Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όχι" του κόμματος Λικούντ στο σχέδιο Σαρόν
  • [02] Άλλοι 11 αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.
  • [03] Μάϊερς: Οι κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ εξαίρεση και όχι κανόνας.
  • [04] Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του διευρυμένου Ευρωκοινοβουλίου.
  • [05] Σερβία: Παραδόθηκε ο εγκέφαλος ...
  • [06] «To Κυπριακό εξάντλησε το οξυγόνο ...
  • [07] Δεν αποσύρονται ο αμερικανικές δυνάμεις από τη Φαλούτζα
  • [08] Ο πρόεδρος Μπους «αηδιάζει» με ...
  • [09] Το Λικούντ θα καταψηφίσει το σχέδιο ...
  • [10] Συνελήφθη και πάλι ο Μπακάρ Μπασίρ, ...
  • [11] Και εγένετο μία νέα Ευρωπαϊκή ...
  • [12] Δεν σχεδίαζε επίθεση η Αλ Κάιντα ...
  • [13] Το 63% των Ιρακινών αισιοδοξεί ...

  • [01] "Όχι" του κόμματος Λικούντ στο σχέδιο Σαρόν

    03 May 2004, 00:53 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρόλο που το κόμμα του απέρριψε ξεκάθαρα το σχέδιο του για την απομάκρυνση των Ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων απ τη Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης. Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Σαρόν εξέφρασε λύπη για το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας και τόνισε ότι θα συζητήσει τις συνέπειες του με μέλη του κόμματος Λικούντ αλλά και άλλων κομμάτων. Ένα ποσοστό από 58 μέχρι 62% των μελών του κόμματος Λικούντ καταψήφισαν το σχέδιο Σαρόν, που προβλέπει την απομάκρυνση 21 Εβραϊκών οικισμών απ την Λωρίδα της Γάζας και τεσσάρων απ τη Δυτική Όχθη. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση του Ισραηλινού ελέγχου σε άλλα σημεία της Δυτικής Όχθης, που διεκδικούνται απ τους Παλαιστινίους. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επανέλαβε αργά χθες το βράδυ την υποστήριξη του προς το σχέδιο Σαρόν, χαρακτηρίζοντας το «σημαντικό βήμα για την επίτευξη ειρήνης».

    [02] Άλλοι 11 αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.

    03 May 2004, 01:04 UTC

    Διαβουλεύσεις για το μέλλον της Φαλούτζα

    11 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, συμπεριλαμβανομένων και 6 που σκοτώθηκαν σε επίθεση με βλήματα όλμων δυτικά της Φαλούτζα. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πολλαπλές επιθέσεις με βλήματα όλμων έπληξαν χθες αμερικανική στρατιωτική βάση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και τουλάχιστον 30 άλλα άτομα. 5 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης χθες σε άλλες περιοχές του Ιράκ. Στο μεταξύ κατόρθωσε να διαφύγει των απαγωγέων του ο αμερικανός όμηρος, Τόμας Χάμιλ, οδηγός φορτηγού, που είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ, πριν 3 εβδομάδες. Επίσης ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Ρίτσαρντ Μάϊερς, διέψευσε πληροφορίες ότι πρώην στρατηγός του Σαντάμ Χουσεΐν τέθηκε επικεφαλής των Ιρακινών δυνάμεων που θα ελέγχουν τη Φαλούτζα, στα πλαίσια συμφωνίας για το τερματισμό της πολιορκίας της πόλης.

    [03] Μάϊερς: Οι κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ εξαίρεση και όχι κανόνας.

    03 May 2004, 01:07 UTC

    Στρατηγός Μάϊερς

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάϊερς, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ και τόνισε ότι μόνο λίγοι στρατιώτες βρέθηκαν αναμεμειγμένοι σε τέτοιου είδους ενέργειες κακοποίησης κρατουμένων στις περιβόητες φυλακές Αμπού Γκαρίμπ και ότι οι περιπτώσεις αυτές διερευνώνται. Ο στρατηγός Μάϊερς προέβη σ αυτές τις δηλώσεις μετά την δημοσίευση παραστατικότατων φωτογραφιών που δείχνουν στρατιώτες να κακοποιούν κρατουμένους στις εν λόγω φυλακές. Ο στρατηγός Μάϊερς δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει περί εσωτερικής διερεύνησης που διενήργησε ο στρατός και η οποία αναφέρεται λεπτομερώς στις κακοποιήσεις. Μάλιστα το περιοδικό New Yorker γράφει ότι η εσωτερική αυτή διερεύνηση βρήκε «ξεκάθαρα σαδιστική, κακόβουλη και εγκληματική συμπεριφορά» σε βάρος κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκαρίμπ στο Ιράκ.

    [04] Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του διευρυμένου Ευρωκοινοβουλίου.

    03 May 2004, 01:56 UTC

    Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενσωμάτωση 10 νέων μελών και σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νεο-διευρυμένου Ευρωκοινοβουλίου. Οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στο θέμα του Ευρωπαϊκού συντάγματος, τα δικαιώματα ψήφου και τρόπους ενσωμάτωσης των 75 εκατομμυρίων νέων Ευρωπαίων πολιτών στην εννιαία οικονομία.

    [05] Σερβία: Παραδόθηκε ο εγκέφαλος ...

    03 May 2004, 02:04 UTC

    Παραδόθηκε στην αστυνομία χθες έξω απ το Βελιγράδι, ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος της δολοφονίας πέρυσι του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Ντζίντζιτς. Πρόκειται για τον Μιλοράντ Λούκοβιτς, πρώην αστυνομικό διοικητή με διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, όταν παραδόθηκε βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

    [06] «To Κυπριακό εξάντλησε το οξυγόνο ...

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    30 Apr 2004, 15:34 UTC

    Λευκωσία: μία μερα μετά το δημοψήφισμα

    Η επίδραση που έχουν τα δύο διαφορετικά αποτελέσματα των πρόσφατων δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, πάνω στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξετάσθηκε εκτενώς σε μια ημερίδα με τίτλο «Η Κύπρος μετά τα δημοψηφίσματα», που διοργανώθηκε την Πέμπτη στη Ουάσιγκτον, από τη Σχολή Ανώτατων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το Κέντρο Διατλαντικών Σχέσεων, το Αμερικανικό Κονσόρτσιουμ Ευρωπαϊκών Μελετών και το Κέντρο της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Κύριοι ομιλητές ήταν ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Πρέσβης Thomas Weston, ο Ελληνικής καταγωγής Διευθυντής του, εδρεύοντος στη Ουάσιγκτον, Κέντρου Δυτικής Πολιτικής John Sitilides, ο Πρόεδρος του Τουρκικού Προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Bulent Alinizay, και, ως συντονιστής της συζήτησης ο καθηγητής Steven Szabo, που διδάσκει στη Σχολή Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    Τ. Γουέστον

    Ο Πρέσβης Thomas Weston είπε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ένα δίκαιο και εξισορροπημένο διακανονισμό. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση αυτή των Ελληνοκυπρίων και να δούμε τώρα ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρέσβης. Κατά τον κύριο Weston, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βάζει στο περιθώριο την προοπτική λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο εγγύς μέλλον, εκτός βέβαια και εάν οι Ελληνοκύπριοι βρούνε κάποιο τρόπο για να αποδεχθούν τελικά το σχέδιο Αννάν. Πάντως, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προθυμία από μέρους οιουδήποτε παράγοντα να ενεργήσει για την επιστροφή των άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών σε διαπραγματεύσεις. Όπως επεξήγησε, το σχόλιό του αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελε να δει την Κύπρο κάποια μέρα ξανά ενωμένη, αλλά σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται σε τούτη τη φάση η προοπτική να γίνει κάτι τέτοιο γρήγορα.

    Επειδή ακριβώς λοιπόν δεν θα υπάρξει διακανονισμός, πρόσθεσε, η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να εξετάσει πως θα αντιμετωπίσει την «δυσάρεστη αυτή κατάσταση» και γι αυτό το σκοπό οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξαν τους κανόνες που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη για την διακίνηση εμπορευμάτων και πολιτών από την μία στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, που χωρίζει τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Η υιοθέτηση των κανόνων αυτών, παρατήρησε ο Αμερικανός διπλωμάτης, αποβλέπει στο να καταδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει όλους τους Κυπρίους και δημιουργεί κατάλληλους μηχανισμούς, που θα υποβοηθήσουν τις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο κύριος Weston, υποστηρίζουν όλα αυτά τα μέτρα.

    Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να αναμένεται στο εγγύς μέλλον, ο Thomas Weston, είπε ότι το Γραφείο του ΟΗΕ που χειρίζονταν θέματα τα οποία αφορούσαν την πρωτοβουλία Κόφι Αννάν έχει κλείσει στην Κύπρο και το προσωπικό του επιστρέφει τώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, για να προετοιμάσει την σχετική έκθεση που θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα είναι παρόμοια η έκθεση αυτή με εκείνη που είχε υποβληθεί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Χάγη, με τη διαφορά, κατά τον αμερικανό διπλωμάτη, ότι η ευθύνη για το τωρινό ναυάγιο θα ριφθεί προς διαφορετική κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ευθυγραμμισθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εξετάσουν, στα πλαίσια μιας διαδικασίας που θα είναι μάλλον μακρά και χρονοβόρα, πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η δική τους σχέση με την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Οπωσδήποτε, συνέχισε ο κύριος Weston, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν θα υποφέρουν υπερβολικά» και πως δεν θα εκλείψει η προοπτική οι Ελληνοκύπριοι «να βρούνε κάποιο τρόπο για να αντιστρέψουν αυτό που έκαναν». Επίσης, είπε ο Αμερικανός πρέσβης , οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ότι μπορούν «για να διασφαλίσουν πως η έλλειψη διακανονισμού του Κυπριακού δεν θα επηρεάσει αρνητικά την προοπτική της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επειδή η Τουρκία έκανε ότι ήταν δυνατόν να γίνει από πλευράς της για την επίτευξη διακανονισμού του Κυπριακού και χρειάζεται τώρα να αποσυνδεθούν τα δύο αυτά θέματα.

    Γιάννης Συτιλίδης

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής, John Sitιlides, ο οποίος ήταν στην Κύπρο τις ημέρες πριν και μετά το δημοψήφισμα και παρακολούθησε συλλαλητήρια υπέρ και κατά του σχεδίου Αννάν, τόσο στον Ελληνοκυπριακό όσο και τον Τουρκοκυπριακό τομέα, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι τάχθηκαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία εναντίον του σχεδίου αυτού γιατί πίστεψαν πως ήταν ένα σχέδιο που δεν διέλυε τις ανησυχίες τους στον τομέα της ασφάλειας. Κατά τον κύριο Sitilides, όσο οι ανησυχίες αυτές παραμένουν, τόσο οι Ελληνοκύπριοι θα τίθενται ενάντια σε οποιοδήποτε διακανονισμό, όσο καλή και εάν είναι από άλλες απόψεις η προτεινόμενη πολιτική λύση. Κατά τον ίδιο αναλυτή, η Τουρκοκυπριακή πλευρά επέμενε , χωρίς ουσιαστικό λόγο να παραμείνουν Τουρκικά στρατεύματα στη νησί μετά την προτεινόμενη στο σχέδιο Αννάν ένταξη των δύο κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά, παρατήρησε, και οι Ελληνοκύπριοι ουδέποτε κάθισαν να αναλογιστούν ότι η παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων σε μια ενοποιημένη Κύπρο δεν θα σήμαινε πολλά πράγματα μετά την 1η Μαίου, δηλαδή μετά την ένταξη, εκτός βέβαια και εάν πίστεψαν πως δεν θα ήταν δύσκολο για την Τουρκία να αναλάβει στρατιωτική δράση στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης.

    O κύριος Sitilides εξέφρασε την άποψη ότι το γεγονός πως τα τρία τέταρτα των Ελληνοκυπρίων ήταν κατά του σχεδίου Αννάν σημαίνει πως είναι σχεδόν ανύπαρκτη η προοπτική το σχέδιο αυτό να γίνει δεκτό από την ίδια κοινότητα σε κάποια άλλη φάση στο μέλλον. Συμφώνησε όμως ότι η απόρριψη του σχεδίου Αννάν διαιωνίζει και ορισμένες καταστάσεις τις οποίες επί χρόνια οι Ελληνοκύπριοι αγωνίζονται να αλλάξουν. Για παράδειγμα, είπε, 40 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες μένουν και θα παραμείνουν στο νησί και το ίδιο γίνεται και με τους Τούρκους εποίκους που εγκαταστάθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές. Επίσης κανένας Ελληνοκύπριος δεν παίρνει πίσω κτηματικές περιουσίες που καταλήφθηκαν με την Τουρκική εισβολή του 74, ούτε και εξασφαλίζει καμιά αποζημίωση γι αυτές.

    Ο Διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Bulent Alinazay, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι από τη δική τους σκοπιά με το «Ναι» που είπαν στο σχέδιο Αννάν τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης με τους Ελληνοκύπριους , υπέρ της κοινής ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέρ της πολιτικής αλλαγής. Η απάντηση της άλλης πλευράς, παρατήρησε ο κ. Alinazay τους απογοήτευσε αφάνταστα. Aκούνε τώρα οι Τουρκοκύπριοι ότι ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Καραμανλής συναντώνται και κάνουν σχέδια για το μέλλον της Κύπρου αλλά το ερώτημα που εγείρεται, κατά τον ίδιο αναλυτή, είναι ποιός ενδιαφέρεται στο στάδιο που φτάσαμε να ακούσει τι σχεδιάζουν. Οτιδήποτε και αν αποφασίσουν με καινούργιο δημοψήφισμα στον Ελληνοκυπριακό τομέα, θα πρέπει, είπε ο κ. Αlinazay, να τεθεί υπ όψιν και των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να εφαρμοσθεί, αν είναι διαφορετικό από το σχέδιο Αννάν. Και ναι μεν, κατέληξε, δεν αποκλείω κάποτε η Κύπρος να ενωθεί, εν τούτοις, αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθόλου σύντομα.

    Σε ερώτημα που εγέρθηκε από δημοσιογράφο που κάλυπτε την ημερίδα κατά πόσον μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος έχει καλές προοπτικές και για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κύριος Weston απάντησε ότι οι αποφάσεις για θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας λαμβάνονται συλλογικά από τα μέλη της και σε αυτό το στάδιο η προοπτική αποδοχής της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι «στην καλύτερη περίπτωση εξαιρετικά απομακρυσμένη».

    Όλοι οι ομιλητές φάνηκε να είναι σύμφωνοι πως η διεθνής κοινότητα έχει κουραστεί φοβερά με το Κυπριακό και πως τώρα προτίθεται να στρέψει την προσοχή της, και την ενεργητικότητά της, για την επίλυση άλλων κρίσεων πού έχουν καλύτερη προοπτική διευθέτησης. Κατά την έκφραση ενός των ομιλητών, «το Κυπριακό εξάντλησε το οξυγόνο της διεθνούς διπλωματίας».

    [07] Δεν αποσύρονται ο αμερικανικές δυνάμεις από τη Φαλούτζα

    30 Apr 2004, 20:07 UTC

    Ο αντιστράτηγος Μάρκ Κίμιτ

    Ο αντιστράτηγος Μάρκ Κίμιτ λεει πως μια νέα ιρακινή δύναμη ασφάλειας σχηματίζεται για να αναλάβει τον έλεγχο της Φαλούτζα, όπου πρόσφατα σημειώθηκαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και των αμερικανικών δυνάμεων. Ο κ. Κίμιτ είπε πως η νέα δύναμη θα ενσωματωθεί με τους Αμερικανούς πεζοναύτες που τώρα έχουν περικυκλώσει την πόλη. Ο αντιστράτηγος Κίμιτ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν αποσύρονται από την περιοχή αλλά παρέδωσαν μερικά σημεία έλεγχου σε στελέχη της νέας Ιρακινής δύναμης. Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 αμερικανοί πεζοναύτες και 6 άλλοι τραυματίστηκαν από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, έξω από τη Φαλούτζα.

    [08] Ο πρόεδρος Μπους «αηδιάζει» με ...

    30 Apr 2004, 20:24 UTC

    Τ. Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους λεει ότι «τον αηδιάζουν» οι καταγγελίες για κακομεταχείριση ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Η δήλωση αυτή του κυρίου Μπους έγινε μία μέρα μετά τη μετάδοση φωτογραφιών από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να ποζάρουν στις φυλακές Αμπού Καρίμπ της Βαγδάτης, δίπλα σε γυμνούς Ιρακινούς τα κεφάλια των οποίων είναι σκεπασμένα με κουκούλες. Ο κύριος Μπους υποσχέθηκε ότι το θέμα θα διερευνηθεί και είπε ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τη φύση του Αμερικανικού λαού ή των Αμερικανικών στρατιωτών στο Ιράκ.

    Αραβικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν, την Παρασκευή, τις φωτογραφίες, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζήρα είπε πως δείχνουν την «απάνθρωπη συμπεριφορά» των αμερικανών στρατιωτών. Αναλυτές προβλέπουν ότι οι φωτογραφίες θα αυξήσουν το μίσος του Αραβικού κόσμου για τις ΗΠΑ.

    [09] Το Λικούντ θα καταψηφίσει το σχέδιο ...

    30 Apr 2004, 20:27 UTC

    A. Σαρόν

    Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Λικούντ θα καταψηφίσει στο σχετικό δημοψήφισμα το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για απεμπλοκή από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τις εφημερίδες Γιεντιότ Αχρονότ και Χααρέτς, δείχνουν οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο επικρατούν ξεπερνούν, κατά 7 %, αυτούς που το υποστηρίζουν. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο κύριος Σαρόν θα υποβάλλει το σχέδιο του στη Βουλή , αν δεν κερδίσει την Κυριακή την υποστήριξη του Λικούντ.

    Επίσης, την Παρασκευή, ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν σε επιστολή του προς το Γιασέρ Αραφάτ, ζητά από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Αραφάτ να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και επίσης να περιορίσει τα επεισόδια βία από εξτρεμιστές.

    [10] Συνελήφθη και πάλι ο Μπακάρ Μπασίρ, ...

    30 Apr 2004, 16:16 UTC

    Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

    Η ινδονησιακή αστυνομία συνέλαβε ξανά τον ακραίο μουσουλμάνο κληρικό και ύποπτο τρομοκράτη Μπακάρ Μπασίρ, αμέσως μόλις βγήκε απο τη φυλακή όπου εξέτισε ποινή για παράβαση του μεταναστευτικού νόμου. Οι αρχές είπαν πως συνέλαβαν εκ νέου το Μπασίρ, γιατί υπήρχαν νέα στοιχεία που τον συνδέουν με τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οι αρμόδιοι για τη διερεύνηση των βομβιστικών επιθέσεων του 2002 στο Μπαλί, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, λένε πως τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί έδωσαν νέες ενοχοποιητικές πληροφορίες για το Μπασίρ.

    Της σύλληψης προηγήθηκαν συμπλοκές στη Τζακάρτα μεταξύ της αστυνομίας και υποστηρικτών του Μπασίρ. Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν οργισμένους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και έβαζαν φωτιές.

    [11] Και εγένετο μία νέα Ευρωπαϊκή ...

    30 Apr 2004, 20:46 UTC

    Νέο ευρώ επ ευκαιρία της διεύρυνσης

    Άρχισαν στην Ευρώπη οι εορτασμοί για τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 10 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούσαν κάποτε μέρος του κομμουνιστικού μπλόκ, εντάχθηκαν στους κόλπους της Ένωσης τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών. Αρχηγοί κρατών της ΕΕ θα γιορτάσουν την ιστορική αυτή στιγμή στο Δουβλίνο, επειδή η Ιρλανδία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της κοινότητας. Οι νέες χώρες-μελη της ΕΕ είναι η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

    [12] Δεν σχεδίαζε επίθεση η Αλ Κάιντα ...

    30 Apr 2004, 16:05 UTC

    Ο φερόμενος ηγέτης της Ιορδανικής Αλ Κάιντα, Αζμί αλ Γιαζούσι

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ένα ύποπτο ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος της Αλ Κάϊντα διέψευσε τον ισχυρισμό της Ιορδανίας ότι η τρομοκρατική οργάνωση σχεδίαζε μεγάλη επίθεση με χημικά όπλα στο Αμάν. Ανδρική φωνή σε ταινία που αποδίδεται στον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάγουϊ καταγγέλει ότι η Ιορδανία ψεύδεται και ότι απέσπασε ψευδείς δηλώσεις από εξτρεμιστές τους οποίους βασάνισε. Η ταινία έκανε την εμφάνισή της την Παρασκευή σε μουσουλμανική ιστοσελίδα, αλλά η γνησιότητά της δεν έχει διαπιστωθεί. Η φωνή λέει πως υπήρχε σχέδιο για καταστροφή των Ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά όχι με χημική βόμβα. Ο ομιλητής λέει επίσης πως εάν η Αλ Κάϊντα είχε χημικά όπλα, δεν θα δίσταζε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ισραηλινών πόλεων.

    [13] Το 63% των Ιρακινών αισιοδοξεί ...

    30 Apr 2004, 20:37 UTC

    Νέα δημοσκόπηση στο Ιράκ δείχνει ότι πολλοί Ιρακινοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους, αλλά στην πλειοψηφία τους αντιπαθεί τις ΗΠΑ.

    Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, από το CNN, την εφημερίδα USA Today, και τον οργανισμό Gallup, δείχνει ότι το 63% των Ιρακινών που ρωτήθηκαν πιστεύουν πως σε πέντε χρόνια η ζωή τους θα καλυτερέψει. Οι γνώμες όμως διχάζονται σχετικά με το κατά πόσο ο, κάτω από αμερικανική ηγεσία, πόλεμος ήταν καλό για τη χώρα.

    Όταν ρωτήθηκαν για το τί πιστεύουν για τις ΗΠΑ το 55 % είπαν ότι δεν έχουν καλή γνώμη. Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 55% είπαν ότι ο Αμερικανικός στρατός δεν θα φύγει από το Ιράκ εκτός και αν αναγκαστεί δια της βίας.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι περισσότεροι Ιρακινοί έχουν καλή γνώμη για τη νέα Ιρακινή αστυνομία και επίσης πιστεύουν ότι δεν θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 May 2004 - 1:18:14 UTC