογράμμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε θα θυσιάσουν τις αρχές και τα ιδεώδη τους και πως ακόμα και στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συγκατατεθεί στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν, οι ψηφοφόροι και πάλι θα το απέρριπταν διότι δεν κατοχύρωνε την ασφάλειά τους.

    T. Τένετ

    Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής της C-I-A, Τζωρτζ Τένετ, η βουλευτής Νίνα Λόουη , από τη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος , Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος όμως δεν παρέστη, διότι προετοιμάζεται για την επίσκεψη που θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στις συνομιλίες τις οποίες θα έχει με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο. Ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ Γιώργος Σαββαΐδης, που παρέλαβε εκ μέρους του το βραβείο, είπε ότι ο κ. Μολυβιάτης γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση της Κύπρου και θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση ενός δίκαιου και βιώσιμου διακανονισμού του προβλήματος. Η βουλευτής Νίνα Λόουη υποσχέθηκε πως και αυτή θα συνεργασθεί με τους φίλους της Κύπρου στο Κογκρέσο, για να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση. Ο Τζωρτζ Τένετ, που σα διευθυντής της C-I-A δεν επιτρέπεται να μιλά για πολιτικά θέματα, περιορίστηκε απλώς στο να πει ότι εκείνο το οποίο γνωρίζει είναι ότι στο τέλος πάντα επικρατεί το σωστό, αφήνοντας να εννοηθεί πως το σωστό θα γίνει και στην περίπτωση της Κύπρου. Τον κ. Τένετ παρουσίασε στην εκδήλωση ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ και πρώην πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζων Νεγρεπόντε, ο οποίος είναι επίσης ελληνικής καταγωγής.

    Τις εργασίες της διάσκεψης παρακολούθησαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης και οι Έλληνες βουλευτές Ευγένιος Χαϊτίδης της Νέας Δημοκρατίας και Γρηγόρης Νιώτης του ΠΑΣΟΚ.

    [09] Ινδία: επικρατεί η Γκάντι

    14 May 2004, 21:18 UTC

    Σόνια Γκάντι

    Στην Ινδία, καθώς το νικηφόρο κόμμα του Κογκρέσου προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, οι χρηματαγορές στην χώρα σημείωσαν θεαματική πτώση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για το ενδεχόμενο συμμαχίας με αριστερά κόμματα, τα οποία έχουν φανερά ταχθεί κατά των συνεχιζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Το κόμμα του Κογκρέσου, του οποίου ηγείται η Σόνια Γκάντι, κέρδισε 145 έδρες, που αποτελούν την πλειοψηφία στην βουλή των 545 εδρών. Ομως, για να σχηματιστεί κυβέρνηση, η κα Γκάντι θα πρέπει να βασιστει σε μεγάλο βαθμό σε μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών κομμάτων, που κέρδισαν 63 έδρες.

    Αλλά ορισμένοι παρατηρητές, λένε οτι οι κομμουνιστές, που ήδη αντιγράφουν την Κίνα στις επαρχίες τις οποίες ελέγχουν, μάλλον δεν θα αναστείλουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οτι η κριτική που ασκούσαν σαυτές είχε κυρίως πολιτικά κίνητρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 May 2004 - 1:18:09 UTC